Boedapest, de Hongaarse hoofdstad

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 10 juni, 2020

Van Finland naar Boedapest, het ligt niet meteen bij de deur! Maar de twee landen hebben meer gelijkenissen dan je op het eerste zicht zou denken. Of nuja... Toch enkele!
De talen die in deze landen worden gesproken leunen immers erg dicht bij elkaar aan, en de Hongaren houden bijna even veel van hun sauna's en baden als de Finnen.
Twee gelijkenissen. OK... Misschien lijken de landen dan toch niet zo veel op elkaar... In tegenstelling tot Finland is Hongarije goedkoop, zijn de temperaturen ietsje aangenamer en is er véél meer te zien in de hoofdstad.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4/5 - (2 votes)

Lapland naar Boedapest

Vanuit het hoge noorden moet ik maar liefst drie vliegtuigen nemen om eindelijk aan te komen op mijn finale bestemming voor deze Europese winterreis. Mijn ecologische voetafdruk wordt meteen een pak groter! Maar gelukkig heb ik iedere dag zo’n vijftien kilometer gestapt (in totaal 877,5 km!) en heb ik dus heel wat ecologische voetstapjes gezet om dat toch een beetje goed te maken.

Met bijna een uur vertraging kom ik aan in Berlijn, en ik heb amper twintig minuten om over te stappen op m’n volgende vliegtuig. Ik spurt uit het vliegtuig -nadat ik over mijn medepassagiers klauter die weigeren om op te staan *zucht*- en eens ik naar de juiste gate aan het hollen ben, zie ik dat ik nogmaals door een security check moet gaan.
Gelukkig staat er bijna niemand te wachten en prop ik alles zo snel mogelijk in een mandje terwijl ik haastig door de metaaldetector loop.
Twee minuten later sta ik er dan, hijgend alsof ik net een olympische discipline heb gewonnen. Nog ruim op tijd. Want ook deze vlucht had een uur vertraging…

Wanneer ik eindelijk in Boedapest aankom is het al na één uur ‘s nachts, en vandaag zal ik de stad dus niet meer verkennen. Gelukkig heb ik nog drie volledige dagen om mij daar aan te wagen!

Het prachtige parlement van Boedapest. Indrukwekkend vanbinnen én vanbuiten!

Het prachtige parlement van Boedapest. Indrukwekkend vanbinnen én vanbuiten!

Boedapest verkennen

Ik weet niet waarom, maar ik had Boedapest gi-gan-tisch groot voorgesteld. En dat is het eigenlijk helemaal niet!
Je kan de stad niet klein noemen, maar het stukje dat in mijn ogen het mooist was lag vrij dicht bij elkaar en was niet heel groot.

Als je niet veel tijd hebt in Boedapest, raad ik aan om meteen naar de Donau te trekken. Deze machtige rivier splitst de Hongaarse hoofdstad in twee kanten (‘Buda’ en ‘Pest’) en het is ook hier dat je de meeste bezienswaardigheden van Boedapest kan bezichtigen.

Een bezoek aan het parlement van Boedapest is prachtig en kan je niet missen. Het gebouw is gigantisch en je kan er langs alle kanten omheen lopen voor een nieuw uitzicht. Niet alleen de buitenkant is mooi. Ook het interieur is knap!
Dagelijks kan je begeleide rondleidingen in het parlement regelen. Een ticket voor een inwoner van de EU kost 2000 HUF (of 1000 voor een student), ongeveer €6,5.
Om het gebouw van buiten te zien hoef je uiteraard niets te betalen.

Het parlement wordt 's avonds en 's nachts mooi verlicht. Het lijkt wel alsof het gebouw uit goud werd gemaakt!

Het parlement wordt ‘s avonds en ‘s nachts mooi verlicht. Het lijkt wel alsof het gebouw uit goud werd gemaakt!

Aan de overkant van de Donau zie je heel wat andere, statige gebouwen opdoemen. Spijtig genoeg was het tijdens mijn verblijf heel mistig in Boedapest, en kon ik de bouwwerken alleen maar in een dikke mist begluren.
Voor mij zat er dus niets anders op dan de rivier over te steken en de gebouwen van iets dichterbij te gaan bekijken. Wat trouwens altijd een goed idee is!

Van aan het parlement stap je in tien minuten naar de kettingbrug, een prachtige brug met een breed voetpad van waar je de beide kanten van Boedapest zonder schroom kan aanstaren.
Onderweg naar deze brug zie je wellicht ook de schoenen aan de Donau. Een monument ter nagedachtenis van de vele joden die ook vanuit Boedapest naar vernietigingskampen zoals Auschwitz werden gezonden.

De schoenen aan de Donau, een monument ter nagedachtenis aan de joodse slachtoffers tijdens WO II. Op de achtergrond zie je de boeda kant.

De schoenen aan de Donau, een monument ter nagedachtenis aan de joodse slachtoffers tijdens WO II. Op de achtergrond zie je de buda kant.

