Lange wachtrijen overslaan?
De wachtrijen voor de catacomben van Parijs kunnen héél erg lang zijn (zie foto’s onderaan het artikel). Het is dus geen slecht idee om skip-the-line tickets aan te schaffen. Deze tickets kan je via GetYourGuide aanschaffen. Als je een unieke ervaring in de catacomben wil, kan je ook leuke gegidste rondleidingen regelen. Kijk hier voor alle mogelijkheden.

Het is als het ware een labyrinth gemaakt van menselijke resten. Raak niet verdwaald!
Een korte geschiedenis van de Catacomben van Parijs
We zijn in de tweede helft van de achttiende eeuw. De Franse Revolutie heeft nog niet plaatsgevonden en de stad kampt met verscheidene problemen. Een van de grootste is overbevolking. Niet alleen van de nog levende inwoners, maar ook zij die het aardse leven hebben verlaten bezorgen de Fransen heel wat kopzorgen. Waar moet men ze allemaal blijven begraven?
Het gaat zelfs zo ver dat Louis XV in 1763 verbiedt om nog langer overleden mensen in de grond te steken in Parijs. Omdat de almachtige Kerk haar veto geeft om de laatste rustplaatsen van mensen te verstoren, wordt er verder niets gedaan.
Tot het jaar 1780, wanneer zowel de koning als de Kerk met hun neus op de feiten worden gedrukt…
De aanhoudende regen zorgt ervoor dat een muur rond het kerkhof Les Innocents instort, waardoor er duizenden rottende lijken tevoorschijn komen, een beetje zoals bij een aflevering van The Walking Dead. En als dat gebeurt, kan je natuurlijk niet langer ontkennen dat de stad met een klein probleempje zit…
Zes jaar later verplaatste men de overblijfselen naar een netwerk van tunnels in Parijs. Er was maar liefst twaalf jaar nodig om alle lichamen te verplaatsen. De zes tot zeven miljoen (!) stoffelijke overschotten werden ’s nachts verplaatst van de kerkhoven naar de catacomben.
Tijdens de Franse Revolutie vielen er heel wat slachtoffers, die rechtstreeks in de Catacomben van Parijs werden begraven. Enkele beruchte getroffenen zijn Jean-Paul Marrat en Maximilien de Robespierre. In 1860 besloot men om niet langer mensen te begraven in de ondergrondse gangen van Parijs.

Eens je de trappen bent afgedaald, word je omringd door de overblijfselen van honderdduizenden Parijzenaars…
Middeleeuwse overblijfselen in de gangen
Nadat je de lange wachtrijen hebt getrotseerd (of met een skip-the-line ticket iedereen mag voorgaan), mag je dit ondergrondse gangenstelsel eindelijk bezoeken. Het valt misschien op dat heel wat ruimtes zijn versierd met mooie zuilen, trappen en zelfs enkele beeldhouwwerken!
Nog voor de catacomben werden gebruikt om de overvloed aan botten en schedels op te bergen, werden deze gangen uitgegraven door de Gallo-Romeinen en andere middeleeuwse bevolking. Zij gebruikten de kalksteen onder de stad om het bovengrondse ‘Lutetia’ (de vroegere naam van Parijs) steen voor steen op te bouwen. De kalksteen werd o.a. gebruikt voor de bouw van de Notre-Dame, het Louvre en de omwalling van de stad.
Twee heel mooie overblijfselen van dit ijverige werk zijn de ‘Port-Mahon’ en het voetbad van de steenhouwers.
De Port-Mahon zou je het best kunnen omschrijven als een kleine, ondergrondse kunstgalerij.
Dit mini-fort werd uit de kalksteen gehouwen door een zekere Decure. Deze man vocht naar alle waarschijnlijkheid in het leger van Louis XV, en werd tijdens zijn legerdienst gevangengenomen door de Engelsen in het gelijknamige fort…
Het voetbad was dan weer de plek waar de steenhouwers gebruikten om cement te mixen. De groene schijn die van dit water opstijgt en over de muren glipt maakt deze plek alleen nog maar enger…

Naast beenderen en skeletten vind je er ook enkele beeldhouwwerken terug. De doden zijn vast dol op kunst! Dit is de Port-Mahon.
De eerste bezoeken van de Catacomben
Wat velen niet weten is dat men al in 1787 deze merkwaardige trekpleister begon te bezichtigen, hoewel dit was weggelegd voor de meer welgestelde burgers van de hoofdstad. Oorspronkelijk werden de catacomben slechts een paar keer per jaar opengesteld voor het publiek en in 1833 werd het bezoek verboden onder invloed van de Kerk.
Twintig jaar later mocht men vier keer per jaar binnen en onder publieke druk werd dit aantal opgevoerd naar maandelijkse bezoeken in 1867. In 1878 kon men elke week binnen en later zou dat elke dag worden. Vandaag kan men de Catacomben van Parijs elke dag van de week bezichtigen, behalve op maandag. Let wel op de vaak enorm lange wachtrijen! Daarom kan het lonen om je ticket alvast online en op voorhand te reserveren.

Eén ding staat vast… Een bezoek aan de Catacomben van Parijs is het ideale geschenk voor je schoonmoeder!
Voorwaarden om de ondergrondse gangen van Parijs te mogen bezoeken
Niet iedereen kan deze lugubere bezienswaardigheid van Parijs aanschouwen, daarom som ik even voor jou op aan welke voorwaarden voldaan moeten worden om binnen te mogen.
- Zij die hart- of ademhalingsproblemen hebben, kunnen maar beter wegblijven uit de ondergrondse gangen van Parijs. Dit geldt ook voor mensen met een nerveuze aanleg en jonge kinderen.
- De Catacomben zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers.
- Kinderen onder de veertien jaar moeten vergezeld worden door een volwassene.

De schedels zijn zorgvuldig tussen de knoken geplaatst. Interieurarchitectuur avant la lettre!
De Catacomben in Parijs bezoeken met een rondleiding
Het aantal bezoekers dat tegelijk wordt toegelaten tot deze tunnels in Parijs wordt beperkt tot 200. Als je geen kostbare tijd wil verliezen met aanschuiven kan je altijd een kaartje kopen waarbij je niet in de rij moet staan. Je betaalt hiervoor wel iets meer, maar je krijgt er een rondleiding bovenop. Deze duurt ongeveer anderhalf uur en men vertelt je hierbij de hele geschiedenis van de Catacomben en enkele leuke, spannende en lugubere weetjes en feiten. Daarbovenop kan de gids elke vraag die je hebt beantwoorden. Kaartjes voor de Catacomben van Parijs met een rondleiding koop je hier.

Je moet toegeven dat deze ondergrondse gangen van Parijs een luguber, desalniettemin mooi verzorgd interieur hebben!
Catacomben van Parijs bezoeken zonder rondleiding
Uiteraard kan je de Catacomben van Parijs bezoeken zonder rondleiding en lekker op je eigen tempo rondwandelen. De totale afstand is ongeveer anderhalve kilometer en je doet er meestal drie kwartier tot een uur over. Je kan niet echt ronddwalen, want er is een vast pad dat je moet volgen en waarbij je verschillende kamers aandoet. Voor vijf euro kan je gebruik maken van een audiogids in het Frans, Engels, Spaans en Duits.
Tickets voor een bezoek zonder rondleiding kan je hier online aanschaffen.

Zelf zonder botten en schedels zijn de ondergrondse gangen van Parijs best eng om door te wandelen…
Hoe de Catacomben bereiken?
Je kan deze ondergrondse begraafplaats heel eenvoudig bereiken met de metro. Je stapt uit aan de halte Denfert-Rochereau, de Catacomben van Parijs ingang ligt hier vlakbij.
Wanneer je buiten gaat bevind je je in een totaal andere buurt dan bij het binnengaan, wat best verwarrend kan zijn. De dichtstbijzijnde metrohalte is Mouton Duvernet. Om deze te bereiken ga je bij de uitgang naar rechts en blijf je rechtdoor wandelen tot je tot bij de Avenue du General Leclerc komt. Daar moet je naar rechts gaan en gewoon blijven wandelen tot je het metrostation ziet.
Openingstijden Catacomben
Deze lugubere trekpleister is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10u tot 20:30u. Om 19:30u worden de laatste bezoekers toegelaten.
Op maandag en op bepaalde feestdagen zijn ze gesloten.

Het ‘voetbad van de steenhouwers’ or de ‘bain de pieds des carriers’. Hier mixten steenhouwers het cement.
Kaartjes Catacomben van Parijs
Onder meer doordat hier onlangs twee films werden opgenomen, wordt deze attractie populairder met de dag. Het is dan ook ten zeerste aangeraden je kaartjes al online te kopen. Doe je dit niet, dan kunnen wachttijden oplopen tot twee uur. Vergeet ook niet dat tickets beperkt zijn en dat dit de wachttijd ook nog doet toenemen…
Volwassenen betalen dertien tot veertig euro, jongeren van 18 tot 26 jaar en leerkrachten slechts elf euro. Kinderen tot en met zeventien jaar mogen gratis binnen.
Kijk eens naar deze gegidste en niet-gegidste aanbiedingen:
» Alle tours en excursies in Parijs
Tips voor het bezoek
- In de ochtend is het het minst druk, al is dit relatief. Met een voorrangsticket krijg je een bepaald tijdstip waarmee je onmiddellijk binnen mag.
- De gemiddelde temperatuur van Parijs ondergronds is veertien graden, je zorgt dus best voor warme kledij.
- Je wandelt zo’n anderhalve kilometer in de tunnels en gaat hierbij 130 stappen naar beneden en 83 treden weer naar boven. Trek dus comfortabele schoenen aan. Het is bij momenten ook stoffig en vochtig, dus zorg er voor dat het schoeisel is dat vuil mag worden.
- Er is geen vestiaire, dus breng alleen het uiterst noodzakelijke mee.
- Voor de meeste mensen is dit vanzelfsprekend maar uiteraard mag je de beenderen niet aanraken. Ze meenemen is al helemaal uit den boze (men controleert trouwens je rugzak bij het verlaten van de Catacomben).

Voorrangstickets voor de catacomben van Parijs zijn echt geen overbodige luxe. Vaak staan er gigantische wachtrijen!
Tien leuke weetjes over de ondergrondse gangen
- In totaal zijn hier al twee films opgenomen en door de lugubere setting is het geen wonder dat het allebei horrorfilms waren. In een film met de weinig originele naam Catacombs, doet de bekende zangeres Pink mee.
- De Catacomben bestaan uit meer dan 300 kilometer aan tunnels!
- Tijdens de negentiende eeuw leefden er zelfs mensen in deze ondergrondse gangen.
- De oudste lichamen die hier begraven werden stammen uit het Merovingische tijdperk, meer dan 1200 jaar geleden.
- Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze tunnels gebruikt door leden van het Franse verzet.
- In 2004 vond de politie een filmtheater in een van de grotten. Het was uitgerust met een gigantisch scherm, zeteltjes voor het publiek, projectiemateriaal, een heel aantal thrillers en griezelfilms en een volledig uitgeruste bar en zelfs restaurant met tafels en stoelen. Men weet nog altijd niet wie hiervoor verantwoordelijk is.
- In 2015 betaalde Airbnb 350,000 euro voor een publiciteitsstunt waarbij men klanten de mogelijkheid gaf om in de Catacomben te overnachten.
- In juni 2017 geraakten twee jongeren verdwaald in de Catacomben. Pas na drie dagen werden ze teruggevonden met serieuze onderkoelingsverschijnselen. Wijk dus niet van het pad af!
- Bij het binnengaan wandel je door een deur met het volgende opschrift: “Arrête, c’est ici l’empire de la mort!” (Stop, dit het rijk van de dood!)
- Hoewel men beweert dat het hier spookt (YouTube het maar een keertje), is hier (nog) geen enkel bewijs van gevonden. Je hoeft dus niet bang te zijn van wandelende skeletten.
Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer van deze lugubere plekjes zien? Zet dan ook zeker de catacomben van Palermo, de bottenkapel van Sedlec en de bottenkerk van Évora (Portugal) op je bucket list.

De ondergrondse gangen van Parijs zitten tjokvol met beenderen en schedels.
Citytrip naar Parijs
Tenzij je wel te vinden bent voor necrofilie ga je niet enkel en alleen naar de stad van de liefde om enkele miljoenen skeletten te bezichtigen. Er is nog zo veel meer te ontdekken en te zien!
Een weekendje of een midweek Parijs? Er zijn tal van aanbiedingen voor deze mooie stad:
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Over de auteur
Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.
Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.
Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
Handige sites om je reis te plannen
Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.
🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra. 👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan. 🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare. 🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.