17x Bezienswaardigheden in Lanzarote: Activiteiten en hoogtepunten

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Lanzarote is één van de meest spectaculaire Canarische eilanden als je het mij vraagt. Dat heeft veel te maken met de prachtige stranden en pittoreske dorpjes, maar het zijn vooral de bruine en zwarte vulkanische overblijfselen die de vele mooie bezienswaardigheden van Lanzarote op één of andere manier beïnvloeden. Ik geef je hieronder alvast 17 niet te missen dingen om te doen op dit unieke eiland.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (14 votes)

Mirador del Rio activiteiten Lanzarote

Tours en activiteiten in Lanzarote

Er is heel wat te doen in Lanzarote en voor sommige bezienswaardigheden of activiteiten maak je op voorhand best al enkele plannen. Tickets of tours geraken namelijk snel uitverkocht op dit eiland!
Zelf vertrouw ik altijd op GetYourGuide, aangezien zij altijd de mogelijkheid geven om gratis te annuleren tot 24 uur op voorhand. Zo kun je je plannen nog omgooien bij slecht weer of gewoon omdat je minder zin hebt. Bovendien kun je op hun website ook heel wat reviews lezen en zo altijd kiezen voor alleen de beste tours en excursies!

Hier zijn alvast enkele leuke tips voor Lanzarote:

1. Charco Verde

De Charco Verde of Charco de los Clicos is een vulkanisch meertje in verschillende tinten groen. In deze plas groeien namelijk bepaalde soorten algen die het water zijn typische kleur geeft. Omdat dit natuurspektakel omringd wordt door een zwart strand, rode en zwarte rotsblokken en ruig blauw zeewater is dit zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden van Lanzarote.

Het mooiste blikveld over dit alles krijg je vanaf het uitzichtpunt (via Google Maps bereik je dit punt door ‘Charco de los Clicos’ in te geven), maar ga gerust ook even op het strand zelf wandelen. Dat bereik je het eenvoudigst door naar ‘Volcán del Guincho’ te rijden (Google Maps). Van dit punt is het amper vijf minuutjes wandelen naar beneden. Bovendien krijg je vanop het strand zelf ook enkele fantastische uitzichten op het kleurrijke meer en het zwarte zand.

Hier is bijna nooit iemand te bespeuren, terwijl dit zwarte zandstrand toch behoorlijk paradijselijk aanvoelt! Als je op zoek bent naar verborgen plekjes in Lanzarote, zit je hier dus zeker goed!

Ben je niet van plan om een auto te huren in Lanzarote? Dan is deze plek nogal moeilijk te bereiken. Gelukkig zijn er ook tours (zoals deze) die je naar Charco Verde en vele andere bezienswaardigheden van Lanzarote brengen.

Charco Verde bezienswaardigheden Lanzarote

Speciaal, he?

wat te doen in Lanzarote Charco Verde

Vanaf de andere kant kun je ook het strand op.

2. Los Hervideros

Als je op zoek bent naar natuurlijke bezienswaardigheden in Lanzarote, dan mag je Los Hervideros niet overslaan. Deze lavarotsen monden uit in de blauwe oceaan die woest tegen de gestolde kliffen beukt en zo een uniek landschap creëerde. Vanaf de parking krijg je fenomenale panorama’s over dit natuurlijke spektakel, maar ga gerust ook even tussen Los Hervideros wandelen. Er is namelijk een aangelegd pad dat je onder en boven deze rotsen brengt.

Deze excursie neemt je mee op een daguitstap langs de hoogtepunten van Lanzarote en ook Los Hervideros wordt bezocht.

Lanzarote Los Hervideros

Los Hervideros is zonder twijfel één van de mooiste plekjes op Lanzarote.

3. Arrecife: de hoofdstad van het eiland

Arrecife is de hoofdstad van dit vulkaaneiland en het spreekt dus voor zich dat ook hier veel te ontdekken valt. Volgens mij vind je zelfs enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Lanzarote in Arrecife.

Zo raad ik aan om even door het pittoreske stadscentrum te wandelen en te genieten van de authentieke witte huisjes. Als je daar genoeg van hebt gekregen, is een bezoekje aan de haven (El Charco de San Ginés) ook de moeite waard. Hier krijg je namelijk een mooi panorama over de stad, met op de voorgrond tientallen kleurrijke vissersbootjes.

Vlakbij deze trekpleister ligt ook de promenade van Arrecife. Deze strekt zich uit over verschillende kilometers en neemt je mee langs gezellige stranden en het imposante Castillo de San Gabriel: één van de niet te missen bezienswaardigheden in Lanzarote en Arrecife.

Dit fort ligt een stukje in de zee en werd vroeger gebruikt om piraten tegen te houden. Tegenwoordig is het vooral een prachtig stukje geschiedenis dat je van dichtbij kunt bewonderen door één van de twee bruggen er naartoe. Binnenin het kasteel vind je nu het Historisch Museum van Arrecife waar je alles te weten komt over de geschiedenis van Arrecife en Lanzarote.

Arrecife

Arrecife, met in de achtergrond het Castillo de San Gabriel.

El Charco de San Gines Lanzarote

El Charco de San Ginés.

4. Timanfaya nationaal park

Het Timanfaya nationaal park is zonder twijfel het hoogtepunt van je bezoek aan Lanzarote. In dit natuurgebied lijkt het wel alsof je op Mars beland bent. Om die reden werd het ook meer dan eens gebruikt als decor voor één of andere blockbuster.
Het zwarte, bruine en rode landschap werd gevormd tijdens de vulkaanuitbarstingen op dit eiland in 1720, 1736 en 1824.

Het reservaat is bijzonder uniek omdat je hier nauwelijks planten en bomen aantreft. Alleen maar gestolde lava, kraters en in de verte een ruwe kustlijn. Toch wilt dat niet zeggen dat er geen kleur is! Leven komt zelfs op de meest onherbergzame plekken voor, want bepaalde zeldzame bacteriën, planten en dieren hebben zich perfect aangepast op een bestaan in deze woestenij.

Om meer bij te leren over deze speciale plek raad ik aan om eerst een bezoekje te brengen aan het bezoekerscentrum. Daar leer je niet alleen meer bij over de vulkaanuitbarstingen en het spectaculaire landschap, maar je kunt er ook meemaken hoe zo’n uitbarsting voelt. Héél speciaal!

De beste manier om dit park te bezoeken is met een huurwagen (eigenlijk zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Lanzarote alleen met een auto te bezichtigen…). Op die manier kun je alles op je eigen tempo ontdekken en ook blijven staan waar je zelf wilt. Een all-in huurauto (= volledige verzekerd) kan al vanaf €39 bij Sunny Cars of Tui Cars en vanaf €18 per dag bij Discover Cars of EasyTerra met basisverzekeringen.

Dit nationale park is één van de vele gratis bezienswaardigheden van Lanzarote, maar als je ook naar het spectaculairste gedeelte (Montañas del Fuego) wilt gaan, dan moet je wel toegang betalen. Per volwassene kost je dat €12 (kinderen €6), maar dan mag je ook wel mee in de bus die je langs de spectaculaire landschappen rond rijdt. Ik raad ook echt aan om dit niet over te slaan! Je komt namelijk op plekken die nauwelijks zijn aangetast door menselijke ingrepen en je leert heel veel bij over wat je te zien krijgt. Meteen ook een tip: neem plaats langs de rechterkant. Daar krijg je de allermooiste uitzichten.
Wil je iets spannender? Boek dan een buggy ritje door de vulkaanlandschappen van het noorden.

Na je ritje met de bus, zul je ook zien dat er aan het bezoekerscentrum enkele ‘geothermische demonstraties’ worden gegeven. Enkele moedige dames en heren gooien water in putjes en binnen de kortste keren verdampt dat water in een luidruchtige en hoge geiser. Spectaculair hoe krachtig zelfs een slapende vulkaan nog is!
Als je ondertussen honger hebt gekregen, kun je in dit bezoekerscentrum ook speciale kip eten die werd gekookt op een soort van vulkanische barbecues (die kan je trouwens ook bekijken in het gebouw links van het restaurant). Persoonlijk vond ik het eten niet bijzonder lekker, maar het is natuurlijk wel leuk om op je bucket list te zetten 😉 !

Zonder gids mag je deze dorre lavalandschappen niet verkennen, maar gelukkig kun je wel een begeleide wandeling maken. Ofwel kies je voor de Tremensana Route, ofwel de Coastal Route.
Boek dit wel aanzienlijk op voorhand, want vaak zijn deze tours al een maand op voorhand uitverkocht. Een reservatie kun je maken op de website van de nationale parken in Spanje of via het bezoekerscentrum van Mancha Blanca (+34 928849839).
Is er geen plek meer? Dan kun je via GetYourGuide ook een gegidste rondleiding (vier uur) boeken, maar daar betaal je wel iets meer voor.

Dit is één van die bezienswaardigheden in Lanzarote en de Canarische eilanden die iedereen gezien móét hebben. Als je dus maar één daguitstapje maakt op dit eiland, raad ik aan om naar Timanfaya nationaal park af te zakken.

Timanfaya nationaal park

Onderweg word je omringd door dit dorre, maar boeiende landschap.

Montanas del fuego Lanzarote

De Montañas del Fuego mag je alleen bezoeken met een heel boeiende busrit.

lavagrotten Montanas del Fuego

Tijdens de busrit rijd je letterlijk door lavagrotten. Ongelooflijk!

Lanzarote bezienswaardigheden Timanfaya

Je krijgt nooit genoeg van deze kleurrijke kraterlandschappen!

geothermische demonstraties Timanfaya Lanzarote bezienswaardigheden

Geniet van de geothermische demonstraties na je busrit…

vulkanische bbq Timanfaya

Of probeer een kippetje van de vulkanische BBQ!

5. Playa del Janubio

 

6. Wijngaarden bezoeken in Lanzarote: La Geria

Wist je dat er in Lanzarote heerlijke wijnen worden geproduceerd? Probeer er dus zeker eentje uit als je een rondreis door de Canarische eilanden plant! Om je helemaal onder te dompelen in dit lekkere drankje, is het ook een goed idee om naar één van de wijngaarden te gaan in Lanzarote. Daar kun je niet alleen lokale wijn proeven, maar ook genieten van de uitzonderlijke uitzichten vanaf deze domeinen.

Je vindt al deze wijngaarden in La Geria, een regio die vlakbij het nationale park van Timanfaya ligt. De druiven groeien hier in het typische zwarte landschap en worden van de wind beschermd door stapels stenen die in halvemaanvormige stapels op elkaar liggen. Dit alles maakt dit gebied tot één van de meest bijzondere wijnregio’s ter wereld!

Je kunt deze domeinen zelf bezoeken, maar er zijn ook tours die je vanuit je hotel ophalen. Meestal bezoeken zij enkele wijnhuizen (en aangezien je zelf niet moet rijden, kun je zo veel proeven als je wilt!) en gaan ze ook op verkenning naar enkele uitzichtpunten in de buurt.
Zo brengt deze excursie een bezoek aan Timanfaya met na afloop een wijnproeverij in La Geria, terwijl deze gegidste wandeling je meeneemt langs spectaculaire uitzichtpunten in de wijngaarden om ten slotte te eindigen met een wine tasting.

La Geria wijngaarden

De wijngaarden zijn niet alleen prachtig, de wijntjes smaken hier ook echt bijzonder lekker.

7. Museo Atlantico

Eén van de meest speciale bezienswaardigheden in Lanzarote moet wel het Museo Atlantico zijn. Dit bijzondere museum bevindt zich namelijk niet in een stoffig gebouw aan land, maar wel op een diepte van vijftien meter in de oceaan!

Om dit wonderbaarlijk stukje kunst te zien, moet je een halve dag mee met één van de vele duikscholen. Dat kan met een duikbrevet, maar ook als je dat (nog) niet hebt bestaan er mogelijkheden. Zo kun je een duikinitiatie volgen, gevolgd door een bezoek aan het onderwatermuseum.

De beeldhouwwerken zijn allemaal gemaakt door Jason deCaires Taylor, een kunstenaar die vooral gekend is voor zijn sculpturen onder water. Zo heeft hij nog andere onderwatermusea ingericht in andere delen van de wereld.

In totaal zijn er tien ‘exposities’ die je in een vaste volgorde bezoekt. Ze hebben allemaal een achterliggende gedachte en grijpen maatschappelijke thema’s aan zoals klimaatopwarming, de vluchtelingencrisis, corrupte politiekers of de schaamteloze selfie cultuur.

In ongeveer veertig à vijftig minuutjes kun je het hele museum bezichtigen met voldoende tijd om ook wat foto’s te maken. Mijn favoriete kunstwerk was zonder twijfel nummer vijf (Cruzando el Rubicón): een gigantische muur waar enkele tientallen mensen door wandelen zonder te beseffen waar ze uiteindelijk zullen eindigen. Je zwemt over al deze beelden tot je ook zelf door de muur duikt. Pas dan kom je te weten dat dit eigenlijk het ‘point of no return‘ uitbeeldt (het punt waar we niet meer terug kunnen m.b.t. klimaatopwarming).

En zo heeft iedere expositie weer zijn eigen betekenis en achterliggende boodschap, maar het leukste is om dat natuurlijk zelf te ontdekken. Als je echt op zoek bent naar unieke activiteiten op Lanzarote, dan mag je dit duikavontuur zeker niet overslaan!

Museo Atlantico Lanzarote

Er komen heel wat thema’s aan bod die ons dagelijkse nieuws domineren… Vluchtelingen in bootjes, bijvoorbeeld.

museo atlantico lanzarote wat te doen

Een selfie maken samen met één van de standbeelden? Dat kan ook natuurlijk!

Cruzando el Rubicon Museo Atlantico Lanzarote

Mijn favoriete werk in deze beeldencollectie: Cruzando el Rubicón.

8. Playa del Papagayo

Er zijn heel wat mooie stranden in Lanzarote, maar één van de allermooiste is volgens mij Playa del Papagayo. Dit feeërieke paradijsje ligt in een beschermd gebied en dus één van die bezienswaardigheden in Lanzarote die je met een auto moet bezichtigen. Onderweg krijg je al enkele fenomenale uitzichten over de ongerepte natuur van dit gebied, maar eens je de wagen hebt achtergelaten op de parkeerplaats beginnen je ogen pas echt te fonkelen!

Het Playa del Papagayo is namelijk verborgen in een inham waardoor dit strand iets heel magisch krijgt. Bovendien is het hierdoor altijd windstil en kan je dus lekker zonnen of zwemmen zonder dat de weergoden roet in het eten strooien.

Het azuurblauwe water, goudgele strand en de dramatische kliffen maken dit ongetwijfeld tot één van de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van Lanzarote.

Hou jij er niet van om de hele dag aan het strand te liggen? Dan kun je hier in de buurt ook kajakken en op die manier de vele inhammen verkennen. Een excursie waar je snorkelt en kajakt rond Playa Papagayo kun je online boeken vanaf €40.

Ga niet alleen het strand op, maar verken de kliffen errond ook eventjes. Ze zijn allemaal vlak en hebben wandelpaden vanwaar je fenomenale uitzichten krijgt over Playa del Papagayo, maar ook andere prachtige stranden zoals Playa de la Cera, Playa del Pozo en Playa Caletón.

Rek gerust wat tijd uit voor deze activiteit in Lanzarote, want van dit betoverende plekje wil je echt ten volle genieten!

Playa del Papagayo mooiste stranden Lanzarote

Playa del Papagayo is zonder twijfel één van de mooiste stranden in Lanzarote.

Playa del Papagayo

Wat een spectaculaire kleuren heeft dit strandje. Wauw!

wat te doen in Lanzarote

Maar ook Playa de la Cera, Playa del Pozo en Playa Caletón zijn fenomenaal en liggen vlakbij!

9. Dolfijnen spotten!

Ben je een dierenliefhebber? Dan weet je ondertussen wel dat het not-done is om met gevangen dolfijnen te zwemmen. Een veel betere manier om deze slimme dieren te leren kennen, is door ze in hun wilde habitat te ontdekken. De beste manier om dat te doen, is door een boottochtje te organiseren die op zoek gaat naar deze vrolijk springende beestjes. Op dit eiland kan dat al vanaf €25 per persoon.

Rond de Canarische eilanden zwemmen er heel wat van deze mooie dieren en hier weet je ook zeker dat ze met respect worden behandeld. Dagelijks mogen er namelijk maar een beperkt aantal boten het water in en op geen enkel moment worden de dolfijnen lastig gevallen door er te dichtbij te varen.

Het is zó veel leuker om wilde dieren in hun eigen omgeving te bezoeken (en op een respectvolle manier!) in plaats van ze op te sluiten voor ons vermaak!

dolfijnen lanzarote

Je moet snel zijn om ze uit het water te fotograferen, maar geloof me… Zo’n boottochtje is écht niet te missen in Lanzarote.

10. Famara strand

Aan de andere kant van het eiland ligt nog zo’n fenomenaal strand: Playa de Famara.

Dit reusachtige witte zandstrand wordt overspoeld door tientallen tinten blauw, maar het zijn vooral de dramatische kliffen in de achtergrond die dit tot zo’n spectaculaire bezienswaardigheid maken. Of zijn het misschien toch de vele surfers die hun kunstjes hier komen tonen?

Omdat de golven hier behoorlijk hoog en sterk zijn (net zoals de wind!) is dit namelijk het ideale gebied voor (geoefende) surfers. Op elk moment van de dag zie je er dan ook enkele tientallen de golven bedwingen. Als je er ook zelf van droomt om eens op een plank te staan, is dit trouwens het uitgelezen moment. Er zijn immers heel wat surfscholen die beginnende waterratten helpen met een kennismakingscursus.

Als je vooral wilt genieten van de uitzichten, raad ik aan om plaats te nemen in één van de halvemaanvormige cirkels die uit op elkaar gestapelde stenen werd gemaakt. Daar heb je immers geen last meer van de wind en kan je toch nog genieten van het uitzonderlijke panorama.

Famara strand Lanzarote

Kijk naar de surfers of geniet van de prachtige landschappen.

Playa Famara Lanzarote

Wat een betoverende uitzichten… Prachtig!

11. Jameos del Agua

Als je naar de Canarische eilanden op vakantie gaat, dan zal je merken dat César Manrique hier op handen gedragen wordt. Deze man is dan ook de bekendste architect/kunstenaar van de eilanden.
En dat hij erg getalenteerd is, bewijst het prachtige Jameos del Agua wel!

Deze natuurlijk gevormde lavatunnel werd door zijn hand omgetoverd tot een kunstig complex met restaurant, zwembad, prachtige tuinen, museum, concertzaal én een ondergronds meer. In dit (heel erg grote) meer zit trouwens een endemische krabbensoort van amper één centimeter groot. Deze albino en blinde diertjes vind je alleen maar in Lanzarote en zijn om die reden ook een beetje de mascotte van deze speciale plaats. Poot je dus gerust even neer op één van de rotsen dichtbij de poel, want ze zijn zeker het bestuderen waard! Vergeet wel niet dat je geen muntjes in het water mag gooien, want de diertjes zijn erg gevoelig aan veranderingen in hun habitat.

Het restaurant en de concertzaal zijn gebouwd in een stuk waar de lavatunnel voor beschutting zorgt en dit zorgt voor behoorlijk spectaculaire (en ook wel een beetje een creepy) interieur. De buitenste delen (de tuinen en het zwembad) zijn ook een prachtige samensmelting van deze natuurlijk gevormde tunnel met de ideeën van de kunstenaar. Dit deel is veel lichter en staat prachtig in contrast met de overdekte delen van Jameos del Agua. Na al die trappen is het wel spijtig dat je geen plonsje mag wagen in het zwembad, want het ziet er verdomd aanlokkelijk uit! Naar het schijnt is de koning van Spanje de enige persoon die gebruik kan maken van dit kleine waterparadijsje in de beroemdste grotten van Lanzarote.

Nog maar zelden zag ik zo’n mooi samenspel van architectuur en de krachten van Moeder Natuur. Dit is zonder twijfel één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lanzarote, dus!

Jameos del agua hoogtepunten Lanzarote

Bij binnenkomst kun je meteen een drankje nuttigen op dit vulkanische terrasje!

bezienswaardigheden Lanzarote Jameos del Agua

In dit ondergrondse meer vind je de unieke blinde krabbetjes waarover ik het hierboven had.

wat te doen in Lanzarote Jameos del Agua

En wanneer je terug boven komt, zie je dit prachtige zwembad. Helaas mag je er geen pootje in baden!

12. Cueva de los Verdes

In diezelfde lavatunnel (die is namelijk meer dan zes kilometer lang!) ligt verderop nog een andere niet te missen trekpleister. De Cueva de los Verder zijn vulkanische grotten in Lanzarote die opengesteld zijn voor het publiek en grotendeels hun natuurlijke uitzicht hebben behouden. Er is wel een pad vrijgemaakt die het makkelijker maakt om van al dit moois te genieten zonder te struikelen. Met de vrijwel onzichtbare lichtinstallaties in de ruige lavamuren lijkt het bovendien alsof je op een andere planeet bent terecht gekomen. Prachtig!

Tijdens de wandeling van ongeveer één kilometer word je verrast met een kant van Moeder Natuur die je nog nooit zag. Onderweg leer je heel wat bij over hoe deze grotten gevormd werden en hoe ze in de loop der tijd werden gebruikt. Ik moet eerlijk zijn dat ik er niet zo héél veel meer van herinner, omdat al mijn aandacht opgeslorpt werd door het betoverende buitenaardse landschap.

Deze gigantische grotten in Lanzarote worden trouwens niet alleen door toeristen bezocht! Regelmatig vinden er ook concerten of zelfs trouwpartijen plaats. Er is namelijk een heuse ondergrondse ‘feestzaal’ in de Cueva de los Verdes ondergebracht. Dat belooft in ieder geval een trouw te worden die je nooit meer vergeet!

Op het einde van je rondleiding krijg je ook nog een spectaculaire kunstinstallatie te zien van –hoe kan het ook anders…– César Manrique. Ik verklap liever niet wat het is, maar het heeft alles te maken met gezichtsbedrog… Geloof me maar: het is de perfecte afsluiter van deze bijzondere activiteit in Lanzarote!

Cueva de los Verdes

Een gids neemt je mee langs dit imposante ondergrondse gangenstelsel.

Cueva de los Verdes Lanzarote Checkoutsam

Gebruik al je zintuigen om deze plek te ontdekken! Gestolde lava voelt verrassend glad aan…

highlights Lanzarote Cueva de los Verdes

Dit lijkt wel een volledig andere wereld! Deze activiteit in Lanzarote mag je dan ook niet overslaan.

13. Mirador del Rio

Er is heel wat te doen in Lanzarote voor wie van mooie uitzichten houdt. Dat heb je ondertussen vast wel al begrepen.

Vanuit Mirador del Rio krijg je een oogverblindend vergezicht op een ander Canarisch eiland: La Graciosa. Dit relatief kleine eiland is trouwens ook als excursie vanuit Lanzarote te bezoeken, maar meer daarover lees je verder in dit artikel.

De Mirador del Rio is naast een uitzichtplatform eigenlijk vooral een andere architectonische parel van César Manrique. Je geniet hier namelijk niet alleen van prachtige panorama’s, maar ook van een uniek interieur en betoverende vormen waarmee hij het gebouw opnieuw in haar omgeving laat opgaan. Neem plaats in de oogverblindende bar/restaurant en sip daar van een heerlijke cocktail. Je zit achter de hellende ramen helemaal beschut tegen de soms hevige windvlagen, dus geniet gerust voor een poosje van al dat moois.

Als je de toegang voor dit natuurschoon niet wilt betalen, kun je je auto achterlaten op de parking en van daaruit naar één van de omliggende velden stappen. Het uitzicht is minstens even spectaculair, maar je spaart er wel vijf euro per persoon mee uit. Als je van een drankje wilt genieten terwijl de zon ondergaat, zul je dat natuurlijk wel zelf moeten voorzien!

Mirador del Rio Lanzarote activiteiten

Alle gekheid op een stokje… Wel echt voorzichtig zijn, he!

14. Playa Caleton Blanco

Het sneeuwwitte zand van Playa Caleton Blanco staat in een prachtig contrast met de gitzwarte rotsblokken die her en der verspreid liggen over dit feeërieke strand. Als de zon zich laat zien, tovert het water dit plekje helemaal om tot een Caribisch paradijsje. De tientallen doorzichtige tinten blauw en groen vormen een prachtig kleurenpalet in samenspel met het felle wit en donkere zwart. Binnen de kortste keren wordt iedere bezoeker zonder twijfel betoverd!

Bovendien is het zilte water hier erg kalm en is het dus perfect om even pootje te baden of om met de kinderen naartoe te komen.

Is er veel wind? Ga dan schuilen in de cirkelvormige afbakeningen die uit lavastenen werden gemaakt. Zo kun je blijven genieten van de prachtige uitzichten zonder ook maar een zuchtje wind!

Playa Caleton Blanco

Een lavastrand kom je niet elke dag tegen!

lanzarote stranden Playa Caleton Blanco

En de witte stukjes zand zijn heerlijk zacht!

15. Daguitstap naar La Graciosa

Vanuit Órzola (noordoosten) kun je dagelijks verschillende ferries nemen naar het piepkleine La Graciosa (€26 heen-en-terug), een ander Canarisch eiland. Het mag dan wel klein zijn, je kunt hier gerust een volledige dag doorbrengen!

La Graciosa is namelijk een dromerige bestemming waar Moeder Natuur het nog echt voor het zeggen heeft. Hier vind je namelijk geen enkele aangelegde weg en verkennen kun je dus alleen te voet of met de fiets. Bovendien ligt rond dit eiland ook het grootste beschermde mariene gebied van Europa.

Doordat het eiland zo ongerept is, vind je hier enkele van de mooiste stranden van de Canarische eilanden en ook voor wandelaars zijn er tal van indrukwekkende hikes (met prachtige panorama’s!).

Om echt volop te genieten van dit kleine eilandje, raad ik aan om mee te gaan met een zeilboot. De crew neemt je dan mee naar enkele mooie plekjes op zee, maar tourt je daarnaast ook rond op het eiland zelf.
Een excursie vanuit Lanzarote kan al vanaf €59 per persoon.

Lanzarote daguitstap La Graciosa

Eén van de kleinste Canarische eilanden: La Graciosa!

16. Stratified City

Ben je nog op zoek naar bezienswaardigheden in Lanzarote om met de auto te bezichtigen? Parkeer je dan zeker ook even naast het spookachtige ‘Stratified City’.

Deze vrij onbekende trekpleister ligt langs de LZ-404 en ik ontdekte hem eerder toevallig. Tijdens mijn ritje naar de Cueva de los Verdes en Jameos del Agua zag ik plots allerlei vreemde rotsformaties opdoemen. Bij het zien van al deze bizar gevormde gesteenten dacht ik meteen aan een weggesmolten stad. En laten we eerlijk zijn… Met al deze vulkanen in de buurt zou dat best mogelijk zijn geweest! Denk maar wat er met Pompeii in Italië is gebeurd!

Gelukkig is de Stratified City nooit een echte stad geweest, maar lijkt het alleen maar zo door de vreemde rotsformaties die op één of andere manier echt op huisjes lijken.

Zo zie je maar: pin je niet té veel vast aan dit lijstje met hoogtepunten en activiteiten in Lanzarote, want soms kom je onverwacht ook enkele prachtige bezienswaardigheden tegen!

Stratified City Lanzarote wat te doen

De rotsen achter me hebben wel iets weg van huisjes, vind je ook niet?

Stratified City Lanzarote bezienswaardigheden

Vanop de vreemde rotsformaties krijg je waanzinnig mooie uitzichten.

17. Authentiek Haria

Tijdens een roadtrip door Lanzarote rijd je geregeld door pittoreske en charmante dorpjes, maar eentje dat mij echt is bijgebleven is Haria.

Vanaf het moment dat je hier in de buurt komt, lijkt het alsof je in de Sahara bent terechtgekomen. De witte huisjes lijken op een Marokkaans woestijndorp temidden van een oase aan palmbomen, die op hun beurt zijn omringd door het ruige maanlandschap van Lanzarote.

En ook de stadskern zelf is het ontdekken waard. Zo is er iedere zaterdag een fijn marktje waar locals hun spulletjes verkopen, maar ook de authentieke levenswijze is hier nog duidelijk zichtbaar. Poot je dus rustig neer aan één van de gezellige barretjes of verken de smalle straatjes en pleintjes die vol staan met kleurrijke en geurige bloemen.

Haria Lanzarote Canarische eilanden

Dit kleine dorpje is bijna volledig wit geschilderd!

hoogtepunten Lanzarote Haria

Snap je nu waarom ik zei dat het lijkt op een dorpje uit de Sahara?

Tours en activiteiten in Lanzarote

Een huurauto in Lanzarote is volgens mij een goed idee als je zelf op rondreis gaat door dit eiland. Echter zijn er ook tours of activiteiten waarvoor je nog steeds tickets nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een boottochtje om dolfijnen te spotten, de ferry naar La Graciosa of een spannende buggytour in het vulkaanlandschap…

Heb je meer inspiratie nodig voor leuke activiteiten in Lanzarote of wil je alvast toegangstickets kopen? Kijk dan zeker eens naar deze tips bij GetYourGuide:

Wat een prachtig en divers eiland is dit! Zoals je ziet is er heel wat te doen in Lanzarote. Ik raad dan ook aan om al deze bezienswaardigheden met een huurauto te verkennen zodat je er op je eigen tempo van kunt genieten.

Ga je eilandhoppen naar enkele andere Canarische eilanden? Lees dan zeker ook deze blogs:
Bezienswaardigheden in Gran Canaria
Bezienswaardigheden in Tenerife
Bezienswaardigheden in Costa Adeje, Tenerife
Autohuur in Gran Canaria
Auto huren op Tenerife

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (14 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>