13 augustus, 2021

Bouwwerken van Gaudi in Barcelona: een overzicht (met foto’s + tips)

Net zoals Bernini en Michelangelo hun stempel op Vaticaanstad hebben gedrukt, zo zijn Gaudi en Barcelona onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedereen wil bijvoorbeeld de Sagrada Familia bezoeken, de beroemde kerk van Gaudi in Barcelona. Maar verder heb je natuurlijk ook nog de huizen van Gaudi en het wereldberoemde park van deze artiest. En natuurlijk is er nog veel meer! Ik vertel je dan ook graag alles wat je moet weten over de meesterwerken van Gaudi in Barcelona.

Tip: kortingskaarten voor Barcelona

Vooraleer ik begin met het opsommen van al deze prachtige gebouwen, wil ik je nog een belangrijke tip meegeven.
Met Gaudi’s super combi mag je drie bouwwerken van Gaudi bezoeken met korting. Casa Battlo, Casa Mila en Casa Vicens kosten nu €59 per persoon in plaats van €63 als je alle tickets afzonderlijk koopt.
Ook bij de verschillende kortingskaarten voor Barcelona zitten deze bouwwerken van Gaudi vaak inbegrepen. Als je van plan bent om er veel te bezoeken, komen deze veel voordeliger uit. Vaak kan je tientallen tot zelfs honderden euro’s per persoon besparen.
Kies je voor de Barcelona City Pass? Dan krijg je gratis voorrangstoegang tot de Sagrada Familia en Park Guell, maar ook een hop-on hop-off bus ticket, gratis vervoer van en naar de luchthaven en 20% korting op alle andere bouwwerken van Gaudi. Deze pas kost €79,50 voor volwassenen of €37,50 voor kinderen tot 10 jaar.

De Barcelona Pass geeft geen toegang tot de Sagrada Familia en Park Guell, maar je mag wel 20+ bezienswaardigheden gratis bezoeken, waaronder Casa Battló en Casa Milà. Deze pas kost €100 per volwassene of €67,99 voor kids.
gaudi gebouwen

Tickets voor Gaudi’s bouwwerken

Voor sommige bouwwerken (o.a. Sagrada Familia) zijn er dagelijkse limieten voor bezoekers. Daarom is het niet onverstandig om je tickets alvast online te bestellen. Via websites zoals GetYourGuide kan je bijna elke tour of toegangsticket tot 24u op voorhand gratis annuleren. Kijk ook eens naar de mogelijkheden van TicketBar, want daar vind je bvb. fast-track tickets voor de Sagrada Familia. Voor deze toegangskaartjes betaal je dezelfde prijs als ter plekke maar nu moet je niet meer aanschuiven en dat kan je gauw enkele uren besparen!

 

Wie was die Gaudi eigenlijk?

Op 25 juni 1852 zag Antoni Gaudi i Cornet het levenslicht in Reus, Catalonië. Zijn vader was een kopersmid en hij was de jongste van vijf kinderen, van wie slechts drie volwassen zouden worden. Zijn grote passies waren architectuur, natuur en godsdienst. Zijn stijl valt onder de noemer Catalaans modernisme, wat zoveel is als een mix van jugendstil en art nouveau. Zeven van zijn bouwwerken zouden uiteindelijk de felbegeerde titel van UNESCO werelderfgoed behalen.
Doorheen zijn gehele leven bleef hij een vrome katholiek en vele religieuze beelden zijn dan ook terug te vinden in zijn werk. Dit leverde hem uiteindelijk de bijnaam “De architect van God” op.

kerk gaudi sagrada familia

Goddelijk. Dat is het minste wat je kan zeggen over de binnenkant van de Sagrada Familia!

