22 juni, 2019

Chichen Itza bezoeken

De zeven wereldwonderen blijven talloze reizigers tot de verbeelding spreken. Van heinde en verre trekt men naar onder meer Rome en Peru om toch maar een glimp op te vangen van deze opmerkelijke constructies. Een ander wereldwonder dat tot de verbeelding spreekt is de Chichen Itza. Deze status brengt twee zaken met zich mee: er zijn veel bezoekers maar het is vooral ontzettend mooi om te bezoeken.

 


chichen itza beklimmen

Even poseren voor de Chichen Itza. Je staat immers niet elke dag voor een wereldwonder!

Een archeologische parel

Chichen Itza is de meest bezochte archeologische site van Mexico en daarom is het niet verwonderlijk dat het (sinds 1988) deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed. Allereerst moet je weten dat Chichen Itza niet één tempel is, maar een geheel tempelcomplex. Het wereldwonder waarmee de meeste mensen de naam mee associëren is de piramide van Kukulcan. Het is de best bewaarde historische site uit het Yucatán Maya tijdperk, voor wie het gedurende meer dan 1000 jaar een bedevaartoord was.

Maar tegelijk een bron van gruwel

Hoewel Chichen Itza uit een heel aantal tempels bestaat, zijn de meeste toeristen enkel geïnteresseerd in de piramide van Kukulcan. Deze wordt ook wel El Castillo genoemd en is een trappiramide met helemaal bovenaan een tempel. Let op, hoe uitnodigend het ook is, Chichen Itza beklimmen is uit den boze. Een Amerikaanse vrouw viel in 2006 hiervan te pletter, dus denk twee keer na vooraleer je het toch zou proberen. Het kan je bovendien een serieuze straf opleveren. De Amerikaanse was echter bijlange niet de eerste die hier haar dood vond. Tijdens het Maya tijdperk werden hier heel wat mensen geofferd om de goden gunstig te stemmen. 

Chichen Itza wereldwonder

Chichen Itza is een gigantisch domein. Veel meer dus dan die ene tempel!

Maar ook een opmerkelijk staaltje bouwkunde

Naast machtssymbool is de Kukulcan ook een echte kalender: de 365 trappen staan voor de dagen van het jaar. Tijdens de nachtevening van de herfst en lente, werpt de zon een schaduw op de trappen die dan de vorm aanneemt van een slang die naar beneden klimt. Een opmerkelijk spektakel en heel vernuftig, zeker als je denkt dat deze piramide al zo lang geleden werd gebouwd. 

Wat valt er verder te beleven in Chichen Itza?

Chichen Itza is meer dan alleen maar de piramide van Kukulcan. Een andere blikvanger is El Caracol, een observatorium avant la lettre. Ook de Cenote Sagrado (Heilige Cenote) is je aandacht en bezoek waard: een poel die door de Maya’s gebruikt werd om offers te brengen. De slachtoffers (vaak kinderen) werden meestal eerst gedood alvorens ze in het water werden geworpen. Op een zestal kilometer van Chichen Itza vind je nog een andere cenote: deze van Ik Kil, waar nu zelfs in gezwommen kan worden.
Als het nog iets luguberder mag, kan je in Chichen Itza ook de Tzompantli bezoeken: een rek waar de schedels van deze offers tentoon gespreid werden. Waar je vroeger de schedels nog kon zien, zie je nu enkel gebeeldhouwde afbeeldingen. Verder mag je ook zeker de tempel van de jaguars en deze van de krijgers niet missen. Neem dus zeker je tijd om al deze geweldige bouwwerken te bewonderen.

cenote sagrado chichen itza

De Cenote Sagrado, ooit een gruwelijke offerplaats op het domein van Chichen Itza.

Hoe Chichen Itza te bereiken?

Vanuit Cancun
De meeste reizigers bezoeken Chichen Itza als een dagtrip vanuit Cancun (€30 à €50 per persoon). Bij deze dagtrips word je in je accommodatie opgehaald en vervolgens drie uur vervoerd tot je Chichen Itza gaat bezoeken.
Daar wacht een gids je groep op, en vervolgens krijg je ook nog wat vrije tijd om het domein te verkennen.
Na afloop van je bezoek aan dit wereldwonder ga je iets eten, bezoek je bijna altijd nog een cenote (ondergronds meer) waar je even kan in verfrissen en vaak sluit je de dag af met een bezoek aan een kleinere Mexicaanse stad.

Je kan vanuit Cancun ook zelf je uitstap regelen met het openbaar vervoer. Met een snelle bus die er drie uur over doet, betaal je tien euro voor een kaartje (enkele reis). Je kan er ook een uurtje langer over doen en dan betaal je iets meer dan zes euro. Meer informatie vind je op www.ado.com.mx.

Vanuit Merida
Merida is een andere grote stad die iets dichter (120 kilometer) bij dit wereldwonder ligt. Je doet er maar half zolang over om het te bereiken als vanuit Cancun.
Met een georganiseerde tour betaal je ongeveer hetzelfde als vanuit Cancun. Zelf je trip regelen kost het goedkoopst. Buskaartjes kosten tussen de zes en zeven euro voor een enkele reis.

Vergeet niet dat je naast je buskaartje ook nog tickets voor Chichen Itza moet kopen. Deze kosten rond de elf euro per persoon, waarbij een deel naar het INAH (een overheidsinstantie die de site onderhoudt) gaat. Je mag hier gratis foto’s nemen, maar als je wil filmen moet je wel 2 euro extra betalen.

chichen itza bezoeken

Er wordt goed aan de toeristen gedacht op dit domein! Verspreid over het maya terrein vind je heel wat leuke souvenirs terug.

Tips voor Chichen Itza te bezoeken

  • Chichen Itza is elke dag open van 9u tot 17u.
  • De meeste tourbussen komen rond 10-11u in de ochtend aan. Als je dus foto’s wil maken van dit wereldwonder zonder al te veel toeristen in beeld, kom je best vroeg in de morgen (al om 9u).
  • Je kan ook ter plaatse privé-tours boeken (vanaf zestien euro).
  • Vergeet je zonnecrème niet want zeker tijdens de zomer kan het ontzettend heet worden!
  • Vaak kan je ‘s avonds genieten van een spectaculaire lichtshow. Om zeker te zijn dat het doorgaat kijk je wel best even alle info na op de officiële website.
chichen itza mexico Cancun

Eén ding is zeker… Een bezoek aan Chichen Itza vergeet je nooit meer!

Chichen Itza tickets

Wil je liever dat alles voor jou wordt geregeld? Of heb je gewoon geen zin om veel te regelen tijdens je reis naar Mexico? Boek dan je tickets al online. Zo ben je ook nog eens zeker dat de tickets niet zijn uitverkocht.

 

» Alle tours en excursies naar Chichen Itza

 

Reizen naar Mexico

Lijkt Mexico met zijn prachtige stranden, uitzonderlijk mooie natuur en geweldige cultuur je een droomvakantie? Kijk dan eens naar deze aanbiedingen:

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CheckOutSam: Reisblog met reistips voor over de hele wereld!
WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!