16x Bezienswaardigheden in Palma de Mallorca: Hoogtepunten + Wat te doen?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 03 november, 2023

Palma de Mallorca is de hoofdstad van het Spaanse eiland Mallorca. Deze grote stad heeft 400.000 inwoners en beslaat een flink deel van de zuidkust van het eiland. Je vindt dan er ook meer dan genoeg attracties, interessante plekken en entertainment. In dit blog laat ik je kennismaken met de leukste bezienswaardigheden van Palma de Mallorca.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (1 vote)

1. La Seu, de prachtige kathedraal van Palma

Eén van de indrukwekkendste bezienswaardigheden op Mallorca is de kathedraal van Palma. De enorme La Seu steekt boven de stad uit, prachtig gebeeldhouwd, voorzien van schitterende torenspitsen en steunberen, en kostte vier eeuwen om te bouwen. Elke zijde van de kathedraal geeft je een heel ander uitzicht.
Loop dus absoluut een rondje rond La Seu. En koop alvast een voorrangsticket, want je wilt zeker binnen kijken.

Deze machtige megakerk is vanbinnen nóg mooier dan vanbuiten. Je ziet torenhoge zuilen die het dak dragen en een schitterend altaar. De binnenkant van de kathedraal wordt verlicht door honderden kaarsen en door het licht dat door de gebrandschilderde ramen valt. Die zijn trouwens in de vorige eeuw hersteld door Antoni Gaudi himself, die meteen ook maar de gigantische kroonluchter van de kerk ontworpen heeft.

La Seu is één van de bezienswaardigheden van Palma de Mallorca die je niet mag missen – anders kan je de stad net zo goed niet bezoeken.

wat te doen in Palma de Mallorca kathedraal

De kathedraal is echt gigantisch!

bezienswaardigheden Palma de Mallorca kathedraal gaudi

Deze prachtige kroonluchter is ontworpen door Gaudí.

2. Mooie Banys Àrabs

De Arabische baden zijn één van de kleinere bezienswaardigheden van Palma de Mallorca. Toch nemen ze je meteen mee terug naar een heel andere tijd. Mallorca is namelijk lang het domein geweest van de Moren, Noord-Afrikaanse moslims die een groot deel van Spanje bezet hielden.

In de Arabische baden krijg je een indruk van de weelde van de Moorse beschaving. Het zijn de overblijfselen van een hammam, waar vroeger gebaad, gepraat en gerelaxt werd. In de Arabische baden zie je de rijke details van een stoomkamer, een massagekamer en een ontspanningsruimte. Helaas kan je er zelf geen bad meer nemen! Daarvoor zul je naar een moderne hammam moeten.

Banys Arabs Palma de Mallorca

De baden zijn erg mooi bewaard gebleven!

hoogtepunten Palma de Mallorca Arabische baden

En ook als je even rust zoekt zit je hier goed – er is een heerlijk groene tuin aanwezig op dit domein.

3. Koninklijke Paleis van Almudaina

Nog een gebouw uit de Moorse tijd en niet bepaald klein: het Paleis van Almudaina! Dit heuse hoogtepunt van Palma de Mallorca vind je schuin tegenover La Seu. Van oorsprong was dit een Moors paleis en de Arabische bouwstijl zie je dan ook overal in het interieur terug. Toch zijn er ook Spaanse invloeden, want na de Reconquista door de Spanjaarden is het verbouwd tot een koninklijk verblijf – net zoals gebeurd is met het beroemde Alhambra in Granada.

Ongelofelijk maar waar: het Paleis van Almudaina wordt nog steeds gebruikt door de Koninklijke Familie van Spanje als die op Mallorca zijn! Dat is niet vaak, en dat betekent dat jij naar hartenlust het paleis kunt verkennen op je stadswandeling door Palma de Mallorca. Dan zie je niet alleen de indrukwekkende booggewelven en doorgangen, maar ook een collectie meubels, wapenschilden en kunstwerken, waaronder Vlaamse wandkleden en schilderijen uit de 16e eeuw.

Tickets kun je alvast bestellen op GetYourGuide en zoals je ziet kost dat echt geen geld. Niet overslaan, dus!

Almudaina activiteiten Palma de Mallorca

Je vindt het paleis vlak naast de prachtige kathedraal.

Koninklijke Paleis van Almudaina

Eén van de rijkelijk versierde kamers van het paleis.

4. Palau March, gevarieerd cultuuraanbod

Zoek je wat te doen in Palma de Mallorca als het minder lekker weer is? Dan heb je de keuze uit een paar schitterende musea. En de allerbeste is wat mij betreft Palau March, een museum dat rond een chique plein is gebouwd. Vroeger was het een villa van een rijke familie, en nu vind je er meerdere exposities. En die lopen sterk uiteen! Je kan hier een enorme kerststal uit Italië bekijken, een serie religieuze houtsnijwerken, en een collectie oude wereldkaarten.

Op het centrale plein staan beeldhouwwerken, onder andere een torso van de Franse beeldhouwer Rodin.

Nog een extra reden om naar Palau March te gaan: het is er heerlijk rustig. En vanaf het dak heb je een fantastisch uitzicht over de kathedraal, het Paleis van Almudaina en andere bezienswaardigheden van Palma de Mallorca!

Palau March

Dit museum is gevestigd in een paleis (‘palau’) en ook buiten vind je enkele mooie kunstvoorwerpen.

5. Plaza Mayor, waar de actie is

Plaza Mayor is het centrale plein van Palma de Mallorca, en het knooppunt van de meeste winkelstraten van de stad. Hier zie je toeristen en lokale bewoners gebroederlijk over de plaveien wandelen. Langs de hoge, goudkleurige panden liggen levendige terrassen en treden straatartiesten op. Je kunt er ook een hapje eten (maar dan wel vooral fastfood, want voor haute cuisine moet je hier niet komen!).

Er worden marktjes gehouden, er lopen straatverkopers rond, en het Plaza is een opstappunt voor verschillende excursies vanuit Palma de Mallorca. Zeker even rondlopen dus!

plein Palma de Mallorca Plaza Mayor

Het mooiste en bekendste plein van Mallorca: Plaza Mayor!

6. Geheim kasteel: Bellver

Als je denkt dat je alle kastelen van Mallorca hebt gezien: think again. Bellver is namelijk redelijk goed verstopt. Het staat op een heuveltop buiten de stad en is in de 14e eeuw gebouwd als een koninklijk paleis. Ook in de eeuwen daarna deed Bellver dienst als kazerne voor soldaten. Het deed zelfs een tijdje dienst als gevangenis!

Tegenwoordig vind je in dit machtige fort met zijn hoge, ronde torens een museum over de geschiedenis van het eiland. Ook kan je er regelmatig genieten van muziekuitvoeringen en culturele activiteiten die in de tuin van Bellver worden gehouden.

Je kan dit kasteel ook bezoeken op een halve dagtocht naar Palma en Valldemossa.

Palma de Mallorca tips Bellver kasteel

Geen paleis dit keer, maar eerder een fort!

Bellver kasteel uitzicht

Het uitzicht vanaf het Bellver kasteel is prachtig!

7. Shopping Paradise ‘La Rambla’

Als je wat vaker reist, dan weet je dat ‘Rambla’ meestal voor een leuke winkelstraat staat, met La Rambla in Barcelona als hoogtepunt. Ook in Palma is er een La Rambla. Die is minder lang en uitgebreid dan zijn vriendje in Barcelona, maar toch één van de tips voor Mallorca voor winkelende toeristen. Ga hierheen om verse bloemen en etenswaren te kopen, om te wandelen onder lange rijen bomen en palmen, of om een paar mooie fonteinen en standbeelden tegen te komen.

Aan La Rambla staan ook een paar monumentale panden in de Catalaans-modernistische stijl die je wel kent van Gaudí. Als je de kans krijgt, ga dan ook even binnen in het magnifiek versierde Teatre Principal – je weet niet wat je ziet, zo overdadig is deze schouwburg aangekleed!

La Rambla Palma shopping

Shoppen, mensen kijken of een drankje doen? De keuze ligt bij jou!

8. Oog in oog met een heilige

In de buurt van La Rambla vind je het Klooster van St.-María Magdalena, een kleine kerk met een bijzondere attractie. Voor rooms-katholieken kan dit zelfs één van de highlights van Palma de Mallorca zijn. Waar heb ik het nu precies over? Over het lichaam van de heilige Santa Catalina Thomas, natuurlijk! Ze stierf in 1574, maar… haar lichaam is nooit vergaan!

Sceptici zeggen dat het lichaam van Santa Catalina op een natuurlijke manier gemummificeerd is. Gelovigen zeggen dat ze zo’n puur leven leidde dat haar lichaam uitverkoren is om ‘onvergankelijk’ te worden. Wat je er ook van denkt, haar rijk versierde marmeren sarcofaag is prachtig om te zien. Ook de rest van dit klooster is een kijkje waard. Las hier dus zeker ook een stop in tijdens je stadswandeling door Palma de Mallorca.

9. Pak een terrasje in Passeig de Born

Nóg een straatje waar je echt eventjes doorheen moet slenteren: Passeig de Born. Ook weer een straat met veel schaduw van hoge bomen, en leuk aangekleed met bloemen, monumentjes en aantrekkelijke bankjes. Dit is ook één van de betere tips in Mallorca voor een plek om een terrasje te pakken en even bij te komen van je ontdekkingstocht door de stad. Bestel hier een frisse Pomada-cocktail, een glas cava, een lokaal kruidendrankje, of gewoon een fris biertje. Kijk naar de straatartiesten die altijd wel een optreden verzorgen. En als je honger hebt, laat je dan een paar van de uitstekende tapas van Mallorca voorschotelen.

Zo fijn kan het leven op dit eiland zijn!

Passeig de Born stadswandeling Palma de Mallorca

Nog zo’n heerlijke straat om op rond te slenteren!

10. Flaneren over de boulevard

Langs de kust van de hoofdstad vind je een paar kleinere stadsstrandjes, die verbonden worden door een lange, ruime boulevard. Die is ideaal om een mooi stukje over te wandelen. Bewonder een paar van de mooiste panden, -of misschien zelfs een paar leuke schaarsgeklede toeristen- , en geniet vooral de perfect blauwe Middellandse Zee.

Je zult hier ook straatventers, eetkraampjes en optredende artiesten tegenkomen en je kunt op elk moment een beach bar inwippen: op deze boulevard is altijd wat te doen in Palma de Mallorca. Afhankelijk van hoe veel zin je hebt kan je zelfs helemaal doorslenteren naar El Arenal – hoewel een tocht met een gehuurde fiets dan misschien een handiger alternatief is.

promenade la palma

Een stukje van de promenade nabij El Molinar.

11. Portixol: de beste stranden van Palma

Zo’n twee kilometer ten oosten van de kathedraal van Palma vind je Portixol. Dat is een klein vissersdorpje dat langzaam is vastgegroeid aan de uitdijende hoofdstad. En nog steeds wordt er elke dag een verse vangst binnengebracht (waarvan je kunt genieten in de restaurantjes!). Maar Portixol is nu vooral bekend om zijn uitstekende stranden en dure hotels aan de kustlijn. Een groot voordeel van Portixol is natuurlijk dat het zo dicht bij Palma ligt – want voor veel van de andere mooiste stranden van Mallorca moet je een flink stuk reizen.

Het hoofdstrand van Portixol is gezellig, vrij klein en vaak vrij druk. Geniet van het ondiepe water, het warme zand en de beach bars.
Fun fact: de populaire Spaanse zangeres Rosalía heeft hier één van haar clips opgenomen!

Verder naar het oosten vind je de stranden van Molinar waar het wat rustiger is. Op het grote Ciudad Jardin Beach (nog verderop) kan je in alle rust zonnebaden en ook bedden en parasols huren. Dit is een Blue Flag Beach en tegelijkertijd één van de mooiste stranden van Mallorca. Dat moet je gezien hebben, dus!

Portixol

Bootjes kijken in de haven van Portixol!

Portixol Palma

Heb je geen wagen? Huur een fiets om hier te komen!

12. Uitgaan in Palma de Mallorca

Als je meer dan een dagtripje in Palma wilt spenderen, dan wil je vast weten wat er in de avond te doen is. Gelukkig is Palma één van de beste plekken om het nachtleven van Mallorca in te duiken.

Eerst stel ik voor dat je naar de wijk Santa Catalina, net ten westen van de oude binnenstad, gaat. Hier liggen uitstekende restaurantjes waaruit het nog moeilijk kiezen is voor je avondeten. Als de avond valt worden de terrasjes hier alleen maar voller. Nog later vertrekken de bezoekers richting kleine wijnbarretjes en cocktailbars. Er zijn plekken die rock en blues draaien.Verder is er ook een jazzclub met live muziek en de Sa Faxina is zelfs een gay bar.

Wil je uit je dak gaan op de tunes van een DJ? Ga dan naar het havengebied van Palma waar de grotere disco’s en nachtclubs liggen. Ook vind je hier een paar stripclubs als dat jouw ding is. Maak ook een uitstapje naar het stadsstrand, waar de beach bars tot laat in de nacht voor muziek en voor een echte party-atmosfeer zorgen.

Uitgaan in Palma de Mallorca

Een feestje meepikken is nooit verkeerd, toch?

13. Duik onder in het Aquarium

De kusten rond de Balearische Eilanden zijn beroemd vanwege het rijke zeeleven, dat zich vooral ophoudt bij de koraalriffen op de bodem. Ik kan je 100 procent aanraden om een duik te maken en zelf te gaan kijken hoe mooi het ecosysteem voor de kust van Mallorca is. Maar misschien heb je daar geen tijd voor. Of misschien ben je met kleine kinderen of andere mensen die niet kunnen of willen duiken. En in dat geval is het Palma Aquarium een uitkomst.

Het Aquarium is een nabootsing van het leven vóór de kust. Je vindt hier dan ook enorme koraalriffen die actief gekweekt worden – het Aquarium is een pionier op dit gebied.

Tussen de riffen zwemmen meer dan 700 verschillende vissen, van murenen, haaien en roggen tot zeepaardjes, zeekatten en andere kleine rifbewoners. Je ziet er de grootste haaientank van ons werelddeel, er is een speeltuin met een piratenschip voor kids, en je kan er een film over walvissen in 3D kijken. Het Aquarium geeft je meteen wat te doen in Palma de Mallorca als het weer slechter wordt, want eenmaal binnen ben je voorlopig nog niet uitgekeken in deze fascinerende vissenzoo.

bezienswaardigheden Palma de Mallorca Aquarium

Van kleine visjes tot grote haaien: je kunt hier veel mooie zeebewoners bewonderen!

14. Natuur van Mallorca in

Palma is een mooie, groene stad, maar je zult er weinig echte natuur aantreffen. De stad is wél een goede springplank voor een aantal activiteiten in Palma de Mallorca die je naar de mooiste plekken van het eiland brengen. Er zijn dagtrips en meerdaagse tours die je kunt boeken en die je in relatief comfort meenemen naar een paar prachtige stukjes Mallorca.

Zoals altijd raad ik aan om tours of excursies met GetYourGuide te boeken. Je kunt er meestal honderden reviews lezen, maar ze laten je meestal ook volledig gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Handig bij slecht weer of veranderde plannen!
Hier zijn alvast enkele leuke ideeën:

  • Maak een busrit langs de mooiste plekken van dit eiland (met airco!) helemaal naar het zuiden van Mallorca. Je ziet niet alleen de mooiste fotostops, maar gaat ook grotten verkennen en je maakt zelfs een tochtje met een boot langs de schitterende kust.
  • Vanuit Palma kan je ook een offroad buggytour boeken, waarbij je verborgen spots in de wildernis tegenkomt en de mooiste uitkijkpunten aan de kust bereikt.
  • Wil je echte luxe? Boek dan een privéjacht en verken de mooiste baaien en kliffen rond het eiland. Je kunt hierbij van een lekkere paella smikkelen terwijl je langs de bezienswaardigheden van Mallorca vaart!

Er zijn meer dan 200 activiteiten die je vanuit Palma de Mallorca kunt beginnen. Voor een overzichtje en iets dat jij echt wilt doen, kijk je dus best even hier.

wat te doen in Palma de Mallorca natuur

Tijdens een excursie vanuit Palma krijg je ook een andere kant van het eiland te zien.

Cap de Formentor excursies Palma de Mallorca

Cap de Formentor bijvoorbeeld. Dit prachtige plekje wil je toch niet missen?!

15. Mercat de l’Olivar: proef delicatessen van Mallorca

Mercat de l’Olivar is een overdekte markt in Palma de Mallorca waar vers eten wordt bereid. Dat maakt deze markt, dicht bij het havengebied van de hoofdstad, een uitstekende plek om te lunchen. Drik een biertje, bestel pinxtos of andere tapas, en geniet.
Dit is trouwens echt geen tourist trap: dit is een plek waar gewone Mallorcanen komen genieten van verse vlees-, vis- en groentegerechten.

Je vindt hier ook flink wat kraampjes die echte Mallorcaanse delicatessen bereiden, zoals de goed gekruide sobrasada-worst, het vegetarische stoofpotje tumbet en het rijstgerecht arroz brut. Dit soort lekkers houdt je wel op de been als je een dag lang de bezienswaardigheden van Palma de Mallorca gaat bestuderen!

Je krijgt de Mercat d’Olivar ook te zien op een wandeltocht langs de leukste markten van Palma.

Mercat de l Olivar

Van dagdagelijkse gerechten tot speciale specialiteiten – hier zit je goed!

16. Es Baluard museum van moderne kunst

Er zijn meer dan genoeg oude spots en monumenten in Palma – dat had je vast al door! Maar wil je ook iets zien dat een beetje meer van deze tijd is? In het Baluard Museu leer je de moderne kunst van het Middellandse Zeegebied kennen. De focus ligt in dit museum op werk van de Balearische eilanden, maar er zijn ook meer dan genoeg kunstwerken uit het vasteland van Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland en zelfs uit Japan

Het Baluard Museu bevat een uitgebreide collectie schilderijen, keramiek, beeldhouwwerk en multimedia die niet minder dan 5.000 vierkante meter beslaat. Honderden kunstenaars hebben stukken ingeleverd voor de tentoonstelling.

Behalve het vaste aanbod worden er natuurlijk ook wisselende exposities gehouden. Als laatste pluspunt kan ik nog melden dat al dit moois uitgestald staat in een oud fort. Door dit totaalpakketje is het Museu één van mijn dringende Palma de Mallorca tips voor kunstliefhebbers.

Es Baluard bezienswaardigheden Palma de Mallorca

Moderne beeldhouwkunst in het Es Baluard museum.

Zie je je vakantie naar de Balearen al helemaal zitten? Neem dan ook nog even deze tips voor Mallorca mee! Daar geef ik ideeën voor hotels, praktische tips, lekkere eetgelegenheden en nog meer weetjes om je vakantie goed voor te bereiden!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (1 vote)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>