25x Bezienswaardigheden in Hasselt + Wat te doen in een weekend?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

De hoofdstad van Belgisch Limburg is een echte aanrader voor een dagje weg of een romantisch weekendje. Er valt heel wat te zien in Hasselt. De gezellige, voetgangers- en fietsvriendelijke stad met een fantastische modescène, betoverende straatkunst en een historisch rijk landschap heeft heel wat om te bewonderen. Ik vertel je alvast welke 25 bezienswaardigheden in Hasselt en omgeving je zeker gezien moet hebben. Verder geef ik ook tips hoe je het perfecte weekend kan plannen, welke restaurants de moeite zijn en natuurlijk ook waar je comfortabel kan overnachten.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (22 votes)
wat te doen in Hasselt

Ik in de Japanse Tuin van Hasselt, één van de vele mooie bezienswaardigheden in deze stad!

1. Natuurdomein van Kiewit

Ik begin deze blog met de beste bezienswaardigheden in Hasselt meteen met een sprong in de natuur: een bezoekje aan het natuurdomein van Kiewit.

Dit park heeft een prachtig pad waar je mooie wandelingen kan maken en één wordt met de natuur. Dit is een geweldige start om je weekendje weg in Hasselt mee te beginnen. De sfeer en de serene omgeving zullen je immers helemaal tot rust brengen.

Ook als je met de fiets bent, kan je door dit natuurdomein navigeren. Echter raad ik wel aan om je tweewieler af en toe achter te laten om de wandelpaden even te verkennen.

Terwijl je doorheen dit kleine natuurgebied in de buurt van Hasselt fietst of wandelt, is het goed mogelijk dat je wildlife spot. Wie had ooit gedacht dat je een safari in België kon ondernemen! Geen wonder dat dit één van de mooiste activiteiten van Hasselt is!

Op het natuurdomein van Kiewit lopen heel wat everzwijnen en herten rond. Toegegeven: de kans dat je die ziet is vrij klein, maar… Je weet maar nooit! Verder is er hier ook een heel grote familie Gallowayrunderen. Deze pluizige koeien zijn allesbehalve mensenschuw en ze poseren dus maar al te graag voor jouw foto’s.

Op het domein is ook een speeltuin waar je kinderen zich helemaal kunnen uitleven. Nadat ze hun energie zijn kwijtgespeeld, kunnen jullie samen ook nog een bezoek brengen aan de boerderijdieren of het restaurant. Zoals je ziet: dit park is één van de meest diverse bezienswaardigheden van Hasselt voor jong en oud.

Natuurdomein van Kiewit dingen om te doen in Hasselt

Overal in natuurdomein Kiewit zie je wel één van deze harige koeien staan. Schattig, he?

2. Huur een tweewieler en fiets door het water

De omgeving van Hasselt staat bekend om zijn prachtige natuur. En de beste manier om die te verkennen, is door een fiets te huren!

Eén van de beroemdste fietspaden in Vlaanderen, fietsen door het water, ligt op amper twintig minuutjes van de Limburgse stad en is zeker de moeite waard! Bij deze bezienswaardigheid kan je immers -letterlijk!- door het water fietsen.
Vooraleer je omringd wordt door water, kom je ook nog langs enkele prachtige natuurlandschappen. Om dit plekje te bereiken, moet je namelijk eerst nog een stukje door het domein van Bokrijk trappen.

Een echte aanrader is om bij de dienst toerisme een plannetje op te pikken met (drie) verschillende Hasseltse fietslussen. Er zijn routes van 23, 26 en 31 kilometer en afhankelijk van je interesses zijn er routes voor iedereen. Onderweg krijg je de hoogtepunten van Hasselt te zien en ook enkele verborgen pareltjes.

Ben je zonder tweewieler naar Hasselt gekomen? Bij Visit Hasselt kan je al (goede!) fietsen huren voor tien euro per dag.

fietsen door het water Limburg

Door het water fietsen zonder nat te worden én met prachtige uitzichten.

3. Het gerechtsgebouw van Hasselt

Sta je niet op de most-wanted lijst van België? Goed! Dan is dit één van de spectaculairste bezienswaardigheden van Hasselt voor design en architectuurliefhebbers.

Het Hasseltse gerechtsgebouw werd in 2011 afgewerkt en zou op een hazelaar moeten lijken. Hasselt is immers een afgeleide van het Germaanse woord voor hazelarenbos. Als ik eerlijk ben, zag ik de gelijkenis niet meteen maar zelfs dan nog vind ik het een prachtig gebouw! Het speelde dan ook een belangrijke rol in de modernisering van de stationsbuurt.

In diezelfde buurt kun je trouwens heel mooie street art spotten. Zo heb je meteen nog een activiteit om te doen tijdens je weekendje in Hasselt!

gerechtsgebouw Hasselt

Speciaal… Maar wel mooi, vind ik!

4. Wandelen in de Japanse tuin in Hasselt

De Japanse Tuin in Hasselt is de grootste van Europa en staat symbool voor de vriendschap tussen Hasselt en haar zusterstad in het verre oosten (Itami). Als je niet weet wat te doen in Hasselt met je lief, dan zal een wandeling door het park de romantiek zeker en vast doen oplaaien. Blijf tot net voor sluitingstijnd en bewonder de zonnegloed die op het water reflecteert.

De tuin staat vol kleurrijke bomen en planten en is op zijn mooist in de lente of tijdens de herfst.

Rotsen en kleine watervallen maken het tafereel helemaal compleet. Om de volledige Japanse Tuin door te stappen, moet je op een bepaald moment zelfs over de rotsen en het water navigeren. Bovendien kan je onderweg de vele kois voeren. Deze kleurrijke vissen zorgen voor een nog feeërieker spektakel wanneer ze zo dicht bij de oppervlakte zwemmen!

Zoals in elke Japanse tuin vind je ook hier een gezellig theehuisje waar je even kan binnengluren. Aangezien het hoog op een heuvel staat, kan je hier ook nog wat langer genieten van al die natuur in Hasselt.

Mocht je hier toevallig zijn in de herfst, kom dan zeker genieten van het magnifieke chrysantenfestival.

bezienswaardigheden Hasselt Japanse Tuin

Kom helemaal tot rust in de Japanse Tuin.

Bezienswaardigheden Hasselt natuur Japanse Tuin

Dit park is trouwens mooi in elk seizoen, niet alleen wanneer de bomen in bloei staan!

5. Abdijsite Herkenrode

De Abdij van Herkenrode ligt op een kleine twintig minuutjes fietsen van Hasselt, in Kuringen. Dit voormalige klooster uit 1182 is prachtig en ligt bovendien in een bescherm bos- en landbouwgebied.

Eigenlijk blijft er van het twaalfde-eeuwse klooster niets meer over, want de volledige abdij werd heraangelegd tussen de zestiende en achttiende eeuw. Waar vroeger nog de plak werd gezwaaid door zusters, is de abdijsite nu vooral een museum. Het volledige domein werd vrij recent helemaal gerestaureerd zoals het vroeger was. Zo werden de vijvers, grachten en boomgaarden opnieuw aangelegd.

In het hoevegebouw is nu ook een belevingscentrum, waar je de hele geschiedenis van Herkenrode kan ‘beleven’ met behulp van heel wat audio- en videomateriaal.

Spreekt de geschiedenis van de Herkenrode abdij jou niet aan? Dan nog is dit een erg mooi gebied om in te wandelen. Achter de abdij ligt ook nog één van de andere bezienswaardigheden in Hasselt: Limburg Lavendel.

Herkenrode Abdij

De abdij werd helemaal gerestaureerd.

Herkenrode abdij kruidentuin

Ga tijdens je bezoek ook even langs bij de Kruiden- en inspiratietuin.

6. Modemuseum Hasselt

Tijdens een citytrip naar Hasselt mag een kijkje in Modemuseum Hasselt niet ontbreken. Je vindt er de populairste modetrends van nu en honderden jaren geleden. Van oude ontwerpen zoals korsetten tot moderne creaties als minirokjes en crop tops: de expo heeft het allemaal. Ontdek wat je (bet)overgrootouders vroeger droegen en wat de huidige generatie modeontwerpers allemaal op ons (willen) afvuren.

De tentoonstellingen zijn telkens maar tijdelijk, dus zelfs als je hier al eerder bent geweest kan je nog nieuwe dingen ontdekken!

Ik vond het vooral interessant om te zien hoe mode doorheen de jaren is veranderd. Kledij transformeerde immers van een noodzaak naar een product om klassenverschillen duidelijk te maken, om uiteindelijk te eindigen als uithangbord van ieders individuele identiteit.

Dat verklaart ook meteen de grilligheid van mode. De meningen en voorliefdes van mensen veranderen voortdurend. Zo was een luipaard- of tijgerprint vroeger alleen bestemd voor de bourgeousie, terwijl dit motief tegenwoordig bij alle lagen van de bevolking is doorgedrongen. Hetzelfde geldt voor bont: vroeger was het heel normaal om dierenhuiden te dragen, terwijl dit in de eenentwintigste eeuw écht niet meer kan.

Er zit dus eigenlijk veel meer achter mode dan ik eerst had gedacht. En als ik met die conclusie uit Modemuseum Hasselt ben gestapt, dan komt dat ongetwijfeld omdat ik onder de indruk was. Voor mij was dit dan ook één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Hasselt.

De kleding in het museum is jammer genoeg niet te koop. Maar wie weet doe je wel enkele ideetjes op om zelf een beroemde designer te worden?! De meeste werken die je hier ziet, zijn trouwens gemaakt door enkele van de populairste modeontwerpers in de wereld. En heel wat van deze meesters in hun vak zijn bovendien ook nog eens Belgen!

wat te doen in Hasselt Modemuseum

Fashion uit alle tijden: je leert enorm veel bij in Modemuseum Hasselt!

Hasselts modemuseum

En bovendien zijn de tentoonstellingsruimtes ook heel erg mooi aangekleed.

7. Kom tot rust op het Kadettenplein

Onder het goedkeurend oog van enkele prachtige kunstwerken, zijn de gemanicuurde bomen en struiken van het Kadettenplein het ideale decor om even te ontspannen. Dit mini-parkje ligt immers pal in het centrum van Hasselt, maar is tegelijkertijd ook helemaal verborgen.

Ben je moe gewandeld van al dat shoppen of ben je gewoon op zoek naar verborgen plekjes in Hasselt? Dan zit je hier goed!

Op dit pleintje ligt ook een restaurant waar je een lekker gerechtje (of gewoon een drankje) kan bestellen. Zo geniet je nóg meer van dit mooie uitzicht!

Kadettenplein Hasselt mooiste plekken

Even tot rust komen in het centrm van Hasselt? Dan moet je naar het Kadettenplein.

8. Trampoline springen in Jumpsquare

Vooraleer je denkt dat deze activiteit in Hasselt enkel voor kinderen is, moet ik je zeggen dat volwassenen dit pretpark misschien zelfs nóg leuker vinden… In Jumpsquare kan je niet alleen lekker rond springen, maar ook gamen op spelstations. Je zal hier dus niet na een uurtje het gebouw al verlaten, want de games werken behoorlijk verslavend… Ideaal dus voor een regenachtige dag tijdens een weekendje in Hasselt.

9. Proef van de lokale trots in het Jenevermuseum

Jenever is zo’n groot onderdeel van de geschiedenis van Hasselt, dat er zelfs elk jaar in oktober een feest voor wordt georganiseerd.

Op het einde van de achttiende eeuw vestigde een destilleerderij zich in een voormalig Franciscaner klooster. In 1971 werden de -voorlopig- laatste druppels geproduceerd en werd het gebouw bij koninklijk besluit beschermd. Niet lang daarna werd het prachtige bouwwerk omgevormd tot één van de meest interessante musea en leukste bezienswaardigheden van Hasselt.

Het Jenevermuseum opende in 1987 de deuren en werd in 2010 helemaal gerenoveerd. Bovendien wordt er ook nu opnieuw jenever gestookt. Je mag er dus zeker van zijn dat dit museum weet waarover ze praten!

Tijdens een bezoek loop je door het hele gebouw en leer je alle geheimen kennen over het destilleren. Nadat je hebt gezien hoe jenever precies wordt gemaakt, word je verder meegenomen in het productieproces. Dit levenselixir stoken is immers maar een klein deel van al het werk! Aan de hand van oude (en vooral heel grappige) reclamespotjes, radio fragmenten en slogans wordt getoond hoe dit drankje populair werd gemaakt onder de Belgen. Verder in het museum leer je ook heel wat bij over de geschiedenis en de speciale band van België en Nederland met jenever.

Vooraleer je naar buiten gaat, kun je ook nog plaatsnemen in het proeflokaal. In de prijs van het museum zit immers een lekker glaasje jenever inbegrepen. Als je wilt, kan je ook een tasting doen waarbij je vier sterke shotjes uitprobeert. En dat is de moeite waard! Want de jenever die hier wordt geschonken is bijzonder lekker!!

Jenevermuseum

In het Jenevermuseum leer je alles bij over dit drankje. Van het stoken…

nationaal jenevermusem Hasselt wat te doen

… tot het ontwerp van de flessen!

10. Maak een jeneverwandeling door Hasselt

Oké, het Jenevermuseum is al geweldig om te bezoeken maar als je de smaak van het sterke drankje hier echt helemaal te pakken krijgt, moet je zeker ook een jeneverwandeling door de stad boeken. Samen met een ervaren gids maak je een borrelende tour door het centrum langs monumenten, gebouwen en belangrijke locaties met een jenevergeschiedenis.

Je kan deze tour boeken via de website van Visit Hasselt. Vergeet wel niet dat proevertjes niet zijn inbegrepen in de prijs. Daarvoor zal je dus moeten langsgaan naar het Jenevermusem!

Jenever tasting Hasselt activiteiten

En afsluiten doe je natuurlijk met een Jenever tasting (in het Jenevermusem)!

11. Terug in de tijd in Bokrijk

Als je aan Belgisch Limburg denkt, dan denk je misschien ook meteen aan Bokrijk. Deze bekende bezienswaardigheid in de buurt van Hasselt is een museum en park in één en is de ideale excursie voor zowel volwassenen als kinderen. Wanneer je in dit openluchtmuseum bent, zie je gebouwen zoals ze waren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je kan het park dus zien als een soort van teletijdmachine die je meeneemt naar lang vervlogen tijden op het Belgische platteland…

Voor kinderen is Bokrijk een geweldige plek om heel wat bij te leren over het leven tijdens de Grote Oorlog. Het is immers veel leuker en spannender dan een lesje geschiedenis in de klas! Er worden ook regelmatig workshops pottenbakken gegeven en in de souvenirwinkel kan je allerlei (h)eerlijke artisanale producten kopen. Zelfs als je maar een dagje naar Hasselt gaat, is Bokrijk de moeite.

Om Bokrijk binnen te mogen, moet je betalen. Het groene domein errond (inclusief het Arboretum) is wel gratis te bezoeken.

Bokrijk

In dit gigantische openluchtmuseum keer je terug in de tijd.

wat te doen in Hasselt Bokrijk

Maak kennis met de gewoontes van je voorouders of geniet gewoon van de groene omgeving. Een dagje is zo gevuld!

12. Circuit van Zolder

Heb je bovenstaande natuurdomeinen bezocht en ben je nu op zoek naar een activiteit met wat meer adrenaline? Gelukkig is er ook heel wat te doen in Hasselt voor waaghalzen! Als je van snelle auto’s houdt, moet je zeker een uitstapje plannen naar het Circuit van Zolder.

Autosport is misschien niet zo populair als voetbal, maar het blijft vermakelijk om te zien. De geur van kerosine en het geluid van scheurende banden over het circuit zijn absoluut GE-WEL-DIG! Kies je favoriete auto, wacht tot de race begint en schreeuw jouw favoriete team naar de finish.

Het Circuit van Zolder is naast Spa-Francorchamps (één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van de Ardennen!) het populairste autosportterrein in België. Er worden regelmatig motorsportwedstrijden georganiseerd. Met wat geluk vindt er een race plaats tijdens jouw weekend in Hasselt. Raadpleeg daarom zeker de website van het Circuit van Zolder.

Deze plek is zonder twijfel één van de meest memorabele bezienswaardigheden in Hasselt en België. En het leukste van alles is dat je hier niet snel geflitst zult worden!

circuit van Zolder bezienswaardigheden Hasselt

Ongetwijfeld de snelste bezienswaardigheid in de buurt van Hasselt: het circuit van Zolder!

13. Geurige bloemen in het Arboretum van Bokrijk

Natuur in Hasselt is er meer dan genoeg, maar als je echt iets spectaculair wilt zien dan moet je naar het Arboretum. Deze bloemen-, planten- en bomentuin ligt op hetzelfde domein als Bokrijk maar is wel gratis te bezoeken.

Het park is perfect onderhouden met groene planten die de kleurrijke bloemen nog meer in de verf zetten. Deze botanische tuin is een lust voor het oog en een sprookjesachtige plek voor mooie foto’s. Als je hier rond wandelt zou je willen dat je de bloemen kon opeten. Zo lekker ruiken ze!

Je zal zonder twijfel verbaasd zijn van de hypnotiserende krachten van de natuur. Zelfs als je maar voor een dagje naar Hasselt komt, is deze bezienswaardigheid echt wel de moeite waard. De tuin is op z’n mooist in de lente, maar ook tijdens de herfst is het hier gezellig om rond te wandelen.

Arboretum Bokrijk

Ook zonder bloeiende bloempjes is het Arboretum trouwens de moeite waard!

14. Wijn proeven in Cohlenberg

Wanneer een wijngaard vijf sterren krijgt, mag je gerust hoge verwachtingen hebben! Cohlenberg is dan ook dé place to be als je een wijnliefhebber bent. Verwen je smaakpapillen én je ogen tijdens een bezoek aan deze mooie locatie.

De wijn van dit domein smaakt zoet en lekker. En de prijs is trouwens ook niet overdreven duur! Neem dus gerust je tijd en drink zo veel van dit lekkere goedje als je zelf wilt. Cohlenberg is immers één van de lekkerste activiteiten in de buurt van Hasselt! Let wel op als je met de auto bent en in het centrum overnacht, want het is nog even terug rijden!

activiteiten omgeving Hasselt Cohlenberg wijndomein

Heb je nog nooit een Belgische wijn geproefd? Dan moet je hier zeker even langs!

15. Snuif de magie op van Plopsa Indoor Hasselt

Plopsa Indoor Hasselt is een kleurrijke overdekte speelhal die vooral gericht is op (kleine) kinderen. Het is voor hen dan ook één van de leukste bezienswaardigheden in Hasselt en België. Het pretpark opende zijn deuren in 2005 en is de perfecte activiteit voor op een regenachtige dag, maar ook op andere dagen is het hier fantastisch leuk voor de kleinsten onder ons.

Vooral kinderen tot een jaar of zes zullen zich hier te pletter amuseren. Er zijn meer dan twintig attracties in het thema van één van de Studio 100 personages, zoals Samson & Gert, Piet Piraat, Bumba en Mega Mindy. Er zijn glijbanen, draaimolens, een kindvriendelijke achtbaan en nog veel meer leuke molens.

P.S.: Zorg er alvast voor dat je genoeg geld op zak hebt, want langs de souvenirshop vol leuke spulletjes wandel je niet zomaar langs ;-).
Toegangstickets kun je alvast online aanschaffen en als je dat bij GetYourGuide doet, kun je die ook nog gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Plopsa Indoor Hasselt

Met Bumba op de foto! Kinderen beleven gegarandeerd een topdag in dit indoor pretpark.

16. Het Albertkanaal

Het klinkt misschien raar om een kanaal als één van de beste activiteiten in Hasselt te omschrijven, maar toch is het Albertkanaal een echt juweeltje dat je als toerist niet mag missen. Je kan een bootje varen en genieten van de weidse vergezichten, of je kan een fiets huren en naast het kanaal rijden. Waar je ook voor kiest: deze activiteit maakt je helemaal zen!

Maak tijdens het tripje foto’s van het water en de belangrijkste bezienswaardigheden van Hasselt. Vooral tijdens valavond wanneer het gouden uur aanbreekt kan je enkele geweldige kiekjes maken.

Albertkanaal

Met de boot of de fiets? Langs of op het water reizen is altijd ontspannend!

17. Snuif de kerstsfeer op in Winterland

Mocht je tussen half november en begin januari een citytrip naar Hasselt plannen, dan is Winterland zeker één van de meest leukste dingen om te doen. Je kan dit winterse pretpark overdag bezoeken, maar de plek wordt pas écht sprookjesachtig mooi als het donker is!

Deze kerstmarkt van Hasselt is namelijk een gezellig winterdorp dat ’s avonds heel erg mooi verlicht is en blaakt van de activiteiten, eetkraampjes en meer. Als je hier rondloopt heb je onmiddellijk zin om Kerstmis te vieren.

Deze Limburgse kerstmarkt is dan ook bij uitstek één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Hasselt en omgeving. Je kan er leuke kerstcadeautjes shoppen, een heerlijke glühwein drinken om op te warmen, een rondje schaatsen op de ijspiste of gewoon foto’s maken van het toverachtige tafereel.

winterland Hasselt

Heb je zin in een atypische kerstmarkt? Dan is Winterland iets voor jou!

kerstmarkt Hasselt bezienswaardigheden

Het Kolonel Dusartplein wordt ingepalmd door deze prachtige kerstmarkt.

18. Ontdek Limburg Lavendel

Er is heel wat te zien in Hasselt in alle seizoenen, maar voor Limburg Lavendel mee te maken moet je je weekend in Hasselt tijdens de zomer boeken.

Niet ver van Abdijsite Herkenrode vind je een lavendelhoeve van vier hectare groot waar je tussen lavendel kan wandelen. Laat al je zintuigen kennismaken met deze geurige bloem en ga met de kleinsten ook eens langs bij de kikkerpoel, vleermuizengrot of de dierenweide.

Bezoek zelf het park en kom erachter waarom het tot de beste bezienswaardigheden van Hasselt behoort.

Limburg Lavendel

Waan je even in de Franse Provence tijdens Limburg Lavendel!

19. Bezoek de Virga Jessebasiliek

Je hoeft niet gelovig te zijn om de Virga Jessebasiliek te ontdekken. De architectuur van de bijzondere kerk is gewoonweg magnifiek en verovert ongetwijfeld je hart als je houdt van prachtige gebouwen. Zowel de buitenkant als de binnenkant van de basiliek is bijzonder om eens te bezichtigen.

De binnenkant is helemaal witgeschilderd en de klassieke elementen worden afgewisseld met ultramoderne lichten. Zelfs als je niet gelovig bent, moet je toegeven dat dit een knap staaltje van interieurarchitectuur is geworden!

wat te zien in Hasselt Virga-Jessebasiliek binnenkant

Het toch wel speciale interieur van de Virga Jessebasiliek.

20. Dansen op Pukkelpop

Fans van festivals voelen zich onmiddellijk thuis op één van de grootste muziekfestivals van België. Het feest gaat traditioneel door midden augustus op een weide langs de Kempische Steenweg. De site ligt op ongeveer zeven kilometer van het stadscentrum en is één van de meest legendarische activiteiten in Hasselt.

Er staan regelmatig minder bekende namen op het podium die kort daarna helemaal doorbreken. Dus als je graag nieuwe bandjes ontdekt, ben je hier aan het juiste adres. Natuurlijk zijn er ook elk jaar bekende artiesten te gast. Denk maar aan Think Metallica, Daft Punk, Anne-Marie, Billie Eilish, Tame Impala en zelfs Rihanna.

Pukkelpop

Haal je best moves boven en laat je helemaal gaan!

21. Stap de Sint-Quintinuskathedraal binnen

Zoals vaak het geval is, heeft ook de belangrijkste kerk van de stad een gecompliceerde bouwgeschiedenis. De Sint-Quintinuskathedraal, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Hasselt, werd pas in 1967 officieel een kathedraal maar het gebouw staat er al sinds de vijftiende eeuw. In de negentiende eeuw kreeg de kerk nog een restauratie met magnifieke glas-in-lood en schitterende muurschilderingen van de Hasseltse schilder Godfried Guffens.

Na je bezoekje blijf je verwonderd achter door de vele onschatbare voorwerpen. Zo zal je de zestiende eeuwse Niehoff-orgel en een schilderij over de processie met abdis Barbara de Rivière niet snel vergeten.

Je kan dit gebouw echt niet missen, want het staat pal in het centrum van Hasselt.

Zoek je een leuke manier om dit gebouw te ontdekken? Download dan het Sherlock Holmes Stadsspel op je smartphone en los samen met deze beroemde onderzoeker een moordzaak op.

Sint-Quintinuskathedraal bezienswaardigheden Hasselt

Het prachtige orgel van de Sint-Quintinuskathedraal.

Sint-Quintinuskathedraal

En de buitenkant. Zo vergis je je zeker niet! 😉

22. Shopping weekend in Hasselt!

Het eerste wat je opvalt aan het oude centrum van Hasselt is hoe aangenaam de straten zijn om door te wandelen. En daarvoor kreeg de stad al veel lof, want in 2004 werd het zelfs uitgeroepen tot de ‘gezelligste stad van Vlaanderen’. Geef die jury maar eens ongelijk! Daardoor is de Limburgse hoofdstad ook een hele aangename stad om lekker te shoppen. De leukste winkelstraten zijn de Demerstraat en de Koning Alberstraat, terwijl je in de kleinere Hoogstraat en de Kapelstraat enkele chiquere boetieks terugvindt.

De toeristische dienst van Hasselt (Visit Hasselt) gaf me ook enkele leuke adresjes om te verkennen. Die verklap ik allemaal in dit artikel: weekend in Hasselt. Met deze dagplanning weet je meteen ook hoe je een citytrip naar deze stad (goed) kan vullen.

Verder raad ik ook aan om de nieuwste buurt van Hasselt, Quartier Bleu, even met een bezoek te verblijden. Hier vind je immers ook tal van leuke winkels. Dat zijn trouwens zowel bekendere merken (A.S. Adventure, H&M, Sports Direct) als kleinere boetieks (DétaiL, Cent Pur Cent, Sis, Mio Mio).

Quartier Bleu Hasselt shopping

Shopping walhalla Quartier Bleu ligt net buiten het historische stadscentrum, maar toch nog op wandelafstand.

23. Z33 – Huis voor actuele kunst, design en architectuur

Als je houdt van moderne (en soms onbegrijpbare) kunst, dan is dit één van de bezienswaardigheden in Hasselt die je niet mag missen!

Sinds 2020 is dit museum ondergebracht in een volledig nieuw gebouw, dat -uiteraard- even bijzonder is als de tentoonstellingen binnenin. Het nogal sober ogende ontwerp sluit perfect aan bij zowel het bestaande museum als het aanpalende begijnhof.

Natuurlijk is het vooral de binnenkant die je gezien moet hebben! De uitgestrekte witte ruimtes dienen hier als canvas voor design, kunst, architectuur en tentoonstellingen die aan het denken doen zetten.

Constructies met neonlichten, kunstwerken met overblijfselen van Ford Genk, audiovisuele constructies die ons consumptiegedrag onder de loep nemen en regelmatig enkele nieuwe tentoonstellingen… Neem gerust je tijd, want er is veel te ontdekken in Z33!

Z33 bezienswaardigheden Hasselt

Hou je van moderne kunst? Dan is Z33 een museum dat je niet mag missen!

Z33 Huis actuele kunst design architectuur

In dit museum staan ook veel interactieve tentoonstellingen.

 

24. Hasseltse Begijnhof

Elke (grote) stad in België had op een bepaald punt wel een Begijnhof, lijkt het.

Vroeger werd deze afgesloten verzameling huisjes in gebruik genomen door vrouwen die zich (even) uit de maatschappij wilden terugtrekken om zo op een sobere manier beginnen te leven. Het verschil met een echte kloostergemeenschap was wel dat deze vrouwen altijd weer naar het ‘normale’ leven konden terugkeren.

Tegenwoordig worden deze schattige huisjes niet meer bewoond door begijnen, maar kregen ze een herbestemming. Zo zit een deel van het Z33 museum nu in de gebouwen en worden er plannen gemaakt om dit plein in de toekomst te heropwaarderen.

Begijnhof Hasselt bezienswaardigheden

Z33 ligt vlakbij het Begijnhof van Hasselt.

25. Graffiti en street art tour door Hasselt

Eén van dé aanraders in Hasselt, is de gigantische verzameling van graffiti in en rond het centrum.

Hasselt is terecht trots op de betoverende en vaak hyperrealistische kunst die zo’n 80 gevels opfleurt. De dienst toerisme van de stad heeft voor het tienjarige bestaan van het street art festival te vieren een fiets- en wandelroute samengesteld (‘Summercarnival’) zodat iedereen kan genieten van de prachtige kunstwerken. Na je fietstochtje zal je zonder twijfel begrijpen waarom deze tot de beste bezienswaardigheden van Hasselt behoren.

De volledige wandeling of fietstocht staat ook gratis op de smartphone app ‘Street Art Cities’. Bovendien krijg je op de elektronische versie ook meer info over alle kunstwerken en de verschillende kunstenaars.

Tijdens je wandeling ontdek je de werken van enkele van de beste straatartiesten van België en de wereld. Denk maar aan CAZN, INTI, MYMO, Sneaky Jay, Animalito, Smates en DZIA.

Graffiti street art tour Hasselt

Met dit handige plannetje weet je zo waar de mooiste street art van Hasselt te vinden is.

street art tour Hasselt bezienswaardigheden

De imposante kunstwerken zijn overal in (en buiten) de stad te vinden.

Waar lekker eten en drinken in Hasselt?

Je krijgt natuurlijk niet zomaar de naam ‘Stad van de smaak’ opgespeld! Je hoeft dan ook niet ver te lopen om de eerste cafés en brasserieën van Hasselt te ontdekken.

De Grote Markt is het walhalla van de lokale horeca. Neem plaats op één van de vele terrasjes – als het Belgisch weer dit toelaat natuurlijk – en geniet van het uitzicht over de verschillende bezienswaardigheden van Hasselt. Mag het wat rustiger zijn? Stap dan richting het Kadettensteegje en geniet samen met de locals van een lekkere cocktail.

Visit Hasselt gaf me ook enkele leuke adresjes om heerlijk te ontbijten, lunchen, dineren of gewoon om gezellig wat te drinken:

Marloos (Minderbroederstraat 5)

 • Gezellige bistro met modern interieur en een uitgebreide kaart. Zowel gezond als comfort food. Ik ging hier zelf lunchen en kan dit adresje zeker aanraden!

Prego Gastrobar (Diesterstraat 8)

 • Tijdens mijn weekend in Hasselt ging ik ook hier lunchen. Dit kleinschalige restaurant ligt in een modezaak en is gespecialiseerd in overheerlijke Italiaanse gerechtjes. De authentieke lekkernijen worden bereid door een echte Italiaanse, Marzia Luciana, en zijn geïnspireerd door de recepten van Nonna Anna.

Maison Mathis (Quartier Bleu)

 • Voor je avondeten kan ik dit restaurant zeker aanbevelen! Toegegeven, het is niet het goedkoopste etablissement maar zeker wel één van de lekkerste! Er is een uitgebreide kaart voor zowel drankjes als gerechten, maar ook het prachtige interieur en de vriendelijke bediening zijn hier top. Bij goed weer kan je buiten zitten op het ruime terras en genieten van de voorbijvarende bootjes.

Eclectica (Dorpsstraat 38)

 • Deze gastrobar focust voornamelijk op kleine deelgerechten in combinatie met overheerlijke wijntjes.

Uw Zuster (Schrijnwerkerstraat 10)

 • Heb je een kleine honger? Dan is Uw Zuster ideaal. Je vindt hier lekkere hapjes en gerechten die je kan combineren met een fris pintje of een lekker glas wijn.

Kapel 16 (Kapelstraat16)

 • Eetbar die focust op authentieke en vooral verse gerechten die terug gaan naar de basissmaken.

Maison Dix (Badderijstraat10)

 • Lunch en breakfast bar.

Solé Bistrobar (Zuivelmarkt 6)

 • Bistrobar die focust op fair trade, gezond eten en duurzaam ondernemen.

Blend by Rauw (Slachthuiskaai 5)

 • BBQ restaurant dat zich specialiseert in street food en food blending.

Rosch (Dorpsstraat 34)

 • Zin in een culinaire ervaring? Dan moet je hier zijn!

Lento (Zuivelmarkt 34)

 • Ook aan de vegans wordt in Hasselt gedacht! Dit volledig veganistische restaurant kookt alleen maar met planten, maar vooral: het is erg lekker!

Horse’s Tale cocktailbar (Havermarkt 23)

 • Overheerlijke en originele cocktails!

El Sueno (Fruitmarkt 24)

 • Moderne en comfortabele cocktail- en tapasbar.

Klatch.bar (Meldertstraat 46)

 • Koffiebar dat zich specialiseert in lokale en lekkere koffietjes.

La Casetta (Persoonstraat)

 • Gezellig cafeetje met lekkere koffie, aperitiefjes, wijnen en ciders.
Maison Mathis Hasselt restaurant

Mijn avondeten bij Maison Mathis. Absoluut een aanrader!

Weekend Hasselt: waar overnachten?

Nu weet je al wat er te doen is in Hasselt, waar je overheerlijk kan eten en waar je moet zijn als je even tot rust wilt komen in de natuur. Maar als je hier een weekendje verblijft, moet je natuurlijk ook nog een leuk onderkomen vinden.

Knusse accommodatie op wandelafstand van alle bezienswaardigheden

YUP Hotel is een jong en hip hotelletje net buiten het historische stadscentrum van Hasselt. Iedere kamer heeft een eigen ‘cabin’  als bed, maar is uiteraard ook voorzien van een badkamer en enkele kastjes om al je spullen in op te bergen. Hoewel het interieur een leuk samenraapsel is van stijlen, maakt de cabin je kamer wel nogal donker. Om die reden raad ik dus aan om je vrije tijd vooral te besteden in de prachtige lounge op de benedenverdieping.

Een overnachting in dit hippe hotel kan vanaf €60 per nacht voor een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Yup Hotel

Origineel overnachten op wandelafstand van het centrum én voor een budget prijs, kan bij Yup Hotel.

Kunstzinnig overnachten in hartje centrum

BareFoodGIULIA is een kleinschalig hotel midden in het stadscentrum. Dit boetiekhotel ligt dus dicht bij veel bezienswaardigheden van Hasselt. De Grote Markt ligt 300 meter verder en je bent twee kilometer van de Japanse Tuin vandaan. BareFoodGIULIA bevindt zich in een gerenoveerd herenhuis en de kamers zijn allemaal in een unieke en kunstzinnige stijl ingericht. Ze zijn voorzien van houten vloeren, airconditioning, bureau en coffee corner. De badkamer heeft een regendouche en gratis luxe toiletartikelen van Acqua Di Parma. In de BareFood bar kun je een hapje eten en drinken.

BareFoodGIULIA is dus een goede accommodatie voor een luxe weekend Hasselt, gezien de locatie en de comfortabele hotelkamers. Je boekt een overnachting vanaf €140 per nacht en deze prijs is inclusief ontbijt!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

BareFoodGIULIA

Wellness botel aan het Albertkanaal

Bo-Ness is een hotel op een boot aan het Albertkanaal (7 minuten lopen van het centrum van Hasselt), dus je logeert hier gezellig aan het water. Alle kamers zijn voorzien van een zithoekje, koelkast, airco en een privé badkamer. Er is zelfs een wellnesscentrum op deze boot! Hier geniet je van een sauna, een stoombad en een hot tub. Op aanvraag zijn er ook massagebehandelingen te boeken. Ideaal als je de hele dag door Hasselt hebt rondgeslenterd en je de avond ontspannen wilt afsluiten.

Overnachten op een boot in Hasselt doe je al vanaf €95 per nacht. Voor €15 extra wordt er ook een lekker ontbijtje voor twee personen geserveerd. De toeslag om gebruik te maken van de wellnessfaciliteiten bedraagt €60.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Bo-Ness

Bo-Ness Hasselt

Trendy penthouse met uitzicht over Hasselt

Het HasHotel is een trendy hotel aan de Groene Boulevard. Je boekt hier een kamer, suite of penthouse als je een comfortabele slaapplek zoekt. Alle accommodaties zijn voorzien van een luxe badkamer met inloopdouche, airco en een ruime slaapkamer met groot bed. Sommige kamers hebben ook een balkon waar je met mooi weer lekker buiten kunt zitten en over Hasselt uitkijkt. Verder heeft het hotel ook een restaurant/bar met dakterras, dus ook hier geniet je van een drankje in het zonnetje en leuk uitzicht.

Een reguliere kamer zonder balkon in het HasHotel boek je vanaf €100. Een kamer met balkon of de suite kost €145 en voor de penthouse betaal je €180.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

HasHotel

HasHotel Hasselt

Comfortabel verblijf voor een schappelijke prijs

Ook het Holiday Inn hotel in Hasselt is een prima keuze als je voor niet al te veel geld een luxe verblijf in de stad zoekt. Dit hotel heeft namelijk vier sterren, zit aan de rand van het centrum vlakbij het station en je boekt al een kamer vanaf €87. Wat mij betreft een prima deal! De kamers hebben een groot bed, een badkamer met bad, douche, toilet en gratis toiletartikelen. Ook is er een fitnessruimte, een verwarmd binnenzwembad en een sauna waar alle hotelgasten gratis toegang tot hebben. Zeker een aanrader dus als je overnachten in Hasselt wilt combineren met een beetje wellness.

Qua locatie zit je op zeven minuten wandelen (500 meter) van de Grote Markt. Naast het hotel zit een fietsroute die je langs de grachten van de stad brengt.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Holiday Inn Hasselt

Rust opzoeken in natuurhuisje vlakbij Hasselt

Uiteraard is er heel wat te doen in Hasselt, maar soms wil je ook gewoon even rust tijdens je citytrip. Een huisje in de natuur vlakbij de stad is dan een goed idee! Neem nu deze accommodatie die op vijf kilometer van het centrum van Hasselt ligt. Het natuurhuisje is geschikt voor vier personen en heeft alles wat je nodig hebt voor een fijn verblijf, inclusief woonkamer, moderne badkamer, apart toilet en twee slaapkamers. Qua locatie bevindt dit huisje zich in het vijver- en natuurgebied van Midden Limburg en in de omgeving is er voldoende mogelijkheid om te wandelen of te fietsen. Bezienswaardigheden zoals Bokrijk, C-mine, Plopsaland, Kinepolis, Japanse tuin, Modemuseum zitten dan ook allemaal op fietsafstand. Sterker nog: je kunt hier goede Koga fietsen huren voor €15 per fiets/verblijf! Een overnachting kost €140 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Natuurhuisje

natuurhuisje Hasselt

Hasselt natuurhuisje

Als je niet weet wat te doen in Hasselt, dan brengt deze lijst je hopelijk inspiratie voor een leuke citytrip. Er is nog veel meer te ontdekken in Limburg, dus waarom maak je er niet meteen een echte rondreis van?! 😉 

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (22 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>