21 februari, 2020

De catacomben van Napels: ondergrondse bezienswaardigheden

Napels is één van die vakantiebestemmingen die alsmaar populairder wordt, en het is dan ook de ideale stad voor een citytrip. Minstens even interessant als wat er boven de grond te beleven valt, is het ondergrondse stadsgedeelte en de catacomben van Napels. Ik vertel je dan ook graag wat je hier allemaal kunt zien en waarom je dit niet mag missen!

napels ondergronds catacomben

De catacomben van San Gennaro

Dit is de bekendste trekpleister van het ondergrondse Napels en het eerste wat je allicht zal opvallen bij een bezoek, is dat ze veel ruimer en groter zijn dan de (meer) beroemde catacomben van Rome. Dit is te danken aan de werkbaarheid en sterkte van de tufsteen, waarin ze uitgegraven zijn.
Oorspronkelijk was het de tombe van een adellijke familie, daterend uit de tweede eeuw. Al gauw werd deze uitgebreid en werden er plaatsen voorzien voor de christelijke gemeenschap.
In de vierde eeuw werd hier het stoffelijke overschot van Sint Agrippinus aan toegevoegd, de eerste patroonheilige van Napels. Ter ere van hem werd er zelfs een ondergrondse basiliek gebouwd (met een plafond van bijna zes meter) en deze maakt deel uit van de lagere catacomben. De catacomben van San Gennaro bevatten immers ook een hoger gedeelte waarin onder meer bisschoppen begraven werden. Verder vind je hier ook sommige van de eerste christelijke schilderijen uit het zuiden van Italië.
Ondertussen heb je jezelf waarschijnlijk de vraag gesteld hoe deze catacomben in Napels aan hun naam zijn gekomen. Als de patroonheilige van Napels hier ligt, waarom werden ze dan niet naar hem vernoemd? Het antwoord is eenvoudig: Napels telt zo maar even 52 patroonheiligen en San Gennaro is de populairste en meest geliefde. Hij was oorspronkelijk de bisschop van Benevento en werd onthoofd vanwege zijn geloofsovertuigingen. In 472 werd hij patroonheilige van Napels om ziekten en vulkaanuitbarstingen tegen te gaan. Men zegt dat hij in 1527 de pest heeft tegengehouden en in 1631 de uitbarsting van de Vesuvius heeft voorkomen. Zoals ze zeggen in Italië: se non è vero, è ben trovato (als het niet waar is, is het wel goed gevonden)!

Tickets: €9 per persoon.
Combi-ticket San Gennaro & San Gaudioso: €18 per persoon.

san gennaro catacomben napels

De San Gennaro catacomben zijn de grootste van Napels en hebben een indrukwekkende geschiedenis.

catacomben napels san gennaro

Deze ondergrondse gangen lijken wel oneindig.

De catacomben van San Severo

San Severo was de twaalfde bisschop van Napels (tussen 363 en 409) en leefde in een tijd waarin het christendom bedreigd werd door heidendom en arianisme (een stroming binnen het christendom). Ondanks deze precaire situatie slaagde hij er toch in het christendom te versterken en werd zo de spirituele vader van de Napolitaanse christenen.
Hij richtte tevens vier basilieken op waarvan er slechts twee bekend zijn: de San Severo buiten de stadsmuren en de San Giorgio Maggiore binnen de muren. In die laatste kan je tegenwoordig zijn overblijfselen vinden, deze werden namelijk uit zijn catacomben verplaatst om diefstal tegen te gaan.
De catacomben van San Severo zelf stammen af uit de vijfde eeuw en werden pas ontdekt in 1867. Van de originele catacombe blijft er enkel een kleine, bijna vierkante kamer over die volledig uit tufsteen is uitgehouwen. Het arcosolium (nisgraf met een boog) herbergt wel enkele prachtige fresco’s. Jammer genoeg zijn ze momenteel even gesloten voor het publiek, maar de basiliek van San Severo kan je wel (en gratis) bezoeken.

San Gaudioso

Gaudiusus van Napels (of ‘de Afrikaan’) was bisschop van Abitina in Tunesië. Toevallig kwam hij in Napels terecht en na de invasie van de Vandalen weigerde hij zich te bekeren tot het arianisme. Koning Genseric kon hier niet mee lachen en zette hem, samen met enkele andere verbannen christenen, op een schip zonder zeilen of roeispanen. Een van hen was trouwens Quodvultdeus, de bisschop van Carthago die in de catacomben van San Gennaro ligt begraven.
Na zijn overlijden werd hij begraven in een kerkhof buiten de stadsmuren van Napels en deze begraafplaats groeide al snel uit tot een plek van vroomheid. Op dat moment werden de ondergrondse christelijke kerkhoven ook uitgebreid en mettertijd groeiden deze uit tot de catacomben van San Gaudioso; de tweede grootste van de stad.
Hier zie je zowel vroeg christelijke elementen zoals de tombe van Sint Gaudiosus en de fresco’s en mozaïeken uit de vijfde en zesde eeuw, maar ook speciale graven van edellieden uit de zeventiende eeuw.

Tickets: €9 per persoon.
Combi-ticket San Gaudioso & San Gennaro: €18 per persoon.

San Gaudioso catacomben napels

Welke catacomben van Napels je ook gaat bezoeken… Er valt overal heel wat over te vertellen!

Napoli Sotterranea

Het “Ondergrondse Napoli” zijn geen catacomben maar wel een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Napels en daardoor haast een verplicht nummer.
Veertig meter onder de levendige straten van het historische stadscentrum tref je een totaal verschillende wereld aan: volgens velen het hart van Napels.
Bij een bezoek reis je 2400 jaar terug in de tijd en zal je een aantal dingen zien die je niet meteen verwacht onder de grond.
Het eerste is zowaar een Grieks-Romeins aquaduct dat de stad maar liefst 23 eeuwen lang van water voorzag.
Verder heb je nog schuilkelders waar de Napolitanen veiligheid zochten tijdens de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Duizenden mensen woonden hier semi-permanent tijdens de oorlog. Er zijn zelfs enkele ondergrondse douches en ‘toiletten’ die aan deze tijden doen herinneren.
Dit wordt aangevuld met een oorlogsmuseum en de Hypogeum Tuinen: een heuse ondergrondse groentetuin!

Onderweg krijg je prachtige -verroeste- oldtimers te zien. Prachtige voertuigen die lang geleden door de maffiosi werden gebruikt, en zelfs een gigantische truck past in deze ondergrondse gangen!
Je bezoekt ook nog de overblijfselen van het Romeinse theater waar keizer Nero zijn privé kleedkamer had, voor wanneer hij optrad in Napels.

Naast de traditionele rondleiding kan je ook nog een actiever bezoek inplannen, waar je door de smalle spelonken klimt en op een ondergrondse vijver kajakt!

Tickets: €10 per persoon.

napoli sotteranea catacomben napels

Roestige auto’s en scooters met soms héél veel kogelgaten… In Napoli Sotterranea vind je duizenden jaren aan geschiedenis!

napoli sotterranea ondergronds napels

Douches, een ondergrondse vijver, … Het lijkt luxueus maar dat was het allesbehalve tijdens de wereldoorlog!

Cimitero delle Fontanelle

Het Fontanelle kerkhof is een knekelhuis dat in een grot ligt in het ‘Materdei‘ deel van de stad.
Toen de Spanjaarden hun intrek namen in Napels in de zestiende eeuw, maakte men zich al zorgen waar men kerkhoven kon aanleggen. Vele Napolitanen weigerden buiten de stadsmuren begraven te worden waardoor begrafenisondernemers heel wat overblijfselen verplaatsten naar deze grot buiten de stad.
In 1656, tijdens de Grote Pest, werden ze vergezeld door duizenden anonieme slachtoffers van deze epidemie. Bijna twee eeuwen later, in 1827, werd het de belangrijkste begraafplaats van de stad na de cholera-uitbraak.
Fast forward naar 1872 wanneer de priester Gaetano Barbati het bevel gaf om deze chaotisch begraven skeletten op te graven en catalogiseren.
Plots ontstaat er een heuse cultus die zich toewijdt aan deze naamloze doden. Volgelingen hiervan meenden dat ze respect toonden voor hen die nooit respect hadden ontvangen tijdens hun leven. Ze maakten de overblijfselen schoon en adopteerden ze zelfs. Daarbovenop bouwde men een klein kerkje, Maria Santissima del Carmine, aan de ingang van het kerkhof.

Tegenwoordig liggen er meer dan acht miljoen beenderen, dus je kan je hier volledig uitleven! Onderweg zie je enkele vreemde –soms deed het me zelfs denken aan voodoo!- taferelen. Er zijn heel wat Jezus figuren, gedroogde bloemen, kaartjes en… Zelfs een ondergrondse kerk met enkele godvrezende beelden!

cimitero delle fontanelle

De Cimitero delle Fontanelle. Eén van de indrukwekkendste ‘begraafplaatsen’ die ik ooit zag!

cimitero delle fontanelle begraafplaats napels

Het is best wel ‘spooky’, maar tegelijkertijd zo indrukwekkend!

Welke catacomben in Napels je uiteindelijk kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur. Ze zijn allemaal uniek in hun eigen opzicht en elke ondergrondse begraafplaats is een nieuwe ontdekking. Ik vond ze in elk geval een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Napels.

Online tickets en tours

Wil je de catacomben onder Napels graag met eigen ogen zien? Boek dan alvast je tickets:

Citytrip naar Napels

Napels is een verborgen pareltje in het zuiden van Italië! Wil je een citytrip waar je veel kan zien, maar ook kan genieten van het lekkere weer (en het overheerlijke eten!)? Dan moet je misschien eens aan Napels denken. Bovendien is het helemaal geen dure bestemming!

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!