Een individuele rondreis in Cambodja versus pakketreizen
Je kan heel eenvoudig individueel in Cambodja reizen omdat het geen al te groot land is. Het openbaar vervoer brengt je goedkoop van de ene naar de andere plek en je kan (bijna) altijd nog wel last-minute buskaartjes kopen. Hierdoor hoef je zelfs niet al te veel op voorhand te plannen. Dat geeft je heel veel vrijheid en dat is eigenlijk de beste manier om dit land te ontdekken.
Het enige waarmee je rekening moet houden is dat de bussen er veel langer over doen dan gepland, wegens de slechte staat van de wegen en lokale verkeersopstoppingen. Ook scams gebeuren hier regelmatig, waarbij toeristen in de luren worden gelegd. Het gaat vaak niet om veel geld, maar het kan wel vervelend zijn.
Politie is tegen bezoekers ook weleens corrupt, zorg er dus altijd voor dat je in orde bent (draag bvb. altijd je helm als je met een scootertje rijdt).
Als je het niet erg vindt om met een reisorganisatie in zee te gaan, dan raad ik Asia-Direct.be aan. Deze online reisorganisatie is gespecialiseerd in individuele en groepsreizen naar Zuidoost-Azië tegen spotprijzen. Zij regelen alles voor jou met uitzondering van vluchten.
Een korte rondreis door Siem Reap (Angkor Wat) kan bij hen al vanaf €144 per persoon. Een rondreis door Cambodja van 11 dagen kost maar €700. Spotgoedkoop, maar toch echt kwaliteit.
Wil je liever wat meer reisorganisaties bekijken? Dan kan je al inspiratie vinden in de onderstaande pakketreizen:
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
Je rondreis door Cambodja plannen en voorbereiden
Als je nog niet al te veel hebt rondgereisd in Zuidoost-Azië, kan het misschien moeilijk zijn je reis door Cambodja te plannen. Maak je echter geen zorgen, want ik help je graag op weg met de meest essentiële informatie.
Vluchten
Er bestaan geen rechtstreekse vluchten van Brussel of Amsterdam naar Cambodja, waardoor je gedwongen bent ergens een tussenstop te maken. Meestal is dat Bangkok, van waaruit je dan verder vliegt naar de hoofdstad Phnom Penh of Siem Reap. Hiervoor betaal je meestal tussen de 600 à 700 euro.
Een uitstekend idee is een retourticket naar Bangkok boeken (en er eventueel een vakantie in Thailand aan breien), en afzonderlijk je vliegtickets naar Cambodja kopen.
Milieubewuste reizigers kunnen ook altijd de bus nemen van Bangkok naar Siem Reap en over land de grens oversteken. Een enkel ticketje kost zo’n 20 à 30 euro en je doet er negen uur over. De bus zelf is zeer comfortabel en het grote voordeel is dat je ook een beetje meer van het land ziet.
De meest voordelige vluchten kan je trouwens vinden op websites zoals Momondo en Skyscanner. Als je graag meer tips en informatie wil over hoe je altijd goedkoop het vliegtuig kan nemen, loont het zeker de moeite even dit artikel te lezen.

Cambodja ligt niet bij de deur, maar het is die lange reis zeker waard!
Accommodatie in Cambodja
Net zoals in de meeste landen in Zuidoost-Azië kan je hier prachtige accommodatie vinden aan amper een fractie van wat je in Westerse landen zou betalen. Heb je altijd al eens in een vijfsterrenhotel willen overnachten? In Cambodja krijg je daar de kans voor!
Daarnaast heb je ook heel wat degelijke tot uitstekende basic overnachtingsmogelijkheden, zoals een bed in een slaapzaal (amper drie euro per nacht!) of een guesthouse voor nog geen tien euro per overnachting. Het grote voordeel van die laatste optie is dat je daarmee de plaatselijke bevolking steunt.
Zelfs in het hoogseizoen zijn er altijd genoeg last-minute overnachtingsmogelijkheden, en vaak zijn deze nog voordeliger omdat de hotels extra korting geven om deze kamers alsnog verhuurd te krijgen. Als je flexibel (genoeg) bent, kan je dus uitstekende zaakjes doen!
Qua sites zou ik eerder Agoda aanraden, omdat de aanbiedingen hier vaak net iets interessanter zijn dan op gelijkaardige sites zoals Booking. Daarnaast kan je via Agoda ook langer op voorhand gratis annuleren, wat altijd een voordeel is.

Overnachten in Cambodja is spotgoedkoop. Verwen jezelf dus maar met een luxueus verblijf!
Excursies of tours in Cambodja
In dit prachtig land valt er heel wat leuks te beleven en het is niet onverstandig om je excursies op voorhand te boeken. Het grootste voordeel van dit via internet te doen, is dat je de ervaringen van andere reizigers kunt lezen. Je kan uiteraard ter plekke alles regelen, maar soms kan dit al eens tegenvallen.
Voor je uitstapjes tijdens het reizen in Cambodja gebruik je best betrouwbare websites zoals GetYourGuide. Zeker voor populaire excursies zoals Angkor Wat, zijn de mogelijkheden haast legio. Je kan als het ware door de bomen het bos niet meer zien en dan is het goed dat je online een handig overzichtje hebt van alle tours naar Angkor Wat. Vaak zijn de uitstapjes die je online boekt goedkoper en bijna altijd kan je tot 24 uur op voorhand gratis annuleren. Alleen maar voordelen dus!

Een tour of excursie is hier spotgoedkoop en je leert er tegelijkertijd ook heel wat bij.
Eten in Cambodja
De Cambodjaanse keuken is niet zo bekend bij de meeste mensen, zeker niet zoals die van buurlanden Vietnam en Thailand. Onbekend is in dit geval zeker onbemind, want je kan hier fantastisch lekker én goedkoop eten. De keuken lijkt een beetje op de Thaise, wat alleen maar toegejuicht kan worden. Probeer zeker de vermaarde fish amok (een romige viscurry), kuy teav (noedelsoep), beef loc lac (rundsvlees met groentjes) en Khmer curry!
Wat de restaurants in Cambodja echter zo bijzonder maakt, is het feit dat er heel veel dienen als sociaal project. Sommige van hen nemen bijvoorbeeld probleemjongeren in dienst, andere doneren dan weer een groot deel van hun opbrengst aan plaatselijke ondernemingen. Bezoek dus zeker Romdeng in Phnom Penh en New Leaf Eatery in Siem Ream, je zal er niet alleen overheerlijk eten, maar tegelijkertijd een goed doel steunen!
Ten slotte zou ik niet aanraden om van het street food te eten. In tegenstelling tot dat van bijvoorbeeld Thailand, zijn er geen strenge hygiënecontroles van de overheid. Je neemt dus best het zekere voor het onzekere. Als je hier toch van wil eten, is het een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Eten er veel locals? Ziet het er proper uit? Wordt het eten vers bereid of ligt het er al de hele dag?
Ten slotte staan er heel wat insecten en andere enge geleedpotigen op het menu van de Cambodjaanse restaurants. Ten tijde van de Rode Khmer was het eten zo schaars, dat ze gedwongen werden alles te eten wat ze te pakken konden krijgen. Sommige bewoners vonden dit echter zo lekker, dat ze dit zijn blijven bereiden. Wil jij ook eens een gefrituurde tarantula of een wok van rundsvlees met rode vuurmieren eten? Spring dan binnen bij Romdeng (in Phnom Penh) of Bugs Café in Siem Reap. Zo is reizen in Cambodja de ideale aangelegenheid om enkele grenzen te verleggen.

Street food kan heel lekker zijn, maar kijk wel uit dat je er niet ziek van wordt!
Een rondreis door Cambodja in 10 dagen versus een rondreis door Cambodja in 2 weken
Hoeveel tijd je uiteindelijk in Cambodja moet spenderen, hangt van jezelf af. Maar algemeen kan je wel stellen dat je met 10 dagen zeker toekomt. Je kan ook 2 weken in Cambodja reizen zonder je te vervelen, dus vind je hieronder twee verschillende reisprogramma’s. We beginnen met een dagplanning van een rondreis door Cambodja in 10 dagen, die wordt aangevuld met een rondreis door Cambodja in 2 weken.
Dagplanning van een rondreis door Cambodja in 10 dagen
Dag 1 & 2: Phnom Phenh
De meeste reizigers komen met het vliegtuig aan in de hoofdstad Phnom Penh. Hierboven haalde ik al aan dat je ook de bus van Bangkok naar Siem Reap kunt nemen, als dit het geval is, kan je deze planning zelf een beetje door elkaar gooien zodat het voor jou uitkomt.
De eerste dag gebruik je best om te acclimatiseren en de stad een beetje te verkennen. Afhankelijk van hoe laat je aankomt, kan je meteen het Koninklijk Paleis bezoeken, een complex dat bestaat uit allerlei gebouwen uit de negentiende eeuw. Deze zijn tevens prachtvoorbeelden van de bijzondere Khmer-architectuur. Daarna kan je nog even rondwandelen op de Norodom boulevard en kennismaken met de Cambodjaanse hoofdstad. Als je nog heel wat tijd over hebt, kan je altijd kiezen voor een gegidste rondleiding door de stad.
Je kruipt best op tijd in je bed zodat je goed uitgerust aan de volgende dag kan beginnen, want het belooft heftig te worden.
Zoals je hierboven al kon lezen, werd een kwart van de Cambodjaanse bevolking uitgeroeid tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot. Voornamelijk de intellectuelen waren het doelwit en het volstond zelfs een bril te dragen om te worden opgepakt en vermoord. Als je werd gearresteerd, kwam je in één van de vele gevangenissen terecht en de S-21 is de bekendste hiervan. In deze voormalige school werden tussen 1976 en 1979 naar schatting 20,000 mensen gevangengenomen en gemarteld. Slechts twaalf (!) konden het overleven en amper drie van hen zijn vandaag nog in leven. Zij hebben een boek geschreven over hun vreselijke ervaringen, die je in het Tuol Sleng Genocide Museum (zoals de gevangenis nu heet) kan kopen. Je wordt ook aangemoedigd om met hen op de foto te gaan en dat geeft je een beetje een dubbel gevoel. Enerzijds is het essentieel dat ze hun verhaal kunnen vertellen, maar anderzijds worden ze ook een beetje commercieel uitgebuit.
Hoe dan ook moet je de S-21 gevangenis bezoeken en via de audiogids kom je meer te weten over deze verschrikkelijke plek.
De gevangenen die geen nut meer hadden, werden daarna buiten de stad om het leven gebracht en kwamen terecht in één van de vele massagraven. De Choeung Ek Killing Fields zijn zonder enige twijfel de bekendste. Deze plek ligt zeventien kilometer ten zuiden van Phnom Penh, dus je hebt vervoer nodig om er te geraken. Op deze macabere plek werden 8,895 mensen geliquideerd. Nu is het een herdenkingsplek, waar je een boeddhistische stoepa kan zien die meer dan 5000 menselijke schedels bevat. Telkens wordt erbij verteld hoe de slachtoffers werden vermoord. Verder zie je ook een boom waartegen kinderen dood werden geslagen.
Je hebt ondertussen al door dat dit een heel heftige en emotionele ervaring is. Toch zou ik je zeker aanraden beide plekken te bezoeken, het geeft je enkel nog meer bewondering voor de plaatselijke bevolking. Het is namelijk hartverwarmend hoe zij zich hebben kunnen rechttrekken uit deze afschuwelijke gebeurtenissen en je kan enkel maar ontzag voor hen hebben.
Nadien wil je vast en zeker even tot rust komen na deze ontroerende dag en daarom is een BBQ-cruise op de Mekong de perfecte afsluiter. Een andere optie is de gezellige Russian market waar je leuke souvenirs kan kopen en nadien een drankje nuttigen in één van de sky bars.

Het koninklijk paleis in Phnom Penh steelt hier zeker en vast de show.

Let zeker op de details van het koninklijk paleis in Phnom Penh. Prachtig!

Dit voormalige schoolgebouw werd omgetoverd tot de S21 gevangenis. Gruwelijk, maar dit moet je zeker hebben gezien.

Ter nagedachtenis aan alle kinderen die tegen de boom (achteraan) werden doodgeslaan. De Choeung Ek Killing Fields.
Dag 3-4: Kampot
De volgende dag brengt een busrit van een goede vier à vijf uur je naar het zuidwestelijke Kampot. Deze charmante stad aan de Preaek Tuek Chhu rivier staat vooral bekend om haar peperplantages en koloniale gebouwen. Het beroemdste hiervan is het landhuis van de gouverneur, dat nu is ingericht als stadsmuseum.
Je kan hier gerust twee dagen blijven en dan is het geen slecht idee om een scooter te huren. Maak je geen zorgen om het verkeer, want het is bijlange niet zo hectisch als in de hoofdstad. Houd er wel rekening mee dat de wegen in soms erbarmelijke staat zijn, dus voorzichtigheid is de boodschap!
Met je scooter kan je vervolgens naar het Bokor Nationaal Park gaan, waar je kan genieten van een prachtig uitzicht over de streek. Als het weer mee zit tenminste, want toen ik er was, trok er plots een dichte mist over het gebied en kon ik amper iets zien.
Ik zou je ook zeker aanraden naar Kep te gaan, dat twintig kilometer zuidelijker ligt. Dit vissersdorpje heeft een heel leuk marktje, waar je ongelooflijke verse en lekkere vis kunt eten en met wat geluk de vermaarde Kep krab. Je kan ook gaan wandelen in het Kep Nationaal Park, waar je onder meer wilde aapjes kan bewonderen.
Wat ik ook zeker kan aanbevelen, is een bezoek aan een van de peperplantages. Zelf ging ik naar Sothy’s Pepper Farm waar men mij een deskundige uitleg over het hele peper-proces gaf. Ik kocht ook enkele lekkere specerijen en kreeg gelukkig geen gepeperde rekening gepresenteerd. Alle (slechte) woordspelingen even achterwege gelaten, het is echt wel de moeite.

Ontdek de prachtige wildernis van het Bokor Nationaal Park.

Kep is één van de leukste vissersdorpjes in Cambodja, als je het mij vraagt.

Sothy’s Pepper Farm. Leuk om te zien hoe peper eigenlijk wordt gemaakt!
Dag 5-6: Sihanoukville / Koh Rong
De volgende dag reis je af naar Sihanoukville. Snooky was tot een paar jaar geleden een gezellig backpackerstadje, waar je heerlijk kon relaxen. Helaas werd het sindsdien overspoeld door Chinese toeristen. Zij komen niet naar hier om luilekker aan het strand te liggen, maar om te gokken in één van de vele casino’s. Ik raad je daarom aan om van hieruit de speedboot te nemen naar Koh Rong dat op 45 minuutjes varen ligt. Hier kan je wel nog zorgeloos ontspannen aan het strand en lekker zwemmen of duiken en zelfs wandelen in de jungle! Voorlopig valt het heel goed mee qua toeristen, dus je kan dit beter bezoeken voor het te laat is!

Zoals je ziet is Sihanoukville niet erg indrukwekkend. Maar de plekjes in de omgeving zijn dat des te meer!

Veel mensen weten niet dat Cambodja ook enkele paradijseilanden heeft. Koh Rong is er daar één van!
Dag 7: busrit naar Siem Reap
Na twee dagjes nietsdoen is het weer tijd om nog minder te doen! De busreis van Sihanoukville naar Siem Reap neemt helaas meer dan dertien uur in beslag. Je kan ook altijd de nachtbus nemen, die om half negen ’s avonds vertrekt en de volgende dag om half zeven in de ochtend aankomt. Anders vertrek je om zeven uur ’s ochtends en kom je om half negen in de avond aan. Je kan ook het vliegtuig nemen, maar dit is een veel duurdere optie.
Bekijk het echter aan de positieve kant: nu heb je eindelijk de kans om dat boek te lezen dat al zo lang op je lijstje staat!

Siem Reap heeft prachtige landschappen, ook buiten Angkor Wat!

Het hoogtepunt van je rondreis door Cambodja: Angkor Wat!

Mijn persoonlijke favoriet in het hele complex: de Angkor Thom tempels. Prachtig hoe mooi deze gezichten bewaard zijn gebleven!
Dag 8-9-10: Siem Reap
Helaas zijn we dan aan de laatste stop van onze vakantie in Cambodja gekomen. Save the best for last, zegt men weleens en dat is nu zeker en vast het geval. We sluiten ons Cambodjaans avontuur af in Siem Reap: de thuishaven van het wereldberoemde Angkor Wat.
Als je ’s morgens aankomt in Siem Reap, kan ik zeker aanraden om na 16u naar het ticketkantoor van Angkor Wat te gaan om alvast je kaartje te kopen. De meeste bezoekers willen namelijk de zonsopgang meemaken en kopen hun tickets voor Angkor Wat pas als de loketten opengaan om vijf uur ’s ochtends. Hierdoor ontstaan er lange rijen en als je er niet op tijd bij bent, loop je het risico de zonsopgang te missen. Wanneer je het de dag ervoor al hebt gekocht, kan je meteen naar het tempelcomplex gaan. Over Angkor Wat valt er ontzettend veel te vertellen en daarom lees je beste deze handige reisgids waarin al je vragen beantwoord worden.
In totaal breng je drie dagen door in Siem Reap en als je een driedaags ticket koopt voor Angkor Wat, kan je gerust de volle drie dagen tempels afschuimen. In mijn persoonlijke ervaring wil je na één dag Angkor Wat even een pauze van alle tempels, hoe indrukwekkend deze ook mogen zijn. In Siem Reap valt zelf niet zo veel te doen of zien, dus ik zou kiezen voor een leuke excursie. Denk daarbij aan onder meer een uitstap naar het Tonlé Sapmeer, de Phnom Kulen watervallen of een tripje naar één van de leuke drijvende dorpen.
Je laatste dag in Siem Reap kan je dan weer de indrukwekkende Banteay Srei tempel gaan bezoeken. Vergeet onderweg zeker niet te stoppen in het Cambodian Landmine Museum, want je bezoek helpt het land te ontmijnen alsook het bouwen van scholen.
De volgende dag neem je ofwel de bus naar Phnom Penh, vanwaar je weer naar huis vliegt, of je rijdt terug naar Bangkok om van daaruit huiswaarts te keren.

Verken het Tonle Sap meer en maak kennis met zijn bezoekers!

De Banteay Srey tempel. Bijna net zo indrukwekkend als Angkor Wat, maar véél minder bezoekers!
Dagplanning van een rondreis door Cambodja in 2 weken
Als je liever 2 weken door Cambodja wil reizen, kan je ervoor kiezen om enkele dagen langer in Koh Rong of Siem Reap te vertoeven, of je kan nog een bestemming aan je reisprogramma toevoegen.
Daarbij springt Battambang meteen in het oog. Deze stad ligt in het noordwesten van het land en is de ideale tussenstop als je van Phnom Penh naar Siem Reap reist. Battambang is gekend voor haar koloniale gebouwen, alsook de ruïnes van Ek Phnom, een pagode uit de elfde eeuw met prachtig zandsteensnijwerk. Je mag ook zeker het Phare Ponleu Selpak circus niet missen: een circus/kunstschool voor minderbedeelde kinderen. Daarnaast kan je hier ook een ritje maken op de vermaarde bamboetrein! Je kan trouwens ook perfect vanuit Siem Reap een dagexcursie naar Battambang maken.
Als je liever het onontgonnen Cambodja bezoekt, dan moet je zeker naar Mondulkiri afreizen. De indrukwekkende natuur bestaat uit groene bergen en heuvels, van waaruit watervallen naar beneden kletteren.
Ten slotte kan je ook het Cambodjaanse Zwitserland bezoeken: het Kirirom Nationaal Park. Hier kan je geweldig wandelen en mountainbiken.
Je hebt ondertussen al wel door dat een vakantie in Cambodja je heel veel vrijheid en afwisseling biedt.

Het bekendste koloniale gebouw van Battambang: het huis van de gouverneur.
Reizen naar Cambodja met een reisorganisatie
Geef toe, Cambodja lijkt toch de perfecte vakantiebestemming?!
Wil je graag naar dit gevarieerde land reizen, maar wil je niet alles zelf regelen? Dan kan je altijd de hulp inroepen van een reisorganisatie. Of je nu alleen de tempels van Angkor Wat wil zien, of een boeiende rondreis langs de rest van dit magische land wil plannen: er zijn mogelijkheden genoeg!
- Asia Direct is mijn favoriete reisbureau voor individuele (rond)reizen in Zuidoost-Azië. Zij werken enkel online en hebben daardoor een héél groot aanbod tegen erg goedkope prijzen. Bovendien zijn ze gevestigd in Bangkok, en daardoor is hun kennis over dit werelddeel natuurlijk erg goed. Een 11-daagse rondreis in Cambodja kan je bij hen al boeken voor €700 per persoon. Als je enkel Angkor Wat wil bezoeken, kan dat al voor €145 (!) per persoon. Vluchten zitten hier niet inbegrepen, maar daardoor heb je wel veel meer flexibiliteit in het kiezen van je reisdata (en zo kan je ook goedkope vliegtickets zoeken!).
- Sawadee reizen is één van de grotere reisbureaus die gespecialiseerd zijn in verre reizen overal ter wereld. Naar Cambodja hebben zij vijf groepsreizen, telkens in combinatie met een ander land in Zuidoost-Azië. Zij zijn zeker niet de goedkoopste. Een rondreis (met vluchten) begint bij hen vanaf €1800 per persoon.
- Koning Aap is waarschijnlijk één van de bekendste reisorganisaties voor verre reizen met families. Het spreekt dan ook voor zich dat zij enkele groepsreizen in hun aanbod hebben naar Cambodja. Zij zijn zeker niet de goedkoopste (vanaf €1895 per persoon), maar zij geven dan ook heel wat terug in de plaats.

Of je nu voor een reisorganisatie kiest, of je reis zelf regelt: de drijvende dorpen van Cambodja mag je niet missen!
Beste reistijd Cambodja
De meeste reizigers gaan op vakantie in Cambodja tijdens het droogseizoen van november tot maart. Van mei tot begin oktober is het rustiger qua toeristen omdat dit het regenseizoen is, waardoor de prijzen ook lager liggen. De zomermaanden liggen dus pal in het regenseizoen, maar in mijn ervaring kan je dan nog gerust naar Cambodja reizen. De meeste regenbuien vallen in de namiddag en zijn intens, maar kort. Je hoeft dus gewoon maar even te schuilen voor de regen en daarna kan je meteen weer op ontdekking!

Cambodja ziet er ieder seizoen volledig anders uit!
Welke kleren moet je meenemen naar Cambodja?
Koud wordt het nooit in Cambodja, dus je kan je warme kleren thuislaten. In het regenseizoen vergeet je je beste regenjas beter niet, verder zorg je gewoon voor losse, comfortabele kleren die je genoeg ademruimte geven. Je neemt ook best kleren mee die je schouders en benen bedekken als je Angkor Wat gaat bezoeken.

De landschappen zien er hier volledig anders uit, afhankelijk van het droge of natte seizoen.
Essentiële reistips voor Cambodja
- De nationale munteenheid is de Cambodjaanse Riel, maar eigenlijk wordt de Amerikaanse dollar voor bijna alles gebruikt. Je ziet ook zo goed als altijd de prijs in dollars, al kan je soms Riel als wisselgeld krijgen. Als je dus nog wat Amerikaanse dollars hebt liggen na een vakantie in Amerika of citytrip naar New York, loont het om deze mee te brengen!
- Cambodja is een arm land en je zal regelmatig kinderen tegenkomen die bedelen. Hoe aanlokkelijk het ook mag zijn, geef ze geen geld. Hiermee houd je deze praktijken alleen maar in stand. Als je per se iets wil geven, geef dan eten of drinken.
- Als je op rondreis in Cambodja wil gaan, is die keuze misschien gemotiveerd door de betoverende foto’s van de zonsopgang in Angkor Wat. Als je geluk hebt, kan je inderdaad genieten van een onvergetelijke ervaring, maar soms is het bewolkt en is de zonsopgang helemaal niet bijzonder. Hou dus in gedachten dat dit kan tegenvallen. Gelukkig is het hele Angkor Wat complex adembenemend mooi, dus redenen genoeg om het te bezoeken!
- Het loont de moeite je op voorhand te informeren over de hartverscheurende geschiedenis van dit prachtige land. Boekenwurmen lezen best First they killed my father (Eerst doodden ze mijn vader), of je kan ook de verfilming van Angelina Jolie zien op Netflix.
- Rijd niet op olifanten! Gelukkig is dit vanaf 2020 niet meer mogelijk in Angkor Wat, maar tot dan vinden deze dieronvriendelijke praktijken jammer genoeg nog altijd plaats. In tegenstelling tot wat je misschien hebt gehoord, zijn deze prachtige dieren niet gemaakt om op te rijden! Lees zeker ook dit artikel waarom ik deze dierenmishandeling sterk afraad.
- Drink geen kraantjeswater en gebruik het ook niet om je tanden mee te poetsen, tenzij je de dag of nacht op de wc wil doorbrengen. Koop flesjeswater en breng een drinkbus mee zodat je water lekker koud blijft.
- Lokale simkaarten zijn bijzonder goedkoop en hiermee kan je heel gemakkelijk navigeren. Download ook de app Grab op voorhand, hiermee kan je veilig een taxi boeken en weet je zeker dat je niet te veel zal aangerekend worden (dit is een beetje de Aziatische Uber).
- Net zoals in Thailand kan je het kopen van souvenirs afdingen, maar hou in gedachten dat de plaatselijke bevolking het echt niet al te breed heeft. Die dollar die jij bespaart kan voor hen een groot verschil maken. Heel wat mensen verdienen amper $7,50 per dag.
- Bezoek geen weeshuizen waarvoor je moet betalen. Er zijn heel wat neppe weeshuizen in Cambodja, waarin de kinderen geen wezen zijn. Ze doen dit enkel om geld van toeristen te krijgen. Als je echt een weeshuis in Cambodja wil bezoeken, doe dan voldoende opzoekwerk!

Angkor Wat is adembenemend mooi en heel divers!
Is Cambodja veilig?
Je kan zonder enige zorgen op vakantie in Cambodja gaan want het is absoluut een veilig land. Enkel in de grote steden zoals Phnom Penh moet je oppassen voor zakkenrollers en extra goed op je rugzak letten als je in een tuk-tuk rijdt of rondloopt.
Ga ook nooit van het wandelpad in bossen of op eigen houtje rijstvelden verkennen. Er zijn namelijk nog een heel aantal niet-ontplofte mijnen aanwezig in het land. Een reden te meer trouwens om het Cambodian Landmine Museum te bezoeken en hen te steunen!
Let op, in de meeste toeristische plekken is dit absoluut geen gevaar, maar ga gewoon niet alleen de jungle verkennen.
Heb je een visum nodig voor Cambodja?
Je hebt als Belg en Nederlander een visum nodig voor Cambodja, maar dit kan je gelukkig bij aankomst krijgen. Je dient enkel een pasfoto mee te brengen en het kost je $30 (best cash mee te nemen, want soms doen de bankautomaten het niet).
Met je toeristenvisum kan je 30 dagen in Cambodja reizen en je kan dit aan elke internationale luchthaven en belangrijkste grensposten verkrijgen.
Je kan ook al op voorhand je visum aanvragen en betalen via de officiële website.

Een visum in Cambodja is zo geregeld!
Welke inentingen heb je nodig voor Cambodja?
Als je gaat reizen in Cambodja, heb je net zoals in elk ander Zuidoost-Aziatisch land wel een aantal vaccinaties nodig. Let op, je bent niet verplicht, maar als je gezondheid je lief is, laat je je best op voorhand inenten.
Daarbij zijn de twee absolute vereiste vaccinaties: hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Een BMR-inenting is ook ten zeerste aanbevolen als je dit nog niet hebt laten doen.
Als je langer dan drie maanden gaat reizen in Cambodja, is het tevens aangeraden te opteren voor de volgende vaccinaties:
- Hepatitis B
- Buiktyfus
- Rabiës (hondsdolheid)
- Tuberculose
Consulteer in elk geval je huisarts als je van plan bent op vakantie te gaan in Cambodja en laat je voldoende op voorhand inenten!

Veel plezier in het magische Cambodja!
Nog een voordeel van reizen in Cambodja is de ligging van het land. Van hieruit kan je namelijk heel eenvoudig en goedkoop doorreizen naar Thailand, Laos of Vietnam. Vanuit Phnom Penh kan je bijvoorbeeld de bus naar Ho Chi Minhstad nemen en zo je onvergetelijke vakantie in Zuidoost-Azië vervolgen.

Over de auteur
Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.
Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.
Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
Handige sites om je reis te plannen
Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.
🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra. 👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan. 🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare. 🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.
Pieter says:
je lijkt een beetje ziekjes op de foto sam? last van toerista in cambodja?
Checkoutsam says:
Het is inderdaad niet de beste foto, maar dat heeft wellicht te maken met het uitgaan de nacht ervoor! I blame ‘Pub Street’, meteen een tip voor iedereen die eens goed wil uitgaan in Siem Reap 😉
Bovendien wou ik graag genieten van de zonsopkomst boven Angkor Wat en tja… Dan moet je ook nog eens vroeg opstaan 😛 !
Zo’n rondreis kan vermoeiend zijn!
Adrian says:
Heey Sam,
Bedankt voor het duidelijke overzicht! Gaan er zeker gebruik van maken tijdens onze week in Cambodja.
Checkoutsam says:
Hey Adrian
Dat is heel leuk om te horen! Heel veel plezier in het prachtige Cambodja.
Fijne reis.
Groetjes
Sam