19x Bezienswaardigheden Warschau: Wat te doen + Hoogtepunten

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Warschau, de hoofdstad van Polen, heeft een lang en roerig verleden. Nadat het grootste deel van Warschau in de oorlog verwoest werd is de stad weer prachtig opgebouwd. Nu kom je er sprookjesachtige paleizen, dreigende Sovjet-kolossen en moderne attracties tegen.
Meer weten over deze unieke Oost-Europese metropool? Dit zijn mijn favoriete bezienswaardigheden van Warschau.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (1 vote)

1. Stare Miasto, de historische binnenstad

Het centrum van Warschau of Stare Miasto is, zoals bijna heel Warschau, na de Tweede Wereldoorlog opnieuw opgebouwd. Dit centrale gebied is nu één van de hoogtepunten van Warschau en een prachtig voorbeeld van Oost-Europese architectuur.

Rondom het plein in het midden vind je steegjes en straten vol met ouderwetse huizen en handelsgebouwen. Daartussen liggen kleinere pleintjes waar je monumentale gemeentegebouwen kan zien en kunt shoppen in toeristische winkeltjes. Omdat dit een gezellige wijk is waar je graag je ogen je kost geeft, zijn er veel terrasjes aangelegd waar je van een goede pilsener kunt genieten. Of probeer kvass, het unieke licht-alcoholische drankje op basis van brood, dat in Polen erg populair is. Een middagje door de straatjes van Stare Miasto slenteren laat je meteen een lekker aantal bezienswaardigheden van Warschau zien.

Stare Miasto bezienswaardigheden Warschau

De gezelligste buurt van Warschau!

wat te doen in Warschau Stare Miasto

Kleurrijke huisjes en levendige restaurants vind je hier overal.

2. Herstelde glorie: het paleis van Warschau

Het prachtige Koninklijk Kasteel of Zamek Królewski is één van de echte highlights van Warschau. Het is gebouwd in een stijl die typisch is voor Centraal- en Oost-Europa, met rijk steenhouwwerk, gevels met kleurige tinten en een koepeldak van koper. Dit paleis was het optrekje van de Poolse royalty toen het land een persoonlijk verbond had met Litouwen en één van de machtigste landen van Europa was. Die grandeur zie je terug aan de kapitale gebouwen, de versieringen en de uitgestrekte slottuin.

Wat is er te doen in Warschau’s belangrijkste royale gebouw? Je kan hier geschilderde meesterwerken uit de 18e eeuw bewonderen, waaronder de portretten van de Poolse koningen die er toen hun residentie hielden. Er hangen ook twee beroemde werken van Rembrandt van Rijn, en er is nog veel meer kunst, die in de oorlog geroofd werd door de Gestapo, en later weer aan Polen is teruggegeven.

De kamers in het paleis zelf zijn ook fantastisch mooi – ik vind vooral de balzaal vol marmer, goud en grote kroonluchters een pareltje. Je kunt een rondleiding door het Koninklijk Kasteel boeken om zelf deze schoonheid te bewonderen.

paleis van Warschau

Je wordt door luxe omring in dit prachtige paleis!

3. Groen en paleizen: Lazienki Park

Lazienki Park is een groot park dat al uit de 17e eeuw stamt. Hier kan je verschillende dingen te doen. Om te beginnen is het een populaire spot om te rusten, te zonnen en te picknicken. Er staan ook foodtrucks met internationale en Poolse snacks om je honger te stillen, en er is een restaurantje. Maar je kunt ook terecht in Lazienki Park voor entertainment. Boek bijvoorbeeld een boottocht over de grote waterpartij die het park doorkruisen, of geniet op zondag van de concerten die in de middag in het park worden gehouden. Of maak een wandelingetje langs de bijzondere tuintjes en de Orangerie.

Op verschillende plekken in deze openbare tuin staan ook koninklijke gebouwen. Het Lazienki Paleis is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Warschau en is opgetrokken in een neoclassicistische stijl. Omdat het aan het water ligt, lijkt dit monumentale gebouw twee keer zo groot als het echt is. Er staan nog meer kleine en grote gebouwen uit vervlogen tijden, en je vindt ook statige kunstwerken en monumentjes in dit groene stukje vrede midden in de stad.

Lazienki Park bezienswaardigheden Warschau

De groene long van Warschau!

4. Het reusachtige Sovjet-Paleis

Eén van de bouwwerken die je op een citytrip naar Warschau gezien móet hebben is het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Dit uitgestrekte, indrukwekkende gebouw met zijn spitse toren heeft een sombere uitstraling. Het is dan ook gebouwd in de vrij lompe stijl van het socialistische realisme – het Paleis van Cultuur en Wetenschap werd door Josef Stalin aan Polen ‘cadeau’ gedaan. Voor veel (oudere) inwoners van Warschau staat het gebouw dan ook symbool voor de Sovjetoverheersing van Polen, en zij zullen niet met liefde over het Paleis praten.

Binnenin het Paleis valt er meer te zien en te doen. In de zuidelijke vleugel kan je het Technisch Museum van Warschau bezoeken, en elders is een museum met poppen gevestigd. Dit grote gebouw herbergt ook vier theaters, verschillende horecagelegenheden en veel ruimtes die nog hun oorspronkelijke inrichting hebben.

De laatste reden om het Paleis mee te pakken op je weekend in Warschau is de grote bioscoop in het binnenste, waar je een film kunt kijken in één van de acht zalen.

Hier vind je alvast enkele leuke tours en toegangstickets waarbij je dit impressionante museum ook bezoekt.

hoogtepunten Warschau Paleis van Cultuur en Wetenschap

Een niet te missen bezienswaardigheid!

Paleis van Cultuur en Wetenschap uitzicht Warschau

En het uitzicht vanaf het dak is trouwens ook geweldig goed.

5. Het Maria Skłodowska-Curie Museum

Je kent méér beroemde Polen dan je denkt! Als je een beetje een wetenschappelijke achtergrond hebt, dan wil je misschien rondneuzen in het Maria Skłodowska-Curie Museum. Dat is gewijd aan Marie Curie, de Poolse onderzoeker die samen met haar man baanbrekende ontdekkingen deed op het gebied van radioactiviteit.

Daardoor konden patiënten onderzocht worden met behulp van röntgenstraling – een grote stap op medisch gebied. Marie heeft hierdoor tijdens haar leven maar liefst twee Nobelprijzen in de wacht gesleept. In dit museum kom je van alles te weten over het werk van de wetenschapper en over haar persoonlijke leven.

Maria Skłodowska-Curie Museum

Bezoek dit interessante museum onder het toeziend oog van Marie Curie herself!

6. Vooroorlogs vermaak: het Photoplasticon

Voordat er echte films bestonden beleefden mensen al een leuke avond met behulp van toverlantaarns en diashows. En één van de allerlaatste voor-Hollywoodse fotoprojectors staat in Warschau. Het Photoplasticon draait na meer dan een eeuw nog steeds braaf zijn foto’s af, en jij mag meekijken.

In 3D en in zwart-wit zie je hier het dagelijks leven in Polen van voor de oorlog. Dat maakt het één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Warschau, en ongekend interessant voor film- en medialiefhebbers.

7. Het stadskasteeltje van Warschau

Eén van de bezienswaardigheden van Warschau die op veel ansichtkaarten en reissites tevoorschijn komt, is de Barbakan Warszawski. Ik kan dit bouwwerk het best omschrijven als een stadskasteel met diepbruine bakstenen en felrode dakpannen. Het heeft kantelen en schietgaten, en was ooit de link tussen de verschillende verdedigingstorens en –muren die de Oude Stad veilig moesten houden tegen indringers. Veel van die versterkingen zijn inmiddels geslecht of verwoest in de oorlog, maar de Barbakan staat overeind alsof het nog 1500 is.

Barbakan Warszawski

Het Barbakan Warszawski!

8. Bezoek het trendy Powislé

Wat te doen in Warschau als je de oude monumenten eventjes moe bent? Ga dan naar Powislé, één van de leukste en hipste wijken van de hoofdstad. Dit is een wijk waar veel studenten en jonge werkenden wonen en waar je meerdere musea op het gebied van wetenschap en kunst kunt bezoeken.

Ook vind je er flink wat restaurantjes, bars en uitgaansgelegenheden. Je kunt in Powislé shoppen in moderne winkeltjes en thuiskomen met mooie nieuwe kleding of gave spullen voor in je huis. Tenslotte is dit een groene wijk aan het water waar je lange stukken langs de oevers van de Vistula kunt wandelen.

Powisle Warschau bezienswaardigheden

Powislé is één van de leukste en opkomende buurtjes in Warschau.

9. Boottocht over de Vistula

De Vistula is de grootste rivier van Polen en stroomt dwars door grote Poolse steden, en ook door Warschau. Ik neem graag boottochten in mijn blogs op, omdat het een heel snelle (en relaxte!) manier is om een indruk te krijgen van een grote stad. Een bijkomend voordeel van zo’n rondvaart is dat de gids vaak veel interessants vertelt over de plekken en bouwwerken die je te zien krijgen. Voordat je weer aan wal bent heb je vast één of twee (of tien) plekken gezien die je graag van dichterbij wilt bekijken.

Een rondvaart over de Vistula brengt je langs een paar van de bezienswaardigheden van Warschau. Niet alleen de oude kerken en grote panden, maar ook langs de moderne flats, industriegebouwen en winkels. Met deze rondvaart verken je Warschau vanaf een traditionele galar, een houten rivierboot die typisch is voor Polen. Begin je stedentrip naar Warschau dus met een rondvaart en bedank me later! 😉

Boottocht over Vistula

Een stad verkennen vanaf het water zou ik altijd aanraden!

10. Het monumentje voor Mały Powstaniec

Er staan tientallen bezienswaardigheden over de oorlog in Warschau. Maar Mały Powstaniec is wel het monument dat de meeste indruk op mij maakte. Als er één land te lijden heeft gehad onder het Nazibewind dan is het wel Polen. Nadat het land in de blitzkrieg onder de voet werd gelopen door de Duitse oorlogsmachine, werd er een schrikbewind door de Duitsers ingesteld.

In 1944 ondernam het Poolse verzetsleger een poging om Warschau te heroveren. Deze Opstand van Warschau werd uiteindelijk neergeslagen en honderdduizenden soldaten en burgers lieten het leven. Dit was ook de gelegenheid waarbij meer dan driekwart van Warschau in de as werd gelegd. Het bronzen monumentje voor Mały Powstaniec, ‘de kleine opstandeling’, is een gedenkteken voor één van de kinderen die als soldaat meevocht in de opstand. Heel droevig, heel dapper – een kunstwerkje dat je aan het denken zet.

Mały Powstaniec Warschau bezienswaardigheden oorlog

Heel droevig, heel dapper – een kunstwerkje dat je aan het denken zet.

11. Het bizarre Kerethuis

Je moet weten waar het ligt (aan Żelazna 74), anders mis je het! Het Kerethuis is een kunstinstallatie die door Jakub Szczęsny werd gemaakt. Wat maakt deze woning bijzonder? Het is het smalste huis ter wereld, met een minimumbreedte van 72 en een maximumbreedte van 152 centimeter.

Toch heeft het huis van meerdere verdiepingen met een woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer. Verschillende bekende figuren, waaronder de Nederlandse schrijver Gerdien Verschoor, hebben al een tijdje in het huis doorgebracht. Pak dit unieke kunstwerk dus zeker even mee op je citytrip naar Warschau.

12. Het groenste dak van Warschau

Wil je een onverwachte ervaring meemaken in Warschau? Beklim dan het dak van de universiteitsbibliotheek. Daar tref je één van de grootste daktuinen van ons continentje aan, vol vetplanten, struiken, klimplanten en zelfs bomen. Dit dak laat zien dat een stedelijke omgeving en een gezond groen ecosysteem prima samen kunnen gaan. Maak een rondje over het dak en raak geïnspireerd. En neem ook vooral wat foto’s – want vanaf deze bijzondere plek heb je een fantastisch uitzicht over Warschau.

universiteitsbibliotheek warschau dakterras

Toch wel bijzonder, vind je ook niet?

13. Marmer en goud – de Heilig-Kruiskerk

Polen is traditioneel een diep gelovig, rooms-katholiek land. In de hoofdstad kom je dan ook genoeg grotere en kleinere kerken en kathedralen tegen. De Kościół Świętego Krzyża of Heilig-Kruiskerk is één van de allermooiste.

Het originele gebouw dateert uit de late 17e eeuw en de kerk bezit een gigantisch orgel en twee torens met koperen daken. Binnenin de kerk tref je een weelde van marmer en bladgoud aan. De doorgangen en koepels zijn versierd, en je zwijmelt weg bij het prachtige altaarstuk en de aantrekkelijke fresco’s.

Deze kerk is maar één van de highlights van Warschau die je op deze stadstour zult bezoeken.

Kościół Świętego Krzyża warschau

De Kościół Świętego Krzyża van buitenaf gezien.

14. Poolse natuur op 40 km van Warschau

Je zult er eventjes voor moeten reizen, maar dan ben je ook op een schitterende plek. Het park van Kampinos is één van de beste bezienswaardigheden in de buurt van Warschau. Dit is een beschermd reservaat van 40.000 hectare met meer dan 300 kilometer aan wandelpaden. Je kan het park per fiets of op een paard verkennen.

In dit gevarieerde natuurgebied kom je onder andere bossen, duinen en moerassen tegen. Maar het bijzondere van het park is dat het grootste deel ervan uit oud bos bestaat. Polen was één van de laatste Europese landen met uitgebreide oorspronkelijke bossen – in de 18e eeuw kwamen hier nog wisenten en oerossen voor. Nu kan je in het woud van Kampinos (als je geluk hebt) nog steeds de machtige eland, het grootste hert dat er bestaat, zien. Hier leven ook lynxen, bevers en wolven.

Kampinos nationaal park

Even een frisse neus ophalen? Dat doe je het best in dit mooie nationale park!

15. Frans-Pools paleis: Wilanów

Nog maar een keer een paleis in deze blog over Warschau! In het zuiden van de stad vind je Wilanów, één van de mooiste sierpanden van Polen. En ook in Wilanów kan je (tegen betaling) door de sfeervolle tuinen wandelen en het prachtige interieur in je opnemen.

Op een gegeven moment zal je, als je tenminste wat vaker op reis gaat, kunnen denken: ‘ken ik dit niet ergens van’? Dat klopt: dit Paleis is voor een groot deel gebaseerd op het beroemde Paleis van Versailles, en is op veel plekken zelfs een exacte kopie daarvan!

Wilanów is één van de mooiste bezienswaardigheden van Warschau en omgeving, en is extra leuk om te bezoeken in de winter. De tuinen worden dan opgeleukt met lampjes en met een lichtshow.

Wilanow paleis bezienswaardigheden omgeving Warschau

Snap je de vergelijking met Versailles ook meteen?

16. Wat te doen in Warschau als je honger hebt?

Terwijl je langs de mooiste plekken in Warschau komt gaat je maag op een gegeven moment rommelen. Natuurlijk kan je terecht bij een vestiging van de McDonalds, Subway of Burger King. Maar misschien wil je liever iets lokaals proeven, en dan heb ik een paar smakelijke tips voor je.

Een echte Poolse keten met meerdere vestigingen is Zapiecek. Deze restaurantjes serveren veel soorten pierogi, gekookte deeghapjes met een vulling van vlees, kaas, kool, vruchten en nog veel meer. Ook leuk is Rozana (twee vestigingen): een ouderwets en statig ingericht restaurant dat typische Poolse gerechten serveert. Een sneak preview: pannenkoeken met kreeft, Silesische zuurdesemsoep met paddenstoelen, en geroosterde gans.

The Red Pig tenslotte heeft niet alleen Poolse specialiteiten op de kaart, maar bereidt ook de beste gerechten uit andere voormalige Oostbloklanden.

pierogi

Pierogi!

17. Verbaas je in een communistisch museum

Misschien wel de vreemdste attractie in deze blog over Warschau: het Museum of Life under Communism. Je gaat even helemaal terug naar de zware, bijzondere, onwerkelijke – en gelukkig voorbije – tijd van het communisme. In dit museum ervaar je hoe het dagelijks leven van een Pool eruit zag in de tijd van de Koude Oorlog. Je ziet woonkamers, een kroeg, voorwerpen en heel veel foto’s en posters uit die decennia.

Als je al geïnteresseerd was in deze geschiedenis, dan vind je dit museum één van de leukste bezienswaardigheden van Warschau en omgeving. Als het allemaal nieuw voor je is, dan is het een echte eyeopener. En waarschijnlijk ben je na afloop heel blij dat de tijd van het globale communisme voorbij is.

Hier kun je kaartjes krijgen.

18. Dansen op een partyboot

Ik noemde al een rondvaart over de Vistula als één van de hoogtepunten van Warschau. Wel, maak je borst maar nat, want je kan nog op een andere manier het water op!

Over de rivier varen ook partyboten waar je in de feeststemming kunt komen voordat je het nightlife van Warschau in trekt! Dans op de muziek van een DJ, doe je voordeel met een open bar, en leer leuke mensen kennen door middel van geinige drankspelletjes. Deze tour vindt plaats in de avond en vaart langs de mooiste plekken in Warschau. Na afloop kan je met je eventuele nieuwe vrienden terecht in de stijlvolle club Room 13.

party boat warschau

Gewoon drankjes doen of helemaal wild gaan? Het kan allemaal!

19. Met de muziek mee: het Chopinmuseum

Liefhebber van klassieke muziek? Misschien is het museum van Frédéric (eigenlijk Fryderyk) Chopin dan één van de hoogtepunten van Warschau voor jou. Dit museum is helemaal gewijd aan zijn leven. Op zijn vijf verdiepingen vind je veel verschillende instrumenten, voorwerpen en sieraden die ooit toebehoorden aan Chopin, zijn familie en zijn minnaressen. Zelfs het dodenmasker van de beroemde componist is hier bewaard gebleven!

Dit is absoluut geen saai museum trouwens, want er zijn veel interactieve displays die je zelf uitdagen om aan de gang te gaan met muziek en multimedia. Eén van de verdiepingen is zelfs speciaal gericht op jonge bezoekers. Een ticket voor een hop on, hop off-tourbus brengt je naar dit museum toe.

Chopinmuseum

Het Chopinmuseum!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (1 vote)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>