4.4/5 - (14 stemmen)

11x Bezienswaardigheden in Sluis, Nederland: Wat te doen + tips + foto’s

Sluis is misschien niet zo bekend als andere steden in Nederland, maar laat je hierdoor zeker niet misleiden. Steeds veel meer mensen vinden hun weg naar dit kleine en gezellige stadje net over de Belgische grens. Wedden dat je verrast zal zijn door het aantal unieke bezienswaardigheden in Sluis? In deze blog vertel ik je alvast meer over de elf leukste activiteiten in deze verborgen vakantiebestemming.

4.4/5 - (14 stemmen)

wat te doen in Sluis

1. Ontdek vreemde uitvindingen in het Bizarium

Dit museum is één van de meest onvergetelijke dingen om te doen in Sluis én misschien wel in je hele leven. Het kunstkabinet is gevuld met allemaal rare uitvindingen die het resultaat zijn van briljante wetenschappers en hun grenzeloze verbeelding, immense passie en technisch vernuft. Dit is dé plek waar je spullen tegen komt die je als kind misschien zelf al tekende. Denk maar aan een vliegende fiets, een zwemparaplu of een wandelende onderzeeër.

Ook bekende genieën als Nikola Tesla en Leonarda da Vinci hebben tijdens hun carrière heel wat bizarre ideeën gehad. Het Bizarium in Sluis is een zeldzaam museum waar iedereen zich ongetwijfeld te pletter amuseert. Zelfs als je met het verkeerde been uit bed bent gestapt, tovert de expositie en de gekke uitvindingen een lach op je gezicht. Eén van de allerleukste bezienswaardigheden in Sluis, dus. Zeker met kinderen!

Bizarium Sluis

Je bent hier wel even zoet met al die vreemde spulletjes.

Bizarium Sluis wat te doen

Je voelt je ongetwijfeld als een vis in het water met deze vreemde zwemuitrusting!

2. Struisvogelboerderij bezoeken

Vergeet lamaboerderijen, want een struisvogelboerderij is pas echt hip. Het is één van de leukste activiteiten in Sluis om met het hele gezin te ontdekken. Tijdens je bezoekje aan de boerderij leer je alles over struisvogels en hoe de boerderij werkt. De gids leidt je dan ook met veel passie en enthousiasme rond. Je ontdekt een schuur vol piepjonge kuikentjes – heel schattig om te zien – en de hokken waar de volwassen struisvogels in zitten.

Met een beetje geluk kan je zelfs getuige zijn van de speciale paringsdans van de mannelijke struisvogel. Dat is best grappig om naar te kijken! Na de uitgebreide rondleiding mag je zelf vrij rondlopen op de boerderij. Om dit vrolijke avontuur nooit te vergeten heeft de boerderij ook nog een souvenirshop waar je allerlei leuke dingen kan kopen, zoals struisvogelvlees en -koeken.

struisvogelboerderij Sluis wat te doen

Maak kennis met deze gigantische loopvogels in Sluis!

3. Belfort van Sluis beklimmen

Sluis is een oude stad aan het water met heel wat lokale geschiedenis. Ik denk niet dat ik ooit al een stad heb bezocht dat zo klein is en waar zo veel te beleven valt. Zo vind je pal in het gezellige centrum van de stad het enige Belfort van heel Nederland. Als dat niet speciaal is?! De toren werd gebouwd in de veertiende en vijftiende eeuw en werd gebaseerd op zijn Vlaamse broers en zussen.

Als enige Nederlandse stad met een Belfort luidden hier destijds regelmatig de klokken bij belangrijke gebeurtenissen, zoals een aanval van de vijanden of een brand. Later maakte ook het stadhuis deel uit van de toren, maar vandaag doet het gebouw vooral dienst als museum. Er worden ook regelmatig films vertoond, quizzen georganiseerd of interactieve presentaties gegeven.

Beklim ook zeker eens de vele treden van het Belfort. Vanop de top heb je een prachtig uitzicht over Sluis.

Belfort Sluis activiteiten

Van bijna overal in Sluis zie je het prachtige Belfort. En van bovenop krijg je een prachtig uitzicht!

4. Verschillende Oorlogsmonumenten

In de wijde omgeving van Sluis zijn er heel wat oorlogsmonumenten ter nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog om te bezichtigen. De meest bekende is wellicht het ‘Oorlogsmonument’ in het hartje van het centrum dat werd geplaatst toen koningin Wilhelmina op 13 maart 1945 terug naar Nederland keerde.

Daarnaast worden op deze plek ook een veertigtal burgers herdacht die omkwamen bij de woelige gevechten om de stad te bevrijden. Het Oorlogsmonument geeft je hoe dan ook kippenvel en doet je nadenken over alle offers die gebracht werden voor de vrijheid…
De tank die achter de gedenkplaat staat, is het bewijs dat er echt wel grote middelen nodig waren om de overwinning op de Duitsers binnen te halen. Het is zonder twijfel één van de meest historische bezienswaardigheden van Sluis die je gezien moet hebben.

Vergeet ook niet het Canadees herdenkingsteken in IJzendijke – Sluis te bezoeken. Het werd opgericht om de bijna veertig Canadese en Engelse soldaten te herdenken die hier omkwamen bij een zware ontploffing. Nog 19 andere krijgers zijn bij de aanslag gewoon in het niets verdwenen. Tot nu weet niemand wat er met deze mannen is gebeurd…

5. Wandeling rond wallen van Sluis

Als je niet weet wat te doen in Sluis, maak dan zeker een wandeling rond de wallen. En ja… Hier heeft dat een andere betekenis dan de Amsterdamse wallen!

Meer dan 600 jaar geleden was dit een welvarende handelsstad dankzij zijn ligging aan het Zwin en werd het centrum beschermd door verdedigingsmuren, ook wel de wallen genoemd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werden de muren jammer genoeg neergehaald en in 1864 werd het gebied ingepolderd, waardoor het oude havenstadje droog kwam te liggen.

Vandaag vormen de wallen een magnifiek stukje natuurgebied waar je prachtige wandelingen kan maken. Het complex is de thuis voor heel wat planten en diersoorten. Vogels en kikkers voelen zich hier helemaal thuis en profiteren dan ook van al het lekkers dat ze hier kunnen vinden. Je kan natuurlijk ook over een groot deel van de oude wallen fietsen. Want… ben je wel echt in Nederland geweest als je niet hebt gefietst? 😉

6. Verken Sluis vanop het water

Op een warme zomerdag is er niets leuker dan een tochtje op het water. Dus als je niet weet wat te doen in Sluis, huur dan een waterfiets en maak een tochtje op de Damse Vaart en de Kaai. Je hoeft geen schrik te hebben dat je onderweg tegen een boot botst, want hier kunnen namelijk geen schepen varen omdat het water niet diep genoeg is. Het is dus best een unieke belevenis om te doen met de hele familie of met een groepje vriend(inn)en.

Waterfietsen is echt heel erg leuk om te doen. Zo ontdek je snel toffe plekjes waar je gezellig iets kan drinken of eten, bezienswaardigheden in Sluis die je anders misschien gewoon zou overslaan en je hebt gewoon een fantastisch zicht over dit magnifiek stadje.

Tip: je belt best even op voorhand naar het waterfietsverhuurbedrijf, want bij slecht weer kan de activiteit jammer genoeg niet door gaan.

7. Uitstapje naar Cadzand

Er is in Sluis geen strand dus als je zin hebt op een zonnige dag naar zee te gaan, kan je een uitstap naar Cadzand plannen. De badplaats is bekend over heel Nederland en het beste van alles is dat je vanuit Sluis gewoon met de fiets naar Cadzand-Bad kan rijden. Het is een erg chique badplaats met veel leuke restaurants en één van de mooiste stranden van Nederland.

Als je de hele kuststrook – maar liefst tien kilometer lang – afloopt, kom je in het Belgische natuurgebied Het Zwin terecht. Maar als je dat te lang lijkt, valt er in Cadzand natuurlijk zelf ook heel wat te beleven. Er zijn toffe restaurants en paviljoentjes waar je lekker kan eten.
Voor kinderen is de Toversluis misschien wel een leuke plek om te bezoeken, zeker wanneer het eigenlijk net te slecht weer is om een dagje op het strand door te brengen.

Cadzand Nederland

Heerlijk relaxen aan de Nederlandse kust in Cadzand!

8. Verdronken Zwarte Polder

Als je op zoek bent naar mooie bezienswaardigheden in Sluis, dan is de verdronken Zwarte Polder nog zo’n pareltje. Dit magnifiek natuurgebied ontstond in 1802 door een dijkdoorbraak. Hierdoor kreeg de Zwarte Polder weer een vrije verbinding met de Noordzee. Via een bijzonder krekenpatroon loopt het zeewater verder Nederland in.

In dit gebied kan je fabelachtige wandelingen maken. Volg gewoon het krekenpatroon en laat je door de omgeving leiden. Dankzij de schapen die rondom staan te grazen, blijft het natuurgebied open. Geniet tijdens het wandelen van het ongelooflijk zicht op de zee en het enorme strand. Kuier via het broedvogelstrand over de dijk naar het strand en volg de nauwe slingerpaadjes naar de duinen.

In de duinen kom je terecht in een echt paradijs vol wilde rozen en bessenstruiken. Heel wat vogels voelen hier zich dan ook thuis. Vooral in de lente vind je hier enkele prachtexemplaren, zoals de nachtegaal en de ransuil. Wedden dat je na deze wandeling helemaal uitgewaaid bent? 😉

Verdronken zwarte polder

Kom helemaal tot rust in de Verdronken Zwarte Polder. Wel op het pad blijven, he!

9. Wandel langs de Damse Vaart

Je zal het allicht al gemerkt hebben als je deze blog leest: Sluis is een geweldige stad voor het maken van lange wandelingen. De Damse Vaart is misschien wel één van de meest magnifieke plekjes van de stad. Het wordt dan ook vaak gefotografeerd en gebruikt als postkaartje. Deze betoverende plek is eigenlijk een cadeau van Napoleon Bonaporte. Het kreeg dan ook al snel de bijnaam ‘Napoleonkanaal’. De Franse keizer liet de vaart graven als verbinding tussen Brugge en Breskens maar omdat hij werd verslagen voor het kanaal af was, werd er maar tot in Sluis gegraven.

Als je zin hebt in een stevig wandeling, kan je het kanaal gewoon volgen naar Brugge. Of huur in Sluis een fiets en rijd naar het Venetië van het noorden. De route is zo’n 22 kilometer lang en onderweg kom je de mooiste natuurgebieden tegen.
Geloof mij: het is één van de meest onvergetelijke dingen om te doen in en rond Sluis.

Damse Vaart bezienswaardigheden buurt Sluis

Spring je tweewieler op en ontdek de Damse Vaart: één van de mooiste bezienswaardigheden in de buurt van Sluis.

10. Bewonder de verschillende molens

Je bent niet in Nederland geweest als je geen windmolens hebt gezien. Het verbaast je wellicht niet dat deze dan ook tot de niet te missen bezienswaardigheden van Sluis horen. In de middeleeuwen stonden er zo’n tien molens in het stadje. Eeuwen later, in 1920, waren ze nog maar met drie en vandaag is er nog maar eentje over.
Als je er dus nog wat meer wilt zien, zal je naar Kinderdijk of de Zaanse Schans moeten gaan!

De laatste in zijn soort – of toch in Sluis – kreeg de naam ‘de Brak‘ en is een windkorenmolen. Dit bouwwerk heeft zijn naam te danken aan een jachthondenras uit Frankrijk. De Brak werd in 1739 gebouwd en was bovendien de eerste molen uit steen in de streek. En ja hoor! De windmolen werkt tot op de dag van vandaag nog steeds. Je kan er dus ook meel kopen en mee naar huis nemen.
Als je zin hebt om sneller wat lekkers van de molen te proeven, stop dan zeker in de brasserie en proef van de heerlijk vers gebakken appeltaart.

11. Bezoekje aan Het Zwin in Sluis

Heel, heel lang geleden drong de Noordzee ver Nederland en België binnen. Zo ontstond er een binnenzee met heel wat kreken en geulen. Rond de dertiende eeuw was deze zeearm een hele belangrijke vaarroute naar Brugge en kreeg die de naam ‘het Zwin’. De steden rondom de waterweg profiteerden hier natuurlijk van en Sluis, Damme en Brugge werden bloeiende handelcentra.

Later werd het Zwin in Sluis steeds ondieper waardoor er geen boten meer op konden varen. Vandaag is het een beschermd natuurgebied waar je eindeloze wandelingen kan maken. Het is heerlijk om te ontspannen en uit te waaien.
Het is hierdoor ook één van de meest ontspannende activiteiten in Sluis waarbij je alles even los kan laten om te genieten van de formidabele fauna en flora die het gebied te bieden heeft.

Het Zwin bezienswaardigheden Sluis

Dit prachtige natuurdomein mag je natuurlijk ook niet overslaan!

Als je op zoek bent naar een rustig weekendje weg, ver weg van alle drukte, dan is Sluis altijd een goed idee. Zeker als je wel houdt van een ‘staycation’’is het stadje een prachtige plek om te ontdekken zonder dat je over de koppen hoeft te lopen.

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.4/5 - (14 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam