Pas op dat je je fietstassen niet te zwaar laadt, want je zal wellicht heel wat heuvels moeten beklimmen en dat is niet zo gemakkelijk wanneer je te veel kilo’s meesleurt. Hieronder vind je alvast een overzicht van de belangrijkste benodigdheden voor je fietsvakantie:
Essentials
Of je nu kiest voor een korte of lange reis, deze dingen zijn echt onmisbaar op een fietsvakantie!
Fiets
Zonder fiets kan je natuurlijk niet op reis vertrekken. Het staat dan ook met stip op één in deze paklijst voor een fietsvakantie. Onderaan dit artikel geef ik nog enkele tips over welke fiets je het best kan kiezen.
Ben je op zoek naar een elektrisch exemplaar? Lees dan ook dit artikel: de beste elektrische fietsen.
Fiets-GPS
Gelukkig leven we in de 21ste eeuw waardoor je geen landkaarten meer hoeft te lezen om je weg te vinden. Dankzij een goede fietscomputer rijd je nooit meer verloren en houd je je prestaties bij.
Fietshelm
Een goede fietshelm is belangrijk voor een veilige en actieve fietsvakantie. Het kan immers je leven redden! Investeer dus in een degelijk exemplaar dat ook nog eens goed op je hoofd zit. Hier vind je alvast een artikel met de beste fietshelmen van het moment.
Waterdichte fietstassen
Om je spullen mee te nemen, kies je best voor één van de best geteste fietstassen want een rugzak of dry bag is erg zwaar om te dragen. Er bestaan verschillende modellen en type tassen zodat je het gewicht van de bagage voor je fietsvakantie mooi kan verdelen. Om je zakken te bevestigen moet je ook wel een goede bagagedrager voor je fiets aanschaffen!.
Fietspomp
Je kan natuurlijk niet op fietsreis vertrekken zonder een goede fietspomp mee te nemen. Hier lees je alvast meer over de beste fietspomp van het moment.
Degelijk fietsslot
Eén van de meest onmisbare benodigdheden voor een fietsvakantie is zonder twijfel een stevig slot – zodat je je fiets veilig kan achterlaten. Zelfs als je fiets al een slot heeft, is het geen slecht idee om een extra paar mee te nemen. Lees zeker ook dit artikel: Beste fietsslot kopen.
Drinkfles
Spaar je rug en neem een drinkbus mee die op een drinkbushouder past! Als je fietsvakantie enkele dagen duurt en je de bewoonde wereld zo veel mogelijk wilt mijden, dan is een goede waterfilter ook een handig extraatje!
Snelbinder
Om spullen op je bagagedrager stevig vast te binden zodat je ze onderweg niet kwijt kan raken.
Reservebanden
Je weet nooit dat je onderweg een lekke band krijgt. Om te zorgen dat je in the middle of nowhere op zoek moet gaan naar een fietsenmaker, zorg er dan voor dat je enkele extra banden in je bagage hebt gestoken.
Multitool voor fietsen
Een handig gereedschap met schroevendraaier, bandenlichter, kettingpons en spaaksleutel zodat je op je vakantie ook aan je fiets kan sleutelen wanneer er iets mis is.
Reserveketting
Heb je iets te hard doorgetrapt? Dan kan je fietsketting breken. Je zorgt dus best voor een reserveketting in het geval dat je net iets te enthousiast de berg wilt opklimmen.
Reservespaken
Ook spaken kunnen onderweg kapot gaan. Pak dus enkele extra mee voor het geval je ze nodig zou hebben op je fietsvakantie.
Reparatiekit
Reken er maar op dat je op vakantie eens in een stukje glas of een spijker zal rijden. Als je band niet helemaal lek is, kan je hem met een reparatiekit snel en gemakkelijk herstellen.
Remblokjes
Wanneer je van plan bent om Europa rond te cruisen op de fiets dan kunnen de remblokjes wel eens verslijten. Breng er daarom enkele extra mee zodat je deze onderweg kan vervangen.
Spakenspanner
Heb je op je reis last van losse spaken? Dan kan je met een spakenspanner ze eenvoudig terug vastzetten. Daarnaast helpt de tool ook om kleine slagen in het wiel te herstellen.
Bandenlichter
Moet je je band vervangen? Dan kan je met een bandenlichter gemakkelijk de fietsband verwijderen en terug installeren.
Smeermiddel
Om je fietsketting in te smeren, anders bestaat de kans dat deze breekt. Heel belangrijk dus!
Verlichting
Misschien wel één van de belangrijkste puntjes op deze checklist voor je fietsvakantie: goede fietsverlichting. Zowel een voor- en achterlicht zijn verplicht, maar als je extra zichtbaar wil zijn, kan je ook je fietsbanden verlichten.
EHBO-kit
Omdat je nooit weet wat er onderweg gebeurt, is het belangrijk om een reis EHBO kit in te pakken. Voorzie pleisters, verbanden, medicatie, en ontsmettingsmiddel zodat je alvast zelf de eerste zorgen kan toedienen.
Toilettas
Van fietsen ga je zweten… Breng dus deodorant, douchegel en shampoo mee om je elke ochtend op te frissen. Vergeet je borstel (en gel) niet om ook je haren goed te leggen.
Opvouwbaar dagrugzakje
Als je van plan bent om je fiets even achter te laten aan je B&B of camping om de stad te verkennen, kan je in dit handig zakje een regenjas en wat eten en drinken meenemen. Je fototoestel berg je het best op in één van deze beste camera rugzakken.
Extra fietsbatterij
Wil je graag met een elektrische fiets op vakantie te trekken? Dan kan een extra batterij zeker van pas komen zodat je elke dag rustig kan verder rijden.
Fietsendrager of fietsenrek
Ga je op roadtrip met de auto en koppel je daar een fietsvakantie aan? Vergeet dan ook niet om de beste fietsdrager op deze checklist aan te kruisen. Zo kan je vlot één of meerdere fietsen naar je vakantiebestemming transporteren.
Fietsstoeltje of kinderzitje
Ben je met je kroost op de baan? Vergeet dan niet om één van de beste fietsstoeltjes mee te nemen op reis! Zo kunnen ook de jongste telgen van de vakantie genieten van een ritje met de tweewieler.
Outfit
Tijdens een fietsvakantie kies je best voor ademende en lichte kledij in laagjes. Je moet immers op alles voorbereid zijn!
Thermisch ondergoed
Thermisch ondergoed heb je alleen nodig als je in de winter op fietsvakantie vertrekt of als je in Noord-Europa gaat rondtrekken. Op die manier wordt je zweet snel afgevoerd, zodat je het niet koud krijgt.
Fietssokken
Zeker als je fietsschoenen draagt, zijn fietssokken een must. Ze beschermen je voeten extra tegen schokken en ze zitten bovendien ook nog eens super comfy.
Ondergoed
Zelfs op fietsvakantie kan een beetje basishygiëne geen kwaad. Pak dus voldoende ondergoed in zodat je elke dag een verse onderbroek kan aandoen.
Regenkledij
Laat slecht weer geen spelbreker zijn op je reis. Regenkledij (lees: regenjas en goede regenbroek voor op de fiets) zijn dan ook essentieel op je paklijst voor een fietsvakantie.
Fietsbroek
Van te fietsen kan je wel eens pijn krijgen aan je kont – zeker wanneer je uren en dagen aan een stuk op de baan bent. Een goede fietsbroek voorkomt dit en zit bovendien heel comfortabel. Afhankelijk van het weer kan je een kort of lange broek dragen. Dit in combinatie met het beste fietszadel zorgt trouwens voor een zorgeloze fietsvakantie!
Fleece
Kies voor een fleecetrui met een rits. Zo kan je hem gemakkelijk opendoen als het toch te warm wordt.
T-shirts en (tank) tops
Bij mooi weer is niets leuker dan in T-shirt of topje in de zon te fietsen. Voorzie zowel shirts die luchtig genoeg zijn om te sporten, als modellen die wat ‘gekleder’ zijn voor een middagje in de stad of een avond op restaurant.
Broeken en shorts
Voor wanneer je even de stad wilt intrekken of een dagje op dezelfde camping verblijft, wil je vast iets comfortabels aantrekken.
Handschoenen
Pak een paar fietshandschoenen voor de winter in voor wanneer het wat kouder is. Touchscreen handschoenen of zelfs een paar goede verwarmde handschoenen zullen je grip op het stuur veel aangenamer maken.
Zwemkledij
Je weet nooit of er op de camping, hotel of jeugdherberg een zwembad aanwezig is of dat je onderweg de drang niet kan weerstaan om een rivier in te duiken.
Fietsschoenen
Met de beste fietsschoenen vergroot je de grip op je pedalen. Zo voorkom je dat je plots uitglijdt en je erg pijn doet onderweg. Kies de juiste schoenen voor je fiets, want er bestaan heel wat verschillende modellen.
Vrijetijdsschoenen
Met fietsschoenen kun je niet gemakkelijk rond wandelen. En om te vermijden dat iedereen zich ergert aan het ‘klik klak’-geluid voorzie je best nog een paar vrijetijdsschoenen om de stad te verkennen. Wil je naast fietsen nog meer sportieve activiteiten beoefenen? Neem dan ook je loopschoenen mee.
Stapschoenen
Misschien verblijf je wel een paar dagen op een prachtige camping in een weelderig groene omgeving… Dan is de verleiding groot om een stevige wandeling in de natuur te maken. Pak dan zeker een paar goede wandelschoenen in.
Kampeermateriaal
Maak je van je fietsvakantie een echte kampeertrip? Dan zal je nog wat extra benodigdheden moeten meenemen. Nog meer ideeën nodig? Kijk dan ook naar dit artikel met een checklist voor kampeerbenodigdheden.
Tent
Tenzij je van plan bent om in hotels en B&B’s te overnachten, mag één van de beste tenten niet ontbreken op je paklijst voor een fietsvakantie. Er bestaan heel wat modellen, maar kies eentje die niet te veel weegt zodat je ook nog gemakkelijk verder kan fietsen.
Slaapzak
Om ’s nachts geen koud te lijden heb je natuurlijk ook een goede slaapzak voor een fietsvakantie nodig.
Zelfopblaasbare slaapmat
Zodat je ’s morgens geen pijn hebt aan je rug. Het neemt evenveel plaats in als een gewoon een slaapmatje, maar ligt net dat tikkeltje beter. Een alternatief is een veldbed of kampeerbed, maar met de fiets is dat niet echt ideaal.
Gamel en bestek
Om te koken heb je natuurlijk gamellen en bestek nodig.
Filterende waterfles
Dankzij een filterende waterfles kan je onderweg je fles gewoon bijvullen met kraantjeswater of water uit een rivier of beekje. De fles zuivert het. Je kan ook gewoon een systeem meenemen dat je thuis kan gebruiken. Heb je er nog geen? Lees dan ook dit artikel: de beste waterfilter voor thuis en op reis.
Aansteker
Ben je van plan om te koken op een gasvuurtje? Dan heb je natuurlijk een aansteker nodig om de brander aan te steken.
Gasvuurtje
Deze heb je nodig om je culinaire kunsten naar boven te halen op je avontuurlijke reis. Op een gasvuurtje kan je ook op fietsvakantie de lekkerste gerechten toveren.
Opvouwbare kampeerstoeltjes
Een opvouwbaar kampeerstoeltje plooi je gemakkelijk op, is licht en kan je gemakkelijk vastbinden aan je fiets. Zo kan je even comfortabel zitten bij een tussenstop.
Gadgets
Wil je je reis iets comfortabeler maken? Dan kan je deze leuke gadgets ook nog toevoegen aan je paklijst voor je fietsvakantie.
Zonnebril
Fietsen als de zon in je ogen schijnt, is niet zo leuk. Zorg er dus voor dat je een paar op je neus hebt zit. Nog beter is eigenlijk om te kiezen voor één van deze beste fietsbrillen.
Smartphone
Wat zou je vandaag zijn zonder je geliefde smartphone op zak? Je updatet gemakkelijk je vrienden en familie via social media, maar je kan het ook gebruiken als gps.
Sporthorloge
Met een sporthorloge (of een goede activity tracker) hou je je sportieve prestaties bij – die je achteraf ook nog eens kan delen op Facebook om iedereen te tonen hoe goed jij bezig bent.
Fotocamera
Van deze geweldige reis wil je toch blijvende herinneringen maken. Als je liever met een volwaardige camera of action camera werkt dan met je smartphone, hoort deze zeker op je checklist voor je fietsvakantie. Denk daarbij ook aan extra’s zoals een goed statief.
Batterijen en opladers
Neem wat extra batterijen en opladers mee zodat je zeker nooit zonder energie valt.
Powerbanks
Met één van de beste powerbanks kan je gemakkelijk on the go je smartphone of de batterij van je camera opladen. Handig als je eens een nachtje in de natuur slaapt.
Zakmes
Een goed zakmes is eigenlijk een multifunctionele tool met een mes, zaklamp, kurkentrekker en andere handige keukenhulpjes.
Oordoppen en oogmasker
Als je graag een rustgevende nacht wilt doormaken op de camping, breng je best oordoppen (tegen het lawaai) en een van de beste slaapmaskers (tegen het licht in de tent) mee.
Hondenfietsmand
Heb je kleine hondjes en wil je ze niet thuis achterlaten? Investeer dan in een goede hondenfietsmand! Ze zijn niet duur en zo kan je liefste pluizenbol altijd mee op fietsvakantie.
Hondenfietskar
Voor grotere viervoeters is een goede hondenfietskar dan weer aangeraden. Ideaal voor als je voor een langere tijd op fietsvakantie gaat.
Praktische zaken
Identiteitskaart
Kijk zeker of je identiteitskaart in je portefeuille zit zodat je je overal kan identificeren. Dit is wellicht één van de belangrijkste documenten op deze checklist voor een fietsvakantie.
Bank- of kredietkaart
Breng ook je bank- of kredietkaart mee zodat je de camping of een avondje op restaurant gemakkelijk kan betalen.
Reisdocumenten
Denk er ook aan om je reisdocumenten, zoals de reservatie voor een B&B, met je mee te nemen.
Rijbewijs
Toch van plan om even de fiets aan de kant te laten staan en een tourtje in de auto te maken? Dan neem je best je rijbewijs mee.
Geld
Niet overal kan je met de bank- of kredietkaart betalen. Voorzie daarom wat cash geld zodat je bij de bakker gemakkelijk een brood kan kopen.
Verzekeringskaart
Mocht er onderweg iets gebeuren dan is het handig dat je je verzekeringskaart bij je hebt.
Een goede reisverzekering komt natuurlijk ook altijd van pas!
Enkele praktische tips voor je fietsvakantie
Een fietsvakantie onderneem je niet zo maar. Het vergt een beetje planning en voorbereiding, want het is immers geen reisje zoals elk anders. Waar moet je rekening mee houden en welke fiets is het meest geschikt? Hieronder zijn alvast enkele praktische tips voor je fietsvakantie:
Welke fiets moet je kiezen?
Met een koersfiets of een gewone stadsfiets zal je wellicht niet ver geraken. Daarom deel ik nog enkele praktische tips voor je fietsvakantie wanneer je jouw bondgenoot gaat kiezen.
Deze fietsen zijn dan weer wel handig om mee op reis te trekken:
- De mountainbike als je er een avontuurlijke vakantie wilt maken en ook wilt kamperen. Het is de beste keuze als je langs ruige en heuvelachtige wegen rijdt.
- Mag het allemaal wat sneller gaan? Dan kies je best voor een gravelbike. Ideaal voor sportieve vakanties waarbij het er iets steviger aan toe gaat. Dit model is dan ook robuuster gebouwd dan zijn kleine broertje, de mountainbike.
- Als je liever een rustige vakantie plant, omdat je wat ouder bent of het niet gewend bent om heel veel te fietsen, kies dan voor een goede elektrische fiets. Zo heb je vooraan plaats om spullen op te bergen en kan je dingen vastbinden op en aan je bagagedrager achteraan. Dit type fiets is perfect voor een fietsreis in de lage landen en als je niet zoveel kilometers per dag aflegt.
Zijn de banden belangrijk?
Kies voor een fiets met iets grotere banden, zo kan je elke dag meer kilometers afleggen dan met bijvoorbeeld 26 inch wielen. Toch hebben kleinere banden ook voordelen: ze zijn onder andere geschikter om op onverharde wegen te fietsen.
Hoeveel versnellingen moet je kiezen?
Er bestaan fietsen met een gesloten kettingkast. Dan kan je vaak kiezen uit drie, zeven of acht versnellingen. Als je nog meer wilt kunnen schakelen, dan heb je vaak een open kettingkast of een derailleur.
Welk zadel moet ik kiezen?
Zorg dat je een zadel kiest waar je comfortabel op zit. Of die hard of zacht moet zijn, is een persoonlijke keuze. Dus maak zeker een proefritje en laat je adviseren door een medewerker in de fietswinkel.