De Buda kant

De meeste toeristen blijven het langst op de Pest kant van de stad. Dat komt omdat hier ook het meeste te beleven valt. Er zijn vele restaurants, winkeltjes, bezienswaardigheden, … Kortom; dit is echt het levendige centrum van de stad.
Aan de overkant van de Donau, de Buda zijde, zijn er nochtans ook enkele plekjes de moeite waard om te bezoeken.

Wanneer je de kettingbrug bent overgestoken, kom je vrijwel onmiddellijk uit aan het Boedapest kasteel. Je kan door het park klimmen om aan de top te geraken, of je kan een kabeltram nemen om jezelf die moeite te besparen. Van uit het kasteel krijg je een prachtig uitzicht over de Pest zijde van de stad, maar het kasteel zelf is ook spectaculair om te zien. Loop even rond en ga naar de verschillende verdiepingen, want er valt heel wat te ontdekken. Vergeet zeker niet om het vissersbastion op te zoeken. In mijn mening de mooiste plek van het kasteel.
Heb je alles gezien wat je wou zien? Ga dan richting de tuinen van het kasteel en stap van daaruit verder naar de Citadella. Ongeveer een kwartiertje lopen.
Dit statige fort was voor mij niet heel spectaculair, maar het uitzicht dat je van hier krijgt is dan wel weer fenomenaal.

Een van de vele gebouwen op het domein van het Boedapest kasteel.

Een van de vele gebouwen op het domein van het Boedapest kasteel.

Relaxen in de thermische baden

Een bezoek aan de Hongaarse hoofdstad is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan één van de mooiste badhuizen van Boedapest.
Onder de stad stromen heel wat lauwwarme, minerale wateren die worden opgepompt om de vele kuurbaden mee te vullen. Natuurlijk wil het oog ook wat, en komen deze helende vloeistoffen terecht in bassins in prachtig gedecoreerde badhuizen.

Een bezoek aan zo’n thermisch bad is dan ook een totaalervaring. Je gaat er natuurlijk heen om volledig te kunnen ontspannen, maar de locatie is ook gewoon adembenemend mooi.
De meeste baden zijn het hele jaar door open, en ieder seizoen heeft zo zijn eigen charmes. Om de drukte te vermijden ga je best tijdens de week, ‘s morgens of ‘s middags.

Széchenyi

Zelf ging ik alleen naar het Széchenyibad, meteen ook het drukste, grootste en bekendste kuuroord van de stad. Het statige gebouw doet je meteen twijfelen of je wel op de juiste plek bent aangekomen. ‘Ben ik zeker dat dit geen operazaal of een of ander museum is?‘. Want de overvloed aan marmer, statige sculpturen en het oog voor detail is op z’n zachtst gezegd grandioos.

Binnenin het gebouw wordt deze luxe gewoon doorgetrokken en wanneer je dan eindelijk de baden betreedt sta je wederom versteld.
Romeinse zuilen, marmeren vloeren, gigantische baden en een architectuur om ‘u’ tegen te zeggen. In totaal zijn er enkele tientallen baden te bezoeken en elke zaal heeft zo zijn eigen kenmerken. Persoonlijk vond ik het laatste bad en het buitenbad het allermooist.
Dit laatste bad is gedecoreerd met rood marmer en de frescos, franjes en algehele sfeer zorgt er meteen voor dat je zen wordt.

Dé attractie van dit kuuroord is uiteraard wel het gigantische buitenbad die je ongetwijfeld al op enkele foto’s hebt zien langskomen. Temidden van de felgele muren kan je in enkele helblauwe kuurbaden plonzen die zachtjes dampen (in de winter hangt er een bijna permanente mist! Mysterieus!) om aan te geven dat ze heerlijk warm zijn. Rondom de baden staan mooie beelden, decoraties en kan je zelf even zonnen op een van de bankjes.

Uiteraard zijn er nog tal van andere baden, maar als er één bad is die je moet zien, dan is het wel het Széchenyibad.

Volgens mij het mooiste binnenbad van de Széchenyi baden.

Volgens mij het mooiste binnenbad van de Széchenyi baden.

Het befaamde buitenbad van Széchenyi in Boedapest.

Het befaamde buitenbad van Széchenyi in Boedapest.

Excursies in Boedapest

Boedapest is een ontzettend populaire vakantiebestemming. Er is dan ook heel wat te zien! Ga je binnenkort op citytrip naar Boedapest? Kijk dan alvast eens naar de uitstapjes en excursies die je er kan plannen:

Vakantie naar Hongarije

Een citytrip naar Boedapest of een vakantie richting Hongarije? Wat je ook kiest, erg duur zal het niet worden. Dit land is spotgoedkoop en de vliegtuigtickets ernaartoe zijn dat ook! Bekijk hieronder enkele interessante citytrips:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4/5 - (2 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>