15x Bezienswaardigheden in Utrecht: Wat te doen in Utrecht?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Ben je op zoek bent naar een interessante stad voor een weekendje weg? Dan is Utrecht een echte aanrader. De stad is zoals een openluchtmuseum dat blijft verbazen met zijn rijke historie. Er zijn dus genoeg bezienswaardigheden in Utrecht die de moeite waard zijn om te ontdekken.
Vind je het moeilijk om te kiezen en wil je geen enkele toeristische attracties in Utrecht missen? Neem dan onderstaand lijstje door. Je vindt er de spannendste geheime plekjes in Utrecht en ontdekt wat je zeker moet zien. Met deze mooiste en leukste attracties wordt je weekendje weg dus gegarandeerd een succes!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (9 votes)

wat te doen in Utrecht

1. Museum Speelklok

Als je een liefhebber bent van musea heb je geluk, want in Utrecht vind je er eentje dat echt de moeite waard is: Museum Speelklok! Dit museum is vooral fantastisch als je houdt van muziek. Je ontdekt er alles over de bijzondere wereld van zelfspelende muziekinstrumenten en kan er meedansen op het ritme van vrolijke deuntjes. Van unieke bezienswaardigheden in Utrecht gesproken!

Haal het innerlijke kind in je naar boven en laat je samen met je kids, partner of vrienden volledig gaan. Een bezoekje aan dit museum is niet alleen erg plezierig, maar ook leerrijk. Je leert er alles over de geschiedenis van straatorgels, speeldoosjes, speelklokken en tal van andere zelfspelende muziekinstrumenten. Op sommige dagen worden er speciale tentoonstellingen georganiseerd. Bekijk op voorhand de planning en wie weet kan je een bijzondere tentoonstelling meepikken en nog meer muzikaal genieten!

In de buurt:

Museum Speelklok ligt slechts 300 meter van één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Utrecht: de Dom. Je kan deze twee leuke activiteiten in Utrecht dus perfect combineren!

museum speelklok bezienswaardigheden Utrecht

Er is veel te vertellen over al deze instrumenten…

wat te doen in Utrecht musem speelklok

Laat je dus gerust rondleiden door een gids!

2. Spoorwegmuseum

Eén van de hoogtepunten in Utrecht is het Spoorwegmuseum. Hier amuseer je je zonder twijfel, ook als je helemaal niets met musea hebt! Zoals de naam al doet vermoeden kom je er alles te weten over hoe de trein de wereld heeft veranderd. Je ontdekt er 150 jaar Nederlandse spoorweggeschiedenis en kunt er prachtige treinen en locomotieven bewonderen.

Geniet ook van een spannend theater, interessante tentoonstellingen en de leukste evenementen. Sluit je dag daarna af met een ritje op een grote spoorbaan. Neem je je kids mee naar Utrecht? Dan vinden zij het Spoorwegmuseum vast geweldig. Zij kunnen hier heel wat leuke proefjes doen. Voor de allerkleinsten zijn er zelfs speciale Thomas De Trein evenementen!

In de buurt:

Dichtbij het Spoorwegmuseum liggen prachtige natuurplekjes. Ideaal als je eventjes tot rust wilt komen! Het gezellige stadspark “Zocherpark” is er slechts 250 meter van verwijderd en als je een dikke kilometer verder wandelt kom je terecht in één van de mooiste parken van Utrecht: het Whilhelminapark!
Liever nog een ander museum bezoeken? In de buurt ligt ook het Sonnenborgh museum.

spoorwegmuseum utrecht hoogtepunten

Gefascineerd door treinen? Dan is er geen betere plek om te bezichtigen dan dit museum!

3. Sonnenborgh

Als je je afvraagt wat te doen in Utrecht met je kind, dan is Sonnenborgh een must-see. Dit prachtig gebouw doet dienst als publiekssterrenwacht. Daarnaast is het een museum voor weer-, sterren- en bastionkunde. Dat wil dus zeggen dat jij er samen met je kleine spruit naartoe kan om er meer te ontdekken over Sonnenborgh, de werking van een telescoop, de raadsels van de zon, hoe de tijd wordt gemeten en nog veel meer!

Wees gerust, in dit museum draait het niet allemaal rond leren. Je kan er ook voldoende plezier maken! Verdwijn in een zwart gat, bouw een satelliet en bewonder de zon met een gigantische telescoop! Wil je toch liever sterrenkijken? Plan je bezoek dan op een zondag of op speciale Sterrenkijkavonden. Dit is ook leuk om te doen als romantisch uitstapje met je partner!

In de buurt:

In de nabije buurt vind je het Spoorwegmuseum en het Zocherpark. Als je iets meer dan een kilometer verder wandelt ben je in het Wilhelminapark.

4. De Dom

Er zijn heel wat bezienswaardigheden in Utrecht die de moeite waard zijn, maar wanneer je slechts enkele dagen in deze trendy stad vertoeft kan je helaas niet alles zien. Toch mag je De Dom niet overslaan want in, op, onder en rond de Dom is ontzettend veel te beleven!

Je kan de Dom binnengaan, alle prachtige kunstwerken bewonderen en meer ontdekken over de geschiedenis tijdens een leerrijke audiotour. Maar je kan dit gebouw ook ondergronds bezichtigen. Deze attractie in Utrecht wordt DOMunder genoemd. Laat je begeleiden door een audiogids of archeoloog in de ondergrondse wereld en dwaal met een zaklamp en veel nieuwsgierigheid rond om verschillende schatten te ontdekken.

Ben je niet zo te vinden voor de duistere diepten? Dan kan je de Dom beklimmen. Hiervoor moet je wel in topvorm zijn, want je moet maar liefst 465 treden overwinnen. Gelukkig stopt de gids af en toe zodat je op adem kan komen. Eens op het hoogste punt aangekomen geniet je van een géweldig uitzicht! Zorg er wel voor dat je het beklimmen van de Domtoren op voorhand boekt. Plekjes zijn immers beperkt en snel volzet!
Je kan je tickets ook reserveren bij de VVV (toeristische dienst), vlakbij de Domtoren.

In de buurt:

In de buurt van De Dom zijn er veel dingen te doen. Als je echter bij dit prachtig gebouw bent, is het een aanrader om eerst een bezoekje te brengen aan Flora’s Hof. Deze rustige tuin ligt aan de voet van de Dom en is een oase van rust. Ook De Pandhof kloostertuin is het bezoeken waard. De tuin dateert uit 1390-1440 en heeft een prachtige fontein. Je kan hem gratis bezoeken!

domtoren utrecht

Bijna van overal in de stad zie je de Domtoren!

uitzicht dom Utrecht

Het uitzicht van bovenaan is fantastisch!!

binnenkant dom

En vergeet ook de binnenkant niet even te bezoeken.

5. Botanische Tuinen

Als je je afvraagt wat te doen in Utrecht als je een groen hart hebt, is het een goed idee om de Botanische Tuinen te bezichtigen. Deze tuinen zijn verbonden met de universiteit en onderverdeeld in verschillende thema’s: de evolutietuin, ontdektuin, rotstuin, tropische collecties, tropische kassen, de vogelhut en het bijenhotel. Je kan ze individueel bezoeken of een rondleiding boeken!

Een uitstapje naar de Botanische Tuinen is vooral een aanrader als je verlangt naar rust en wilt genieten van de natuur. Omdat het er zo romantisch en gezellig is, is het de perfecte attractie in Utrecht om met je partner te delen.

Let wel op, want de tuinen zijn alleen maar open tussen 1 maart en 1 december.

In de buurt:

De Botanische Tuinen liggen bij de universiteit van Utrecht, het is dus fijn om ook daar een kijkje te gaan nemen.

bijzondere plekken Utrecht botanische tuinen

De prachtige planten, bomen en bloemen maken dit één van de meest bijzondere plekken van Utrecht.

6. Nijntje Museum

Eén van de meest bijzondere plekken in Utrecht voor kinderen is het Nijntje museum. Welk kind is er nu niet dol op dit schattig figuurtje? Ook voor jou als ouder is het leuk om te bezoeken, want het brengt ongetwijfeld enkele herinneringen met zich mee. Bovendien is het altijd fijn als je je weer eventjes kind kan voelen, toch?!

In het museum ontdek je op een actieve manier alles over dit lieve konijntje. Peuters en kleuters kunnen er kruipen, zoeken, ruiken, dansen en ga zo maar door. En een groot pluspunt: na het bezoek zijn je kids al hun energie kwijt!

In de buurt:

Krijgt je lieveling niet genoeg van Nijntje? Ga dan zeker ook het Nijntje standbeeld op het Nijntje plein bewonderen. Ook een beetje verder vind je iets bijzonder: het Nijntje verkeerslicht. Om de straat te kunnen oversteken moet je wachten op een groen Nijntje.

Belangrijk om te weten: het Nijntje museum en pleintje liggen 1,8 km van elkaar verwijderd. Het is dus het makkelijkst om dit met de fiets of het openbaar vervoer te bezichtigen.

7. Rietveld Schröder Huis

Als je van architectuur houdt, dan is het Rietveld Schröder Huis één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Utrecht. Dit huis, met zijn strakke vormen, werd ontworpen in 1924 en bewoond tot 1985. Het werd gemaakt op aanvraag van Truus Schröder, een vriendin van Rietveld. Zij wou een huis dat voldeed aan haar eigenzinnige woonideeën. Later woonde Rietveld er samen met haar in.

Dat het huis op de Unesco Werelderfgoedlijst staat zal je niet verwonderen, want met zijn strakke horizontale en verticale lijnen is het op zijn minst bijzonder te noemen. De unieke stijl wordt doorgetrokken in het interieur. Daarom is het aangeraden om het huis niet enkel van buitenaf te bewonderen, maar ook een toegangsticket te kopen.

In de buurt:

Het Rietveld Schröderhuis ligt in de buurt van het Whilelminapark. Het is een goed idee om deze twee belangrijke toeristische attracties in Utrecht met elkaar te combineren.

Rietveld Schroder Huis

Wat denk je: geslaagd of niet jouw ding?

8. Wilhelminapark

Eén van de beste gratis bezienswaardigheden in Utrecht is het Wilhelminapark. Een goede keuze als je dringend nood hebt aan een beetje romantiek. Maak er samen met je partner een gezellig wandelingetje, geniet van de zon of dans in de regen. Terwijl je in elkaars blik verdwaalt mag je natuurlijk niet vergeten om ook even rond te kijken… Anders mis je de schoonheid om je heen en daarvoor ben je toch naar hier gekomen.

In het park vind je maar liefst meer dan honderd verschillende boomsoorten, een sierlijke vijver met fontein waar je in de winter (mogelijk) op kan schaatsen, een gigantisch standbeeld van koningin Wilhelmina en nog zoveel meer! Als je het park met je kids wilt bezoeken kan je ze meenemen naar de speeltuin.

In de buurt:

Als je een bezoekje brengt aan het Wilhelminapark is het een goed idee om te eten in het gelijknamig restaurant. Je geniet er van de klassieke Franse of eigentijdse keuken. Het Wilhelmina restaurant is een klasserestaurant met gezellige sfeer. Ideaal als je je weekendje in Utrecht nog romantischer wilt maken!

Wilhelminapark

‘s Morgens toont Moeder Natuur hier het beste van zichzelf.

9. Kasteel De Haar

Eén van de hoogtepunten in de buurt van Utrecht, is Kasteel De Haar. Hier voel je je voor eventjes lid van de koninklijke familie van Nederland.
Het kasteel werd in 1893 gebouwd in neogotische stijl en heeft een hoofdgebouw, bijgebouwen en prachtige tuinen. Neem je tijd als je dit sprookjesachtig kasteel bezoekt, want er valt heel wat te bewonderen.

Het interieur is rijkelijk gedecoreerd in eclectische stijl. Overal waar je kijkt vind je prachtige geschilderde en gesjabloneerde decoraties. De Centrale hal doet met zijn gotische vensters, pinakels en grote beelden zelfs aan een kerk denken. Het kasteel is dus zowel vanbinnen als vanbuiten een écht kunstwerk!

In de buurt:

Kasteel De Haar ligt in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Dit combineren met een wandeling kan dus erg gezellig zijn. Als je op stap bent met kindjes is boerderij Geertje’s Hoeve een aanrader. Ze kunnen er dieren knuffelen en geitjes de fles geven.

Kasteel De Haar

Prachtig, he? En dit kasteel ligt vlakbij Utrecht!

10. Centraal museum

Er is altijd wat te doen in Utrecht en al zeker voor kunstliefhebbers, want in deze gezellige stad staat ook nog het Centraal museum. Je vindt er zowel klassieke als moderne kunst. Daarnaast worden er vaak interessante workshops en tentoonstellingen georganiseerd.

Voordat je het bezoekt bekijk je best de planning. Boek ook op voorhand je ticket (€15). Via GetYourGuide mag je bovendien gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Nadien eventjes tot rust komen doe je door de museumtuin te bezoeken. Daar geniet je van poëzie, muziek of een andere leuke activiteit. In de namiddag kan je in het Museumcafé Centraal terecht voor een hapje en een drankje. De perfecte afsluiter van een boeiende dag!

In de buurt:

Het Nijntje museum ligt hier vlakbij en is onderdeel van het Centraal museum. Omdat kleine deugnieten het niet altijd even fijn vinden om eeuwenoude kunstwerken te bewonderen kan je ze hiermee belonen!

11. Boulderhal Sterk

Ook als je Utrecht bij slecht weer bezoekt zijn er dingen genoeg om te doen. Een aanrader voor avonturiers is Boulderhal Sterk. Hier boulder je naar hartenlust. Zeker de moeite waard als je het nog nooit geprobeerd hebt, want het geeft je een ongelooflijk gevoel van vrijheid. Laat de klimgordel achterwege en doe je eigen ding!

Het leuke aan boulderen oftewel vrij klimmen is dat het laagdrempelig is. Je hebt er geen ervaring of klimdiploma voor nodig. Het klinkt misschien een beetje eng, maar dat is het niet. Als je valt kom je op matten terecht. Bekijk de website om te reserveren.

In de buurt:

Er zijn tal van eetgelegenheden in de buurt als je erna honger krijgt. Liever rusten in de natuur? Op 750 meter afstand vind je het Stadspark 20.

12. De Oudegracht

De Oudegracht mag je niet missen, want het is één van de gezelligste bezienswaardigheden in Utrecht. Deze gracht is bijna twee kilometer lang en heel uniek. Ze doorsnijdt de binnenstad en er staan prachtige stadskastelen rond. Je kan het op verschillende manieren ontdekken. Maak een leuke wandeling of doe het eens anders: vaar rond met een tapasboot!

Gezellig genieten van heerlijke hapjes en drankjes terwijl je op de Oudegracht vaart, fantastisch toch? Je kan ook kiezen voor een kano als je het iets avontuurlijker wilt. Hoe dan ook, het wordt gegarandeerd een ervaring om nooit meer te vergeten!

In de buurt:

Doordat de Oudegracht twee kilometer lang is, zal je in de buurt genoeg andere hoogtepunten van Utrecht tegenkomen. Neem de tijd om gezellig rond te varen en te genieten van al het moois om je heen.

Oudegracht Utrecht bezienswaardigheden

Wil je shoppen of aan sightseeing doen? Wandel dan zeker even langs de Oudegracht.

13. Traject Lumen

Ook als je Utrecht bij slecht weer bezoekt is er voldoende te beleven. In dat geval is het een goed idee om Traject Lumen te doen. Dit is een ontdekkingstocht in het duister die je meeneemt naar de historische binnenstad. Onderweg zie je de mooiste lichtkunstwerken.

Tijdens de wandeling kom je ook alles te weten over Utrecht, de kunstwerken en het mysterieuze verhaal van Luman. Dit is zonder twijfel één van de bijzonderste bezienswaardigheden in Utrecht! Je kan het Traject Lumen 365 dagen per jaar lopen vanaf zonsondergang tot middernacht.

In de buurt:

Wil je na de wandeltocht nog meer van Utrecht genieten? Dan vind je vast wel een gezellig cafeetje, want de route neemt je mee naar de levendige binnenstad!

14. De Winkel van Sinkel

Er is altijd wat te doen in Utrecht als je houdt van cultuur. Een goed voorbeeld is de Winkel van Sinkel. Het klinkt misschien als een ietwat verouderde zaak, maar het is zoveel meer dan dat!

De Winkel van Sinkel was het eerste warenhuis in Nederland en werd in 1839 geopend. Het heeft meer dan vijftig jaar bestaan en werd vervolgens een bank voor een goede honderd jaar. Tegenwoordig is het één van de hipste plekken om te vertoeven, want overdag doet het dienst als restaurant en s ‘avonds kan je er naar hartenlust dansen!

Ook van buitenaf is de Winkel van Sinkel indrukwekkend, er staan vier gigantische, gietijzeren beelden die zeker een fotootje waard zijn!

In de buurt:

Vraag je je af wat te doen in Utrecht na een bezoekje aan De Winkel van Sinkel? Dan is het een leuk idee om het te combineren met een boottochtje. De Oudegracht ligt hier dichtbij. Daarnaast vind je er verscheidene eetgelegenheden.

winkel van sinkel

De façade is mooi, maar de binnenkant is dat nog veel meer!

15. Het Fort bij Rijnauwen

Eén van de beste gratis bezienswaardigheden in Utrecht, is Het Fort bij Rijnauwen. Dit is een vestingswerk dat maar liefst 31 hectare groot is. Ook de natuur errond is de moeite waard om te ontdekken.

Het fort maakte deel uit van de Nieuw Hollandse Waterlinie en moest aanvankelijk de regio beschermen tegen aanvallen uit het Oosten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt door de Duitsers voor het executeren van vijanden. Hiervoor vindt elk jaar een herdenkingsmoment plaats. Het is leuk om dit mee te pikken, maar ook op een ander moment zal het een ervaring zijn om nooit te vergeten!

In de buurt:

Als je je afvraagt wat te doen in Utrecht is het Fort bij Rijnauwen een goede keuze. Rust na een bezoekje aan het fort lekker uit in het plaatselijk theehuisje. Erg gezellig!

Je weekendje in Utrecht wordt ongetwijfeld erg bijzonder als je enkele van deze hoogtepunten bezoekt. Hou je in ieder geval niet té veel aan dit lijstje, want er zijn ongetwijfeld nog wel meer leuke plekjes om te ontdekken.
In de buurt liggen trouwens nog meer leuke Nederlandse steden. Maak er meteen een rondreis door Nederland van en ga ook Rotterdam en Amsterdam bezoeken!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (9 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>