Citytrip Krakau

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 25 juni, 2020

Met mijn grote rugzak trok ik rond tien uur 's ochtens naar het centrale station. Vandaag begon ik met mijn kleine rondreis door Polen!
Aangezien ik nog tweehonderd Tsjechische kronen over had, besloot ik om die te spenderen aan een lekker, gezond ontbijt. Een menu van de burger king.
Van Praag zou ik eerst tot Bohumín reizen (een stad op de grens met Polen) en van daaruit zou ik overstappen op een bus die me bij mijn hotel in Krakau zou gaan afzetten.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (2 votes)
Aangekomen in Krakau!

Aangekomen in Krakau!

Trein van Praag naar Krakau

De trein van Leo Express was verrassend comfortabel. Voor net geen vijftien euro kreeg ik een volledig compartiment voor mezelf, onbeperkt (snel!) internet en ongelooflijk vriendelijke treinconducteurs.
Spijtig genoeg had de trein zo’n veertig minuten vertraging, waardoor ik mijn bus naar Krakau zou missen. Of dat dacht ik toch… Want het bedrijf had speciaal voor iedereen die op deze trein zat een extra bus ingelegd, waardoor we niet eens langer moesten wachten.

Eens we op het kleine station van Bohumín op de Tsjechische grens aankwamen, werden we begroet door de vriendelijke crew van de bus die ons de laatste kilometers verder zou brengen.
Op de bus kregen we bovendien nog gratis koffie, een frisdrankje en een flesje water terwijl we op de ingebouwde tv’tjes naar onze favoriete films en tv-series konden kijken.
De NMBS kan er nog wat van leren!

Met een half uurtje vertraging kon ik rond zes uur ‘s avonds eindelijk beginnen aan mijn citytrip in Krakau. Ongeveer 520 km ten oosten van Praag.
Het busstation ligt achter Kraków Glówny (het centrale treinstation) en daardoor vond ik niet meteen m’n weg, maar eens ik aan kwam in het centrum van Krakau schrok ik wel een beetje. Ik had Polen een pak minder… Aangenaam verwacht!
Ik was duidelijk veel te snel tot conclusies gesprongen, want de stad leek op het eerste zicht erg modern en fijn om in te vertoeven.

Op ongeveer een kwartiertje lopen kwam ik aan in mijn jeugdherberg, het Benedikt Hostel.
Het was een beetje verouderd, vrij klein –maar daardoor ook aangenaam omdat er niet té veel mensen waren– maar het grootste voordeel was dat het vlak tegen het oude stadscentrum lag.

Enkele bezienswaardigheden van de oude binnenstad in Krakau.

Enkele bezienswaardigheden van de oude binnenstad in Krakau.

Bezienswaardigheden spotten in oud Krakau

Tijdens mijn lange rit naar Krakau had ik al heel wat kunnen opzoeken over de dingen om te doen in Krakau. Dat moest ook, want eigenlijk had ik maar één dag gerekend om de stad zelf te verkennen. De overige dagen zou ik vooral spenderen aan excursies naar rondom liggende bezienswaardigheden en monumenten in Krakau. Denk daarbij aan een excursie naar Auschwitz-Birkenau en de Wieliczka zoutmijnen.

Doordat mijn goedkope hotel in Krakau zo centraal lag hoefde ik niet ver te stappen om de meeste monumenten en bezienswaardigheden te kunnen zien. Het meeste moois lag immers vlakbij: in het oude stadscentrum.

De toegangspoorten, de charmante gebouwen, de prachtige kerken, de toffe sfeer, … Ja, Krakau is echt een toffe stad om te bezoeken!
De kerk van de maagd Maria is echt prachtig en niet te missen als je in deze Poolse stad verblijft. Ze staat op het centrale plein van Krakau en is gigantisch hoog. Vanbuiten is ze al heel mooi, maar eens je binnengaat is ze nog véél indrukwekkender. Eigenlijk wordt er gevraagd dat alleen mensen binnen gaan als ze willen bidden, maar als toerist heb je toch ook recht op een inkijk in deze mooie kerk, of niet soms?! Foto’s maken zijn -uiteraard- verboden, maar het gaat hier echt om een unieke, prachtige kerk met heel veel kleuren en overdadige versieringen.

Rechtover de kerk die boven de stad uittorent vind je ook de lakenhallen (Sukiennice). Een mooi gebouw waar je vanbinnen ook een permanente markt kunt bezichtigen. Aangezien kerstmis niet meer veraf is werd alles al in kerstsferen gebracht en dat is natuurlijk altijd gezellig!

Eigenlijk zijn alle mooiste dingen te zien in het oude deel van Krakau, binnen de groene muren van het Planty stadspark.

Eigenlijk zijn alle mooiste dingen te zien in het oude deel van Krakau, binnen de groene muren van het Planty stadspark.

Wawel kasteel van Krakau

Na de kleine en minder kleine straatjes van het oude centrum te hebben afgestapt, stapte ik verder door het Planty Park. De groene long van Krakau die het volledige historische stadscentrum omringt. Al gauw kwam ik zo uit bij het Wawel kasteel. Langs het water krijg je een prachtig zicht op dit gigantische fort, dus zak zeker eens af naar de gezellige wandel- en fietspaden rond het kasteel.

Hier zie je ook het standbeeld van ‘Smok’. Een draak uit de folklore van Krakau. Als je even wacht zie je hem misschien vuur spuwen!
Als je nog een eindje blijft verder stappen kom je zo terecht aan de ingang van het Wawel kasteel. Verspreid over dit gigantische domein vind je enkele hele mooie gebouwen binnen de kasteelmuren. Eentje daarvan is de Wawel kathedraal. Prachtig vanbuiten, maar vanbinnen pas echt fenomenaal. Zoals in de meeste kerken in Krakau mag je ook hier geen foto’s maken, maar ik kan je vertellen dat deze kerk niet hoeft onder te doen voor een kerk van het Vaticaan!
Overdadige gouden en zilveren werken, marmeren beelden en prachtige glasramen. De kathedraal staat propvol met kunst- en religieuze werken.
Deze kerk heeft duidelijk veel offers ontvangen tijdens zijn bijna 700-jarige bestaan!

Op het domein vind je ook nog enkele musea en de koninklijke tuinen, allemaal zeker een bezoek waard!

Het Wawel Kasteel in Krakau.

Het Wawel Kasteel in Krakau.

De kathedraal binnenin de kasteelmuren. Mooi vanbuiten, maar echt spectaculair wordt het pas eens je binnen bent.

De kathedraal binnenin de kasteelmuren. Mooi vanbuiten, maar echt spectaculair wordt het pas eens je binnen bent.

Joodse buurt (Kazimierz)

In Polen woonden vroeger (en nu nog steeds) heel wat joden. Net buiten het oude stadscentrum vind je nog één van die grote joodse buurten terug: het Kazimierz.
Tijdens de wereldoorlog speelden zich hier wat gruwelijkheden af waar je meer over leert als je Auswitch gaat bezoeken, maar gelukkig zijn er ook heel wat mooie verhalen over te vertellen.

Voor ik deze joodse wijk verder ging vertellen, besloot ik om eerst wat te gaan eten. Via TripAdvisor had ik gezien dat het nummer één gewaardeerde restaurant zich in deze buurt bevond en aangezien alles in Polen toch echt wel goedkoop was, besloot ik om mezelf eens in de watten te leggen.
In het Starka restaurant at ik koteletten, gevuld met gedroogde abrikozen, een heerlijk sausje, lekkere aardappelen en fenomenaal lekker gestoofde groentes. Als dessert at ik een crême brulée en als extra toetje kreeg ik nog een glaasje eigenbereide vodka van het huis. De totaalprijs: dertien euro.
Zeker een aanrader, want ook de volgende dag ging ik terug en genoot ik er van nog meer lekkers!

Doorheen de joodse buurt zie je niet heel veel meer van de akelige geschiedenis. Maar sommige gebouwen zien er akelig grijs en grauw uit en stammen duidelijk af uit een grimmiger tijdperk…

Wil je heerlijk lunchen of dineren? Ga dan zeker langs bij het Starka restaurant in de joodse buurt van Krakau!Wil je heerlijk lunchen of dineren? Ga dan zeker langs bij het Starka restaurant in de joodse buurt van Krakau!

Wil je heerlijk lunchen of dineren? Ga dan zeker langs bij het Starka restaurant in de joodse buurt van Krakau!

Oskar Schindler’s fabriek

Eén van die mooie joodse verhalen is bijvoorbeeld het leven van Oskar Schindler.
Als je de film ‘Schindlers list’ al zag, weet je vast hoe alles is gelopen. (heel kort: hij hielp duizenden joden om niet in concentratiekampen terecht te komen) De man zijn fabriek bevond zich in Krakau en die kan je nu bezoeken. Eigenlijk gaat het museum verrassend weinig over de man zelf, maar vooral over de gruweldaden die tegen de joden werden gepleegd door Nazi-Duitsland en zijn volgers. Voor mij persoonlijk was het één van de meest leerzame activiteiten in Krakau.

Eén tentoonstelling die ik toch wel aangrijpend vond was de ruimte waar het ‘joden ghetto’ werd nagebouwd. De ruimte is erg donker en omwald door hoge muren in de vorm van grafzerken.
Een brief van een joods meisje bracht meer verduidelijking: ‘Op één nacht werd de muur van het joodse getto gebouwd. Het was de bedoeling om alle joden van Krakau in deze omgeving onder te brengen. De muur werd opzettelijk zo gemaakt dat het op een grafsteen leek. Alsof ze wouden zeggen: hier kom je nooit meer uit.

In de rest van het museum vind je heel wat foto’s, brieven en verschrikkelijke taferelen die ons er aan moeten doen herinneren dat dit echt nooit meer kan.

Met een brok in mijn keel door het zien van al dit leed stapte ik terug naar mijn hostel, benieuwd naar hoe ik me morgen zou voelen. Ik zou immers Auschwitz bezoeken. Het grootste concentratie- en vernietigingskamp van tijdens de tweede wereldoorlog.

Een nagebootse muur van het 'Krakau Ghetto' in de voormalige fabriek van Oskar Schindler.

Een nagebootse muur van het ‘Krakau Ghetto’ in de voormalige fabriek van Oskar Schindler.

Meer inspiratie nodig voor Polen?

Polen is een land met heel wat diversiteit! Naast prachtige steden zoals Krakau en Warschau, kan je hier ook een prachtige rondreis plannen. Zeker als je van bergen, meren en kustgebieden houdt zit je hier goed.

De Poolse dienst van toerisme maakte vijf heel korte filmpjes om de diversiteit van hun land aan te kaarten. Kijk je even mee?

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (2 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>