23x Bezienswaardigheden in Leuven en dingen om te doen

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

De hoofdstad van Vlaams-Brabant is bekend om zijn levendige studentenleven met een geweldige work hard, play hard-attitude. Voeg daarbij nog eens een flinke lijst aan pittoreske middeleeuwse gebouwen, een enorme biercultuur en het meest populaire standbeeld in België naast Manneken Pis en je hebt een stad die een weekendje weg waardig is.
Precies om die reden heb ik een lijstje met de meest bijzondere bezienswaardigheden van Leuven samengesteld.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.7/5 - (15 votes)

dingen om te doen in Leuven

1. Bezoek het Begijnhof van Leuven

Laat je in het hartje van historisch centrum betoveren door het Klein Begijnhof en zijn kleine witte terrashuisjes en turquoise luiken. Als je van deze pittoreske bezienswaardigheid in Leuven maar geen genoeg kan krijgen, dan zal haar grote zus je vast nog meer kunnen bekoren.

Het Groot Begijnhof was vroeger de thuis van meer dan 350 vrome vrouwen die bekend stonden als begijntjes. Door dit grote aantal kon je deze plek eigenlijk al bestempelen als een klein dorp op zich!

Met haar 100 rode zandstenen huizen, smalle grachten en gezellige tuinen en pleintjes is het één van de best onderhouden begijnhoven van de Lage Landen. En natuurlijk is het daardoor ook meteen één van de mooiste bezienswaardigheden in Leuven.

Het is een gezellige plek om door te wandelen of te fietsen en vandaag is het ook een levendige woonwijk voor studenten van de universiteit van Leuven.

begijnhof leuven bezienswaardigheden

Het is prachtig om te zien hoe goed deze mooie buurt bewaard is gebleven tijdens de loop der jaren!

dingen om te doen in Leuven Begijnhof

Loop hier ‘s avonds ook even rond. Dan wordt het Begijnhof pas echt magisch!

2. Bewonder de Sint-Pieterskerk

Wanneer je de beeldjes aan het stadhuis hebt geteld, kan je je blik richten op één van de oudste bezienswaardigheden van Leuven: de Sint-Pieterskerk. Dit prachtige gebouw heeft dan ook een plekje veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je goed kijkt, merk je waarschijnlijk op dat de kerk geen volwaardige klokkentoren heeft en dat komt omdat tijdens het bouwen, de grond eronder altijd bewoog. Daardoor staat hij nu slechts op 50 meter hoogte in plaats van de geplande 169 meter.

Niet alleen de buitenkant is imposant, want ook binnen in de kerk vind je echte schatten. Letterlijk, want er is zelfs een heuse schatkamer in de Sint-Pieterskerk. Daarin worden verschillende kunstwerken, waaronder twee beroemde drieluiken van Dirk Bout –een beroemde Leuvens schilder– bewaard.

Sint-Pieterskerk Leuven bezienswaardigheden

Een echt meesterwerk!

binnenkant Sint Pieterskerk Leuven dingen om te doen

En natuurlijk is de binnenkant van de Sint-Pieterskerk even fabelachtig als de buitenkant!

3. Ga lokale beroemdheden spotten aan het stadhuis

De Grote Markt is op zich al erg indrukwekkend, maar het stadhuis is misschien wel het mooiste wat er te zien is in Leuven. Het is dan ook het meest iconische gebouw van de stad en dat is te danken aan de gedetailleerde beeldjes op de voorgevel.

In totaal zijn het er 236 en allemaal zijn ze lokale wetenschappers, hertogen en heiligen die in het midden van de negentiende eeuw hun plekje in één van de lege nissen kregen. Probeer ze allemaal maar eens te tellen en misschien spot je zelfs koning Leopold of Napoleon tussen de bekendheden.

De stadsdiensten van Leuven zijn niet meer gevestigd in het historisch gebouw, maar je kan binnen wel nog terecht bij de toeristische dienst. Mocht je willen, kan je hier elke dag om 15.00 uur een rondleiding volgen voor amper vier euro per persoon.
Tijdens speciale gelegenheden, worden er ook concerten gegeven in de mooie kamers van dit prachtige stadhuis.

grote markt stadhuis leuven

Mensen komen van overal ter wereld om dit prachtige stadhuis te zien. Het is dan ook prachtig!

binnenkant stadhuis leuven

De binnenkant van het stadhuis wordt maar zelden opengesteld, maar als je binnen mag dan krijg je iets moois te zien!

4. Bekijk de kunstwerken in het M-Museum

Een bezoek aan het M-Museum is één van de meest kunstzinnige dingen om te doen in Leuven. Het is hét bekendste museum van de stad en is volledig state of the art ontworpen. Je vindt hier kunstwerken van de vijftiende tot de achttiende eeuw, maar er zijn ook hedendaagse stukken te bewonderen. Daarnaast zijn er ook altijd wel enkele tijdelijke tentoonstellingen met werken van wereldberoemde namen. In totaal vind je hier meer dan 52.000 stukken dus kan je hier gerust enkele uren doorbrengen.

Een toegangsticket voor het M-Museum kost twaalf euro per persoon en daarmee mag je ook gratis de Schatkamer in de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt bezoeken. Zo sla je twee vliegen in één klap én krijg je ook meteen twee van de mooiste bezienswaardigheden van Leuven te zien!

5. Drink een pintje aan de langste toog ter wereld

Op de Oude Markt in Leuven vind je een overvloed aan cafés en daar dankt deze plek zijn fantastische bijnaam aan. Het is het feestcentrum van de stad en op donderdagavond is het hier volgepakt met studenten die proberen te ontspannen voor ze op vrijdagochtend weer naar de les moeten. Op zonnige zomerdagen zit het plein dan weer vol mensen die willen genieten van een fris pintje terwijl ze vrolijk lachen en bijpraten.

De markt is ook de thuis van een heel bekend standbeeld in Vlaanderen, namelijk dat van de Kotmadam (dit was vroeger een erg populaire TV-serie in België). Mocht het beeld niet in de begingeneriek van de Vlaamse comedy serie hebben gezeten, wist waarschijnlijk niemand wat het beeld was.
Maak dus zeker een foto terwijl je naast de dame op de bank zit en waan je even Jeanne, de kotmadam. Of Jef, de kotmeneer.

Leuven bezienswaardigheden

Schol, santé en proost!

langste toog ter wereld leuven

En als je niet zo van bier houdt, dan is het hier nog steeds een erg charmante plek om even te zitten.

6. Winkelen aan de Vaartkom

Niet alleen in de historische binnenstad valt er heel wat te zien in Leuven, maar ook in de oude industriezone aan de Vaart en de Dijle begint alles herop te leven. Vroeger vond je op deze site verschillende bierbrouwerijen, maar vandaag zijn er heel wat fancy zaken en prachtige huizen gevestigd. De buurt is een opkomende hippe wijk waar heel wat te beleven valt. Je kan er ontspannen in het weelderig groen park, de oude brouwerij van Stelle Artois bezoeken of verschillende kunstwerken bewonderen.

7. Dwaal rond in de universiteitsbibliotheek

De universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein mag voor buitenlandse toeristen dan wel een tongtwister zijn, toch is het ook voor ons één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Leuven.

De gevel in renaissancestijl met koepel en toren is prachtig om te zien en het is de perfecte achtergrond voor een typische toeristenfoto op je sociale media. Ga zeker ook eens naar binnen, want het is er echt magnifiek! Vooral de leeszaal en de boekentoren zijn het bewonderen waard.

De leeszaal is namelijk volledig uit hout gemaakt en via de trappen in de boekentoren beklim je het 73 meter hoge belfort. Vandaar heb je een onvergetelijk uitzicht over Leuven en kijk je ook uit op de kever totem, het formidabele kunstwerk van Jan Fabre rechtover de bibliotheek.

wat te zien in Leuven universiteitsbibliotheek

De universiteitsbibliotheek is één van mijn persoonlijke highlights van Leuven.

universiteitsbibliotheek leuven binnen

Het lijkt wel een bibliotheek uit Harry Potter, vind je ook niet?

kever totem Jan Fabre

De Kever Totem van Jan Fabre is een bezienswaardigheid op zich. Speciaal, maar wel leuk!

8. Neem een kijkje bij de KU Leuven

In dé studentenstad van Vlaanderen (en van België!) moet je naatuurlijk ook een bezoekje brengen aan de grootste universiteit van het land. Wist je dat de KU Leuven zelfs één van de oudste scholen in Europa is? Het werd namelijk al in 1425 opgericht! De campussen van de universiteit zijn verspreid over het centrum, maar vooral het gebouw aan de Naamsestraat is het bewonderen waard.

Deze faculteit is gevestigd in een historisch gebouw dat in gotische stijl is opgetrokken. Stap zeker ook even binnen, want er zijn heel wat originele elementen bewaard gebleven terwijl er ook een subtiele moderne touch aan toegevoegd is. Wie weet word je zo overdonderd door al die schoonheid dat je je inschrijft voor een nieuwe opleiding! 😉

9. Kuieren in de Kruidtuin

Als ik deze plek niet in dit lijstje zou beschrijven, dan was je er waarschijnlijk gewoon voorbijgelopen. De Kruidtuin is een schitterende plek om te wandelen wanneer de eerste lentezon zich laat zien. Het werd in 1738 speciaal ontworpen voor de studenten geneeskunde waardoor het nu de oudste botanische tuin van het land is.

De magische tuin is maar liefst twee hectare groot en je vindt er honderden kruiden en planten. Naast de Kruidtuin is er ook nog een enorm serrecomplex waar je (sub)tropische schoonheden kan ontdekken. De Hortus Botanicus Lovaniensis heeft vandaag trouwens nog steeds banden met de wetenschap, maar het is vooral een plek geworden waar heel wat mensen komen uitrusten en een boek lezen.

Hortus Botanicus Lovaniensis

Laat al je zintuigen tot rust komen in de Hortus Botanicus Lovaniensis.

10. Maak een wandeling rond de Abdij van Park

Hoewel er in het centrum heel veel te beleven valt, mag je de bezienswaardigheden in de omgeving van Leuven niet vergeten. In Heverlee, een deelgemeente van de populaire studentenstad, vind je het sprookjesachtige Abdij van Park. Het werd gebouwd in de twaalfde eeuw en sindsdien behoort het tot de belangrijkste abdijen van België.

Het klooster op zich is al fenomenaal om te zien, maar ook het omringende park en de grote vijvers zijn fabelachtig. Maak er dus zeker eens een grote wandeling door vooraleer je het interieur van de abdij gaat bewonderen.
Spijtig genoeg wordt het gebouw op dit moment nog gerestaureerd waardoor je niet alles kan bezoeken, maar het museum over cultuur, religie en kunst is wel al terug open.

abdij van park bezienswaardigheden omgeving leuven

De Abdij van Park is één van de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving van Leuven.

11. Bezoek het graf van de Grootste Belg

Pater Damiaan wordt beschouwd als één van de grootste –en zonder twijfel één van de nobelste– Belgen die ooit hebben geleefd. Hij werd begraven in de kapel van Sint-Antonius, een oude maar toch moderne kerk in Leuven.

De laatste rustplek van deze weldoener is een oase van stilte en rust en lijkt dan ook perfect voor deze goede man.
Wanneer je het verhaal leest van deze heilige die zijn leven gaf om te zorgen voor de leprakolonie op Molokaï, bezorgt je zonder twijfel kippenvel.

12. Leer over de rijke biergeschiedenis van Leuven

Zoals het elke oude Belgische stad betaamt, stroomt ook in Leuven bier vlotjes door de kelen.

Haar biergeschiedenis gaat helemaal terug tot in de veertiende eeuw toen de beroemdste brouwerij van de stad (Stella Artois!) haar deuren opende. Tegenwoordig is een groot deel van het brouwproces van AB Inbev geautomatiseerd, maar het is nog steeds mogelijk om een rondleiding bij te wonen. Je kan ofwel een last minute tour boeken op de dag zelf, afhankelijk van de beschikbaarheid, of op voorhand reserveren. Een ticket kost €8,50 en je vindt de brouwerij vlakbij het station van Leuven.

Ook een rondleiding waard is de grote ambachtelijke brouwerij van Domus of de kleinere brouwerijen van Hof ten Dormaal, de Vlier en de Kroon. In het centrum van Leuven kan je trouwens een groot assortiment aan speciale bieren proeven. Vroeger kon dat in café The Capital, maar dat sloot onlangs en dus heb je het perfecte excuus voor een kroegentocht of voor een bierproeverij.

Oké, je kan in de stad in meer dan genoeg cafés terecht om te proeven van de verschillende speciaalbieren maar een georganiseerde bierproeftour is misschien wel één van de leukste dingen om te doen in Leuven. Tijdens de proeverij nemen echte bierkenners je mee naar verschillende bars om kennis te maken met enkele streekbiertjes. De tour wordt elke vrijdag om 19.30 uur georganiseerd door Visit Leuven en het kost zo’n €26 (inclusief vijf drankjes).

bierproeverij Leuven

Niet te veel drinken, he! Anders vergeet je nog om de andere bezienswaardigheden van Leuven te bezoeken! 😉

13. Woon een bierfestival in Leuven bij

Met een zeer toepasselijke slogan ‘Leuven is the place to beer‘ worden er in het voorjaar verschillende bierfestivals georganiseerd. Fanatieke bierliefhebbers willen hun bezoek aan de stad misschien wel combineren met het Zythos Beer Festival waar je maar liefst 500 verschillende Belgische brouwsels kan uitproberen.

Interesse? Blokkeer dan maar het vierde weekend van april in je agenda en laat die degustatieglazen vullen.

Ook het minder bekende maar zeer intrigerende Innovation Beer Festival is de moeite waard. Het festival gaat door in de oude trouwzalen waar de eerste Stella werd gebrouwen. Tijdens dit kleinschalige evenement kan je proeven van 75 speciaalbieren, allemaal gemaakt door vooruitstrevende bedrijven die de brouwerswetenschappen vooruit willen helpen.

bierfestival belgie

Zoals je ziet is er meer dan genoeg te doen in Leuven voor bierliefhebbers!

14. Gezelligheid troef op de kerstmarkt

Je zal snel merken dat Leuven het hele jaar door sfeervol is, maar het wordt nog net dat tikkeltje gezelliger wanneer het weer Wintertijd is. Van begin december tot vlak voor Kerstmis wordt de Vlaams-Brabantse hoofdstad elk jaar weer omgetoverd tot een feëeriek winterland. Er worden meer dan 150 standjes geplaatst waar je wat lekkers kan eten en drinken, de Grote Markt wordt een sprookjesachtige wintertuin en in de Sint-Pieterskerk word je getrakteerd op een mooi concert. Het is dus zonder twijfel een uitstapje waarbij de romantiek zal opflakkeren.

Meer lezen over één van de gezelligste kerstmarkten van België? Lees dan ook mijn artikel over de kerstmarkt van Leuven.

leuvense kerstmarkt Kerstman

Op de Leuvense kerstmarkt moet je natuurlijk ook op de foto met de Leuvense Kerstman!

Leuven kerstmarkt

De vele pleintjes worden stuk voor stuk uitgedost met de beste kerstdecoraties.

15. Smullen op Hapje Tapje

Op de eerste zondag van augustus vieren culinaire levensgenieters feest in Leuven. Elk jaar komen tienduizenden mensen naar dit leuke evenement, dus je kan het gewoon niet missen als op deze dag in de stad bent.

In de gezellige geplaveide Muntstraat en de aangrenzende Tiensestraat staan twaalf uur lang tientallen kraampjes met verrukkelijke tapas. En hoe kleiner de hapjes, hoe langer je ervan kunt genieten!
Ondertussen voeren gourmetkoks een show op de Grote Markt op en barmannen wedijveren voor de eer tijdens een traditionele race op de Oude Markt.

Zorg er dus voor dat je ’s morgens niet te veel eet zodat je van alles wat kan smullen en het beste uit je dag haalt. Het is één van de meeste geweldige dingen om te doen in Leuven, want je leert de stad eens op een andere manier kennen én het is misschien wel de beste afsluiter voor je weekendje weg.

hapje tapje leuven

Wees gerust: ook voor de liefhebbers van een wijntje staat hier heel wat lekkers!

16. Wandelen in het bos van Heverlee

Als je op een drukke dag even aan de stad wilt ontsnappen of als de hitte op een zomerdag je te veel wordt, kan je een uitstapje plannen naar één van de bezienswaardigheden in de omgeving van Leuven. Je kan bijvoorbeeld naar het bos in Heverlee rijden om te ontspannen in de schaduw van de bomen. Het woud is een fantastisch plek om te wandelen of te fietsen of gewoon om te genieten van een picknick (en vergeet dan zeker geen Leuvens biertje mee te nemen!). Je kan Heverlee Woods bereiken met de trein, de bus of met de auto.

bos van Heverlee bezienswaardigheden omgeving Leuven

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? In het bos van Heverlee kan dat!

17. Ontmoet Fonske

Als je dit lijstje met bezienswaardigheden in Leuven goed volgt, dan heb je dit beeldje misschien al zien staan op de Grote Markt. Het kunstwerk noemt eigenlijk Fons Sapientiae wat ‘bron van wijsheid‘ betekent in het Latijn, maar de meesten noemen hem liever Fonske. Het vreemde mannetje giet water -of is het toch echt bier?- in zijn schedel tijdens het lezen. Dit is een metafoor voor wijsheid die door zijn hersenen sijpelt.
Het standbeeld is overduidelijk een charmante ziel met een ongelooflijke dorst naar kennis en is het Leuvens antwoord op Manneken Pis.

Net zoals zijn broer in Brussel krijgt Fonske bij speciale gelegenheden ook een kostuum aangemeten. Het zal je dan ook niet verbazen dat de bronzen student één van de meest geliefde bezienswaardigheden van Leuven is.

Fonske Leuven bezienswaardigheden

Geslaagd of niet? Ik vind alvast van wel!

18. Ga picknicken in het park van Arenberg

Ten zuiden van het centrum, in de gemeente Heverlee, beginnen het groen en de bossen het landschap weer over te nemen. Het park van Arenberg is een ongelooflijk sprookjesachtige plek, compleet met kasteel en een brede gracht. Het is perfect voor een picknick of een ontspannende herfstwandeling.

Vroeger wonende hier hertog Lodewijk Engelbert van Arenberg. Hij was een liefhebber van de wetenschappen en het was vanuit zijn tuin dat de eerste met gas gevulde ballon de lucht in ging

Vandaag vind je in het Arenbergkasteel de faculteit ingenieurswetenschappen van de KU Leuven, maar het domein is nog steeds open voor het publiek onder begeleiding van een gids.

Park van Arenberg Kasteel

Waan je even een koning of koningin in het Park van Arenberg!

19. Blader door de archieven van UZ Leuven

Het Histaruz is het archief van het UZ Leuven, het academisch ziekenhuis van de stad, en vooral een erg interessante plaats om te bezoeken!
Je vindt hier meer dan 9.000 objecten uit de hele geschiedenis van het hospitaal, zoals historische apparatuur en boeken over geneeskunde die dateren uit de achttiende eeuw.

In het museum kan je ook gerestaureerde verpleegeenheden uit het begin van de twintigste eeuw bewonderen. Zo kan je even terug gaan naar een andere tijd van geneeskunde en behandeling en merk je hoe hard de medische wereld is veranderd in al die jaren. Gelukkig maar!

20. Breng een bezoek aan de Keizersberg Abdij

De meest geliefde studentenstad van België heeft veel grote abdijen, maar bovenaan de lijst met heilige bezienswaardigheden in Leuven staat de Keizersbergabdij. Gebouwd door de monniken van Mardsous lijkt de abdij door haar omwalling meer op een versterkte burcht dan op een gebedsplaats. Toch is het nog steeds een prachtig zicht en de openbare tuinen zijn een formidabele pek voor een panoramisch uitzicht over de stad.

Er zijn heel wat prachtige gebouwen in deze stad, maar de Keizersberg Abdij moet je toch echt gezien hebben!

21. Ga uitgebreid shoppen

Vergeet Brussel, Gent en Antwerpen om te gaan shoppen want nergens kan je zo gezellig winkelen als in Leuven.

De bekendste straten zijn ongetwijfeld de brede Bondgenotenlaan en de Diestsestraat waar je allerlei bekende ketens zoals Zara, Hema en H&M kan vinden.
Als je uniekere spullen wilt veroveren, dan kan je terecht in de geplaveide Mechelsestraat, tussen de Sint-Pieterskerk en de Vismarkt. Hier vind je verschillende kleine boetiekjes en ambachtelijke voedingsmiddelen: van bakkerijen over brasserieën tot leuke galerijen.
Het is supergezellig om hier rond te wandelen en het is hier ook wat rustiger dan in de andere winkelstraten.

22. Geniet van het Groot Verlof

In juli en augustus viert Leuven elke vrijdag één groot feest. Dan kan je op verschillende plekken in de stad van verschillende optredens genieten. Dat kan gaan van oervlaamse schlagers tot hippe muziek van Milow en Milk Inc. Daarnaast worden op enkele bijzondere locaties in het centrum openluchtcinema’s opgericht zodat je op een zwoele zomeravond samen met je lief kan genieten van een leuke film.

Mocht je tijdens de zomervakantie een weekendje weg plannen naar de Vlaams-Brabantse hoofdstad, dan zal je je op vrijdag zeker niet vervelen!

23. Goedkoop, maar lekker eten in Leuven

Als studentenstad is Leuven gezegd met heel veel restaurants –écht heel veel– en dat betekent ook dat er een budgetvriendelijk aanbod is. Domus is bijvoorbeeld een schitterend adresje waar je heerlijk Belgisch kan eten. Van eenvoudige broodjes over mosselen met friet tot stoofvlees. Ook het interieur voelt heel Vlaams aan, met zijn donkere meubels en zware, houten balken. Bovendien heeft Domus een eigen brouwerij dus je kan achteraf nog even doorzakken.

5x leuke hotels in Leuven

Wil je niets missen van wat er te doen is in Leuven? Dan is het een goed idee om er te blijven overnachten. Ik zocht alvast enkele leuke hotels voor je uit die je verblijf nog bijzonderder maken!

Martin’s klooster

Nergens anders slaap je zo heerlijk als in Martin’s klooster. Zoals de naam al verklapt, verblijf je hier in een voormalig klooster. Het is dus precies wat je nodig hebt om te ontstressen!

De locatie is ook uitstekend, want de belangrijkste bezienswaardigheden van Leuven liggen op minder dan een halve kilometer van deze accommodatie. Dat is erg handig, omdat je op die manier nog meer beleeft.

Je overnacht er in een junior suite, een standaard tweepersoonskamer of een superior tweepersoonskamer met alles erop en eraan. Omdat deze accommodatie hoog beoordeeld is om zijn bedden, ben je bovendien zeker van een heerlijke nachtrust!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.comMartin’s Hotels

Martins Klooster Martins Klooster Leuven

Hotel The Lodge

Hotel The Lodge bevindt zich in een traditionele boerderij in Heverlee. Het interieur is volledig vernieuwd en speciaal zo ontworpen om jou op je gemak te laten voelen. Hier verblijven is dus erg bijzonder!

Je kan er een grote suite of gewone tweepersoonskamer boeken. Sommige kamers zijn ook voorzien van een badkamer en terras. Het hotel heeft daarnaast een tuin, een sauna en een bar.

Wil je graag overnachten in Leuven en genieten van luxe? Dan is deze accommodatie iets voor jou. Ook als je dicht bij Leuven centrum wilt vertoeven op een rustige plek, want het ligt er op slechts twee kilometer vandaan.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Hotel The Lodge Hotel The Lodge Heverlee

Trumpet House

Op zo’n vier kilometer afstand van de belangrijkste bezienswaardigheden in Leuven, vlakbij een bos, bevindt zich het prachtige Trumpet House hotel. Een droom van een accommodatie als je nood hebt aan ontspanning!

Slapen doe je hier in een kamer die voorzien is van alle gemakken. Het centrum van Leuven bevindt zich op ongeveer vier kilometer afstand en in de directe omgeving valt er veel te beleven. Zo kan je er paardrijden, hiken, kanovaren, biljarten en nog veel meer. Nagenieten doe je in de sauna of de jacuzzi!

Wil je verblijven in één van de meest unieke hotels in Leuven? Dan zit je hier goed. Trumpet House is namelijk ingericht door een gepassioneerd antiekverzamelaar die allerlei bouwmaterialen van kerken, abdijen en kloosters bij elkaar zocht om er een huis van te bouwen. Unieker wordt het niet!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Leuven Trumpet House Trumpet House

Design Waterside Studio

Sfeervol overnachten in Leuven? Dat kan zeker als je voor Design Waterside Studio kiest. Hier geniet je van de rust die je verdient!

De hele ruimte is voor jou. Er is een aparte slaapkamer met een tweepersoonsbed en een knusse woonkamer met een zitbank die je kan omtoveren tot ligbed. Je kan er dus met drie tot vier personen overnachten. De accommodatie heeft daarnaast een uitgeruste keuken, een balkon, een terras en een tuin.

Dit appartement situeert zich op wandelafstand van het centrum. Er is valt dus genoeg te zien in de buurt. Mits het betalen van een toeslag kan je er ook tal van wandel- en fietstochten doen.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Design Waterside Studio Leuven Design Waterside Studio Leuven 3 plus

Begijnhof hotel

Het Begijnhof hotel heeft zijn naam te danken aan het dertiende-eeuwse Groot Begijnhof dat er op minder dan tweehonderd meter afstand vandaan ligt. De meeste bezienswaardigheden in Leuven bereik je dus eenvoudig te voet.

Ontbijten doe je hier in een gerestaureerd deel van het Groot Begijnhof. Een bijzondere manier om je dag te starten. ‘s Avonds kan je dan weer heerlijk nagenieten van je ontdekkingstocht door de stad met een heerlijk biertje in de bar Ten Hove. Je kan er kiezen uit een grote selectie Belgische bieren.

Je kamer is voorzien van een uitzicht op de hoteltuin en de rivier. Daarnaast is er een televisie en een badkamer aanwezig. In de gemeenschappelijke ruimte vind je ook een sauna. Meer heb je niet nodig voor een onvergetelijk verblijf!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Begijnhof Hotel Leuven Begijnhof Hotel

Het pittoreske Leuven en haar bezienswaardigheden zullen ongetwijfeld je hart veroveren. Na een weekendje in deze charmante studentenstad zal je misschien wel wat langer willen blijven. Gelukkig ligt deze mooie stad ook niet ver van de bezienswaardigheden van Brussel. Zo kan je meteen twee citytrips met elkaar combineren!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.7/5 - (15 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
  1. Johan Van Calster says:

    De Stad Leuven en Alain hebben een schitterend plan opgesteld om Leuven in de schijnwerpers te zetten, goed gedaan. We hebben er zelf al vele van gedaan. Dit verdiend aandacht en verdere verspreiding.

    • Bedankt Johan! Ik weet niet meteen wie Alain is, maar ik veronderstel dat het iemand van Toerisme Leuven is?
      Dit artikel kwam er op eigen houtje en is dus geen samenwerking. 😉

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>