21 februari, 2020

Bezoek aan de Burcht van Boeda: praktische tips & info + foto’s

Hoog boven de rest van de gebouwen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest torent een oud paleis uit: de burcht van Boeda. De oorsprong van het gebouw gaat terug naar de 13e eeuw van onze jaartelling en in die tijd is er veel veranderd. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Boedapest en dat is wat mij betreft volledig terecht. In dit artikel neem ik je mee langs de belangrijkste hoogtepunten binnen en buiten de burcht.

 

burcht van boeda

Geschiedenis

De burcht van Boeda is een enorm complex dat bestaat uit verschillende gebouwen. In 1255 werd er door koning Béla De Vierde opdracht gegeven om met de bouw te beginnen. Jaren en zelfs eeuwen verstreken totdat het grootste deel in 1686 weer werd geruïneerd. Vervolgens verrees er een kleine stad op de plek en werden er onder meer een slot en theater aangelegd. Na de bestorming van de burcht in 1849 kwam er eindelijk rust en werd er weer actief gewerkt aan het conserveren en herstellen van het complex. De Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat er wederom een ravage op de plek van de burcht ontstond. Later bleek dit een groot voordeel met zich mee te brengen: de middeleeuwse burcht kwam deels bloot te liggen met allerlei archeologische vondsten tot gevolg.

burcht van boeda bezoeken

Als je de Burcht van Boeda gaat bezoeken ben je zeker voor enkele uren zoet!

Belangrijkste bezienswaardigheden

De burcht van Boeda is tegenwoordig een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Boedapest. Het is de thuishaven van enkele musea maar vergeet bij een bezoekje vooral ook niet te genieten van het uitzicht vanaf de burchtwal, waarbij je blik kruist met andere trekpleisters van de stad. Daarover later meer. Als je het museumpaleis binnenloopt kan je verschillende kanten op.

De burcht is onderverdeeld in zes vleugels: A tot en met F.

In vleugel A vind je het museum van de Hongaarse Arbeidersbeweging. De Hongaren hebben een rijke geschiedenis met mijnbouw en industrie. Dit museum bevat voorwerpen, verhalen en beeldmateriaal uit deze periode die aan het begin van de 19e eeuw op zijn hoogtepunt was. Een indrukwekkende collectie met interessante memoires.

De Nationale Galerie vind je vervolgens in de vleugels B tot en met D. Zoals je kan verwachten zijn hier talloze kunstwerken opgesteld uit verschillende periodes. Denk hierbij aan beelden en schilderingen. Het museum beschikt over een grote vaste collectie maar besteedt ook aandacht aan het aanvullen ervan en een wisselende collectie.

Dan rest nog de omgeving van de burcht, met onder meer oude vestingwallen en kanonnen die gebruikt werden om de boel te verdedigen. Tijdens een rondwandeling kom je van alles tegen, zoals de koepel vanwaar je een van de mooiste uitzichten over de stad Boedapest hebt. Hou je camera dus te allen tijde in aanslag. Het mooiste stukje gebouw in de burcht van Boeda? Dat moet het vissersbastion zijn!

Voor mensen die niet bang zijn voor het donker kan je ook nog onder de grond rondwandelen. De wandeling voert je onder de grond langs bijzondere plekken, zoals het graf van Dracula en andere scènes. Na ruim een kilometer lopen kom je uit op een onverwachte plek in de burcht.

vissersbastion burcht van boeda

Het prachtige visserbastion in de Burcht van Boeda. Door velen wordt dit gebouw gezien als het mooiste van Boedapest!

Betaald en gratis

De burcht van Boeda is zo groot dat je de weg bijna kwijt kan raken. Doordat er zoveel te doen is krijg je ook te maken met zowel betaalde als gratis onderdelen. Deze kan je per locatie aanschaffen. Het complex zelf en het geschiedkundig museum vallen gratis te bezoeken. Mooie foto’s, veel informatie en rondlopen door de nauwe steegjes kan dus altijd. En zo heb je al onmiddellijk geen excuus meer om dit mooie gebouw over te slaan.

Voor de Nationale Galerie, andere musea en de ondergrondse wandeling betaal je een kleine toegangsprijs. Hierbij moet je denken aan een bedrag van 5 à 6 euro. Bekijk de officiële websites van deze bezienswaardigheden voor de actuele prijsinformatie en openingstijden, gezien deze per jaar nog wel eens kunnen veranderen.

Zie je de klim niet zitten? Dan kan je ook altijd een (leuke) tramrit maken naar de top. Een enkele rit kost 1200 HUF en heen-en-terug kost je 1800 HUF. Wel vertel ik er graag bij dat het veel makkelijker is om naar beneden te stappen, en je onderweg nog enkele mooie dingen ziet.

burcht van boeda avond

vissersbastion Burcht van Boeda een klein beetje enger… Gelukkig krijg je wel een wondermooi uitzicht over Boedapest vanop deze hoogte!

Bezienswaardigheden van Boedapest

Ik noemde het al eerder: tijdens een citytrip naar Boedapest heb je vanaf de burcht uitzicht over talloze andere bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Kettingbrug over de Donau die op elk moment van de dag weer een ander aangezicht oplevert en de indrukwekkende Sint-Stefanusbasiliek. In het midden van de rivier ligt het Margaretha-eiland. Dit stukje land biedt rust te midden van de drukte van de stad. Je hebt er een bijzonder uitzicht en het vele groen maakt het een populaire plek om even lekker te ontspannen.

Met een boottochtje over de Donau maak je je citytrip in Boedapest compleet. Strijk ’s avonds ergens neer langs het water om te genieten van een stevige maaltijd en een lokaal biertje. Het uitgaanscircuit van de Hongaarse hoofdstad is beroemd vanwege de diversiteit aan mogelijkheden. Je vindt veel theaters in de stad, met de Staatsopera als absolute hoogtepunt, maar ook gezellige cafeetjes en hippe discotheken zijn leuk meegenomen.

bezienswaardigheden in boedapest burcht van boeda

Geniet van het mooie gebouw, de prachtige uitzichten en de mooi aangelegde tuinen. Zonder twijfel een van de leukste dingen om te doen in Boedapest!

Tours en excursies in Boedapest

Wil je het kasteel van Boeda met een gids verkennen? Of wil je een boottochtje maken en zo deze mooie burcht aanschouwen? Misschien zijn er zelfs nog andere dingen die je wilt doen. Er is veel te boeken in Boedapest. Kijk maar eens naar een greep uit het aanbod:

 

» Alle tours en excursies in Boedapest

Citytrip naar Boedapest

Boedapest is een erg geliefde stad voor een citytrip. Logisch! Want het is er goedkoop, er is veel te zien en het eten is heerlijk lekker. Bovendien kan je vanuit Boedapest ook vele daguitstapjes maken naar nabijgelegen dorpen en steden. 

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam