21 februari, 2020

Camp Nou bezoeken in Barcelona: tickets en wat is er te zien?

Camp Nou in Barcelona is een stadion dat elke voetbalfan tot de verbeelding spreekt. Of je nu fan bent van Barça of eerder van de rivalen uit Madrid, het is een voetbaltempel die elke voetballiefhebber minstens één keer in zijn leven bezocht moet hebben. Zeker wanneer je de Catalaanse hoofdstad met een bezoekje verblijdt, moet je absoluut Camp Nou bezoeken.

rondleiding Camp Nou

Klaar voor je rondleiding door Camp Nou? Ik vond het in ieder geval fantastisch!

Tip: tickets zijn online goedkoper dan aan de kassa

Als je je tickets voor Camp Nou online bestelt, dan betaal je minder als ter plekke. In plaats van €27,5 betaal je maar €26 per persoon.

Een korte geschiedenis van Camp Nou in Barcelona

Op 28 maart 1954 zat FC Barcelona met een probleem: het toenmalige Camp de Les Corts was te klein geworden en kon niet worden uitgebreid. Men begon dan maar aan de bouw van een nieuw stadion dat oorspronkelijk Estadi del FC Barcelona zou heten, maar uiteindelijk koos men toch voor Camp Nou. Dit betekent zoveel als “nieuw stadion”.
Drie jaar later was het stadion eindelijk klaar en konden er al maar liefst 93,000 supporters van de Blaugrana hun helden hier aan het werk zien.

In 1980 werd zelfs dit duizelingwekkende aantal te weinig en werd de capaciteit nog maar eens opgeschroefd naar 121,401 zit- en staanplaatsen. Op 5 maart 1986 werd een record gevestigd toen 120,000 supporters de Europese kwartfinale tegen Juventus meemaakten.
Mettertijd werden de staanplaatsen omgetoverd naar zitplaatsen, waardoor de huidige officiële capaciteit van Camp Nou in Barcelona 99,354 toeschouwers bedraagt.

Men droomde lange tijd van een nieuw stadion, maar omdat dit te kostelijk zou zijn besloot men om Camp Nou om te vormen. In 2021 zou dit project met een kostenplaatje van 600 miljoen euro afgewerkt moeten zijn, waarmee er 105,000 zitjes zouden zijn.

Nu al is Camp Nou het grootste voetbalstadion van Europa en het derde grootste ter wereld. Camp Nou bezoeken is dan ook een van de meest indrukwekkende ervaringen in Barcelona, waarvoor je niet eens een voetbalfan hoort te zijn.

camp nou museum

In het Camp Nou museum vind je alles terug over de geschiedenis van deze beroemde voetbalclub.

camp nou museum fc barcelona

En ook over de stichters kom je hier veel te weten.

camp nou stadium tour

Welke bekende memorabilia herken jij?

Camp Nou bezoeken: De Camp Nou Experience

Het duizelingwekkende jaarsalaris van Messi en co moet gefinancierd worden, dus het spreekt voor zich dat je heel wat mogelijkheden hebt om Camp Nou te bezoeken, in elke prijsklasse. Je hebt maar liefst vijf soorten Camp Nou tickets en dus in principe vijf Camp Nou Experiences. Online kan je Camp Nou tickets heel eenvoudig bestellen via de officiële agents van de Blaugrana. Aangezien bijna twee miljoen mensen jaarlijks Camp Nou bezoeken is het aan te raden op voorhand je tickets voor Camp Nou te boeken.

 • De Camp Nou Tour (27,5 euro aan de kassa – 26 euro online20 euro voor kinderen van 6 tot 13 en 70-plussersgratis voor kinderen onder 6 jaar)
  Dit is de klassieke manier om Camp Nou te bezoeken. Van alle Camp Nou tickets zijn dit dus de populairste. Hierbij kan je het stadion zelf bewonderen en je krijgt toegang tot het museum. Daarbovenop kan je het gedeelte dat is toegewijd aan de Argentijnse legende Lionel Messi bewonderen, net zoals de zaal waar alle trofeeën tentoongesteld worden. Let wel op dat deze tour aangepast kan worden wanneer er wedstrijden of andere events plaatsvinden (net zoals de andere tours).
 • De Flexible Tour (enkel online: 30 euro – 24 euro voor kinderen van 6 tot 13 en 70-plussersgratis voor kinderen onder 6 jaar)
  Dit is eigenlijk de bovenstaande tour, met dat verschil dat je zelf de dag en het tijdstip mag kiezen waarop je Camp Nou gaat bezoeken. Om de Camp Nou Tour te boeken moet je dus de dag en het tijdstip kiezen waarop je er zal zijn, de flexible tour geeft veel meer vrijheid. Ideaal dus voor reizigers die hun planning graag openhouden. De enige voorwaarde is dat je Camp Nou moet bezoeken in de namiddag.
 • De Camp Nou Tour Plus (enkel online: 35 euro – 30 euro voor kinderen van 6 tot 13 en 70-plussers – 10 euro voor kinderen onder 6 jaar)
  Tijdens deze tour heb je ook toegang tot het stadion en het museum, maar je hebt bij laatstgenoemde toegang tot exclusieve content dankzij een multimedia audiogids. Bij het bezoeken van Camp Nou zelf krijg je een Virtual Reality bril waarmee je kan genieten van een virtuele ervaring waarbij je de meest opwindende doelpunten en momenten kunt herbeleven, net alsof je er zelf bij was.
 • Een gegidste rondleiding door Camp Nou (52,5 euro aan de kassa – 50 euro online35 euro voor kinderen van 6 tot 13 en 70-plussersgratis voor kinderen onder 6 jaar)
  Met een groep van maximaal 25 personen brengt deze gegidste rondleiding van anderhalf uur je naast het stadion ook naar de spelerstunnel en de kleedkamer van de bezoekers. Daarbij vertelt een Spaans- of Engelstalige gids alles wat je moet weten over de rijke geschiedenis van de club. Je hebt ook nog eens toegang tot de plek waar de verslaggevers zitten, zodat je je Filip Joos of Evert Ten Napel kunt wanen. Heb je honger gekregen van al dat rondwandelen? Voor drie euro extra kan je een gegidste rondleiding met brunch boeken.
 • Leo Messi Camp Nou tour (enkel online: 58 euro)
  Leo Messi is natuurlijk de bekendste speler van FC Barcelona. Treed in zijn voetsporen en bezoek Camp Nou op een wel heel speciale manier!
 • Combinatie rondleiding Camp Nou met Hop on Hop off Bus Barcelona (enkel online: 61 euro)
  Als je in Barcelona bent, wil je vast nog meer zien dan enkel Camp Nou. Met dit ticket kan je twee dagen lang alles van Barcelona ontdekken en aan Camp Nou worden afgezet en opgepikt. Met datzelfde ticket kan je dan ook meteen een rondleiding volgen zonder nog tickets te moeten kopen.
 • Privé tour van Camp Nou (enkel online: 90 euro)
 • De Players Experience Tour (enkel online: 139 euro – 90 euro voor kinderen van 6 tot 13 en 70-plussers – 35 euro voor kinderen onder 6 jaar)
  Dit zijn met voorsprong de duurste Camp Nou tickets, maar je krijgt er wel heel wat voor in de plaats terug. De Players Experience Tour is de ultieme rondleiding voor elke Barcelona-fan. In een groep van maximaal vijftien personen kom je bij de delen waar normaal enkel de spelers komen, inclusief hun kleedkamer. Je mag de heilige grasmat van dichtbij bewonderen en je kan met de VR-bril de meest epische momenten herbeleven. Je krijgt ook toegang tot de perszaal en op het einde krijg je gepersonaliseerde foto’s van jouw bezoek en een souvenir om je bezoek aan Camp Nou te herdenken. Als je daarna er nog niet genoeg van hebt, mag je nog altijd de gewone rondleiding (inclusief audiogids) maken.

Daarbovenop kan je ook een helikoptertour maken die je onder meer over het stadion brengt en heel wat andere mooie plekjes in Barcelona laat zien.

bezoek Camp Nou

Het is echt geweldig om deze voetbaltempel te mogen zien, voor welke tour je ook kiest!

Hoe verloopt een bezoek?

Tijdens mijn citytrip naar Barcelona, koos ik voor de Camp Nou Tour (€26 online).
Na de kennismaking met het imposante terrein van FC Barcelona –hier staat veel meer dan alleen een stadion!-, liet ik mijn ticket scannen en mocht ik aan mijn zelfbegeleide tour beginnen.
Online krijg je een vast tijdstip toebedeeld, maar eigenlijk doen de controleurs hier niet zo moeilijk over. Ik was een half uur te vroeg en toch kon ik zonder problemen al binnen.

Van in het begin word je ondergedompeld in de wondere wereld van deze club. Honderden trofeeën, tientallen beroemde t-shirtjes, voetballen en schoenen die geschiedenis hebben geschreven en heel wat andere memorabilia staan hier tentoongesteld. In diezelfde ruimte staat natuurlijk ook heel wat info over de geschiedenis van de club. Belangrijke figuren worden hier in de bloemetjes gezet en grote overwinningen worden aangekaart. De afwisseling tussen foto- en beeldmateriaal zorgt ervoor dat je hier gerust enkele uren kan doorbrengen! Maar treuzel niet te lang, want er is nog veel meer te zien als je Camp Nou gaat bezoeken!

Na het Camp Nou museum, mag je afdalen om een kijkje te nemen op het -gigantische- stadion. ‘Mes que un club’ verwelkomt je meteen op de rode en blauwe stoeltjes. Echt een kippenvelmomentje! Loop gerust wat rond tussen de duizenden stoeltjes, want hier moet je natuurlijk wel enkele foto’s van maken!

Als je terug naar binnen gaat, dan zet je de tour verder langs enkele persruimtes. Zo zie je de zaal waar filmploegen en fotografen interviews afnemen en zelfs de persruimte waar zich al meer dan eens geschiedenis heeft afgespeeld! Nog iets verder mag je de ruimte zien waar al je favoriete voetballers worden behandeld. Hier zie je enkele massagebedden en een soort van bubbelbad. Die voetballers hebben het duidelijk zo slecht nog niet!

Hierna kan je terug naar buiten, maar dit keer op het gelijkvloers. Zo zien de premium seats er dus uit!
Let tijdens de afdaling trouwens zeker op de ruimte rechts. Daar is een kleine kapel gebouwd voor wanneer de voetballers even een duwtje in de rug nodig hebben ;-).
Als je na het gelijkvloers nog lang niet bent uitgekeken, dan raad ik aan om de trappen te nemen naar de bovenste verdieping. Daar kan je in de hokjes zitten vanwaar de commentatoren hun beste speeches geven.
Daarna loop je nog terug door een stukje van het museum. Als je ook in basketbal geïnteresseerd bent, dan raad ik aan om hier even langer rond te hangen. Er is ook een mooie tentoonstelling over alle successen van deze club.

Afsluiten doe je natuurlijk in de –gigantische!– souvenirwinkel. Hier kan je de beroemde blauwrode voetbaltruitjes kopen, maar ook plukjes gras van Camp Nou! Een originelere souvenir vind je niet snel, volgens mij!

Het is fantastisch om vrij in dit stadion te mogen rondlopen, maar natuurlijk word je wel goed in banen geleid. Er zijn nog steeds heel wat plaatsen waar je als ‘gewone sterveling’ niet mag komen en dat wordt duidelijk aangegeven (met of zonder security guards). Jij bent natuurlijk niet de enige fan van FC Barcelona en dus mag je je altijd ook aan heel wat andere toeristen verwachten. Als je dit moment dus liever niet met al te veel andere bezoekers deelt, dan raad ik aan om buiten het hoogseizoen (zomermaanden en vakanties) te komen.
Het enige wat ik zelf iets minder leuk vond, is dat er om de haverklap iets te koop wordt aangeboden. Een foto, een unieke souvenir, een sleutelhanger, … Soms vind ik dat dat een beetje van je ervaring wegneemt.
Toch is dat maar een kleine ergernis en ik zou iedere fan dan ook aanbevelen om naar hier af te zakken. Een reisje naar Barcelona zonder een bezoek aan Camp Nou is immers heiligschennis! Toch?!

camp nou tour

Het terrein van FC Barcelona is bijzonder groot! Verken dus ook de buitenkant een beetje.

