27x Bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland en dingen om te doen

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Nieuw-Zeeland is zo'n land dat duidelijk werd bevoorrecht door Moeder Natuur.
Tropische stranden vormen zich geleidelijk om tot miljoenen jaren oude regenwouden die op hun beurt weer uitgroeien tot vlijmscherpe bergpieken van besneeuwde bergen of woest kokende vulkaankraters.
Er is ontzettend veel te zien en je hebt dan ook snel een maand nodig om de allermooiste bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland met je eigen ogen te zien.
Ik som alvast de leukste dingen om te doen in Nieuw-Zeeland op, zowel in het Noordereiland als het Zuidereiland.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.8/5 - (6 votes)

bezienswaardigheden van nieuw zeeland

Allereerst moet je weten dat Nieuw-Zeeland uit twee grote landsdelen bestaat: het noordereiland en het zuidereiland. Daarom maak ik hier een onderscheid tussen de bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland in het noordereiland en de hoogtepunten in het zuidereiland.

Ben je op zoek naar een reisorganisatie voor een individuele rondreis door Nieuw-Zeeland? Vraag dan eens een offerte aan bij Tenzing Travel. Zij bieden al pakketreizen aan naar Nieuw-Zeeland voor €2450.

Bezienswaardigheden op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland

1. Ga met de kajak op zoek naar glimwormen

Een bezienswaardigheid van Nieuw-Zeeland die ook niet mis zou hebben gestaan in de magische films van Peter Jackson, zijn de glimwormen.
Ze zijn op héél veel plekken te vinden, maar voor een echt heel unieke ervaring raad ik aan om samen op speurtocht te gaan met Waimarino Kayak Tours.
Vooraleer je naar dit magische schouwspel gaat kijken, word je verwend met wijn en kaas en krijg je een mooie zonsondergang te zien. Eens je door het water zoeft met je moderne kajak, krijg je leuke verhalen te horen terwijl de mooie uitzichten gestaag worden opgeslokt door de duisternis. Na een half uurtje zie je de eerste lichtspikkels op de muren verschijnen. Eerst denk je nog dat je hallucineert, maar het worden er alsmaar meer. In doodse stilte trekt je gids je verder naar een kloof waar je je enthousiasme niet langer kan verbergen. Duizenden lichtgevende wormpjes laten de grotwanden baden in een feeëriek blauwwit schijnsel! Als je daarbovenop ook nog eens het geluk hebt dat de wolken wegblijven, en er ook sterren te zien zijn… Tja, dan ben je echt even de gelukkigste mens op aard.

Geniet in stilte van dit unieke spektakel waar je maar geen genoeg van krijgt. De kracht die uitgaat van de -soms pulserende- lichtjes is oorverdovend. Moeder Natuur geeft hier -voor de zoveelste keer- weer het beste van zichzelf. Wat een prachtig land is dit toch!

glimwormen nieuw zeeland

De glimwormen van Nieuw-Zeeland zijn niet voor niets wereldberoemd! Waauw…

waimarino kajak glimwormen nieuw zeeland

Het voelt alsof je op schattenjacht gaat met een kajak!

2. Otago Peninsula

Nog zo’n plekje in het zuiden van Nieuw-Zeeland die niemand mag overslaan is het Otago schiereiland.
De ruige natuur doet het hartje van iedere natuurliefhebber sneller slaan.
Hier ben je altijd omringd door het water, dat zich na duizenden jaren een weg heeft gebaand tot diep in deze regio. Tijdens eb en vloed zorgt datzelfde zeewater trouwens voor een volledig ander uitzicht. Vanop de steile heuveltoppen krijg je adembenemende uitzichten over het schiereiland, en vreemd genoeg ook over de paradijselijke stranden die rechtstreeks uit de Caraïben lijken weggeplukt.

Het Otago Peninsula wordt vaak ook het ‘Galapagos van Nieuw-Zeeland’ genoemd. Vreemd is dat niet, want hier vind je enkele van de mooiste en zeldzaamste dieren ter wereld. Denk maar aan de Hooker zeeleeuw of de uiterst zeldzame geeloogpinguïn. Tijdens een wildlife tour krijg je deze dieren met bijna 100% kans te zien, dus het is geen slecht idee om daar wat geld aan uit te geven.
Vogelliefhebbers zullen hier ook dol zijn op de albatros kolonie die je kan bezoeken. Die beesten zijn gigantisch!!

otago schiereiland nieuw-zeeland

Héél veel wildlife, maar ook buitengewoon prachtige landschappen!

otago schiereiland nieuw zeeland

Het is heel erg spannend om dieren in hun natuurlijke habitat te kunnen zien.

3. Maak een cruise op de Milford Sound

Eén van de mooiste plekjes in Nieuw-Zeeland is wellicht het Fiordland National Park. Dit grote nationale park bestaat uit twee publiekstrekkers: de Doubtful Sound en de Milford Sound.
De Milford Sound is het meest bereikbaar en in dit rotsachtige gebied valt ook het meeste te ontdekken. Vanuit Te Anau (Downs), de dichtstbijzijnde dorpjes, is het nog zo’n twee uur rijden vooraleer je Milford Sound eindelijk bereikt. Maar wanhoop niet! Want de route ernaartoe wordt al snel héél spectaculair. De slingerende autobaan wordt hier immers omringd door de mooiste natuur van Nieuw-Zeeland. Witgekleurde bergtoppen die de wolken kietelen, uitgestrekte velden met niets anders dan (héérlijk) geurende lupine bloemen, kolkende rivieren die zich ongestoord een weg banen doorheen het landschap en afkomstig zijn van de vele, heel erg vele watervallen die langs de valleiflanken van dit magische landschap neervallen. De Milford Sound is zonder twijfel één van de meest fantastische bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland.

