1. Plaza Mayor
Iets meer dan vierhonderd jaar na zijn dood kijkt (het standbeeld van) Filips II nog altijd uit over het imposante plein dat hij onder zijn bewind liet aanleggen. Dit is volgens mij dan ook één van de allermooiste bezienswaardigheden van Madrid.
Het plein wordt volledig omringd door drie verdiepingen hoge gebouwen in renaissancestijl. Voor de achttiende eeuw kon je zelfs vijf verdiepingen tellen, maar na een brand moesten er grote renovatiewerken worden uitgevoerd. Onderaan de gebouwen vind je galerijen die de klanten van de winkels, bars en eetplekjes beschutting bieden tegen de blakende zon.
Je kan het plein betreden via negen toegangspoorten en het is ook nog eens autovrij, dus je kan hier in alle rust het drukke leven van de madrileños en/of je medetoeristen gadeslaan.
Plaza Mayor is een van die typische toeristische trekpleisters in Madrid, maar gezien de bijzondere sfeer van het plein en de omliggende gebouwen is daar dan ook helemaal niets mis mee.

Mijn favoriete plein in Madrid: Plaza Mayor!

Gezellig om te tafelen, drankjes te doen of mensen te kijken!
2. Sobrino de Botín
Een restaurant met een eigen Wikipedia-pagina en een vermelding in het Guinness Book of Records? Dat moet dan wel Sobrino de Botín zijn, officieel het oudste restaurant ter wereld dat zonder onderbreking zijn deuren heeft kunnen blijven openen.
De Fransman Jean Botin opende het in 1725 als Casa Botín, en toen hij stierf nam zijn ‘sobrino’ (het Spaanse woord voor ‘neef’) het van hem over en wijzigde die meteen ook uit respect de naam.
De schilder Francisco Goya was hier nog ober voor hij zich volledig kon toeleggen op schilderen en Ernest Hemingway vermeldde het restaurant in een van zijn romans.
Specialiteiten van het huis zijn geroosterd speenvarken en lamsvlees op Castiliaanse wijze. Als je wilt kennismaken met de keuken die typisch is voor Madrid, reserveer dan hier een tafeltje.

Het ziet er onopvallend uit, maar toch is dit het oudste restaurant ter wereld!
3. Mercado de San Miguel
Natuurlijk heeft Madrid net zoals zovele andere grote steden een mooie overdekte markt vol culinaire specialiteiten. Op amper twee minuutjes wandelen van de Plaza Mayor vind je de markt van San Miguel.
Hier kunnen foodies hun hartje ophalen want je hebt keuze uit meer dan dertig ‘kraampjes’ waar je kan proeven van al het lekkers (van aperitiefhapjes tot dessert) dat Spanje te bieden heeft.
Let wel: dit is een van de meer populaire activiteiten in Madrid, dus het kan er zeer druk zijn. Plan je bezoek dus een beetje in tijdens drukkere periodes (bijvoorbeeld de zomermaanden) en houd een alternatief achter de hand voor het geval je het te druk vindt of je geen plaatsje vindt.

De buitenkant is alvast erg mooi.

Geniet van de hapjes binnenin, maar ook het mooie decor is om van te smullen!
4. Museo del Prado
Het Prado is een museum van absolute wereldklasse en sowieso een van de beste musea in Madrid. Jaarlijks trekt het vele honderdduizenden tot zelfs miljoenen kunstliefhebbers van over de hele wereld aan.
De focus ligt op West-Europese (en dan vooral Spaanse en Italiaanse) kunstwerken van de twaalfde tot begin twintigste eeuw. Zo kan het museum uitpakken met de ‘Pinturas Negras’ (De zwarte schilderijen), veertien donkere (zowel qua uitzicht als qua onderwerp) werken die Francisco Goya op het einde van zijn leven schilderde.
Ook een van de bekendere werken uit de kunstgeschiedenis, ‘Las Meninas’ van Diego Velázquez hangt hier omhoog.
Je kan ervoor kiezen om het museum op je eigen houtje te ontdekken. In dat geval zou ik wel aanraden om een bepaalde route uit te stippelen aan de hand van de plannetjes en gidsjes die je in het Prado zelf vindt.
Vrees je overweldigd te raken door het aantal werken of wens je beroep te doen op de uitleg van een gids die ‘kunst’ toegankelijk maakt, dan kan ik je een rondleiding door het Prado aanraden. Het duurt niet te lang, is boeiend en kost ook niet te veel. Geloof me, een gids is hier echt wel de moeite.

Van het ene prachtige kunstwerk naar het andere!
5. Real Jardín Botánico
Als je even wilt afkicken van je dosis cultuur in het Prado kan je altijd terecht in de aangrenzende botanische tuinen.
De beste periode om langs de vele tienduizenden planten te wandelen is de lente, op het einde van een droge zomer bestaat de kans dat de tuin er – ondanks het goede onderhoud – een beetje afgeleefd uitziet.
Nog een insider tip voor Madrid: op dinsdag na vijf uur ’s middags is de toegang volledig gratis!

De Real Jardín Botánico.

Niet alles hoeft groot en imposant te zijn!
6. El Retiro park
Zonder enige twijfel een van de meest iconische en populaire bezienswaardigheden van Madrid is El Retiro. Dit park vind je op vijf minuten wandelen van het Prado.
Terwijl Casa Campo in het westen van de stad iets ‘ruiger’ en minder aangelegd oogt, is dit park ten oosten van het centrum piekfijn onderhouden.
Door de vele bomen is het hier ook heerlijk toeven wanneer de zon de Madrileense straten in de zomer in een bakoven durft te veranderen.
Houd je van netjes aangelegde tuinen en perken, dan moet je eens naar La Rosaleda (de rozentuin) of de Parterre Francés. In die laatste staat een van de oudste bomen van de stad, aangeplant in 1632.
Voor een van de top activiteiten in Madrid moet je ook in El Retiro zijn: huur een roeibootje zodat je even kan ronddobberen in het mooiste park van de stad.
Twee bijzondere gebouwen die je zeker wel zal tegenkomen als je hier even rondwandelt zijn het Palacio de Cristal en het Palacio de Velázquez. Het eerste is een constructie die volledig uit gietijzer en glas bestaat, het tweede werd gebouwd door de gelijknamige architect en allebei dienen ze als exporuimte voor moderne kunst.
Dat er heel wat te doen is in Madrid merk je hier zeker: er zijn vaak straatartiesten, je vindt er waarzeggers die je toekomst willen voorspellen en in de zomermaanden zijn er vaak optredens.

Voor mij is El Retiro het mooiste stadspark in Madrid.

Er zijn hier zó veel mooie plekjes!

Een selfie sla je hier dan ook niet over 😉 !
7. Puerta de Álcala
Deze poort uit 1778 die vroeger deel uitmaakte van de stadsomwalling is een ware toeristische trekpleister in Madrid.
De Puerta vormde reeds de achtergrond voor heel wat historische evenementen. Zo werd op het aangrenzende plein in 1921 de Spaanse premier neergeschoten door Catalaanse separatisten. Verder zijn er ook nog altijd sporen van granaatscherven zichtbaar uit de Spaanse Burgeroorlog.
Een gebeurtenis die hier ook plaatsvond: in 2010 bracht de Amerikaanse zangeres Katy Perry hier haar wereldhit ‘Fireworks’ voor vele duizenden fans, inclusief een spetterende show met vuurwerk.
Geschiedenis hoeft niet altijd deprimerend te zijn, toch?

Deze mooie triomfboog ligt vlak tegen El Retiro!
8. Palacio Real
Als je een idee wilt krijgen van de rijkdom van het Spaanse vorstenhuis, dan is er één adres: het Koninklijk Paleis (of Palacio Real), dat gebouwd werd in 1735.
135.000 vierkante meter oppervlakte en 3418 kamers: aan ruimte alvast geen gebrek hier. Dit paleis doorstaat de vergelijking met het indrukwekkende en wereldbekende paleis van Versailles, met dat verschil dat dit nog steeds een officiële residentie van de Spaanse koninklijke familie is én dat het Palacio Real zich in het centrum van de stad bevindt.
Tijdens je bezoek kijk je werkelijk je ogen uit in de vele prachtige ruimtes zoals de Troonzaal en de Koninklijke Appartementen. Onderweg kan je schilderijen bewonderen van oude meesters als Goya, Velázquez en Rubens. Voor de liefhebbers van (militaire) geschiedenis is er dan weer de Koninklijke Wapenzaal waar je een hele collectie aan wapens en harnassen vindt die doorheen de eeuwen door de Spaanse vorsten gebruikt zijn.
Neem zeker ook eens de tijd om de tuinen van Campo del Moro te verkennen. Deze koninklijke tuinen van twintig hectare groot zijn een ware oase van rust waar je even kan ontsnappen aan de drukte van de stad.
Kortom: dit is helemaal terecht een van de populairste bezienswaardigheden in Madrid.
Vanaf € 16 kan je ook een ticket boeken met voorrangstoegang, voor € 32 heb je al een ticket waarbij ook nog eens een rondleiding met een lokale gids zit inbegrepen.

Kijk toch eens wat een grandeur!

Vanbinnen is het één en al overdaad in dit paleis. Wauw!

En ja hoor; zelfs de achterkant ziet er vorsteljjk uit!
9. Plaza Oriente
De sierlijke Plaza Oriente vormt in feite de perfecte voortuin voor het Palacio Real dat zich daarachter bevindt.
Vooral het monument ter ere van Filips IV springt in het oog. Het standbeeld dat werd ontworpen met behulp van de wetenschapper Galileo Galilei en Diego Velázquez was vooral letterlijk een evenwichtsoefening: voor die tijd was het ongezien om een ruiter met paard dergelijke houding te geven.
Geen wonder dus dat dit voor vele mensen een van de top 10 bezienswaardigheden in Madrid is.

Vanuit dit park krijg je altijd een vorstelijk uitzicht.

Zeker niet te missen als je in Madrid bent!
10. Treinstation Atocha
Een tropische jungle in een station in het midden van de stad? Waarom ook niet, dacht de Spaanse architect Rafael Moneo meer dan dertig jaar geleden.
Net zoals het Musée d’Orsay in Parijs, kreeg de voormalige hal van het treinstation Atocha een extreme makeover. De sporen verdwenen en in de plaats daarvan kwamen er winkels, bars en in de eerste plaats een grote botanische tuin met palmbomen, kokosnootbomen en allerhande andere tropische soorten (meer dan tweehonderd in totaal).
Het nieuwe station (het grootste in Spanje) werd gebouwd op een aangrenzend terrein naast de tropische tuin zodat de vele reizigers niet ver moeten gaan om dit stukje Spaans oerwoud te ontdekken.
Deze bezienswaardigheid in Madrid centrum is dagelijks geopend tussen vijf uur ’s ochtends en 1 uur ’s nachts en valt helemaal gratis te bezoeken.

Een jungle in een treinstation… Typisch Madrid door vooral lekker atypisch te zijn!
11. Casa de Campo
Casa de Campo is een werkelijk gigantisch park (zeventien km²) dat zich net achter het Palacio Real bevindt. Het is dan ook geen verrassing dat deze terreinen vroeger koninklijk jachtgebied waren.
Om je even een idee te geven over om de omvang van het park: Central Park in New York past hier ongeveer vijf keer in.
De madrileños zoeken deze groene long in het westen van de stad graag op in het weekend met het hele gezin om te ontspannen en te picknicken, maar ook de sportieve inwoners van de hoofdstad komen hier ruimschoots aan hun trekken want je kan er ook prima joggen en fietsen.
Tip: stop aan de metrohalte Batán, wandel door het park en neem rond de avond de Teleférico (de kabelbaan) naar beneden zodat je de bezienswaardigheden van Madrid vanuit de kabelbaan kan gadeslaan.

Een frisse neus ophalen kan hier op heel wat mooie plekjes!

Dit park is ontzettend divers! Dit stukje deed mij bijvoorbeeld denken aan de Afrikaanse savanne!

Wil je een overzicht van het park? Neem dan de Teleférico!
12. Tempel van Debod
In het noordwesten van de stad in het Parque de la Montaña, duikt plots een Egyptische tempel op: de tempel van Debod, een van de weinige Egyptische bouwwerken die zich buiten het land bevinden en het enige in Spanje.
Even wat achtergrondinfo: toen in 1960 Egypte begon met de constructie van de de Aswandam, werd door UNESCO een oproep gedaan om de vele Egyptische bezienswaardigheden uit de vallei te redden. Spanje hielp Egypte bij het redden van de site van Abu Simbel, en uit dankbaarheid schonk de Egyptische regering in 1968 het complex dat nu een van de bijzonderste bezienswaardigheden in Madrid is.
De reflectie van de tempel in het omliggende water zorgt er overigens voor dat je hier zeker bij zonsondergang heel wat prachtige foto’s kan nemen.

Water stond er bij mijn bezoek niet in het bassin, maar een lange wachtrij was er wel!

Langs de binnenkant vind je prachtige tekeningen, hiëroglyfen en een klein museum.
13. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
Voor kunstliefhebbers is het Reina Sofía sowieso een van de hoogtepunten in Madrid. Het museum, opgedragen aan de Spaanse koningin, opende haar deuren in 1990. De focus ligt hier op twee Spaanse legendes, Pablo Picasso en Salvador Dalí, maar ook het werk van heel wat andere Spaanse en internationale artiesten kan je hier komen bewonderen.
Het absolute meesterwerk hier is het gigantische (3,5 x 7,7 m.) schilderij Guernica van Pablo Picasso, dat door critici en kenners algemeen beschouwd wordt als een van de krachtigste anti-oorlogsschilderijen in de kunstgeschiedenis.
Ook heel erg de moeite is de gezellige binnentuin met allerhande beeldhouwwerken.
In de architectuur van het gebouw wordt ook verwezen naar dat andere, oudere wereldberoemde museum voor moderne kunst: Centre Pompidou in Parijs. Net zoals bij het Centre Pompidou zijn sommige elementen die je normaal aan de binnenkant van het gebouw vindt (in dit geval de glazen torens waarin de liften zitten) aan de buitenkant geplaatst.
Opgelet: dit is opnieuw een van de top musea van Madrid (en Spanje), maar het is wel gesloten op dinsdag. Tegenwoordig kan je het museum overigens bijna alle dagen tussen zeven en negen uur ’s avonds helemaal gratis bezoeken: een heuse meevaller!

Heel modern vanbuiten…

En vol met Spaanse kunstwerken binnenin!
14. Plaza de España
De Plaza España heeft recent een ware transformatie doorgemaakt: er werden meer dan duizend nieuwe bomen aangeplant en er kwamen ook nog eens twee nieuwe fonteinen bij.
De fontein ter ere van de schrijver Cervantes (uit wiens koker Don Quixote en zijn hulpje Sancho Panza voortkwamen) is echter niet verdwenen. Ga dus vooral zelf eens kijken hoe dit plein een nieuwe look voor de 21ste eeuw heeft gekregen.
15. Madrid Walk of Fame
Wat is er te doen in Madrid als filmliefhebber? Spanje heeft een rijke cinematraditie en dat wilde men in 2011 vieren. Daarom besloot de Spaanse filmacademie om in de buurt tussen Plaza de España en de Tempel van Debod een eigenste ‘Walk of Fame’ te maken voor Spaanse filmsterren en regisseurs.
Hier kan je o.a. de sterren van Penelope Cruz, Antonio Banderas en Pedro Almodóvar komen spotten.
Sinds 2011 kwam er maar een ster meer bij, voor de overleden Luis Escobar, maar als filmliefhebber is deze buurt zeker de moeite wegens een aantal mooie ‘arthouse’ bioscopen (zoals Cines Renoir en Golem) die de minder bekende films voor de echte liefhebbers durven draaien.

Het is hier ietsje minder druk dan op de Walk of Fame in Los Angeles…

Nochtans vind je hier ook wel enkele bekende namen!
16. Calle de Gran Vía
Elke metropool in Europa heeft zo wel een drukke, levendige winkelstraat waar je eens moet geweest zijn en Madrid vormt daar geen uitzondering op.
De Calle de Gran Vía loopt van de Plaza España in het westen tot aan de Fuente de Cibeles in het oosten.
Hier kan je niet alleen winkelen bij de grote ketens en in luxe-boetieken, je vindt er ook hotels en restaurants én je kan er tot slot ook ’s avonds terecht voor een avondje bioscoop, theater of om uit te gaan.
Op de Calle Gran Vía is het vrijwel altijd druk en levendig, dus als je niet weet wat te doen in Madrid dan moet je hier zeker eens geweest zijn.

Shopaholics moeten in deze buurt zijn!
17. San Antonio de los Alemanes
Vlakbij de Gran Vía vind je een kerkje dat er langs de buitenkant helemaal niet zo bijzonder uitziet, maar dat staat in sterk contrast met het magistrale interieur.
Oorspronkelijk gebouwd begin zeventiende eeuw onder Filips II als hospitaal en opvangplaats voor Portugese vluchtelingen, werd deze plek na de Portugese onafhankelijkheid in 1640 opgedragen aan Duitse pelgrims.
Nog eens twintig jaar later begonnen de schilders Luca Giordano en Francisco Rizzi aan een absoluut meesterwerk: het beschilderen van de muren en het plafond van de kerk, waardoor San Antonio de los Alemanes ook wel “de Sixtijnse kapel van Madrid” wordt genoemd.
Dit is zo een van de bezienswaardigheden in Madrid die wat minder bekend zijn, maar daarom dus zeker niet minder de moeite!
18. Fuente de Cibeles
Deze fontein is ook echt een populaire bezienswaardigheid in Madrid centrum: deze fontein uit het einde van de achttiende eeuw stelt de vruchtbaarheidsgodin Cybele voor.
Tegenwoordig is deze plek echter vooral populair bij de o.a. de supporters van de nationale voetbalploeg en Real Madrid. Wanneer zij een grote trofee winnen, kan je er een hand of zelfs een arm om verwedden dat er hier gevierd zal worden. Over handen gesproken: zowel in in 1994 als in 2002 verloor de arme Cybele een hand door het iets te enthousiaste feestgedruis.
Gelukkig kunnen godinnen in tegenstelling tot ons stervelingen heel snel nieuwe handen krijgen en dus heeft Cybele momenteel geen fysieke beperkingen.

Prachtig, maar pas wel op! Dit monument ligt namelijk op een erg druk rond punt.
19. Santiago Bernabéu stadion
Met twee ploegen die bijna jaarlijkse deelnemen aan de Champions League is Madrid samen met Londen en Milaan een van dé voetbalhoofdsteden van Europa. De meest succesvolle en populairste club is Real Madrid, die in het verleden wereldsterren als Cristiano Ronaldo en Zinedine Zidane binnen haar rangen telde en ook nu nog bij de absolute top in Europa hoort.
Voor voetbalfans is een stadiontour met een rondleiding bijna een must en veel liefhebbers boeken zelfs een voetbalreis naar Madrid om het stadion en de spelers eens van dichtbij te kunnen zien.

Het Santiago Bernabéu stadion is met een gids te bezoeken of tijdens een voetbalvakantie.
20. Puerta del Sol
Dit is misschien wel het bekendste en drukste plein van de Spaanse hoofdstad en daar zijn een aantal verklaringen voor.
Eerst en vooral is dit ‘kilometer 0’ voor het Spaanse wegennetwerk en ook de Madrileense straten krijgen een hoger nummer hoe verder ze van ‘kilometer 0’ verwijderd zijn. Je vindt een soort gedenkplaat om de exacte positie aan te geven, net voor het gebouw van de klokkentoren.
Daarnaast is dit ook de plek waar traditioneel wordt afgeteld op oudejaarsavond, inclusief de twaalf druiven (een voor elke maand) die bij elke klokslag moeten worden verorberd.
‘Sol’, zoals de madrileños zeggen, is een van die plekken waar je tijdens je vakantie in Madrid echt wel eens moet geweest zijn, al was het maar om de drukte op elk moment van de dag (of het nu ’s ochtends of ’s avonds laat is) te ervaren.