De belangrijkste gebouwen van Gaudi in Barcelona

Het meest bekende bouwwerk van Gaudi in Barcelona is zonder enige twijfel de Sagrada Familia. Hierover valt echter zoveel te vertellen, dat het een artikel op zich waard is. Ik zal het voornamelijk hebben over de huizen Gaudi en het befaamde Gaudi park in Barcelona (Parc Guëll). Als je al geen tijd wilt verspillen met het zoeken naar deze bouwwerken en er tegelijkertijd ook meer te weten over komen, dan is het misschien leuk om een gegidste wandelsegway of fietstour te boeken die je meeneemt naar al deze meesterwerken.
Hieronder som ik alvast alle bouwwerken van Gaudi in Barcelona op die je absoluut niet mag missen:

Tip: koop je fast-track ticket voor de Sagrada Familia online. Het kost evenveel als ter plekke, maar je mag wel alle wachtrijen voorbijsteken. 

Sagrada Familia

Deze befaamde kerk van Gaudi in Barcelona is misschien wel één van de beroemdste bouwwerken ter wereld. Er wordt al sinds 1882 bijna non-stop gebouwd aan dit fantastische meesterwerk en de uiteindelijke opleveringsdatum zou voor 2026 zijn. Aan de buitenkant van de Sagrada Familia zie je honderden gedetailleerde beeldhouwwerken die allemaal verhalen uit de bijbel afbeelden. Alsof dat allemaal nog niet indrukwekkend genoeg is, is er ook nog eens een fantastische binnenkant. Vooral de glas in loodramen en de meesterlijke lichtinval vallen hier meteen op.
Wachtrijen voor dit meesterwerk lopen vaak op tot drie uur. Met fast-track ticket betaal je trouwens dezelfde prijs als ter plekke, maar je hoeft niet langer aan te schuiven! Wees dus verstandig en koop je ticket (€17) dus al online.
Zijn de fast-track tickets uitverkocht voor jouw gekozen datum/tijdstip? Dan kan je voor drie euro meer een voorrangsticket aan te schaffen. Zij kosten €20 en kunnen je héél veel tijd besparen…
Wil je een bezoek brengen aan de torens (+ voorrang)? Dan zijn er hier ook fast-track tickets (zelfde prijs als ter plekke, maar niet meer aanschuiven) mogelijk voor €32 pp.
Voor een gegidste rondleiding met voorrang betaal je tussen €35 en €50.

kerk gaudi barcelona sagrada familia

Als er maar één bouwwerk is dat je wil bezoeken, zorg dan dat het dit meesterwerk is!

Casa Milà

Bijgenaamd La Pedrera oftewel de Steengroeve, is dit misschien wel het tweede meest bekende Gaudi gebouw. De golvende voorkant zal meteen je aandacht trekken, maar het meest bijzondere is misschien wel het surrealistische dak, waarop je zo in Alice in Wonderland lijkt te wandelen. Casa Milà zette de Modernista beweging (de Spaanse versie van art nouveau) mee op de kaart en dat is absoluut de verdienste van de geniale Gaudi.
Een absolute aanrader is om ’s nachts op dit prachtige dak een geweldige audiovisuele voorstelling mee te maken.

Aangezien Barcelona zo veel toeristen te verduren krijgt, kunnen de wachtrijen lang zijn. Het is dus geen slecht idee om een voorrangsticket te kopen voor Casa Milà. Bovendien kosten ze even veel ter plekke als wanneer je ze online koopt (€22).
Bij Gaudi’s super combi zit dit bouwwerk inbegrepen, net als Casa Battlo en Casa Vicens. Voor deze pas betaal je €59 per persoon in plaats van €64 in totaal.

casa mila la pedrera gaudi barcelona

Casa Milà. Eén van de bekendere bouwwerken van Gaudi.

Casa Battló

Sprookjesachtig. Anders kan je Casa Battló bijna niet beschrijven. Vormen van dieren, bochten die lijken op wijnstokken, suggesties van beenderen en skeletten en daarbij nog eens de glanzende stukjes keramiek en glas… Dit meesterwerk zal je dan ook zeker en vast verbazen. Het meest opmerkelijke aan dit bouwwerk van Gaudi is zonder enige twijfel het dak, dat lijkt op een draak die het huis beschermt. Online tickets kosten even veel als ter plekke (€25 per persoon), maar als je ze alvast bestelt mag je wel de wachtrijen overslaan.

Bij Gaudi’s super combi zit ook Casa Battló inbegrepen, net als Casa Mila en Casa Vicens. Voor deze kortingskaart betaal je €59 per persoon in plaats van €64 als je alle toegangskaartjes apart zou aankopen.

casa battlo bouwwerken gaudi

Casa Battlo, één van mijn persoonlijke favorieten.

Tip: Overweeg  Gaudi’s super combi. Hiermee mag je binnen in Casa Milà, Casa Vicens en Casa Battló voor €59 ipv €64.

Casa Vicens

Casa Vicens was het eerste huis van Gaudi dat hij ooit heeft ontworpen in opdracht van Manel Vicens die het wou gebruiken als zomerhuis. Hoewel dit bouwwerk van Gaudi niet zo extravagant is als de twee vorige, springt het door de mengeling van bouwstijlen zeker in het oog. Het doet tevens dienst als museum en dat kan je bezoeken voor €12 per persoon. Tickets kosten online even veel als wanneer je ze aan de kassa koopt, maar je krijgt er wel voorrang door. Handig als je weet dat wachtrijen meestal erg lang zijn!
Ben je van plan om meerdere huizen van Gaudi te ontdekken? Denk dan eens aan een Gaudi’s super combi. Je betaalt er €59 voor, en dan mag je binnen in Casa Vicens, Casa Battlo en Casa Mila. Als je alle toegangskaartjes apart zou betalen, dan betaal je €64.

Gaudi barcelona casa vicens

Het eerste huis dat Gaudi ooit heeft ontworpen. En zelfs dat was al een pareltje!

Casa Figueres

Dit huis van Gaudi staat ook bekend als Bellesguard, oftewel “mooi uitzicht” en de beroemde architect werd voor het ontwerp geïnspireerd door een middeleeuws kasteel. Dit stond op dezelfde grond en werd voor Koning Aragon in de vroege vijftiende eeuw gebouwd. In de eeuwen nadien geraakte het bouwwerk steeds meer in verval, tot Jaume Figueres het kocht in 1900. Omdat Gaudi zo’n perfectionist was, kon zijn opdrachtgever het eindresultaat niet meer zien omdat hij zou sterven voor Casa Figueres vervolledigd was. Gaudi had er bijvoorbeeld maanden voor nodig om de tendacis (zijn iconische mozaïeken) te plaatsen, wat het huis zo mooi maakt vandaag. Door de vertraging en extra kosten kon de familie van de opdrachtgever nooit in het huis wonen en moesten ze het verkopen om niet bankroet te geraken. Een kleine opoffering voor de kunst, als je het mij vraagt.

huizen gaudi casa figueres

Bij dit huis van Gaudi is het vooral de benedenverdieping die de show steelt.

Casa Calvet

Dit is een van de minst opzienbarende huizen Gaudi, voornamelijk omdat het tussen andere huizen moest gepropt worden. Maar ook omdat het zich bevond in een van de meest elegante stadsdelen van Barcelona. De symmetrie en balans zijn zelfs ongebruikelijk voor het werk van Gaudi. Toch vind je hier nog een aantal modernista elementen, zoals de bochten en de dubbele gevel bovenaan. De champignons boven het centrale erker verwijzen naar de favoriete hobby van de eigenaar (een textielfabrikant).

bouwwerken gaudi casa calvet

Hoewel dit minder opzichtig is dan de andere bouwwerken van Gaudi, zie je hier toch duidelijk zijn hand in.

Parc Güell

Dit beroemde park van Gaudi in Barcelona is eveneens een van de meest populaire bezienswaardigheden van deze Spaanse metropool. Het werd ontworpen op vraag van de graaf Eusebi Güell, die een stijlvol park wou bouwen voor de aristocratie van Barcelona. Hij had ook plannen om hier woningbouw te voorzien, al werden er slechts twee toonhuizen afgewerkt. Een van hen is nu ingericht als museum.
Blikvanger van dit park is het terras van waar je een schitterend zicht hebt op de Catalaanse hoofdstad. Talloze toeristen (en locals) rusten hier even uit op de iconische banken die versierd zijn met mozaïek, scherven van keramiek en ijzeren balustrades.
Toegang tot het park kost online €13 en als je er ook graag een rondleiding bij krijgt betaal je €25 in totaal.

Tip: Bestel de Barcelona City Pass. Daarmee krijg je voorrang bij Park Guell, de Sagrada Familia, maar ook vervoer van en naar de luchthaven én een hop-on hop-off bus pas.

parc guell park gaudi

Heb je even genoeg van al die huizen van Gaudi? Ga dan zijn wereldberoemde park eens bezoeken!

Palau Guëll

Voor het ontwerp van het park was Gaudi al eens door graaf Güell ingeschakeld om een paleis te bouwen, dat een extensie van hun huis op de Ramblas moest worden. Het voornamelijke doel hiervan was om gasten te ontvangen tijdens een van de vele feestjes die de familie Güell organiseerde. Het gebouw staat ook bekend voor haar vernieuwende conceptie van ruimte en licht.

palau guell

En we sluiten dit lijstje af met nog een huis van Gaudi. Geweldig toch, deze knotsgekke kleuren op het dak?!

Andere bouwwerken van het Catalaans modernisme in Barcelona

Hoewel Gaudi de belangrijkste exponent was van deze kunstbeweging, zijn er nog een heel aantal andere prachtige gebouwen van het Modernismo catalán in Barcelona. Zoals je kan zien aan de ontwerpen van Gaudi wordt deze bouwstijl voornamelijk gekenmerkt door een symbiotische relatie met de natuur en rijke en gedetailleerde versieringen, alsook golvende lijnen en asymmetrie.
Deze architecturale parels mag je zeker niet missen:

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Lluís Domènech i Montar ontwierp dit gebouw, dat meer lijkt op een universiteit dan op een ziekenhuis. Het werd van 1930 tot 2009 ook effectief gebruikt als ziekenhuis, nadien besloot de stad dat het dienst mocht doen als museum. Sinds 2014 is dit paleis en zijn twaalf paviljoenen geopend voor het publiek. Kaartjes online kopen kost je €14 per persoon.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau bezienswaardigheden barcelona

Het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Een mondvol, maar dat mag wel als het zo mooi is!

Palau de la Música

Dit Paleis van de Muziek werd eveneens ontworpen door señor Montaner en de binnenkant is even prachtig als de buitenkant. Daarom kan het een leuk idee zijn om in plaats van een rondleiding (€20) hier een concert bij te wonen! Je kan kiezen uit een rijk aanbod zoals gitaarmuziek, flamenco en klassieke muziek. Het fraaie interieur verenigt beelden van muzes, bloemen en de namen van beroemde componisten zoals Bach en Beethoven.

palau de la musica barcelona art nouveau

Fantastisch van buitenaf, maar wacht maar tot je de binnenkant ziet!

De Casaramona Fabriek

Nog een andere beroemde architect van het Catalaans modernisme is Josep Puig i Cadalfach. Het ontwerp van zijn fabriek is bijzonder minimalistisch en het gebouw werd nadien gebruikt als warenhuis, garage van de nationale politie en sinds 1963 is het eigendom van de Caixa bank. Sinds 1992 is het een cultureel centrum waar heel wat tentoonstellingen over kunst, film en fotografie plaatsvinden.

Casaramona fabriek barcelona

Art-nouveau en minimalisme kunnen perfect samengaan! Dat bewijst dit gebouw.

