12x Bezienswaardigheden in Madagascar: Nationale parken, wildlife, natuur, strand & andere tips!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 27 november, 2023

Madagascar is het land van de maki's, kameleons en baobab's - maar uiteraard is er nog zó veel meer te ontdekken op dit gigantische eiland aan de oostkust van Afrika. Ik ging er drie weken naartoe en tijdens mijn roadtrip kreeg ik een ongeziene diversiteit aan fauna en flora, prachtige stranden en eilanden, unieke geologische creaties van Moeder Natuur, fenomenale regenwouden, maar ook een straatarm land te zien... Wat zijn de mooiste plekken in Madagascar en waarmee moet je absoluut rekening houden tijdens een rondreis? Je komt het allemaal te weten in deze blog!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


Meteen een waarschuwing: je hebt véél tijd nodig!

Tijdens mijn roadtrip van 3 weken door Madagascar, bezocht ik onderstaande 12 bezienswaardigheden allemaal zelf. Misschien zul je denken dat 12 hoogtepunten toch echt niet zo veel zijn in een reis van maar liefst 21 dagen – maar dat heeft alles te maken met de vre-se-lij-ke infrastructuur van dit land. De banen zijn in erbarmelijke omstandigheden, de vluchten tussen verschillende locaties zijn een zootje ongeregeld en verder is het ook gewoon een gigantisch groot eiland!
Als jij dus ook van plan bent om Madagascar te bezoeken, dan is dit wellicht het belangrijkste advies dat je zult krijgen: Morra Morra (‘rustig, rustig’ in het Malagasisch) – doe alles rustig aan en neem je tijd. Héél veel tijd!

morra morra madagascar

Gelukkig zie je onderweg vaak wel heel veel mooie landschappen!

Ifaty

Ifaty is een erg gezellige kustplaats, waar de toeristische drukte (tot nu toe…) ontbreekt, maar de charme wel volop aanwezig is! Langs de langgerekte kust, vind je een handjevol gezellige hotels met betoverend uitzicht op de zee, waar lokale verkopers kleurrijke souvenirs aanbieden.

Terwijl je over het strand wandelt, word je wellicht vergezeld door nieuwsgierige kinderen die hun handgemaakte schatten willen tonen en verkopen. Meteen een tip die je in Madagascar meer dan eens zult moeten gebruiken: negeren is de sleutel tot rust, want na enkele kilometers (ja… kilometers!) laten ze je met rust.

Je kunt hier veilig het strand bewandelen, maar wees ‘s avonds wel voorzichtig in de stad. Vooral als je met waardevolle spullen zoals een camera of smartphone rondloopt. Dat is trouwens ook meteen een tip voor volledig Madagascar en dan vooral de drukkere gebieden: let altijd op je spullen!

Maak je verblijf in Ifaty compleet met een basic bootexcursie vanaf het strand, waar charmante kano’s de show stelen. Je kunt kiezen voor een ontspannen dagje varen langs de mooiste uitzichten, maar even goed een avontuurlijke walvis safari. Beide authentieke ervaringen zorgen sowieso voor onvergetelijke herinneringen aan de zee. Kortom, een perfecte mix van lokale levendigheid en relaxte strandmomenten wachten je op in het mooie Ifaty. Bovendien is het ook de ideale uitvalsbasis om je verdere rondreis door Madagascar (naar bijvoorbeeld Isalo Nationaal Park) verder te zetten.

ifaty bezienswaardigheden Madagascar

Eén van de gezellige strandjes in Ifaty.

Ifaty Madagascar

Een mooie zonsondergang boven Ifaty.

Isalo

Isalo is het bekendste nationale park van Madagascar en ligt in het Bara-stamgebied. Hoewel dit het bekendste én drukbezochtste park van het land is, is het hier echt allesbehalve over de koppen lopen! Er zijn in totaal zo’n 70 gidsen in het park, maar zelfs als ze allemaal tegelijkertijd op pad gaan, valt de drukte hier altijd goed mee. Isalo nationaal park is dan ook gi-gan-tisch groot!! Tijdens de meeste delen van mijn wandeling, was ik helemaal alleen met mijn gids, waardoor ik echt kon genieten van de prachtige, buitenaardse omgeving.

Terwijl je door woestijnachtige gebieden, buitenaards ogende rotsen en verkoelende kloven wandelt, ontdek je al snel dat het grootste deel van de route vlak is. Af en toe moet je heel eventjes klimmen of dalen, maar een echte hike zou ik de wandeling door dit park niet durven noemen.

Ondanks de droge uitstraling, regent het hier in bepaalde seizoenen trouwens behoorlijk, wat resulteert in weelderig groen en zelfs natuurlijke zwembaden en watervallen! Afhankelijk van de gekozen route kun je één of meer van deze natuurschoonheden verkennen.
Er zijn routes van verschillende lengtes, en je gids zal je adviseren over zijroutes op basis van je ervaringsniveau, snelheid en vermoeidheid. Ik raad in ieder geval aan om vroeg te beginnen. Zo vermijd je de hitte van de zon en vermijd je ook de drukste momenten.

Eens je al enkele uurtjes aan het wandelen bent, daal je helemaal af naar de canyon. Daar kun je een maaltijd kopen (40.000 ariary). In ruil krijg je een voor-, hoofd- en nagerecht dat werd bereid op de barbecue ter plekke. Het eten is verrassend lekker (en veel!) en met een beetje geluk kun je zelfs enkele likkebaardende maki’s in de buurt spotten.

Nadat je hebt gegeten is het nog een heel klein stukje verder door de kloof, maar gelukkig ben je nu permanent beschaduwd en… een vanaf hier is het echt nog maar een heel klein stukje verder vooraleer je éindelijk een verfrissende duik kunt nemen! Want op het einde van de canyon vind je namelijk twee verfrissende watervallen. De ideale afsluiter om al dat stof en zweet van je af te zwemmen, dus!

Isalo Nationaal Park Madagascar

Sam in het begin van Isalo Nationaal Park.

De woestijnachtige landschappen zijn buitenaards mooi.

ringstaartmaki isalo nationaal park

Eens je tot in de kloof bent afgedaald, zie je veel meer leven. Hier leven bijvoorbeeld ringstaartmaki’s!

isalo np waterval

De watervallen op het einde van je hike zijn heerlijk verkoelend!

Ranomafana Nationaal Park

Ranomafana is voor mij het mooiste plekje in Madagascar. Deze groene oase, gelegen in de regio Haute Matsiatra, herbergt een schat aan biodiversiteit en is een ware hotspot voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Ranomafana betekent eigenlijk ‘heet water’ in het Malagasy, en dankt die naam aan de natuurlijke warmwaterbronnen die je ook hier kunt vinden. Echter is dit echt niet dé reden waarom je hier naartoe moet komen. De prachtige natuur en de enorme hoeveelheid wildlife is hier namelijk de publiekstrekker!

Het park werd opgericht in 1991 met als voornaamste doel het behoud van het unieke ecosysteem en de bescherming van de lokale flora en fauna. Sindsdien heeft het park internationale erkenning gekregen vanwege zijn bijdrage aan het behoud van bedreigde soorten.

Het park staat bekend om zijn diverse vegetatie, variërend van regenwouden tot bamboebossen (sommigen groeien tot wel 5 cm per dag en bepaalde soorten produceren zelfs het dodelijke cyanide!). Het herbergt ook een indrukwekkende lijst van inheemse dieren, waaronder verschillende soorten lemuren, kameleons en kleurrijke vogels. Eén van de zeldzaamste, en mooiste, bewoners van het park is de ‘gouden vari’. Met hun opvallende gouden vacht en speelse capriolen zijn ze een waar genot om te observeren. Daarnaast vind je hier nog heel wat andere dag- en nachtlemuren (12 in totaal: 7 zijn actief tijdens de dag, 5 zijn nachtwezens) en krijg je enkele van deze beestjes bijna gegarandeerd te zien.

aarnaast vind je hier ook een scala aan zeldzame orchideeën, varens en medicinale planten die uniek zijn voor dit deel van de wereld. Zelf vond ik ook de girafkever een fantastisch beestje om hier te kunnen obeserveren – en ook de bladstaartgekko’s zijn duivels mooi!

Je kunt het park opnieuw alleen betreden onder begeleiding van een gids (voornamelijk zodat er werk wordt gecreëerd voor de lokale bevolking) en afhankelijk van je zin voor avontuur, niveau en fitheid zul je samen beslissen welke route je aflegt. Dat kan er eentje zijn van een kilometer of twee tot een uitdagender pad van 15 km lang. Vergeet niet dat dit een erg heuvelachtig regenwoud is en dat je dus ook redelijk wat hoogtemeters zult afleggen.

Na je bezoek aan het park, kun je er ook nog voor kiezen om een nachtsafari te boeken. Je gids neemt je dan mee op pad in (of rond) het regenwoud om enkele van de nachtlemuren te zien. De kans da je de kleinste maki ter wererld ziet, de muismaki, is ontzettend groot! En ook andere, slapende dieren zoals kameleons en kikkers zul je heel vaak zien!

Ranomafana bezienswaardigheden madagascar

In dit park zag ik zó veel verschillende soorten lemuren!!!

Ranomafana National Park primaire bos

En ook de planten zijn indrukwekkend. Deze boom stamt af uit het tijdperk van de dino’s!

ranomafana regenwoud madagascar

Het regenwoud waar je door wandelt is prachtig!

kleinste maki ter wereld muismaki

De kleinste maki ter wereld, de muismaki, vind je hier ook!

kameleon ranomafana activiteiten madagascar

Een slapende kameleon, gespot tijdens een nachtrondleiding door Ranomafana.

Anja Park

Opnieuw heet ik je welkom in een ander prachtig park(je) van Madagascar – en dit keer is dat … Anja Park! Het is gelegen in het betoverend mooie gebied van de Betsileo-stam, opnieuw een volledig andere bevolkingsgroep met eigen gebruiken en gewoontes – en zelfs de huisjes zien er hier plots helemaal anders uit!

