21 februari, 2020

16 bezienswaardigheden in Porto en toffe dingen om te doen + 7x mooie hotels

Voor mij is Porto één van de gezelligste steden in Portugal. Fleurige huisjes, héél wat sfeer, prachtige azulejos en een historisch centrum waar je zo verliefd op wordt. Ik vertel je hier alles over de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Porto.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

Tip: de Porto Card

Vooraleer we beginnen met het opsommen van de allermooiste bezienswaardigheden in Porto, wil ik jullie toch ook deze tip nog meegeven.
Excursies kosten al snel veel geld per persoon en dus is de Porto Card een erg voordelig alternatief, want hier krijg je meteen meerdere excursies en toegangstickets aan een veel betere prijs (€13)!
Met deze pas krijg je gratis openbaar vervoer, gratis toegang tot een port wijnkelder, gratis toegang tot 11 museaeen mooie korting op een Hop-on Hop-off bus en tot 50% korting op de meeste musea en andere attracties in Porto.

Als je geen gebruik wil maken van het openbaar vervoer kost de Porto Card je zelfs maar €6 per persoon!

Bestel de Porto Card online
porto bezienswaardigheden

Dingen om te doen in Porto

In dit artikel vind je ook mijn favoriete tours en uitstapjes met GetYourGuide. Ik gebruikte deze website ook om inspiratie op te doen voor mijn citytrip naar Porto. Ze zijn makkelijk in gebruik en je kan bijna elke tour tot 24u op voorhand annuleren en je geld gewoon terugkrijgen.

 

 

1. Vergaap je aan de Azulejos op de kerken

Er zijn veel, héél veel, mooie kerken in Porto. Bij velen van deze Goddelijke plekjes is het niet het interieur dat met alle aandacht gaat lopen, maar net de buitenkant!

De Capela das Almas is volgens mij het allermooist, maar ook de Igreja de Santo Ildefonso, de Igreja dos Carmelitas en de Igreja de San Nicolau zijn stuk voor stuk pareltjes. Het exterieur is bij elk van deze kerkjes ingelegd met blauwe azulejos, zeg maar de nationale trots van Portugal. Deze handgeschilderde tegeltjes (meestal wit met blauw) geven vaak een bepaald verhaal weer, of dienen gewoon voor decoratieve doeleinden. Eén ding is zeker: dit zijn enkele van de mooiste kerkjes die ik al ooit zag!

capela das almas porto bezienswaardigheden

De Capela das Almas.

igreja de santo ildefonso azulejos porto bezienswaardigheden

De Igreja de Santo Ildefonso.

Igreja dos Carmelitas kerk porto bezienswaardigheden

De Igreja dos Carmelitas.

2. Livraria Lello

Deze boekenwinkel werd ooit uitgeroepen tot de mooiste boekhandel ter wereld. Dit in combinatie met J.K. Rowling die hier vroeger inspiratie kwam opdoen voor haar ‘Harry Potter’ boeken zorgt voor een ongeziene toestroom van toeristen.

Het prachtige houtsnijwerk, de feeërieke trap en de torenhoge boekenkasten maken van deze winkel absoluut een pareltje, maar of het nu echt om de mooiste boekenwinkel ter wereld gaat… Daar twijfel ik nog aan.

Dit is echt een heel mooi plekje om te bezoeken, maar er zijn vaak zó veel bezoekers dat je er eigenlijk niet echt meer van kan genieten… Ben je op een rustiger moment in Porto? Geniet er dan dubbel en dik van!

Livrario Lello bezienswaardigheden Porto

Spijtig genoeg is deze bezienswaardigheid een beetje verzadigd met toeristen…

3. Mensen kijken in de Zona Ribeirinha

Eén van de gezelligste plekjes in Porto is de Zona Ribeirinha. Overdag loopt het hier vol met mensen, maar ’s avonds barst de gezelligheid pas echt los. Straatmuzikanten (en andere artiesten) laten de promenade uit zijn voegen barsten, en de vele restaurants profiteren daar natuurlijk ook van mee. De kleurrijke gevels, de nabijheid van het water, de gezellige atmosfeer en het mooie uitzicht zorgden ervoor dat ik hier elke avond terugkwam.

zona ribeirinha porto

De Zona Ribeirinha. Het gezelligste plekje van Porto.

4. Zonsondergang vanaf de Dom Luis I brug

Overdag of ’s avonds, het uitzicht vanaf de Dom Luis I brug over Porto is fe-no-me-naal.

Je moet er wel wat voor over hebben, want de brug ligt vrij hoog boven de stad. Maar al bij al vallen de trappen heel goed mee, en als je het écht niet ziet zitten dan kan je ook nog altijd de kabeltram nemen (€2,50).

Ga minstens één keer de zonsondergang boven Porto bekijken vanop de Brug (of langs de Gaia kant van de Brug). Het kan eigenlijk niet romantischer of mooier dan dit!

Dom Luis I brug Porto zonsondergang

Het uitzicht vanop de Dom Louis I brug van Porto. Mooi overdag, maar nog mooier als de zon ondergaat!

5. Sao Bento treinstation

Als je maar geen genoeg kan krijgen van deze azulejos, dan moet je zeker ook naar het Sao Bento treinstation gaan. Hier is het niet de buitenkant, maar de binnenkant die werd ingelegd met deze keramieken plaatjes. Als je goed kijkt, zie je hier de geschiedenis van Portugal; de koninklijke families, de oorlogen en uiteraard ook de transportmogelijkheden doorheen de eeuwen heen. Nadat je de azulejos hebt bekeken, kan je misschien één van de onderstaande daguitstappen plannen vanuit dit station?

sao bento trein station porto

Dit treinstation werd ooit zelfs uitgeroepen tot het mooiste station ter wereld!

6. Miradouro da Vitória

Er zijn héél veel mooie uitzichten boven de tweede grootste stad van Portugal, maar eentje die je zeker niet mag overslaan is het Miradouro da Vitória. Op dit (letterlijk en figuurlijk) hoogtepunt van Porto krijg je een ongeremd uitzicht over de terracotta daken van Porto, de Douro Rivier en het gezellige Gaia. Schrik niet door het bordje met daarop ‘Privaat domein’. De eigenaar deelt zijn mooie uitzicht maar al te graag (gratis!) met zowel toeristen als locals!

Miradouro da Vitória Porto bezienswaardigheden

Miradouro da Vitória. Het is eens een ander uitzicht boven deze mooie stad!

7. Igreja de Sao Francisco

Kerken, kathedralen en kapellen zijn er genoeg in Porto. Maar de meest indrukwekkende van allemaal is zonder twijfel de Igreja de Sao Francisco. Ik durf zelfs zeggen dat dit één van de mooiste en meest bijzondere kerken is die ik ooit zag!

Met je ticket mag je zowel de kathedraal bezoeken als enkele aanpalende ruimtes. Ik raad dan ook aan om beiden te ontdekken! De andere kamers zijn volgestouwd met geestelijke en goddelijke hebbedingen, maar ik vond vooral de kelder (een griezelige verzameling van graftombes) en de Sala de Sessões (een kamer overladen met luxe! Prachtige stoelen, een duizelingwekkende luster en héél veel goud!) de moeite waard. Eigenlijk zou ik alleen al hiervoor de toegangsprijs hebben betaald. Maar als je dan voet zet binnen de eigenlijke kerk… Waauw! Je mond valt gegarandeerd open!

Bijna de volledige voorkant en zijkanten worden ingenomen door prachtige taferelen uit houtsnijwerk zo hoog en zo ver als de kerk rijkt. Deze beeltenissen zijn heel gedetailleerd en eigenlijk weet je niet waar je eerst moet kijken. Ik geloof dat ik een beetje kortsluiting in mijn hersenen kreeg van zo veel overdaad te zien! De houten kunstwerken zijn bovendien ook nog eens ingesmeerd met honderden kilo’s goud (tussen 250 à 400 kg om exact te zijn). Het is ongelooflijk hoe mooi deze kerk is!

Met de Porto Card krijg je hier 25% korting op de toegangsprijs.

bezienswaardigheden Porto igreja de Sao Francisco

Dit enorm gedetailleerde handwerk was voor mij één van de spectaculairste bezienswaardigheden van Porto.

igreja de Sao Francisco porto bezienswaardigheden

Op foto zie je niet half hoe schitterend het interieur van deze kerk is!

Sao Francisco kerk porto

Vergeet niet om ook de andere plekjes te bezoeken tijdens je bezoek aan de Sao Francisco kerk! (dit is de Sala de Sessões)

8. Se Kathedraal (en dan vooral het klooster daarvan)

Als je alle geestelijke plekjes van Porto wil zien, dan ga je veel tijd nodig hebben! Maar toch raad ik een bezoekje aan de Se Kathedraal ook heel hard aan. De binnenkant van de kathedraal vind ik niet bijzonder, maar het klooster daar rechts van is dat zeer zeker wel. Voor €3 mag je de prachtige binnenplaats binnen. Daar vind je een bonte verzameling van azulejos en als je iets hoger klimt, krijg je ook een prachtige collectie van geestelijke kledij te zien. Nog een verdieping hoger vind je enkele mooie (en rijkelijk versierde) kamers en als je van daaruit naar buiten loopt kan je rustig genieten van het uitzicht op de azulejos beneden én tegelijkertijd genieten van de stralende zon (als die schijnt, natuurlijk).

se kathedraal porto klooster azulejos

Het klooster van de Se Kathedraal in Porto heeft een hele mooie binnenplaats met azulejos.

se kathedraal porto bezienswaardigheden

En de kamertjes die je kan bezoeken zijn ook niet mis!

9. Clerigos toren en de São Pedro dos Clérigos kerk

Jullie zullen nu vast denken dat ik een heilige boon ben (was het maar waar!), maar toch wil ik nog één kerk opsommen die ik de moeite vind om te bezoeken. In feite zijn dit twee-in-één bezienswaardigheden in Porto, want de Clerigos toren en kerk zijn met elkaar verbonden. De binnenkant van de kerk is een beetje apart, maar zeker wel mooi. Maar het is toch vooral de toren die de moeite loont om te beklimmen. Voor €5 mag je enkele tientallen trappen naar boven trotseren. Het vergt het betere klimwerk, maar eens je boven bent word je wel beloond met een uitzonderlijk mooi (360°!) uitzicht over Porto.
Met de Porto Card krijg je 50% korting op je toegangsticket.

Bestel tickets (€5)

clerigos toren Porto

Een mooi beeld met daarachter de Clerigos toren van Porto.

Sao Pedro dos Clerigos kerk porto

Het interieur van de São Pedro dos Clérigos kerk, vlak achter de Clerigos toren.

10. Cemitério de Agramonte

Het is misschien een beetje vreemd om een begraafplaats te bezoeken tijdens je citytrip naar Porto, maar dit plekje is toch echt een aanrader. De Cemitério de Agramonte lijkt wel een open-air kunsttentoonstelling! Je vindt hier bijna alleen maar prachtige grafkapellen waar kosten noch moeite voor zijn gespaard. De rust die hier heerst is trouwens een heel welkome afwisseling van het drukke Porto. Op een zonnige dag is het hier heerlijk vertoeven, ook al klinkt dat misschien een beetje vreemd… Probeer het zelf eens, dan zal je me wel snappen!

cemiterio de agramonte porto bezienswaardigheden

De Cemitério de Agramonte. Prachtige kunstwerken!

11. Casa da Musica

Je zou het niet verwachten in een stad vol met historische gebouwen, maar Porto heeft ook moderne architectuur! Een prachtig voorbeeld daarvan is de Casa da Musica. Een soort muziektheater die ook dienst doet als de lokale kunstacademie. Het gebouw is heel indrukwekkend van buitenaf, maar een gegidste rondleiding langs de binnenkant is ook niet mis!
Met de Porto Card krijg je 50% op een toegangsticket.

casa da musica porto

Hou je van moderne architectuur? Dan moet je hier wel even langslopen.

12. Drink Porto in één van de grote portohuizen van Gaia

Vanuit de Zona Ribeirinha heb je de grote porthuizen zeker al gezien (Kopke, Sandeman, …). Deze bevinden zich in Gaia, één van de leukste wijken van Porto. Het is hier erg gezellig om uit eten te gaan en van hieruit de zon onder te zien gaan boven de kleurrijke huisjes van Porto. Maar het wordt nóg leuker, als je bij die maaltijd ook een glaasje porto drinkt.

Als je liever een rondleiding krijgt door een van de wijnkelders van deze grote porthuizen, dan kan dat hier ook. Voor ongeveer €10 mag je de kelders bezoeken en mag je natuurlijk ook enkele glaasjes porto uitproberen. Voor €20 kan je porto drinken en terwijl genieten van een prachtige Fado.

Regel een tour

porthuizen gaia porto proeven

Eén van de bekendste porthuizen in Gaia: Sandeman.

13. Prop jezelf vol met Pasteis de Belém

OK, deze Portugese lekkernij is eigenlijk afkomstig uit Lissabon, maar… Het smaakt hier even lekker, hoor!

Dit ultieme dessert bestaat uit een krokante bladerdeeg die een soort van crême brullée samenhoudt. De combinatie? Overheerlijk! Ik vond de (boterige) korst van ‘Fábricada Nata’ in Porto heel lekker. Maar er zijn ongetwijfeld nog gezellige plekjes waar je deze verwennerij kan uitproberen.

Pasteis de belem porto

Dit moet je proberen!

14. Geniet van het uitzicht vanuit de Jardins do Palácio de Cristal

Er zijn meer dan genoeg dingen om te doen in Porto, maar soms wil je ook gewoon even uitrusten. De perfecte plek om je beenspieren te ontspannen -geloof me, de steile straten van Porto zijn vermoeiend!- zijn de Jardins do Palácio de Cristal. Dit grote groene stadspark heeft voor iedereen wat. Een promenade met bankjes vanwaar je mensen kan kijken, een leuke speeltuin voor de kindjes, mooie stukjes schaduwrijke natuur om aan de felle zon te ontsnappen en prachtige uitzichten over de stad. In de lente en zomer is er hier trouwens ook altijd wel iets te doen. Een festivalletje, een foodtruck festival of een gezellige bijeenkomst. Ontsnap even aan het drukke Porto en geniet in deze groene omgeving.

jardins do palacio de cristal porto

Ontsnap aan alle toeristen en krijg een prachtig uitzicht over Porto in dit groene pareltje.

Leuke daguitstappen vanuit Porto

In feite kan je –als je Speedy Gonzalez heet– alle bezienswaardigheden van Porto in één dag zien. In twee dagen lukt het zeker, en in drie kan je de stad zelfs héél relaxed bezoeken.

Wil je graag wat langer genieten van de toffe sfeer in Porto? Boek dan ook een leuke daguitstap. Vanuit Porto zijn er twee die ik aanraad.

15. Van Porto naar de Douro Vallei

Het hoogtepunt van mijn reis door het Portugese vasteland was de Douro vallei.
Op ongeveer anderhalf uurtje rijden bevindt zich een waar paradijs voor natuur-, wijn- en cultuurliefhebbers.
Glooiende, groene landschappen worden meedogenloos in tweeën gesplitst door de snel stromende Douro rivier. Op de valleiflanken staan duizenden rijen druivenboompjes. En geloof me; dat is een prachtig zicht! Het is hier niet alleen mooi, trouwens. De porto die van deze druiven wordt gemaakt is absoluut overheerlijk.
Ga langs bij één van de vele Quintas (porthuizen), loop daar even door het domein en geniet van een kleine selectie van hun geproduceerde porto. En de mooie landschappen natuurlijk! Als je wil, kan je ook een uurtje op een traditionele boot rondvaren op de Douro rivier.
Ik huurde een auto voor één dag voor amper €10 (maar daarbij komen ook nog tolwegen, benzine en toegangstickets voor de porthuizen), maar kon er gerust nog enkele dagen langer blijven. Als je graag wat meer wil lezen over mijn daguitstap naar de Douro Vallei, lees dan zeker ook dit artikel.
Wil je onderweg liever alles kunnen gadeslaan en geen verborgen kosten hebben? Boek dan een gegidste daguitstap vanuit Porto. Dat kan al voor €80 pp.
Heb je geen tijd om deze Portugese zoete wijn beter te leren kennen? Regel dan een rondleiding in één van de wijnkelders in Porto (de stad, weliswaar). Zo’n tour kan al vanaf €10 en je krijgt er meestal drie glaasjes overheerlijke porto voor terug én heel veel info.

Boek een tour naar de Douro vallei

douro vallei daguitstap porto

Eén van de mooiste landschappen die ik zag in Portugal!

16. Van Porto naar Aveiro en Costa Nova

Aveiro wordt vaak ook als een daguitstap aanbevolen vanuit Porto. Het Portugese Venetië staat bekend voor zijn vele (verrassend grote!) kleurrijke boten die door de smalle kanaaltjes navigeren en onderweg heel wat toeristen meepakken. Het centrum is charmant, maar héél erg klein. Op één à twee uur ben je eigenlijk al helemaal rond. En aangezien het toch een dik uur pendelen is vanuit Porto, vind ik alleen Aveiro bezoeken niet echt de moeite waard.

Daarom raad ik aan om deze daguitstap te combineren met een bezoek aan Costa Nova. Vanuit Aveiro vertrekt er bijna om het uur een bus naar Costa Nova, één van de gezelligste badplaatsen van Portugal.
De lange promenade wordt opgefleurd met prachtige gestreepte strandhuisjes die echt wel de moeite waard zijn om te zien. Heb je genoeg foto’s genomen van deze dromerige hutjes? Vergeet dan niet om ook wat tijd uit te rekken voor het strand. Het is hier echt ongelooflijk mooi. Toen ik er was, was het héél rustig en dat maakte dit zandstrand alleen nog maar fantastischer. Neem wel een extra trui mee, want het waait hier ongelooflijk hard.

Wil je graag een tour boeken naar Aveiro/Costa Nova? Dat kan al vanaf €48 per persoon.

aveiro daguitstap porto

Aveiro is niet zo groot, maar wel heel charmant! Combineer je daguitstap met een bezoek aan Costa Nova en je bent wel een hele dag zoet.

costa nova daguitstap porto

Enkele van de gekleurde huisjes van Costa Nova.

7x mooie hotels in Porto

1. Mercador Guesthouse

Dit intieme hotel valt op door zijn unieke interieurinrichting. Elke suite is stijlvol ingericht met kunst en aardewerk uit de koloniale tijd van Portugal en tegelijk hebben de kamers een vernieuwde eigentijdse uitstraling. Het Mercador Guesthouse ligt in één van de meest trendy en drukste straten van Porto, maar toch kan je er genieten van een rustige sfeer in de magnifieke tuin na een dag vol actie in de Douro vallei.

De accommodatie is trouwens ook geschikt voor families om het bruisende Porto verkennen. Foodies zullen zich in de omgeving van het Mercador Guesthouse in de zevende hemel voelen, want je vindt er heel wat geweldige Portugese en internationale restaurants. Probeer er zeker ‘Francesinha’ uit, een rijk traditioneel gerecht dat bestaat uit vlees, kaas en brood! Een overnachting in een retro kamer met modern comfort kost €60 voor twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Mercador Guesthouse

© Mercador Guesthouse – Ruime kamers, voorzien van alle gemakken.

Mercador Guesthouse bezienswaardigheden Porto

© Mercador Guesthouse – Maar vooral: het is hier erg goedkoop

2. Cocorico Luxury Guesthouse

Als Frankrijk en Portugal een liefdesbaby hadden, zou het zomaar dit hotel kunnen zijn. De kamers in het Cocorico Luxury Guesthouse zijn vernoemd naar de goede relatie tussen beide landen. Dit hotel is een uitstekende keuze als je in Porto bent voor een romantische vakantie. De gezellige kamers met historische accenten bieden bovendien een fantastisch uitzicht op de oude binnenstad.

Compleet met een geweldig restaurant is dit één van de meest stijlvolle hotels in Porto. De accommodatie ligt vlak aan de Douro rivier en in de buurt van enkele schitterende plekken, zoals de Mercado do Bolhão, een traditionele boerenmarkt met cafés en restaurants. Dankzij de locatie is Cocorico Luxury Guesthouse een eersteklas keuze om de stad te verkennen samen met het gezin. Gemiddeld betaal je zo’n €95 voor één nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Cocorico Luxury Guest House

© Cocorico Luxury Guest House – Niet alleen de kamers zijn mooi, ook het uitzicht is prachtig.

Porto hotels Cocorico Luxury Guest House

© Cocorico Luxury Guest House – Wat een heerlijke badkamer! Vind je ook niet?

3. Ribeira do Porto Hotel

Dit hotel bevindt zich in hartje Porto, in de populaire wijk Ribeira. Je zit direct aan de rivier de Douro en toch centraal. Bezienswaardigheden in Porto zijn vanuit het hotel gemakkelijk te bereiken via het metrostation dat op slechts 10 minuten lopen ligt. Vlakbij het hotel (op 300 meter) vind je de Dom Luis- brug en het Palacio da Bolsa.

Deze accommodatie beschikt over prima kamers met comfortabele bedden en goede sanitaire voorzieningen. Verder is iedere kamer voorzien van een flatscreen televisie, een kluisje en airco. Over het ontbijt zijn de gasten heel tevreden! Zo ben je er zeker van dat je dag goed begint. Een hapje en een drankje kun je nuttigen in de sfeervolle ‘A Tasca Bar’ en in het hele hotel is gratis wifi.

Adres: Praça da Ribeira nº5, União de Freguesias do Centro, 4050-513 Porto, Portugal
Kamers: vanaf € 109,- per nacht.
Online boeken en prijzen: Agoda.comBooking.com

Ribeiro do Porto Hotel

Prachtige kamers! – © Ribeiro do Porto Hotel

Ribeiro do Porto Hotel uitzicht

En misschien wel het mooiste uitzicht over Porto! – © Ribeiro do Porto Hotel

4. Pao de Acucar Hotel

Alle hoogtepunten van Porto zijn vanuit dit hotel gemakkelijk te bereiken, want het ligt midden in de historische binnenstad. Bezienswaardigheden als: de bibliotheek Livraria Lello, de kerken Torre dos Clérigos en Igreja da Nossa Senhora da Serra do Pilar en de markt Mercado do Bolhão liggen allemaal op loopafstand van het hotel.

Dit hotel is heeft ruime en stijlvolle kamers die voorzien zijn van airconditioning, satelliet-tv en een minibar. De openbare ruimtes zijn gezellig ingericht met nostalgische spullen, met als hoogtepunt ‘het museum’, waar je in de avond gezellig kunt zitten. Het ontbijt is heel verzorgd en het personeel is zeer vriendelijk en behulpzaam.

Adres: Rua do Almada 262, União de Freguesias do Centro, 4050-032 Porto, Portugal
Kamers: vanaf € 208,- per nacht
Online boeken en prijzen: Agoda.comBooking.com

Pao de Acucar Hotel

Heerlijk relaxen in dit luxehotel! – © Pao de Acucar Hotel

Pao de Acucar Hotel Porto

Geen misse kamers, he? – © Pao de Acucar Hotel

5. Porto Palácio Congress Hotel & Spa

Dit vijfsterren hotel in Porto heeft als voordeel dat het zeer aangenaam geprijsd is. Deze accommodatie ligt iets buiten de oude binnenstad en vlakbij het voetbalstadion Estadio do Bessa en het concertgebouw Casa de Musica. Vlakbij het hotel liggen twee metrostations, waardoor het centrum gemakkelijk bereikbaar is.

Je kunt hier genieten van een heerlijke spa inclusief massageruimtes. Daarnaast kun je gebruik maken van het binnenzwembad en een squashbaan. Op het dak van het hotel vind je de zogenaamde VIP-lounge. Hier kun je genieten van het uitzicht over de stad en de rivier de Douro. De kamers zijn modern en luxueus ingericht met onder andere een flatscreen televisie, een minibar en een marmeren badkamer met vloerverwarming.

Adres: Avenida da Boavista, 1269, Lordelo do Ouro e Massarelos, 4100-130 Porto, Portugal
Kamers: vanaf € 113,- per nacht
Online boeken en prijzen: Agoda.comBooking.com

Porto Palácio Congress Hotel & Spa

Moderne kamers van alle gemakken voorzien. – © Porto Palácio Congress Hotel & Spa

Porto Palácio Congress Hotel

Met een uitgebreid ontbijt kan je vol energie aan je dag beginnen. – © Porto Palácio Congress Hotel & Spa

6. Grande Hotel de Paris

De atmosfeer in het oudste hotel van Porto is geweldig. Vooral de drie monumentale trappenhuizen zijn zeer indrukwekkend. Daarnaast is de authentieke ontbijtzaal, met al het antiek en zelfgebakken lekkernijen, één van de mooiste ruimtes in dit hotel. In de fraaie en rustig gelegen binnentuin kun je zalig ontbijten of lekker lezen.

Dit hotel ligt op een toplocatie als je van plan bent om een citytrip naar Porto te maken, want alle bekende bezienswaardigheden zijn vanuit dit verblijf te voet bereikbaar. Het personeel is zeer gedreven en vriendelijk en doet er alles aan om het je naar de zin te maken. De kamers zijn comfortabel uitgerust en hebben een privébalkon met zicht op de oude binnenstad. In het hele hotel is gratis wifi beschikbaar.

Adres: Rua da Fábrica, 27/29, União de Freguesias do Centro, 4050-247 Porto, Portugal
Kamers: vanaf € 114,- per nacht
Online boeken en prijzen: Agoda.comBooking.com

Grande Hotel de Paris Porto

In dit luxueuze hotel zit je goed tijdens je citytrip naar Porto! – © Grande Hotel de Paris

porto hotels Grande Hotel de Paris

Heerlijk zachte bedden om te bekomen na al dat wandelen langs de steile straatjes. – © Grande Hotel de Paris

7. Hotel Estoril Porto

Overnachten in Porto kan uitstekend in dit budgethotel dat een prachtige ligging heeft met een mooie tuin. Deze vriendelijke accommodatie ligt aan de rand van het centrum en wordt omringd door tal van lokale eetgelegenheden waar je authentieke Portugese gerechten kunt proeven. Wil je de oude binnenstad verkennen? Dat vormt geen enkel probleem, want het dichtstbijzijnde metrostation ligt op slechts 10 minuten stappen.

Buiten ontbijten is heel goed mogelijk, want het hotel heeft een hele mooie tuin. De kamers zijn eenvoudig, maar erg netjes. Iedere kamer heeft centrale verwarming, kabeltelevisie en een eigen badkamer. Daarbij kun je iedere dag rekenen op verse handdoeken. Het personeel krijg van alle gasten een erg goede beoordeling en kan je veel tips geven over de bezienswaardigheden in de stad en de lokale restaurantjes.

Adres: Rua De Cedofeita, 193, União de Freguesias do Centro, 4050-179 Porto, Portugal
Kamers: vanaf € 61,- per nacht
Online boeken en prijzen: Agoda.comBooking.com

Hotel Estoril Porto budget

Deze budget accommodatie ligt niet ver van het centrale gedeelte van Porto. – © Hotel Estoril Porto

Hotel Estoril Porto

Even ontsnappen aan het stadsleven? Verken dan de mooie tuin van dit hotel. – © Hotel Estoril Porto

Citytrip naar Porto

Is je citytrip naar Porto nog niet geboekt en ben je overtuigd door dit artikel? Kijk dan zeker eens naar deze mooie aanbiedingen.
Een citytrip naar Porto hoeft niet duur te zijn en met een weekendje (of een verlengd weekend) kan je al heerlijk genieten van deze Portugese stad!

Uitstapjes vanuit Porto

Er is natuurlijk nog veel meer te doen in Porto dan alleen deze bezienswaardigheden. Ben je benieuwd naar andere attracties of tours? Kijk dan ook eens op websites zoals GetYourGuide en Ticketbar.

Hieronder al een klein overzichtje:

 

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   
  1. Beste Sam,
   Ik ben heel enthousiast over je pagina, de bezienswaardigheden en de weetjes die je er bij zet!
   Ik vertrek op 2 augustus naar Portugal (een week Lissabon en een week Porto) en daar helpt je blog ons zeker bij!
   Bedankt!

   • Hey Kaat!

    Dat is heel leuk om te lezen. Altijd tof als mensen iets met mijn tips en weetjes zijn 😉
    Beide steden zijn fantastisch. Veel plezier!

    Groetjes
    Sam

  2. Brigitte De Kok says:

   Thnx Sam, super leuk beschreven en toffe foto’s! Wij vertrekken maandag voor 2,5 week naar Portugal – Lissabon en willen daar rondtrekken. Lissabon en Porto in ieder geval 😉 dus fijn je blog.

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!