12x Bezienswaardigheden in Lagos: Wat te doen? + Omgeving!

De schitterende stad Lagos heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. In deze plaats in de Portugese Algarve is er voor de toerist dan ook veel te zien en te beleven. Ik raad je aan om zeker een paar van de volgende bezienswaardigheden van Lagos te bezoeken.

5/5 - (3 votes)

bezienswaardigheden Lagos

1. Praia do Camilo: Strand uit een brochure

Dit prachtige strand is één van de hoogtepunten van Lagos, en hier zie je precies waarom de kusten van de Algarve wereldwijd beroemd zijn. De diepblauwe zee gaat over in een saffiergroene lagune, en die weer in een kust van zacht, goudkleurig zand. Het strand wordt dan ook nog eens omringd door hoge, ruwe kliffen met groen struikgewas die de zee in lopen.

Praia do Camilo is een klein strand, maar gelukkig is het er ook rustig: je komt hier bijna geen verhuur- of andere faciliteiten tegen, en dus zoekt het gros van de toeristen ergens anders zijn heil. Alle tijd dus om te zonnen, zwemmen of een paar exclusieve foto’s van deze schitterende kust te maken!

Wil je liever een strand met parasols, omkleedruimtes en goede strandtenten? Ga dan naar het Praia de São Roque naast het historisch centrum van Lagos. En om te surfen bij Lagos kan ik Meia Praia met zijn wilde golven aanraden.

Bezienswaardigheden Lagos Praia do Camilo

Wat een plaatje is dit strand!

2. Stadswandeling door Old Town

De meeste oudere bezienswaardigheden van Lagos liggen in het historisch centrum van Lagos. Dit deel van Lagos is zo mooi en belangrijk dat het is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

In de ‘Old Town’ staan een paar opvallende gebouwen die je echt mee moet pikken op een rondreis door de Algarve. Het deftige Jardim da Constituição was bijvoorbeeld de zetel van de gouverneur van de Algarve van de 16e tot de 19e eeuw.
Bij de Isaac Aboab’s Synagogue kan je een beeld krijgen van de geschiedenis van de Joden in het Iberische schiereiland.
Heel mooi is ook het Groene Huis, een chique pand dat helemaal met groene tegeltjes bepleisterd is. Natuurlijk staan er dit kleine stukje stad nog veel meer mooie winkeltjes en woningen, en je kan er ook genieten van straatmuzikanten en moderne muurschilderingen.

Rond de oude stad staan ook stevige stadsmuren, die Lagos eeuwenlang hebben beschermd tegen invallen door de gevreesde Barbarijse zeerovers en andere bedreigingen. Daar zal ik verderop in deze lijst nog apart op ingaan.

historisch centrum Lagos

Gezellige en kleurrijke straatjes overal waar je kijkt!

groene huis lagos wat te doen

Het Groene Huis.

3. Bezoek aan dolfijnen

Eén van de leukste excursies vanuit Lagos is een whale watching tour. De stad ligt namelijk aan de Atlantische Oceaan, het leefgebied van grote groepen dolfijnen die even voorbij de kust spelen en zich voeden. Op een whale watching tour vaar je letterlijk hun thuis in, en kan je deze intelligente zeebewoners van heel dichtbij observeren, onder begeleiding van een gids die je alles over de dolfijnen zal vertellen. En met een beetje geluk zie je ook een gigantische bultrugwalvis of een zeeschildpad!

Ik vind meevaren een klein bootje de leukste manier om zo’n dolfijnentocht om te beleven. Je komt héél dicht bij de prachtige dieren, hoort hun gekwetter en voelt het spatwater als ze naast de boot boven water springen. Deze boottocht geeft jou de kans om hetzelfde mee te maken.

dolfijnen safari lagos

De dolfijnen komen heel dichtbij de boot!

4. Interactieve Centro Ciência Viva

Dit overdekte culturele centrum biedt wat te doen in Lagos als je meer wil weten over de geschiedenis van Portugal. Het is namelijk gewijd aan de tijd van de ontdekkingsreizen en de koloniale historie van het land. En het mooie is dat het onderwerp heel toegankelijk is gepresenteerd, zoals ook kinderen en niet-historici er een geweldige tijd zullen hebben. Je mag bijvoorbeeld je eigen 15e-eeuwse karveel over de oceaan sturen, je aanmelden als piraat(met ooglapje!) of met seintechnieken proberen om schepen de haven in te loodsen

Een flink stel puzzels, (computer)games en speeltoestellen maken dit een moderne en interactieve attractie voor gezinnen.

De vriendelijke staff spreekt goed Engels, wat van pas komt bij de onvermijdelijke vragen die in je op gaan komen. Centro Ciência Viva de Lagos is ook een uitkomst als je wat te doen in de Algarve bij regen zoekt.

5. Waanzinnige Ponta de Piedade rotsen

Het zuidelijkste landpuntje bij Lagos geeft je de gelegenheid om fantastische vakantiefoto’s te maken.

Bij de kliffen Ponta de Piedade steken dunne, hoge rotswanden en steenbogen recht uit zee omhoog. De witte kalksteen, felgroene begroeiing en de groenblauwe zee vormen een oogverblindend mooi contrast met elkaar en maken dit één van de opvallendste bezienswaardigheden van Lagos.

Je kan dit ‘Punt van Vroomheid’ via land benaderen, waarbij je een geweldig overzicht over de grillige rotskammen in de laguna hebt. Maar het is ook mogelijk om via zee naar Ponta de Piedade te gaan, waarbij je zo mogelijk een nóg spectaculairder beeld hebt.

Bezoek de rotsen met een motorboot of schrijf je in voor een georganiseerde kajaktocht, die je nog gratis tot 24 uur van tevoren kunt afzeggen.

hoogtepunten Lagos Ponta de Piedade

Eén van de mooiste kustplaatsen in Portugal: de Ponta de Piedade!

6. Baden in het donker bij Banho 29

In de nacht van 29 op 30 augustus is er wat te doen in Lagos, dat niet één twee drie uit te leggen is aan een toerist.

De legende gaat dat een bad nemen tijdens deze nacht 29 normale baden waard is. En dus springen veel bewoners van Lagos dan de zee in, en jij bent van harte welkom om mee te doen. Ook wordt er vuurwerk afgeschoten, speelt er live muziek en verzamelen mensen zich in het donker op het strand voor een middernachtelijke picknick waarbij verhalen worden verteld.

Niemand weet precies waar dit folkloristische festival vandaan komt. Het zou verband kunnen houden met Moorse tradities, met Romeinse reinigingsgebruiken of zelfs met nog veel oudere rituelen van de oorspronkelijke bevolking. Het maakt ook niet echt uit. Meedoen met Banho 29 is bijzonder, en als je het geluk hebt dat je een paar Portugese vrienden gemaakt tijdens je trip, kan je optimaal genieten van een bijzondere volkstraditie.

Banho 29 Portugal

Doe gerust mee aan dit leuke festival!

7. Wandel langs de stadsmuren

Natuurlijk zul je eerder naar de kathedralen en stranden gaan als je wat te doen in Lagos zoekt. Maar ook de oude stadsmuren zijn een rondwandeling meer dan waard.

Zuid-Portugal is een prachtig gebied, en Lagos ligt op een strategisch belangrijke locatie. Het is dan ook geen wonder dat de volkeren die het gezag over de stad hadden stadsmuren hebben gebouwd om hun bezit veilig te stellen tegen jaloerse buitenstaanders.

De muren liggen rond het historisch centrum van Lagos zijn voor een groot deel gerestaureerd en laten je ervaren hoe een middeleeuwse vestingstad in Portugal eruit zag. Als je langs de stadsmuren loopt kom je vanzelf een paar opmerkelijke bezienswaardigheden van Lagos tegen. Zoals het fort van Ponte de Bandeira (met een mooie kapel en een expositie), robuuste versterkte toegangspoorten, en een paar wachttorens die je een geweldig panorama over Lagos geven.

wat te doen in Lagos stadsmuren wandeling

Vanop de stadsmuren krijg je erg mooie uitzichten.

8. Plein vol Portugees erfgoed

Het plein Praca do Infante, één van de bezienswaardigheden van Lagos in de oude stad, is vernoemd naar Hendrik de Zeevaarder. Dit was de koning die de ontdekkingsreizen door de Portugese zeevaarders op gang bracht. Daardoor kon Portugal kolonieën vestigen in gebieden zo ver weg als Brazilië, Mozambique en India en fortuinen verdienen.

Dat is natuurlijk wel een standbeeldje waard, en een bronzen versie van Hendrik kijkt je hier dan ook vrolijk aan.

Minder leuk is dat dit plein ook de achtergrond vormde voor de eerste overdekte slavenmarkten, waar mensen uit de Portugese kolonieën als handelswaar verkocht werden. Daarvan is op dit pleintje gelukkig geen spoor meer te rug te vinden. Wat rest zijn verkoelende fonteinen, mooi versierde gevels en de kleine Santa Maria-kerk.

Praca do Infante Lagos

Praca do Infante met het standbeeld van Hendrik de Zeevaarder.

9. Charmante zoo Parque Zoológico

Zoek je een paar activiteiten in Lagos om je kinderen zoet te houden tijdens je vakantie? Dan kan ik je een half dagje in het Parque Zoológico de Lagos aanbevelen. Een paar kilometer buiten de stad vind je deze kleine, maar mooie dierentuin, waar je meer dan 150 diersoorten kunt bewonderen.

De focus van de zoo ligt vooral op kleinere en aandoenlijke beesten. Kinderen zullen niet genoeg krijgen van de spelende halfaapjes, de altijd drukke stokstaartjes en de prachtige tropische toekans, regenbooglori’s en flamingo’s.

Ook is er een speeltuin waar je kids nog even hun laatste energie kwijt kunnen voordat jullie teruggaan naar het hotel.

Het leukste van deze zoo is misschien wel dat hij in het boerenland ligt, en dat er ook echte boerendieren in gehuisvest zijn. Daardoor lijken bekende dieren zoals geiten, paarden en schapen opeens een stuk exotischer, en worden we er op gewezen dat alle dieren eigenlijk wel op de één of andere manier bijzonder zijn.

wat te doen met kinderen in Lagos Parque Zoológico

Enkele van de mooie flamingo’s in dit park.

10. Versterkte vissersplaats Sagres

Eén van de bezienswaardigheden in de omgeving van Lagos in Portugal, en hoog op het lijstje van veel reizigers.

Sagres is een versterkt stadje met een enorm fort, en het centrum is even leuk als dat van Lagos zelf. Bij de stad liggen bovendien een paar prima stranden om lekker op uit te rusten, en ook telt Sagres een flink aantal goede eettenten en terrasjes.

Van oorsprong was dit een vissersdorpje, dus bestel vooral de vangst van de dag en geniet van de eerlijke smaak van de zee.

Het fort Fortaleza de Sagres, net buiten het stadje, brengt je weer in contact met Hendrik de Zeevaarder. Deze ondernemende vorst had hier een academie waar jonge Portugezen werden opgeleid tot de kapiteins die de succesvolle ontdekkingsreizen zouden uitvoeren.

Tenslotte heeft Sagres ook nog een strand (Praia do Beliche) dat door zijn forse golven erg populair is bij surfers.

Net buiten de stad ligt trouwens ook de imposante Cabo de São Vicente.

Sagres portugal

Prachtige stranden en een rustig dorpje. Wat wilt een mens nog meer?!

Sagres fort

Het fort van Sagres.

11. Hiken en zwemmen bij Luz

Voor de wandelfans zijn er veel mogelijkheden in de omgeving van Lagos. Eén van de leukste hikes vind ik die naar de kliffen van Luz, waar je een fenomenaal uitzicht over de Atlantische Oceaan hebt. De klif is ook een favoriete broedplek voor slechtvalken, dus neem je verrekijker mee om deze prachtige roofvogels in hun habitat te bekijken.

Je kunt vanaf Lagos gewoon langs een kustpad naar dit plaatsje lopen. Dat is een afstand van zo’n zeven kilometer, en dit is een etappe van de ‘Fishermen’s Trail’ die de Portugese kust volgt. Houd er rekening mee dat je uiteindelijke klimtocht naar de hoogste rotsen best een uitdaging kan zijn, zeker op een hete zomerdag – neem voldoende water en bescherming tegen de zon mee!

Pal aan de voet van de kliffen ligt één van de mooiste stranden in de Algarve in een kleine baai. Pak dus ook je zwemkleding maar in, want je zult zeker het zweet van de wandeling willen afspoelen in het azuurblauwe water van de oceaan.

Praia da Luz

Praia da Luz met de kliffen io de voor- en achtergrond. Wauw!

12. Naar het uiteinde van Europa

Als je wat te doen bij Lagos zoekt dat écht indruk maakt, rij dan naar het westen. De laatste van mijn tips voor Lagos brengt je naar Kaap St. Vincent, het meest zuidwestelijke punt van de Algarve én van Europa.

Hier voel je de oerkracht van het zoute water dat op de kliffen slaat, de felle oceaanwind en ervaar je een sensatie van oneindigheid. Dat klopt ook wel, want het eerstvolgende stukje land ten westen ligt 1.500 kilometer verderop in de Azoren.

Je kunt de Kaap bezoeken via een georganiseerde dagtour die je ook naar Sagres brengt. Maar de autohuur in de Algarve is goed geregeld, dus je kunt ook op eigen houtje naar deze plekken rijden.

Cabo de Sao Vicente

Cabo de São Vicente. Indrukwekkend!

Lagos is niet erg groot en dus zijn er in de omgeving nog veel meer steden en dorpjes die het bezoeken waard zijn. Lees dus zeker ook mijn blogs over dingen om te doen in de Algarve, bezienswaardigheden in Faro en natuurlijk ook de hoogtepunten in Albufeira!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam