Met de boot naar Schotland vanuit België + alternatieven

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 13 augustus, 2021

Schotland is één van de mooiste bestemmingen in Europa voor een natuurvakantie. Je kan fantastisch wandelen (en fietsen) in de highlands en dan is het heel gemakkelijk als je met je eigen wagen kan rondreizen. Het land maakt echter deel uit van een eiland, dus je moet met de boot naar Schotland, wil je er met je auto naartoe gaan.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.5/5 - (20 votes)

Er is jammer genoeg geen rechtstreekse verbinding met de ferry van België en Nederland naar Schotland, dus het is niet mogelijk om in bijvoorbeeld Zeebrugge met de boot naar Edinburgh te varen. Je zal altijd via Engeland moeten passeren en daar zijn er gelukkig wel enkele verschillende keuzemogelijkheden. Ik zet ze voor jou dan ook graag op een rijtje.

Met de boot naar Edinburgh

Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Ik som ze hieronder allemaal voor jullie op.

Reizen naar Schotland vanuit België

Tussen België en Engeland was er in het verleden één verbinding, maar helaas is die in 2020 permanent opgeschort omdat ze verlieslatend werd. Je kan dus niet langer met de ferry van België naar Schotland reizen.

ferry België Schotland

Een rechtstreekse ferry van België naar Schotland bestaat niet, maar wel naar Engeland.

Reizen naar Schotland vanuit Nederland

Als je via de zee wilt reizen, zal je dus vanaf Nederland met de boot naar Schotland moeten gaan. Al moet je hiervoor wel via Engeland reizen. Hier heb je drie verschillende mogelijkheden: vanuit Rotterdam naar Hull, van Hoek van Holland naar Harwich en vanuit Amsterdam (IJmuiden) naar Newcastle.

Wat prijzen betreft, hangt het natuurlijk van verschillende factoren af zoals onder andere:

 • Reis je met de wagen en zo ja, wat zijn de afmetingen hiervan?
 • Is er een aanhangwagen?
 • Of reis je zonder vervoersmiddel of met een motor of fiets?
 • Wil je een standaard kajuit of mag het iets luxueuzer zijn?
 • Betreft het een enkele reis of is het heen en terug?

Daarnaast heeft de periode waarop en waarin je boekt ook een enorme invloed op de prijs. Het spreekt van zich dat je (ruimschoots) op voorhand minder betaalt, net zoals het voordeliger is buiten de schoolvakanties te reizen. Gelukkig kan je online heel eenvoudig een prijsofferte genereren. Maar om je alvast een idee te geven, moet je toch rekenen op zo’n 150 euro enkele reis met auto.

Van Rotterdam naar Hull

Hiervoor ben je tevens aangewezen op P&O Ferries, die zeven keer per week naar Hull varen. Qua prijs geldt uiteraard dezelfde opmerking als hierboven.

Vertrekken doe je altijd om 21u en dan kom je de volgende dag om 8u aan op Engelse bodem.

Vanuit Hull is het vervolgens nog zo’n vier uur rijden naar de Schotse grens en vijf uur naar de hoofdstad Edinburgh. Als je met het openbaar vervoer reist, moet je eerst de trein naar York nemen van waaruit je de trein naar Edinburgh kunt nemen. Ook hiervoor koop je eenvoudig je kaartjes op de webstek van de Engelse spoorwegen. Het is niet aangewezen om met de bus van Hull naar Edinburgh te reizen, want dan moet je via Leeds en doe je er negen uur over.

Schotland met de boot

Eens je in Schotland bent aangekomen, is er in ieder geval meer dan genoeg te zien!

Van Hoek (van Holland) naar Harwich

Deze route wordt beheerd door Stena Line en zij varen veertien keer per week naar Harwich. Hun grote voordeel is dat ze heel transparant zijn in hun prijzen:

Uiteraard is het nog altijd goedkoper als je ruimschoots op voorhand boekt en voor kinderen zal je minder betalen. Een handig overzicht vind je hier.

Dit zijn in elk geval de vertrektijden:

Op elke dag van de week vertrek je met de Stena Britannica om 22u en kom je de dag nadien om 6:30u aan. Boarden kan vanaf 19u, inchecken tussen 18:45u en 21:15u.

Van mei tot september komt daar nog een extra snelle boot bij (de Stena Hollandica) die van maandag tot zaterdag vertrekt om 14:15u en aankomt om 19:45u. Op zondag is dat om 13:45u vertrekken en ook om 19:45u aankomen.

Het nadeel van met de boot naar Schotland via Harwich te gaan is dat je nog wel eventjes verwijderd bent van de grens. Van hieruit is het bijvoorbeeld zo’n acht uur rijden naar Edinburgh of vier uur naar de Schotse grens. Gelukkig zijn de landschappen hier ook al adembenemend mooi!

Als je met het openbaar vervoer reist, moet je eerst zo’n anderhalf uurtje treinen naar Londen, van waaruit vele treinen en bussen naar Schotland vertrekken.
Voor een treinticket London – Edinburgh moet je toch zeker bijna 60 euro rekenen en bedraagt de reistijd bijna viereneenhalf uur.
Een goedkoop alternatief is Megabus (Flixbus rijdt niet door het Verenigd Koninkrijk) waar je al voor zo’n 17 euro van de Engelse hoofdstad naar Edinburgh kunt reizen. Je doet er dan wel zeker twee keer zo lang over.

Of je kan natuurlijk ook altijd vliegen, al is dat iets minder milieuvriendelijk. Vanuit België is het een dikke twee uur vliegen en vanuit Londen Stansted is het ongeveer een uur en een kwartier. Van hieruit kost het goedkoopste ticket amper vijftien euro.

Van Amsterdam naar Newcastle

Technisch gezien ga je dus vanuit IJmuiden naar Schotland en niet vanuit Amsterdam zelf. Maar IJmuiden ligt zo dicht bij de Nederlandse hoofdstad (zo’n dik half uur rijden), dat men vaak over Amsterdam zelf spreekt. Het zal je niet verrassen dat je ook via Engeland moet reizen en meer bepaald via Newcastle. Deze route wordt uitgevoerd door DFDS Seaways en zij doen dat elke dag van de week. De prijs is ook afhankelijk van het aantal reizigers en of er voertuigen mee moeten, net zoals wat voor soort kajuit je boekt. Maar je moet toch minstens op 185 euro rekenen, één richting voor een auto en een kajuit voor twee personen.

Vertrekken doe je om 17:30u en de volgende dag kom je aan om 9:15u.

Als je met de boot naar Schotland wil, is dit de dichtstbijzijnde Engelse haven. Vanuit Newcastle is het immers maar tweeënhalf uur rijden naar Edinburgh. Met de trein is dat zelfs maar anderhalf uurtje en je betaalt slechts vijftien euro voor een kaartje. Met de Megabus betaal je bijna achttien euro en doe je er twee uur en drie kwartier over, dus hier is de trein zeker en vast de beste optie.

ferry naar Schotland

Het is een lange tocht, maar onderweg krijg je soms ook wel wat moois te zien.

Reizen naar Schotland vanuit Frankrijk

Ten slotte is er ook nog een van de populairste mogelijkheden om vanuit onze contreien naar Engeland te varen en dat is van Calais naar Dover. Deze route wordt door twee maatschappijen aangeboden: DFDS Seaways varen vijftien keer per dag en P&O Ferries doen dat maar liefst 24 keer per dag.

Bij beide organisaties bedraagt de reistijd anderhalf uur. De voornaamste reden waarom je via deze route met de ferry naar Schotland zou gaan, is het kostenplaatje.
Je kan al voor 60 euro met een wagen en twee passagiers de oversteek maken, dus dat is beduidend goedkoper dan bovenstaande route van IJmuiden naar Newcastle.
Het nadeel is dat je dan wel nog acht à negen uur moet rijden naar Edinburgh, maar als je tijd genoeg hebt kan je onderweg ergens in Engeland nog een keer stoppen. Er is hier al heel wat moois te zien!

Als je met de trein of bus vanuit Dover naar Schotland wil, dan zal je dat via Londen moeten doen.

boot naar Schotland

Met de boot naar Schotland kan natuurlijk ook via Frankrijk.

Moet ik echt met de boot naar Schotland?

Zoals ik hierboven al aanhaalde zal het altijd gemakkelijker rondreizen zijn met je eigen wagen. Maar zoals je ondertussen al weet, kan je niet eenvoudig met de boot naar Edinburgh varen en kost de (weliswaar) kleine omweg via Engeland wel wat tijd en ook geld.

Je kan uiteraard ook gewoon naar Schotland vliegen op een van de vier luchthavens die het land telt: Glasgow, Glasgow Prestwick, Edinburgh en Aberdeen. Vanuit Charleroi kan je alvast van en naar Edinburgh vliegen en betaal je hier soms maar vijftien euro voor. Vanaf april kan je ook tweemaal per week (op dinsdag en zaterdag) naar Glasgow vliegen. Vanuit Eindhoven kan je op maandag, vrijdag en zondag naar Edinburgh vliegen waarbij je soms maar 20 euro per ticket betaalt. De vliegtijd bedraagt één uur en 40 minuten, zowel vanuit Eindhoven als vanuit Charleroi.

Wat rondreizen in Schotland zelf betreft, beschikt het land over een uitstekende infrastructuur. Zowel met de trein als met de bus zijn er goede verbindingen naar de grootste steden en belangrijkste bezienswaardigheden. Voor de meer afgelegen delen van het land ben je echter aangewezen op de wagen. Dan kan je ofwel liften ofwel een auto huren, desnoods voor enkele dagen.

Als je van plan bent door Schotland te reizen met het openbaar vervoer, koop je best je kaartjes ruim op voorhand online zodat je (heel wat) geld uitspaart. Ben je van zins doorheen heel het Verenigd Koninkrijk met de trein te reizen, dan is een BritRail Pass een uitstekende investering. Zo kan je goedkoop gebruik maken van alle treinen op het eiland. De verschillende formules en prijzen vind je hier.

Schotland boot auto

Het voordeel van een wagen in Schotland is natuurlijk dat je zo vlot op de mooiste plekken komt.

Online een auto huren in Schotland

Zoals je hierboven kon lezen, loont het zeker de moeite om (desnoods voor enkele dagen) een auto te huren in Schotland.

Uiteraard is het een stuk goedkoper om je huurauto in Schotland ruimschoots op voorhand en online te boeken. Naar mijn ervaring heb je meestal de goedkoopste prijs bij EasyTerra.
Sunny Cars is een uitstekend alternatief omdat hier een all-in verzekering inbegrepen zit in de prijs.

Je moet minstens 21 jaar zijn om een auto te huren in Schotland en in sommige gevallen word je onder de 25 jaar nog een extra bedrag aangerekend. Met een rijbewijs uit de EU heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Net zoals in de rest van het Verenigd Koninkrijk rijdt men hier aan de linkerkant van de baan.

reizen naar Schotland vanuit België

Hoe je ook gaat, met je eigen wagen of een huurauto, een voertuig in Schotland is altijd een goed idee!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.5/5 - (20 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 1. Steven Somers says:

  Hallo sam,

  Ik loop volgend jaar de marathon van Loch ness.
  Hoe geraken we het makkelijkst/ goedkoopst naar Inverness ?
  We zijn met 5 personen.

  Vriendlijke groeten
  Steven

  • Dag Steven

   Dat zal je zelf een beetje in het oog moeten houden, want alles hangt af an de specifieke data en de kosten om daar te geraken. Soms is een vliegtuigticket en een huurauto veel goedkoper, soms is een auto op de overzetboot goedkoper.

   Lees mijn tips over goedkope vliegtickets ook even door. Zo kan je zelf uitzoeken wat de goedkoopste optie is.

   Groetjes en alvast succes!
   Sam

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>