Een bezoek aan Sainte-Chapelle in Parijs

Sainte-Chapelle is een indrukwekkende kapel op het île de la Cité, een eilandje temidden van de Seine waar ook de befaamde Notre-Dame op werd gebouwd. Deze indrukwekkende kerk is vlak tegen het Palais de Justice gebouwd (kijk zeker eens naar de met goud versierde poort van dit gebouw) en is op het eerste zicht niet erg indrukwekkend. Maar wacht maar tot je binnengaat! De kleurrijke glas in loodramen zijn volgens mij het indrukwekkendste schouwspel van Parijs!

4.3/5 - (6 votes)


sainte chapelle buitenkant

Een beetje geschiedenis

In 1242 begon Lodewijk IX (Louis IX) met de bouw van de Sainte-Chapelle. Amper zes jaar later (1248) werd dit bouwwerk al voltooid. Enkele jaren eerder had Lodewijk IX enkele erg waardevolle relikwieën aangekocht (waaronder de doornenkroon van Jezus Christus), en nu wenste hij een geschikte plaats te vinden om deze waardevolle objecten in tentoon te stellen.

Al deze pracht en praal had tot doel om aan de rest van Europa aan te tonen dat Frankrijk een erg belangrijke en machtige natie was. Louis IX wou zelfs dat Parijs, na Rome, de belangrijkste stad van het Christendom werd.

Tijdens de Franse Revolutie, vele eeuwen later, werd deze kapel gezien als een teken van koninklijke en goddelijke macht. Honderden revolutionairen bestormden de kapel en de meeste relikwieën en het interieur van de kapel werden verwoest. Als bij wonder bleven de prachtige glas in loodramen ongedeerd!

apostel sainte chapelle

Eén van de twaalf apostel beeldjes in deze mooie kerk.

Wat is er te zien?

De buitenkant

De kapel ligt nogal verscholen, en van buitenaf zie je ze eigenlijk niet meteen. Dat komt doordat dit kerkje eigenlijk op de binnenplaats staat van het Palais de Justice (Het Franse justitiepaleis). Temidden van gigantische rechtsgebouwen staat een mooie kapel, maar niet meteen eentje waar je van zou denken dat ze echt de moeite waard is om te bezoeken.

Om op dit binnenplein te komen moet je via een ingang van het justitiepaleis naar binnen, waar je streng wordt gecontroleerd op wapens en dergelijke.
Er zijn wel degelijk versieringen aan de buitenkant aangebracht, maar die zijn erg sober in vergelijking met de binnenkant. Het exterieur heeft veel typische kenmerken van de Rayonnant architectuur, o.a. het duidelijke onderscheid tussen de beneden- en bovenkapel.

Wat mij ook meteen opviel was dat de gebrandschilderde ramen van buitenaf helemaal niet zichtbaar zijn. Ze lijken wel zwart!

buitenkant sainte chapelle exterieur

De buitenkant van Sainte-Chapelle ziet er vrij eenvoudig uit. Zeker als je het vergelijkt met het interieur!

Eerste verdieping: de benedenkapel

Nadat je je tickets hebt getoond (of aangekocht) kom je terecht in de kleurrijke benedenkapel.
Hier zie je ook al enkele indrukwekkende glas in loodramen, maar hier zijn ze toch veeleer bescheiden. De prachtige muur en plafondschilderingen zijn wel prachtig! Op het gewelfde plafond dat prachtig overloopt in de zuilen, zie je Franse fleur-de-lis en een prachtige sterrenhemel. Aan de rechterkant van deze benedenkapel zie je ook enkele grafstenen van geestelijken. Deze verdieping is volledig gewijd aan de maagd Maria.

sainte chapelle eerste verdieping

De eerste verdieping. Sober in vergelijking met de hoger gelegen kapel, maar nog steeds adembenemend mooi.

sainte-chapelle bezoeken

Als je Sainte-Chapelle gaat bezoeken, krijg je eerst dit indrukwekkende kleurenpalet te zien.

Tweede verdieping: de bovenkapel

Vanuit de benedenkapel neem je de wenteltrap naar de tweede verdieping. Eens je daar aankomt, valt je mond gegarandeerd open. Vijftien gigantische ramen zorgen voor een licht- en kleurenspektakel zoals je nog nooit eerder zag! Dit meesterwerk was in de middeleeuwen alleen toegankelijk voor de koning, zijn familie en zijn vrienden. Je mag dus best blij zijn dat je dit meesterwerk tegenwoordig zomaar kan bekijken!

Op deze prachtige gebrandschilderde ramen zie je tientallen bijbelse verhalen. Zo zijn er fragmenten te zien uit het Nieuwe Testament en het Oude Testament. Je kan de ramen eigenlijk als een verhaal lezen in de richting van de klok. Op het laatste raam (aan de rechterkant) zie je een scène waar de relikwieën van Jezus Christus opnieuw worden ontdekt, de mirakels waarvoor zij zorgden en hun verplaatsing naar Parijs in de handen van koning Lodewijk IX (naar deze kapel).

Als je graag wat meer verduidelijking wilt, raad ik aan om de pamfletten aan de achterkant van de kapel raad te plegen. Zij vertellen je alles wat je moet weten over deze bijbelse verhalen.

Sainte Chapelle tweede verdieping

De tweede verdieping van Sainte-Chapelle. Goddelijk mooi is wel het minste wat je hier van kan zeggen…

parijs sainte chapelle

De ‘roos’ aan de achterkant van de kapel.