Het park, fonetisch uitgesproken als ‘Anza’, is een bescheiden juweeltje aan de voet van een imposante berg, die als verschillende uit de kluiten gewassen rotsblokken oprijst en fenomenale vergezichten geeft over de omgeving. Maar wat dit park écht bijzonder maakt, is dat het een lokaal project is dat volledig wordt beheerd door de gemeenschap (en dus niks met de overheid te maken heeft in tegenstelling tot de andere nationale parken die ik in dit lijstje opsom). In de eerste plaats werd het opgericht om werkgelegenheid te bieden aan de lokale bevolking, maar intussen is het echt uitgegroeid tot een bewonderenswaardig project met een mooi respect voor de (inheemse) natuur.

Nadat je je toegangsbewijs ophaalt in een eenvoudig hutje en ook daar je gids betaalt (opnieuw verplicht!), begint het avontuur. In het begin kan je visite wat lijken op een tourist trap. Vooral op de eerste paar plekken waar maki’s in de bomen zitten, boomkikkers worden gevonden of kameleons zijn gespot. Maar gelukkig navigeert je gids je al snel weg van die drukte (als je dat zelf ook aangeeft natuurlijk) en bevind je je midden in een weelderig bos, omringd door de geluiden van alleen maar de natuur.

Terwijl je dieper het woud in gaat, ontdek je de inspanningen van het lokale project: plantenbakken her en der, waar kleine zaailingen worden gekweekt om later in het regenseizoen te worden uitgezet. Eens deze planten opgegroeid zijn, zal hun fruit en bloemen als voedsel dienen voor de maki’s, die je hier echt gegarandeerd in overvloed ziet.
Het uiteindelijke doel is om het bos uit te breiden tot aan de voet van de berg, waardoor het project niet alleen werkgelegenheid biedt maar ook bijdraagt aan natuurbehoud.

Afhankelijk van de route die je kiest, kun je ook één of meerdere uitzichtpunten beklimmen. De klim naar de top van de berg lang steile rotbslokken, is uitdagend, maar het panorama en de ontmoetingen met kameleons en maki’s onderweg maken het de moeite meer dan waard. Vanaf hier zal je gids je ook een ander stukje fascinerende lokale cultuur kunnen tonen: de graftombes in de rotsen. Dit is in feite niet meer dan een gat in de rotsen waarin de overledenen worden geplaatst, met daar dan weer een stenen muurtje ervoor. Mijn gids vertelde me dat deze taak echter wel heel zwaar is en zelfs levensgevaarlijk kan zijn door de hoogte. De overledene wordt namelijk zonder al te veel veiligheidsoverwegingen naar boven gehesen door familieleden (mannen). En om hun angsten te overwinnen, doen ze zich eerst tegoed aan rum… Een ongelukje gebeurt dus weleens!

Al met al biedt Anja Park niet alleen een ontmoeting met de betoverende natuur van Madagascar maar ook een diepgaande inkijk in de lokale gemeenschap en hun inspanningen voor behoud en duurzaamheid. Zelf vond ik het misschien geen must-visit in Madagascar, maar het is wel een fijne stop als je van Isalo verder rijdt naar Ranomafana. Want anders is de ononderbroken rit daar naartoe echt wel héél lang…

anja park madagascar hoogtepunten

Met mijn gids op pad in Anja.

ringstaartmakis anja park madagascar

In dit park zie je énorm veel ringstaartmaki’s!

graftombes anja park

Eén van de graftombes in het park.

anja park madagascar uitzicht checkoutsam

Wat een prachtige uitzichten heb je hier!

Allée des Baobabs

Madagaskar heeft drie iconen: de lemuren, de kameleons en de… baobabs! Voor wie dit majestueuze stukje natuur niet kent, een baobab is een reusachtige boom in zowel grootte als omvang. Ze komen voor in gebieden waar het (tenminste voor een deel van het jaar) erg droog is en kunnen overleven door een hele hoop water in hun dikke basten op te slaan.

Je ziet baobabs op vele plekken in Madagaskar, maar nergens zie je ze zo vaak als tussen Morondava en Tsingy de Bemaraha (zie hieronder). Op één plekje komen ze zelfs zo vaak voor naast de weg, dat dat het meest gefotografeerde plekje van Madagaskar is geworden! En dat plaatsje wordt ook wel de magische Allée des Baobabs of Baobab Avenuegenoemd.

Tientallen van deze mastodonten staan hier fier te poseren terwijl vrachtwagens, tuktuks, locals met koe en kar of met kilo’s aan spullen allerhande op hun hoofden balancerend langs dit plekje voorbij flaneren.

Wat een schouwspel! En het wordt nóg mooier bij zonsondergang. Want dan baden de baobabs natuurlijk in de prachtige gouden gloed van de ondergaande zon. Dit is dan ook het drukste moment van de dag – maar een absoluut niet te missen hoogtepunt van Madagascar. Zorg dus dat je op tijd bent!

Als je liefst geen (of veel minder toeristen) rond je heen hebt, is het hier overdag best rustig en ook ‘s morgens vroeg zijn er naar ‘t schijnt nauwelijks mensen te bespeuren. Een zonsopkomst is dus misschien nog een tikkeltje magischer 😉 !

Ik geef je ook graag nog een andere tip. Keer na je bezoek (overdag) aan de Baobab Allée niet meteen om. Een paar kilometers verder staan namelijk nog een paar heel indrukwekkende exemplaren. Eentje is zelfs zo groot en dik dat die heilig werd verklaard door de locals (en daarom mag je hem alleen op blote voeten bezoeken). En een andere is dan weer innig verstrengeld met een andere baobab. Wie zegt dat bomen geen gevoelens hebben?!

allee des baobabs wat te doen op madagascar

Kijk toch hoe buitenaards mooi dit plekje is!!

zonsondergang allée des baobabs madagascar bezienswaardigheden

Hier een zonsondergang meemaken is een must-do in Madagascar, als je ‘t mij vraagt!

Morondava

Morondava is een rustig kustplaatsje in het westen van Mada. Het fungeert als dé uitvalsbasis om de bovenvermelde Baobab Avenue te bezoeken en om van daaruit verder te reizen naar de fameuze Tsingy de Bemahara. Maar verder is het ook gewoon een heel leuk, chill plekje om even tot rust te komen na al die uren op banen door te brengen die dringend nood hebben aan een flinke portie wegenwerken.

De stranden zijn mooi wit en ongerept en het dorpje ernaast barst van de couleur locale. In Morondava at ik trouwens -op aanraden van mijn gids- heel erg lekkere vis- en zeevruchtgerechten!

morondava

Wil je even relaxen? Dan is Morondava the place to be!

Kirindy

Kirindy staat bekend als dé plek in Madagaskar om een ‘fossa’ of fretkat te spotten. Ter plekke wordt deze langwerpig katachtige ook wel de puma van Madagaskar genoemd. Maar om je niet teleur te stellen: dat is wel echt een lichte overdrijving 😉. Het beestje beschrijf ik het best als een uit de kluiten gewassen kat in combinatie met een wezel. Dit is het grootste roofdier van het land en is dan ook een gevreesde vijand voor de meeste lemuren.

Het is leuk om er eentje te zien. Maar om er echt speciaal een nacht hier voor te blijven, zou ik nu ook weer niet aanbevelen. Zeker omdat er maar één heel erg basic accommodatie is (Kirindy Forest Lodge) en zij eigenlijk veel te hoge prijzen hanteren. Zij organiseren eveneens gegidste rondleidingen in het nabijgelegen park en die zijn op z’n zachtst uitgedrukt slecht. Mijn gids was de vreselijkste die ik had in Mada en bovendien de duurste…

Bovendien had zo’n tour helemaal niet gehoeven, want ik zag de fossa en verschillende lemuren hier reeds tijdens mijn lunchpauze na mijn bezoek aan de Allée des Baobabs.

Met een beetje geluk zie jij het beestje dus ook als je gewoon even blijft rondhangen na het lunchen in Kirindy – en daarna kun je meteen verder rijden naar je volgende bestemming: de prachtige Tsingy de Bamahara!

fossa fretkat kirindy

De ‘fossa’ of fretkat, gespot in Kirindy op mijn eerste dag daar.

nachtwandeling kirindy

Tijdens onze nachtwandeling zagen we ook enkele nachtactieve lemuren in het bos.

Tsingy de Bemahara

Als mensen mij vragen naar dé meest unieke bezienswaardigheid in Madagascar, dan kan ik niet anders dan Tsingy de Bemahara vernoemen. De betoverende Tsingy strekt zich uit als een surrealistisch labyrint van kloven en geribbelde stenen die een gigantisch deel van de horizon in dit gedeelte van Madagascar domineert.
Letterlijk vertaald betekent Tsingy ‘lichtvoetig’ en Bemahara ‘scherp en hard’, en deze naam weerspiegelt dan ook perfect de unieke kenmerken van dit natuurwonder.

Het nationale park bevindt zich op zo’n 17 kilometer van Bepokapa (de uitvalsbasis met alle hotels). De reis van hier naar het park duurt ongeveer anderhalf uur, waarbij je off-road moet gaan op een uitdagende en hobbelige weg (en dat na al een volledige dag off-road te hebben gereden om hier te geraken! Een roadtrip door Madagascar is vermoeiend – neem dat maar van me aan!!!) .

Trouwens meteen een belangrijke tip: koop je toegangstickets voor Tsingy de Bemahara al in Morondava. Eens aangekomen in Bepokapa hoef je je daar dan al geen zorgen meer over te maken. In Bepokapa zou ik dan wel meteen een gids de avond voor je bezoek regelen ofwel erg vroeg op de dag zelf. Volgens de lokale aanbevelingen is het slim om vroeg te vertrekken om de drukte voor te zijn, hoewel het park over het algemeen niet overspoeld wordt door toeristen.

Een vroege start is sowieso aan te raden, aangezien de temperatuur hier al een genadeloze 40 graden halen rond 10:30 uur ‘s ochtends. De vochtigheid maakt de wandeling soms bijna ondraaglijk, zelfs in de schaduw van het bos in het begin of het einde van je excursie. Maar dit mag avonturiers er natuurlijk niet van weerhouden om dit unieke stukje Madagascar te verkennen…

Het landschap van Tsingy de Bemahara is adembenemend divers. De reis begint door een weelderig bos, gaat vervolgens door een bizar doolhof van kloven en geribbelde stenen van soms wel honderd meter diep, en eindigt met een rustige klim naar boven. Hier worden bezoekers getrakteerd op oogverblindend mooie uitzichten over de indrukwekkende kalkstenen rotspieken. Als je mond hier niet open valt, dan denk ik eerlijk waar dat er iets met je ogen scheelt. Dit is voor mij één van de allermooiste, unieke landschappen die ik ooit zag!

Deze unieke formaties zijn ontstaan door door de erosie van kalksteenformaties over miljoenen jaren. In een ver verleden werd dit gebied immers overspoeld door de zee, en door geologische processen en de kracht van water zijn de kenmerkende kloven, scherpe rotsformaties en geribbelde stenen gevormd. Omdat de zee hier vroeger aanwezig was, zul je onderweg ook tal van fossielen en zelfs schelpen zien die de geschiedenis van deze plek vertellen!

Weet wel dat  je dit nationale park alleen tijdens het droge seizoen kan bezoeken, omdat het tijdens het natte seizoen onder water staat en extreem glad wordt (en daardoor levensgevaarlijk door de scherpe rotsen…).

Nadat je over de rotsformaties bent geklommen en langs de iconische hangbrug bent gewandeld, heb je nog voldoende tijd om het derde en laatste uitkijkpunt te bewonderen vooraleer je opnieuw afdaalt naar een ondergrondse landschap met reusachtige rotsblokken die begroeid zijn met bomen en wortels. Mij deed het wat denken aan scènes uit de Indiana Jones films!

De afdaling wordt gevolgd door een ontspannen wandeling van ongeveer een kilometer door het bos, waar je de kans krijgt om lokale fauna te spotten. Lemuren, vogels en reptielen zijn enkele van de intrigerende wezens die hier je pad kunnen kruisen.

Het is een serieuze klus om bij deze bezienswaardigheid van Madagascar aan te komen (je verliest er minstens twee dagen (heen-en-terug) mee), maar voor mij was het absoluut één van mijn persoonlijke hoogtepunten.

CheckOutSam Tsingy de Bemahara

Uniek in de wereld en hoewel het moeilijk is om er te geraken, vond ik het wel echt dik de moeite!

Tsingy de Bemahara Sam Van den Haute

Op die pieken wil je absoluut niet vallen!!!

Montagne d’Ambre National Park

Het Amber Mountain Forest Reserve (of ‘Montagne d’Ambre National Park’) in Madagascar biedt een betoverende ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers die de pracht van een regenwoud willen verkennen. Ik vond het misschien niet zo indrukwekkend als het eerder genoemde Ranomafana, maar toch vond ik ook dit nationale park van Madagascar opnieuw een voltreffer.

Wat dit reservaat uniek maakt, is de veelzijdige toegankelijkheid, zowel per auto als te voet, waardoor het een ideale bestemming is, zelfs voor degenen die minder mobiel zijn. Ondanks deze toegankelijkheid kan het voor sommigen enigszins afbreuk doen aan de puurheid van de ervaring, omdat delen van het pad langs een soort off-road weg lopen en je dus geen andere keus hebt dan ook op deze weg (een gedeelte) van je wandeling af te werken.

Tijdens een hike door dit groene en natte regenwoud, krijgen bezoekers de kans om niet alleen te genieten van de weelderige vegetatie, maar ook om zijpaden te nemen naar schilderachtige watervallen of verkoelende meertjes. Bovendien is het reservaat de thuisbasis van (opnieuw!) heel wat verschillende soorten lemuren, wat een unieke kans biedt om deze speelse primaten in hun natuurlijke habitat te observeren.

De ultieme trekpleister van het Amber Mountain Forest Reserve is echter wel de mogelijkheid om de kleinste kameleon ter wereld te aanschouwen, een wezentje dat slechts enkele millimeters groot is!! Ik kon m’n ogen eerlijk echt niet geloven als mijn gids hem vond. Het beestje is kleiner dan de meeste insecten, maar toch zie je heel duidelijk dat het om een kameleon gaat. Waauw!

Een ander leuk aspect van dit regenwoud is dat er een bepaald deel gevuld werd met geïmporteerde planten. Dit is in feite een erfenis van de inspanningen van zowel de Fransen als de Engelsen die dit gebied lang geleden koloniseerden. Ik vond het in ieder geval leuk om enkele inheemse bomen van bij ons te zien, die hier worden ingepalmd door lokale lianen en andere planten. Zeg maar een mooie symbiose (of moet ik zeggen kolonisatie?) van Moeder Natuur!

Montagne d’Ambre National Park

Opnieuw is dit een prachtig regenwoud van Madagascar!

kleinste kameleon ter wereld amber rainforest reserve

En je vindt hier heel wat beestjes. Zo ook de kleinste kameleon ter wereld!

lemuren Montagne d Ambre Nationaal Park Madagascar

Maar ook de lemuren zijn nooit veraf in dit nationale park.

Ankarana Nationaal park

Ik las nergens anders over dit nationale park in het noorden, maar wauw… Wst een ontdekking! Ik zou deze bezienswaardigheid dan ook zeker op je reisroute door Madagascar zetten als je ook het noorden bezoekt!

Het nationale park biedt een buitengewoon diverse omgeving met verschillende landschappen. Opties variëren van een medium tour tot een kleine rondleiding, en je kunt ook beide combineren voor een grotere wandelroute van ongeveer 12 kilometer.

Je avontuur begint in een droog bos, waar je door dichtbegroeide bamboe, langs slingerende lianen en af en toe een majestueuze baobab loopt. Het park herbergt niet alleen veel kameleons en lemuren, maar ook uilen, talloze vogels en kleurrijke geckos. De wandeling is over het algemeen niet al te uitdagend en vrijwel volledig vlak. Maar wanneer je de Tsingy bereikt, wordt dat een ander verhaal. Net als bij de bekendere Tsingy de Bemahara, vind je hier een imposant rotsplateau met scherpe pieken. Wat deze locatie uniek maakt tegenover zijn (tweeling)broertje in Bekopaka, is de weelderige begroeiing tussen de pieken, de minder scherpe structuren en de minder diepe insnijdingen. Het blijft daardoor dus echt een prachtig schouwspel met een geheel eigen karakter!

Na het doorkruisen van de beschutte jungle vervolgt je je route langs een scherp wandelpad dat door de volle zon wordt verlicht. Hier vind je ook een hangbrug die je naar een adembenemend uitzichtpunt leidt. Als je liever niet over de rotsen loopt, is er iets dichter trouwens ook een mooi uitzichtpunt over de Tsingy. Misschien zelfs nog mooier dan vanaf de hangbrug!

De diversiteit van dit nationaal park wordt vooral tijdens het natte seizoen gecreëerd, wanneer waterstromen een deel van het landschap volledig transformeren. Toch zou ik je nu niet per se tijdens al die regenval naar hier haasten, want je ziet die transformatie eigenlijk pas echt goed in het droge seizoen!
Het wilde water heeft hier immers een natuurlijk amfitheater en een Romeinse heirbaan uitgehold, eindigend in een gigantisch gat dat zich opent naar een mysterieuze grot waar eigenlijk heel weinig over geweten is… De kracht van moeder natuur in dit park is werkelijk buitengewoon!!

Na een lunchpauze, waarbij je omringd wordt door lemuren, daalde ik af in één van de andere omliggende grotten. De grot die ook jij tijdens een wandeling kunt bezoeken, is een heilige plek voor de lokale bevolking. Daardoor is het dragen van een pet of iets eten of drinken binnenin niet toegestaan. In de grot zelf ontdek je met behulp van een sterke lamp talloze vleermuizen en af en toe een paar heel erg bijzondere (en enge!!!) spinnen. De stalactieten en stalagmieten glinsteren prachtig, en je gids wijst je ongetwijfeld ook op enkele menselijke botten die hier al vele eeuwen rusten.

Een bezoek aan het Ankarana National Park biedt een overweldigende hoeveelheid bezienswaardigheden in slechts een halve dag, waardoor het zeker een niet te missen plek is. Voor mij was het dan ook een onverwacht hoogtepunt van mijn reis door Madagascar!!

Ankarana Tsingy

Ook in Ankarana vind je opnieuw een Tsingy – maar ook deze ziet er ietsje anders uit.

kameleon Ankarana national park

En in het grote bos errond, vind je héél veel beestjes!

Ankarana woud madagascar bezienswaardigheden

Sommigen zijn zelfs erg nieuwsgierig naar al die bezoekers.

tsingy Ankarana nationaal park

Ook Ankarana vind ik dus opnieuw een niet te missen hoogtepunt tijdens een reis naar Madagascar!

Tsingy Rouge

Niet zo ver van Diego Suarez, de grootste stad in het noorden van Madagascar (je kunt er eenvoudig naartoe vliegen vanuit Tana!), bevindt zich een ander opmerkelijk Tsingy-gebied. Echter is het dit keer gekleurd in prachtige rode en oranje aardetinten! De Tsingy Rouge onderscheidt zich niet alleen in kleur, maar ook in uiterlijk, én het is een veel recentere geologische formatie.

In tegenstelling tot de klassieke kalkstenen Tsingy’s, ontstaat de Tsingy Rouge door hevige regenval op de zanderige, lemen ondergrond. Daardoor hoopt het sediment op en door de enorme hitte in dit gebied, verhardt het uiteindelijk tot de bijzondere rotsformaties die op grote kegels lijken, of aan dramatische stalactieten doen denken.

Tijdens een bezoek aan de Tsingy Rouge kun je er ook hier gewoon tussendoor lopen. Hoewel deze creaties soms fragiel lijken, zijn ze eigenlijk behoorlijk stevig. Je moet ze natuurlijk geen schop geven of innig gaan omhelzen…

Deze locatie deed me persoonlijk een beetje denken aan Bryce Canyon in de Verenigde Staten, zij het op een kleinere schaal en vooral veel minder toeristisch! Het is slechts een kleine omweg om van hieruit verder te reizen naar Ankarana (zie elders in deze blog over Madagascar), dus ik zou ook deze unieke plek zeker niet overslaan.

red tsingy highlights madagascar

Alsof je op Mars aan het rondlopen bent!

tsingy rouge madagascar dingen om te doen

Ook deze Tsingy is allesbehalve klein.

Nose Be

Gelegen aan de noordwestelijke kust van Madagascar, is Nosy Be een waar paradijselijk eiland dat bezoekers betovert met zijn ongerepte schoonheid, heerlijk relaxte zandtranden en diverse activiteiten. Nosy Be, wat letterlijk ‘groot eiland‘ betekent in het Malagasy, is een populaire bestemming voor zowel avontuurlijke reizigers als vakantiegangers die op zoek zijn naar ontspanning.

Bereikbaar per vliegtuig en boot, biedt Nosy Be diverse opties voor reizigers om dit tropische juweeltje te verkennen. De snelste manier om er te komen is via de luchthaven Fascène, die vluchten vanuit Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar, en enkele internationale bestemmingen ontvangt (o.a. directe vluchten vanuit Polen en Italië!). Vanaf het land (als je bvb. vanaf Ankarana komt), is het eenvoudig om met een bootje vanuit de haven van Ankify te vertrekken.
Het eiland heeft een goed ontwikkelde toeristische infrastructuur op de meeste stukken, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is voor bezoekers van over de hele wereld – maar hierdoor vergeten sommige toeristen wel dat het elders in Madagascar minder goed ontwikkeld is…

Nosy Be biedt een schat aan activiteiten en er is ook echt wat voor iedereen. Duikliefhebbers kunnen zich verheugen op enkele van de beste duiklocaties van de Indische Oceaan, waar kleurrijke koraalriffen en een overvloed aan zeeleven wachten. Snorkelen is eveneens een prachtige ervaring, met kristalhelder water en een diversiteit aan vissen die de kustlijn bevolken. Als je in het juiste seizoen komt, is het zelfs mogelijk om met jonge walvishaaien in het water te plonzen. Absoluut een ervaring om eens uit te proberen!

Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan het Lokobe National Park dan weer een must. Dit beschermde gebied herbergt een ongelooflijke biodiversiteit, waaronder de zeldzame zwarte lemuur, kameleons, en een verscheidenheid aan exotische vogels. Wandelpaden nemen je mee door weelderige bossen en bieden een kans om de unieke flora en fauna van Madagascar van dichtbij te ervaren.

Nosy Be staat ook bekend om zijn vanilleplantages, waar bezoekers een glimp kunnen opvangen van het tijdrovende proces van vanilleproductie, van bestuiving tot oogst. De geur van verse vanille vult de lucht terwijl je door de groene velden wandelt en meer leert over dit waardevolle gewas.

Daarnaast biedt het eiland talloze mogelijkheden voor ontspanning op de prachtige stranden. Zonnebaden, zwemmen en genieten van de lokale keuken in de nabijgelegen restaurants behoren tot de dagelijkse geneugten. Voor avontuurlijke zielen zijn er ook mogelijkheden voor quadrijden en paardrijden op het strand.

nosy be madagascar bezienswaardigehden

Nosy Be is de perfecte afsluiter voor een drukke rondreis door Madagascar!

zwemmen met walvishaaien madagascar nosy be checkoutsam

Zwemmen met walvishaaien kan in Nosy Be.

zwemmen met zeeschildpadden nosy be madagascar rondreis

En ook reusachtige zeeschildpadden vind je hier in grote aantallen!

 

Belangrijk om te weten: gids is altijd verplicht in nationale parken

Als je een nationaal park gaat bezoeken in Madagascar, dan is een gids verplicht. Deze plicht werd door de overheid geïmplementeerd om meer werkgelegenheid te creëeren omdat er zó veel armoede is in het land. Normaal gezien moeten de mannen en vrouwen hiervoor ook echt een traject doorlopen en weten ze vaak dus wel veel over de omgeving waar je samen doorheen loopt. Alleen is er soms toch wel een redelijke taalbarrière en is het heel belangrijk dat je je gids op voorhand dus even spreekt of ziet.

In de nationale parken, op de plek waar je je toegangstickets aanschaft, zul je meestal een archaïsch bord zien hangen met daarop de namen en telefoonnummers van álle gelicentieerde gidsen van het park. Je kunt hun dus even telefoneren om dat te checken of gewoon ter plekke een babbeltje slaan met één van hen. Want meestal staan ze (‘s ochtends) in grote aantallen aan de receptie van het park te wachten om toeristen zonder gids te overtuigen om voor hen te kiezen.

De kostprijs van zo’n gids, varieert sterk in prijs afhankelijk van welk park je bezoekt. De bekendere parkeren (o.a. Isalo, Ranomafana) zijn het duurst. Reken voor een volledige dag tussen 100k en 150k ariary. Een tour van een uur of twee kost je tussen 40k en 50k ariary.

Vergeet niet dat je daarbovenop ook nog het toegangsticket moet kopen voor het park dat je wilt bezoeken. Reken daarvoor nog eens 50k tot 100k ariary, en de belastingen daarop. Meestal is dat 5k à 10k ariary.

Verder is een fooi nooit verplicht, maar vind ik het wel netjes om te doen. Je betaalt eigenlijk niet heel veel voor de rondleiding en de mensen kunnen elke cent hier hard gebruiken… Ik raad aan om voor een grote rondleiding (een volledige dage) iets tussen 10k en 20k ariary te geven en voor een korte rondleiding tussen 5k en 10k.

Mijn gids Merina in Ranomafana Nationaal Park.

Nog enkele andere tips voor een reis naar Madagascar

Op rondreis door Madagascar? Hier zijn nog enkele must-know en handige tips om je ervaring nog beter te maken!

  1. Geef met wijsheid: Het is verleidelijk om geld te geven aan lokale kinderen die je enthousiast begroeten. Maar pas op, want het kan een cyclus van afhankelijkheid creëren. Sommige ouders zetten hun kinderen in om geld te bedelen, dat vervolgens wordt afgegeven en gebruikt voor minder positieve doeleinden… Overweeg in plaats daarvan dus om nuttige spulletjes zoals pennen, water of speelgoed als geschenkjes te geven. Ah, en vermijd snoep! Want tandhygiëne is niet altijd vanzelfsprekend in dit straatarme land. Tandenborstel en tandpasta zijn dus ook geweldige cadeau-ideeën!
  2. Lokale dorstlesser: Mis je je vertrouwde cola? In Madagascar zijn Coca-Cola en Pepsi niet overal verkrijgbaar. Geniet hier dus maar beter van de World Cola die op veel plaatsen beschikbaar is. Het kan een smaakvolle ontdekking zijn!
  3. Recycle je waterflessen slim: Heb je lege waterflessen? Gooi ze niet zomaar weg! Neem ze mee in de auto en deel ze uit aan kinderen in dorpen. Vaak zullen ze vragen om snoep, maar als je dat niet hebt, zijn lege waterflessen ook welkom. Soms zullen kinderen (en volwassenen) gewoon “Eau vive?” naar je roepen wanneer je ze in de auto kruist. Dit is het lokale merk van waterflessen.
    Ze gebruiken deze flessen om water te halen uit beekjes en meren om dit op te slaan, vooral in drogere gebieden waar toegang tot water van levensbelang kan zijn… Een kleine moeite voor jou, maar het kan een groot verschil maken voor de lokale gemeenschappen!

Met deze tips ben je goed voorbereid om te genieten van de prachtige cultuur en natuur van Madagascar, terwijl je ook een positieve impact hebt op de lokale bevolking. Veel reisplezier!

veiligheid madagascar

Madagascar is een prachtig land – maar het heeft duidelijk nog een hele weg af te leggen…

Is Madagascar gevaarlijk?

Ik had nergens problemen of voelde me nooit onveilig, maar als ik mijn chauffeurs opende rooster legde over de veiligheid in Madagaskar kreeg ik toch enkele waarschuwingen.

Hoewel de meeste gebieden niet gevaarlijk zijn, zeker niet in de toeristische gebieden die ik hierboven aanhaal, moet je wel uit je doppen kijken in de hoofdstad: Antananarivo oftewel ‘Tana’. Je moet hier vooral op je eigendommen letten. Echt gewapend of fysiek geweld komt gelukkig niet vaak voor, maar heel soms gebeuren er wel nog kidnappings!

Let in ieder geval altijd goed op met smartphones. Dieven stelen ze omdat ze evenveel waard zijn als een jaarloon in dit land… Verstop ze dus in een buideltasje in je broek of hang ze met een hoesje met koord veilig vast.

Met een camera rondwandelen, leek mij meestal minder problematisch. Maar ik raad aan om ze toch altijd weg te bergen in een rugzak of tas als je (in je eentje) door een stad wandelt.

Verder is het ook gewoon altijd een slim idee om niet uit te dagen met dure spullen. Laat horloges en juwelen dus maar beter thuis.

tips madagascar

Dingen lopen in Madagascar nog een tikkeltje anders dan bij ons…

Madagascar is een stukje Afrika dat nog vrijwel helemaal onbezoedeld is door toerisme. Daardoor kun je er prachtige dingen zien en meemaken, maar zul je er tegelijkertijd ook zwaar geconfronteerd worden met de harde, dagdagelijkse realiteit en de overlevingsdrang van de mensen op dit eiland. Daardoor kan het ook een goed idee zijn om je roadtrip op een minder arm eiland in de buurt af te sluiten en om daar eens goed na te denken over hoe goed wij het allemaal wel niet hebben… Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan het prachtige Mauritius of het Franse Overzeese gebied van Réunion? Beiden zijn een wereld van verschil met Madagascar, maar absoluut ook pareltjes.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>