15x Bezienswaardigheden in Kortrijk: info, tips & foto’s

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Met middeleeuwse kerken, een magnifiek begijnhof en tal van iconische torens, zijn er heel wat bezienswaardigheden in Kortrijk. De historische stad biedt dan ook een prachtige mix van binnen- en buitenactiviteiten, gezellige restaurants en levendige bars.
Hier zijn alvast de 15 hoogtepunten en dingen om te doen voor je opgelijst. Zo haal je het meeste uit je citytrip naar Kortrijk en hoef je het opzoekwerk zelf niet meer te doen.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.7/5 - (13 votes)

kortrijk bezienswaardigheden

1. Doe een bierwandeling

Als je niet goed weet wat te doen in Kortrijk dan is een drie uur durende bierwandeling een geweldig goed idee. Terwijl je van al dat lekkers proeft, leer je ook wat bij over de geschiedenis van deze stad.

Tijdens de tour krijg je de kans om verschillende smaken Kortrijks bier te proeven. België heeft namelijk een enorme biermarkt dus het verbaast je misschien niet dat ook hier verschillende biertjes zijn ontwikkeld.

In de bierwandeling zitten al enkele drankjes inbegrepen, maar je kan natuurlijk nog meer bieren ontdekken. Pas wel een beetje op, want streekbieren kunnen soms wel erg zwaar zijn!

Deze activiteit is een formidabele manier om de bezienswaardigheden van Kortrijk op een leuke manier te leren kennen en het is bovendien heel betaalbaar.

2. Bewonder het historische stadhuis

Er zijn meer dan genoeg stadhuizen in België en één van de bijzonderste is ongetwijfeld die van Kortrijk. In dit oude gemeentehuis zitten de stadsdiensten nog steeds verzameld, maar tegelijk is het ook een toeristische trekpleister die de moeite waard is om te zien. Bovendien kent het gebouw een rijke geschiedenis, waardoor het ook nog eens interessant is om er meer over te leren. Een gids vertelt je er graag alles over!

Niet alleen het verleden van het stadhuis is indrukwekkend, ook de architectuur is mooi en opvallend. Dankzij het mooi verzorgde interieur kunnen hier leuke, onvergetelijke feestjes doorgaan. Wanneer je weekendje weg samenvalt met een evenement, dan is het hier wat drukker en kan je bijvoorbeeld de Raadszaal met sublieme schoorsteenmantel uit zandsteen en houten figuren bewonderen.

stadhuis Kortrijk hoogtepunten

Kijk eens hoe mooi dit historische stadhuis bewaard is gebleven!

3. Bezoek het begijnhof

Het begijnhof behoort tot de meest magische bezienswaardigheden in Kortrijk. Het heeft wat weg van een klein betoverend dorp met een wirwar aan steegjes. Een bezoekje aan deze authentieke plek uit de dertiende eeuw mag dan ook niet op je must-see lijstje ontbreken. Vroeger was het de thuis van vrouwen die vroom en gelovig door het leven wilden gaan, maar toch niet de stap wilden zetten om een non te worden.

In de 41 huisjes valt er heel wat geschiedenis op te snuiven, net zoals in de rest van de stad trouwens. Je kan het begijnhof gratis bezoeken en je kan een audiogids lenen om meer te leren over het verleden van dit geschiedkundig meesterwerk en haar mooie omgeving.
Haal tijdens je bezoek zeker je camera even boven om dit sprookjesachtig mini dorpje vast te leggen.

begijnhof Kortrijk bezienswaardigheden

De meeste belangrijke historische Belgische steden hebben een Begijnhof. Kortrijk dus ook!

4. Ontspannen langs de Leie

Dwars door het centrum loopt de rivier de Leie. Hoewel het de perfecte plek zou zijn voor leuke pleziertochtjes op het water, kan dat hier helaas niet. Maar toch zijn de oevers een erg fijne plek om wat te doen in Kortrijk; denk maar aan wandelen, fietsen, hardlopen of joggen. Het is hier ook rustig genoeg om samen met je lief een romantische picknick te plannen of gewoon gezellig van het zonnetje te genieten.

5. De identieke Broeltorens

De Broeltorens zijn een mooi punt om je tocht door de middeleeuwste stad te beginnen. Deze bezienswaardigheden in Kortrijk centrum zijn een schitterende plek om uitgebreid te poseren voor de camera.
Toch is het pas ’s avonds dat je uitzicht onvergetelijk wordt, want dan worden beide torens magisch mooi verlicht waardoor de gebouwen in contrast staat met de traag vallende duisternis. Om die reden zijn de torens misschien ook meteen een goede plek om je sightseeing tour door de stad af te ronden!

Je kan de Broeltorens enkel bezoeken onder begeleiding van gids. Maar als je in Kortrijk bent wanneer er een historisch evenement plaatsvindt dan mag je deze middeleeuwse wolkenkrabber gewoon vrij binnen.

Lang geleden deden ze dienst als beschermengelen van de Broelbrug. De zuidelijke toren (‘Speytorre’) moest het verkeer controleren, terwijl de noordelijke toren (de ‘Inghelburghtorre’) als wapenopslagplaats diende. Deze twee torens zijn tegenwoordig (helaas) de enige overblijfselen van de ooit imposante stadsomwalling rond Kortrijk.

broeltorens kortrijk

Al sinds de middeleeuwen staan deze identieke torens hier te pronken.

6. Breng een bezoek aan het 1302 museum

In het Begijnhof vind je ook het 1302 museum, één van de leerrijkste dingen om te doen in Kortrijk.

De naam van de tentoonstelling verwijst trouwens naar de Guldensporenslag in de Frans-Vlaamse oorlog (1297 – 1305) die in de buurt werd uitgevochten en uiteindelijk door Vlaanderen werd gewonnen.

Het prachtige museum is echt een attractie op zich, daarom vermeld ik het even apart in deze lijst. De architectuur is behoorlijk uniek, maar ook de expositie is echt de moeite waard. Je komt er alles te weten over de veldslag: van de oorzaken tot de gevolgen. Er wordt ook uitgelegd waarom de datum een symbool werd voor de Vlaamse Beweging. Heel leerrijk dus en de ideale uitstap voor geschiedenisfanaten.

7. Kuieren door de Internationale Rozentuin

Eén van de meest onmisbare bezienswaardigheden van Kortrijk is de sprookjesachtige Rozentuin. Je vindt het op het terrein van Kasteel t’Hooghe, een statig herenhuis uit de negentiende eeuw. De tuin is enorm want er zijn meer dan 200 soorten rozen en er worden regelmatig nieuwe soorten aan de collectie toegevoegd.

Tijdens een wandeling word je dan ook helemaal verliefd bij het zien van al deze romantische bloemen. Bovendien ruiken ze erg lekker en zoude ze niet mis staan in een boektje voor je lief. Natuurlijk is het wel verboden om de rozen te plukken! Gelukkig mag je wel zoveel foto’s maken als je wilt zodat je toch een blijvende herinnering hebt aan deze idyllische plek.

Je kan de Internationale Rozentuin gratis bewonderen. Voor een bezoekje kom je best langs tussen juni en september want dan staan de bloemen in volle bloei.

rozentuin kortrijk

Uiteraard vind je hier heel wat mooie rozen.

kortrijk rozentuin

Maar ook de andere bloemetjes zijn een beetje van jouw tijd waard!

 

8. Leer meer over de textielindustrie in het Texture Museum

Je zal de geschiedenis van Kortrijk een pak beter begrijpen na een bezoek aan dit museum dat in 2014 voor het eerst zijn deuren opende. Het Texture Museum vertelt het verhaal van de vlasteelt in de Leievallei. Je leert hoe dit gewas werd verwerkt tot linnen, een product dat eeuwenlang hét exportproduct was van de stad – en eigenlijk dat nog steeds een beetje is.

Blijf zeker even hangen in de Schatkamer waar je deze rijkdom uit de kostbare textielindustrie kan bewonderen.

In de buurt van deze belangrijke bezienswaardigheid in Kortrijk vind je trouwens een heerlijk restaurant. Je kan er lekker lunchen voor je de andere trekpleisters op dit lijstje verkent.

9. Stap de Sint-Maartenskerk binnen

Wanneer je door Kortrijk wandelt, dan zal de Sint-Maartenskerk ongetwijfeld je aandacht trekken. Het magnifieke gebouw is een populaire toeristische attracties bij bezoekers, maar ook bij de locals. Laat je verbazen door de opvallende toren die de Grote Markt domineert. In 1862 brandde de torenspits nog af na een blikseminslag, maar die is nu gelukkig helemaal hersteld.

Als je al verbaasd bent door het architectonische wonder aan de buitenkant, wacht dan maar tot je de kerk binnen stapt. Je vindt er namelijk een hele verzameling aan kunstschatten, zoals de de Triptiek van de Heilige Geest uit 1587, die het doopsel van Jezus en de schepping van Adam uitbeeldt. Ook de vijftiende eeuwse Sint-Elooiskapel is impressionant, want het is omgevormd tot schatkamer waar je andere meesterwerken van de kerk kan bekijken.

Sint-Maartenskerk bezienswaardigheden Kortrijk

Je ziet de hoge kerkspits van de Sint-Maartenskerk van bijna overal in Kortrijk!

10. Geniet van een leuke sportieve dag in Hernieuwenburg Wielsbeke

Als je even wilt ontsnappen aan het levendige centrum, dan is een uitstapje naar Hernieuwenburg Wielsbeke een tof idee. Op een zonnige lentedag of een zomerse namiddag kan je een verfrissende duik nemen in het zwembad. Daardoor is het meteen één van de leukste dingen om te doen in Kortrijk met kinderen!

Deze plek is eveneens de thuisbasis van KV Kortrijk en dus kan je misschien je bezoek combineren met een voetbalmatch van de thuisploeg. Sfeer verzekerd!
Bovendien is het een ontspannende manier om kennis te maken met de inwoners en cultuur van de stad.

11. Stop eens aan het Groeningemonument

Van overal ter wereld komen mensen naar Kortrijk om dit vergulde monument van dichtbij te zien. Het werd gebouwd ter ere van de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag in 1906. Verleid je familie of partner met een gezellige picknick in het Groeningepark terwijl je uitkijkt op dit oogverblindende beeld.

Tijdens deze romantische lunch zal je dan de Maagd van Vlaanderen zien met in haar ene hand de trotse Vlaamse leeuw en in de andere hand een speer in de richting van het verslagen Frankrijk. Deze uitbeelding vertelt je dus eigenlijk perfect hoe de Guldensporenslag is afgelopen en het is bovendien nog mooi om naar te kijken.

groeningepoort Kortrijk wat te zien

Nadat je de Groeningepoort bent doorgestapt, is het nog maar even wandelen naar dit mooie monument.

Groeningemonument Kortrijk bezienswaardigheden

Van deze vergude dame word je toch echt even stil!

12. Uitgebreid shoppen in de autovrije straten

Tijdens een citytrip naar Kortrijk, moet je natuurlijk ook lokale handelaars even steunen. Dat kan ik alle rust, want de belangrijkste winkelstraten zijn helemaal autovrij waardoor je ongestoord kan kuieren langs de vele boetiekjes. De Korte Steenstraat in het historisch centrum was trouwens de eerste weg in België waar auto’s verboden werden, maar ook in de Lange Steenstraat werd dat voorbeeld gevold.
Je vindt hier naast de leukste winkels ook tal van sfeervolle cafeetjes waar je tussen het shoppen door even kan uitrusten met een kopje koffie.

Mocht het tijdens je weekendje weg niet zo’n mooi weer zijn, kan je gelukkig nog altijd uitgebreid uitgebreid winkelen. Op een regenachtige dag kan je terecht in het shoppingcenter K in Kortijk. Je vindt er grote merken zoals HEMA, Zara, C&A, MediaMarkt en H&M.

13. Breng een bezoek aan de wondermooie Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk is niet alleen prachtig vanbuiten, het is vooral de binnenkant die een bezoekje waard is.

Na de Guldensporenslag werd het plafond namelijk versierd met de gouden sporen van de overleden Franse ridders. Jammer genoeg werden deze gestolen en vervangen door replica’s. Toch zijn deze niet van de echte te onderscheiden en blijft het een prachtig aangezicht!
Daarnaast vind je binnenin ook enkele fraaie muurschilderingen, sierlijke glas-in-lood ramen en het prachtige beeld van de Heilige Catharina.

Deze kerk is trouwens één van de oudste gebouwen in Kortrijk en het is een beschermd monument: reden genoeg dus om het op je bucketlist te zetten.
Maak ‘s avonds ook eens een wandelingetje langs deze heilige plek, want dan is het mooi verlicht en wordt de Onze-Lieve-Vrouwekerk ondergedompeld in een magische gloed.

kortrijk Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk is een echte mastodont!

14. Volg de ‘Metamorfose van de stad’-wandelroute

De stad Kortrijk heeft een aangename wandelroute uitgestippeld en die kan je herkennen aan de koperen klinknagels in de grond.

Deze tour start al in het Begijnhofpark en brengt je zo naar alle bijzondere bezienswaardigheden van Kortrijk, maar onderweg ontdek je ook nieuwe gebieden aan de oevers van de Leie. Je kan bij de toeristische dienst een wandelkaart kopen, maar de audioversie voor op je smartphone is eigenlijk leuker, want alleen zo krijg je boeiende anekdotes en weetjes te beluisteren die je nergens anders te horen krijgt.

15. Boek een rondleiding door het Belfort

De meeste Belgische steden uit de middeleeuwen hebben een belforttoren (Brugge!). En zoals overal, behoort deze spitse toren ook hier tot de bijzonderste bezienswaardigheden in Kortrijk centrum.

In de muren zijn openingen geboord waardoor het magnifieke klokkenspel door de hele stad weerklinkt. De imposante toren op de Grote Markt maakte vroeger deel uit van de lakenhalle en is vandaag een beschermd monument.

Het is een schitterende site om te bezoeken, maar dat kan alleen met een gids. Gelukkig is de buitenkant van het gebouw ook al spectaculair om te zien.
Let vooral op de details! Zo staat er op de toren een beeldje van Mercurius, de god van de handel.
Als je met kinderen op bezoek bent in Kortrijk, is het misschien leuk om hen te laten zoeken naar Kalle en Manten: twee leuke figuren die het uur slaan.

Verder heeft het Belfort ook nog een apart monument waar de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht.

Belfort Kortrijk bezienswaardigheden

Hoewel een groot deel van het Belfort is verdwenen, is het nog steeds prachtig!

Na het ontdekken van deze 15 bezienswaardigheden in Kortrijk, ben je het vast met me eens dat deze boeiende stad met een rijke geschiedenis de ideale plek is voor je volgende citytrip. Een weekendje weg in het historisch centrum is leerrijk en ontspannend tegelijk. Kortrijk heeft immers tal van wandelroutes en groene plekjes om tot rust te komen, maar tegelijkertijd vind je hier ook tal van cafeetjes en plekjes met een gezellige drukte.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.7/5 - (13 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>