2 juni, 2020

Citytrip Vilnius

Ik kon maar inchecken in mijn volgende hostel vanaf twee uur 's middags, en dus zat ik al van negen uur 's morgens af te tellen tot ik dit verschrikkelijke 'five euro hostel Vilnius' kon verlaten.
Om elf uur kon ik me niet langer bedwingen en besloot ik om adieu te zeggen tegen dit opleidingskamp voor USSR soldaten.

Jamaika Hostel Vilnius

Met gekruiste vingers en twintig schietgebedjes later kwam ik aan in het Jamaika hostel van Vilnius. De vriendelijke receptionist was toch al een goed voorteken… Veel van mijn mede backpackers houden niet zo van sneeuw denk ik, want er was bijna niemand in het hostel. Goed voor mij, want ik kon onmiddellijk inchecken.
Wanneer ik naar boven stapte zag ik dat het gelukkig een gigantische verbetering was in vergelijking met de vorige herberg!
De ruime kamer was héérlijk warm, modern en er was maar één medereiziger in mijn kamer. Ik kon me niet inhouden en schaterde het uit van het lachen. Wat een verschil met mijn vorige jeugdherberg!
Een hostel hoeft niet luxueus te zijn, maar een beetje sfeer, leuke medereizigers en warmte is toch echt wel het minste waar ik op hoop!

De matras was comfortabel, er was een uitgebreide keuken met heel wat potten en pannen en de toiletten en douches waren erg netjes. Bovendien ging het internet vlot en kon ik dus zonder problemen opzoeken wat ik vandaag dan eindelijk zou gaan bezoeken… Want nu werd het toch hoog tijd om de hoofdstad van Litouwen te gaan verkennen!

Het interieur van de Sint-Casimir kerk in Vilnius.

Het interieur van de Sint-Casimir kerk in Vilnius.

Citytrip Vilnius: op verkenning!

Het was al middag geworden en ik had nu nog steeds niets gezien. Het werd dus hoog tijd om eens een kijkje te nemen in de kleine hoofdstad van Litouwen. Hier vind je immers veel van de mooiste bezienswaardigheden van Vilnius.
Tijdens mijn zoektocht naar dingen om te doen en attracties was het me al opgevallen dat er heel wat kerkjes tussen de aanbevelingen zaten. Niet zo vreemd, want ze waren allemaal mooi. Maar eens ik buiten kwam was er geen enkel moment waar ik geen kerkje of religieus gebouw in mijn vizier kreeg.

Vilnius wordt door sommigen ook passend de stad van de kerkjes bijgenaamd.
Orthodoxe kerken, katholieke kerken, christelijke kerken, protestantse kerken, … Volgens mij heb je hier voor iedereen wel een gebedsplek!

Het interieur van de St. Casimir kerk is prachtig. Van buiten is de kerk best mooi, maar zeker niet spectaculair te noemen. Vanbinnen daarentegen is het gebouw overdadig versierd. In het midden van de kerk ligt een glazen koffer waarin je drie paar benen ziet liggen met aan hun voeten statige pantoffels. De rest van het lichaam is bedekt met een doek. Ik vroeg me af of het poppen zijn of echte overblijfselen… Luguber!
Het altaar is uitzonderlijk mooi. Een fel groen, versierd met heel wat goud-, zilver- en bronskleurige voorwerpen siert de kerk dan ook op een unieke manier.

Terwijl ik naar de volgende kerk loop -de St. Anne’s kerk- kom ik in een steegje uit waar les wordt gegeven aan de lagere school. Wanneer ik zie dat er een non voor de klas staat schrik ik wel even. Ik had nooit gedacht dat Litouwen nog zo’n diepgelovig land was! Met zo veel kerkjes kan dat natuurlijk bijna niet anders…
Iets verderop is een klein straatje waar de pastelkleurige muren zijn versierd met allerlei kleine kunstwerkjes. De schilderijtjes en mozaiëken komen van artiesten van uit de wereld. Je zou dus best kunnen zeggen dat dit een klein beetje een wereldstad is!

Een eindje verder lopen -en heel wat kleinere kerkjes daartussen- ligt de St. Anne’s kerk. Meer een kathedraal dan een kerk in mijn ogen. De mooie torens zijn versierd met heel wat tierlantijntjes en spreken me zeker aan. Spijtig genoeg is de kerk vandaag gesloten en kan ik ze niet bezoeken…

De Sint-Anne kerk in Vilnius. Een van de mooiste kerken uit de Litouwse hoofdstad!

De Sint-Anne kerk in Vilnius. Een van de mooiste kerken uit de Litouwse hoofdstad!

De Gediminas toren en de drie kruisen

Het grootste deel van mijn tocht door de kleine stad bracht ik door rond de Gedinimas toren. De enige toren die overblijft van het vroegere Gedinimas fort, dat vroeger statig boven Vilnius uittorende.
De toren zelf is misschien niet spectaculair, maar zeker wel een bezoek waard. Van deze hoogte krijg je immers een erg mooi uitzicht over Vilnius. En met de besneeuwde daken lijkt de stad nog mooier dan anders!

Van hieruit kan je ook de drie kruisen (Trys kryziai – three crosses) bewonderen. Drie grote, witte kruisen die aan de overkant van de toren staan. Op de tegenoverliggende heuvel.

Nadat ik de besneeuwde heuvel afstapte (lees: afgleed) ploeterde ik door de verse pakken sneeuw naar de kathedraal van Vilnius. Een gigantische kerk (volgens mij de grootste in Wilna) die vlak voor de toren stond. Mooi om te zien, maar ik moet eerlijk zijn dat mijn aandacht al snel naar rechts verschoof. Daar stond immers een erg grote kerstboom met daarrond een gezellig kerstmarktje.
De zoete, lekkere geuren die uit deze kleine houten hutjes opsteeg was te lekker om te negeren en al gauw schrokte ik enkele lekkere poffertjes op.
Het is nog bijlange geen kerst, maar zo voelt het wel al! Zeker met al die sneeuw!

De drie kruisen met recht daar tegenover de Gediminas toren. Van op deze heuveltop krijg je een mooi uitzicht over de stad.

De drie kruisen met recht daar tegenover de Gediminas toren. Van op deze heuveltop krijg je een mooi uitzicht over de stad.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam