Een bezoek aan de mijn van Blegny

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Op 31 maart 1980 sloot de toenmalige Argenteau-Trembleur steenkoolmijn definitief haar deuren voor de vele mijnwerkers die zij jarenlang werk had geboden.
De meeste steenkoolmijnen in België die sloten takelden langzaam af en werden al snel tot ruïnes herleid, maar de provincie Luik had andere plannen voor de mijn van Blegny. Amper twee maanden na de sluiting kon de mijn al nieuwsgierige bezoekers ontvangen die meer wilden weten over het leven van de mijnwerker.
Sinds 2012 staat deze unieke koolmijn zelfs op het UNESCO werelderfgoed van België. Wist je trouwens dat er maar vier andere steenkoolmijnen zijn in Europa die je een bezoek kan brengen? Voor een unieke, interessante en indrukwekkende ervaring hoef je dus helemaal niet zo ver van huis te gaan!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.5/5 - (6 votes)
mijn van blegny

De steenkoolmijnen van Blegny. Indrukwekkend en interessant!

Een stukje geschiedenis en uitleg over de mijnen…

De mijn van Blegny werd al in 1779 geopend, maar het was pas na een tweede opening in 1919 dat de mijn echt groot werd. Na enkele tegenslagen -een van de twee schachten werd opgeblazen tijdens een bombardement in Wereldoorlog twee- steeg de geproduceerde capaciteit zienderogen. Op zijn hoogtepunt werkten er bijna 700 mensen in deze relatief kleine mijn.

In de mijn werkten tientallen nationaliteiten. Italianen zijn daarvan het bekendst, maar wist je dat er ook Marokkanen, Turken, Polen, Spanjaarden, Hongaren en Grieken in de Belgische mijnen hebben gewerkt? Onze gids vertelde ons dat hij nooit racisme had gekend onder alle honderden werknemers in de mijn. “Ondergronds was iedereen immers zwart.”
Zo zie je maar. Mensen kunnen echt wel samenwerken als het moet.

De mijn van Blegny is één van de enige Europese steenkoolmijnen die je tegenwoordig nog kan bezoeken. Dat komt door zijn unieke ligging. Ooit stonden hier erg hoge bergen, maar na miljoenen jaren zijn die volledig weggevaagd door erosie en dergelijke.
Omdat steenkool heel veel druk nodig heeft om gevormd te worden vind je het dan ook zelden zo dicht bij de bovenste aardlagen. Omdat deze bergen als het ware zijn weggeschraapt, kon steenkool erg dicht bij de oppervlakte worden ontgonnen.

Daar ligt ook meteen de reden waarom je de mijnen in Limburg niet kan bezoeken. De steenkoolmijnen in Belgisch Limburg beginnen pas veel dieper, en het probleem daarbij is dat heel wat grond- en regenwater deze gangen voortdurend onder water zet. In Blegny hebben ze dit probleem niet in de eerste twee schachten. Je kan de gangen van dertig en zestig meter diepte dus zonder problemen bezoeken.
Alle dieper gelegen gangen (in Blegny tot ongeveer 550 meter diepte) zijn wel volledig onder water komen te staan.

Tijdens de ontginning van de mijnen ging 30% van de productiekosten trouwens naar het wegpompen van al dit water!

bezoekerscentrum blegny mijnen Luik

Het bezoekerscentrum van de Blegny mijnen in Luik.

Bezoek aan de mijn van Blegny

Om 14u werden we vriendelijk verzocht om in een zaaltje plaats te nemen. Daar wordt een korte introductiefilm over de mijn van Blegny getoond. De ietwat verouderde voorstelling geeft wel een duidelijk inzicht in het leven van de vele mijnwerkers van België. Hoewel werken in de mijn hard labeur was, klaagden de meeste mensen niet. Ze verdienden er goed en zoals onze gids later meermaals herhaalde: “Al het werk in die tijd was hard. Of je nu in de mijnen werkte of als boer op het platteland.”

Na de film neemt de gids je mee naar een zijkamertje waarin je, zoals echte mijnwerkers, een leuk kostuum mag aantrekken. Een dun mijnwerkersjasje en een veiligheidshelm.

Daarna word je meegenomen naar buiten. Onder het toch wel grote gebouw staat een klein, ietwat gammel liftje. Toen hier nog echte mijnwerkers werkten propten ze zichzelf met achttien man tegelijk in deze benauwde kooi. Wij waren in totaal met veertien en vonden het nu al krap!
Na een klein woordje uitleg van onze geweldige gids daalden we aan vier meter per seconde naar de eerste schacht, op dertig meter diepte.

steenkoolmijn Blegny afdaling

Klaar voor de afdaling!

30 meter onder de grond

Tijdens de afdaling zie je de verschillende grondlagen voor je ogen voorbijflitsen. Het liftje komt vrij abrupt tot een einde en wanneer de stalen deur wordt opengegooid krijg je je eerste indrukken van deze donkere gangen meteen te zien.

Het valt meteen op dat deze schacht op dertig meter slechts een klein stukje doorloopt tot je op een deur botst. Deze deur zorgt ervoor dat niet alle bovengrondse zuurstof meteen in deze schacht blijft hangen, maar zich ook een weg baant naar de diepere schachten. Lucht zoekt immers de kortste weg, en als deze deuren er niet zouden zijn zou er geen zuurstof in de onderliggende gangen komen. De mijnwerkers van alle verdiepingen moesten natuurlijk wel kunnen ademen!

Deze donkere gang is verrassend hoog, en als je naar het plafond kijkt zie je dat alles ook erg goed ondersteund is. De metalen balken zijn een beetje roestig, maar dat komt natuurlijk door al het grondwater dat traag naar beneden sijpelt. Gelukkig dat je plastic helmpjes krijgt om op te zetten, want anders ben je tegen het einde van de rondleiding gegarandeerd kletsnat.

Onze Nederlandstalige gids had zelf tientallen jaren in de mijnen van Limburg gewerkt en wist dus perfect hoe het er hier aan toe ging. Tijdens onze rondleiding toonde de besnorde man ons tal van werktuigen die door de mijnwerkers werden gebruikt. Handgereedschap, maar ook industriële gevaartes die vooral veel, héél veel, geluid maakten. Naast stoflong en andere ziektes was het dan ook niet verwonderlijk dat heel wat mijnwerkers achteraf met gehoorschade te kampen kregen.

afdaling mijn van Blegny

Aan de linkerkant van de trappen zie je de smalle doorgangen waarin mijnwerkers moesten op en neerklimmen.

60 meter onder de grond

Nadat we de gang op dertig meter diepte volledig hadden doorkruist, daalden we nog een stukje dieper af in deze voormalige steenkoolmijnen. Wij konden eenvoudig de trap nemen naar het tweede verdiep, maar dat was niet altijd zo.

De mijnwerkers die steenkool boorden deden dat op een ingenieuze, maar toch vreemde manier. Langs de zijkanten van de gangen zie je allerlei scheve (erg smalle!) doorgangen. Deze openingen werden goed gestut zodat er geen instortingsgevaar dreigde, en uiteindelijk gingen ze zo diep dat ze naar de volgende schacht (hier dus op zestig meter) leidden.
Al het steenkool dat van tussen deze openingen viel werd opgevangen in karretjes en vervolgens met de lift naar boven getransporteerd.

Het vervoeren van deze zware laadbakken gebeurde trouwens met behulp van paarden. Deze arme dieren werden stevig vastgebonden in de lift, want anders wouden ze natuurlijk niet naar beneden. Eens ze beneden waren, moesten ze tot het einde van hun carrière steenkoolbakken trekken. Wanneer ze te oud werden, kregen ze een rustig leventje in de weide of werden ze naar het slachthuis gestuurd. In ieder geval lieten de mijnen geen paarden ondergronds sterven. Het was immers een bijna onmogelijke klus om deze kolossen uit de smalle ondergrondse paden te krijgen…

Anyway! Van trappen was toen dus geen sprake. Om een verdieping lager te komen was het simpelweg naar beneden glijden, maar om terug naar boven te klimmen… Dat was iets vermoeiender!

Zestig meter onder de grond en het hele proces herhaalt zich eigenlijk. Net zoals in de gang boven ons werd ook hier hard gewerkt op dezelfde manier.

blegny mijn

Na afloop van de rondleiding op 60m diepte, nemen we terug de lift naar boven.

Bovengronds

Na de ondergrondse rondleiding word je terug in het gammele sardienenblik gepropt en dit keer blijf je stijgen tot het hoogste punt van de mijn.
Boven de mijn van Blegny staat een vreemd bouwwerk. Dit gebouw zorgde ervoor dat al de steenkool, na opdelving, werd gereinigd en gesorteerd.

Alles wat geen steenkool was (steengruis dus), werd op een band gesorteerd en naast het gebouw uitgestort. Daardoor vormde er zich een echte heuvel naast de mijn van Blegny. Ondertussen is al dit steengruis mooi begroeid met de lokale flora.

Alles wat wél steenkool was werd ook nog eens gesorteerd op grootte. Vervolgens werd alles verpakt en met behulp van paard en kar -en later treinen- naar de klant gebracht.

Ik had altijd geweten dat steenkool delven een zwaar beroep moet zijn geweest, maar dat er zo veel bij kwam kijken… Dat wist ik niet!

steenkoolmijn luik blegny Europa

Bovengronds was er ook nog heel wat werk! Sorteren, schoonmaken en klaarmaken voor de verkoop.

Tickets voor de Blegny mijn

In principe kan je altijd tickets ter plekke kopen, maar wanneer er veel bezoekers zijn zou het best kunnen dat je moet wachten op een volgende rondleiding om mee te mogen.

De beste manier om je tickets te garanderen is door ze online te boeken, of door de Blegny mijn te bellen op  +32 (0)4 387 43 32.
Je kan tickets online boeken tot twee dagen voor je bezoek. Telefonische reservatie kan zelf nog op de dag zelf, en voor wie geen Frans kan: de telefoniste spreekt uitstekend Nederlands.
Vermeld bij een telefonische boeking het uur van het bezoek en de gewenste taal van de rondleiding.

Nederlandse rondleidingen zijn er om 10:30u, 11:30u, 13:00u, 14:00u, 15:00u en 16:00u. Een ticket voor een volwassene kost €10,20. Kinderen tot twaalf jaar betalen €7,20 en gepensioneerden mogen mee voor €8,90.

mijn van luik, blegny

Zeg nu zelf: alleen al voor deze leuke outfit zou je een uitstap naar de Blegny mijn overwegen!

Aansluitende uitstapjes

Vanuit de mijn van Blegny kunnen ook heel wat andere bezienswaardigheden in en rond Luik worden bezocht. Zo kan je ook het mijnmuseum bezoeken, een rondrit op het toeristentreintje maken of een gegidste rondleiding langs de steenberg van Blegny plannen.

Heb je genoeg van de steenkoolmijnen? Kijk dan ook eens naar deze excursies in Luik:

» Alle tours en excursies in Luik

 

Citytrip naar Luik

Ligt Blegny niet bij de deur? Of zie je een citytrip naar Luik (of het nabijgelegen Maastricht?) wel zitten? Kijk dan eens naar deze leuke aanbiedingen:

Luik:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Maastricht:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Tips voor de Blegny mijn te bezoeken

  • Bijna overal zie je bordjes staan dat foto’s niet zijn toegestaan, maar de gidsen maken daar absoluut geen punt van. Neem dus gerust je camera mee voor een mooi aandenken aan je bezoek. Een statief is ook toegelaten.
  • Neem zeker een trui mee, zelfs op warme dagen. De constante temperatuur in de schachten ligt tussen 13 en 14 graden celcius.
  • Houd je helm de hele tijd op. Het is niet alleen uit veiligheidsoverwegingen, maar er is ook voortdurend regenwater die door de grond doorsijpelt.
  • Stel gerust vragen! Er komt verrassend veel kijken bij mijnbouw. De gidsen die er werken hebben allemaal een achtergrond in de mijnindustrie en kunnen dus op (bijna) alle vragen een antwoord geven.
mijn van luik blegny

Slechts een klein deeltje van het productieproces gebeurde bovengrond. Ondergronds vind je een volledig andere wereld terug!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.5/5 - (6 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>