17 juni, 2020

31 Wondermooie bezienswaardigheden in Rome en omgeving

De hoofstad van Italië is voor heel wat mensen één van de meest geliefde citytrips. Met tientallen kerken, honderden fonteinen, duizenden standbeelden en miljoenen verhalen is er dan ook genoeg te doen in Rome.
Tijdens mijn verblijf in deze stad ging ik op zoek naar de top 10 van bezienswaardigheden van Rome, en natuurlijk ook die van Vaticaanstad, maar er is hier zó veel te zien dat het er al snel héél wat meer werden. Missen er nog enkele activiteiten volgens jou? Laat het me gerust weten in een berichtje onderaan dit artikel!

Meer lezen over Rome?

 10 goedkope hotels in Rome (en 5x luxe!)   |    5x De lekkerste ijssalons van Rome |
 Tickets voor bezienswaardigheden in Rome: hoe wachtrijen voorsteken?


Dingen om te doen in Rome

In dit artikel vind je ook mijn favoriete tours en uitstapjes met GetYourGuide. Ik gebruikte deze website ook om inspiratie op te doen voor mijn citytrip naar Rome. Ze zijn makkelijk in gebruik en je kan bijna elke tour tot 24u op voorhand annuleren en je geld gewoon terugkrijgen.

Vooraleer we van start gaan met het opsommen van de prachtige highlights in deze wondermooie stad, geef ik eerst enkele tips. Zo word je citytrip naar Rome helemaal perfect!

Tips om je bezoek aan Rome aangenamer te maken

Rome krijgt jaarlijks miljoenen bezoekers over de vloer. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat je heel lang moet aanschuiven om bepaalde bezienswaardigheden binnen te mogen. Om je bezoek aan Rome zo aangenaam mogelijk te maken geef ik je nog enkele handige tips:

 • Als je het niet erg vindt om extra te betalen (vaak gaat het maar om enkele euro’s), koop dan skip-the-line tickets. In Rome vind ik het zijn geld echt meer dan waard. Met deze toegangsbewijzen mag je de wachtrijen dan overslaan en kan je veel sneller bepaalde monumenten bezoeken. Boek deze tickets op websites zoals GetYourGuide (meestal gratis annuleren tot 24u op voorhand) of Tiqets en Ticketbar voor de beste deals.
 • Vergelijk de verschillende stadspassen voor Rome met elkaar (Rome City Pass, Roma Pass, Omnia Kaart). Deze handige kaarten geven gigantische kortingen op dingen om te doen in Rome (en vaak ook gratis toegang) en combineren dat met gratis gebruik van het openbaar vervoer en andere voordelen.
 • Ben je een inwoner van de Europese Unie? Toon je identiteitskaart! Bij heel wat bezienswaardigheden in Rome krijgen inwoners van de EU een fikske korting op vertoon van hun ID.
 • Wil je je schoenen niet kapot lopen? Maak dan gebruik van de handige hop-on hop-off bussen. Er zijn heel wat verschillende aanbieders, waardoor de prijzen heel goed meevallen. Eén dag langs de highlights van Rome rijden kan al voor €14 per persoon.
 • Plan je bezoek niet in het hoogseizoen (de vakantieperiodes) als je aan de drukte wilt ontsnappen. De minst drukke maanden in Rome en Vaticaanstad zijn november, de eerste weken van december, februari en maart.
 • Iedere eerste zondag van de maand zijn alle musea in Rome gratis te bezoeken. De Vaticaanse musea horen daar niet bij. Wees wel gewaarschuwd: op deze dag is het nóg drukker dan gewoonlijk…

dingen om te doen in Rome highlights

31x Bezienswaardigheden in Rome:

1. De Trevifontein

Verscholen tussen de drukke stadsmuren van Rome hoor je het razende water dat uit de standbeelden stroomt al van ver.
De Trevifontein is een gigantisch bouwwerk met gedetailleerde sculpturen, die jaarlijks miljoenen toeristen naar deze stad trekt.
Het plein rondom de fontein staat bijna non-stop vol met kijklustigen, en om al dat volk in toom te houden hoor je geregeld het fluitsignaal van een van de vele opzichters in de buurt.
Vergeet niet om een muntje in de fontein te gooien (met je rug naar de fontein, linkerhand over je rechterschouder) en een wens te doen!
Dagelijks worden duizenden euro’s uit de fontein gevist, en al dat geld wordt weggegeven aan het rode kruis van Rome.

Trevi fontein Rome bezienswaardigheden

Het staat er op elk moment van de dag bomvol, maar zeg nu zelf… Dit is toch een echt meesterwerk?!

2. Vaticaanse musea

De Vaticaanse musea zijn volgens mij absoluut één van de hoogtepunten van Rome. Laat ik meteen beginnen met een belangrijke tip: boek je tickets op voorhand.
Ter plekke je ticket aanschaffen is gewoon tijdsverspilling, want gemiddeld wacht je er drie uur voordat je een kijkje binnenin het Vaticaan kan nemen.
Online tickets bestellen is snel en efficiënt, maar je moet het wel op voorhand doen omdat de tickets vaak al dagen op voorhand zijn uitverkocht.
Ik raad ook aan om meteen voor een gegidste rondleiding te kiezen, want dat maakt een bezoek aan de Vaticaanse musea meteen veel interessanter. Een Nederlandstalige gids is duurder dan een Engelse, maar misschien ook wel interessanter…
Tijdens je bezoek, krijg je duizenden prachtige kunstwerken van allerlei befaamde artiesten te zien, vaak met een grappig (of triest) achtergrondverhaal.
Onderweg krijg je ook veel te horen over de pausen, de geschiedenis van het Vaticaan en natuurlijk ook over Michelangelo.
Het hoogtepunt van de tour is ongetwijfeld de Sixtijnse kapel, maar in feite is het gehele Vaticaan een aaneenschakeling van indrukwekkende kunstwerken die je moet gezien hebben.

Meer informatie of foto’s zien? Lees dan zeker ook deze blogpost over de Vaticaanse musea.

Tickets: Vanaf €28 per persoon (Bezoek met Nederlandstalige gids: €59 pp). Voorrangstoegang tot de Vaticaanse musea zitten ook inbegrepen in de Rome City Pass (€67,50).

vaticaanstad bezienswaardigheden gouden plafond

Niet alleen het plafond van de sixtijnse kapel is trouwens prachtig… De schilderwerken, beeldhouwwerken en plafonds doorheen het Vaticaan zijn fenomenaal!

wachtrij vaticaanse musea

Voor wie trouwens nog niet is overtuigd van de lange wachtrijen aan het Vaticaan: dit is ongeveer één derde van de wachtrij… De witte pijl rechts toont waar de ingang is.

3. Het Colosseum

Het Colosseum is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Rome.
Het Flavisch amfitheater deed eeuwenlang dienst als het strijdtoneel van bloeddorstige gladiatoren, en dat allemaal om de bevolking van Rome een beetje meer te vermaken.
Gevechten tussen gladiatoren en wilde dieren werden bijna dagelijks opgevoerd, en deze vechtersbazen kregen daardoor een Hollywoodstatus.
Het Colosseum bezoeken behoort tot één van de meest geboekte activiteiten in Rome. Verwacht dus lange wachtrijen!
Ik raad aan om zeker een gids (€35 per persoon) onder de arm te nemen om je door dit amfitheater te leiden (of in ieder geval een skip-the-line ticket). Als je zowel een gids wil voor het Colosseum als het Palatijn, dan kan dat voor €45 per persoon (+ voorrangstickets). Sowieso word je bezoek met een gids veel interessanter, en zo kan je je bezoek meteen veel meer appreciëren.
Een normaal ticket kost €12 (of €7 voor inwonenden van de EU), een gids kost je €5 extra en een audio guide kost je €5,50. Neem dus maar de veel interessantere real-life gids.
Tijdens deze rondleiding krijg je wel enkel en alleen de algemene delen van het Colosseum te zien. Als je ook de catacomben (= ondergrondse ruimtes) of het Belvedere (de bovenste ringen, vanwaar je een heel mooi uitzicht krijgt) wil zien, dan moet je daarvoor een speciaal gegidste tour volgen (€49 per persoon). Enkel het Belvedere en de plaatsen die je normaal te zien krijgt kost €23 per persoon indien je je tickets op voorhand aanschaft.

Een skip-the-line ticket met audioguide kost €18 en een tour met een gids door het Colosseum, de Palatijn en het forum kost je €50 per persoon. Voorrangstickets zitten ook automatisch inbegrepen in de Rome City Pass (€67,50).

bezienswaardigheden Rome colosseum

Het Colosseum krijgt tegenwoordig meer bezoekers over de vloer dan tijdens de Romeinse spelen!

4. Word een volleerde gladiator in de Gladiator School

Wist je dat er nog steeds gladiatoren zijn in Rome? Vroeger traden zij op in het Colosseum, maar tegenwoordig vind je ze allemaal terug in de Gladiator School. Natuurlijk zijn deze vechtersbazen nu vrij om te gaan en staan waar ze willen, maar in deze leuke school kan iedereen wel de technieken leren waarmee gladiatoren vroeger strijd leverden.
Twee uur lang wordt iedere bezoeker geleerd hoe er vroeger werd gevochten. Dat is trouwens nog niet zo eenvoudig! Er zijn heel wat meer wapens dan alleen zwaarden en er waren tevens ook heel wat verschillende technieken.

Natuurlijk leer je ook heel wat meer over de geschiedenis van de gladiatoren (er is zelfs een museum) en zie je ook enkele geoefende krijgers in actie. Dit is echt een must-do voor jong en oud, als je al spelenderwijs meer wil leren over het antieke Rome. Bovendien krijg je op het einde van je training ook een certificaat mee naar huis. Zo kan je aan iedereen bewijzen dat jij een echte gladiator bent geworden!

gladiator school Rome

Word jij een volleerde strijder of ben je vooral benieuwd naar de geschiedenis van de gladiatoren?

5. De Basilica di Santa Maria Maggiore

De Basilica di Santa Maria Maggiore is ontzettend mooi. Om het gebouw binnen te mogen, staan er vaak erg lange wachtrijen. Het bezoek zelf is gratis, maar de stevige controle door een legerpost zorgt voor enig oponthoud… Het voordeel van deze lange wachttijd is wel dat er niet héél veel volk in de kerk loopt. Daardoor kan je op je gemak alles in deze wondermooie kathedraal aanschouwen.

Geef je ogen de kost en laat ze alle windrichtingen uitvaren. De vloer, het plafond, de muren en de vele beeldhouwwerken zijn om van te smullen.
Helemaal achterin de kerk is een magnifieke crypte van waaruit je een mooi uitzicht over de kerkkoepel krijgt (foto).
Er is enorm veel te zien in de kerk. Ga dus niet te snel weer weg!

Basilica di Santa Maria Maggiore dingen om te doen in Rome

Volgens mij het mooiste stuk van de kerk: de crypte.

6. De Cimitero Acattolico (Begraafplaats voor niet-katholieken)

Je zou het niet verwachten in Rome, maar er waren ook heel wat niet-katholieken die op deze heilige grond woonden!
Deze ‘heidenen’ konden natuurlijk niet op dezelfde begraafplaatsen worden begraven als de vrome katholieken… Eén van de kerkhoven voor niet-katholieken is de Cimitero Acattolico.
Deze kleine begraafplaats huisvest heel wat bekende -en onbekende- overledenen.
De meeste van deze graven zijn prachtige beeldhouwwerken, en dat geeft deze plek tegelijkertijd iets magisch en lugubers.

De meeste hop-on hop-off tours in Rome stoppen ook bij deze fantastische bezienswaardigheid.

Doorkruis het kerkhof en vergeet zeker niet om de grote, marmeren piramide te bezichtigen.
Een ietwat vreemde bezienswaardigheid in Rome, maar eentje die ik zeker niet zou overslaan!

begraafplaats voor niet katholieken Rome

Prachtige beeldhouwwerken sieren op deze begraafplaats heel wat graven. Deze was mijn persoonlijke favoriet.

piramide cimitero accattolico rome bezienswaardigheden

Er staan niet alleen piramides in Egypte! Rome heeft zijn eigen marmeren exemplaar op de Cimitero Acattolico staan.

7. De Basilica Madonna del Miracolo

Het hoeven niet altijd grote kerken te zijn die met alle aandacht gaan lopen.
De Basilica Madonna del Miracolo is relatief klein, maar staat wel volgepropt met prachtige beeldhouwwerken van o.a. Bernini.
Volgens een legende werd de heilige maagd Maria verschillende keren waargenomen op deze plek.
Eén man vond zijn ontmoeting met Maria zo indrukwekkend dat hij er plotsklaps priester door werd en zijn hele leven aan de kerk wijdde. Van toewijding gesproken!

basilica madonna del miracolo bezienswaardigheden Rome

De twee engelen vooraan zijn gebeeldhouwd door Bernini himself! Én je hebt ook nog eens de kans om de heilige maagd Maria hier te ontmoeten… Als dat al niet genoeg redenen zijn om deze kerk te bezoeken!

8. De Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola

Er zijn ontzettend veel kerken in Rome, en het is onbegonnen werk om ze allemaal te bezoeken. Maar eentje die je aandacht zeker verdient is de Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola.
Vanbuiten ziet de kerk er mooi uit -zoals de meeste kerken in Rome-, maar de binnenkant is pas echt spectaculair.
Het gigantische plafond deed mij wel een beetje denken aan de Sixtijnse kapel van Michelangelo.
Een prachtige plafondschildering met bijbelse en mythische taferelen speelt zich boven je hoofd af. Let op dat je geen stijve nek krijgt, want je zou zomaar eens enkele uren naar dit kunstwerk kunnen gapen.
Om een beter zicht op de plafondschildering te krijgen (en mooiere foto’s te maken) kan je het plafond trouwens oplichten. Aan de rechterkant van de kerk vind je een automaat terug waar je een geldstuk kan instoppen om de koepel te verlichten.

Vanbuiten valt het je misschien op dat deze kerk geen koepel heeft, maar van de binnenkant is dit toch echt wel een koepelschildering. Of niet?
Het kunstwerk is gezichtsbedrog! Door te werken met schaduwen en perspectieven heeft de kunstenaar ervoor gezorgd dat het lijkt alsof deze kerk over een indrukwekkende koepel beschikt, maar niets is minder waar…

Naast dit meesterwerk vind je ook nog heel wat andere schilderijen en beeldhouwwerken in de kerk die je aandacht verdienen. Maar het absolute hoogtepunt van je visite is zonder twijfel het plafond.

Chiesa di Sant'Ignazio di Loyola kerken in rome bezienswaardigheden vals plafond

Je zou haast niet geloven dat de Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola eigenlijk geen koepel heeft… Alles is op een plat vlak geschilderd.

sant ignazio di loyola kerk bezienswaardigheden Rome

Een foto van de buitenkant van de kerk, zodat je ze zeker weet te vinden.

9. De Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein

Een citytrip naar deze stad is niet compleet zonder ook de Sint-Pietersbasiliek en het aanpalende plein te bezoeken. De wachtrijen kunnen wel enkele uren oplopen… Als je liever geen kostbare tijd verspilt, dan raad ik aan om een voorrangsticket aan te schaffen.
Deze majestueuze kathedraal is de hoofdkerk van het Vaticaan, en vind je natuurlijk ook in Vaticaanstad. De buitenkant van de kerk is versierd met tientallen heiligen die op de zuilen en muren van het Sint-Pietersplein zijn gezet.
De buitenkant is indrukwekkend, maar het is toch echt de binnenkant die je mond zal doen openvallen.
Tientallen marmeren standbeelden -elk om ter grootst- om één van de vele pausen of heiligen te eren, overdadig versierde lusters, plafonds en vloeren, rijkelijk gedecoreerde graftombes en onschatbare kunstwerken sieren deze kerk.

Om dit uitzonderlijk mooie bouwwerk vanbinnen te bekijken moet je wel veel geduld hebben… De toegang is gratis, maar de wachtrijen lopen makkelijk tot enkele uren op (en nee, ik overdrijf echt niet). Daarom raad ik aan om skip-the-line tickets te kopen, of gebruik te maken van de Rome City pass waarbij je de wachtrijen ook mag voorsteken. Er zijn trouwens nog wel meer kortingskaarten in Rome waarmee je gratis toegang of korting krijgt.

Als je de Vaticaanse musea ook bezoekt, raad ik aan om dit met behulp van een gids (vanaf €40 pp) te doen. Een Nederlandstalige gids kan voor €65 pp. Na het bezichtigen van de Sixtijnse Kapel is er immers een zijingang (alleen voor gegidste tours, maar je kan natuurlijk altijd proberen om samen met een tour door deze deur te glippen) die rechtstreeks naar de Sint-Pietersbasiliek leidt.

Boek skip-the-line tickets

sint-pietersbasiliek vaticaanstad sint-pietersplein

De Sint-Pietersbasiliek op het Sint-Pietersplein. Het ziet er hier maar verlaten uit, maar geloof me… Dat is het niet! Achter mij stond een gigantische rij te wachten om de basiliek binnen te gaan.

sint pietersbasiliek altaar vaticaanstad bezienswaardigheden

Sober kan je de Sint-Pietersbasiliek niet noemen…

sint pietersbasiliek bezienswaardigheden vaticaanstad

Deze befaamde basiliek is gevuld met onbetaalbare kunstwerken. Schilderijen, beelden en zelfs de vloer en plafonds zijn tot kunst verheven!

10. Het Pantheon

Eén van de drukst bezochte monumenten in Rome is het Pantheon (7 miljoen bezoekers per jaar)!
Dit gigantische gebouw met zijn koepel huisvest heel wat prominente figuren van de geschiedenis van Rome. Misschien zeggen deze mensen je niet meteen iets, maar het majestueuze interieur en de magnifieke beeldhouwwerken zijn ook al de moeite waard om dit monument verder te ontdekken.

Deze kerk is ondertussen meer dan tweeduizend jaar oud en de betonnen, onversterkte koepel staat er nog steeds! Van een sterk staaltje vakmanschap gesproken.

Het Pantheon was vroeger een soort van universele kerk, waar het pantheïsme werd beoefend. Dit is eigenlijk een godsdienst waarbij alle goden worden aanbeden. Natuurlijk kon het strenge Vaticaan daar niet mee lachen en besloten ze in de zeventiende eeuw om alle verwijzingen naar deze ‘heidense goden’ te verwijderen. Spijtig genoeg werden de oorspronkelijke monumenten die dit gebouw sierden toen allemaal vernietigd.

Sinds de Renaissance liggen er enkele prominente mensen in het Pantheon begraven. Umberto I en Victor Emmanuel II van Italië zeggen je wellicht weinig, maar Raphael en Peruzzi doen misschien wel een belletje rinkelen.

Het Pantheon is volledig gratis te bezoeken, maar je kan wel een audiogids (of echte gids: €20) inhuren om je bezoek interessanter te maken. Zo leer je onderweg bijvoorbeeld dat de koepel van dit bouwwerk tot in 1960 de grootste vrijstaande koepel ter wereld was. Toen werd deze eervolle vermelding overgenomen door de Superdome in New Orleans.

pantheon dingen om te doen in Rome

Als je in Rome bent, moet je het Pantheon zeker en vast bezoeken!

11. De engelenburcht

Vlakbij Vaticaanstad vind je de engelenburcht of het ‘Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo’.
Dit cirkelvormige fort huisvest enkele waardevolle beeldhouwwerken, heeft enkele prachtige plafondschilderingen en een indrukwekkende wapencollectie. Het is ook vooral de geschiedenis van dit gebouw dat interessant is.

Wist je trouwens dat er onder dit gebouw een rechtstreekse verbinding met het Vaticaan ligt? De zogenaamde Passetto di Borgo van meer dan één kilometer, loopt van deze burcht rechtstreeks tot aan de pauselijke vertrekken. Tegenwoordig wordt de doorgang nog zelden gebruikt, maar vroeger was dat wel anders!
Zo werd het leven van Paus Nicolaas III en Paus Alexander VI gespaard terwijl er zich in het Vaticaan bloederige gevechten afspeelden. Volgens sommigen werd deze doorgang ook door enkele minder vriendelijke geestelijken gebruikt. De Passetto di Borgo kwam namelijk uit bij de folterkamers van Castel Sant’Angelo…

Klim zeker ook naar het panoramische dakterras voor één van de beste uitzichten over Rome.

Na je bezoek moet je zeker ook over de brug stappen. Daar staan tientallen prachtige beelden die deze plek nog extra versieren. Al deze engelen zijn trouwens ontworpen door Bernini, één van de beroemdste beeldhouwers uit de geschiedenis!

Wil je enkel de buitenkant zien? De meeste hop-on hop-off bussen (vanaf €14) zetten je af vlak voor dit monument!
Een voorrangsticket om binnen te mogen in dit monument kost €20,50 per persoon.

Als je graag een (spannend) boek leest, dan kan ik in ieder geval ‘het Bernini mysterie’ van Dan Brown aanbevelen. De Engelenburcht speelt er een prominente rol in (net zoals enkele andere bezienswaardigheden van Rome) en naarmate het verhaal vordert, leer je ook bijzonder veel bij over Rome.

engelenburcht rome bezienswaardigheden

De engelenburcht ziet er vanbuiten een beetje angstaanjagend uit, maar vanbinnen is het prachtig!

uitzicht engelenburcht rome

Het uitzicht vanop het hoogste verdiep van de Engelenburcht.

12. De Catacomben van Rome

Even buiten het stadscentrum van Rome vind je tientallen catacomben terug. Hier werden heel wat inwoners tijdens de middeleeuwen begraven.
Met een ondergronds bezoek daal je af in de ondergrondse gangen van Rome, die in totaal enkele honderden kilometers lang zijn. Je ziet er piepkleine of gigantisch grote graven van rijk en arm. Sommige van deze begraafplaatsen zijn versierd met fresco’s, en af en toe vind je ook nog enkele beenderen terug.
In geen enkele van de catacomben mag je foto’s maken, wees dus niet teleurgesteld.
Een bezoek aan één van deze ondergrondse kerkhoven kost €8. De meest populaire plekken zijn de catacomben van Callixtus, San Domitilla, Priscilla, San Agnes of San Sebastiano.

In Valkenburg (Nederland) kan je de Romeinse catacomben trouwens ook zien en wél fotograferen. De ondergrondse gangen werden hier perfect nagebootst in één van de vele mergelgrotten (in dit artikel lees je daar meer over).

san Domitilla catacomben Rome

De kerk bovenop de San Domitilla catacomben. Hier begin en eindig je de rondleiding door de catacomben.

catacomben onder Rome dingen om te doen

Zo zien de ondergrondse catacomben er dus uit. Deze foto werd gemaakt in Valkenburg (NL), waar de Romeinse catacomben perfect werden nagemaakt.

13. Villa Borghese en de Borghese tuinen

Eén van de mooiste stadsparken van Rome zijn de Borghese tuinen. Het grote park biedt je een prachtig uitzicht over Rome aan, maar ook in het park zelf is er heel wat te zien. Zo zijn er enkele prachtige fonteinen en mooie beeldhouwwerken.
Wil je liever iets sportiefs doen in deze groene long van Rome? Jog of fiets dan rond in het park, of huur een bootje om op een van de meertjes te peddelen.
Natuurlijk kan je ook een bezoek brengen aan de befaamde Villa Borghese. Vergeet niet dat je je bezoek op voorhand moet vastleggen, en dat tickets vaak al enkele dagen op voorhand zijn uitverkocht.
Een ticket zonder rondleiding kost €20 per volwassene. Voor een gegidste tour betaal je dan weer €57 per persoon.

borghese tuinen Rome

Natuur en kunst gaan hand in hand in de Borghese tuinen.

14. De Kapucijnen crypte

Onder de Santa Maria della Concezione dei Cappuccini kerk, vlakbij het mooie Piazza Barberini, ligt een van de meest vreemde bezienswaardigheden van Rome. Je vindt er namelijk graftombes waarin de skeletten van meer dan 3700 monikken liggen opgebaard. Het macabere kerkje lijkt een beetje op het Ossuarium van Sedlec in Kutna Hora, maar dan veel groter. Bijna alle verschillende kamers van deze ondergrondse kapel zijn versierd met schedels en botten. Denk daarbij aan botten als wanddecoratie, schilderijen omlijst met menselijke knoken en heel wat op elkaar gestapelde schedels. Spijtig genoeg mag je geen foto’s maken van deze unieke bezienswaardigheid.

Wil je een heel speciale ervaring meemaken? Boek dan een opera concert in deze kerk! Voor €33 worden je oren verwend en daarna mag je met een gids naar de vreemde crypte afzakken.

kapucijnen crypte rome activiteiten

Dit grootse gebouw huisvest een gigantische collectie beenderen en menselijke overblijfselen.

15. Terme di Caracalla

De Terme di Caracalla waren de tweede grootste publieke baden van Rome. Ondertussen zijn ze natuurlijk al lang in verval geraakt, maar deze ruïnes zijn nog steeds erg goed bewaard gebleven en bijgevolg een leuk uitstapje in Rome.
Warm water werd naar deze baden geleid met behulp van prachtige aquaducten.

Ten tijde van de Romeinen werd hier niet alleen in het water geplonsd! De Terme di Caracalla waren een uitstekende plek om te socializen. Samen wandelen, studeren en lezen, sporten, … Rondom het grote domein vind je naast de baden ook een prachtige bibliotheek, een bokszaal en een zwembad. Naast al deze activiteiten werd er ook regelmatig aan godsverering gedaan, hoewel dit voornamelijk in de ondergrondse gangen van de baden plaatsvond.
Tickets kosten €11 per persoon. Als je ze online aanschaft, kan je ze bovendien tot 24 uur op voorhand annuleren.
Vergeet niet om je identiteitskaart van de EU te tonen. Als je -25 jaar bent krijg je immers een fikse korting op de toegangsprijs.
Wil je naar dit monument pendelen? Kijk dan eens naar één van de hop-on hop-off tours in Rome. Zij beginnen al vanaf €14 en zijn zo soms goedkoper dan het openbaar vervoer…

Terme di Caracalla bezienswaardigheden Rome

Deze Romeinse thermen liggen niet zo ver van het Circus Maximus.

16. De St. Catherine Russisch Orthodoxe kerk

In Rome en Vaticaanstad vind je natuurlijk honderden, misschien wel duizenden, kerkjes, kapellen en andere religieuze gebouwen die toebehoren aan de katholieken. Maar wist je dat je ook één prachtige Russisch Orthodoxe kerk in de eeuwige stad kan vinden?
Zowel de Italianen als de Russische Tsaar gaven in 1913 de toestemming om te beginnen met het bouwen van de St. Catherine Russisch orthodoxe kerk. Echter werd de bouw al snel gestopt wanneer in 1917 de Bolsjewistische revolutie werd uitgeroepen. In de jaren ’90 besloot de Russische overheid om de bouwplannen nieuw leven in te blazen, en sinds 2007 heeft ook Rome zijn eerste Russisch Orthodoxe kerk op zijn grondvesten staan. Het sobere interieur is een verademing na alle overdaad van de Rooms-katholieke kerkjes.

St Catherine Russisch Orthodoxe kerk Rome Italië

De St. Catherine Russisch Orthodoxe kerk is nóg een kerk in Rome, maar ze ziet er wel volledig anders uit dan alle Katholieke kerkjes!

17. Het Palazzo Doria Pamphilj (Galleria Doria Pamphilj)

De adelijke familie Doria Pamphilj was een erg prominente familie doorheen de geschiedenis van Rome. Met hun rijkdom (en door heel wat verstandshuwelijken…) kocht de familie tal van kunstcollecties, meubelstukken en andere waardevolle objecten aan. Tegenwoordig zijn zowat al deze voorwerpen te bezichtigen in de Doria Pamphilj gallerij. In de collectie zijn o.a. werken te bewonderen van Pieter Bruegel, Raphael, Hans Memling, Jan Gossart en Caravaggio.
Eens het Palazzo Doria Pamphilj gesloten is voor bezoekers, worden hier ook concerten opgevoerd. Voor een avondje operamuziek in deze bijzondere setting betaal je dan €44 per persoon.

galleria pamphilj activiteiten rome

De Galleria Doria Pamhilj. Voor wie maar geen genoeg kan krijgen van waardevolle kunst en prachtige tuinen!

18. Piazza Navona

Dit grote plein in Rome was één van mijn favoriete plekjes om gewoon neer te ploffen en naar mensen te kijken. In het midden van het plein vind je de magnifieke ‘Fontana dei Quattro Fiumi’ of de ‘Fontein der vier rivieren’. Dit indrukwekkende beeldhouwwerk werd ontworpen door niemand minder dan Bernini. Hij richtte dit meesterwerk op om de vier grote rivieren die in zijn tijd bekend waren te eren.

Als je het spannende ‘Bernini Mysterie’ van Dan Brown hebt gelezen, weet je dat er op dit plein heel wat kunstschatten verborgen liggen

Andere bezienswaardigheden op dit plein zijn o.a. de Sant’Agnese kerk en het Pamphili paleis.

piazza navona bezienswaardigheden rome

De Piazza Navona ligt erg centraal in Rome. Bekijk de mooie gebouwen en de fontein, maar doe zeker ook aan ‘people-watching’.

19. San Luigi dei Francesi

Vlakbij het Piazza Navona ligt de San Luigi dei Francesi of de ‘Heilige Lodewijk van de Fransen’. Deze kerk is de nationale kerk van Frankrijk in Rome. En dat verklaart ook meteen haar naam, gewijdt aan St. Lodewijk IX: koning van Frankrijk.
Aan de buitenkant van de kerk kan je ook al meteen zien dat deze kerk door de Fransen is gebouwd. Je vindt er immers prachtige gebeeldhouwde taferelen uit de Franse geschiedenis. Binnenin de kerk vind je prachtige kunstwerken van zowel Franse als Italiaanse meesters, maar de bekendste werken zijn waarschijnlijk die van Caravaggio.
Naar Rome’s gewoonte vind je ook in deze kerk een magnifieke plafondschildering terug. Heel veel goud, en een bijbels tafereel. Same old, same old.

san luigi dei franceski kerk rome

De San Luigi dei Francesci kerk van Rome is fenomenaal mooi. Ga zeker binnen en geniet van de overdaad aan goud en kunstwerken!

20. Sint-Jan van Lateranen

De oudste en belangrijkste kerk van Rome ligt niet in Vaticaanstad, want die eer gaat naar Sint-Jan van Lateranen!
Deze pauselijke kathedraal heeft zelfs een hogere status dan de St. Pietersbasiliek, en kreeg daarom de naam ‘aartsbasiliek’. De hoogst mogelijke rang voor een kathedraal.
Als je toegangskaartjes hebt om deze heilige plek te betreden, dan kan je een gigantische kunstcollectie, prachtige marmeren beelden en de laatste rustplaats van heel wat pausen (nu worden alle pausen in de St. Pietersbasiliek begraven) bezichtigen.

Binnenin deze gigantische kerk moet je zeker naar het plafond kijken. Prachtige schilderijen met een gedetailleerde gouden omkadering doen deze opperkerk alle eer aan. Ook het aanpalende klooster met zijn prachtige binnenplaats (let zeker op de mooie zuilen!) zullen je mond doen openvallen.
Volgens mij is deze kerk minstens even indrukwekkend als de Sint-Pietersbasiliek! Bovendien is het ook veel goedkoper om hier binnen te mogen. Volwassenen betalen €10 per persoon en kinderen tot 5 jaar mogen gratis naar binnen.
Aangezien deze highlight van Rome een beetje uit het centrum ligt, is ook een ticket voor een hop-on hop-off bus misschien wel een goed idee. Dat kan al vanaf €14!

Sint Jan van lateranen Kerk Rome

Vanbuiten is ze al indrukwekkend, maar de binnenkant is pas echt magnifiek!

21. De Bocca della Verita

Naast de Basilica di Santa Maria in Cosmedin vind je wel een erg vreemd beeldhouwwerk. Tot op de dag van vandaag weet men eigenlijk niet precies waarvoor het vreemde marmeren gezicht diende. Geschiedkundigen denken dat het vroeger gebruikt werd om overstromingswater naar buiten te krijgen of om het bloed van dierlijke offers op te vangen. Sinds de film ‘Roman Holiday’ in 1953 uitkwam, werd de Bocca della Verità wereldberoemd. In deze film wordt het beeldhouwwerk gebruikt als een soort leugendetector. In het boek ‘Het geheim van de afgebeten vingers’ van Rindert Kromhout, worden de vingers van kinderen die liegen afgebeten.
Durf jij je hand in de hongerige mond van de Bocca della Verita steken?

Bocca della verita dingen om te zien in Rome

Laat je vingers niet afbijten door dit schrikwekkende monument!

22. De Palatijn

Als je toegangstickets voor het Colosseum hebt, mag je daarmee ook het Forum Romanum en de Palatijn bezoeken.
Misschien ken je de legende van Romulus en Remus al. Volgens dit verhaaltje werd Rome gesticht door twee jongens die door een wolvin werden grootgebracht. Romulus en Remus kregen ruzie, Romulus won. Gevolg: de stad die hij stichtte werd naar hem vernoemd.

De Palatijnberg zou de plek zijn waar de twee jongens werden grootgebracht in de grot van de wolvin.
Door deze volksmythe werd deze berg gegeerd goed, en was ze voornamelijk bij de adel erg geliefd. Bovendien werd gezegd dat de lucht hier veel schoner was, en daardoor konden de rijken geen ziektes opvangen van het arme gepeupel dat in lager gelegen gebieden van Rome woonden.
De prachtige villa’s en paleizen van rijke Romeinen zijn ondertussen al lang tot ruïnes herleidt, maar velen zijn nog in erg goede staat. Ga na je bezoek zeker ook eens op één van de dakterrassen staan. Je krijgt er een prachtig uitzicht over de Palatijn, maar ook over het Colosseum en de rest van Rome. De perfecte plek voor een romantische zonsondergang!

palatijn rome

In de Palatijn vind je vooral historische gebouwen, maar tegenwoordig zijn er ook heel wat tentoonstellingen die tussen de ruïnes worden gehouden.

23. Het Romeinse forum

Naast het Colosseum en de Palatijn, mag je dus ook het Forum Romanum met hetzelfde toegangsticket bezoeken. Ik raad in de meeste gevallen aan om een voorrangsticket aan te schaffen, want wachtrijen kunnen lang zijn… Bovendien kost zo’n skip-the-line ticket ook niet veel meer dan de normale prijs. Gratis toegang tot dit monument zit ook inbegrepen in de Rome Stadspas.

Het Romeinse Forum is een drooggelegd moeras, dat in de loop der tijd werd omgevormd tot het sociaal en daarna politiek centrum van de stad.
Op deze plek werden triomftochten georganiseerd, en later ook optochten van gladiatoren. Hier kwamen ook enkele van de belangrijkste gebouwen van de Romeinse stad te staan, en daarvan kan je de ruïnes nu nog zien.
Het Forum Romanum is gigantisch groot, en ik raad zeker aan om een gids te boeken voor tijdens je bezoek. Volgens mij zijn de overblijfselen niet erg interessant als je niet weet naar wat je aan het kijken bent.

romeinse forum romanum

De meeste gebouwen zijn nog mooi bewaard gebleven. Kom zeker tegen zonsondergang. Je hebt hier echt een prachtig uitzicht!

24. Monumento a Vittorio Emanuele II (Altare della Patria)

Niet zo ver van het Colosseum en de Palatijn ligt een ietwat nieuwer monument van Rome. Het ‘Altare della Patria‘ (het altaar voor het vaderland) werd gebouwd ter ere van Victor Emmanuel, de eerste koning van het moderne Italië.
Zoals elk goed nationaal monument vind je hier ook een monument ter ere van de ‘onbekende soldaat’, dat permanent wordt bewaakt door een vlam en enkele Italiaanse soldaten.
Beklim de trappen van dit imposante gebouw en sta versteld van de gigantische beeldhouwwerken die dit meesterwerk sieren. Vanop het hoogste niveau krijg je bovendien een prachtig uitzicht over Rome.

De Monumento a Vittorio Emanuele II vrijheidsmonument rome

De Monumento a Vittorio Emanuele II wordt ook wel het ‘vrijheidsmonument’ genoemd.

25. Zoek de bijen!

Er zijn op elk moment tienduizenden bijen te vinden in Rome. Ja, zelfs tijdens de winter!
De gebouwen van Rome (en Vaticaanstad) staan vol met wapenschilden en beeldhouwwerken. Als je goed kijkt, zal het je opvallen dat op heel veel gebouwen ook enkele bijen staan afgebeeld.
Deze felgekleurde insecten verwijzen naar de Barberini’s. Eén van de belangrijkste families die Rome ooit heeft gehad.
Deze familie had op een bepaald moment zo’n grote invloed dat de paus zelf uit dit gezin werd gekozen.
De Barberini’s kregen alsmaar meer aanzien, macht en geld en daardoor kleefden ze zowat overal de bijen van hun wapenschild tegenaan.
In totaal zijn er enkele duizenden bijen verspreidt over de stad. Hoeveel vind jij er?

bijen rome wapenschild barberini

Bzzzz. Gelukkig steken deze stenen insecten je niet!

26. Trastevere

Trastevere is volgens heel wat mensen één van de gezelligste buurten in Rome. De knusse regio wordt zowel door locals als toeristen aangeraden, en dat heeft alles te maken met de uitstekende restaurants en de leuke winkeltjes die je er vindt. In deze buurt vind je ook enkele andere bezienswaardigheden zoals de Bocca della Verita en de Doria Pamphilj gallerij.

Trastevere Rome buurten

Ontsnap het drukke Rome en geniet van het gezellige Trastevere!

27. De Galleria Alberto Sordi

Deze galerij is niet zo bekend als de eveneens schitterende Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan, maar eigenlijk moet ze er niet voor onderdoen. De prachtige glas-in-loodramen en mozaïeken op de vloer vormen het decor voor een van de mooiste plekken om te shoppen in Europa. Dit gebouw in art nouveau stijl stond tot 2003 bekend als de Galleria Colonna, maar werd in 2003 vernoemd naar de populaire Romeinse acteur Alberto Sordi die dat jaar overleed. Het warenhuis La Rinascente is niet te missen hier, maar je hebt ook nog meer betaalbare winkels zoals Zara en Massimo Dutti. Of je kan altijd een cappuccino of espresso drinken in één van de leuke barretjes hier.

Galleria Alberto Sordi bezienswaardigheden Rome

Deze plek is ideaal voor shopaholics en liefhebbers van architectuur!

28. De Spaanse trappen en plein

De Scalinata di Trinità dei Monti oftewel de Spaanse trappen hebben hun naam te danken omdat ze het Piazza di Spagna (Spaanse Plein) met de Trinità dei Monti kerk verbinden. De Franse diplomaat Étienne Gueffier liet bij zijn overlijden in de achttiende eeuw een mooie geldsom na zodat deze trap van 174 treden aangelegd kon worden. De kerk stond namelijk onder de bescherming van de koning van het huis Bourbon.

Het Spaanse plein werd dan weer zo genoemd omdat de Spaanse ambassade hier vroeger lag. De Fontana della Barcaccia (Fontein van de sloep) springt hier meteen in het oog en de hele buurt is echt bijzonder gezellig. Je begrijpt meteen waarom de vermaarde dichter John Keats hier een tijdje heeft geleefd. ‘A thing of beauty is a joy forever’ luidde zijn beroemd gedicht, en dat is zeker van toepassing op deze prachtige bezienswaardigheid in Rome.

Spaanse trappen Rome

Op deze foto zien de Spaanse Trappen er bijna helemaal verlaten uit, maar dat is zeker niet altijd zo!

29. Het Campo dei fiori

De Italiaanse hoofdstad wordt helaas overspoeld door miljoenen toeristen, dus is het moeilijk om nog een glimp op te vangen van het authentieke, plaatselijke Rome. Op het Campo dei fiori (veld van de bloemen) gaat het toerisme echter hand in hand met de Romeinen, die hier hun inkopen komen doen op een van de plaatselijke marktjes. Voorlopig levert het nog geen problemen op qua overlast, laat ons hopen dat het zo blijft.

hoogtepunten Rome Campo dei fiori

Zin in een authentiek stukje Rome? Bezoek dan het Campo dei Fiori en geniet van iets lekkers!

30. MAXXI

Rome telt tal van klassieke kunstmusea. Liefhebbers van moderne kunst komen echter ook aan bod en zij vinden hun gading in het Museo Nazionale delle arti del XXI secolo oftewel het nationaal museum van kunsten uit de 21ste eeuw. De buitenkant is net zo opmerkelijk als de binnenkant, want het ontwerp van Zaha Hadid won in 2010 de Stirling architectuurprijs.
MAXXI bestaat eigenlijk uit twee musea: een voor kunst en een voor architectuur. Naast een indrukwekkende permanente collectie (met werk van onder andere Kara Walker en Gerhard Richter) zijn er altijd interessante tijdelijke tentoonstellingen.