Eens je bent aangekomen in Milford Sound, doen de landschappen je misschien wel denken aan de fjorden van Noorwegen. Het spiegelende wateroppervlak wordt ingesloten door gigantische bergen aan alle kanten en zorgen zo opnieuw voor een spectaculair uitzicht. Echter moet het meest bijzondere uitzicht nog komen!
Met een JUCY cruise kan je immers tussen al dat fraais varen, en laat dat nu echt het allermooiste zijn van dit hele nationale park.  De hevige wind blaast je tijdens het gaan zonder twijfel van je sokken, maar dat neemt niet weg dat het landschap hier echt adembenemend wordt. Vanop een boot krijg je immers véél meer van de Milford Sound te zien en krijg je ook plekjes te bezichtigen die anders ontoegankelijk zijn.
Vooral de weg terug is sensationeel. De reusachtige rotsblokken, waar zeeleeuwen en soms pinguïns op uitrusten, creëren één van de mooiste uitzichten ter wereld: de Milford Sound.
Twee keer vaar je ontzettend dicht tegen één van de valleiflanken en pas dan besef je echt hoe klein jij (of die gigantische boot!!!) bent in vergelijking met dit rotsachtige landschap. Afhankelijk van het weer, kletteren hier duizenden watervallen naar beneden, en als je zo dicht bij eentje navigeert dan word je gegarandeerd (klets)nat. Dít is hoe geluk voelt!

Milford Sound Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden

De weg naar Milford Sound is bezaaid met prachtig natuurschoon.

Dingen om te doen in Nieuw-Zeeland Milford Sound

Wát een landschap!

milford sound dingen om te doen in Nieuw-Zeeland

Op foto is het eigenlijk niet te vatten hoe mooi dit stukje Nieuw-Zeeland is.

waterval milford sound

Zonder twijfel het spannendste onderdeel van je cruise in Milford Sound!

4. Abel Tasman National Park

Eén van de eerste dingen om te doen in het zuidereiland van Nieuw-Zeeland is het Abel Tasman National Park. Vanuit Picton (ferryverbinding tussen noord en zuid) is het een dikke twee uur rijden naar dit schijnbaar tropische paradijs.
Je zou het niet meteen verwachten in Nieuw-Zeeland, maar ja hoor; ook hier vind je zanderige stranden. Het Abel Tasman National Park beschikt over 67 kilometer aan wandelpaden, en onderweg word je meegevoerd langs dichtbegroeide regenwouden, fantastisch mooie uitzichtpunten over het blauwe water en tussenstops langs enkele hemelse stranden.
Zie je het niet zitten om zo veel te stappen? Boek dan een boat taxi die je vele kilometers uitspaart. Het gedeelte tussen Anchorage of Torrent Bay naar Bark Bay is volgens de meeste mensen het mooiste, maar overal is wel iets indrukwekkends te zien.
Zit je beperkt in tijd, maar wil je toch veel zien? Kijk dan eens of een eendaagse cruise langs Abel Tasman National Park niets voor jou is.

abel tasman national park dingen om te doen in Nieuw-Zeeland

Abel Tasman National Park ziet er niet slecht uit, he?!

nieuw-zeeland bezienswaardigheden abel tasman national park

Rust even heerlijk uit op de zalige stranden van dit nationale park.

5. Zwemmen met dolfijnen of zeeleeuwen in Kaikoura

Kaikoura is één van de gezelligere steden in Nieuw-Zeeland volgens mij. Vanuit de Kaikoura Lookout krijg je op een heldere dag erg mooie vergezichten, maar de reden waarom je naar hier moet komen zijn toch wel de unieke wildlife ervaringen.
De wateren rondom Kaikoura bruisen van het leven! Duizenden dolfijnen, zeeleeuwen, pinguïns en heel wat walvissen voelen zich hier als een vis in het water.
Dagelijks zijn er excursies die je heel erg dichtbij al dat wildlife brengen. Zo kan je een vroege ochtend of voormiddag doorbrengen tussen nieuwsgierige dolfijnen in het ijskoude water (vanaf ongeveer €115 pp). Maak onderwater zoveel geluid als je kan, want dat maakt de donkergestreepte dolfijnen alleen maar nieuwsgieriger. Voor je het weet word je omringd door tientallen van deze zeezoogdieren. Na afloop van je zwempartij kan je rustig opdrogen terwijl je letterlijk omsingeld bent door honderden donkergestreepte dolfijnen die als het ware een georchestreerde show opvoeren. Ze plonzen in en uit het water en racen naast de boot om al die kirrende toeristen tevreden stellen. Ongelooflijk!

Lijkt een zwempartij met zeehonden je ook wel wat? Want dat kan hier ook! Dit is wellicht iets minder opwindend als de ontmoeting met de dolfijnen, maar toch… Oog in oog staan met de clowns van de zee is best spannend! Boek op tijd, want deze unieke tours zijn snel uitverkocht. Een close-encounter met zeehonden in Kaikoura kost je ongeveer €65 pp.
Als je de dieren liever op het droge gadeslaat, dan kan dat trouwens helemaal gratis. Op enkele minuutjes autorijden van het centrum van Kaikoura ligt de ‘Kaikoura Seal Colony’. Vanuit deze parkeerplaats is het enkele minuutjes stappen tot je tientallen (en soms zelfs honderden!) zeehonden en zeeleeuwen ziet. Ga dichtbij, maar niet té dichtbij. Anders plonzen ze zonder twijfel het water in omdat ze zich bedreigd voelen.

Ten slotte kan je in Kaikoura ook nog een walvissafari organiseren. Vanop het dek zie je de indrukwekkende silhouetten van allerlei soorten walvissen en als je geluk hebt springt er zelfs één met een enorme klap uit het water. Geloof me, het is echt indrukwekkend om zo dichtbij één van de giganten van de zee te staan (vanaf €85 per persoon)! Zie je deze mastodonten liever vanuit de lucht? Boek dan een helikoptertour voor €290 per persoon.

nieuw zeeland zwemmen met dolfijnen

Wat een te gekke ervaring is dit!

zeehonden kaikoura nieuw-zeeland bezienswaardigheden

Het is zo veel leuker om deze dieren in hun natuurlijke habitat te zien!

6. Castle Hill

Castle Hill is nog zo’n beroemde filmlocatie in Nieuw-Zeeland, maar dit keer niet van de Lord Of The Rings!
Plotseling verschijnen er in de onmetelijke groene weides gigantische rotsblokken, alsof ze daar zijn neergegooid door reuzen die met knikkers aan het spelen waren. Hoe verder je stapt, hoe imposanter deze stenen worden.
Heb je naar de eerste Chronicles of Narnia gekeken? Dan herinner je je misschien nog het bloedstollende gevecht tussen de White Witch en de helden van dit verhaal. Wel, Castle Hill bleek daar de perfecte setting voor te zijn! Van magische dingen om te doen in Nieuw-Zeeland gesproken!

castle hill nieuw zeeland highlights

Castle Hill is één van de mooie highlights van Nieuw-Zeeland.

7. Great Alpine Highway

Het hierboven vernoemde Castle Hill ligt langs de Alphine Highway, en dat is al meteen één van de redenen waarom je deze bezienswaardigheid zeker niet mag overslaan.
Of je nu de volledige 231 kilometer van deze baan doet of slechts een gedeelte: je zal het je niet beklagen. De landschappen rond deze highway veranderen voortdurend. Van uitgestrekte weides tot rotsachtige hoogplateaus tot buitengewoon mooie valleien. Onderweg zijn er ook tal van wandelingen die je kan maken, dus om de volledige Great Alphine Highway te ontdekken heb je wel wat tijd nodig!

bezienswaardigheden new zealand great alpine highway

De Great Alpine Highway in New-Zealand heeft tal van bezienswaardigheden! Maak dus geregeld een stop om de natuurpracht te bewonderen.

bezienswaardigheden nieuw zeeland zuidereiland

De landschappen veranderen hier voortdurend!

8. Sta oog in oog met zeehonden en zeeleeuwen

Ik vertelde eerder al dat je in Kaikoura wilde zeehonden en zeeleeuwen kan zien, maar dat kan nog op veel meer plekken. Verspreid over het hele land liggen tientallen (stinkende!!!) kolonies van deze glibberige beesten.
Ga je niet naar Kaikoura tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland? Dan kun je ook nog grote kolonies vinden in Milford Sound (tijdens een cruise krijg je ze altijd te zien), Tauranga Bay, Nugget Point, Abel Tasman National Park (vooral als je gaat kajakken) of rond het Otago Peninsula.

zeehonden nieuw zeeland zeeleeuwen

Als je in het juiste seizoen komt, zie je honderden van deze schattige pups!

9. Franz Josef Glacier

De Franz Josefgletsjer is waarschijnlijk de bekendste gletsjer van Nieuw-Zeeland. Dit gigantische ijslandschap van maar liefst twaalf kilometer lang is indrukwekkend vanop een afstand (er zijn heel veel wandelingen in de buurt), maar voor de coolste ervaring raad ik aan om een helikoptertour tot op de gletsjer zelf te regelen. Allereerst word je verwend met duizelingwekkende uitzichten en eens je bent geland in dit bevroren landschap, dan klim en klauter je ook nog eens op en onder deze gigantische ijslaag.
De knerpende sneeuw en het zuivere, turquoise ijs zijn één van de mooiste landschappen van Nieuw-Zeeland en het is dat hoge kostenplaatje dus dubbel en dik waard.

franz josef glacier dingen om te zien in Nieuw-Zeeland

Als je dit niet indrukwekkend vindt, dan weet ik het ook niet meer hoor…

10. Rob Boy Glacier hike

Krijg je maar geen genoeg van de gletsjers van Nieuw-Zeeland? Doe dan ook de Rob Boy Glacier hike.
De weg ernaartoe is enigszins verwarrend (er is geen aangelegde baan, en soms moet je langs erg smalle stukjes weg) maar eens je aan de wandeling begint, denk je daar niet meer aan.
Om aan De Rob Boy Glacier hike te beginnen, moet je eerst over een indrukwekkende hangbrug klimmen. Van hier krijg je trouwens adembenemende vergezichten over de snelstromende rivier en de rotsachtige landschappen in de omgeving. Het grootste deel van je wandeling zal je in dicht begroeid regenwoud doorbrengen, maar eens je fragmenten van de Rob Boy gletsjer ziet weet je dat je er bijna bent. Het einde van deze wandeling is dan ook fenomenaal. Een vallei met tientallen watervallen die als het ware proberen te ontsnappen aan de gigantische bevroren ijsmassa die onheilspellend boven hen hangt.
Neem gerust je lunch mee, want dit is echt een prachtig plekje om te picknicken.

rob boy glacier hike highlights nieuw-zeeland

De Rob Boy Glacier is nog zo’n fantastische highlight van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

11. Roys Peak Track

De Roys Peak Track is één van de wandelingen die iedereen aanbeveelt en dat heeft waarschijnlijk veel te maken met de oogverblindend mooie uitzichten die je vanop de top krijgt.
Hoewel deze trektocht ‘maar’ vijf uur (heen-en-terug) duurt, is dit toch wel één van de zwaardere wandelingen die je in Nieuw-Zeeland kan maken. De weg naar de top is écht doodgaan. Vanaf de parking (ga vroeg genoeg, want hier is altijd veel volk!) begint het eindeloze schuine pad die je langs angstige schapen en koeien mee naar boven neemt.
Wanneer je de laatste rechte lijn ziet die je éindélík naar het beroemde uitzichtpunt brengt, slaak je ongetwijfeld een kreet van opluchting.
Achter het slangenpad zie je het gigantische Lake Wanaka en de omliggende bergen en heuvels opduiken. Hier voelt het echt alsof je on top of the world staat.
Ga niet te snel naar beneden! Er is immers nog een tweede uitzichtpunt. Ongeveer een half uurtje hogerop krijg je een nóg beter uitzichtpunt, maar veel toeristen lijken dat over te slaan. Half werk is geen werk, dus hup! Helemaal naar de top. Je zal me dankbaar zijn als je de uitzichten zelf kan aanschouwen.

roys peak track nieuw zeeland bezienswaardigheden

Het eerste uitzichtpunt van de Roys Peak Track. Eén van de bekendste uitzichten in Nieuw-Zeeland!

Roys Peak Track bezienswaardigheden nieuw-zeeland

Het tweede uitzichtpunt van de Roys Peak Track. Wauw!

12. Hooker Valley Track

De Zuidelijke Alpen die dit tien kilometer lange wandelpad omringen zijn zonder twijfel één van de mooiste dingen om te zien in Nieuw-Zeeland. Bovendien is dit een aangelegde route en moet je nauwelijks klimmen. Onderweg wandel je in de schaduw van Aoraki (Mount Cook) en zie je immer veranderend natuurschoon.
Bereid je voor op enkele van de meest dramatische landschappen van beide eilanden. De groene vallei maakt al snel plaats voor een rotsachtig domein dat wordt overspoeld met wild kolkend water afkomstig uit de gletsjers die bovenaan de bergtoppen kleven. Vanop de drie hangbruggen zie je de uitgestrektheid en, vooral, de kracht van Moeder Aarde. Hoe verder je wandelt, hoe mooier dit gebied wordt. Op het einde krijg je een prachtig gletsjermeer te zien (met drijvende ijsschotsen!) die je helemaal stil maakt. Dit is één van de mooiste plekjes in Nieuw-Zeeland, dat kan ik je verzekeren.

Hooker Valley Track Nieuw-Zeeland

Ik denk dat dit mijn favoriete wandeling in Nieuw-Zeeland was. Wat een landschappen!

Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden hooker valley track

Het eindpunt van deze adembenemende wandeling.

13. Nugget Point

Vreemd genoeg wordt het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland vaak overgeslaan, terwijl hier toch ook enkele imposante bezienswaardigheden te vinden zijn. Eén zo’n hoogtepunt is Nugget Point.
Deze uitstekende landtong houdt stevig stand tegen de allesverwoestende zee. Tientallen meters verder naar beneden zie je de piepkleine silhouetten van zeehonden en zeeleeuwen, maar voor je ze ziet, ruik je ze waarschijnlijk eerst.
Vanuit de parking is het een korte wandeling vooraleer je de prachtige vuurtoren van Nugget Point ziet opdoemen vanachter de hoge heuvels. Het smalle pad brengt je voorbij deze lighthouse en openbaart daar het einde van Nieuw-Zeeland. Daar zie je nog een tiental gigantische rotsblokken die moedig weerstand leveren tegen de krachten van Posseidon, en dat levert toch ook weer enkele geweldige foto’s op.
De wind is hier furieus! Dus neem zeker een extra trui mee.

nugget point dingen om te doen in nieuw zeeland

Nugget Point, een mooiere locatie voor een vuurtoren zag ik nog nooit!

14. Plan een wildlife tour

Ik vermeldde het al enkele keren eerder, maar het wildlife in Nieuw-Zeeland is fantastisch! Bijna nergens in de wereld krijg je de kans om zo dicht bij wilde beesten te staan.
Sommige dieren zijn echter heel moeilijk zelf te vinden, of onbereikbaar zonder boot. Daarom is het geen slecht idee om een wildlife tour te boeken. Bovendien krijg je tijdens zo’n excursie ook nog eens interessante info over al de beestjes die je gaat zien.

hooker zeeleeuw otago schiereiland

De zeldzaamste zeeleeuw ter wereld. En hier zie je er direct twee!

geeoloogpinguin otago peninsula nieuw zeeland

Én de zeldzaamste pinguïn ter wereld! De geeloogpinguïn.

15. Walvissen spotten

Rondom de wateren van Nieuw-Zeeland zwemmen héél erg veel walvissen. Het zou dan ook zonde zijn om niet van iets dichterbij kennis te maken met deze beesten.
Met een boot vaar je vaak vlakbij deze reuzen, terwijl je hun prachtige silhouetten door het doorzichtige water kan zien. Bultruggen, orka’s en potvissen behoren hier tot de meest geziene soorten en geregeld geven ze ook een echte show voor de toeristen. Wuivende staarten, spetterende spuitgaten of zwaaiende vinnen behoren tot de meest geziene lichaamsdelen van deze vriendelijke zeezoogdieren, maar als je echt geluk hebt dan breachen ze ook weleens (= uit het water springen). Je kan je al voorstellen hoe luid zo’n klap is!
De beste plekken om walvissen in Nieuw-Zeeland te zien zijn o.a. Auckland, Christchurch en Kaikoura.

Walvissen Nieuw-Zeeland hoogtepunten

Het idee dat je zo dichtbij deze reuzen bent is echt héél erg spannend!

16. Lake Wanaka

Vanuit Lake Wanaka kan je heel veel mooie wandelingen maken (o.a. de Roy’s Peak Track), maar het is gewoon ook een heel erg fijne plek om te zijn. De nabijheid van het prachtige -maar ijskoude- meer maakt dit de ideale plek om even uit te rusten tijdens je road trip door Nieuw-Zeeland. Een zwempartij met zo’n mooie achtergrond? Dat noem je toch het paradijs?!

dingen om te doen in nieuw-zeeland lake wanaka

Ga zeker eens naar de beroemde ‘Wanaka Tree’ kijken.

17. Bezoek het zuidelijkste punt van Nieuw-Zeeland: Slope Point

Als je Nugget Point bezoekt, is het maar een kleine rit verder naar Slope Point; het meest zuidelijk gelegen punt van ‘vasteland’ Nieuw-Zeeland. Vergeet niet om een selfie te maken met het gele bord die duidelijk maakt waar je je bevindt! Als je nog iets meer dan 4500 kilometer zuidelijker zou reizen kom je uit op de Zuidpool. Cool om te weten, toch?!

slope point nieuw-zeeland

Misschien geen prachtig uitzicht, maar wel een heel unieke locatie!

18. Queenstown

Voor mij is Queenstown één van de gezelligste steden in Nieuw-Zeeland. Bovendien is het de perfecte uitvalsbasis voor (dag)trips naar Milford Sound.
De ontzettend charmante ligging aan het meer maakt dit ook één van de meest pittoreske plekjes van het land. Natuur is hier nooit ver weg, maar toch heb je alle moderne gemakken van een vrij grote stad.

Als het goed weer is, moet je zeker de gondel nemen naar het uitzichtpunt boven de stad (€24 pp). Vooral tijdens een kleurrijke zonsondergang is het van hieruit erg fraai.

Er zijn meer dan genoeg goeie restaurants in QT, maar als je ook een mooi uitzicht wilt, dan raad ik aan om langs de waterkant te lunchen of dineren. Het is er vaak niet goedkoop, maar hey… Voor zo’n panorama wil je graag meer betalen!
Hou je van fastfood? Dan moet je zeker Ferg Burgers uitproberen. Volgens heel wat mensen de lekkerste burgers ter wereld. Bereid je wel voor op héél erg lange wachtrijen. Zelf wou ik niet zo lang wachten en dus besloot ik om een burger als ontbijt te nemen. En ik moet toegeven dat het wel héél erg lekkere burgers zijn!

queenstown nieuw zeeland

Als je de gondel naar boven neemt, krijg je dit mooie uitzicht over Queenstown.

Bezienswaardigheden op het noordereiland van Nieuw-Zeeland

19. Auckland

Auckland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland en met een miljoenenpopulatie kan je er vanop aan dat er hier ook wat te beleven valt.
In deze metropool vind je uiteraard tal van interessante musea, een ontzettend uitgebreid aanbod aan restaurants en internationale voeding en voldoende winkels om ook de shopaholics tevreden te houden. In de stad is er ook heel veel groen te bespeuren. Klim zeker naar de Mount Eden Crater; de krater van een (niet actieve, uiteraard!) vulkaan vanwaar je het mooiste uitzicht over de stad krijgt. Kan je maar geen genoeg krijgen van het blikveld over de stad? Breng dan een bezoek aan Auckland’s Sky Tower. Waaghalzen kunnen daar zelf van de toren springen! 192 Meter verticaal naar beneden aan een snelheid van ongeveer 85 km per uur. Én tegelijkertijd kan je ook nog eens rustig genieten van een panoramisch viewpoint. Leuk!

auckland nieuw zeeland wat te doen vulkaan krater

Het uitzicht over Auckland vanop de Mount Eden Crater.

20. Bridal Veil Falls

Verspreid over Nieuw-Zeeland zijn er wellicht duizenden watervallen, maar natuurlijk zijn ze niet allemaal even indrukwekkend. Eentje die ik héél erg mooi vond, was de Bridal Veil Falls.
Na een korte wandeling hoor je het bulderende water en krijg je een vogelperspectief over de wit kolkende massa die lijnrecht en aan topsnelheden naar beneden tuimelt. Als je het niet erg vindt om je benen een goeie workout te geven, daal dan de trappen af om te zien vanwaar deze waterval haar naam heeft gehaald.
Vanop het uitkijkplatform lijkt het immers alsof Moeder Natuur hier in het huwelijksbootje treedt.

bridal veil waterfall nieuw-zeeland bezienswaardigheden

Een natuurverschijnsel met zoveel kracht, en toch ziet het er zo majestueus uit.

21. Huka Falls

Nu we het toch over watervallen hebben; de tweede cascade die de moeite waard is om te bezoeken is een pak minder hoog, maar waanzinnig om te zien. Van aan de parking is het amper twintig meter stappen tot je het sneeuwwitte pad van verwoesting van deze waterval ziet. Duizenden liters stromen hier iedere seconde richting het paradijselijk blauwe water iets verderop. Ongelooflijk hoe krachtig zo’n ding kan zijn!
Adrenaline junkies moeten zeker een ritje op de Jet Boat maken. Deze krachtige boten varen zo diep mogelijk tegen de stroom in om je zo kennis te laten maken met het onuitputtelijke geweld van deze kolkende massa.

Huka Falls bezienswaardigheden nieuw-zeeland

Op foto ziet het er misschien niet heel indrukwekkend uit, maar wacht maar tot je erboven staat!

jet boat huka falls nieuw zeeland

Zo’n Jet Boat is verdomd spannend!

22. Hobbiton

De fantastische landschappen van Nieuw-Zeeland werden wereldberoemd door de Lord Of The Rings films van Peter Jackson. Tijdens je rondreis door beide eilanden zal je wellicht heel wat plekken bezoeken die ook in de cinema’s werden gebruikt, maar geen enkele brengt je zo dicht bij de LOTR en The Hobbit trilogieën als Hobbiton.
Op ongeveer twee à drie uur rijden van Auckland vind je een glooiend landschap in een opgewekt kleur groen die ik nog altijd niet kan beschrijven. De rollende heuvels schijnen oneindig en schapen of ander vee lijkt het enige teken van leven in dit prachtige landschap. Geen wonder dat Peter Jackson precies deze locatie uitkoos als Hobbiton, het dorpje van de beroemde Hobbits uit de boeken van Tolkien.

Voor ongeveer €50 per persoon mag je deze magische wereld betreden. Vanuit het bezoekerscentrum is het met een toeristenbus een vijftal minuutjes rijden tot je op de parking van deze populaire attractie staat. De gids neemt je van daaruit mee op een betoverende rondleiding van ongeveer twee uur lang. Onderweg krijg je niet alleen de gedetailleerde Hobbit huisjes te zien, maar je hoort ook verhalen over hoe er ontzettend veel belang er aan allerlei details werd gegeven. Uiteraard krijg je ook meer dan voldoende tijd om foto’s te nemen (en de gids maakt met plezier ook kiekjes van jou!) en alle prangende vragen die je hebt, worden ook graag beantwoord.
Op het einde van je rondleiding -die razendsnel over lijkt!- mag je nog een gratis drankje bestellen in de authentieke Dragon Inn.

Lord Of The Rings fans zullen zich hier erg in hun nopjes voelen, maar zelfs als je minder bekend bent met dit werk van Tolkien, is dit één van de meest magische dingen om te doen in Nieuw-Zeeland.

Als je graag een tour vanuit Auckland wil regelen (al dan niet in combinatie met andere bezienswaardigheden), dan kan je online boeken vanaf zo’n €120 per persoon. Prijzig, maar je bent natuurlijk niet altijd in Nieuw-Zeeland.

Hobbiton wat te doen in Nieuw-Zeeland

Eén van de Hobbit huisjes. Prachtig, vind je ook niet?

23. Whakatane (White Island)

Eén van mijn twee absolute hoogtepunten in Nieuw-Zeeland is White Island of Whakatane.
Voor de kust van het noordereiland vind je een actieve vulkaan die als een eiland uit het water oprijst. Al vanuit de boot zie je de gassen en walmen van deze vuurspuwende krater oprijzen, maar het wordt pas echt indrukwekkend als je voet aan land zet op deze bezienswaardigheid.

Het turquoise water staat in scherp contrast met de roestbruine, grijswitte of aszwarte stenen en rotsen die als puin over het eiland rondslingeren. Maar hoe verder je wandelt, hoe indrukwekkender de uitzichten worden. Net zoals de geur trouwens, want geloof me: zwavel stinkt!!
Met een veiligheidshelm op je hoofd (en een mondmasker om je keel niet te doen prikken) wandel je met behulp van een gids het hele eiland rond. Mocht er iets gebeuren, dan ben je bij hun in veilige handen. Dit is immers nog steeds een actieve vulkaan. De stomende gassen zijn daar het duidelijkste bewijs van.
De rotsachtige landschappen maken al snel plaats voor zanderige aswoestijnen die op hun beurt weer zijn bezaaid met laagjes felgele zwavel. Op sommige momenten verdampt het binnenste van de aarde zo fel, dat je met moeite een hand voor je ogen ziet. Gelukkig waaien die walgelijk ruikende wolken snel weg, want er is hier veel te zien!
Wanneer je het grootste kratermeer van Whakatane aanschouwt, word je met verstomming geslagen. Een soort dromerig turquoise meer strekt zich voor je uit en lijkt je wel iets dichterbij te wenken. Een prachtig, maar erg verraderlijk uitzicht. Ga zeker niet te dichtbij, want water van meer dan duizend graden lijkt me nét iets te heet om gezellig te zijn…
Iets verderop worden de landschappen er zeker niet slechter op. Als je altijd al eens water van een vulkaan hebt willen drinken, probeer dan een paar druppels uit één van de (afgekoelde!!) beekjes op te vissen. Het smaakt zout, metaalachtig of onbeschrijflijk vies, maar het staat natuurlijk wel niet mis op een bucket list!

Whakatane of White Island geeft de indruk dat je je op een andere planeet bevindt. Voor mij is dit zonder twijfel één van de allermooiste bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland.

whakatane nieuw-zeeland bezienswaardigheden

De aanblik van Whakatane is al onmiddellijk indrukwekkend!

white island dingen om te doen in nieuw zeeland

Wat een fantastische landschappen!!!

white island whakatane nieuw zeeland

Eén van de mooiste bezienswaardigheden op het eiland zelf, was dit griezelige stomende meer.

24. Tongariro Alpine Crossing

Het andere hoogtepunt van mijn rondreis door Nieuw-Zeeland is de Tongariro Alpine Crossing. Deze zware wandeling (eerder klautertocht) werd uitgeroepen tot de mooiste ééndaagse trekking ter wereld; je mag er dus zeker van zijn dat ik niet overdrijf!
Vanuit de nabijgelegen dorpjes móét je een prijzige retour shuttlebus (€30 pp) regelen om deze trekking tot een goed einde te brengen. Je begint je wandeltocht immers ergens helemaal anders dan waar je eindigt én bovendien mag je op deze parkeerplaatsen niet langer staan dan drie uur (terwijl de Tongariro Alpine Crossing minstens vijf à zes uur duurt om af te leggen).
Deze shuttlebusjes verplichten je trouwens ook om goed schoeisel en goeie kleren aan te doen, want veel toeristen onderschatten het belang daarvan bij hun klimtocht. De grip van comfortabele wandelschoenen en een ademende wandelbroek zijn inderdaad geen overbodige luxe! Als je die dingen zelf niet bijhebt, kan je ze ook altijd (goedkoop) huren.

Het begin van deze klim door Mordor begint vrij eenvoudig. Een houten pad begeleid je naar de steile (met trapjes!) bergflanken die bezaaid zijn met zwarte assen en rollende steentjes. Tijdens de eerste uren krijg je vanuit de hoogte ook al enkele fantastische vergezichten, maar het wordt pas echt indrukwekkend als je de rode krater (the red crater) bereikt. Chocoladekleurig steengruis mengt zich met pekzwart as en tovert de hele omgeving om in een desolaat landschap dat eerder thuishoort op een planeet op enkele miljoenen lichtjaren afstand.
Hier is het al mooi, maar het meest magische deel van deze vermoeiende trektocht is toch wel de wandeling van de rode krater naar de smaragdgroene meren of de emerald lakes.
Vanop de top van deze krater krijg je het mooiste uitzicht van Nieuw-Zeeland te zien. Een smaragdgroen meer met randen in het geel, oranje en bruin betoveren iedereen die het ziet. Het lijkt misschien een cliché; maar wat je hier ziet lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen.
Van daar is het nog een heel eind naar beneden, maar gelukkig blijft het natuurschoon ook nu nog de hele tijd veranderen. Van asgrijze maanlandschappen wandel je verder in een slingerend savannegebied dat bezaaid is met uitgedroogde grassen en verdampende vulkaanwalmen. Daarna is het nog een dik uur door dichtbegroeide en donkere regenwouden navigeren tot je het einde van deze slopende trektocht bereikt.

Zelf deed ik er zeven uur (!) over, maar daar zaten ook wel een tweetal uur rustpauzes en fotomomenten bij. Alles is hier zo mooi, dat je om de haverklap een foto wilt maken. Geloof me, dit is één van de dingen die absoluut niet op je to-do lijstje in Nieuw-Zeeland mag ontbreken.

tongariro alpine crossing nieuw zeeland hoogtepunten

Tongariro of Mars? Wie zal het zeggen!

wat te doen in nieuw-zeeland tongariro alpine crossing

De trektocht is heel vermoeiend, maar de uitzichten zijn dan ook fenomenaal!

tongariro alpine crossing nieuw zeeland dingen om te doen

De andere kant van de Tongariro Alpine Crossing. Een wereld van verschil!

25. Forgotten World Highway

De Forgotten World Highway was ooit een belangrijk knooppunt voor vrachtverkeer, maar ondertussen geven de meeste chauffeurs voorrang aan de veel vlottere wegen die zijn aangelegd.
Dat neemt niet weg dat de Forgotten World Highway zich door enkele fantastische landschappen slingert. De kronkelende banen laten de motor van je auto stevig werk leveren! Je daalt op en neer tussen de groene valleien en onderweg zie je tal van mooie bezienswaardigheden.
Hou ook even halt in (de Republic of) Whangamomona. Dit piepkleine dorpje is zogezegd losgescheurd van Nieuw-Zeeland en is daarom een republiek op zich. Vraag bij het gemeentehuis (= de lokale pub) zeker een stempel in je paspoort ($2). Zo heb je weer iets unieks te vertellen!

Forgotten world highway nieuw zeeland dingen om te zien

De landschappen langs de Forgotten World Highway zijn prachtig!

forgotten world highway whangamomona stempel

Een unieke stempel in je paspoort? Ga dan zeker naar Whangamomona.

26. Mount Taranaki

Bij helder weer is een bezoek aan Mount Taranaki zeker een must voor de fotografen onder jullie. Deze vulkaan van 2518 meter hoog is bijna perfect symetrisch. De beste fotolocaties voor deze bezienswaardigheid zijn o.a. Pouakai-Circuit-Tarns, de Mangorei track of vanuit Lake Mangamohoe (bij windstil weer).

mount taranaki highlights nieuw-zeeland

Euh… Staat deze foto nu omgekeerd of…

27. Wellington

De hoofdstad van Nieuw-Zeeland ligt ook op het noordereiland en telt amper 178.000 inwoners. Toch is een (halve) dag in deze gezellige stad wel de moeite. Vanuit Wellington vertrekken ook de ferries richting het zuidereiland, dus als je het een beetje goed plant verlies je geen tijd.
In Wellington zie je goed hoe gevarieerd de inwoners en het leven van Nieuw-Zeeland zijn.
Ga zeker eens wandelen langs de kaai (waar je bij goed weer lekkere ijsjes kan vinden!) of waag je aan de steile hike naar de Mount Victoria Lookout. Als je je benen liever wat spaart, kan je ook een ritje maken met de Wellington Cable Car. Nog een must-do is Te Papa Tongarewa, wellicht het meest interessante museum in Nieuw-Zeeland (en het is gratis!). Hier leer je meer over de Maori (de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland) en de kolonisatie door Europa, maar ook over het unieke wildlife en meer.
Eet je graag lekker en (voor Nieuw-Zeeland) vrij goedkoop? Ga dan zeker naar een Chippery (er zijn er meerdere): de lekkerste fish and chips die ik al ooit at!

wellington nieuw zeeland

Op de bovenste verdieping van het Te Papa Tongarewa museum krijg je bovendien een mooi uitzicht over Wellington.

Comfortabele vluchten naar Nieuw-Zeeland

Een enkele reis naar Nieuw-Zeeland duurt vanuit België al snel langer dan vierentwintig uur. Het is daarom geen slecht idee om jezelf te verwennen met een goede luchtvaartmaatschappij.
Met Cathay Pacific kan je vanuit Brussel rechtstreeks naar Hong Kong vliegen, en van daaruit verder reizen richting Auckland of Christchurch.
Zelf deed ik dat in Premium Economy en dat kan ik eigenlijk ook echt aan iedereen aanraden. Voor een meerprijs krijg je hier toch immers een pak meer comfort en het belangrijkste van alles: je kan je stoel verder naar achter hellen (naast de extra beenruimte), waardoor je zonder problemen in slaap valt.
Wil je graag meer lezen over mijn ondervinding met de Premium Economy Class van Cathay Pacific? Lees dan zeker deze blogpost.
Wil je graag weten wat het allemaal kost? Check dan hier prijzen en beschikbaarheid.

Pakketreis naar Nieuw-Zeeland

Heb ik je overtuigd van de schoonheid van Nieuw-Zeeland? Er zijn tal van tour operators die er ook zo over denken!

Bekijk zeker eens de individuele rondreizen van Tenzing Travel. Dit Nederlandse reisbureau heeft rondreizen van 17 tot 31 dagen en de prijzen zijn best betaalbaar. Zo begint hun goedkoopste pakket al aan €2450.

Kijk ook eens naar deze prachtige reizen:

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 1. nathalie says:

  hoi Sam
  wat een onzettende leuke site. wij zijn momenteel volop onze trip naar NZ aan het plannen 🙂
  wat ik me wel afvraag, we zijn niet zo’n fan van steden en hebben een vlucht waarbij we om 9u30 in de ochtend al aankomen. daarom zouden we graag onmiddellijk een auto huren en ergens net buiten het centrum 2 nachten blijven. genieten van natuur en of strand maar ook geen 3 uur moeten rijden na een lange vlucht.
  tips? want ik kom er niet echt uit.

  • Hey Nathalie

   Afstanden in NZ zijn (meestal) erg groot en vanuit Auckland (ik veronderstel dat jullie daar aankomen?) zul je dan ook snel twee uur moeten rijden om in natuur terecht te komen…
   Kijk eens naar het Coromandel schiereiland of één van de andere eilanden in de buurt? Maar onderschat vooral de érg lange vluchten zeker niet. Er zijn sowieso al enkele mooie plekjes in Auckland die rustig zijn en weg van het drukke verkeer, dus misschien toch één nachtje daar blijven? 😉 …

   Succes!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>