Camp Nou stadion

Er is bijzonder veel te ontdekken in het stadion van Camp Nou. Neem dus je tijd!

kapel camp nou kerk

Kijk goed rond tijdens je bezoek, want soms zie je nogal verrassende dingen!

ticket camp nou persruimte

De persruimte van Camp Nou.

Camp Nou basket

Ook voor de liefhebbers van basketbal is hier een indrukwekkende tentoonstelling.

Match bijwonen

Natuurlijk heb je ook altijd de mogelijkheid om een match van deze wereldberoemde voetbalclub bij te wonen. Tickets zijn niet goedkoop, maar je krijgt er natuurlijk wel een serieus spektakel voor terug!
Tickets kan je kopen bij de officiële leveranciers van FC Barcelona. Er zijn meestal genoeg tickets -honderdduizend zitjes!-, maar té lang wachten met bestellen moet je ook niet doen.

tickets camp nou

Maak deel uit van een stukje voetbalgeschiedenis door hier een match bij te wonen.

Camp Nou bereiken

Het officiële adres van Camp Nou is C. d’Aristides Maillol 12, en uiteraard kan je het heel eenvoudig met het openbaar vervoer bereiken of met bijvoorbeeld een hop on hop off bus.

Op net geen 700 meter van het stadion ligt het Trambaix Avinguda de Xile tramstation, dat je kan bereiken met de lijnen T1, T2 en T3.
De stad Barcelona beschikt ook over een uitstekend georganiseerd metronetwerk en de dichtstbijzijnde metrostations zijn Palau Reial, Les Corts en Maria Cristina op L3, Collblanc op L5 of L9 en Badal op L5. Deze liggen allemaal op een halve tot één kilometer wandelen van het stadion. Momenteel werkt men ook nog aan een metrostation voor Camp Nou zelf (op lijnen L9 en L10).

Daarnaast zijn er ook ontzettend veel bussen die stoppen aan Camp Nou (o.a. lijn 7 – 15 – 33 – 43 – 50)

Met een Barcelona Express Card (gratis openbaar vervoer en kortingen) of een Barcelona Card (gratis openbaar vervoer en gratis toegang tot heel wat bezienswaardigheden) zit je trouwens meteen goed wat het OV betreft.

Camp Nou bezoeken Barcelona

Het is indrukwekkend om te zien hoeveel bekers deze club al heeft gewonnen!

Elf leuke weetjes over Barcelona en Camp Nou

 1. Het gigantische dak van het stadion zorgt ervoor dat de zonnestralen het gras niet kunnen bereiken, waardoor het wel constant verzorgd en vervangen moet worden. Twee jaar geleden veranderde men echter naar hybride gras, dat natuurlijk gras met synthetische vezels combineert, waardoor het heel wat stabieler is. Zeg dus nooit zomaar gras tegen het gras in Camp Nou!
 2. Tijdens de Camp Nou experience heb je toegang tot de trofeeënkamer waar je de 22 La Liga bekers kunt bewonderen, net zoals de vier Champions League bekers (met de grote oren). Fans van Messi kunnen ook zijn drie gouden schoenen en vijf Ballon D’ors (gouden ballen) aanschouwen.
 3. Naast Blaugrana (de blauwroden) wordt FC Barcelona ook Los Cules genoemd, wat zoveel betekent als de “achterwerken”. Volgens de overlevering waren er tijdens de wedstrijden in het eerste stadion (Les Corts) zoveel toeschouwers, dat sommigen op de muren moesten zitten die het veld omringden. Mensen die langs het stadion wandelden zagen dan ook al deze achterwerken en de rest is geschiedenis.
 4. Camp Nou is 48 meter hoog, 250 meter lang en 220 meter breed. Andere koek dan het Astridpark bijvoorbeeld!
 5. De bijna 100,000 toeschouwers hoeven niet te vrezen voor hun veiligheid, want het stadion kan in amper vijf minuten geëvacueerd worden.
 6. Je hebt misschien al eens gehoord van tiki-taka voetbal. Hierbij wordt de bal in snel tempo en in één tijd rondgespeeld. De legendarische ex-speler Johan Cruiff perfectioneerde dit voetbal toen hij nadien zelf aan het roer stond. Tiki-taka werd dus geboren in Camp Nou en hiermee zou Spanje in 2010 ook wereldkampioen worden.
 7. Op 22 oktober 1899 wou een zekere Hans Kamper een voetbalclub oprichten en hij plaatste een advertentie in een plaatselijke krant. Hij kreeg een paar positieve antwoorden en op 29 november van dat jaar werd FC Barcelona in het leven geroepen.
 8. Het motto van FCB luidt “Més que un club”, wat “meer dan een club” betekent en dat is ze ook. FC Barcelona staat namelijk symbool voor de Catalaanse cultuur en identiteit. Plaatselijke spelers worden opgeleid in het vermaarde La Masia en de besten mogen in de voetsporen van onder meer Carles Puyol, Xavi, Andrés Iniesta en Sergio Busquets treden. De vorige voorzitter stond er ook op dat buitenlandse spelers (Messi incluis) Catalaans moesten leren.
 9. In tegenstelling tot heel veel clubs in het moderne voetbal, mogen de supporters van FCB ook effectief de club mee besturen.
 10. Real Madrid is de eeuwige rivaal en dat is niet alleen omdat ze samen bijna altijd voor de landstitel strijden. De rivaliteit gaat veel dieper, vanuit het tijdperk van de dictator Franco. Barcelona was hier altijd tegen, terwijl Real Madrid een symbool was van nationalisme en door de dictator en het regime werden gesteund.
 11. Naast FC Barcelona speelt er nog een andere club uit Barcelona in La Liga: RCD Espanyol. Als je geen kaartje voor een match van Los Cules kunt bemachtigen, kan je altijd deze ploeg aan het werk zien.

Camp Nou bezoeken is dus onontbeerlijk voor elke voetbalfan en daarnaast is het ook interessant voor zij die niet meteen fan zijn van the beautiful game. Het is zonder enige twijfel een van de meest indrukwekkende voetbalstadions ter wereld.

Camp Nou Experience

Voel je even een sportjournalist en bekijk het stadion vanuit de hoogte.

camp nou tour

Vergeet na je Camp Nou tour niet om een souvenir mee te nemen naar huis! Je vindt er hier in ieder geval genoeg…

Tickets voor Camp Nou online aanschaffen

Tickets voor Camp Nou kan je enkel aanschaffen bij officiële agenten zoals TicketBar, GetYourGuide en Tiqets. Bovendien verkoopt ieder van deze partners ook nog eens aparte tours. Hieronder in ieder geval al een kleine greep uit de mogelijkheden:

Citytrip naar Barcelona

Barcelona is populair bij iedereen die van een citytrip houdt. Daarom zijn er vaak heel mooie deals naar deze prachtbestemming! Benieuwd geworden? Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Andere dingen om te doen in Barcelona

Camp nou is slechts één van de bezienswaardigheden in Barcelona. Een andere must-do zijn bijvoorbeeld de vele bouwwerken van Gaudi (waaronder uiteraard ook Park Guëll).
Wil je graag meer inspiratie opdoen om je citytrip naar Barcelona helemaal top te maken? Lees dan zeker ook dit artikel met 25+ bezienswaardigheden in Barcelona en omgeving.

Camp Nou

Maar natuurlijk blijft Camp Nou bezoeken wel het belangrijkste, toch?

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
 1. Johan Van Der Sijp says:

  Hey Sam,
  Heb hier net uw verslag gelezen van je bezoek aan Camp Nou, en het was echt boeiend. Binnenkort ga ik Camp nou ook eens gaan bezoeken,(reeds tickets in bezit) namelijk in mei komende. en de dag nadien op zondag 17 mei 2020, ga ik dan eindelijk eens een wedstrijd live mee maken van mijn favoriete club tegen Osasuna.
  Alvast dank voor je goede beschrijving en fotoreportage en de bijhorende informatie.
  Met oprechte vriendelijke groeten, Johan vds

  • Hey Johan

   Dat is echt heel fijn om te horen! Ik wens je heel veel plezier daar, maar dat zal ongetwijfeld wel het geval zijn 😉 !
   Heel graag gedaan en nog eens bedankt.

   Groeten
   Sam

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!