Goedkoper bezienswaardigheden van Keulen ontdekken: KölnCard
Voor we beginnen met het lijstje van de top bezienswaardigheden van Keulen, wil ik je op de hoogte brengen van het bestaan van de KölnCard. Hiermee kan je niet alleen onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad, maar je krijgt er ook nog eens tot 50% korting mee op talloze bezienswaardigheden in Keulen! Als je beseft dat je amper 9 euro betaalt voor een kaart die 24 uur geldig is en 18 euro voor eentje van 48 uur, weet je dat je niet moet twijfelen.
27x Leukste en mooiste dingen om te doen in Keulen
1. Dom van Keulen
De Dom van Keulen (die voluit Dom St. Peter und Maria heet) is zonder enige twijfel de top bezienswaardigheid van Keulen. Dit prachtig meesterwerk van de hoog-gotische architectuur is het herkenningspunt van de stad aan de Rijn. Het zal dan ook geen verbazing opwekken dat het deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed.
Men begon in 1248 aan de bouw en men werkte eraan tot 1560, toen men besloot een pauze in te lassen. Pas in 1824 hervatte men de werkzaamheden en in 1880 was dit imposante bouwwerk eindelijk voltooid. Het resultaat mag er zijn: met zijn tweelingtorens van 157 meter hoog is dit de hoogste kerk met twee torens ter wereld en de derde grootste kerk op deze planeet. Dit zorgt ervoor dat het de meest bezochte bezienswaardigheid van heel Duitsland is, aangezien de Kölner Dom dagelijks door 20,000 mensen wordt bezocht.
Niet alleen de buitenkant is indrukwekkend, ook het interieur bevat heel wat moois zoals het reliëf van de Aanbidding van de Koningen, glas-in-loodramen uit de zestiende eeuw, en een zwart marmeren altaar uit de veertiende eeuw. De absolute blikvanger is echter het beroemde vergulde altaar van de Drie Koningen: een driedelige sarcofaag uit de twaalfde eeuw die versierd is met fragmenten uit het leven van Jezus Christus, de profeten en apostelen.
Je kan trouwens ook een van de torens beklimmen, al is een basisconditie wel noodzakelijk door de meer dan 500 trappen. Het is de inspanning echter meer dan waard, want eens boven kan je genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Dit meesterwerk is van bijna overal in de stad te zien.

En ook vanbinnen is dit gebouw natuurlijk grandioos.

Strek je nek gerust even uit, want het plafond is nog zo’n prachtig staaltje van architectuur!

Het beroemde Altaar van de Drie Koningen.
2. Rathaus Keulen
Het Kölner Rathaus oftewel het stadhuis van Keulen is met zijn gezegende leeftijd van meer dan 900 jaar het oudste stadhuis van heel Duitsland.
Wat het extra interessant maakt, is dat het eigenlijk een architecturale hutsepot is: het hoofdgebouw stamt uit de veertiende eeuw, de toren uit de vijftiende eeuw en de loggia (galerij) en kloostergang uit de renaissance.
Kers op de taart is het atrium, waar invloeden uit de twintigste eeuw merkbaar zijn. Vergeet ook zeker niet de Hanzenhal te bezoeken, waar je de gotische figuren van de acht profeten en negen goede helden (zowel heidense, joodse als christelijke) kan bewonderen.
Met wat geluk wordt je bezoek aan het Rathaus van Keulen begeleid door de beiaard, die drie keer per dag speelt.

Indrukwekkende gebouwen zijn er genoeg in deze stad!
3. Groß St. Martin
Een andere interessante bezienswaardigheid van Keulen is de Groß St. Martin die sinds de twaalfde eeuw deel uitmaakt van het stadsbeeld. Ik heb het natuurlijk over de prachtige Grote Sint-Martinuskerk. Jammer genoeg werd de kerk zwaar verwoest door luchtaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog, al ontdekte men tijdens het heropbouwen dat de funderingen van de Groß St. Martin zover teruggaan als het Romeinse tijdperk. Tijdens je bezoek zal je vast het kenmerkende klaverbladkoor zien en als je goed kijkt, zie je daaronder hoe de kerkmuren naadloos aansluiten op de muren van een Romeins pakhuis. Verwar Romeins trouwens niet met de Romaanse architectuur van de kerk, dit is een stroming uit de middeleeuwen gekenmerkt door soberheid.

Leuk he, met die kleurrijke huisjes op de voorgrond?
4. Hohenzollernbrücke
Als je de toch wel bijzondere skyline van Keulen wil bewonderen, dan kan je best naar de andere kant van het water gaan. Ik raad je aan om dit te doen via de Hohenzollernbrücke, die jammer genoeg ook niet werd gespaard tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Nadat deze was heropgebouwd, besloot men auto’s te weren waardoor nu enkel voetgangers en treinen deze kunnen gebruiken.
Net zoals zoveel bruggen in Europa is deze ook het slachtoffer geworden van de “liefdessloten” gekte, waarbij koppeltjes een slot vastmaken aan het raster op de brug om zo hun eeuwige liefde uit te drukken. In tegenstelling tot vele andere bruggen, die dit extra gewicht amper of niet kunnen torsen, is het voor dit degelijk staaltje Duitse architectuur geen probleem.

Vier de liefde! Deze brug kan gerust nog wat meer liefdessloten aan!
5. Kabelbaan over Rijn
We associëren de Duitsers niet meteen met trendsetters, maar toch waren zij het die de eerste Europese kabelbaan bouwden die een rivier overstak. Sinds 1957 kan je op deze bijzondere manier de Rijn oversteken en zo het weergaloze Keulen in je opnemen.

Stap in één van deze wagonnetjes…

En je krijgt de beste uitzichten over Keulen!
6. Colonius
Wil je hier liever wat meer tijd voor nemen (een kabelbaan beweegt immers) dan raad ik je aan om naar de Colonius Televisietoren te gaan. Deze kanjer heeft een hoogte van 266 meter, inclusief observatiedek en een ronddraaiend restaurant.

Meer dan genoeg uitzichtpunten in Keulen! Ook vanuit deze Colonius krijg je prachtige panorama’s.
7. Keulen Triangle
Of je kan ook naar de Keulen Triangle gaan, de volgende bezienswaardigheid in Keulen die je niet mag missen. Met zijn hoogte van iets meer dan 100 meter is hij weliswaar een stuk kleiner dan de Colonius, maar je hebt vanaf het observatiedek hier wel een beter panoramisch zicht op de stad, inclusief de bovenstaande televisietoren. Dat maakt de Keulen Triangle dus een van de top bezienswaardigheden van Keulen.

Letterlijk één van de hoogtepunten van Keulen: de Triangle!
8. Synagoge Roonstraße
Voor de Nazi’s Duitsland overnamen, waren er vijf synagogen in Keulen. Vandaag blijft daar jammer genoeg nog maar één van over.
Men legde de eerste steen in 1895 en vier jaar later was de bouw af. Tijdens Kristalnacht (de landelijke aanvallen op joodse synagogen en winkels) werd er heel wat schade aangericht en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte men verdere vernielingen, waarbij de voorkant zelfs helemaal kapot gemaakt werd.
In de jaren vijftig besloot men de synagoge op te knappen, waarbij een aantal veranderingen aan de voorkant werden aangebracht en ook de binnenkant veel eenvoudiger werd ingericht.

Zelfs na haar turbulente geschiedenis ziet deze statige dame er nog prachtig uit!
9. Wijk Belgische Viertel
Wie had ooit gedacht dat een van de hipste buurten van Keulen genoemd zou zijn naar België? Het Belgische Viertel (Kwartier) dankt haar naam aan de straten die naar Belgische steden zoals Antwerpen, Gent en Brussel genoemd zijn. Het Brüsseler Platz oftewel Brusselsplein, is het hartje van deze buurt, waar je ook heel wat trendy bars, cafeetjes, boetieks en galerijen vindt.
10. Altstadt
Belangrijk om weten is dat er in Keulen binnen het centrale district (Innenstadt) een onderscheid wordt gemaakt tussen het oude historisch centrum (Altstadt) en het nieuwere gedeelte (Neustadt). In eerstgenoemde vind je heel wat van de eerdergenoemde bezienswaardigheden van Keulen, dus je zal er sowieso (heel) wat tijd spenderen.
Daarbij is het goed om in je gedachten te houden dat drie vierde van de stad vernield werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom loont het de moeite om naar Am Hof te gaan, waar je de Heinzelmännchenbrunnen aantreft, een fontein uit 1899. Deze werd aangelegd ter ere van de Heinzelmännchen, een soort van kabouters die ’s nachts al het werk deden in de stad zodat de inwoners zich konden ontspannen. Tot ze beledigd werden en Keulen verlieten. Jammer voor de Keulenaren, want ze hadden hun hulp goed kunnen gebruiken tijdens het heropbouwen van hun geliefde stad. Heel wat van de belangrijkste bezienswaardigheden van Keulen bevinden zich trouwens in de Altstadt en ik kan je zeker aanraden om een historische rondleiding te boeken, omdat de stad zo’n rijke geschiedenis heeft en er zoveel over te vertellen valt.

Ik vind de Altstadt het mooiste én gezelligste gedeelte van Keulen.
11. Ehrenfeld
Eerder vertelde ik je al dat het Belgische Viertel een van de meest trendy buurten van Keulen is en lange tijd was het zelfs de place to be voor alle hippe vogels in Keulen. Tot daar Ehrenfeld verscheen, de nieuwe plek voor de coolio’s allerlanden. In Ehrenfeld vind je onder meer een oude bunker die nu als expositieruimte dient (Bunker k101), de oudste koffiebranderij van Keulen (Schamong Kaffee), een van de leukste en beste discotheken (Underground), de kleinste brouwerij (Braustelle) en ook heel wat lekkere restaurantjes (bv. Goldmund). Ehrenfeld is misschien de enige plek in Duitsland die kan wedijveren met Berlijn.
12. De Köln Turm
De Toren van Keulen is een wolkenkrabber van 148,5 meter hoog (165,48 meter als je de antenne erbij rekent) en is daarmee na de Dom van Keulen het tweede hoogste gebouw van de stad. De glazen façade werd ontworpen zodat het reflecterende licht maximaal benut kon worden. Er werden immers afbeeldingen van de skyline van de Altstadt (inclusief kathedraal) op het glas aangebracht zodat, afhankelijk van het licht, verschillende combinaties van deze afbeeldingen verschijnen op het gebouw.
Verder is er ook een observatiedek en restaurant dat je kan bezoeken.

Een indrukwekkend staaltje moderne architectuur. Maar het uitzicht van bovenaan is nog indrukwekkender!
13. Chocolademuseum van Keulen
Liefhebbers van chocolade kunnen niet alleen in Antwerpen hun hart ophalen, maar ook Keulen beschikt over een heus chocolademuseum.
Het Imhoff-Schokoladenmuseum werkt hiervoor samen met het Lindt & Sprüngli chocolademerk zodat ze je niet alleen op een educatieve manier kunnen tonen waar deze lekkernij vandaan komt en hoe cacao wordt gekweekt, maar je kan ook zien hoe chocolade wordt gemaakt.
Hét pronkstuk van het museum is de drie meter hoge chocoladefontein, waar je op het eind van je bezoek wafeltjes in mag doppen.
14. Römische Stadtmauer
De Romeinse stadsmuur was oorspronkelijk bijna vier kilometer lang en had minstens negen poorten en negen ronde torens. Oorspronkelijk, want tegenwoordig blijven er enkel nog wat overblijfselen over die verspreid zijn over de hele stad. Schrik dus niet als je her en der nog deze resten van de Romeinse beschaving tegenkomt.

Deze muren vertellen een deel van de rijke geschiedenis van Keulen.
15. Flora Köln
Flora is een historisch gebouw (dat vroeger dienstdeed als orangerie, een serre om appelsienen te kweken) in het midden van de botanische tuinen van Keulen, waar heel wat evenementen worden georganiseerd zoals conferenties, concerten maar ook bruiloften en gala’s.
De botanische tuin is ook één van de mooiste dingen om te doen in Keulen, want het is zowaar het oudste publieke park van de stad.
Al in de negentiende eeuw werden de tuinen aangelegd. Oorspronkelijk waren Flora en de botanische tuinen van elkaar gescheiden door een muur, maar sinds 1920 worden ze als een geheel beschouwd. Je vindt hier meer dan 10,000 plantensoorten. Wanneer je de exotische planten in de tropische serres bezoekt, waan je je zowaar ergens in het Amazonewoud in plaats van Duitsland.

Een bezoekje aan dit historische gebouw gaat natuurlijk ook gepaard met een wandeling door de indrukwekkende tuin.
16. Probeer een glaasje Kölsch… Of tien
Wie een beetje met bier begaan is, heeft ongetwijfeld al van Kölsch gehoord. Sinds 1997 wordt dit beschermd door de Europese Unie als een bier dat binnen 50 kilometer van Keulen wordt gebrouwen volgens de Kölsch Konvention. Daarmee is het een van de striktst bepaalde bieren van Duitsland. Het wordt geserveerd in een Stange (glas) van 200 ml en als je glas leeg is, wordt het door de ober automatisch vervangen door een vol. Hij of zij zal daarbij ook een streepje zetten op het bierkaartje om bij te houden hoeveel glazen Kölsch je al hebt gedronken. Het drinkt heel vlot weg, dus dat kunnen er al gauw heel wat zijn. Als je geen gouden gerstenat meer wenst, plaats dan je bierkaartje op je leeg glas en de ober zal komen afrekenen.
Zij die dat wensen kunnen de brouwerij ook bezoeken (en uiteraard daarbij heel wat proeven).

Verrassend lekker. Zelfs als je de smakelijke Belgische biertjes gewend bent!
17. Kerstmarkt Keulen
Wie mijn blog al een tijdje volgt, weet dat ik gek ben op kerstmarkten. Zo kon je al eerder lezen over de kerstmarkt van Hannover en omgeving, maar die van Keulen is ook zeker de moeite want er zijn zowaar meerdere kerstmarkten! De bekendste is zonder twijfel de Weihnachtsmarkt am Dom, vlakbij de kathedraal. Hier kan je genieten van klassiekers zoals Glühwein, Käsespätzle en Kaiserschmarrn (pannenkoeken met suiker). Dan heb je ook nog de Heinzels Wintermärchen oftewel de sprookjesachtige kerstmarkt van de huiselven. Deze is gewijd aan de eerdergenoemde Heinzelmännchen en is een van de leukste kinderactiviteiten in Keulen. De Markt der Engel is dan weer een van de meest romantische kerstmarkten van Keulen. Verder is er ook de Heavenue Cologne, een kerstmarkt voor homoseksuelen, Nikolausdorf (het dorp van Nicolas) en een kerstmarkt in de Stadtgarten in het hippe Belgische Viertel. Die laatste is meer voorzien op de lokale bevolking, ideaal dus als je wil ontsnappen aan de toeristen.

De Kerstmarkt van Keulen is één van ’s werelds bekendste. Niet te missen, dus!

En ook voor de zoetekauwen is er héél wat te doen in Keulen.Toch zeker tijdens Kerstmis!!!
18. Hahnentor
Oorspronkelijk waren er twaalf stadspoorten in Keulen en daarvan blijven er nog maar vier van over. De Hahnentor is de bekendste; deze bevindt zich in het westen van de stad en ze werd gebouwd in de dertiende eeuw. Door de eeuwen heen werd ze onder meer gebruikt als gevangenis en museum.

Beeld je eens in hoe imposant de omwalling rond Keulen ooit geweest moet zijn!
19. Ludwig Museum
In de jaren 1970 besloten Peter en Irene Ludwig een verzameling kunst van de twintigste eeuw met een waarde van vele miljoenen euro’s te doneren aan de stad Keulen. In de jaren tachtig besloot men een modern museum vlakbij de kathedraal te bouwen, dat werd opgedragen aan deze weldoeners. Het beschikt nu over een van de grootste Pablo Picasso collecties van Europa, en daarbovenop een imposante verzameling van het werk van Andy Warhol en Roy Lichtenstein. Verder focust het museum op kunst die gemaakt werd na 1900.

Het Ludwig Museum op het Heinrich-Boell plein.
20. Kolumba
Het museum van de Aartsdiocesen van Keulen bevindt zich in de ruïnes van de Sint Kolumba Kerk. Deze laatgotische kerk werd met de grond gelijk gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog en op de paar overlevende muren werd een nieuw gebouw gemaakt dat werd ontworpen door de beroemde architect Peter Zumthor. Het is door een van deze vroegere muren dat je het museum binnenkomt, dat is gewijd aan de impact van het christendom op verschillende periodes in de geschiedenis en delen van de wereld.
21. Romeins-Duits museum
Tijdens de oorlog besloot men een bomkelder te bouwen naast de kathedraal, waarbij men de overblijfselen van een Romeinse villa ontdekte. In plaats van deze te verhuizen naar een bestaand museum, besliste men in de jaren zeventig een nieuw te bouwen rond deze plek. Het pronkstuk is een prachtig mozaïek van Dionysus (de god van de wijn) alsook een drinkbeker uit de vierde eeuw met het opschrift “Drink en leef voor altijd goed”. Verder zijn er ook heel wat artefacten tentoongesteld uit de tijd dat Keulen de hoofdstad was van de Romeinse Germania Inferior provincie.
22. NS Documentation Center
In het voormalige hoofdkwartier van de Gestapo (de Duitse geheime politie ten tijde van het Naziregime) is nu een herdenkplaats, interactief museum en onderzoeksfaciliteit opgericht. De kelder van het gebouw deed dienst als gevangenis en je kan er nog zo’n 1800 inscripties op de muren vinden die vertellen over de martelpraktijken en moorden die hier plaatsvonden. Aan de hand van een dertigtal multimediastations probeert het centrum een gezicht te geven aan alle mensen in zowel bezette landen als Duitsland, die leden onder het gruwelijke Naziregime. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de lange nasleep en de pogingen om de schuldigen terecht te stellen. Het NS Documentation Center is weliswaar niet meteen een van de meest luchtige dingen om te doen in Keulen, maar wel een van de belangrijkste.
23. Voetbalmatch van FC Köln
Als je ervoor gekozen hebt om bovenstaand museum te bezoeken (wat ik ten zeerste aanraad), kan het geen kwaad om nadien je gedachten te verzetten. Een voetbalmatch van FC Köln is daarbij de ideale activiteit. De club ontsnapte vorig jaar op het nippertje aan de degradatie en de laatste Bundesliga titel dateert alweer uit 1978.
De ploeg werkt haar thuiswedstrijden af in het imposante RheinEnergieStadion, dat plaats biedt aan 46,698 uitzinnige toeschouwers. Als je een derby kan bijwonen tegen Borussia Mönchengladbach moet je dat zeker doen, want deze matchen staan altijd garant voor spektakel.
Wil je helemaal blenden met de locals? Koop jezelf dan een truitje van kapitein Jonas Hector of eentje van cultheld Lukas Podolski (die ondertussen alweer in Polen speelt).
Een heuse voetbalreis naar Keulen is natuurlijk ook een optie!
24. Boottochtje op de Rijn
Eén van de leukste manieren om Keulen te verkennen is via een boottochtje op de Rijn. Daarbij heb je heel wat verschillende mogelijkheden:
- Een sightseeing rondvaart van 1 uur waarbij je de belangrijkste bezienswaardigheden van Keulen vanop het water bewondert.
- Een sightseeing rondvaart van 2 uur tijdens de avond.
- Een zondagse brunchvaart (op elke eerste en derde zondag van de maand van mei tot oktober) waarbij je het bovenstaande kan doen tijdens een lekkere brunch.
- Een avondvaart met all-inclusive dinerbuffet, waarbij een dj leuke muziek draait.
De prijzen beginnen vanaf elf euro per persoon.
Er is ook nog een rondvaart van drie uur door de haven van Keulen (vanaf 24,5 euro per persoon) waarbij de nadruk meer ligt op de geschiedenis van de vier havens van de stad.

De bezienswaardigheden van Keulen op een rustige manier ontdekken? Organiseer een boottochtje op de Rijn!
25. Zoo van Keulen
Reeds in 1860 werd de zoo van Keulen in het leven geroepen en daarmee is het een van de oudste dierentuinen ter wereld. Een aantal zalen uit dit tijdperk werd aangevuld met meer moderne faciliteiten zoals het olifantenpark. Je kan hier meer dan 700 dierensoorten bewonderen en de zoo van Keulen is daarnaast gespecialiseerd in primaten zoals bonobo’s, gorilla’s, orang-oetans en kapucijnaapjes.
Met de KölnCard krijg je een fikse korting op het toegangsticket.

Twee vriendelijke bewoners van de zoo. En er zijn natuurlijk nog meer diertjes die je hier kan zien!
26. Moskee van Keulen
De bouw van de moskee van Keulen kon aanvankelijk op heel wat controverse rekenen, voornamelijk van extreemrechtse partijen. Uiteindelijk werd het ontwerp toch goedgekeurd en het resultaat mag er zijn. De Moskee werd gebouwd in neo-Ottomaanse stijl met glazen muren (om een gevoel van openheid te creëren), twee minaretten en een koepel. Hij heeft een totale oppervlakte van 4500 vierkante meter en kostte zo’n 17 tot 20 miljoen euro. Het is tevens de grootste moskee van Duitsland. Er zijn rondgeleide bezoeken beschikbaar, maar het loont ook de moeite om gewoon het gebouw van buitenaf te bewonderen.

Wie zegt dat moskeeën er altijd klassiek uit zien?
27. Melaten Friedhof
Afsluiten doen we met de misschien wel meest ongewone bezienswaardigheid van Keulen: het Melaten Friedhof oftewel het Melaten kerkhof. Zoals de naam al doet vermoeden, deed het ook dienst als leprosarium oftewel hospitaal voor melaatsen. Verder wordt de begraafplaats gekenmerkt door prachtige flora en fauna, wat in de combinatie met de merkwaardige graven en standbeelden het Melaten Friedhof tot een uiterst interessante plek maakt om te bezoeken. Ik zou je zeker aanraden dit te doen onder begeleiding van een deskundige gids, zodat je meer te weten kan komen over deze bijzondere plaats en haar opmerkelijke geschiedenis.
Hoe Keulen te bereiken
Na het lezen over al deze fantastische en top bezienswaardigheden van Keulen vraag je je allicht af wat de beste manier is om deze hippe metropool te bereiken. Ik zet de verschillende mogelijkheden even op een rijtje:
Met de auto naar Keulen
Als je met je eigen wagen naar Keulen reist, heb je een milieusticker nodig. Deze kan je best op voorhand bestellen (dit kan door even te Googlen) en kost net geen vijftien euro. Als je geen milieusticker hebt, riskeer je een boete van 80 euro. In de stad zelf zijn er heel wat garages waar je vrij goedkoop langdurig kan parkeren. Buiten het centrum zijn er een aantal Park und Ride terreinen waar je nog goedkoper kan parkeren. Let wel op dat je dan nog een eindje met het openbaar vervoer naar het centrum moet reizen.
Met de trein naar Keulen
De misschien wel gemakkelijkste manier om Keulen te bezoeken is met de trein. Je kan heel snel en goedkoop de trein van Brussel naar Keulen Je doet er net geen twee uur over en meestal betaal je rond de 50 euro voor een retourtje.
Vanuit Amsterdam doe je er 2 uur en 38 minuten over en betaal je minstens 38 euro voor een heen-en-terug ticket. Afhankelijk van je reistijd kan dit gauw oplopen tot minstens 60 euro voor een retourtje.
Het station van Keulen ligt pal in het centrum, dus met de trein naar Keulen is absoluut de meest gebruiksvriendelijke manier om de stad te bezoeken. Zeker omdat je ook geen geld moet uitgeven aan parkeren.
Met de bus naar Keulen
Voor de volledigheid geef ik je ook nog deze optie, al is deze allesbehalve aan te raden. Je kan weliswaar heel goedkoop met Flixbus van bijvoorbeeld Brussel naar Keulen reizen (je hebt al retourtickets voor nog geen twintig euro als je ruim genoeg op voorhand boekt), maar je doet er wel vaak drieënhalf tot vierenhalf uur over. Enkele reis.
Ter vergelijking: met de auto doe je er tweeënhalf uur over vanuit de Belgische hoofdstad.

Keulen is vlot te bereiken met de trein of auto.
Parkeren bij de luchthaven van Keulen
Keulen is een van de belangrijkste luchthavens van Duitsland en van hieruit vind je vaak ook tal van goedkope vluchten naar alle uithoeken van de wereld.
Je kan dus ook altijd een city trip breien aan een andere reis die je hebt gepland, want parkeren bij het vliegveld van Keulen is helemaal niet duur!
Zo heb je al parkeergelegenheid voor nog geen 20 euro per week! Lees zeker de handige gids die ik schreef waarin ik je vertel over de beste en goedkoopste parkeerplaatsen rondom de luchthaven van Keulen.

Een bezoekje aan Keulen om je vakantie elders te verlengen? Perfect mogelijk!
Zes originele rondleidingen door Keulen
Niet iedereen is fan van een klassieke rondleiding door een stad want soms kunnen deze voornamelijk een droge opsomming van een hele hoop feiten zijn. Gelukkig zijn er heel wat leuke alternatieven:
- Rondleiding met een lach (vanaf 11 euro per persoon): hierbij krijg je heel wat grappige anekdotes te horen.
- Als je liever niet wandelt, kan je een stand-up comedy optreden bijwonen terwijl je door de stad rijdt en alle belangrijke bezienswaardigheden van Keulen te zien krijgt (vanaf 28 euro per persoon).
- Of wat denk je van een rondleiding door Keulen op een e-scooter (een step met drie wielen). Dit kan al vanaf 38 euro per persoon.
- Als je graag griezelt, dan is een Night Watchman Walking Tour echt iets voor jou. Een fakkel dragende gids neemt je mee door de stad en vertelt je allerlei angstaanjagende verhalen en legendes. Dit alles voor 14 euro per persoon.
- Ook culinaire reizigers worden niet vergeten. Zij kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een rondleiding met bierproeverij (vanaf 26 euro) of een culinaire wandeling van drie uur (vanaf 39 euro).
- Wil je toch liever een klassieke rondleiding? Dan is er nog altijd een tour waarbij je de hoogtepunten van Keulen met een local verkent (vanaf 12 euro).
Ten slotte wil ik nog even een bedenking maken over de populaire free walking tours die je in zoveel steden vindt. Hoe leuk en leerrijk deze rondleidingen wel kunnen zijn, ze maken het toerisme mee kapot. Besef goed dat ze ook niets bijdragen aan belastingen en officiële organisaties (die hun gidsen wel opleiden en belastingen betalen).
Tot slot deze bedenking: je vertrouwt je gezondheid toch ook niet toe aan een gratis dokter?

Veel plezier in deze boeiende stad!
5x Gezellig overnachten in Keulen
Keulen is niet alleen een boeiende stad met veel mooie bezienswaardigheden, maar ook dé plaats om naartoe te gaan als je bijzonder wilt overnachten. Er zijn namelijk veel unieke hotels in Keulen. De leukste adresjes vind je hier!
1. HOPPER Hotel St. Josef
HOPPER Hotel St. Josef is een bijzonder hotel in Keulen. Want het is gevestigd in een voormalige kapel. Dat zie je niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Als je sfeervol wilt overnachten, is dit dus dé plek om te vertoeven.
Je zal ook altijd weten wat te doen. Het hotel ligt namelijk vlakbij het Trude-Herr-Park en andere mooie bezienswaardigheden in Keulen, zoals het chocolademuseum en het Volksgarten Park. Er zijn ook spafaciliteiten en sommige kamers bieden een fraai uitzicht op de stad.
Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com
2. V8 Hotel
Dol op auto’s? Dan moet je een keer in het V8 Hotel geslapen hebben. Dit bijzondere hotel in Keulen biedt kamers die ingericht zijn in autothema. Het allerleukste zijn de comfortabele bedden die gemaakt zijn in de vorm van een auto.
De accommodatie ligt bij Motorworld. Als je dit museum wilt bezoeken, is V8 het beste hotel in Keulen om te verblijven. Maar er zijn nog tal van andere dingen om te doen in de buurt. Het stadscentrum is echter zo’n zes kilometer verder gelegen. Ook handig om weten: voor 15 euro extra per nacht mag je hond hier ook overnachten.
Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com
3. THE QVEST hideaway
Ook THE QVEST hideaway is een sfeervolle plaats om te overnachten in Keulen. Dit gebouw was in 1897 een klooster en is nu een fraai design hotel. De mix van oude en nieuwe invloeden maakt het interieur erg uniek.
De kamers zijn van alles voorzien en hebben heerlijke bedden. Ook mis je hier niets van wat er te doen is in Keulen. Dit unieke hotel situeert zich namelijk in het hartje van de stad.
Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com
4. Das Wiesenhaus
Wil je liever wat meer privacy? Dan vind je het vast fijn om te verblijven in deze tiny house aan de Rein. Het stadscentrum ligt op enkele kilometers afstand.
Er zijn verschillende soorten tiny houses die je kan huren. Er is een voor twee of voor vier personen. Dit is dus een goede plek om met je partner of het hele gezin te overnachten.
Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com
5. Wasserturm Hotel
Het Wasserturm Hotel is waar je moet zijn als je wilt genieten van een mooi uitzicht. Deze watertoren kijkt namelijk uit op de stad. De accommodatie ligt op een indrukwekkende hoogte van 35 meter.
Doordat het centraal gelegen is, kun je vanuit hier makkelijk de verschillende toeristische trekpleisters ontdekken. De kamers zijn erg netjes en ingericht in de industriële stijl. Er is ook een skybar waar je van een drankje kan genieten.
Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Over de auteur
Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.
Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.
Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
Handige sites om je reis te plannen
Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.
🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra. 👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan. 🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare. 🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.
Philippe Boven says:
Moet het niet Romeins-Duitsmuseum zijn i.p.v. Romaans.
Goede inhoud.
Checkoutsam says:
Inderdaad! Bedankt om het even te laten weten. Aangepast 😉 !