Chichen Itza bezoeken

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

De zeven wereldwonderen blijven talloze reizigers tot de verbeelding spreken. Van heinde en verre trekt men naar onder meer Rome en Peru om toch maar een glimp op te vangen van deze opmerkelijke constructies. Een ander wereldwonder dat tot de verbeelding spreekt is de Chichen Itza. Deze status brengt twee zaken met zich mee: er zijn veel bezoekers maar het is vooral ontzettend mooi om te bezoeken.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.8/5 - (5 votes)

chichen itza beklimmen

Even poseren voor de Chichen Itza. Je staat immers niet elke dag voor een wereldwonder!

Een archeologische parel

Chichen Itza is de meest bezochte archeologische site van Mexico en daarom is het niet verwonderlijk dat het (sinds 1988) deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed. Allereerst moet je weten dat Chichen Itza niet één tempel is, maar een geheel tempelcomplex. Het wereldwonder waarmee de meeste mensen de naam mee associëren is de piramide van Kukulcan. Het is de best bewaarde historische site uit het Yucatán Maya tijdperk, voor wie het gedurende meer dan 1000 jaar een bedevaartoord was.

Maar tegelijk een bron van gruwel

Hoewel Chichen Itza uit een heel aantal tempels bestaat, zijn de meeste toeristen enkel geïnteresseerd in de piramide van Kukulcan. Deze wordt ook wel El Castillo genoemd en is een trappiramide met helemaal bovenaan een tempel. Let op, hoe uitnodigend het ook is, Chichen Itza beklimmen is uit den boze. Een Amerikaanse vrouw viel in 2006 hiervan te pletter, dus denk twee keer na vooraleer je het toch zou proberen. Het kan je bovendien een serieuze straf opleveren. De Amerikaanse was echter bijlange niet de eerste die hier haar dood vond. Tijdens het Maya tijdperk werden hier heel wat mensen geofferd om de goden gunstig te stemmen.

Chichen Itza wereldwonder

Chichen Itza is een gigantisch domein. Veel meer dus dan die ene tempel!

Maar ook een opmerkelijk staaltje bouwkunde

Naast machtssymbool is de Kukulcan ook een echte kalender: de 365 trappen staan voor de dagen van het jaar. Tijdens de nachtevening van de herfst en lente, werpt de zon een schaduw op de trappen die dan de vorm aanneemt van een slang die naar beneden klimt. Een opmerkelijk spektakel en heel vernuftig, zeker als je denkt dat deze piramide al zo lang geleden werd gebouwd.

Wat valt er verder te beleven in Chichen Itza?

Chichen Itza is meer dan alleen maar de piramide van Kukulcan. Een andere blikvanger is El Caracol, een observatorium avant la lettre. Ook de Cenote Sagrado (Heilige Cenote) is je aandacht en bezoek waard: een poel die door de Maya’s gebruikt werd om offers te brengen. De slachtoffers (vaak kinderen) werden meestal eerst gedood alvorens ze in het water werden geworpen. Op een zestal kilometer van Chichen Itza vind je nog een andere cenote: deze van Ik Kil, waar nu zelfs in gezwommen kan worden.
Als het nog iets luguberder mag, kan je in Chichen Itza ook de Tzompantli bezoeken: een rek waar de schedels van deze offers tentoon gespreid werden. Waar je vroeger de schedels nog kon zien, zie je nu enkel gebeeldhouwde afbeeldingen. Verder mag je ook zeker de tempel van de jaguars en deze van de krijgers niet missen. Neem dus zeker je tijd om al deze geweldige bouwwerken te bewonderen.

cenote sagrado chichen itza

De Cenote Sagrado, ooit een gruwelijke offerplaats op het domein van Chichen Itza.

Hoe Chichen Itza te bereiken?

Vanuit Cancun
De meeste reizigers bezoeken Chichen Itza als een dagtrip vanuit Cancun (€30 à €50 per persoon). Bij deze dagtrips word je in je accommodatie opgehaald en vervolgens drie uur vervoerd tot je Chichen Itza gaat bezoeken.
Daar wacht een gids je groep op, en vervolgens krijg je ook nog wat vrije tijd om het domein te verkennen.
Na afloop van je bezoek aan dit wereldwonder ga je iets eten, bezoek je bijna altijd nog een cenote (ondergronds meer) waar je even kan in verfrissen en vaak sluit je de dag af met een bezoek aan een kleinere Mexicaanse stad.

Je kan vanuit Cancun ook zelf je uitstap regelen met het openbaar vervoer. Met een snelle bus die er drie uur over doet, betaal je tien euro voor een kaartje (enkele reis). Je kan er ook een uurtje langer over doen en dan betaal je iets meer dan zes euro. Meer informatie vind je op www.ado.com.mx.

Vanuit Merida
Merida is een andere grote stad die iets dichter (120 kilometer) bij dit wereldwonder ligt. Je doet er maar half zolang over om het te bereiken als vanuit Cancun.
Met een georganiseerde tour betaal je ongeveer hetzelfde als vanuit Cancun. Zelf je trip regelen kost het goedkoopst. Buskaartjes kosten tussen de zes en zeven euro voor een enkele reis.

Vergeet niet dat je naast je buskaartje ook nog tickets voor Chichen Itza moet kopen. Deze kosten rond de elf euro per persoon, waarbij een deel naar het INAH (een overheidsinstantie die de site onderhoudt) gaat. Je mag hier gratis foto’s nemen, maar als je wil filmen moet je wel 2 euro extra betalen.

chichen itza bezoeken

Er wordt goed aan de toeristen gedacht op dit domein! Verspreid over het maya terrein vind je heel wat leuke souvenirs terug.

Tips voor Chichen Itza te bezoeken

  • Chichen Itza is elke dag open van 9u tot 17u.
  • De meeste tourbussen komen rond 10-11u in de ochtend aan. Als je dus foto’s wil maken van dit wereldwonder zonder al te veel toeristen in beeld, kom je best vroeg in de morgen (al om 9u).
  • Je kan ook ter plaatse privé-tours boeken (vanaf zestien euro).
  • Vergeet je zonnecrème niet want zeker tijdens de zomer kan het ontzettend heet worden!
  • Vaak kan je ‘s avonds genieten van een spectaculaire lichtshow. Om zeker te zijn dat het doorgaat kijk je wel best even alle info na op de officiële website.
chichen itza mexico Cancun

Eén ding is zeker… Een bezoek aan Chichen Itza vergeet je nooit meer!

5x hotels bij Chichen Itza

Mexico ligt niet bij de deur, dus een overnachting in de buurt van deze mythische tempel is wel aangeraden! Hier zijn alvast vijf prachtige hotels.

Hotel Villas Arqueologicas Chichen Itza

De palmbomen aan de ingang van Villas Arqueologicas katapulteren je onmiddellijk naar een tropisch paradijs van zodra je aankomt. Het interieur oogt extra gezellig dankzij de houten meubels waardoor de natuurlijk letterlijk naar binnen wordt gezogen. De kamers zijn versierd met prachtige Mexicaanse kunstwerken. In de accommodatie vind je ook enkele grote zwembaden waar je kan afkoelen en een wellness waar je kan genieten van een deugddoende massage.

Als je Chichen Itza gaat bezoeken dan is dit luxe hotel een geweldige uitvalsbasis. De bekende archeologische site is slechts een kwartiertje wandelen van het resort waardoor je je bezoek over meerdere dagen kan spreiden: inspanning in de voormiddag en ontspanning in de namiddag. De historische stad Valladolid is zo’n halfuur rijden van Villas Arqueologicas. De prijs voor een nachtje in een tweepersoonskamer bedraagt gemiddeld €71.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Villas Arqueologicas Chichen Itza

© Hotel Villas Arqueologicas Chichen Itza

The Lodge at Chichen Itza

Omgeven door een magnifieke landschapstuin vind je The Lodge, een geweldig luxe hotel dichtbij Chichen Itza. Een verblijf in deze accommodatie staat gelijk aan pure verwennerij. Je logeert er in een fantastische bungalow in een authentieke Maya-stijl, compleet met origineel houtsnijwerk en glas-in-loodramen. Bovendien heb je ook nog eens je eigen veranda en tuin en liggen de huisjes altijd vlak bij één van de drie buitenzwembaden.

Het archeologisch park Chichen Itza ligt praktisch aan je kamer waardoor je helemaal niet ver hoeft te stappen. Andere idyllische locaties die je in de buurt moet bewonderen zijn het Cenote Ik Kil meer, de Balancanche rivier, het meer van Cenote Tsukan en de Valladolid Colonial berg – allemaal perfecte locaties voor een mooie wandeling in de natuur. Je kan hier overnachten voor gemiddeld €207 in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.com Booking.com

The Lodge at Chichen Itza

© The Lodge at Chichen Itza

Posada la Casa de las Lunas

Overnachten nabij Chichen Itza hoeft niet per se te betekenen dat je je blauw betaalt aan een comfortabel hotel. Dat bewijst Casa de las Lunas wel met haar budgetvriendelijke prijzen. De kamers hebben een basic inrichting, maar toch oogt het hier heel knus en comfortabel zonder in te boeten aan moderne faciliteiten zoals een televisie en airconditioning. Met een beetje geluk heb je zelfs een suite met uitzicht op de weelderige tuin.

De accommodatie ligt op slechts vijf minuten rijden van de archeologische parel. Je kan natuurlijk ook het avontuur te voet aan gaan, maar dat is door de hitte niet aan te raden in Mexico want je bent gemakkelijk een halfuur onderweg. Mocht je naast Chichen Itza graag nog andere bezienswaardigheden in Yacutan ontdekken dan helpen ze je aan de excursiebalie van het verblijf graag verder. Eén nacht in een tweepersoonskamer kost je hier slechts €49.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Posada la Casa de las Lunas

© Posada la Casa de las Lunas

Hacienda Chichen Resort

Als de hemel op aarde bestaat dan is het wel in dit milieuvriendelijk hotel. Het ontbreekt hier écht aan niets. De suites zijn ingericht in een stoere, koloniale stijl met bijhorende tegels, handgeweven dekentjes en adembenemende foto’s van de Mexicaanse natuur. De luxe in de accommodatie zou niet compleet zijn zonder een heus zwembad en een spa. Daarnaast worden er ook nog ecologische activiteiten georganiseerd.

Het resort ligt vlak aan de ingang van de geliefde ruïnes. Deze locatie is dus ideaal om Chichen Itza te bezoeken. Via het verblijf kan je daarnaast nog andere excursies regelen, zoals een Maya Natuurtour of een namiddagje vogels spotten. Als dit nog niet genoeg animatie is, aarzel dan niet om de nabijgelegen pittoreske Maya-dorpjes Xcalacoop en Piste te bezoeken. Je betaalt in Hacienda Chichen Resort gemiddeld €234 voor één nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hacienda Chichen Resort

© Hacienda Chichen Resort

Posada Yum Kin

In tegenstelling tot de andere hotels in deze lijst, ligt Posada Yum Kin niet op een steenworp van Chichen Itza. Het ligt in Tulum, midden in een dichte groene jungle waardoor je onmiddellijk een authentiek, off-the-grid gevoel hebt als je er aankomt. Binnenin zijn de muren wit, maar brengen exotische planten kleur en een luchtig gevoel in het interieur. Elk van de twaalf suites is uniek ingericht en het restaurant serveert uitstekende lokale gerechten.

Dit verblijf is een rustige en elegante plek, perfect als je wat tijd wilt doorbrengen aan de kuststreek van het eiland, wat verder weg van het binnenland. Van hieruit is het wat verder rijden naar de archeologische site van Chichen Itza (zo’n tweetal uur), maar in de buurt van Posada Yum Kin vind je tal van andere tempels die zeker evenveel de moeite waard zijn om te bewonderen. De kamerprijs voor twee personen bedraagt in dit hotel zo’n €92 voor één nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Posada Yum Kin Tulum

© Posada Yum Kin

Chichen Itza tickets

Wil je liever dat alles voor jou wordt geregeld? Of heb je gewoon geen zin om veel te regelen tijdens je reis naar Mexico? Boek dan je tickets al online. Zo ben je ook nog eens zeker dat de tickets niet zijn uitverkocht.

» Alle tours en excursies naar Chichen Itza

 

Reizen naar Mexico

Lijkt Mexico met zijn prachtige stranden, uitzonderlijk mooie natuur en geweldige cultuur je een droomvakantie? Kijk dan eens naar deze aanbiedingen:

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>