De Concierge

Als je de kapel en het justitiepaleis terug hebt verlaten, kan je ook nog naar de Concierge of de Conciergerie. Deze ruimtes maken deel uit van Sainte-Chapelle, maar eigenlijk zie je hier geen mooie gebrandschilderde ramen meer. Deze gewelven en kamertjes vertellen vooral veel over de Franse Revolutie.

De Conciergerie is het enige wat overblijft van het ooit zo machtige Palais de la Cité. Hier zetelden ooit alle machtige Franse koningen, tot Karel V het Louvre als officiële woonplaats van de koning aanduidde. Als gevolg werd de Concierge ingericht als het hoogste gerechtshof van Frankrijk en werd er van de andere vertrekken een (vreselijke) gevangenis gemaakt. Tijdens de Franse Revolutie werd dit gebouw vooral gebruikt als uitvalsbasis voor het terreurbewind van Robespierre. Destijds werden duizenden mensen hier gevangen gezet, waaronder ook Marie-Antoinette.

concierge Parijs gewelven

De gewelven van de Concierge, een toch wel indrukwekkende gevangenis tijdens de Franse Revolutie.

conciergerie parijs sainte chapelle

Hier moeten ooit de bewakers hebben gezeten van de Conciergerie.

Sainte Chapelle tickets

Als er één kerkje is dat je móét zien in Parijs, is het wel Sainte Chapelle. De prachtige glas in loodramen deden mij alvast wegdromen!
Een ticket voor Sainte Chapelle kost €11,5 per persoon. Als je ook de Concierge wilt bezoeken, dan kan je een combiticket kopen voor €17.

Als je van plan bent om meerdere bezienswaardigheden te bezoeken, raad ik aan om een Paris Museumpas aan te schaffen. Voor €57 kan je meer dan 60 musea, kerkjes en bezienswaardigheden bezoeken (waaronder Sainte Chapelle, het Louvre, het Musée d’Orsay, de Arc de Triomphe, …) gedurende twee dagen. Heb je meer tijd nodig? Dan kan je een museumpas kopen van 4 of 6 dagen.

Je kan Sainte Chapelle ook gratis bezoeken!
Iedereen met een Europese identiteitskaart die -26 jaar is mag de kapel gratis binnen, en van maandag tot vrijdag is er gratis entree tussen 13:00 en 14:15u. Verwacht je wel aan lange wachtrijen.

Sainte Chapelle is dagelijks geopend met uitzondering van 1 januari, 1 mei en 25 december.

6 Leuke weetjes over Sainte Chapelle in Parijs

 1. De Sainte Chapelle is een indrukwekkend bouwwerk! Het is 36 meter lang, 17 meter breed en 42,5 meter hoog. Op de kapel staat ook nog eens een vlijmscherpe toren van 33 meter. Dit is trouwens een replika, want de originele toren werd tijdens de revolutie volledig verwoest. Samengeteld is de kapel dus meer dan 75 meter hoog!
 2. De twaalf beelden die je op de tweede verdieping ziet staan, zijn eigenlijk de twaalf apostelen. Zes daarvan zijn replikas omdat ze in de loop der tijd werden beschadigd. De originele beelden staan in het Musée du Moyen Age.
 3. De tweede verdieping heeft zestien gigantische glas in loodramen uit de dertiende eeuw. Het ronde raam (de ‘roos’) werd in de vijftiende eeuw toegevoegd. Veel van deze ramen werden tijdens de Franse Revolutie ernstig beschadigd, maar in de negentiende eeuw werden ze in hun oorspronkelijke glorie hersteld.
 4. In totaal zie je hier maar liefst 618 vierkante meter glas! Op dat gigantische oppervlak staan trouwens 1130 bijbelse figuurtjes afgebeeld.
 5. Er komen jaarlijks zo’n 900.000 bezoekers naar Sainte Chapelle. In 1940 kwam Adolf Hitler deze kapel ook bezoeken.
 6. Oorspronkelijk lagen hier drie van de heiligste relikwieën van het Christendom (speciaal daarvoor werd deze kapel trouwens gemaakt!). De doornenkroon van Jezus, één van de nagels die werd gebruikt om hem te kruisigen en een stukje van het Byzantijnse kruis. Nu kan je deze voorwerpen vinden in de Notre-Dame. Louis IX kocht deze relikwieën voor 135.000 livres, in die tijd was dat bijna vier keer meer geld dan nodig was voor het bouwen van de kapel zelf!
sainte chapelle tickets

Tickets voor Sainte Chapelle zijn hun geld meer dan waard! Zoiets moois zag ik nog maar zelden!

Citytrip naar Parijs

Sainte-Chapelle is op zich al reden genoeg om naar de stad van de liefde te trekken, maar uiteraard is hier nog véél meer te zien. Ontdek de gezellige buurtjes, laat je betoveren door de Franse chansons of ontdek het bruisende nachtleven van de Franse hoofdstad. Citytrips hoeven niet duur te zijn! Kijk maar eens naar deze deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.3/5 - (6 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 1. Walter Martens says:

  Beste SAM,
  Als geïnteresseerde in geschiedenis en kunst is mijn oordeel : BRAVO: ZEER mooi.
  Dit is mijn eerste contact met U en ik zal U zeker nog opzoeken op internet.
  In Frankrijk heb ik een Australiër ontdekt die ” verliefd” is op Frankrijk en wekelijks berichten stuurt( in het Engels) over Parijs , enz.

  Ik geef nog een voorbeeld : KAHN Institute ( US ) over de kathedraal van Chartres !
  Mijn beste dank voor uw prachtig werkstuk ! Walter

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam