26x Bezienswaardigheden op Kreta: Wat te doen? + Tips!

Kreta is het grootste van de Griekse eilanden en meteen ook een van de populairste bestemmingen in Griekenland. Dat laatste betekent echter zeker niet dat je hier enkel massatoerisme aantreft. De bezienswaardigheden in Kreta zijn zodanig divers dat je hier eender welke type vakantie kan beleven.
Reken daar dan nog eens bij dat het er van mei tot september amper tot niet regent, terwijl je toch de nodige afkoeling krijgt van de zeewinden. In deze gids zal snel duidelijk worden dat er echt heel wat te doen is in Kreta en dat het eiland volledig terecht wordt beschouwd als een van de hoogtepunten in Griekenland.

5/5 - (3 stemmen)

Om vlot op eigen houtje rond te reizen op het eiland raad ik je aan om een auto te huren in Kreta. Het is namelijk een smal maar lang eiland (ongeveer 260 kilometer), dus dan kan eigen vervoer wel interessant en (vooral) praktisch zijn.

Huur je toch liever geen auto, dan vind je sowieso voldoende excursies en dagtochten die je vanuit je verblijfplaats naar een van de vele hoogtepunten in Kreta brengen.

wat te doen Kreta bezienswaardigheden

1. Heraklion

Heraklion is de hoofdstad van het eiland en tevens de stad waar het overgrote deel van de buitenlandse bezoekers aankomt en vertrekt.

Toch is deze plek meer dan zomaar een uitvalsbasis om het eiland te verkennen. Door de eeuwenlange Venetiaanse overheersing (van 1205 tot 1667) kan je in Heraklion nog heel wat overblijfselen uit die periode terugvinden.

In het bijzonder het Castello del Molo in de oude haven is een van de bijzonderste bezienswaardigheden van Heraklion. Met muren die op sommige plaatsen tot wel bijna negen meter dik zijn is dit echt wel een imposant bouwwerk.

Een ander hoogtepunt is het Archeologisch Museum, waar je de roemrijke geschiedenis van het eiland in een absoluut topmuseum kan gaan bewonderen.

Vanuit Heraklion kan je ook het makkelijkst een boottocht naar het idyllische eiland Dia maken.

wat te doen in Kreta

De mooie haven van Heraklion.

2. Knossos

Knossos is met recht en reden een van de populairste toeristische trekpleisters van Kreta. Lang voor er sprake was van de vele prachtige tempels van de Akropolis, één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Athene, liet koning Minos zo’n vierduizend jaar geleden dit gigantische complex bouwen.

Een deel van de mythe rond het paleis valt te verklaren door het feit dat deze plek gedurende vele duizenden jaren in de vergetelheid was geraakt en ook letterlijk onder de grond stak. Archeologen stelden namelijk vast dat rond vijftiendhonderd voor Christus het paleis plots niet bewoond werd. Men is er tot op vandaag nog altijd niet helemaal uit of dit door een gigantische vulkaanuitbarsting op Santorini kwam, dan wel door een invasie van een ander volk.

Toen de Britse archeoloog Arthur Evans eind negentiende eeuw besloot opgravingen te doen en zo de restanten van een paleis ontdekte, werd Knossos letterlijk van onder het stof gehaald. Tegenwoordig kan je deze parel van de Minoïsche beschaving zelf gaan ontdekken op minder dan een kwartier rijden van Heraklion.

Knossos past zeker ook in een lijstje met beste bezienswaardigheden van Griekenland, dus plan je bezoek goed in om de grote drukte te vermijden.

Een goede deal is overigens een voorrangsticket voor het paleis van Knossos (inclusief rondleiding met gids) waarmee je ook binnen raakt in het Archeologisch Museum.

archeologische bezienswaardigheden Kreta Knossos

Deze opgravingen zijn in verrassend goede staat.

Knossos paleis

Met een gids kom je trouwens zó veel meer interessante feiten te horen.

3. Grot van Pyschro en Lasihti hoogvlakte

Net zoals in heel Griekenland is ook op Kreta de wereld van de Griekse mythen meer dan voldoende vertegenwoordigd.

Zo kan je op ongeveer een uur rijden van Heraklion de Grot van Psychro bezoeken, volgens de mythologie de geboorteplaats van de Griekse oppergod Zeus.

Of je nu geïnteresseerd bent in de verhalenwereld van de Griekse goden en andere bijzondere wezens maakt niet zoveel uit, de grot is erg sfeervol en vormt een aangename plek om even te ontsnappen aan de mogelijke zomerse hitte op het eiland.

Dit is wel zo een van die bezienswaardigheden in Kreta die je met de auto het vlotst kan bereiken. De grot ligt ook op het Lasihti plateau, een hooggelegen vlakte waar de mensen leven van het land en het de moeite loont om in een van de dorpjes halt te houden voor een simpele maar overheerlijke lunch met lokale specialiteiten.

Pyschro Grot

Een belangrijke plek in de Griekse mythologie!

4. Chersonissos

Wat te doen in Kreta als je houdt van uitgaan en zonnebaden? Een heel andere wereld dan die van de Griekse goden in Psychro vind je in Chersonissos, tenzij je bedenkt dat de ‘goddelijke lijven’ van sommige zonnekloppers soms ook wel mythische proporties aannemen.

In België en Nederland heeft Chersonissos een eerder bijzondere reputatie omdat er een tiental jaar geleden een relatief populaire realityserie (‘Oh Oh Cherso’) werd opgenomen, een beetje vergelijkbaar met het legendarische Amerikaanse reality-tv programma ‘Jersey Shore’.

De mooiste bezienswaardigheden van Kreta zijn in Chersonissos niet meteen te vinden.
Ben je echter op zoek naar de populairste stranden van Kreta en de mogelijkheid om eens stevig te feesten, dan ben je hier aan het juiste adres.

bezienswaardigheden Kreta Chersonissos

Chersonisos vanop een afstandje.

Chersonissos strand

De stranden zijn hier zeker niet mis!

5. Agios Nikolaos en Voulismenimeer

Wil je liever een iets rustigere strandvakantie of een leuke daguitstap, dan is Agios Nikolaos een prima optie.

Hier kan je fijn wandelen langs het Voulismenimeer, waar volgens de legende de godin Athena zou hebben gebaad. Iets verder kan je ook nog een stukje Griekse mythologie opsnuiven bij het (moderne) standbeeld van Europa en Zeus. Ook een optie: gewoon even in de vele winkeltjes met lokale (en mindere lokale) producten rond snuisteren en genieten van de Kretenziche zon en culinaire specialiteiten op een van de vele aangename terrasjes.

Agios Nikolaos Voulismenimeer

Wie weet welke mythische figuur je hier uit het water ziet komen?!

6. Baai van Mirabello

Agios Nikolaos kijkt ook uit over de kronkelende baai van Mirabello, waar je een aantal van de mooiste stranden van Kreta vindt. Denk aan helderblauw water en doorgaans zeer aangename temperaturen in en uit het water.

De stranden van Almyros en Ammoudi bevinden zich vlakbij Agios Nikolaos en bieden een ruime waaier aan activiteiten voor een Kreta experience zoals het hoort.

toeristische trekpleisters Kreta Baai van Mirabello

Het spreekt voor zich dat de mooie Mirabello baai één van de toeristische trekpleisters van Kreta is!

Ammoudi mooiste stranden Kreta

Ammoudi strand. Niet mis, he?

7. Oude stad van Lato

Er zijn heel wat bestemmingen die volgens reisgidsen ‘geschiedenis ademen’, en in Kreta moet je daarvoor af en toe eens de platgetreden toeristische paden verlaten.

Maar eens je dan een pareltje als het oude Lato op eigen houtje kan ontdekken, voelt dit nog zoveel specialer aan.

Lato werd in de zevende eeuw voor Christus gesticht door de Doriërs op de heuvels die uitkijken over de baai van Mirabello. Na een aantal eeuwen werd de voorkeur echter gegeven aan een locatie dichterbij de zee, waar nu Agios Nikolaos is.

Deze magische ruïnes worden beschouwd als behorend tot de beste uit de klassieke en Hellenistische periode en vormen sowieso een van de mooiste bezienswaardigheden in Kreta.

8. Richtis

Nog verder ten oosten van de baai van Mirabello ligt de kloof van Richtis. Hier kom je als wandelaar en natuurliefhebber helemaal aan je trekken, want het is een gevarieerde hike die zeker niet saai is en waar je kan genieten van een mooie, bijwijlen schaduwrijke begroeiing langs een smalle stroom.

Op het einde van de wandeling word je dan beloond met een uitzicht op de hoogste (ongeveer twintig meter) waterval van de provincie.

Wanneer je voor de volledige hike gaat mag je toch wel rekenen op een drietal uur. Tijdens de warme zomermaanden kan het ondanks de begroeiing en de ligging nabij de zee best warm worden, dus voorzie voldoende water, voedsel en bescherming tegen de zon. Ook goede wandelschoenen zijn zoals altijd aangeraden.

Richtis kreta waterval

De verfrissende waterval die je tijdens je wandeling tegenkomt.

9. Vai Beach

Vai Beach staat ook wel bekend onder de naam ‘Palm Beach’ en dat zal je niet verbazen wanneer je besluit om naar dit strand langs de oostzijde van het eiland te trekken.

Ongeveer vijfduizend palmbomen sieren hier de kustlijn en het strand waarbij je je niet langer op een eiland in de Middellandse Zee maar ergens in de Stille Oceaan waant.

Wat dit strand ook interessant maakt is het feit dat deze plek eigenlijk nog maar een jaar of vijftig geleden werd ‘ontdekt’ door toeristen. Al snel werd Vai Beach een aantrekkingspool voor artiesten, hippies en backpackers.

Het vervolg kan je al raden: de natuur kon de plotse bezoekersstroom niet aan en gedurende een periode werd dan ook besloten om de plek af te sluiten en zo de natuur een kans te geven zich te herstellen. Het goede nieuws: hierdoor is het strand zeker een van de absolute hoogtepunten in Kreta.

Vai Beach mooiste stranden kreta

Geef al die toeristen eens ongelijk… Wat een prachtig strand in Kreta!

10. Toplou

In het uiterste oosten van Kreta vind je ook Toplou, een klooster uit de vijftiende eeuw. Een bezoek aan deze interessante bezienswaardigheid in Kreta kan je overigens erg makkelijk combineren met een uitstap naar Vai Beach, aangezien beide plaatsen op een kwartiertje rijden van elkaar liggen.

Het klooster lijkt langs de buitenkant ook meer te weg hebben van een fort en dat is niet toevallig: doorheen de woelige geschiedenis van Kreta diende het klooster vaak als een eerste verdedigingsgordel om aanvallen van buitenaf (bijvoorbeeld van piraten!) af te weren.

bezienswaardigheden Kreta met auto Toplou

Gelegen in een prachtige omgeving.

Toplou

En ook de binnenkant is erg romantisch.

11. Rethymnon

Tussen Chania en Heraklion ligt Rethymnon, ook de op twee na grootste stad van het eiland. Met een studentenpopulatie van om en bij de tienduizend is er ook voldoende ‘leven’ aanwezig zodat je hier niet kan spreken van een slaperig toeristenstadje.

Als er wordt gesproken over de mooiste bezienswaardigheden van Kreta is Rethymnon er vaak bij en dat valt ook te begrijpen. De oude stad met de vele oude Venetiaanse gebouwen is ontzettend gezellig, net zoals de oude haven.

In het westen van de stad kijkt het gigantische Fortezza (een gigantisch fort) uit over de Middellandse Zee en de rest van de stad. Hier moet je zeker eens langs, is het niet om wat bij te leren over de Venetiaanse geschiedenis van Kreta, dan wel voor de mooie uitzichten.

Rethymnon straatjes

De gezellige straatjes van Rethymnon.

bezienswaardigheden Kreta Rethymnon

En ook hier heb je natuurlijk een mooie haven!

12. Melidoni

Eveneens langs de noordelijke zijde van het eiland ligt de grot van Melidoni. De grot is niet alleen van geologisch en cultureel belang, ze speelde ook een (trieste) rol in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.

Hier boden de inwoners van Melidoni verzet tegen de Turkse overheersers, tot er een wraakactie was die een einde maakte aan hun verzet.

De grot is vlot toegankelijk en de gigantische kamer is echt wel enorm indrukwekkend.

Melidoni hoogtepunten Kreta

Opnieuw erg indrukwekkende grotten om te bezoeken.

13. Spili

Kreta ligt werkelijk bezaaid met charmante bergdorpjes, en af en toe loont het wel eens de moeite om in een van die op het eerste zicht weinig opmerkelijke plekjes te stoppen.

Zo vind je in Spili bijvoorbeeld een mooie fontein, genaamd De Leeuwenfontein. Probeer je echter niet te beperken tot het perfect fotograferen van de hierboven vermelde bezienswaardigheid.

Vergeet even de tijd en verdwaal in de smalle straatjes van dit bergdopje terwijl je kennismaakt met de lokale bewoners en ambachtslieden die onder andere originele, modern ogende keramiek maken. Het klinkt misschien allemaal weinig spectaculair, maar als je graag eens een rustpunt inlast tijdens je dagtocht of je bezoek aan Kreta, dan zal een korte stop hier je zeker wel bevallen.

Spili is zo een van die bezienswaardigheden in Kreta die met de auto ook veruit het vlotst te bereiken vallen, dus ik raad je nog eens aan om een auto te huren in Griekenland. Op die manier vond ik reizen in Kreta alvast erg fijn en avontuurlijk!

Spili bergdorpje Kreta

Spili!

14. Agia Triada

Op het Akrotiri schiereiland kan je het zeventiende-eeuwse klooster van Agia Triada (letterlijk vertaald: ‘Heilige Drievuldigheid’) bezoeken.

Het klooster werd in 1631 gesticht door twee Venetiaanse monniken en werd gebouwd in de renaissancestijl. Dat de gelovige Kretenzers zich niet zomaar laten intimideren blijkt uit volgend verhaal: in 1821 verwoestten de Turken het klooster, maar negen jaar later werd het alweer opnieuw opgebouwd. Van veerkracht gesproken!

Naast de vele mooie plekjes die je terugvindt op het domein, is het misschien ook best wel interessant om te noteren dat de huidige monniken ook wijn en olijfolie produceren die je ter plekke kan kopen. Zo heb je meteen een uniek en smaakvol souvenir.

Agia Triada museum activiteiten Kreta

Bezoek zeker ook het museum binnenin. Al is het maar om aan de hitte te ontsnappen 😉 !

Agia Triada klooster Kreta

En ook de uitzichten vanaf dit klooster zijn niet te missen!

15. Seitan Limania

Geen Grieks vegetarisch gerecht, wel een afgelegen strand dat sowieso tot de mooiste van het eiland behoort en ook van mijn maybe not so secret tips in Kreta.

Dit ‘wilde’ strand heeft nul komma nul nutsvoorzieningen en kan je enkel bereiken via een wandeling langs de rotsen.

Waarschuwing: deze wandeling is zeker niet geschikt voor mensen die minder goed te been zijn. Draag ook goed schoeisel en eventueel aangepaste wandelsokken en zorg ervoor dat al je benodigdheden in een stevige rugzak zitten, want je keert niet zomaar even snel terug naar je auto.

Wanneer je de wandeling tot een goed einde hebt gebracht, kom je echter terecht op een paradijselijk strand dat misschien wel een van de hoogtepunten in Kreta is. De kans is ook groot dat je een beneden een lokale geit ontmoet die maar al te graag wil weten wat voor lekkers er in je rugzak zit. Wees dus gewaarschuwd!

bezienswaardigheden Kreta Seitan Limania

Het kost je ongetwijfeld wat moeite, maar het resultaat is dan ook een bezoek aan het aards paradijs!

16. Kournas

Het meer van Kournas is het enige zoetwatermeer van Kreta. Omdat je hier volledig omgeven wordt door water is dit echt wel een unieke plek op het eiland om eens naartoe te trekken.

Je zal het meer niet snel terugvinden in een lijstje met de top tien bezienswaardigheden van Kreta, maar daarom is het niet minder de moeite. Zeker tijdens het laagseizoen (wanneer de omliggende bergen soms omhuld worden door een laagje mist) is dit de plek bij uitstek om even de rust en de sereniteit van de bergen op te zoeken.

Wil je het graag ietsje (met de nadruk op ‘ietsje’) actiever, dan kan je rond het meer ook een pedalo huren om zo het water en zijn bewoners van iets dichterbij te ontdekken.

wat te doen Kreta Kournas meer

Heerlijk zwemmen, bootje varen of gewoon genieten van het natuurschoon. Het kan hier allemaal!

17. Chania

Tot 1971 was Chania de hoofdstad van Kreta, en het is nog steeds de grootste stad in het westelijke deel van het eiland. Het hoeft dus niet te verbazen dat er heel wat te doen is in Chania.

De populariteit van dit stadje valt makkelijk te verklaren als je er zelf een dag spendeert, die je heel makkelijk zal kunnen vullen. De oude haven en de oude stad zijn perfect om een paar uurtjes rond te kuieren doorheen de kleine straatjes met pastelkleurige huizen. Maar ook als je graag iets meer wilt leren over de geschiedenis van het eiland zit je hier goed. Zo is het Maritiem Museum erg de moeite en je betaalt minder dan vijf euro voor een toegangsticket.

Ben je een echte voetballiefhebber? Dan is dé toeristische trekpleister van Kreta zonder twijfel het Greek National Football Team Museum. Dat de Grieken gek zijn op voetbal zal hier wel heel snel duidelijk worden.

Tot slot kan je op de overdekte Centrale Markt terecht voor de allerbeste lokale producten zoals kaas, honing, olijven…

Chania Venetiaanse haven

Misschien wel het mooiste plekje hier: de Venetiaanse haven.

tips Kreta Chania

Maar ook de oude straatjes zijn erg mooi om te ontdekken!

18. Samaria

De leuke activiteiten in Kreta beperken zich zoals je al kon merken echt niet tot zonnebaden en stadjes bezoeken. Ben je graag wat actiever, dan moet je de Samaria kloof sowieso op je lijstje met activiteiten in Kreta zetten.

Deze kloof van ongeveer vijftien kilometer lang, waardoor – in de wintermaanden alvast – een riviertje stroomt, brengt je helemaal naar de zuidkust van Kreta. Je daalt tijdens de wandeling ook meer dan duizend meter in totaal en zeker in het begin zullen je knieën stevig aan het werk gezet worden.

Het is het echter helemaal waard, want de natuur en de omgeving zijn hier echt ontzettend prachtig. Geloof me: het wordt zeer moeilijk om te weerstaan aan de verleiding om achteraf geen foto te posten met de caption ‘gorge’ en ‘gorgeous’. 😉

Als je zelf niet alles wilt regelen of geen huurauto in Kreta hebt, dan kan je ook een goed georganiseerde dagtocht vanuit Chania doen.

activiteiten Kreta Samaria

Waarschijnlijk de bekendste wandeling in Kreta!

wat te doen in Kreta Samaria kloof

Er is onderweg echt heel wat moois te ontdekken.

19. Loutro

‘Loutro’ is het Griekse woord voor ‘bad’, naar de vele baden die zich vroeger in de omgeving bevonden. De grootste aantrekkingskracht van dit dorpje zijn echter niet de baden, maar het feit dat je vrijwel compleet afgezonderd bent van de rest van het eiland (en de wereld).

Je geraakt er enkel te voet (pittig en niet zo vanzelfsprekend) of met een ferry (minder pittig en veel aangenamer), wat meteen verklaart waarom het er zo rustig is.

Wat eten en drinken, een beetje zonnen, een beetje lezen, … Loutro is hét paradijs wanneer je wilt ontsnappen aan alle beslommeringen en de drukte van het dagelijkse leven. Ik probeer spaarzaam te zijn met het woord ‘magisch’, maar als bovenstaande zaken jou aanspreken, dan is Loutro echt wel een magische plek.

Loutro tips Kreta Griekenland

Een onontdekt paradijsje in Kreta!

20. Balos

Vanuit Chania sta je ook snel in Balos, een strand en een lagune op het Gramvoussa schiereiland. Deze plek behoort door haar unieke ligging sowieso tot de top 10 bezienswaardigheden in Kreta.

Hier komen geschiedenis en ontspanning ook mooi samen, want zo kan je eerst op het eiland voor de kust een oud Venetiaans fort bezoeken, waarna je dan lekker kan zwemmen of snorkelen in de Egeïsche Zee. Dat moet wel met een excursie, maar gelukkig kost dat niet veel geld!

Verder is de natuur ook hier weer echt een picture from a postcard met de vele wilde bloemen, lekker geurende kruiden en natuurlijk het adembenemende strand, zonder twijfel een van de mooiste stranden van Kreta.

Balos mooiste stranden Kreta hoogtepunten

Dit strand moet één van de mooiste ter wereld zijn!!

21. Falasarna

Wat te doen in Kreta als je nog meer bijzonder stranden wilt ontdekken? Goed nieuws: de westkust van het eiland herbergt een aantal van de mooiste die er zijn.

Falasarna is bijvoorbeeld de perfecte plek als je gewoon wilt relaxen. Er zijn verschillende stranden waar je terecht kan om te genieten van de absolute rust terwijl je uitkijkt op het helderblauwe water.

Door de grootte voelt het er ook nooit té druk aan, ook al is deze plek ook bij de Kretenzers zeer populair.

Falasarna mooiste stranden Kreta

Iets drukker, maar opnieuw een erg mooi strand in Kreta!

22. Phaistos

Indien je na een bezoek aan Knossos vaststelt dat je archeologische honger nog altijd niet gestild is en je ook nog op eens zoek bent naar een portie cultuur in Kreta, dan raad ik je de ruïnes van Phaistos aan.

Net zoals Knossos is dit een paleis uit de Minoïsche tijd, maar er werd niets heropgebouwd. Toch maken de omvang en de ligging van het complex een trip hier naartoe echt wel de moeite waard.

Als je into geschiedenis bent behoort deze plek zonder meer tot de top 10 bezienswaardigheden van Kreta, en ook als dat niet het geval is zal je deze plek zonder twijfel kunnen appreciëren.

Zo is dit ook de plaats waar in het begin van de twintigste eeuw de wereldberoemde ‘Schijf van Phaistos’ opgegraven werd. Deze valt tegenwoordig te bezichtigen in het Archeologisch Museum in Heraklion en de tekens op de schijf werden pas onlangs ontcijferd. Voer voor wie houdt van een tikkeltje mysterie!

cultuur Kreta Phaistos paleis

Het paleis van Phaistos.

schijf van Phaistos

De wereldberoemde Schijf van Phaistos in Heraklion!

23. Matala

Op een kwartiertje rijden van Phaistos vind je aan de kust Matala. Bob Dylan, Joni Mitchell, Leonard Cohen en nog vele andere muzikanten en artiesten kwamen hier terecht in de jaren zestig van de vorige eeuw om hun creatieve muze te vinden.

De omgeving is sowieso inspirerend, want vanop het strand kijk je uit op een gigantische rotswand met uitgeholde grotten uit het neolithicum (periode van 11.000 voor Christus tot 3000 voor Christus).

Volgens de mythologie is het ook het strand van Matala waar de Griekse oppergod Zeus de onschuldige prinses Europa verleidde.

Dit alles zorgde ervoor dat dit een van de populairdere bezienswaardigheden is in Kreta, dus wees gewaarschuwd, tijdens de zomermaanden kan het hier best druk worden.

Matala activiteiten Kreta

Uitzicht op de ruige natuur rond Matala. Eens je de stranden bereikt wordt het veel drukker!

24. Agiofaraggo

Een kortere hike dan de kloof van Samaria kan je doen in Agiofaraggo. Volg de oude rivierbedding tot aan de kust en je wordt na de vele mooie zichten onderweg beloond met een zicht over de zee vanaf een klein, maar erg mooi strand.

Deze plek beschouw ik als een van de geheime tips in Kreta omdat deze wandeling en de kloof veel minder populair zijn dan bijvoorbeeld Samaria.

Agiofaraggo geheime tips Kreta insider

Opnieuw een paradijsje. Wat is Kreta een prachtige bestemming!!

25. Gortyn

Een laatste portie cultuur in Kreta kan je vinden in Gortyn. Hier was tijdens de Romeinse overheersing van het eiland de hoofdstad van het eiland. Zo zouden er op het hoogtepunt van de stad zelfs tot honderdduizend mensen gewoond hebben.

Dat betekent dus dat er heel wat interessante ruïnes te vinden zijn, zoals de restanten van de oudste christelijke kerk op het eiland, een amfitheater en het hoogtepunt van dit archeologisch complex: de Wetten van Gortyn, inscripties op de muren van een van de gebouwen die eigenlijk een soort wetboek vormden voor de toenmalige bevolking.

Gortyn cultuur Kreta

Enkele archeologische overblijfselen van Gortyn.

bezienswaardigheden Kreta Wetten van Gortyn

Deze inscripties waren één van de eerste ‘wetboeken’ in Europa.

26. Spinalonga

Een laatste wel heel erg bijzondere bezienswaardigheid is het eiland Spinalonga. In 1903 werd dit een kolonie voor melaatsen zodat deze mensen in quarantaine konden geplaatst worden.

Gedurende vele decennia kwamen hier vele honderden zieke Grieken terecht in miserabele omstandigheden. Pas in de jaren dertig kwam er dankzij de jonge Griekse student Epaminondas Remoundakis aandacht voor het lot van de uitgestotenen en in 1957 verliet de laatste leproos het eiland.

Je kan het eiland nu zelf bezoeken met een gids: vanaf Agios Nikolaos worden er regelmatig excursies georganiseerd naar het eiland, dat ook al voor 1903 een interessante geschiedenis had doorgemaakt.

Spinalonga eiland

Prachtig vanop afstand, maar zeker ook een bezoekje waard!

Spinalonga uitzichten

De uitzichten vanaf dit eiland zijn in ieder geval niet mis!

Natuurlijk is deze lijst met hoogtepunten en tips voor Kreta niet compleet, maar voor een eerste (en zelfs tweede) bezoek aan het eiland ben ik ervan overtuigd dat je met deze reisgids prima aan de slag kunt!

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam