10 juni, 2020

Reis door Oost-Europa: Citytrip Praag

We zijn november en dat betekent dat het stilletjesaan frisser wordt en dat de zon algauw sneller ondergaat. Zelf hou ik het meest van snikhete temperaturen, maar ik betrap me er zelf ieder jaar weer op dat de koudere regionen mij ook wel kunnen charmeren.
Vorig jaar begon mijn winterreis in Stockholm en eindigde ik die in schoonheid in het prachtige Ijsland.
Dit jaar begin ik in oostelijke richting en ga ik stilletjesaan naar het noorden. Ik begin met een citytrip naar Praag.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

Het uitzicht van het kasteel van Praag. Het zijn nogal wat trappen maar het is zeker de moeite waard!

Het uitzicht van het kasteel van Praag. Het zijn nogal wat trappen maar het is zeker de moeite waard!

Het prachtige Praag

Het regent en het stormt in België. Mensen verklaren me gek wanneer ze horen dat ik naar Tsjechië ga. “Het is daar nóg veel kouder! Zou je geen warmere bestemming kiezen?” – Als ik eerlijk ben is het net dat gure weer en de duisternis dat me zo aantrekt!

Na net iets langer dan een uurtje vliegen land ik op de luchthaven van Praag. Via Getyourguide regelde ik mijn luchthaventransport (€9 enkele rit) en binnen een half uur sta ik voor de deur van mijn hostel.
Het Chili hostel ligt vlak tegen het oude centrum van Praag en kost maar €5 per nacht. Spotgoedkoop! Zeker voor Europese normen.

Het is nog maar net middag en ik sta al met mijn voetjes in één van de mooiste steden van Europa. Wat is het toch heerlijk om in zo’n snel tempo van hier naar daar te reizen!

Met mijn camera in de aanslag, google maps op mijn telefoon en een big smile vertrek ik. Tijdens de rit van de luchthaven naar het hostel kon ik al enkele bezienswaardigheden van Praag zien. Ongelooflijk hoe mooi de stad is. Ik ben duidelijk niet de enige die dat denkt. Hordes toeristen schuifelen voorbij wanneer ik langs enkele toeristische attracties rijd.

De 'Trdlo', een overheerlijk dessert die je móét uitproberen als je in Praag op bezoek bent!

De ‘Trdlo’, een overheerlijk dessert die je móét uitproberen als je in Praag op bezoek bent!

Bezienswaardigheden van Praag

Op vijfhonderd meter van mijn hostel ligt al meteen het eerste monument dat ik vandaag bewonder. Heel wat mensen hebben geen idee dat ze er onderdoor lopen, maar enkele meters hoger hangt een suïcidale Sigmund Freud te bengelen.
Het grappige standbeeld zorgde in het verleden voor heel wat angstige telefoontjes naar de hulplijnen. Je wandelt immers niet elke dag onder een schommelende geleerde…

Terwijl ik naar de oude stad wandel zie ik al heel wat onbekende bezienswaardigheden. De kleine, schattige kerkjes zijn best uniek. Voor mij zien ze er een beetje uit als een mix tussen Russische en Europese architectuur. Zo herken ik meteen Duitse en Franse invloeden, maar de gebolde, felgekleurde koepels doen me meer denken aan de Orthodoxe Russen.
Ik wandel naar het historische centrum van Praag en zoete geuren brengen me naar een marktje in de buurt. Aan de gezellige kraampjes wordt dé Praagse specialiteit verkocht. De ‘trdlo’.
Het is misschien wel de oorspronkelijke donut, want net zoals het Amerikaanse gebakje gaat het hier om een zeemzoete lekkernij met in het midden een groot gat. Persoonlijk vind ik de trdlo nét iets lekkerder dan de donut. Het smaakt een beetje naar een wafel maar dan… anders!
Als je in Praag (of Tsjechië) bent, moet je dit dessert zeker eens uitproberen!

Het prachtige plein van de oude stad krioelt met toeristen. De mooie kerkjes en de bijzondere klok trekken heel wat kijklustigen. Deze klok is de oudste nog werkende astronomische klok ter wereld. Ieder uur voert de klok een klein stukje op, dus wees zeker op tijd!

De Karlsbrug van Praag. Heerlijk om op te lopen, heerlijk om naar te kijken.

De Karlsbrug van Praag. Heerlijk om op te lopen, heerlijk om naar te kijken.

De Karelsbrug

Bijna net zo populair als het oude stadscentrum is de Karelsbrug of de Karluv most. Een prachtige, middeleeuwse brug die je een fenomenaal mooi uitzicht over de stad geeft. Ze verbindt het oude stadsdeel met het kasteel van Praag.
Op de boordevolle brug zijn geen auto’s toegelaten, je kan dus gezellig flaneren terwijl je de vele artiesten bewondert.

Aan de andere kant van de brug vind je het majestueuze kasteel van Praag. Nu ja… Je moet eerst wel flink klimmen, want het kasteel ligt strategisch op een hoger punt van de stad.
Wees bereid om er even aan te schuiven, want je wordt streng gecontroleerd voor je het paleis binnen mag. Gelukkig is het kasteel van Praag volledig gratis, met uitzondering van bepaalde musea en attracties binnen het kasteel.
Persoonlijk vond ik het niet de moeite om extra te betalen om sommige kerkjes of weggetjes in het kasteel ook nog te kunnen bekijken. Er is al zó veel te zien dat je dat geld beter houdt voor enkele andere uitstapjes.

Eentje daarvan is bijvoorbeeld het Strahov Klooster. Op vijf minuutjes stappen van de hoofdingang van het kasteel vind je een klein kerkje. De buitenkant is niet heel spectaculair, maar vanbinnen is het dat des te meer. Voor 100 Tsjechische Kronen (€4) mag je binnen met je fototoestel. Op de tweede verdieping vind je waar het allemaal om gaat: een prachtige bibliotheek.
Zoals zo vaak bij kerkelijke aangelegenheden is het misschien zelf een beetje decadent te noemen… De prachtige zaal is versierd met prachtig parket, majestueuze boekenkasten en fenomenale muur- en plafondschilderingen. Als je de gang doorloopt –daarin staan ook heel wat historische objecten die het bekijken waard zijn– kom je in de tweede zaal terecht. Nog zo’n kleine bibliotheek met ongelooflijk mooie versieringen en een uiterst waardevolle collectie aan boeken.

Heel lang moet je niet in het klooster blijven, maar ik raad wel aan om even langs te gaan. De bibliotheek is écht prachtig!

Het Strahov Klooster (Strahov Monastery). Je krijgt meteen zin om een boek te lezen!

Het Strahov Klooster (Strahov Monastery). Je krijgt meteen zin om een boek te lezen!

Wie regelmatig mijn blogs leest, weet dat ik het altijd leuk vind om een stad vanboven te kunnen zien. Soms betekent dat een stevige klim en dat is in Praag niet anders… Een koppel pijnlijke kuiten later arriveer ik aan Petrin, een monument dat me een beetje doet denken aan de Eifeltoren.
Van hieruit krijg je een subliem uitzicht over de Tsjechische hoofdstad, maar als je nog nét iets hoger wilt klimmen kan je de toren ook opklauteren.

Het begint ondertussen al te schemeren en dus wordt het stilletjesaan tijd om terug af te dalen. Ik heb immers nog enkele kilometers te gaan tot ik terug in mijn hostel aankom. Onderweg maak ik nog een kleine omweg naar de Lennon Wall en het Dancing House.

Een volledige dag non-stop sightseeing kan vermoeiend zijn en eens ik terug in mijn jeugdherberg ben, plof ik vermoeid maar tevreden neer op bed.
Na een kleine rustpauze trek ik de duistere stad in en vul mijn maag met het lekkere eten uit Praag.
Morgen doe ik iets rustiger aan, want overmorgen trekt ik alweer naar mijn tweede bestemming in Tsjechië: Kutna Hora.

De uitgang van het kasteel van Praag.

De uitgang van het kasteel van Praag.

Enkele foto's die ik maakte tijdens mijn citytrip door Praag.

Enkele foto’s die ik maakte tijdens mijn citytrip door Praag.

 

 

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!