Rome Museo Nazionale delle arti del XXI secolo

Indrukwekkende architectuur!

MAXXI museum Rome

Liefhebbers van moderne kunst kunnen gerust enkele uren doorbrengen in MAXXI.

31. Ostia

In Rome kan het bij momenten verschroeiend heet zijn en dan is het leuk om eens uit te waaien aan zee. In de voormalige havenstad Ostia kan je echter niet alleen luilekker aan het strand liggen, maar er zijn ook heel wat prachtige Romeinse ruïnes. Tijdens een rondleiding door Ostia Antica kom je hierover meer te weten, net zoals over de baden van Neptunus (met prachtige mozaïeken!). Zo krijg je een inkijk in het dagelijkse leven van een van de 100,000 Romeinen die hier vroeger woonden. Dit is zonder enige twijfel een van de leukste daguitstapjes vanuit Rome!

bezienswaardigheden buiten Rome Ostia

Ostia ligt net buiten Rome, maar helpt je wel nog beter om de Romeinse cultuur te begrijpen.

Tip: Rome City Pass
Vooraleer je naar Rome trekt is het handig als alles geregeld is. Met een Rome City Pass (€67,50) krijg je gratis vervoer vanuit de luchthaven (Ciampino en Fuimincino), gratis skip-the-line toegang tot het Vaticaan en het colosseum, een 24u Hop-On Hop-Off ticket en héél veel kortingen. Deze city pass is bovendien de enige kaart die helemaal elektronisch is. Je hoeft ze dus nergens meer op te pikken: een bewijs op je smartphone is voldoende.
Vergelijk de mogelijkheden gerust ook eens met de Roma Pass (€29), de Omnia Kaart (€55) of de andere stadspassen van Rome.

Sam Trevi Fontein

En nog een laatste tip… Geniet! Rome is prachtig!

Gratis bezienswaardigheden in Rome en Vaticaanstad

Wist je dat bepaalde bezienswaardigheden en musea in Rome gratis zijn? Bovendien krijg je met een Europese identiteitskaart ook op heel veel plekken gratis toegang of een fikse korting.

Hier is een overzichtje van gratis bezienswaardigheden in Rome:

 • De Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Zoals ik eerder vertelde in dit artikel: wachtrijen zijn bijzonder lang. Met een betalend (skip-the-line-)ticket moet je niet langer aansluiten.
 • Het Pantheon
 • De magische Trevi Fontein
 • Monumento a Vittorio Emanuele II (Altare della Patria). Voor de lift naar de top moet je wel betalen, maar de rest is gratis.
 • De Spaanse Trappen en de kerk helemaal bovenaan: de Trinità dei Monti
 • Cimitero Acattolico

 • Circus Maximus
 • Piazza Navona en de wondermooie fonteinen die je daar vindt
 • De Via Appia
 • De Borghese Tuinen (om Villa Borghese binnen te gaan, moet je wel betalen)
 • Largo di Torre Argentina (hier werd Julius Caesar neergestoken en het is gewoon ook een mooi plekje)
 • Teatro di Marcello: een klein alternatief voor het Colosseum.
 • Museo Storico della Liberazione; het voormalige SS hoofdkwartier in Rome
 • Chiesa di Santa Prassede
 • De basiliek en kerken van San Clemente
 • Chiesa di San Luigi dei Francesi: de wachtrijen zijn vaak lang, maar het interieur van deze kerk is echt adembenemend!
 • Tempietto del Bramante: een kerk in een kerk!
 • Bewonder de Moses van Michelangelo in de Chiesa di San Pietro in Vincoli
 • La Bocca della Verità (basiliek van Santa Maria in Cosmedin)
 • Campo De’ Fiori markt: dagelijks marktje in het oude stadscentrum van Rome
 • Tuur door het sleutelgat van de Priorato dei Cavalieri di Malta voor één van de mooisite uitzichten in Rome, over de Sint-Pietersbasiliek.
 • Piazza del Campidoglio
 • Arco degli Acetari: een kleurrijk en middeleeuws pleintje
 • Palazzo della Civilta del Lavoro. Dit prachtige stukje architectuur wordt ook wel het ‘vierkante Colosseum’ genoemd.
 • Het forum van Trajanus
 • De Sint-Lucasgilde (Accademia di San Luca). Hier vind je meesterwerken van o.a. Rafaël en Anthony van Dyck.

Gratis bezienswaardigheden en musea in Rome op sommige momenten

 • Het Colosseum, de Palatijn en het Forum Romanum: iedere eerste zondag van de maand
 • Vaticaanse musea: iedere laatste zondag van de maand
 • Alle staatsmusea (o.a. Villa Borghese, Palazzo Barberini, Castel Sant’Angelo, thermen van Caracalla, …): iedere eerste zondag van de maand
 • Wekelijkse audiëntie met de paus: elke woensdagmorgen (tenzij anders aangekondigd)
gratis bezienswaardigheden Rome

Het forum van Trajanus is één van de gratis bezienswaardigheden in Rome. Mooi, he?

5x hotels in Rome

Om al die mooie bezienswaardigheden in Rome te bezichtigen, moet je natuurlijk ook ergens in de Italiaanse hoofdstad overnachten. Ik som hier vijf mooie hotels in Rome op.

Wil je er graag nog meer inspiratie? Lees dan ook de artikels over hotels in Rome centrum en betaalbare jeugdherbergen in de Eeuwige stad.

Hotel 87 eighty-seven

Als je op zoek bent naar een waanzinnig hotel in Rome ben je hier aan het juiste adres. Bij het zien van je kamer valt je mond vast open van verbazing door alle pracht en praal. Als je hier logeert mag je ook gebruikmaken van de luxe welnessruimte op het mooie dakterras van het hotel. Of wat dacht je van het bubbelbad? Of de uitgebreide fitness?
’s Ochtends wordt hier een Amerikaanse ontbijtbuffet voorzien, maar lunchen en dineren doe je dan weer Italian style.

Hotel 87 eighty-seven ligt in de romantische Trevi wijk, vlakbij de bekende Trevifontein. Ook de Spaanse Trappen en het Piazza di Spagna liggen op wandelafstand van de accommodatie. Op zoek naar tips om Rome te bezichtigen? Spreek dan zeker eens het personeel aan voor echte insider tips.

Logeren in dit pas gerenoveerde hotel kan al vanaf €71 per nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

hotel 87 Rome

© Hotel 87 eighty-seven

hotel 87 eighty seven Rome

© Hotel 87 eighty-seven

Twentyone Hotel

Citytrippen in Rome vraagt om een overnachting een luxe boetiekhotel. Je overnacht hier in één van de heel moderne minimalistische ingerichte kamers. Elke kamer is voorzien van het beste comfort zoals airco en een minibar. ’s Morgens word je heerlijk wakker tijdens een lekker ontbijt in de zonnige ontbijtruimte. Tijdens de middag en avond kan je in het restaurant terecht voor de heerlijkste Italiaanse klassiekers.

In de buurt van het Twentyone Hotel zijn er heel wat dingen om te doen in Rome. Het hotel ligt namelijk aan één van de beste shoppingstraten van de stad, de Via Cola di Rienzo, vlakbij het Vaticaanstad. Het is de ideale ligging om bijvoorbeeld de Engelenburcht en het historisch centrum te verkennen.

Eén nacht in het Twentyone Hotel kost je gemiddeld €145 voor twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

twentyone hotel Rome

© Twentyone hotel

Rome twentyone hotel

© Twentyone hotel

Hotel Raphael

Dit prachtige eco-luxe hotel in Rome combineert de elegantie van de Oude Wereld met het moderne dat we vandaag kennen. Op je moderne kamer kan je ontsnappen aan de drukte van de stad. Maar het hoogtepunt van deze accommodatie is wellicht het zalige dakterras, met vegetarisch restaurant, waar je kan genieten van een prachtig 360-graden uitzicht over het historische centrum.

Het hotel ligt vlak aan het Piazza Novana, op wandelafstand van enkele historische attracties van de stad. Zo is het slechts vijf minuten wandelen tot het Pantheon en de Engelenburcht. Het hele hotel ademt warmte uit en ook het personeel is ontzettend behulpzaam. Ze helpen je maar al te graag met alle vragen die je hebt!

Overnachten in een tweepersoonskamer kan vanaf €190.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

hotel Raphael Rome

© Hotel Raphael

Rome Hotel Raphael

© Hotel Raphael

Domus Alberti B&B

Geen klassiek hotel, maar wel een gezellige bed and breakfast waar je ook kan genieten van alle luxe en comfort. Je logeert er in een hedendaagse ingerichte kamer, compleet met gratis WiFi en een eigen badkamer. Overnachten in een B&B doe je vooral voor het ontbijt en daar zal je hier extra van genieten. De eigenaars zorgen elke ochtend voor een uitgebreid ontbijtbuffet met lekkere croissants en hartverwarmende cappuccino’s.

Domus Alberti B&B ligt in de superhippe wijk Rione Monti, vlakbij de leukste hoogtepunten van Rome zoals het Colosseum en het Vaticaan. De buurt was ooit een arme volkswijk, maar vandaag vind je hier de populairste restaurants en cafeetjes. Bovendien is het personeel van de B&B erg vriendelijk en geven ze je graag de beste tips over Rome.

Eén nacht in een tweepersoonskamer kost je slechts €70.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Domus Alberti Rome

© Domus Alberti B&B

Rome hotel Domus Alberti

© Domus Alberti B&B

Fendi Private Suites

De eigenaars van Fendi Private Suites lijken wel een marmergroeve te hebben overvallen, want zó mooi zijn de openbare ruimtes bepleisterd. Het is exact wat je verwacht wanneer je het hotel langs de buitenkant bewondert. Alle suites zijn voorzien van allerlei moderne faciliteiten, zoals airco, gratis WiFi en een flatscreentelevisie. Logees van dit hotel mogen elke ochtend genieten van een fantastisch continentaal ontbijt.

Fendi Private Suites ligt vlakbij de populaire winkelstraat Via dei Condotti en op een steenworp van enkele leuke bezienswaardigheden in Rome, zoals de Piazza di Spagna. Het hotel is dus de perfecte uitvalsbasis voor shopaholics, maar de medewerkers van het hotel geven je maar al te graag tips over wat er nog te beleven valt in de buurt.

Voor één nacht in een tweepersoonskamer in dit imposante hotel, betaal je wel een serieuze prijs… Je spendeert gemiddeld €852 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Fendi Private Suites Rome Hotels

© Fendi Private Suites

© Fendi Private Suites

Excursies boeken in Rome

Rome is geweldig. Fenomenaal zelfs! Er is heel veel te doen, en nog veel meer te ontdekken. Boek gegidste rondleidingen, en vergeet vooral geen skip-the-line tickets voor sommige bezienswaardigheden aan te schaffen. Geloof me: je kan alle tijd die je hebt gebruiken als je in Rome bent!

» Alle tours en excursies in Rome

Citytrip naar Rome

Rome is één van de meest geliefde citytrips ter wereld. De combinatie van mooi weer, prachtige monumenten en dingen om te doen, het lekkere eten en de vriendelijke mensen spelen daar allemaal een factor in.
Vanuit België is het helemaal niet duur om een stedentrip naar de eeuwige stad te boeken. Vluchten en hotels zijn soms zelfs spotgoedkoop.

Meer lezen over Rome?

 10 goedkope hotels in Rome (en 5x luxe!)   |    5x De lekkerste ijssalons van Rome |
 Tickets voor bezienswaardigheden in Rome: hoe wachtrijen voorsteken?

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
 1. Prachtige foto’s Sam, ik krijg meteen zin om weer eens een keertje naar Rome terug te gaan. Ik geef je helemaal gelijk, het is een fenomenale stad. En hoeveel bijen ik vond, dat hoor je dan! 😉

  • Merci Cindy!
   Het is natuurlijk niet moeilijk om mooie foto’s te maken van zo’n mooie stad he 😉 😛
   Laat het me weten! Maar niet alleen naar de bijen zoeken he, want er is nog véél te veel ander moois te zien!

 2. Mijn naam is ook Sam haha wat een prachtige website heb je! Ik moet een kleine reisgids schrijven voor school deze site heeft me heel erg goed geholpen Dankjewel !!!

 3. Ann Peetermans says:

  Hoi Sam, ik ben hier een beetje aan het lezen op jouw site en vraag mij af wat ik het beste op voorhand boek zoals de city rome pass of losse tickets .Hop on hop off tour , Ik ga met mijn zoon van 12 jaar naar Rome. Hij wil alles zien van belangrijke bezienswaardigheden, maar ook liefst geen lange wachtrijen en liefst nederlandstalige gids .En de prijzen zijn die voor kinderen hetzelfde als voor volw.

  • Hoi Ann

   Dat is een keuze die je natuurlijk zelf moet maken. Als je toch van plan bent om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken, dan is een Rome City pass wel een aanrader. Uiteindelijk is het veel goedkoper en bijna altijd krijg je ook voorrangstickets (in dit artikel som ik alle mogelijkheden op, maar lees misschien ook eens: https://www.checkoutsam.be/tickets-bezienswaardigheden-rome/ )

   Nederlandse gidsen zitten bij deze tickets wel niet inbegrepen… Meestal (als er een gids is), zal het een Engelstalige zijn. Als je daarop dus echt staat, dan zal je alles apart moeten regelen. En dat zal je ongetwijfeld wel meer kosten.
   Meestal krijgen kinderen een korting, maar dat is zeker niet altijd het geval.

   Groetjes
   Sam

 4. patrick verbraeken says:

  Is het mogelijk de citypass te verkrijgen indien we enkel per vliegtuig uit Rome vertrekken ? Onze aankomst in Italië is namelijk voorzien en geboekt via Firenze . Via de website worden enkel de vluchtgegevens bij aankomst Rome als criterium gevraagd

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!