21 februari, 2020

De catacomben van Palermo: luguber of fantastisch?!

De 'Catacombe dei Cappuccini' of de Catacomben van de Capucijnen is wellicht één van de vreemdste bezienswaardigheden van Palermo. Vreemd, macaber en volgens sommigen zelfs luguber. Je ziet immers niet elke dag een verzameling van enkele honderden lijken aan een muur opgehangen!
Verwacht je aan heel wat gemumificeerde lichamen, knoken en schedels, maar vooral: een heel unieke ervaring!

Eens je de trappen naar het diepste deel van de kerk hebt genomen, kom je terecht in een duistere wereld vol opgezette lijken. De ene al beter bewaard dan de andere.
Elk van de mummies heeft een eigen gezichtsuitdrukking, en dat maakt deze begraafplaats nog een stuk creepier. Bij de bestbewaarde lichamen zie je zelfs nog haar en tanden!
Kijk naast de lichamen ook zeker naar de voorwerpen die ze bij zich hebben, en de locatie van de zombies. De doodskisten, en kledij vertellen veel over de rijkdom en tijdsperiode van deze mummies van Palermo.

ingang catacomben palermo

De ingang naar de catacomben. Het kan er soms erg druk zijn, want het is dan ook een van de leukste bezienswaardigheden in Palermo!

Een stukje geschiedenis…

Net zoals bij de Catacomben van Parijs had de abdij der kapucijnen in de zestiende eeuw geen plaats meer om mensen op het aanpalende kerkhof te begraven. Door de enorme bevolkingstoename en alle ziektes die dat met zich meebracht, werd dit een echt probleem.
Om dit dilemma op te lossen werd onder de kerk een crypte aangelegd waarin overleden monniken ten ruste werden gelegd. Naarmate vele jaren verstreken, werd een plekje tussen de mummies van Palermo alsmaar gegeerder.

Deze populariteit ontging ook de gewone sterveling niet. Enkele decennia na de oprichting van de crypten mochten ook niet-geestelijken in deze macabere opslagplaats worden geplaatst.
De laatste monnik werd in 1871 bijgezet in de Capucijner Catacomben van Palermo. De laatste niet-geestelijken die in deze lugubere begraafplaats werden opgezet dateren van 1920.

mummies palermo

Gang na gang zie je tientallen mummies! Dit is toch echt toch echt iets heel uniek!

Balseming en bewaring

Om de ontbinding van de lichamen tegen te houden -of op z’n minst te vertragen- werd elk lichaam volledig uitgedroogd. Dat werd gedaan door de lijken op warme, keramische pannen te leggen en daarna geduldig te wachten tot al het vocht uit het lichaam was gedrupt. Dit langdurige proces nam ongeveer acht maanden in beslag. Daarna werden ze vaak gewassen met azijn, en soms gebalsemd of in glazen cabines geplaatst. Hoewel er geen nieuwe lijken meer worden bijgevoegd, is de ruimte waar dit werd gedaan ook nog steeds te bezichtigen. En als je goed kijkt zie je zelfs nog enkele erg uitgedroogde kadavers liggen!

Door al deze verschillende technieken zal het je misschien opvallen dat bepaalde lichamen er een tikkeltje frisser uitzien dan sommige van hun medemensen. Bij heel wat van deze mummies zie je geen huid meer, maar bij een klein aantal kan je wel nog haren bespeuren. Een vochtinbrengende crème zou bij velen geen overbodige luxe zijn!

Zowel de kapucijnen als de niet-geestelijke stervelingen dragen in veel gevallen kleren. Rijke families kregen zelfs de toestemming om op regelmatige basis de kledij van hun overleden voorvaderen te vervangen. Modebewuste mummies? Moet kunnen!

catacomben van palermo

In deze ruimte werden de lijken volledig uitgedroogd totdat alle vieze luchtjes weg waren, en het lijk niet meer verder ging rotten.

Mannen, vrouwen en kinderen

In totaal vind je meer dan 8000 lijken in deze vreemde opslagplaats! Vooraan vind je de geestelijken. Gangpaden vol met biddende skeletten in hun oorspronkelijke kledij.
De mummies van Palermo zijn het best te bezichtigen, doordat ze niet worden afgeschermd met een hekwerk.

Voor de rest vind je ook gangen vol met mannen en vrouwen, de ene al in een vreemdere positie dan de andere. Deze kadavars zijn afgeschermd van het publiek met tralies omdat heel wat vingers en andere kleine botten als souvenir werden meegenomen door toeristen…

Een bepaald deel van de muren werd ook voorbehouden voor maagden en “bambini’s” of kinderen.
Deze kleine kinderlichaampjes, aangekleed in minikleertjes, zijn volgens mij het vreemdste onderdeel van deze collectie.

Naast een gangpad voor mannen, vrouwen en kinderen vind je er ook rijen vol priesters, monniken en professionals.
Denk bij deze laatste trouwens niet aan vakmannen, want alleen de rijke bevolking kon zich een plekje in deze crypte veroorloven! De stoffelijke overschotten die in dit gangpad staan of hangen zijn van advocaten, schrijvers, dokters en hooggeplaatste soldaten.

cappella vergini catacomben palermo

De ‘Cappella Vergini’, of de kapel voor de maagden. Deze vrome dames kregen wel een heel speciaal plekje!

catacomben van palermo mummies kinderen

Kinderen van amper enkele jaren oud zien er doodeng uit!

Tickets en adres

Een toegangsticket tot deze vreemde bezienswaardigheid kost drie euro per persoon. Bij de ingang kan je ook een boekje kopen met extra informatie. Wil je de catacomben met een gids bezoeken? Dan moet je je bezoek via een excursie boeken.
De catacomben liggen een beetje afgelegen en niet meteen in het centrum van de stad. Vanuit het Palazzo dei Normanni is het ongeveer een kwartiertje wandelen (Piazza Cappuccini, 1, 90129 Palermo).
De catacomben zijn elke dag geopend vanaf 09:00u tot 18:00u, maar vergeet niet dat er tussen 13:00u en 15:00u een siësta wordt gehouden.

kapucijnen crypte palermo

De kapucijnen crypte van Palermo heeft een heel konvooi kadavers dat klaar staat om je te verwelkomen!

Leuke en interessante weetjes

  • Als je een fan bent van de Kiekeboestrips, dan las je misschien al het album ‘De hoofdzaak‘. Dit album speelt zich af in de Kapucijnenkerk van Palermo, weliswaar met een beetje toegevoegde fantasie…
  • De best bewaarde ‘mummie van Palermo’ is de piepjonge Rosalia Lombardo. Zij stierf in 1920 op tweejarige leeftijd. Honderd jaar later, en het lijkt nog steeds alsof deze kleuter gewoon een middagdutje doet. Daarom kreeg ze ook de passende bijnaam ‘de schone slaapster’. Je vindt dit lichaam helemaal achteraan op de begraafplaats.
  • De doodskisten of opgezette lichamen konden uiteraard ook door families worden bezocht. Heel vaak wensten de familieleden van de overledene om samen een gebed te doen, en dat deden ze door het hand van de mummie vast te pakken en zo samen te bidden…
  • Eén van de grappigste mummies moet wel Kolonel Enea DiGuiliano zijn. Hij ligt in de tweede gang in een open doodskist met een Frans Bourbon uniform aan. Mij deed hij meteen denken aan een dronkelap door de vreemde positie waarin hij ligt.
  • Foto’s en video’s zijn in principe verboden, maar heel streng lijken ze niet te zijn. Probeer je foto’s wel niet opzichtig te maken, het blijft immers een begraafplaats…
rosalia lombardo palermo bezienswaardigheden catacomben

De kleine Rosalia Lombardo werd met heel erg moderne technieken bewaard gebleven, waardoor ze er nog steeds zo goed uitziet.

kolonel Enea DiGuiliano palermo catacomben

Kolonel Enea DiGuiliano en zijn kompaan!

Alternatieven voor de catacomben

De Catacomben van de Capucijnen in Palermo zijn macaber, maar er zijn nog veel meer van deze lugubere plekjes te bezoeken in de wereld!

  • De befaamdste zijn zonder twijfel de ondergrondse catacomben van Parijs. In dit gigantische netwerk van gangen vind je tienduizenden schedels, knoken en botten die de donkere ondergrond er nog net iets enger doen uitzien…
  • Als je toch in Italië bent, kan je ook een bezoek brengen aan de Capucijnen crypte van Rome. Onder de ‘Santa Maria della Concezione dei Cappuccini’ vind je een kapel die volledig werd versierd met menselijke resten.
  • Ook nog in Italië, vind je de Cemeterio Fontanelle. Een gigantische grot waarin duizenden menselijke overblijfselen liggen opgebaard. Het complex maakt deel uit van de catacomben van Napels en is zeker een bezoek waard.
  • Niet zo ver van Praag, vind je Kutna Hora. Daar kan je het Ossuarium van Sedlec Een prachtige kerk die helemaal werd versierd met opgehoopte botten en kunstwerken gemaakt uit menselijke botten. Denk daarbij aan lusters en wapenschilden.
  • Ten slotte kan je ook nog naar de Evora kerk in Portugal gaan. Hier zie je zuilen gemaakt uit schedels en botten, evenals lusters gemaakt uit menselijke beenderen.
palermo catacomben capucijnen monikken

De monniken en andere mummies van deze catacomben zijn absoluut en bezoek waard!

Citytrip naar Palermo

Om deze unieke bezienswaardigheid met je eigen ogen te zien, moet je natuurlijk eerst nog in Palermo geraken. Met het vliegtuig ben je er op minder dan twee uur én na je bezoek kan je ook nog genieten van de heerlijke Siciliaanse zon of enkele andere bezienswaardigheden van Palermo.
Sicilië is niet zo duur, kijk maar eens naar deze reizen:

Rondleidingen en andere excursies in Palermo

Wil je graag rondgeleid worden door deze creepy catacomben? Of ben je nog op zoek naar andere uitstapjes om je dagen in Palermo te vullen?

» Alle tours en excursies in Palermo

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!