10 juni, 2020

Centre Pompidou in Parijs bezoeken

Liefhebbers van moderne kunst moeten in Parijs zijn waar ze het wereldbekende Centre Pompidou vinden. Maar ook voor de gewone leken is een uitstapje naar dit museum een aanrader. Je vindt hier bijna 50,000 kunstwerken uit het primitivisme, fauvisme, kubisme, dadaïsme, surrealisme,…en ga zo maar door.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

centre pompidou bezoeken

 

 

Een korte geschiedenis van het Centre Pompidou in Parijs

In 1969 besloot president Georges Pompidou (vandaar komt het dus aan zijn naam) dat de leegstaande site van het Plateau Beaubourg gebruikt moest worden voor de bouw van een nieuw soort cultureel centrum dat voor allerlei doeleinden gebruikt kon worden. Voor het eerst in Frankrijk werd er een architecturale wedstrijd georganiseerd waaraan deelnemers over heel de wereld mochten participeren. Uiteindelijk waren er 681 deelnemers uit 49 verschillende landen die hun kans waagden.
 Men koos voor het ontwerp van de Brit Richard Rogers en de Italianen Renzo Piano en Gianfranco Franchini. De twee eerstgenoemden zouden daarna nog de Pritzker Prijs winnen, de hoogste eer die er in de wereld van de architectuur te behalen valt.
Het Centre Pompidou werd niet unaniem op gejuich onthaald. Een aantal Parijzenaars vond dat het meer leek op een olieraffinaderij dan op een imposant museum. Hoe dan ook is het uitgegroeid tot een Parijs icoon. Sinds de plechtige inhuldiging op 31 januari 1977 werd het door meer dan 150 miljoen mensen bezocht.

bezienswaardigheden parijs centre pompidou bezoeken

Het Centre Pompidou is met recht en rede één van de mooiste bezienswaardigheden van Parijs!

De hoogtepunten van het Centre Pompidou

Je kan enkel de fraaie en bijzondere buitenkant van het museum aanschouwen, maar dat zou zonde zijn. Zeker omdat een toegangsticket voor het Centre Pompidou maar €14 per persoon kost! De binnenkant van het Centre Pompidou is zeker en vast het bezoeken waard. Het is immer misschien wel het beste museum voor moderne kunst in Parijs. Om je bezoek te vergemakkelijken geef ik je daarom graag een overzicht wat hier precies te zien valt.

Allereerst moet je weten dat zoals in bijna elk museum de collectie bestaat uit permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Voor meer informatie over de laatstgenoemde kijk je best op de officiële website zodat je exact weet wat je kan zijn tijdens je bezoek.
De permanente tentoonstelling bestaat uit zes delen:

De Moderne Collectie (van 1905 tot de jaren ’60)

Deze bestaat uit meer dan 7000 kunstwerken van de visuele kunsten (schilderijen, beeldhouwwerken en voorwerpen) van 1535 kunstenaars die voor 1920 zijn geboren. Deze collectie wordt aangevuld met 800 anonieme werken uit het rijk der primitieve kunsten. Hier vind je onder meer kunstwerken aan de hand van Pablo Picasso, Marcel Duchamp en Henri Matisse. Alleen dit deel is zijn toegangsprijs al waard!

binnenkant centre pompidou

Aan de binnenkant van het Centre Pompidou vind je héél veel moderne kunst. En dat beviel me wel!

De Hedendaagse Collectie (van de jaren ’60 tot ’90)

Kunst evolueert en dat merk je aan de schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, foto’s en installaties die je hier vindt, want bij die laatste worden nieuwe media steeds meer geïntegreerd. Je vindt hier het werk van 750 kunstenaars zoals onder meer Francis Bacon, Yves Klein en de befaamde Andy Warhol.

centre pompidou piet mondriaan

En Piet Mondriaan mag ook niet ontbreken in het Centre Pompidou, natuurlijk!

De Fotografiecollectie

Het Centre Pompidou te Parijs bevat Europa’s grootste verzameling foto’s, met meer dan 40,000 prints en 60,000 negatieven. Het is dan ook een van de weinige verzamelingen ter wereld die de hele geschiedenis van de moderne en hedendaagse fotografie in al zijn diversiteit omvat. Deze collectie kan je trouwens gratis bezoeken in de Galerie de Photographies.

fotografie centre pompidou

Aan fotografie is er ook geen tekort als je het Centre Pompidou gaat bezoeken!

De Designcollectie

Design is bijzonder interessant omdat het een combinatie is van visuele kunst en architectuur. In de collectie in het Pompidou kan je meer dan 5000 stukken bewonderen van bijna 400 ontwerpers, waarvan een kwart Frans is. Er zijn ook heel wat interessante prototypes die het nooit tot in de huiskamer hebben gehaald, wat het enkel maar leuker maakt. Soms lijkt het of je in een aflevering van The Jetsons bent beland.

centre pompidou parijs design

Eén van mijn favoriete plekjes in het Centre Pompidou. Ik weet niet waarom, maar ik vind dit kunstwerk geweldig!

De Nieuwe Media Collectie

Als je weet dat het Pompidou 160 multimedia installaties bevat en bijna 2000 zogenaamde multiples (videocassettes, soundtracks, cd-roms en websites), wekt het geen verbazing dat ook hier het museum een voorloper op wereldniveau is. Dit onderdeel van het museum is Pompidou’s op zijn vreemdst, maar ook wel interessants. Mijn persoonlijke favoriet is trouwens de (wannabe) kunsthipsters afluisteren en horen op wat voor geniale manier zij een abstract kunstwerk interpreteren.

museum moderne kunst parijs centre pompidou

Wie zegt dat moderne kunst ongemakkelijk moet zijn heeft nog niet in deze zetels gezeten!

De Cinemacollectie

Tot slot heb je nog deze verzameling waar je heel wat experimentele films en installaties van visuele artiesten vindt. Als je de sketch Push It van In de Gloria hebt gezien, weet je waaraan je je kunt verwachten. Hoe dan ook is het altijd leuk om eens door te lopen, vooral het iconische Voyage dans la lune van Georges Méliès mag je absoluut niet missen. Voor zes euro heb je toegang tot enkel dit gedeelte.

moderne kunst parijs centre pompidou

Vreemde en experimentele films in het Centre Pompidou. Je moet er wel voor zijn!

Openingstijden Centre Pompidou Parijs

Als je dit baken van moderne kunst in Parijs wil bezoeken kan dat elke dag (behalve dinsdag) van 11u ’s ochtends tot 9u ’s avonds. Op dinsdag en 1 mei is het museum gesloten. Tot één uur voor sluitingstijd kan je toegangskaartjes kopen aan veertien euro per stuk.

Kaartjes Centre Pompidou Parijs

Normaal gezien betaal je veertien euro voor een ticket, waarmee je toegang krijgt tot het museum en alle tentoonstellingen.
Als je van plan bent meerdere musea in Parijs te bezoeken, koop je best een Paris Museum Pass waarmee je toegang hebt tot 60 musea en monumenten in Parijs, inclusief het Centre Pompidou.
Op elke eerste zondag van de maand mag iedereen hier gratis naar binnen! Dat geldt trouwens voor wel meerdere musea of bezienswaardigheden in Parijs.

centre pompidou tickets

Yes! Met dit kaartje voor het Centre Pompidou mag je meteen binnen!

Tips voor het bezoeken van het Centre Pompidou in Parijs

 • Als je liever in alle rust rondkuiert kom je best na 18u. Het spreekt ook voor zich dat er op regenachtige dagen meer bezoekers zijn.
 • Je kan ook genieten van een prachtig panoramisch zicht op de stad aan de Seine. Zo hoef je alvast geen rondvaart op de Seine meer in te plannen! Als het museum je echt niets zegt kan je ook vijf euro betalen voor een View of Paris ticket.
 • Je hebt op zijn minst twee tot drie uur nodig om dit bastion van moderne kunst in Parijs te bezoeken.
 • Selfiesticks en het nemen van foto’s met flash zijn verboden.
bezoek centre pompidou

De binnenkant maar ook de buitenkant zijn fantastisch!

Vier leuke weetjes over het Centre Pompidou

 • Dit eigenzinnige museum bevindt zich op gelijke afstand van zowel de Notre Dame als het Louvre.
 • De reden waarom het gebouw er aan de buitenkant zo uniek uitziet is dat alle leidingen (loodgieterswerk, elektriciteit, luchtcirculatie en zelfs de liften) zich aan de buitenkant bevinden. Dit is een unicum voor Parijs. Voor elke leiding en buis is er een kleurcode, elektriciteit is bijvoorbeeld geel en blauw staat voor de luchtcirculatie.
 • Hoewel de verzameling van het Centre Pompidou meer dan 50,000 kunstwerken bevat, worden er maar ongeveer 600 per keer tentoongesteld. De collectie wordt dus altijd geroteerd, al blijven de meesterwerken uiteraard hangen.
 • Er is ook een Pompidou geopend in de Spaanse stad Malaga!

De Lichtstad heeft ontzettend veel te bieden op het vlak van musea maar qua moderne kunst is Parijs in elk geval een speler van wereldniveau. Daarom loont het zeker eens de moeite om ook de binnenkant van het Centre te Pompidou te bezoeken, al is het maar voor de bijzondere hipsters die je hier vindt…

centre pompidou parijs bezoeken

De kleurrijke kunstinstallaties zijn trouwens ook echt de moeite waard!

Citytrip naar Parijs

Is je citytrip naar Parijs nog niet geboekt? Gelukkig zijn er altijd wel enkele mooie deals of last-minutes te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze opties?:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

De volledige lijst vind je op deze pagina.

Vakanties en weekendjes weg

 • Roompot: Vakanties dichtbij (België, Nederland, Frankrijk en Duitsland) vanaf €200, zodat je nooit ver weg bent van huis tijdens deze vreemde tijden. Je krijgt bij hen een omboekgarantie, waarbij je je verblijf gratis mag aanpassen tot 28 dagen voor aankomst. Bovendien werken ze samen met alle vakantieverblijven voor een hygiënischer en veilig verblijf. (zie hier)

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)
 • Easy Terra: Spotgoedkope autohuur (vanaf €2 per dag!), maar indien je een verzekering wilt moet je die wel extra afsluiten (€5 extra per dag). Bij Easy Terra kan je tot 48 uur op voorhand gratis annuleren of wijzigen. (zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!