Geen bouwwerk, maar wel interessant: het Museo del Modernismo

Een andere aanrader is het Museo del Modernismo (€10), zodat je een beeld kan krijgen hoe deze modernistische gebouwen er vanbinnen uitzagen. Niet alleen de buitenkant van deze bouwwerken waren ongebruikelijk, het interieur eveneens. Je vindt hier heel wat tafels, stoelen en kasten die versierd zijn met onder meer draken, vleermuizen en vrouwen. Daarnaast kan je hier ook modernistische schilderijen en beeldhouwwerken bewonderen.
En dankzij de Virtual Reality technologie kunnen we ook het werk van Gaudi verkennen in de virtuele werkelijkheid. Zo komt zijn architectuur echt tot leven!

Tickets online reserveren voor al dat moois

Barcelona is één van de drukstbezochte steden ter wereld. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat je soms uren in de rij moet aanschuiven vooraleer je ergens binnenkan. Voorkom dit ongemak door alvast je skip-the-line of fast-track tickets aan te schaffen. Hieronder kan je er alvast enkele boeken. Deze kosten hetzelfde als ter plekke, maar je mag er wel alle wachtrijen mee voorsteken. Als dat geen luxe is!
Vind je niet wat je zoekt? Kijk dan eens naar GetYourGuide. Op deze website heb je immers het grootste aanbod van tickets en tours én bovendien zijn de meeste tours gratis te annuleren, tot 24u op voorhand.

 

 

Vijf leuke weetjes over Gaudi en Barcelona

  1. Hij stond niet bekend als de beste student aan de School van Architectuur in Barcelona. Volgens de toenmalige directeur zou Gaudi uitgroeien tot ofwel een dwaas ofwel een genie.
  2. Gaudi was een vegetariër, maar niet omdat hij een hipster avant la lettre was. Hij had te maken met heel wat gezondheidsproblemen en volgens een dokter was een vegetarisch dieet de beste remedie hiertegen.
  3. Misschien was hij toch de allereerste hipster, want ondanks dat de jonge Gaudi zich kleedde in elegante en dure pakken, werd zijn latere kledingstijl omschreven als onverzorgd en zelfs armzalig. In die mate dat hij vaak werd aanzien als bedelaar, wat hem uiteindelijk zijn leven zou kosten. Hij werd op 73-jarige leeftijd aangereden door een tram, maar niemand wou hem helpen omdat men dacht dat hij een dakloze was. Uiteindelijk nam de politie hem mee naar een ziekenhuis voor de armen, waar hij drie dagen later zou sterven.
  4. Haters be hatin’. Zowel de beroemde schrijver George “1984” Orwell als Pablo Picasso waren allesbehalve gek op zijn werk. Orwell noemde de Sagrada Familia zelfs een van de aller lelijkste gebouwen op aarde. Gelukkig waren o.a. Salvador Dalì wel fan van Gaudi en zijn bijzondere creaties.
  5. Al jaren en zeker tegenwoordig is de Catalaanse onafhankelijkheid een hot item. Gaudi was een sterke voorstander hiervan, maar weigerde de politiek in te gaan. Toch was hij aanwezig op een aantal protesten tegen de Spaanse regering en moest hij tijdens een protest tijdens de nationale feestdag van Catalonië zelfs een paar dagen achter de tralies doorbrengen.

Het is ondertussen duidelijk dat Barcelona niet de prachtige stad zou zijn die ze nu is zonder de architecturale verwezenlijkingen van dit genie. Gaudi en Barcelona zijn dan ook a match made in heaven en dat is precies wat een citytrip in deze metropool is. Hemels.

sagrada familia gaudi bouwwerken

De binnenkant van de Sagra familia. Onvoorstelbaar vakmanschap!

Art nouveau in België

Ben je verkocht aan deze prachtige bouwstijl? Dan heb ik goed nieuws! Want ook in België is er heel wat van deze kunststrekking te vinden. Hoewel de Belgische art-nouveau er enigszins anders uitziet dan in Barcelona, is het absoluut de moeite waard om ook hier eens op verkenning te gaan.
De befaamde huizen van Victor Horta zijn wereldbekend, maar wist je dat er ook in Mechelen een prachtige plek bestaat waar je je ogen kan uitkijken? Lees zeker dit artikel als je benieuwd bent geworden!

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam