Vertrek je binnenkort op vakantie met je hond (of kat)? Dan staat je ongetwijfeld een onvergetelijke reis te wachten. Maar wat heb je nu allemaal precies nodig als je trouwe viervoeter mee gaat? In dit artikel deel ik een praktische paklijst. Hou deze checklist voor een vakantie met je hond of kat bij de hand tijdens het inpakken om niets te vergeten.

Op deze lijst met benodigdheden voor een vakantie met je hond vind je dingen die écht onmisbaar zijn en in sommige landen zelfs verplicht zijn. Het spreekt misschien voor zich maar vergeet geen eten en drinken mee te brengen. Daarnaast moet je ook aan zijn paspoort en eventuele medicatie denken.
Vergeet naast deze checklist voor een vakantie met je hond ook niet om je eigen spullen mee te nemen!

Benodigdheden voor een vakantie met je hond

witte blok

In welke landen is een reisbench in de auto verplicht?

Als je van plan bent om op autovakantie te gaan binnen Europa met je hond dan is het goed om te weten dan in sommige landen een transportbox voor je hond verplicht is. Dat geldt ook als je ook alleen door die landen rijdt. Dus als je een reis naar Italië hebt gepland, weet dan deze regeling ook verplicht is in Frankrijk en Zwitserland.

Enkele Europese landen hebben een autobench verplicht, omdat er wel eens onveilige situaties zijn voorgekomen door huisdieren in de wagen. Een lange autorit kan namelijk heel stressvol zijn voor je viervoeter. Hij kan bijvoorbeeld fel reageren op vrachtwagens, wagens en motors en plots door je auto springen of lopen. Zonder reisbench voor je hond kan dit hele gevaarlijke situaties opleveren.

Wees dus slim en koop een exemplaar. Als je veilig op je eindbestemming wilt geraken is een reisbench één van de belangrijkste benodigdheden voor een vakantie met je hond. Maar in welke landen binnen Europa moet je nu precies verplicht eentje in je wagen hebben? Hieronder vind je alvast een lijst:

In de rest van Europa zijn er op dit moment geen regels die je verplichten om een reisbench in de auto te installeren. Toch is het voor jouw veiligheid, die van je hond en andere bestuurders op de baan aangeraden om te investeren in een transportbox.

Hoe reis je met je hond of kat in het vliegtuig?

Ben je van plan om je hond mee te nemen op vliegvakantie? Ook dan zijn er enkele regels die je moet onthouden en volgen voor je vertrekt.

Zo zijn er namelijk drie opties om je hond mee te nemen in het vliegtuig:

  1. De goedkoopste mogelijkheid is om een cargo vlucht te boeken voor je hond of kat. Voor grote honden (vanaf 75 kilogram) is dit vaak ook de enige optie. Houd er wel rekening mee dat het kan dat je hond niet op dezelfde vlucht als jij zit.
  2. Wil je liever hetzelfde vliegtuig als je viervoeter nemen? Boek dan een plaatsje in het bagageruim. Let wel op: een reisbench is hier verplicht!
  3. Er is ook nog de mogelijkheid om je hond of kat mee te nemen in een reistas. Dan zit hij bij je in de cabine. Er gelden wel enkele extra regels, zoals het gewicht en de afmetingen van de tas. In dit geval wordt je hond wel gezien als handbagage.

De prijs voor het meenemen van je kat of hond in een vliegtuig verschilt van vliegmaatschappij. Er gelden ook altijd andere regels, maar reken zeker op een bedrag tussen €20 en €800 voor een vliegticket voor je harige vriend.

Houd daarnaast ook rekening met het feit dat je hond niet overal mee op reis mag, omdat de maatregelen van het land dat misschien verbieden. Je viervoeter mag bijvoorbeeld niet mee naar IJsland, Engeland, Jamaica, de Verenigde Arabische Emiraten, Noord-Ierland, Wales, Kenia, Schotland en India. Ook in Hawaii en Australië zijn er enkele afwijkende regels om de lokale fauna en flora te beschermen. Kijk dus goed op de website van de plaatselijke overheid om te weten of je hond welkom is. Een gewaarschuwd man (of vrouw) is er namelijk twee waard!

4.9/5 - (16 votes)
Vond je dit artikel interessant? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
Check Out Sam

Check Out Sam