23x Bezienswaardigheden in Réunion: Wat te doen op dit eiland?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 26 oktober, 2023

Réunion wordt door de Fransen ook weleens het 'île Intense' genoemd. Wel... ik zou het zelf niet beter kunnen beschrijven! Dit groene eiland is namelijk een waar paradijs voor iedere avonturier. Van torenhoge vulkanen tot weelderige regenwouden en betoverende koraalriffen: Réunion biedt een ongeëvenaarde diversiteit aan natuurlijke wonderen die élke reiziger zonder twijfel in verrukking brengt!
En doordat het zo Europees aanvoelt (het is onderdeel van Frankrijk!) is het ook nog eens heel eenvoudig om er rond te reizen. Benieuwd geworden? Lees hieronder mijn persoonlijke aanraders van bezienswaardigheden in Réunion. En uiteraard bezocht ik ze ook allemaal zelf!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


grand galet waterval bezienswaardigheden Reunion

Sam bij de Grand Galet waterval in Réunion.

23x Mijn favoriete bezienswaardigheden in Réunion

Ik ging negen dagen lang op rondreis door Réunion en deed er dagelijks meerdere fantastische ontdekkingen. In deze blog neem ik je mee langs de -volgens mij- meest adembenemende bezienswaardigheden van dit eilandparadijs, waar avontuur en schoonheid altijd opnieuw lijken samen te komen.

Ready? Hier zijn de twintig mooiste schatten van Réunion!

Grand Galet waterval

Wil je weten wat volgens mij de allermooiste, absoluut niet te missen bezienswaardigheid van Réunion is? Dat is zonder twijfel de Grand Galet waterval (soms ook Langevin waterval genoemd). Verschillende kleine en grote stroompjes donderen tegelijkertijd naar beneden in een vijftal fenomenale watervallen die omringd worden door honderden tinten groen. De geërodeerde, getrapte rotsblokken en stenen erachter zijn al in evenveel tinten bruin, zwart en rood te aanschouwen en monden daaronder uit in een gigantische opvangschaal voor die vele liters ijskoud water.

Tijdens mijn bezoek werd ik zó overdonderd door de schoonheid, grootsheid en pure kracht van dit natuurspektakel, dat ik er emotioneel van werd. Echt, ik heb al tientallen – misschien zelfs honderden! – watervallen gezien, maar deze is voor mij echt de allermooiste. En eerlijk… Zo gul strooi ik normaal niet met zó’n grote superlatieven!

Bovendien hoef je er niet eens een stevige hike voor af te leggen. Het uitkijkplatform boven deze verschillende watervallen is namelijk vlot vanaf de straat te bereiken. Wees wel voorbereid: dit is een populaire attractie in Réunion, dus het kan er druk zijn. Naast de snel oprukkende wolken en mist is dit dus nog een goede reden om niet te laat aan je dag te beginnen!

Wil je een duik nemen in het ijskoude water of de waterval iets meer voor jezelf hebben? Je kunt vanaf het uitkijkplatform ook naar beneden klimmen! Weet wel dat dit een erg steil pad is. Ik hield me meer dan eens stevig vast aan rotsblokken of boomwortels en schoof op m’n kont verder naar beneden of omhoog.
Om bij het bassin uit te komen, zul je bovendien over enkele (gigantische) rotsblokken moeten klimmen en eigenlijk is dat onmogelijk zonder ook je voeten nat te maken. Wees dus bereid om je schoenen tijdig uit te trekken, of het pad af te leggen met goede waterschoentjes.

grand galet bezienswaardigheden reunion

Dé mooiste bezienswaaridigheid van Réunion als je ‘t mij vraagt!

Grand Galet waterval reunion

Deze waterval wil je niet overslaan!

Bezoek een erg recente lavatunnel

Nu je al zo veel vulkanische plekjes hebt gezien, blijft er eigenlijk nog maar één must-do over om je lijstje af te werken… En dan heb ik er het natuurlijk over om een lavatunnel van binnenuit te bezoeken!

Je kan deze spannende activiteit slechts op enkele plekjes ter wereld uitproberen en in Réunion kan het bovendien ook nog eens in één van de jongste lavatunnels ter wereld. In het zuiden is het ondergrondse lavalabyrint namelijk nog maar sinds 2004 gevormd. En nu voel ik me toch wel een beetje oud – want dat is ruim tien jaar jonger dan ik!

Samen met Julien van SpeleoCanyon Réunion (tel: +262 692 115 013) daalde ik af in dit bizarre grottenstelsel van vele kilometers lang. Het is er pikdonker en ziet er helemaal anders uit dan andere grotten die je misschien al eens bezocht. Omdat deze tunnel zo recent is, heeft Moeder Natuur immers nog niet echt de tijd gehad om de plek terug te claimen. Daardoor valt het op hoe ‘schoon’ deze tunnel is. Er zijn geen beestjes, mossen of planten te bespeuren (er zijn wél wortels van bomen die zich door de lavavelden hebben geforceerd!). Helemaal anders als ik het vergelijk met mijn eerdere bezoeken aan lavatunnels (Terceira, Pico, Lanzarote).

De rondleiding duurt ruim drie à vier uur, maar dat vliegt echt voorbij. Onderweg krijg je prachtige formaties te zien en wordt eenvoudig uitgelegd hoe dat allemaal werd gevormd door welke vulkanische activiteit. Op sommige momenten moet je letterlijk neerliggen om verder te kunnen kruipen, maar bij het begin van de rondleiding krijg je handschoentjes, kniebeschermers en een helm zodat dat echt geen probleem is.

Van hete lava moet je absoluut niet wakker liggen. Die is al láng gestold! Alhoewel… lang? Het kan maar liefst een maand duren vooraleer het hete gespuw van de vulkaan tot een normale temperatuur afdaalt! Toch raad ik wel aan om je sportief te kleden, want -afgekoelde lava of niet- je zult het hier wel warm krijgen. Ondergronds is het behoorlijk vochtig en iedere inspanning laat je dan ook snel in zweten uitbarsten.

Onze gids Julien noemt deze tunnel geregeld ook de ‘Tunnel gourmand‘ omdat het inderdaad lijkt alsof het plafond uit druipende chocolade bestaat. De ingevallen plafonds doen dan weer denken aan cake of chocolate fondant door hun speciale structuur… Je zult tijdens een bezoek dus echt wel al je zintuigen gebruiken! Maar hou je misschien wel een beetje in, want stukjes vulkaan beginnen likken of opeten is natuurlijk ook niet de bedoeling…

bezoek aan lavatunnel reunion

Wat een bijzondere ervaring!

Julien SpeleoCanyon Réunion

Julien aan het einde van de rondleiding door de lavagrot. Het is me d’r eentje 😉 !

Probeer eens parapente

Je zult in Réunion vooral kennis maken met de elementen vuur en water – maar, nu is het tijd om ook de lucht rond dit eiland te verkennen! Wie mij al even volgt, die weet dat ik verslaafd ben aan prachtige panorama’s en uitzichtpunten. Normaal moet je daar redelijk veel moeite voor doen en nogal wat voor klimmen en klauteren, maar in Réunion kan het ook op een andere manier. Het is namelijk mogelijk om het eiland vanuit de lucht verkennen door te parapenten!

Ik sprak af bij Parapente Réunion, vlakbij Kélonia (lees daarover verder meer) en werd samen met enkele andere adrenalinejunkies in een busje geplaatst dat ons naar 800 meter hoogte bracht. Afhankelijk van de optie die je kiest, kun je ook naar 1500 meter hoogte rijden.

Alles gebeurt heel rustig. Je krijgt een veiligheidsharnas en -helm en voor je het weet ben je aan je begeleider vastgegespt en loop je samen de berg af, waarna je meteen door het gigantische zeil omhoog wordt getild en net als een vogel op de luchtstromingen glijdt. Wát een ervaring!

Twintig minuten lang kreeg ik de meest fenomenale panorama’s te zien, terwijl mijn gids rustig al mijn vragen beantwoordde en ons intussen zachtjes omhoog en omlaag stuurde. De bewolkte berg, maakt plaats voor groene valleien die op hun beurt weer verdwijnen voor de golvende oceaan in tientallen kleuren doorzichtig blauw en groen. Met een beetje geluk kun je vanaf deze hoogte zelfs de silhouetten van walvissen in het water zien!! Afhankelijk van hoe comfortabel je je voelt, laat je gids je ook zelf even sturen of doet hij enkele duizelingwekkende kunstjes met je. De zwaartekracht trekt erg sterk aan je wangen, bereid je dus voor op grappige foto’s en filmpjes)!

Als er één spannende activiteit in Réunion is die je niet mag overslaan, dan is het wel deze.

wat te doen in reunion parapente

Op zoek naar de mooiste uitzichten over Réunion? Dan is parapente iets voor jou!

Cascade du Voile de La Mariée

Zoals je al kon lezen, is Réunion een eiland vol vuur – maar ook water is sterk vertegenwoordigd element! Ik had het hierboven al over de prachtige Grand Galet waterval, maar er is nog eentje die mijn mond deed openvallen van verbazing tijdens mijn bezoek aan dit eiland. De naam Cascade du Voile de la Mariée, of de ‘bruidssluier waterval’ deed mijn verwachtingen hoog oplopen, maar loste die ook mooi in. Wat een pareltje!

Als je de Cirque de Salazie bezoekt en op weg bent naar het prachtige Hells-Bourg (meer daarover later), dan zul je op een gegeven moment een gi-gan-ti-sche waterval van de rotsen zien kletteren op een paar honderd meter van de baan. Je kan deze bezienswaardigheid dus gewoon vanaf de straat zien. Het is vanop deze afstand al een indrukwekkend tafereel, maar door een kleine, niet al te intensieve hike te doen, kun je ook vlak onder dit natuurspektakel staan!

Laat je huurauto achter bij ‘Sentier de la cascade du Voile de la mariée‘ (Google Maps) en neem daar het steile pad dat het dichtst bij Salazie (= een dorpje) ligt. Links zie je een huisje waar een bord met “chemin privé“ voor staat en rechts daarvan staat een blauw bord met bewegwijzering naar de waterval (“Cascade du Voile de la Mariée“).
Daal af naar beneden tot je een kabelbrug (“La Passelle” genaamd) over steekt. Dan klim je een tijdje omhoog langs een geasfalteerde weg waarlangs huisjes staan. Daarna passeer je nog eens drie snel op elkaar volgende bochten zie je in de laatste draai een bord staan die opnieuw “Cascade du Voile de la Mariée” aangeeft (en eigenlijk zegt het ook dat dit pad gesloten is, maar er staat geen omheining en het is helemaal niet gevaarlijk, dus shhh…)!
Van hier loop je over een soort van plantage of veld dat (toen ik er was) gedeeltelijk onder water staat (ondiep). Blijf gewoon doorlopen en voor je het goed en wel beseft zie je de Cascade du Voile de la Mariée!

Je kunt de waterval helemaal naar boven beklimmen, maar let wel op want de stenen zijn uiteraard erg glad! Persoonlijk vond ik het uitzicht van helemaal onderaan het allermooist. Wat is moeder Natuur mooi in Réunion, zeg!

Cascade du Voile de la Mariée rondreis Réunion

Opnieuw zo’n prachtige waterval!

Les Makes

Les Makes is een bestemming die elke natuur- en wandelliefhebber zou moeten verkennen. Dit feeërieke gebied, verscholen in de heuvels en bergen van Réunion die vanaf het westen bereikbaar zijn, biedt een adembenemend uitzicht op de beroemde Cirque de Cilaos.

De beste manier om dit natuurlijke wonder te ervaren is door te starten bij het “Fenêtre des Makes car park.” Hier begint een avontuurlijke wandeling door weelderige bossen en over bergachtige paden (onderschat het begin niet, het is erg steil). Voordat je aan de wandeling begint, is het wel een goed idee om alvast een kijkje te nemen bij het majestueuze panoramische uitzichtpunt dat je vlak naast de parking vindt.

Na een tijdje hiken bereik je een splitsing met een bord dat de richting naar Piton Cabris aangeeft: een uitkijkpunt dat slechts twintig minuten hogerop ligt. Na het bewonderen van dit sublieme panorama, kun je ervoor kiezen om verder te wandelen en nog meer van Les Makes te ontdekken of terug te keren naar de parkeerplaats waar je avontuur begon.

les makes viewpoint

Vanaf het uitzichtpunt aan de parkeerplaats krijg je een prachtig zicht over de Cirque de Cilaos.

Les Makes wandeling naar Piton Cabris

Vanaf het punt ‘Piton Cabris’ krijg je volgens mij de mooiste uitzichten tijdens deze hike.

La Route des Laves

De Route des Laves is een unieke route in het zuiden van Réunion die door een buitenaards landschap van uitgedoofde vulkanen en verharde lava slingert.
Tientallen kilometers vind je slechts her en der huisjes of winkeltjes, want hier zwaait Moeder Natuur de plak! Om slachtoffers in de toekomst te vermijden, wordt er met deze vurige dame dan ook niet gesold en verstandige eilandbewoners bouwen hun thuis dan ook elders.
Op de imposante vlaktes met niets dan lava, zie je intussen wel al terug planten groeien. Na ruim veertig jaar vindt het leven zelfs hier een manier om te ontluiken. Je vindt hier dan ook unieke mossen, planten en bomen – wauw!

Het mooie aan deze route is niet alleen de ongerepte natuur, er zijn ook enkele bijzondere stops tijdens deze mini-roadtrip. Plan in de ochtend een (begeleid) bezoek aan één van de lavatunnels (daarover later meer) en ga daarna op eigen houtje verder. Stop aan één van de viewpoints of parkeer je auto veilig aan de kant naast één van de lavavlaktes vooraleer je een bezoekje brengt aan de Notre Dame des Laves, een schattig kerkje dat tijdens een uitbarsting in 1977 miraculeus gespaard bleef, maar verder wel helemaal werd omringd door gloeiend hete lava. Of het echt een mirakel is of gewoon slimme marketing, dat laat ik in het midden – feit blijft, dat het een erg leuke en vooral uniek plekje in Réunion is!

Het scheepswrak van de Tresta Star (daarover later meer) ligt trouwens ook langs deze weg, maar is wel moeilijk te bereiken.

Notre Dame des Laves lavaroute reunion

De Notre Dame des Laves kerk.

hoogtepunten Reunion La Route des Laves

Een groot deel van deze route wordt omringd door lavavlaktes zoals deze. Erg bijzonder!

Cirque de Cilaos

Cilaos is een prachtig, creools dorpje (of eerder stadje!) dat in het midden van één van de ‘cirques’ van Réunion ligt. De kleurrijke huisjes zijn hier dus langs alle kanten omgeven door prachtige landschappen.

Cilaos is erg fotogeniek en op zich een bezoek waard (je vind er ook heel veel goede restaurants – ik kan ‘La Table du Sommelier‘ sterk aanraden!), maar het is ook de omgeving die aantrekkelijk is voor toeristen! Je kunt hier namelijk prachtige wandelingen doen voor zowat alle niveaus. Zo kun je vanaf de Cirque de Cilaos het hoogste punt van de Indische Oceaan bereiken in ongeveer tien uur retour (de Piton des Neiges, 3070 meter) – maar even goed minder heftige wandelingen uitproberen.

Ik vond de korte, maar intensieve hike naar de waterval van Bassin Alfred zeker de moeite waard. En verder vond ik het uitzicht vanaf La Roche Merveilleuse over Cirque de Cilaos erg indrukwekkend.

Onder de foto geef ik wat meer info over beiden.

Cilaos

Cilaos is een heel fijn stadje om even in rond te wandelen.

La Roche Merveilleuse

Dit uitzichtpunt bereik je zonder al te veel moeite. Op veel blogs en websites staat dat je er een hike voor moet doen, maar dat is helemaal niet correct. Parkeer je wagen aan La Roche Merveulleuse (Google Maps) en daar zie je een groot rotsblok met rechts daarvan enkele trapjes. Als je die tredes beklimt, krijg je het uitzicht meteen te zien.

Vlak daarnaast is er een korte, eenvoudige wandeling (Sentier botanique de Roche Merveilleuse) door het prachtige groen van de regio – maar tijdens deze wandeling krijg je geen uitzichten voorgeschoteld. Sommige blogs of websites vermelden dat je deze wandeling moet doen om bij het uitzichtpunt te komen, maar dat klopt dus niet.

bezienswaardigheden reunion roche merveuilleuse

Je krijgt echt een prachtig uitzicht over Cilaos, vind je niet?

Bassin Alfred waterval

De afdaling naar Bassin Alfred is misschien niet super zwaar, maar bedenk wel dat je de route straks weer naar boven moet klimmen! Gelukkig krijg je er wel een prachtig plekje voor in ruil, want ook Bassin Alfred heeft een heel mooie waterval. Het is niet de grootste of krachtigste, maar de omgeving maakt het wel uniek.

De Bassin Alfred waterval stort zich namelijk precies in het midden van een erg mooie kloof, waarachter je de Pitton des Neiges ziet opdoemen bij helder weer. Begin dus niet te laat aan deze wandeling als je mooie uitzichten wilt hebben!

Opnieuw vond ik de informatie om deze waterval te bereiken heel tegenstrijdig. Om alle misverstanden de wereld uit te helpen, vertel ik je daarom graag hoe je wel moet lopen, zodat ook jij geen twee uur verkeerd loopt…

Parkeer je wagen aan ‘Début du sentier bassin et cascade Ferdinand – Fouquet’ (Google Maps), maar neem daar NIET het pad naar omhoog (richting Bassin Bleu), maar neem WEL het linkse pad (richting Bassin Alfred Waterfall). Je moet namelijk afdalen om de waterval te bereiken en niet klimmen!
In ongeveer twintig à dertig minuutjes bereik je het rotsplateau waar je ook de waterval naar beneden hoort kletteren.

Spring trouwens gerust in het water als je wilt afkoelen – maar schrik niet, want het is echt ijskoud!!

bassin alfred waterval reunion

Het is maar een korte hike naar deze héél mooie waterval.

RN 5 route

De RN 5 route in Réunion is een meesterlijke combinatie van natuurschoon en avontuur en geeft je gegarandeerd een wow-momentje in de wagen.

Deze schilderachtige baan slingert zich een weg door het hart van het eiland en begint van het westen om te eindigen in het pittoreske Cilaos. Terwijl je over deze route reist, word je omringd door majestueuze, groene bergen die hoog boven je uittorenen. Het uitzicht op de grillige kliffen en steile ravijnen is ronduit spectaculair.

Eens je door de verschillende tunnels (eenrichtingsverkeer, best spannend!) ben gereden, vind je langs de weg tal van charmante dorpjes en historische bezienswaardigheden die een dieper inzicht geven in de cultuur en geschiedenis van Réunion.

Onderweg zijn er trouwens ook heel veel wandelpaden of watervallen en verborgen uitzichtpunten. Neem dus zeker de tijd om deze route vol haarspeldbochten af te leggen. Hou je echt van een uitdaging? Beklim deze route dan met de fiets! Mooie uitzichten (en héél veel zweet) verzekerd 😉 !!

RN5 route Reunion

Na zowat elke bocht krijg je alweer een nieuw prachtig landschap te zien. Wauw!

Kélonia

Kélonia is een fascinerend museum dat een diepgaand inzicht biedt in de wereld van schildpadden, hun geschiedenis, en de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Deel van het verhaal dat Kélonia vertelt, gaat over het ernstige probleem van plasticvervuiling in onze oceanen. En zoals we allemaal weten, heef dit grote gevolgen voor zeedieren, inclusief schildpadden.

Anderzijds onthult Kélonia ook het rijke erfgoed van schildpadden in de wereldgeschiedenis. Schildpadden speelden ooit een cruciale rol in mythen en werden zelfs gebruikt voor vermeende genezing van ziektes, zoals lepra.
Ook de mode-industrie maakte gretig gebruik van schildpadden voor hun prachtige schilden. Een trend die tot op de dag van vandaag voortleeft (denk maar aan de zonnebrillen met een bruin/zwart/rood motiefje). Gelukkig is het gebruik van plastic daarvoor wél een beter alternatief!

Maar het gekste verhaal vond ik toch wel dit: in de jaren ’70 werd op Réunion een bedrijf opgericht (CO.R.A.I.L genaamd) met als doel het kweken van groene schildpadden voor voedsel en leer. Je leest het goed: schildpadden werden gekweekt om steaks van te maken!!
Echter stopte dit project al in 1981 vanwege de moeilijkheden bij het kweken van schildpadden en omdat deze soort werd uitgeroepen tot een beschermde diersoort.

Kélonia is niet alleen een heel interessant museum, het is vooral een onderzoekscentrum. Er wordt namelijk diepgaand onderzoek gedaan naar schildpadden in de Indische Oceaan. Wetenschappers bestuderen hun migratiepatronen, voedingsgewoontes, reproductie en het gedrag met betrekking tot het leggen van eieren op stranden. Daarnaast onderzoeken ze de impact van menselijke activiteiten op deze prachtige wezens.

Kélonia vervult ook de rol van schildpaddenziekenhuis. Hier worden gewonde of zieke schildpadden liefdevol verzorgd, met als doel om hen weer gezond uit te zetten in de oceaan. Het centrum heeft zelfs een eigen kunstmatig strand aangelegd waar schildpadnesten zorgvuldig worden gemonitord, zodat meer van deze dieren een kans op overleven krijgen.

Voor wie geïnteresseerd is in een blijvende herinnering aan deze prachtige wezens, biedt het souvenirwinkeltje trouwens juwelen gemaakt van écht schildpadschild. Het klinkt misschien als iets wat je net niét zou willen aanschaffen, maar het materiaal komt uitsluitend van schildpadden die van nature zijn gestorven of stukjes schild die er natuurlijk zijn afgevallen.

Kelonia Reunion museum

Dit museum is interessant (en leuk) voor jong en oud!

kelonia reunion activiteiten

Eén van de aquaria, waar je de opgevangen zeeschildpadden kunt bewonderen.

kelonia opvangplaats schildpadden

De ernstig gewonde of getraumatiseerde schildpadden worden eerst in deze bassins gehouden.

Plage Grande Anse

Er zijn heel veel stranden in Réunion, maar echt paradijselijk zijn de meesten niet (in tegenstelling tot die van het naburig gelegen Mauritius). Eentje dat ik wel dik de moeite vind, is ‘Plage Grande Anse‘ in het zuidwesten van het eiland. Het is niet heel groot – maar door de omgeving is het er prachtig paradijselijk. Kijk maar naar onderstaande foto – alsof ik een ontdekkingsreiziger ben die het strand net heeft ontdekt!

Vergeet trouwens niet dat je bij de meeste stranden van Réunion niet zo maar het water in mag springen. Rond het eiland zwemmen namelijk veel haaien en helaas wordt er af en toe een hap genomen uit de bips van een toerist die niet goed luisterde…

Plage Grande Anse

Mijn favoriete strand van Réunion: Plage Grande Anse.

Maïdo

Maïdo is één van de bekendste uitzichtpunten op het eiland en geeft je een fenomenaal uitzicht over de ‘Cirque de Mafate’.

Gelukkig hoef je voor dit punt geen intensieve hike af te leggen, want je kunt er gewoon vlot naartoe rijden! Nu ja, vlot… Je moet heel wat sleuren en trekken aan je stuur langs al die bochtjes vooraleer je het panoramapunt bereikt. Maar uiteraard is het die moeite meer dan waard. Vanaf het balkon krijg je misschien wel de beste uitzichten vanaf het hele eiland!
“Misschien” zeg ik – want ik had helaas geen geluk tijdens mijn bezoek. Ik was nochtans vroeg genoeg opgestaan (zes uur!) om naar boven te racen. Spijtig genoeg waren de wolken me al voor! Ik kon dus slechts enkele pieken en heel soms een glimp van de krater eronder aanschouwen. Maar zelfs dan bleef het een indrukwekkend tafereel!

Om niet teleurgesteld te zijn na een rit van een dik uur, raad ik dus aan om jezelf beter voor te bereiden dan ik deed… Dat kan eenvoudig door één van de webcams rond de Maïdo gade te slaan of via websites zoals Windy te kijken hoe het met de bewolking zit.

Maido highlights reunion

Bij mij was het mistig… Maar zelfs dan heeft het uitzichtpunt nog wel iets, vind je ook niet?

Cap Noir

Cap Noir is opnieuw een prachtig plekje vol natuurlijke schoonheid en avontuur. Dit adembenemende uitzichtpunt maakt deel uit van de cirque van Cilaos en biedt een panoramisch zicht op de majestueuze bergen, weelderige bossen en diepe ravijnen die dit eiland kenmerken.

De wandeltocht naar Cap Noir is betoverend mooi, met kronkelende paden en weelderige vegetatie. Om het eigenlijke uitzichtpunt te bereiken, hoef je maar een kwartiertje te wandelen, trouwens. Maar ik raad aan om ook de rest van de hike af te maken. Het is niet zwaar en je zult onderweg nog heel veel andere mooie uitzichtpunten te zien krijgen!

uitzicht cap noir

Cap Noir is één van mijn favoriete uitzichtpunten op Réunion.

Cité du volcan

De ideale manier om je bezoek aan de Piton de la Fournaise voor te bereiden, is door eerst langs te gaan bij Cité du Volcan.

In dit ietwat verouderde museum kom je namelijk álles te weten over vulkanen, lava en alles wat ermee te maken heeft. Om je bezoek te beginnen, moet je trouwens meteen door een nagebootste lavatunnel lopen – ideaal om ook met de kinderen te doen, dus!

Cité du Volcan legt goed uit welke vulkanen er zijn, hoe ze werken en uiteraard ook hoe Réunion zich specifiek ontwikkelde. Ik moet er wel bijzeggen dat alle info alleen in het Frans te lezen is en vaak ook gebruik maakt van ingewikkelde terminologie. De Engelse info is heel beperkt en dus raad ik aan om deze bezienswaardigheid te skippen als je Frans niet al te ‘bien‘ is…

Spreek je meer dan een mondje Frans? Dan is het wel een aanrader! Aan de hand van interessante mediafragmenten van uitbarstingen vond ik het ook leuk om te zien hoe dit eiland zich vormde. Maar het allerleukste waren voor mij de verschillende soorten stenen en puin die vulkanen uitspuwen en die hier tentoongesteld liggen. Echt bijzonder, hoor!

Spreken je kinderen ook Frans? Ga dan naar de 4D-film waarin jij en je kroost mee worden genomen naar de binnenkant van een lavaspuwende vulkaan. Spoiler alert: het zal warm worden!

Cité du volcan

Eén van de tentoonstellingen bij Cité du volcan.

Scheepswrak Tresta Star

Ben je op zoek naar één van de meer atypische dingen om te doen in Réunion? Dan kan ik een visite aan het scheepswrak met de naam ‘Tresta Star’ wel aanraden!

Dit is één van de meer recentere bezienswaardigheden in Réunion, want het wrak ligt er nog maar sinds 2022. Het gevaarte van 72 meter lang probeerde zich een weg te banen door de ruige zuidkust van het eiland maar werd door Moeder Natuur op de knieën gedwongen en ging uiteindelijk ten onder in een wel heel idyllische setting.
Eind 2022 besloot de regering van Réunion om het schip niet weg te nemen, maar het aan de natuur over te laten. Wie weet wordt het ooit wel een toeristische trekpleister? Ik ben in ieder geval blij dat ik dit verborgen plekje in Réunion kon ontdekken!

Deze gigantische stalen boot ligt ergens in het begin van de ‘Route des Laves gekapseisd. Helaas is dit wrak niet vanaf de weg te zien en moet je er dus wel (flink) wat moeite voor doen om het van dichtbij te spotten. Er zijn verschillende manieren om er te geraken, maar je zult altijd zelf je weg moeten zoeken. Er is geen bewegwijzering en er zijn ook geen onderhouden paden naartoe. Hoe dan ook zul je een deel over de lavavelden moeten klimmen en klauteren. En dat is heel vermoeiend, maar ook een beetje gevaarlijk. De rotsblokken zijn soms vlijmscherp en hier wel je écht niet op vallen. Wees dus erg voorzichtig als je deze geheime tip voor Réunion gaat bekijken!

tresta star scheepswrak

Toch wel heel uniek, zo’n scheepswrak in dat desolate landschap!

Piton de la Fournaise

De Piton de la Fournaise is één van de meest actieve vulkanen ter wereld (sinds 1640 waren er 150+ uitbarstingen!) en vind je in het oosten van Réunion. Omdat deze bad boy zo vaak uitbarst, vind je in de buurt dan ook niets dan lavavelden! Het landschap is fe-no-me-naal mooi en ik raad dan ook aan om hier één of meerdere wandelingen uit te proberen. En wees gerust: Réunion houdt zorgvuldig in het oog hoe het gesteld is met de grillen van de Piton. Als er ook maar het kleinste vermoeden van een uitbarsting of trilling is, worden de wandelroutes dichtbij de vulkaan afgesloten.

Dat gezegd zijnde, raad ik absoluut aan om de 2632 meter hoge schildvulkaan te beklimmen. Dat kan tijdens één van de meest iconische wandelingen op Réunion: Le Piton de la Fournaise depuis le Pas de Bellecombe. Stel je GPS in naar de Parking du Pas de Bellecombe (Google maps) en van daaruit kan je eigenlijk maar één weg op: richting de vulkaan!

De Piton de la Fournaise depuis le Pas de Bellecombe randonnée is niet eenvoudig. Ik deed er ruim zes uur over (met véél fotostops!) en vertrok al om zes uur ‘s ochtends om de felle hitte voor te zijn én een mooie zonsopkomst vanaf de parking mee te maken.
Het begin is al meteen intensief, want je daalt maar liefst 600 trappen af om aan het feitelijke begin van de wandeling aan te komen. Daar loop je voor enkele kilometers op een redelijk vlak lavaveld, maar daarna begint de uitdaging pas echt. De steile beklimming van de Piton is op zich al intensief, maar de wandeling wordt nog eens bemoeilijkt door de vele soorten gestolde lava. Kleine steentjes waarop je uitschuift, of vlijmscherpe rotsblokken die je de weg versperren. Een paar goede wandelschoenen zijn dan ook een must! Gelukkig worden de uitzichten mooier en mooier hoe hoger je klimt. Het moment waarop je de flank van de Piton de la Fournaise bereikt is echt magisch. Wát een uitzichten heb je van hier zeg. Onbeschrijfelijk mooi!

Dit is de bekendste wandeling, maar er zijn er nog meer in dit grote natuurgebied. Ook als je iets minder sportief bent, kun je hier dus zeker je gading vinden.

Alleen al de rit hier naartoe is magisch! Onderweg rijd je door een buitenaards landschap, daal je af langs de mythische Plaine des Sables (lees daar hieronder meer over) en kom je uiteindelijk uit bij deze panoramische parkeerplaats. Zelfs als je deze toch wel intensieve wandeling niet doet, is het de moeite om naar hier te komen. Je krijgt namelijk een prachtig vergezicht over de Piton de la Fournaise en het gigantische niemandsland errond.

piton de la fournaise hike

De uitzichten tijdens de wandeling zijn fe-no-me-naal!

CheckOutSam Piton de la Fournaise

CheckOutSam op de top van de Piton de la Fournaise!

Plaine des Sables

Vlak voor de mythische Piton de la Fournaise ligt de al even magische Plaine des Sables. Dit roodbruine veld is nog het best te vergelijken met een vulkanische woestijn dat uit niets anders bestaat dan gestolde lava.

Je krijgt een prachtig overzicht over dit niemandsland vanaf de slingerende baan die je helemaal kunt afdalen om bij de Plaine des Sables aan te komen. Vervolgens kun je verder naar boven rijden. Deze route brengt je verder naar het bovengenoemde panoramapunt en de start van de Piton de la Fournaise depuis le Pas de Bellecombe wandeling.

Ik raad aan om hier al vroeg aan te komen, want de zonsopkomst boven dit woestijnlandschap is echt niét normaal mooi. Alsof je de zon boven ziet komen op Mars!! Voor mij was het absoluut één van de hoogtepunten op Réunion – en dat ik er zo vroeg voor moest opstaan, vergat ik al snel!

hoogtepunten Plaine des Sables

Zonsondergang boven de Plaine des Sables.

Hell-Bourg

Ik heb het nu al heel veel gehad over de prachtige natuur op dit eiland – maar als je op zoek bent naar wat meer afwisseling, dan is het leuk om ook wat cultuur op te snuiven. Al bij al vind ik dat er van de oorspronkelijke (Kreoolse) cultuur niet heel veel meer overblijft (Réunion voelt op veel vlakken heel Frans of Europees aan voor mij) – maar gelukkig zijn de weinige overblijfselen van die geschiedenis en cultuur nu wel beschermd.

Hell-Bourg is een op-en-top Kreools dorpje en behoort zelfs tot één van de mooiste dorpjes van Frankrijk! Deze kleurrijke plek ligt in de Cirque de Salazie en voor je denkt dat er hier duivelse dingen gebeuren… het werd vernoemd naar de voormalige eilandgouverneur Anne Chrétien Louis de Hell.

Omdat het voormalige kuuroord op 2631 meter hoogte ligt, kan het hier redelijk fris zijn en zijn wolken er ook vaak van de partij. Daarom raad ik aan om er minstens één nachtje te slapen. Zo kun je beide facetten van het dorpje zien: ‘s middags en ‘s avonds tijdens de mysterieuze mist en ‘s ochtends met prachtige uitzichten over de massieve, groene bergtoppen errond.

Maar uiteraard is dat niet de enige manier om hier even te blijven hangen. Hell-Bourg is ook gewoon héél erg mooi! Dat heeft natuurlijk te maken haar geschiedenis als luxueus kuuroord, maar ook omdat de 2000 inwoners de kleurrijke, houten huisje in de typische Creoolse stijl prachtig onderhouden.

En nog een reden om naar hier te komen? Het is de toegangsweg tot de Cirque de Mafate – weet je nog? De enige Cirque die alleen maar toegankelijk is met de benenwagen – want buiten hiking trails (en toegang met een helikopter) is er geen enkele andere manier om daar te geraken!

In de buurt van Hells-Bourg vind je ook de prachtige Cascade du Voile de la Mariée , de Cascade Blanche of de Trou de Fer (ook twee bekende watervallen).

hell-bourg mooiste plekken reunion

Hell-Bourg. Eén van de mooiste dorpjes van Frankrijk, vind je hier in Réunion.

hell bourg mooiste dorpje frankrijk

Met dit uitzicht wil ik ook wel elke dag wakker worden!

Saga du rhum

In Réunion vind je talrijke suikerrietplantages, en -net zoals in Mauritius- worden deze zoete planten ook hier voornamelijk gebruikt om rum uit te maken. Tijdens een bezoek aan de Saga du Rhum kun je op eigen houtje of met een gids bijleren hoe rum wordt gemaakt en welk proces er wordt doorlopen om suikerriet om te toveren tot dit heerlijke drankje. En uiteraard is er na je bezoek ook een proeverij!

Als je Nederlandstalig bent, raad ik niet aan om op de gids te wachten. Ze praten namelijk extreem snel Frans en de grote ruimtes hebben een erg slechte akoestiek. Verder denk ik niet dat er Engelstalige rondleidingen zijn, maar de infopanelen geven wel altijd Franse en Engelse info weer, dus met een zelfbegeleid bezoek leer je ook zeker bij.

Op het einde van je rondleiding kun je een kleine degustatie doen van verschillende soorten rum. Ze hebben énorm veel soorten, dus allemaal uitproberen kun je gewoon niet (zeker niet als je achter het stuur zit!) – maar hun bestseller, banane flambé, is zeker een aanrader! Verder hebben ze ook enkele smaken die ze alleen op het eiland verkopen. Ik probeerde de rum met infusie van ananas, guave en pepers op aanraden van de gids en die smaakte echt verrassend lekker.

saga du rhum reunion activiteiten

Tijdens een rondleiding leer je alles bij over het proces.

Niagara Waterval

Nee, dit is geen schrijffout – ook in Réunion vind je een Niagara waterval! Toegegeven, het is niet zo’n indrukwekkend exemplaar als dat in Canada – maar het is zo’n makkie om er te geraken, dat je dit natuurspektakel echt niet mag overslaan. Ik raad zelfs aan om het meteen na je aankomst in Réunion te doen – want de Niagara Waterval ligt erg dichtbij de luchthaven.

Toen ik er was (oktober), kon ik niet veel water meer naar beneden zien tuimelen omwille van het droge seizoen – maar ik kan me wel inbeelden dat het in het regenseizoen echt een krachtig stukje natuurpracht is! Precies daarom neem ik ook deze waterval nog op in mijn lijstje met mooiste dingen om te doen in Réunion. Breng je van november tot april een bezoek aan het eiland? Sla dit plekje dan zeker niet over!

Niagara Waterval reunion

De Niagara waterval. Toen ik er was, zonder water… Maar het lijkt mij zeker de moeite als er wél water is!

Deze bezienswaardigheden in Réunion bezocht ik ook, maar vond ik zelf geen ‘must’…

Plage de l’Hermitage

Plage de l’Hermitage is één van de grootste stranden in Réunion en is gelegen in het westen. Doordat het zo bekend is, is het hier vaak ook over de koppen lopen. Er zijn een paar mooie stukjes, maar verwacht je zeker niet aan een paradijselijk bounty strand.

Vergeet ook niet dat je hier alleen maar in bepaalde zones mag zwemmen. Het water is namelijk op vele plekken erg wild – maar belangrijker: er zwemmen veel haaien in de omgeving!

Bassin boeuf

Tijdens mijn rondreis door Réunion ging ik op bezoek bij verschillende indrukwekkende watervallen. Eentje die me ook werd aangeraden door andere bloggers, was Cascade of Bassin boeuf. Ik vond het zeker geen lelijk exemplaar, maar in vergelijking met de andere watervallen die ik in dit lijstje opsom – vond ik deze toch wat teleurstellender.

Gelukkig kun je de waterval al vanaf de straat bekijken (na een heel korte wandeling vanaf de parkeerplaats langs de baan), maar als je er ook echt onder wilt zwemmen – dan zul je wat actiever moeten zijn. Het pad naar de Cascade boeuf is vrij steil (en bij regenachtig weer erg glad!), dus trek wel even goede wandelschoenen aan.

bassin boeuf waterval

Niet slecht, maar niet mijn favoriet…

Nog enkele tips voor Réunion

Deze blog over Réunion sluit ik af met enkele tips – zodat je zonder problemen en zonder verrassingen al het moois van dit eiland kunt ontdekken!

  • Ga altijd vroeg op verkenning. Het weer verandert hier de hele dag door! ‘s Morgens (vroeg!) is er meestal geen wolkje te bespeuren. Echter kentert dat al volledig tegen tien à elf uur. Dan hangt er rond het bergachtige gedeelte van het eiland vaak al zo veel bewolking dat je geen hand meer voor ogen ziet! Als je dus een bezoek brengt aan een uitzichtpunt, of een wandeling gaat maken in één van de cirques, raad ik aan om dat zo vroeg mogelijk te doen. Het is namelijk veel leuker als je onderweg ook van de panorama’s kunt genieten, toch?
    Anderzijds kun je gerust aan het strand liggen of relaxen in één van de lager gelegen dorpjes. Daar zal de bewolking geen roet in het eten strooien.
  • Er zijn niet altijd restaurants in de buurt en de openingsuren zijn beperkt. Zeker als je op verkenning gaat naar enkele afgelegen plekjes, moet je daarmee rekening houden. Tafels zijn snel volzet (of volgeboekt) en bovendien wordt er meestal maar eten geserveerd tussen 12u en 14u en ‘s avonds van 18u of 19u tot 21u. Zorg dus dat je op tijd gaat eten of ga op tijd langs bij de supermarkt om wat snacks in te slaan 😉 !
  • Google Maps is niet altijd erg zorgvuldig. Ik werd regelmatig langs een verkeerde route gestuurd of kreeg het advies om in een straatje in te slaan waar dat helemaal niet mocht. Google Maps is een handig hulpmiddel, maar let hier dus wel altijd goed op de borden en markeringen!
  • Ik zei het al eerder, maar doe het nog een keertje: let op met zo maar in de zee te springen, want er zwemmen heel veel haaien rond dit eiland. Als je ergens mag zwemmen, wordt dit heel duidelijk aangegeven.
reunion tips

Het weer verandert hier erg snel. Begin dus maar beter vroeg aan je dag!

En ook belangrijk: deze woorden

Sommige woorden die ik in dit lijstje met de mooiste dingen om te doen in Réunion gebruik, zullen misschien wat vreemd in de oren klinken. Maar wees gerust – ik heb ze echt niet zelf uitgevonden! Meestal hebben deze woorden iets te maken met de lokale cultuur of de vulkanische of geologische eigenschappen die je hier op het eiland vindt.

Dus, wat betekent…

Een ‘Cirque’: Halfopen holte met steile zijkanten aan de top van een vallei of berg die gevormd werd door vulkanische activiteit. In Réunion zijn er drie cirques (Cilaos, Salazie en Mafate) en de twee eerste zijn langs een slingerpad met de auto te bereiken. Ik raad dit trouwens sterk aan, want de uitzichten in zowel Cilaos als Salazie zijn adembenemend mooi.
De Cirque de Mafata kun je alleen te voet binnen. Het is dan ook een heel bijzondere ervaring om dit te doen! Let wel op dat de eenvoudigste wandeling in en uit deze cirque minstens 5 à 6 uur hiken is.

Kreools of Creools: Een taal en cultuur die ontstaat wanneer sprekers van verschillende talen gemeenschappelijk willen communiceren. In Réunion was dat dus de oorspronkelijke bevolking (en later dus de slaven) die samen met de Fransen, maar ook Portugezen en Malagassiërs moesten communiceren. Die taal heeft natuurlijk ook een weerslag op de cultuur en daardoor zijn er ook heel wat creoolse dorpjes te ontdekken – maar eveneens voedsel en gewoontes waarmee je kunt kennismaken.

dingen om te doen in reunion

Wat een landschappen!!

Zoals je ziet is er in Réunion heel wat te doen! Van buitenaardse landschappen over betoverende watervallen tot uitdagende wandelroutes… Op dit eiland vind iedere avonturier ongetwijfeld zijn gading! Was jij zelf ook al in Réunion en wil je zelf nog een toevoeging doen? Laat het mij en de lezers dan zeker weten in een berichtje onderaan deze blog.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>