Misschien droom je al een tijdje om op je fiets te springen en de horizon tegemoet te rijden... Hoe geweldig en vrij klinkt dat niet? Maar voor het zover is, moet je natuurlijk eerst je fietstassen vullen. Om al die toekomstige avonturiers de weg op te helpen, is deze checklist voor een fietsvakantie vast interessant.

Pas op dat je je fietstassen niet te zwaar laadt, want je zal wellicht heel wat heuvels moeten beklimmen en dat is niet zo gemakkelijk wanneer je te veel kilo’s meesleurt. Hieronder vind je alvast een overzicht van de belangrijkste benodigdheden voor je fietsvakantie:

Essentials

Of je nu kiest voor een korte of lange reis, deze dingen zijn echt onmisbaar op een fietsvakantie!

 

witte blok

Outfit

Tijdens een fietsvakantie kies je best voor ademende en lichte kledij in laagjes. Je moet immers op alles voorbereid zijn!

 

witte blok

Kampeermateriaal

Maak je van je fietsvakantie een echte kampeertrip? Dan zal je nog wat extra benodigdheden moeten meenemen. Nog meer ideeën nodig? Kijk dan ook naar dit artikel met een checklist voor kampeerbenodigdheden.

witte blok

Gadgets

Wil je je reis iets comfortabeler maken? Dan kan je deze leuke gadgets ook nog toevoegen aan je paklijst voor je fietsvakantie.

witte blok

Praktische zaken

witte blok

Enkele praktische tips voor je fietsvakantie

Een fietsvakantie onderneem je niet zo maar. Het vergt een beetje planning en voorbereiding, want het is immers geen reisje zoals elk anders. Waar moet je rekening mee houden en welke fiets is het meest geschikt? Hieronder zijn alvast enkele praktische tips voor je fietsvakantie:

Welke fiets moet je kiezen?

Met een koersfiets of een gewone stadsfiets zal je wellicht niet ver geraken. Daarom deel ik nog enkele praktische tips voor je fietsvakantie wanneer je jouw bondgenoot gaat kiezen.

Deze fietsen zijn dan weer wel handig om mee op reis te trekken:

  1. De mountainbike als je er een avontuurlijke vakantie wilt maken en ook wilt kamperen. Het is de beste keuze als je langs ruige en heuvelachtige wegen rijdt.
  2. Mag het allemaal wat sneller gaan? Dan kies je best voor een gravelbike. Ideaal voor sportieve vakanties waarbij het er iets steviger aan toe gaat. Dit model is dan ook robuuster gebouwd dan zijn kleine broertje, de mountainbike.
  3. Als je liever een rustige vakantie plant, omdat je wat ouder bent of het niet gewend bent om heel veel te fietsen, kies dan voor een goede elektrische fiets. Zo heb je vooraan plaats om spullen op te bergen en kan je dingen vastbinden op en aan je bagagedrager achteraan. Dit type fiets is perfect voor een fietsreis in de lage landen en als je niet zoveel kilometers per dag aflegt.

Zijn de banden belangrijk?

Kies voor een fiets met iets grotere banden, zo kan je elke dag meer kilometers afleggen dan met bijvoorbeeld 26 inch wielen. Toch hebben kleinere banden ook voordelen: ze zijn onder andere geschikter om op onverharde wegen te fietsen.

Hoeveel versnellingen moet je kiezen?

Er bestaan fietsen met een gesloten kettingkast. Dan kan je vaak kiezen uit drie, zeven of acht versnellingen. Als je nog meer wilt kunnen schakelen, dan heb je vaak een open kettingkast of een derailleur.

Welk zadel moet ik kiezen?

Zorg dat je een zadel kiest waar je comfortabel op zit. Of die hard of zacht moet zijn, is een persoonlijke keuze. Dus maak zeker een proefritje en laat je adviseren door een medewerker in de fietswinkel.

4.7/5 - (25 votes)
Vond je dit artikel interessant? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
Check Out Sam

Check Out Sam