Hier vind je altijd heel wat leven in de brouwerij!
21. Chocolatería San Ginés
In een klein steegje, verscholen in de buurt van de Puerta Del Sol, vind je sinds 1894 Chocolatería San Ginés. Hier moet je zijn voor de authentieke ‘chocolate con churros’.
Voor wie nog niet vertrouwd is met deze specialiteit: de ‘chocolate’ is een donkere, rijkelijke chocoladesaus en churros zijn in feite gefrituurde, knapperige deegstengels.
Elke dag, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, kan je hier terecht om te smullen van een heerlijke portie zoetigheid.
Weet je niet wat te doen in Madrid tijdens de winter? Dan kan je hier alvast even opwarmen, mocht dat nodig zijn.

Zin in churros? Dit is the place to be!
22. Basilica de San Francisco el Grande
Natuurlijk vind je in een grote stad als Madrid vrijwel om elke hoek een kerk, maar deze Basilica de San Francisco el Grande is toch wel net dat tikkeltje unieker.
De bouw van deze neoclassicistische basiliek uit de achttiende eeuw duurde ongeveer twintig jaar, niet verwonderlijk als je bedenkt dat de gigantische koepel (33 meter breed en 58 meter hoog) bij de grootste van Europa hoort.
Als dat nog niet voldoende was, hangen hier ook nog eens werken van Spaanse meesters zoals Velázquez, Goya en Zurbarán.

Je ziet deze prachtige basiliek al van ver de show stelen.

Geef je ogen de kost vanbinnen, want het is echt wel prachtig!
23. Avondje Flamenco
Flamenco is historisch gezien niet typisch voor Madrid (de dans kent zijn oorsprong in het meer zuidelijke Andalusië), maar toch wordt de stad beschouwd als de hoofdstad van de flamenco.
Twijfel dus niet als je je eens wilt onderdompelen in de wereld van deze wereldvermaarde Spaanse dans.
Er zijn natuurlijk heel wat verschillende ’tablaos’, maar dit zijn alvast een aantal goede adresjes om je vakantie in Madrid compleet te maken:
– Tablao Torres
– Café Ziryab
– Las Carboneras
Prijzen beginnen vanaf € 25, maar hoeveel je uiteindelijk betaalt, hangt natuurlijk ook af van andere gekozen opties (bijvoorbeeld inclusief eten en drinken). Dit is gegarandeerd een van de leukste activiteiten in Madrid als je houdt van cultuur en dans!

Flamenco zien is een heuse ervaring!
24. Andén Cero – Chamberí halte
Als je de blauwe metrolijn neemt dan moet je goed kijken tussen de haltes Iglesia en Bilbao. Daar passeer je namelijk een metrostation waar geen halt wordt gehouden: Chamberí.
Dit was een van de eerste stations toen de metro in 1919 begon te rijden. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog, die woedde van 1936 tot 1939, diende het metrostation als schuilplaats voor de inwoners van de stad.
Toen in de jaren zestig het metronetwerk uitbreidde en er lange treintoestellen werd ingevoerd, bleek het onmogelijk om de Chamberí halte te blijven bedienen.
Tegenwoordig vind je hier echter een museum gewijd aan de geschiedenis van de Madrileense metro (en dus ook van de stad zelf), maar het is vooral de gerestaureerde halte (inclusief oude reclameadvertenties) die in het oog springt.

Je kunt er ook een gegidste tour naartoe maken, maar tickets zijn erg snel uitverkocht!
25. La Almudena kathedraal
De bouw van de Almudena kathedraal was een werk van lange adem. Al in de zestiende eeuw waren er plannen om in de nieuwe hoofdstad van het land (tot 1561 was Toledo de hoofdstad van Spanje) een kathedraal te bouwen.
Uiteindelijk duurde het tot 1879 (!) voor de bouwwerken begonnen op de plaats waar tot de elfde eeuw (tijdens de Moorse overheersing) een moskee had gestaan. Een van de redenen hiervoor was dat de Spaanse koloniën waar nieuwe steden moesten gebouwd worden steeds voorrang kregen.
Maar ook eind negentiende eeuw was het werk nog lang niet af. Uiteindelijk was het de toenmalige paus Johannes Paulus II die de kathedraal in 1993 (!) eindelijk officieel kon inwijden.
Of het al dat wachten waard was, is natuurlijk een subjectieve vraag, dus ga vooral zelf eens een kijkje nemen naar het imposante bouwwerk.

Het bouwen duurde behoorlijk lang, maar kijk eens wat een prachtige kathedraal het is geworden!

De kathedraal is ook vanbinnen imposant.

En dit bouwwerk is helemaal gratis te bezoeken.
26. Muralla Árabe
Vlak achter La Almudena vind je een plek die ik beschouw als een verborgen tip in Madrid. In het Parque de Emir Mohamed vind je namelijk de overblijfselen van de Moorse citadel uit de negende eeuw, toen Madrid nog ‘Mayrit’ heette en net gesticht was door de emir (= een soort vorst) van Córdoba.
Het park is enkel geopend in het weekend en op feestdagen, maar je kan makkelijk doorheen de ijzeren omheining turen.

Een mooi stukje geschiedenis in Madrid!
27. Thyssen-Bornemisza museum
Wat is er te doen in Madrid als het regent? Thyssen-Bornemisza is een van de grote drie musea in Madrid (naast het Prado en Reina Sofía) dat bekend staat om haar indrukwekkende collectie.
Je vindt hier bijna duizend werken van de allergrootste namen uit de kunstgeschiedenis zoals Dürer, Rubens, Caravaggio, Van Gogh, Hopper … (de lijst is werkelijk eindeloos).
Het museum is elke dag geopend en een ticket (zonder audiogids) kost iets meer dan € 10.

Naast de kunstwerken vind je ook heel wat planten in dit museum!
28. Descalzas Reales
Eerst was dit het paleis van Karel I en Isabella van Portugal, waarna hun dochter Juana besloot om er halverwege de zestiende eeuw een klooster van te maken.
Samen met haar zus María koos ze er daarna voor om hier te leven, en laat ons zeggen dat er slechtere plekken bestaan om in het klooster te gaan…
Binnen zijn vooral de trappenhal in renaissancestijl en de wandtapijten ontworpen door Rubens de moeite.
Het klooster is gesloten op maandag.

Een imposant klooster!
29. Faro de Moncloa
Eens je de stad een paar dagen verkend hebt, is het altijd fijn om een panoramisch uitzicht over de stad te hebben. Zo kan je nog eens terugkeren op jouw stappen door op zoek te gaan naar de plekken die je allemaal bezocht.
De Faro Moncloa neemt al wie dat wenst al sinds 1992 naar 92 meter hoogte om zo de bezienswaardigheden van Madrid eens vanuit een heel ander perspectief te zien.
Voor slechts vier euro kan je op en neer!

Letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten in Madrid.

Het uitzicht is hier niet mis, he?
30. Calle de la Cava Baja
De boog hoeft zeker niet altijd gespannen te staan, dus tussen al de toeristische hoogtepunten in Madrid door kan je in La Cava Baja terecht voor jouw portie drankjes en tapas.
Op wandelafstand van Plaza Mayor heb je hier de lekkere plekjes maar uit te kiezen! Taberna La Concha en Casa Lucas zijn twee goede adresjes die ik graag met jou deel in deze Madrid blog, maar stap vooral zelf binnen waar het je gezellig en smakelijk lijkt.
Bezienswaardigheden van Madrid en omgeving
De stad heeft zoals je kon lezen op deze blog van Madrid ontzettend veel te bieden. Toch geef ik je graag nog drie absolute aanraders voor het geval je eens een uitstapje wilt maken.
31. Ávila en en Segovía
Ontdek tijdens deze dagtocht in kleine groepjes deze twee prachtige historische steden.

Ávila.

Segovía.
32. El Escorial
Bezoek het indrukwekkende klooster, gebouwd onder Filips II en het grootste renaissancegebouw ter wereld.

Dit paleis ligt in een fantastische omgeving!

De prachtige tuinen van El Escorial.
33. Toledo
Spendeer een dag in de voormalige hoofdstad van Spanje en maak kennis met de joodse, christelijke en islamitische wijken.

Toledo!
Natuurlijk zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden in Madrid en de omgeving, maar in dit blogartikel deelde ik alvast heel wat van mijn persoonlijke favorieten in de Spaanse hoofdstad!

Over de auteur
Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.
Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.
Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
Handige sites om je reis te plannen
Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.
🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra. 👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan. 🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare. 🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.