15x Bezienswaardigheden Oslo: Wat te doen?

In de hoofdstad van Noorwegen, Oslo, staan honderden moderne en traditionele attracties op je te wachten. Van kunstmusea en hippe uitgaanswijken tot paleizen en Vikingschepen: dit is een erg veelzijdige plek voor een toerist! Ik neem je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Oslo.

5/5 - (2 stemmen)

1. Op bezoek bij Koning Harald V

Ik begin de lijst met één van de bezienswaardigheden van Oslo Centrum die je bijna niet over het hoofd kunt zien. Het Koninklijk Paleis op het Slottsplassen is al sinds de 19e eeuw het officiële optrekje van het Noorse koningshuis, en werd gebouwd voor Karel III. Dit neoklassieke paleis is één van de highlights van Oslo en wordt uiteraard in een perfecte staat gehouden. Je kunt van juni tot augustus een begeleide rondleiding maken door dit vorstelijke paleis, waarbij je de prachtige eetzalen, de luxe logeerkamers en de allermooiste slaapkamers van het paleis te zien krijgt.

Er is meer te zien hier. De stallen van het paleis zijn gerenoveerd tot een etalage vol historische Scandinavische kunstwerken. En het paleispark is met 22 hectare één van de ruimste en groenste plekken in de stad, waar je behalve standbeelden en waterpartijen vooral gras en bomen ziet. Deze attracties kan je gratis binnenlopen als je een handige Oslo Pass hebt gekocht.

Koninklijk Paleis Slottsplassen Oslo highlights

Het mooie Koninklijk Paleis.

2. Akershus: fort, kasteel en museum

Akershus is een vesting met een kasteel in Renaissancestijl. Dit staaltje typische Scandinavische architectuur is door Christiaan IV gebouwd als verdediging tegen de Zweden, die in de 17e eeuw een groot rijk wilde vestigen. Jammer voor hen, want Akershus hield elke belegering tegen! Wie het fort wél in handen kregen waren de Nazi’s, waarna het diende als gevangenis voor tegenstanders van hun schrikbewind.

Tot zo ver de geschiedenisles – welke bezienswaardigheden van Oslo kun je zien in Akershus? Tombes van een aantal leden van het Noorse koninklijk huis, waaronder die van koning Haakon en koning Olav V. Er is een uitgebreid museum over het Noorse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, en je kunt er een symbolische wisseling van de wacht zien (Akershus is nog steeds een hoofdkwartier van het Noorse leger).

De toegangsprijs voor het fort is 50 kronen; een bezoek aan het museum kost je nog een keer 50 kronen.

Akershus fort

Het Akershus fort.

3. Hip & happening: Grünerløkka

Eén van de meest trendy tips voor Oslo is de wijk Grünerløkka. Zoals vaker gaat het hier om een stadsdeel dat vroeger verlaten en verloederd was, en daarna een trekpleister werd voor kunstenaars, alternatieve figuren en uiteindelijk jonge mensen met geld.

Grünerløkka is van een grauwe arbeiderswijk opgeklommen tot een complex van sfeervolle straatjes vol boetieken, kunsthandeltjes, concept stores vol Noorse designs en bijzondere eettentjes. Ga hier genieten van een lokale microbrew, maak een excursie langs de broedplaatsen van de alternatieve cultuur in Oslo, of zoek antiek en vintage spulletjes op de Birkelunden vlooienmarkt op zondag. Dit is een wijk waar altijd wat te doen is in Oslo.

Grünerløkka Oslo bezienswaardigheden

Eén van de kleurrijkere straatjes in Grünerløkka.

4. Wat te doen in het Oslo fjord?

Wil je op je vakantie naar Oslo een fjord zien? Dat treft, want de stad is technisch gezien gebouwd aan het uiteinde van een fjord! De Oslo fjord is zelfs één van de allergrootste van deze noordelijke zee-inhammen. Het is één van de toeristische bezienswaardigheden Oslo en omgeving, en wordt geflankeerd door hoge heuvels en bergen. Op verschillende plekken in en rond de stad kan je dat typische eilandgevoel krijgen, een beetje alsof je aan de rand van de wereld staat.

Hoe krijg je de mooiste plekken van dit zee/land-huwelijk te zien? Je kunt de kleinere eilanden in het fjord bezoeken per boot, waarbij je de mooiste plekken Oslo over het water ziet liggen. Het eiland Bleikøya is één van de mooiste bezienswaardigheden in de Oslo natuur, dat schreeuwt om een lange wandeling. Het strand van Hovedøya is een aanrader voor de mooiste dagen van het jaar. En op Heggholmen vind je een stokoude vuurtoren uit 1872.

Van het fjord van Oslo kan je ook vanaf het water genieten. Er zijn bedrijven die kajaks verhuren, zodat je de vrijheid hebt om de eilanden op te zoeken die jou leuk lijken. Er gaan georganiseerde cruises door het fjord, die je in hoog tempo de leukste bezienswaardigheden van Oslo en omgeving laten zien. En op de mooiste dagen van de zomer (of op alle dagen, als jij een echte Viking bent) leent het heldere zeewater zich prima voor een frisse zwempartij.

Oslo fjord

Eén van de uitzichten op de Oslo fjord!

5. Geschiedenis (her)beleven in het Norsk Folkemuseum

Het Norsk Folkemuseum is een dikke aanrader als je wat te doen in Oslo zoekt in de buitenlucht. Je komt hier geredde gebouwen tegen uit alle uithoeken van het grote land. Denk dan aan simpele woonhuizen, blokhutten uit Lapland, maar ook aan handelshuizen uit de Renaissance en moderne industriegebouwen. Door het hele park heen voeren vrijwilligers in klederdracht oude ambachten uit, en ze vertellen je graag meer over het leven in het vroegere Noorwegen.

In dit volksmuseum staat ook één van de zeldzaamste bezienswaardigheden van Oslo. Het is een ‘stavkirk’, een kerk die helemaal gebouwd is van hout. Dit unieke bouwwerk dateert uit de Middeleeuwen, niet lang na de tijd van de Vikingen. Je ziet in het houtsnijwerk dan ook Scandinavische motieven uit een veel oudere periode terug: draken, monsterlijke maskers, de bekende ingewikkelde spiraal- en knooppatronen en nog veel meer moois. Echt een monument dat je gezien moet hebben.

Norsk Folkemuseum stavkirk

De prachtige ‘stavkirk’.

Norsk Folkemuseum

En ook zie je hier heel wat figuranten in folkloristische kledij rondlopen alsof het (vele) eeuwen geleden was!

6. Feesten en winkelen in Aker Brygge

Het valt mij op hoe vaak oude industriegebieden in grote steden omgetoverd worden tot partycentra. Dat is ook gebeurd met de grootste Noorse scheepswerf, Aker Brygge. Dit deel van de stad staat bekend om de uitgaansmogelijkheden: er zijn clubs, bars, theaters en bioscopen, en fit is ook de plek om op een zonnige dag een terrasje te pakken.

Aker Brygge herbergt ook een aantal van de leukste bezienswaardigheden van Oslo om overdag te bekijken. Er zijn grootste moderne gebouwen, als je een liefhebber bent van nieuwere architectuurstijlen.

Aan de kades van de grote jachthaven vind je behalve moderne beeldhouwwerken ook nog de oude klokkentoren van de scheepswerf. En in de malls van Aker Brygge kan je kleding, interieurartikelen, souvenirs en dagelijkse producten shoppen tot je er bij neervalt.

Aker Brygge activiteiten Oslo

Aker Brygge.

7. Lunch scoren bij Oslo Street Food

In Oslo kan je kiezen uit honderden grote en kleine restaurantjes om je honger te stillen. Van eethuisjes waar je het (sobere) traditionele dieet kan proeven tot de Chinese, Libanese en Mexicaanse cuisine: de dineropties in Oslo zijn even cosmopolitaans als die in Amsterdam en Antwerpen.

Kan je niet kiezen tussen alle restaurantjes? Dan weet ik een verrukkelijke oplossing voor je. Oslo Street Food is een food court, dus een gezellige overdekte markt waar allemaal eetgelegenheden hun thuis hebben. Je vindt hier sushirestaurants, Thaise noedelkraampjes, Koreaans barbecuegerechten, sappige slider-hamburgers en nog véél meer. In Oslo Street Food vinden ook leuke evenementen en pittige parties plaats!

Wil je nóg meer street food tegenkomen? Proef het op deze gezellige lokale rondleiding!

8. Het Munchmuseum, en méér cultuur

Edvard Munch is zonder twijfel de bekendste Noorse kunstenaar. De man leed niet bepaald aan ‘artist block’- zijn werksnelheid was legendarisch, en dit museum alleen al telt bijna dertigduizend schilderijen en andere stukken van zijn hand. Eén van de twee versies van zijn wereldberoemde ‘De Schreeuw’ is er daar eentje van. Ga zeker naar het Munchmuseum als zijn stijl je bevalt, of als je vindt dat je uitje ook een culturele component nodig heeft.

In Oslo bruist het trouwens van de musea. Een paar van de leukste? Het Paradox Museum staat vol met installaties die slinks je zintuigen bedriegen. Het Fram-museum geeft een beeld van de beroemde Noorse expedities om de beide poolgebieden te verkennen.
En in het Vikingskipshuset zie je drie goede bewaard gebleven langschepen uit de Vikingtijd. Absoluut niet leuk, maar wel belangrijk: het 22. juli-senteret is een museum én monument voor de slachtoffers van de aanslag op 22 juli 2011 in Utøya.

edvard munchmuseum

Het Munchmuseum.

wat bezoeken in Oslo munch museum

Zijn schilderijen zijn erg verrassend!

9. Scandinavische natuur in: Oslomarka

Er zijn veel mooie plekken in Oslo – maar het zou natuurlijk jammer zijn om niet even de beroemde Scandinavische natuur in te trekken als je in Noorwegen bent. Heb je weinig tijd? Gelukkig is en in omgeving van Oslo ook natuur. Daarvoor verlaat je de stad met metrolijn 1 naar de halte Frognerseteren, waar je verschillende wandelpaden dwars door de natuur kunt volgen. Dit gebied heet Oslomarka en het is even mooi als de rest van de Noordse buitengebieden.

Oslomarka is meer dan 1.600 kilometer groot. In dit enorme gebied vind je groene heuvelbossen naast blauwe meren, dalen met schemerige wetlands en de diepe uitlopers van het Oslo-fjord. Op je hike kom je een paar leuke restaurantjes, cafés en vakantieonderkomens tegen. Je hebt ook een kans om elanden, reeën en bevers te spotten.

De mooiste plek is waarschijnlijk het Sognsvann-meer, waar in de zomer veel Noren gaan picknicken.

Oslomarka omgeving Oslo natuur

Het Oslomarka meer in de omgeving van Oslo.

10. Hart van de stad: Karl Johans Gate

Karl Johans Gate is een beetje de Champs-Elysees van Oslo. Aan deze lange straat vind je veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van Oslo. Hij voert je van het centraal station recht naar het Koninklijk Paleis, en ondertussen kom je het Noorse parlement, de Dom van Oslo en het monumentale Tostrupgården tegen.

Behalve mooie staaltjes van Scandinavische bouwstijlen is dit ook dé straat om lekker te gaan winkelen, een terras te pakken of kunst te bekijken in een galerij.

Deze straat is ook één van de leukste bezienswaardigheden van Oslo in de winter. Je vindt dan een schaatsplas aan Karl Johans Gate, en rond kerst is de straat sprookjesachtig mooi versierd.

Karl Johans Gate

De Karl Johans Gate tijdens de nationale feestdag van Noorwegen.

11. Oeuvre van een meester: Vigeland Sculpture Garden

Oslo heeft meerdere parken met beeldhouwwerken. Misschien omdat mooie bloemen en struiken het minder goed doen op deze noorderbreedte? Hoe dan ook, ik vind Vigeland Sculpture Garden de leukste kunsttuin van de stad. Dit is een onderdeel van het Frognerpark, de grootste publieke tuin van Oslo.

In het beeldenpark staan meer dan 200 werken van de beroemde kunstenaar Gustav Vigeland. Onder andere zijn meesterstukken The Angry Boy (Sinnataggen), The Monolith (Monolitten) en The Wheel of Life (Livshjulet) zijn tentoongesteld in een parkachtige omgeving met sierbestrating, bankjes, bomen, struiken, en (jawel, toch!) bloemstruiken. Ik kan je vertellen: elk van Vigeland’s werken is verbazingwekkend, vermakelijk, bizar, en soms zelfs eng – maar in ieder geval nóóit saai. Daardoor is dit geen gewone beeldentuin, maar met recht één van de populairste bezienswaardigheden van Oslo. Ga hier heen! Of boek een bustour met gids die dit park en andere hoogtepunten van Oslo aandoet.

Vigeland Sculpture Garden mooie plekken Oslo

Speciaal…

dingen om te doen in Oslo Vigeland Sculpture Garden

Maar ook heel speels!

12. Tjuvholmen Sculpture Park en omgeving

Nóg een park met spraakmakende kunst is Tjuvholmen Sculpture Park, Het is niet megagroot, maar de getoonde werken zijn krachtig en inspirerend. Heel bekend zijn de twee zwarte bollen die bij nadere inspectie ogen (en/of vrouwenborsten?) blijken te zijn. Maar in en bij het park kom je ook bronzen mensen, loerende roofdieren, taferelen vol symboliek en grote kleurrijke gereedschappen van papier-maché tegen.

Dit park ligt op een schiereiland aan het water en de toegang is gratis. Eén van de dingen dus om te doen in Oslo als je toe bent aan wat rust, of wanneer de bodem van je bankrekening in zicht begint te komen.

Maar er valt méér te doen in deze leuke wijk! De glazen lift Tjuvtitten (The Sneak Peak) gaat 54 meter de hoogte in, en bovenin krijg je de mooiste panorama’s over de hoofdstad. De wijk kent ook meerdere kunstgalerijen, hippe restaurantjes en moderne hotels.

Tjuvholmen Sculpture Park

Het Tjuvholmen Sculpture Park.

13. Van de Holmenskollen-schans af

Welke Europese hoofdstad heeft er nou een skischans als één van zijn belangrijkste attracties?! Oslo dus.

De schans van Holmenskollen ligt net buiten het stadscentrum op een heuvel en is meer dan 100 meter lang. Natuurlijk is dit één van de betere bezienswaardigheden van Oslo in de winter. Je kan er lange latten huren en je uitje tot iets echt memorabels maken. Bij de schans vind je ook een observatieplatform en een zipline waar je met 90 kilometer per uur vanaf schiet. Als dat de adrenaline niet terugbrengt in je vakantie, dan weet ik het ook niet meer!

14. Prachtig én regenvrij: Naturhistorisk Museum

Wat kan je bezoeken in Oslo op een regenachtige dag? Daarvoor ga ik je wéér naar een museum verwijzen – en het is een toppertje.

Oslo’s museum van natuurlijke historie huisvest de grootste verzameling natuurlijke museumobjecten van het land. Hieronder vallen enorme skeletten van dinosaurussen, neergestorte meteorieten, een grot vol kristallen en een kleine dierentuin aan opgezette beesten. Dit is ook typisch een soort museumcollectie die kinderen leuk vinden – het skelet van de T.Rex zal voor veel kids bij hun hoogtepunten van Oslo horen.

Aan het museum zit een prachtige botanische tuin vast, één van de mooiste activiteiten in Oslo als de regen weer is overgewaaid. Daar kan je geniet van meer dan 5.000 bomen, struiken en andere planten uit alle delen van de wereld. Het museum heeft sinds een paar jaar ook een leerzame expositie over klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor onze planeet en onszelf.

Ook het natuurhistorisch museum is gratis te bezoeken als je zo slim bent geweest om een Oslo Pass te kopen.

15. Nacht wegdansen tegen het noorderlicht

In het weekend gaat het dak eraf in Oslo! Waar moet je wezen om te feesten? Sommige van de leukste uitgaansgebieden kwamen al eerder in deze lijst voorbij. Aker Brygge bijvoorbeeld, waar clubs met verschillende muzieksmaken je graag welkom heten. In de bekende Bar Royale kan je hier lekker stampen op techno, en in The Garage vinden optredens van rockartiesten plaats. Ook in het centrum (zeker rond de Karl Johanns gate) en in de trendy wijk Grünerløkka kan je dansen tot je er bij neervalt.

Houd er wel even rekening mee dat alcohol nog steeds erg duur is in Noorwegen (een biertje kost je zo zes euro) en dat alle horecagelegenheden van de stad een no smoking policy hebben.

oslo feest

Feesten kun je hier goed, maar het kost je wel een aardig centje!

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (2 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam