18x Bezienswaardigheden Leeuwarden: Wat te doen? + Omgeving

Leeuwarden, door de Friezen ‘Ljouwert’ genoemd, is de hoofdstad van de provincie Friesland. Het is ook de grootste van de elf steden die aangedaan worden tijdens de bekende schaatstocht. De kans dat die nog een keer gereden wordt lijkt ieder jaar te slinken, maar ook zonder ijs is er van alles te doen in Leeuwarden.

Bezoek bijvoorbeeld de trots van de stad, de Oldehove, ga op onderwatersafari of maak een stadswandeling langs de mooiste plekjes van Leeuwarden. En dan zijn er ook nog diverse bezienswaardigheden in de omgeving van Leeuwarden te ontdekken. Ik geef je achttien tips over wat te doen in en rondom Leeuwarden.

5/5 - (1 vote)

wat te doen in leeuwarden

1. Leer Leeuwarden kennen vanaf het water

Wil je de bezienswaardigheden van Leeuwarden vanuit een ander perspectief bekijken? Maak dan een rondvaart met een praam!

Praamverhuur Leeuwarden (Nieuwestad 55) organiseert een leuke rondvaart die ‘de 8 van Leeuwarden’ heet. Je maakt namelijk een achtje langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Leeuwarden centrum. Op een scherm voorin de praam zie je allerlei foto’s van het oude Leeuwarden langskomen. Zo krijg je meteen een goede indruk van de stad. O ja, je mag een hapje en drankje mee aan boord nemen.

Haal bijvoorbeeld bij Ut Streekie (Oldehoofsterkerkhof 52) een lekker Fries kaasje, wat Fryske mosterd en een in Friesland gebrouwen speciaalbiertje. En als je nog wat souvenirs wilt scoren is dit ook de juiste plek.

hoogtepunten Leeuwarden boottocht

Een boottochtje door een stad is altijd een leuke manier om die stad te ontdekken!

2. Bewonder de scheve Oldehove

Bouwmeester Jacob van Aaken begon in 1529 vol goede moed aan een toren die uiteindelijk ruim 120 meter hoog moest worden. Helaas begon de boel al na een metertje of tien te verzakken. Van Aaken moet behoorlijk koppig zijn geweest, want hij besloot om gewoon verder te bouwen en de verzakking keer op keer te corrigeren. Daarom staat de Oldehove nu niet alleen scheef, maar heeft de toren ook nog een soort bochel. De Oldehove werd uiteindelijk 48 meter hoog, als je de opbouw meerekent ten minste. Een soort van lokale toren van Pisa, dus!

De bewoners van de stad houden vanwege die onvolkomenheden misschien juist wel meer van hun Oldehove, die ook wel de trots van Leeuwarden wordt genoemd. Er is zelfs een gezegde dat luidt: “A’k de Oldehove niet siën ken, dan foël ik my onwennich”. Vrij vertaald: ‘Als ik de Oldehove niet kan zien, dan voel ik mij ongemakkelijk’.

Ga je Leeuwarden bezoeken in de periode april-oktober, dan is het mogelijk om de Oldehove te beklimmen voor fantastische uitzichten.

scheve Oldehove

De lokale ‘Toren van Pisa’, eigenlijk!

3. Onderwatersafari bij Natuurmuseum Fryslân

Een van de activiteiten in Leeuwarden die leuk is om te doen met kinderen is het bezoeken van Natuurmuseum Fryslân.

Je vind hier onder andere de schatten van de Friese kapitein Severein en het skelet van een vijftien meter lange potvis. Het hoogtepunt is echter de onderwatersafari, waarbij je op zoek gaat naar de Big Five van de Nederlandse wateren: zeehond, bruinvis, otter, meerval en bever.

4. Kerken van Leeuwarden

Onder de bezienswaardigheden van Leeuwarden bevinden zich natuurlijk ook een aantal kerken. Leeuwarden heeft er drie die je niet wilt missen: de Grote of Jacobijnerkerk, de Sint Bonifatius en de Waalse Kerk.

De Grote of Jacobijnerkerk is de oudste van allen. Voor 1300 begon men met de bouw, die pas na 1500 werd voltooid. De kerk bezoeken kan op zaterdag en van juni tot en met begin september ook van dinsdag tot en met vrijdag. In de zomer worden er orgelconcerten georganiseerd. Sta je voor een dichte deur, neem dan in ieder geval een kijkje bij het Oranjepoortje. Deze poort werd vroeger gebruikt door de stadhouders van Friesland.

Een relatief ‘jonge’ kerk is de Sint Bonifatius, gebouwd in 1882-1884. Het ontwerp is van P.J.H.Cuypers, de architect die ook verantwoordelijk was voor het Rijksmuseum en Centraal Station als belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam. In 1947 overleefde de toren een aanvaring met een vliegtuigje, dat een deel van de linkervleugel verloor. De passagiers en piloten kwamen na een noodlanding met de schrik vrij.
In 1976 moest de torenspits er toch aan geloven toen een hevige storm over Leeuwarden raasde. De spits viel in de tuin, maar werd in 1980 herbouwd. De toren is ook te beklimmen. Eén van de letterlijke hoogtepunten van Leeuwarden, dus!

De Waalse Kerk is qua interieur en exterieur een stuk soberder. Dat geldt trouwens niet voor het bijzondere orgel, een cadeau van Anna van Hannover. Zij was de vrouw van stadhouder Willem Carel Hendrik Friso en de dochter van George II, de koning van Engeland. Het orgel wordt nog steeds bespeeld.

wat te doen in Leeuwarden Jacobijnerkerk

De Jacobijnerkerk in Leeuwarden.

5. Beleef je brein bij het Hersenhuis

Dat je brein je af en toe voor de gek houdt, ervaar je in het Huis Dat Met Je Hersenen Speelt. Door middel van innovatieve games die psychologie en technologie combineren, kom je meer te weten over de werking van je hersenen.

Leer je stresslevel te beheersen op een tropisch eiland, ga de strijd aan met je brein op een plank van vijf centimeter hoogte en ontdek hoe leeg jouw hoofd daadwerkelijk is tijdens een meditatiesessie.

Let op: reserveren is noodzakelijk.

6. Stadswandeling door Leeuwarden

Een leuke manier om de mooiste plekjes van Leeuwarden te ontdekken is een stadswandeling. Er zijn leuke interactieve routes, zoals een stadswandeling door Leeuwarden die de Escape Tour heet. Tickets voor deze tour zijn online verkrijgbaar.

Ga je liever in je eentje op stap met een local, boek dan alvast online een privé wandeltocht voor je Leeuwarden gaat bezoeken. Ziet de weersvoorspelling er slecht uit, dan kun je gratis annuleren tot 24 uur voor de wandeling.

Leeuwarden stadswandeling

En tijdens zo’n stadswandeling krijg je natuurlijk de mooiste plekjes te zien!

7. Bezoek Luilekkerland

Zoals in veel oude Nederlandse steden vind je ook in Leeuwarden hofjes. Een daarvan heeft wel een hele bijzondere naam: Luilekkerland. Waarschijnlijk was de naam spottend bedoeld. In de 18e eeuw woonden hier namelijk vrouwen die nauwelijks geld hadden. Nu is het eerder een geuzennaam, want de kamertjes zijn samengevoegd tot zes appartementen op een van de mooiste plekjes van Leeuwarden.

Wie wil hier nou niet wonen?

8. Stap in de teletijdmachine bij De Grutter

Ben je per ongeluk in de teletijdmachine van Professor Barabas gestapt? Zodra je museum De Grutterswinkel binnenstapt waan je je in grootmoeders tijd. Vanaf 1901 runde de familie Feenstra hier een kruidenierswinkel, dé plek waar de Leeuwarders hun boodschappen deden.
Nu stuit je er op vergeten producten als Vim, kachelpoets en allerlei ouderwetse snoepjes, waarvan een gedeelte nog steeds verkocht wordt.

Geniet in de voormalige woonkamers van een kopje thee of koffie en proef een oranjekoek en Fryske Dúmkes, beide typisch Friese lekkernijen. Ga ook zeker even naar de wijnkelder, die al vier eeuwen oud is. Boven is er nog een expositie over de geschiedenis van de kruidenierswinkel, die te bezoeken is tegen een kleine vergoeding.

Nostalgie ten top!

9. Wadlopen naar Ameland

Een van de bezienswaardigheden rondom Leeuwarden die je niet mag missen is de Waddenzee. Een natuurgebied zo bijzonder dat het zelfs een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft. Zwarte Haan is een goede plek om vogels te spotten (geen grap!). Zoek je een iets sportievere activiteit, dan is wadlopen een aanrader.

Holwerd is een bekend vertrekpunt voor een wandeling over het wad naar Ameland. Je moet wel een aardige conditie hebben, want op sommige plekken ga je door het water waden en er kan een sterke stroming staan. Het is dan ook niet voor niets dat je alleen het wad op mag met een gids erbij.

wadlopen activiteiten Leeuwarden

Echt een heel bijzondere activiteit!

10. Nationaal Park de Alde Feanen vanaf het water

Een andere natuurlijke bezienswaardigheid rond Leeuwarden is Nationaal Park de Alde Feanen. Er lopen diverse wandel- en fietsroutes door dit laagveenmoeras, maar het is nog leuker om het gebied per boot of kano te ontdekken.

Lukt het jou om de Big Five van De Alde Feanen te spotten? De aalscholver en ooievaar zijn de makkelijkste van het vijftal, maar voor de roerdomp, ree en zeearend moet je wel een beetje geluk hebben!

Alde Feanen bezienswaardigheden omgeving Leeuwarden

Dit moerassige gebied is prachtig als je even uit de stad wilt ontsnappen.

11. Concert bij Neushoorn

Na al die natuur is het tijd om cultuur te snuiven. Bekijk bijvoorbeeld de agenda van Neushoorn, het poppodium van Leeuwarden. Je spot hier naast Nederlandse klassiekers ook veel nieuwe talenten en er worden vrijwel ieder weekend dansfeesten georganiseerd.

Voor spraakmakende theatervoorstellingen ga je naar Stadsschouwburg De Harmonie en het naastgelegen Slieker trakteert je op de beste arthouse films.

12. Spot alle ‘Miniature People’

De kleinste bezienswaardigheden in Leeuwarden moeten toch wel de ‘Miniature People’ zijn, een project van Michel Tilma. Hij plaatste vanaf 2016 op diverse locaties in de stad miniatuurtafereeltjes en fotografeerde deze.

Tilma besloot op een gegeven moment om de miniaturen te laten staan en na vele positieve reacties ontstond het idee voor een wandelroute langs de ‘Miniature People’. In samenwerking met A Guide to Leeuwarden is er nu een routekaart die voor 2 euro verkrijgbaar is bij diverse verkooppunten.

13. Slaap in een oude gevangenis

Ben je op zoek naar een bijzondere plek om te overnachten? Dan komt het Alibi Hostel zeker in aanmerking! Dit hostel vind je namelijk in de oude gevangenis van Leeuwarden, de Blokhuispoort. Verwacht geen romantische hotelkamer, maar een tweepersoonskamer met stapelbed of een bed op een slaapzaal.

Wil je meer weten over de geschiedenis van DeBlokhuisPoort en verhalen horen over de beruchte en minder beruchte gevangenen die hier hebben gezeten? Ga dan mee met een rondleiding en kom alles te weten over de Bende van Oss, Dr. O en Hendricus Jacobus Jut.

Alibi Hostel Leeuwarden

Vooral de gang vind ik erg leuk!

Alibi Hostel Leeuwarden gevangenis overnachting

En de kamers zijn best mooi, toch?

14. Of slaap als een vorst(in) in het Stadhouderlijk Hof

Zie je slapen achter de tralies niet zo zitten, dan klinkt Hotel-Paleis Stadhouderlijk Hof je waarschijnlijk beter in de oren. Dit monumentale pand was tot 1971 in het bezit van de koninklijke familie en nu kun jij hier vorstelijk overnachten.

Fletcher Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof

Het Fletcher Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof.

Leeuwarden bezoeken Paleis Stadhouderlijk Hof

Nog veel mooie stukjes geschiedenis zijn bewaard gebleven!

Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof

En sommige kamers zijn ook erg luxueus, zoals je kan zien!

15. Ontdek de roots van de Nederlandse royals

Er staat je heel wat te doen in Leeuwarden als je de roots van het Nederlandse koningshuis wilt ontdekken. Dat heeft alles te maken met de Duitse Maria Louise van Hessen-Kassel, die trouwde met Friese stadhouder Johan Willem Friso van van Nassau-Dietz. Ze was prinses van Oranje-Nassau en ze vervulde de rol van regentes.

Maria Louise woonde met haar man in het hierboven genoemde Stadhouderlijk Hof. Andere plekken waar je in haar voetsporen kunt treden, zijn stadspark de Prinsentuin, de Grote of Jacobijnerkerk en het Princessehof. Op die laatste plek vind je nu een keramiekmuseum. Ook is er een kleine expositie over graficus M.C. Escher die in 1898 in het Princessehof geboren werd.

16. Fries Museum

Verliefd geworden op Friesland? Dan wil je ongetwijfeld jouw nieuwe liefde beter leren kennen. Dat kan in het Fries Museum, een museum waar je van alles ontdekt over deze provincie en haar inwoners.

Erg indrukwekkend is het Fries Verzetsmuseum, gevestigd op de tweede etage van het Fries Museum, waar je verhalen hoort over Friesland in de Tweede Wereldoorlog.

Fries Museum

Het moderne gebouw van het Fries Museum.

17. Shoppen in Kleine Kerkstraat

Liefhebbers van shoppen vragen zich niet af wat er te doen is in Leeuwarden, want die weten allang dat ze in de Kleine Kerkstraat moeten wezen. Deze straat werd al een aantal keer uitgeroepen tot ‘leukste winkelstraat van Nederland’.

Dit is dé plek als je graag snuffelt in boetiekjes naar unieke kledingstukken of nog een bijzonder item voor je woonkamer zoekt.

Maar de naam verraadt het al, zo lang is deze straat niet. Gelukkig is het ook goed shoppen in de Sint Jacobsstraat en op het Naauw en de Kelders. Ook de Voorstreek is een aanrader.

18. Stand van de planeten bij het Eise Eisinga Planetarium

Vind je planeten en sterren mateloos fascinerend? Reis dan af naar een van de interessantste bezienswaardigheden rond Leeuwarden: het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Het is het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

Eise Eisinga heeft er vanaf 1774 maar liefst zeven jaar over gedaan om het planetarium te voltooien. Tot op de dag van vandaag geeft het de actuele stand van de zon en ‘onze’ zes planeten aan.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (1 vote)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam