Citytrip Warschau

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 02 juni, 2020

Nadat ik gepekeld uit de zoutmijn van Krakau was herrezen, besloot ik om mijn laatste dag rustig af te sluiten... Of dat was toch mijn plan. Aangezien het vrijdagavond was, waren er heel wat nieuwe backpackers (lees: feestbeesten) in het hostel aangekomen. Enkele Poolse jongens hun drang om te partyen werkte aanstekelijk en dus besloot ik om met hen mee te gaan. Polen kunnen er wat van! Twee flessen vodka (spotgoedkoop en toch goede kwaliteit! - geen kater!) en nog wat andere drankjes later stonden we van het Poolse nachtleven te genieten. Mijn voornemen om ten laatste om twee à drie uur 's nachts terug te keren was natuurlijk volstrekte onzin en rond zeven uur lag ik in m'n bed.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (1 vote)
Het museum van wetenschap en cultuur, een van de bekendste gebouwen uit Warschau. Ooit geschonken door Stalin!Het museum van wetenschap en cultuur, een van de bekendste gebouwen uit Warschau. Ooit geschonken door Stalin!

Het museum van wetenschap en cultuur, een van de bekendste gebouwen uit Warschau. Ooit geschonken door Stalin!

Krakau naar Warschau!

Eén uur sliep ik, maar verrassend genoeg was ik best fris. Klagen deed ik niet, want als ik eerlijk ben was het een van de tofste bendes met wie ik al gefeest had tijdens mijn vele reizen. Krakau, je bent een heerlijke stad! Maar nu is het tijd om verder te gaan naar de hoofdstad van het Poolse rijk: Warschau.

Met een comfortabele trein was ik op ongeveer twee uur daar. Of het een mooi uitzicht was kan ik je niet vertellen, want mijn ogen waren bijna twee uur lang toegeknepen om toch nog een ietsiepietsie meer slaap te krijgen voor ik Warsaw ging verkennen.

De trein kostte me 42 Poolse zloti, voor ons is dat ongeveer tien euro.

Het lijkt wel iets Pools te zijn, want in Krakau was het net hetzelfde: de centrale treinstations zijn GI-GAN-TISCH groot! Naast de treinsporen en een busstation vind je er ook altijd een groot shopping center aan. Als je geen geld wilt uitgeven loop je dus maar beter snel door!

Wanneer ik dan eindelijk m’n weg had gevonden uit dit doolhof, kwam ik bovengronds piepen en kon ik meteen het meest bekende bouwwerk van Warschau zien: het paleis van cultuur en wetenschappen. Dit hoge gebouw werd opgericht toen Polen nog onder communistische heerschappij gevangen zat en dat communisme zie je heel duidelijk in de bouwstijl van deze toren!
Stalin had besloten om de Polen een cadeautje te geven en ze mochten zelf kiezen wat het zou worden: een monumentaal gebouw óf een ondergrondse metro. De Polen waren duidelijk toch wel wat ijdel en ze besloten om hun platgebombardeerde stad (wereldoorlog twee!) op te kalefateren met een statige, communistische skyscraper: het Jozef Stalin-paleis.

Heerlijk hostel!

Het hostel was niet heel dichtbij, maar zweten doe je gelukkig niet zo snel in koude temperaturen! Na een kwartiertje wandelen belde ik aan bij het Chillout hostel in Warsaw.
Drie verdiepingen hoog –als je niet hebt geslapen zijn trappen echt dodelijk voor je benen!– en ik kon eindelijk mijn veel te zware rugzak van m’n rug gooien.

Ik keek rond en zag meteen dat het goed was. De gemeenschappelijke ruimte was op en top gezellig, was prachtig ingericht, had comfortabele sofa’s en een kraaknette, van-alles-voorziene keuken.

Voor minder dan tien euro per nacht snapte ik niet hoe ze zoiets konden klaarspelen, maar goed… Ik was dus zeker tevreden!
De kamers waren iets minder modern, maar zo lang de bedden maar comfortabel zijn trek ik me daar niet te veel van aan. Hier hoef je immers alleen maar je ogen toe te doen!

Het monument voor de helden van het ghetto van Warschau, vlak voor het POLIN museum.

Het monument voor de helden van het ghetto van Warschau, vlak voor het POLIN museum.

Wat te doen in Warschau?

De avond voordien –nog voor ik me lichtjes had geïntoxiceerd– had ik gelukkig al opgezocht wat ik absoluut wou zien tijdens mijn citytrip naar Warschau.
Het paleis van wetenschap en cultuur had ik al een beetje gezien, maar ik moest natuurlijk wel nog van dichtbij gaan inspecteren.
In dit Stalinistische gebouw is er -uiteraard- een museum te bezichtigen. Bovendien krijg je een ongeëvenaard uitzicht van boven de stad als je een ticket koopt tot de bovenste verdieping. Het is altijd leuk om een stad van boven te kunnen aanschouwen!

Prachtige, historische en culturele gebouwen vind je in Warschau niet in grote aantallen. Dat komt doordat de stad helemaal werd platgebombardeerd door de Duitsers als vergelding voor hun tegendraadsheid tijdens de opstand van Warschau.
Musea en gedenkplaatsen zijn er daarentegen wel héél veel. Je zou bijna kunnen zeggen dat je er eentje kan vinden op iedere straathoek!

De mooiste monumenten vond ik persoonlijk het monument voor de soldaten van de opstand van Warschauhet joodse Ghetto monumenthet monument van de onbekende soldaat en nog heel wat standbeelden her en der verspreid over de stad. Er is ook nog één plekje waar je een overblijfsel van de muur die rond het joodse ghetto werd gebouwd nog kan bekijken (Zlota 60).
Voor alle musea te gaan bezoeken had ik geen tijd (en eerlijk gezegd ook geen zin), maar het paleis van wetenschap en cultuur, het copernicus museum, het Chopin museum (Frederyka Chopina), het POLIN (Joods museum van Warschau), het Gestapo hoofdkwartier, het NEON museum (leuk toch, een museum over lichtreclames en alles wat met neon te maken heeft?!), het museum van de opstand van Warschau en het PRL museum zijn allemaal de moeite waard.
Zelf bezocht ik het Chopin museum, het PRL museum (een erg klein museum waar je ziet hoe communistische huizen in de PRL -Poolse Communistische Republiek- werden ingericht.) en het museum van de opstand van Warschau.

Het Barbakan Warszawski in Stare Miasto.

Het Barbakan Warszawski in Stare Miasto.

Stare Miasto

Van voor wereldoorlog twee vind je nog nauwelijks gebouwen of overblijfselen in Warschau terug. Zelf het oude stadscentrum (Stare Miasto) is helemaal niet zo oud als het lijkt te zijn!
Doordat de Duitse nazi’s de hele stad hadden neer gekegeld was het prachtige oude centrum van Warschau helemaal verdwenen.
Gelukkig waren er heel wat schilderijen gemaakt die de grandeur van dit fijne stadje hadden opgetekend. Dit en de herinneringen van de overlevenden zorgden er voor dat enkele tientallen jaren na de oorlog de stad alweer opnieuw was gebouwd, bijna net zo mooi als ze oorspronkelijk ooit was.

De majestueuze gebouwen hebben prachtige gevels in pastelkleurige tinten, heel vaak versierd met allerlei mooie tekeningen en franjes. De daken wisselen af van trappenhuizen tot bolvormige, tinnen of koperen daken.
De hele stad vloeit prachtig in elkaar over en aangezien kerstmis niet meer veraf is, dragen de kerstmarktjes en de gigantische kerstboom natuurlijk bij tot een nog gezelligere sfeer in stare miasto!

Ga zeker eens naar het observatieterras (observation terrace) van de St. Anna kerk. Voor 5 zloti klim je een draaierig trappen parcours op en krijg je een fenomenaal uitzicht over de oude stadskern.
Als je terug beneden komt mag je jezelf zeker trakteren op een Poolse lekkernij van het kleine marktje die je in de aanpalende binnenplaats terug vindt. Zelf vond ik de amandelkoekjes en de notentaartjes echt overheerlijk! Jezelf opwarmen kan ook met een beetje glühwein natuurlijk…

Als je even door Stare Miasto loopt kom je zo op het centrale plein uit. Let zeker eens op de mooie details van de gebouwen. Volgens mij is dit plekje tijdens de zomer echt heerlijk om even uit te rusten!
Blijf gewoon doorlopen en dan kom je vanzelf uit bij het Barbakan Warszawski, de voormalige (nagebootste) stadsmuur van Warschau.

Het centrale plein binnen Stare Miasto. De gevels van de huizen zijn fenomenaal mooi!

Het centrale plein binnen Stare Miasto. De gevels van de huizen zijn fenomenaal mooi!

De tuinen van het Wilanow paleis. Prachtig en zeker de moeite waard om even naartoe te reizen.

De tuinen van het Wilanow paleis. Prachtig en zeker de moeite waard om even naartoe te reizen.

Het Wilanow Paleis

Een citytrip naar Warschau tijdens de winter is leuk, maar je het wordt al vroeg donker, de musea gaan vrij vroeg toe (de meeste al om 16:00u!) en het is dan ook best leuk om jezelf binnen op te warmen.

Aangezien het Wilanow paleis iets meer dan twintig kilometer van de hoofdstad van Polen ligt, besloot ik om dit voor mijn volgende dag te houden. Voor het statige paleis heb je immers wel even de tijd nodig om het te bezoeken!

Met de hulp van google maps nam ik het openbaar vervoer en voor 3,80 zloti stond ik een kleine vijftig minuutjes later al voor de ingang van het Wilanow paleis.
Als je niet zo houdt van het openbaar vervoer kan je ook altijd rekenen op de Uber app voor je smartphone. Van uit het Museum van cultuur en wetenschap kost een ritje naar Wilanow je tussen 25 en 30 zloti.

Ik had geluk, want vandaag was de ingang naar het museum helemaal gratis! Met mijn fotoapparaat in de aanslag maakte ik enkele kiekjes van het gele gebouw vooraleer ik de klassieke ruimtes betrad.
Binnenin vind je heel wat antieke kunstwerken en voorwerpen uit de geschiedenis van dit paleis. De tientallen kamers zijn prachtig ingericht en je voelt je er zo thuis! Alsof je zelf even koning of koningin mag spelen…

Je kan er gerust enkele uren in doorbrengen, maar om elk lettertje informatie over al deze voorwerpen te lezen vond ik nu ook niet nodig en op een uurtje had ik de prachtige kamers wel gezien.
Eens ik buiten was bracht ik nog een bezoek aan de koninklijke tuinen (5 zloti) waar de perfect gemanicuurde struikjes en grasperkjes al lichtjes ondergesneeuwd waren.

Het museum binnen de paleismuren is interessant, maar ook de kamers zijn prachtig om te zien.

Het museum binnen de paleismuren is interessant, maar ook de kamers zijn prachtig om te zien.

Er is heel veel te zien in Warschau, maar een abonnement op het openbaar vervoer is wel aangeraden. