20x Bezienswaardigheden in Leiden: Wat te doen? + Tips & Hoogtepunten!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Leiden is een stad in Zuid-Holland waar je met gemak een dag zoet bent. De sleutelstad, de bijnaam van Leiden, staat namelijk bol van de musea, historische gebouwen en andere bezienswaardigheden.
Daarnaast is het goed toeven op een van de gezellige terrasjes, wordt je shophonger onmiddellijk gestild in het Pieterskwartier en wordt het nog moeilijk kiezen tussen de vele restaurants.
Vraag je je af wat te doen in Leiden? Ik geef je alvast twintig tips!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 votes)

wat te doen in Leiden

1. Maak een bijzondere entree door de stadspoorten

Van de acht stadspoorten zijn er nog maar twee over, maar dat zijn dan ook wel echte bezienswaardigheden in Leiden. De Morspoort heeft een mooi koepeltje en de Zijlpoort heeft de vorm van een parallellogram.

Uitstekende plekjes om wat foto’s te maken voor je sociale media en aan iedereen te laten zien dat je Leiden aan het bezoeken bent!

bezienswaardigheden Leiden morspoort

De Morspoort!

2. Bewonder het uitzicht vanaf de Burcht

In het hart van Leiden stuit je op een bijzonder gebouw en een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Leiden: de Burcht. Het is een van de oudste burchten van Nederland en gebouwd op een zogenaamde ‘motte’, een kunstmatige heuvel die al aan het eind van de 9e eeuw aangelegd werd. Rond de 11e eeuw werd hier de Burcht van Leiden aan toegevoegd.

Vanaf de heuvel heb je een schitterend uitzicht over de stad, dus de klim omhoog is zeker de moeite waard. Letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van Leiden!

uitzicht leiden fort

Het uitzicht vanaf het fort is het mooiste van de hele stad!

3. Breng een bezoek aan Trix in Naturalis

Altijd al eens een Tyrannosaurus rex recht in de bek willen kijken? Dat kan in museum Naturalis, waar een van de topstukken een twaalf meter lang skelet van een T. rex is, liefkozend ‘Trix’ genoemd.
Interessant feitje: het is het enige echte skelet ter wereld van een T. rex waarop ook de originele schedel gemonteerd is.

Na je bezoekje aan Trix valt er nog veel meer te zien in Naturalis. Spot bijvoorbeeld de Big Five van de ijstijd, ontdek dat het leven en de dood niet zonder elkaar kunnen en maak tussendoor nog even een reisje naar de vulkanen op Hawaï.

Trix in Naturalis

Trix! Is het geen schatje?

4. Bewonder het groen in de Hortus Botanicus

Toe aan wat rust en bezinning of gewoon zin om bijzondere planten te zien? De Hortus Botanicus is dan the place to be. Het is de oudste botanische tuin van West-Europa en werd in 1590 opgericht als kruidentuin voor geneeskundestudenten.

Vergaap je aan de schoonheid van de Reuzenwaterlelie, ook wel de koningin van de Hortus genoemd en bekijk bovenin de Wintertuin de uitgebreide collectie aan vleesetende planten. Geen aanrader als je hoogtevrees hebt trouwens…

Andere bijzondere bewoners van de Hortus Botanicus zijn Amorphophallus decus-silvae en Amorphophallus titanum, beter bekend als de penisplant en de reuzenpenisplant. Met een beetje geluk maak je mee dat een van deze bijzondere planten in bloei staat, al verspreiden ze voor de bloei een nogal smerige geur van rottend vlees… Je bent gewaarschuwd!

Een tip: reserveer je tickets voor de Hortus Botanicus alvast online, dat kan al voor minder dan tien euro per persoon.

hortus botanicus leiden

Plantenliefhebbers opgelet: this is the place to be voor jullie!

5. Stop ook even bij de Oude Sterrewacht

Vanuit de Hortus is het de moeite waard om verder te gaan naar de Leidse Sterrewacht. Weer een oudste, want het is het oudste, nog functionerende universitaire observatorium ter wereld.

Omdat de Sterrewacht alleen overdag geopend is voor het publiek, is het helaas niet mogelijk om door een van de historische telescopen de sterrenhemel te bekijken. Wel geven studenten astronomie rondleidingen en zijn er wisselende tentoonstellingen.

Oude Sterrewacht Leiden hoogtepunten

Schaaf je kennis bij over de sterren tijdens een rondleiding of in één van de tentoonstellingen.

6. Waan je in het oude Egypte in het Rijksmuseum van Oudheden

Voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis en archeologie is het Rijksmuseum van Oudheden een paradijsje. De collectie omvat stukken uit het vroege Nederland (tot het jaar 1500), maar ook uit exotischere oorden als het oude Egypte, het oude Nabije Oosten en de Klassieke wereld (Etrusken, Romeinen, Grieken).

In de hal stuit je meteen op een bijzonder bouwwerk: de tempel van Taffeh. Deze tempel is door Egypte aan het museum geschonken, omdat Nederland eind jaren ’60 mee heeft gewerkt aan een reddingsactie om het culturele erfgoed van Egypte veilig te stellen. Maar het Rijksmuseum van Oudheden heeft nog veel meer topstukken, waaronder de mummiekist van Peftjaoeneith (zeg dat maar tien keer snel na elkaar!), diverse bijzondere sieraden en een uitgebreide collectie aardewerk.

Rijksmuseum van Oudheden Leiden museum

Behoorlijk interessant – en misschien een beetje luguber…- die sarcofagen!

katten mummie Leiden Rijksmuseum van Oudheden

Miauw! Welk diertje zou in deze mummie zitten, denk je?

7. Zoek de stilte op in de Hartebrugkerk

Een van de bezienswaardigheden in het centrum van Leiden is de Hartebrugkerk. Officieel heet de kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen, maar Leidenaren kennen de kerk naast de Hartebrugkerk ook als de Coelikerk. Deze bijnaam komt van de spreuk onder het alziend oog op de indrukwekkende façade van de kerk: Hic domus Dei est et porta coeli’, oftewel ‘Hier is het huis van God en de poort van de hemel’.

In deze in neoclassicistische stijl gebouwde kerk vinden op zondagochtend nog steeds eucharistievieringen plaats. Ben je toe aan een rustmomentje na alle activiteiten in Leiden, bezoek dan de Hartebrugkerk op zondag en maandag tussen 12.30 en 16.00 uur. Op de andere dagen van de week ben je welkom vanaf 08.30 uur.

Hartebrugkerk Leiden hoogtepunten

Letterlijk een hoogtepunt van Leiden: de Hartebrugkerk (links langs de bovenkant op de foto).

8. Maak een reis door de mens bij CORPUS

Ga je met de auto Leiden bezoeken? Dan is je misschien wel een roestkleurige reus langs de A44 ter hoogte van Oegstgeest opgevallen. Maak kennis met CORPUS, een educatieve attractie waar je in 55 minuten van knie naar hersenen reist en onderweg onder andere stopt in het 5D-harttheater. In het interactieve gedeelte van CORPUS leer je nog veel meer over het menselijk lichaam door middel van spelletjes en exhibits. Een van de leukste bezienswaardigheden van Leiden en omgeving als je het mij vraagt.

Let op: de minimumleeftijd om CORPUS te bezoeken is 6 jaar.

corpus museum leiden

En ook de buitenkant van dit museum is al erg mooi!

9. Leer over andere culturen in het Museum Volkenkunde

Een plek waar je ook dingen leert over de mens, maar dan totaal anders, is het Museum Volkenkunde. Dit museum heeft vaste exposities, onder andere over (de bewoners van) Afrika, Azië en Oceanië, maar ook indrukwekkende tijdelijke exposities.

Ervaar de rust in de Boeddhazaal, ontdek hoe een traditioneel botenhuis van de Maori eruit ziet en kom oog in oog te staan met een wel heel bijzonder orkest in de tentoonstellingszalen gewijd aan Midden- en Zuid-Amerika.

Tickets voor het Museum Volkenkunde reserveer je online voor circa 15 euro per persoon.

Het Museum Volkenkunde is gevestigd in het voormalige complex van het Academisch Ziekenhuis van Leiden.

Een tip: als gast van het museum mag je overnachten in Het Paviljoen (minimaal twee nachten). Een bijzonder gebouw dat vroeger onderdak bood aan patiënten met besmettelijke ziekten en waar nu vijf comfortabele kamers voor gasten zijn. Kijk op de site van het museum voor meer informatie en prijzen.

museum volkenkunde leiden

Leer andere culturen kennen in het museum van Volkenkunde.

10. Ontdek alles over molens in Molenmuseum De Valk

Vraag mensen waar ze aan denken bij Nederland en de kans is groot dat ze op de proppen komen met klompen, kaas of molens (ik laat de coffeeshops en de Amsterdamse Wallen maar even buiten beschouwing…).

Stellingkorenmolen De Valk werd gebouwd in 1743 en is de laatste originele molen die nog op de Leidse stadswallen staat. Vroeger waren dit er wel negentien!

In 1966, na het overlijden van de laatste molenaar, werd molen De Valk een museum en een van de bijzondere bezienswaardigheden in Leiden centrum. De collectie van De Valk omvat meer dan driehonderd jaar aan molengeschiedenis, maar het is vooral interessant om te zien hoe de molenaar leefde en te leren hoe een molen werkt. In de molenaarswoning ga je terug in de tijd, want hier staan nog veel van de originele meubels en snuisterijen.

Vergeet ook niet om het geweldige uitzicht over de stad vanaf de veertien meter hoge stelling te bekijken.

bezienswaardigheden Leiden Molenmuseum De Valk

Molenmuseum De Valk van buitenaf gezien.

molenmuseum de valk

Heel interessant om zo’n molen ook eens vanbinnen te bezichtigen.

11. Koop meel bij molen De Put

Krijg je geen genoeg van molens? Breng dan ook een bezoek aan molen De Put. Deze standerdkorenmolen is alleen op zaterdag geopend, mits er genoeg vrijwilligers zijn om de rondleidingen te verzorgen. Check dus voor je bezoek de website. De molen die er nu staat is trouwens een replica van de oude molen van Jan Jansenzoon Put en werd gebouwd in 1987.

In de molen zijn diverse soorten meel te koop, van speltmeel tot Zeeuwse bloem. Lekker om thuis zelf brood mee te bakken! Zo vredig als het er hier nu uitziet was het hier vroeger niet. Molen De Put ligt namelijk aan het Galgewater, een water waar vroeger de galgen opgesteld stonden. Brrr…

wat te doen in Leiden molen De Put

Deze molen maakt nog steeds meel en die kun je zelfs kopen!

12. Zoek de muurgedichten

Wil je van de gebaande paden af in Leiden, volg dan een wandelroute langs een deel van de meer dan honderd muurgedichten. Kies op de website Muurgedichten.nl een thema, bijvoorbeeld vrijheid of natuur, en zie een hele andere kant van Leiden dan je met de standaard wandelroutes zou zien.

activiteiten Leiden muurgedichten

En natuurlijk kreeg ook Shakespeare een plekje in de stad!

13. Verken het Groene Hart van Nederland vanaf het water

Wat te doen in Leiden als je niet zo van de musea bent? Maak een boottochtje langs de windmolens op de Kagerplassen! Je vaart dwars door het Groene Hart van Nederland, een gebied dat bekend staat om de mooie, schilderachtige landschappen. Onderweg kom je langs het merendeel van de achttien poldermolens die zorgen voor de kenmerkende eilanden en ondiepe meren in het Groene Hart.

De kapitein weet je tijdens de reis van alles te vertellen over de omgeving en bij mooi weer is het genieten op het dek van de boot. Het is aan te raden om je tickets voor de boottocht online te reserveren, want het is een van de populairste bezienswaardigheden in Leiden.

boottochtje leiden

In een stad vol water, moet je natuurlijk ook een boottochtje maken!

Ietsje buiten de stad vaar je door wel erg pittoreske landschappen!

14. Ontdek de Leidse hofjes

In Leiden vind je maar liefst 35 hofjes, waarvan er een aantal goed verstopt liggen. Om een eindeloze speurtocht te voorkomen koop je bij de VVV van Leiden (= toeristische dienst) een kaart met een wandelroute langs de hofjes, of maak de wandeling met een gids die je onderweg voorziet van allerlei leuke weetjes.

De hofjes zijn bewoond, dus houd daar wel rekening mee tijdens je bezoek!

15. Eet hutspot en haring tijdens het Leidens Ontzet

Leiden bezoeken op 3 oktober is een aanrader, want dan is het feest in de stad. Leiden werd vanaf oktober 1573 belegerd door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, maar op 3 oktober 1954 kwam een geuzenvloot de stad ontzetten. Goed om te weten: valt 3 oktober op een zondag, dan worden de festiviteiten doorgeschoven naar maandag.

Het feest begint al in de avond van 2 oktober met een taptoe, een optocht van allerlei lokale verenigingen. Op 3 oktober krijgen de Leidenaren gratis wittebrood en haring, is er een grote optocht en wordt er ’s avonds vuurwerk afgestoken. Het eten van hutspot met rookworst of klapstuk is traditie, maar wacht even met eten tot je de kermis hebt bezocht!

Leidens Ontzet viering

En uiteraard hoort daar ook kermis bij in de stad!

16. Bewonder het werk van beeldende kunstenaars in Museum de Lakenhal

De Lakenhal is een museum waar de geschiedenis van Leiden gecombineerd wordt met beeldende kunst en kunstnijverheid. Van de 17e tot begin 19e eeuw kon je hier niet om de lakens heen, een belangrijke industrie waarin de helft van de bevolking van Leiden werkzaam was, maar sinds 1874 is het volledige gebouw in gebruik als museum.

De Lakenhal heeft enkele schilderijen van de in Leiden geboren Rembrandt van Rijn langdurig in bruikleen en daarnaast kom je hier werken tegen van onder andere Jan Steen, Theo van Doesburg (De Stijl) en Lucas van Leyden.

17. Bezoek een concert bij Gebr. de Nobel

Vraag je je af wat te doen in Leiden in de avonduurtjes? Bezoek bijvoorbeeld een concert of clubnacht bij Gebr. de Nobel! Hou je meer van klassieke muziek of heb je zin in een theater- of cabaretvoorstelling, check dan het programma van de Leidse Schouwburg of de Stadsgehoorzaal.

18. Praalwagens tijdens het bloemencorso in de Bollenstreek

Het is misschien een tikje oubollig, maar toch is het stiekem een hele belevenis om het bloemencorso in de Bollenstreek bij te wonen. Zie het als een soort van guilty pleasure! Deze bezienswaardigheid in Leiden en omgeving vindt plaats op de eerste zaterdag na 19 april. Ongeveer twintig met bloemen versierde praalwagens rijden van Noordwijk naar Haarlem, waar de praalwagens op zondag in het historische centrum te bewonderen zijn.

bloemencorso Bollenstreek

Geef toe: deze praalwagens zijn toch echt heel mooi!

19. Wandel door Polderpark Cronesteyn

Even de stad uit? Ga naar Polderpark Cronesteyn, het grootste park van Leiden met een oppervlakte van 90 (!) hectare. Een leuke plek om te wandelen of om te gaan picknicken. Het park is opgedeeld in verschillende gebieden, zoals het ‘Reigerbos’ waar nesten van deze vogels te vinden zijn en de ‘Moerastuin’ waar je op de eilandjes bijzondere planten tegenkomt.

In het ‘Landgoedbos’ ontdek je de slotgracht die ooit bij Kasteel Cronesteyn hoorde, inderdaad het kasteel waarnaar het park is vernoemd.

20. Treed in de voetsporen van Rembrandt

Als er een schilder als Rembrandt in je stad is geboren, dan mag de hele wereld dat natuurlijk weten. Een van de bezienswaardigheden in Leiden centrum is dan ook een wandelroute die je langs belangrijke locaties uit de jeugd van Hollandse meester leidt, zoals zijn geboortehuis en school. Wil je de Rembrandt Route op een bijzondere manier ervaren, download dan de ‘Leidse AR Rembrandt Route’ app.

Rembrandt Leiden

In Leiden zijn ze fier op iemand als Rembrandt, natuurlijk!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>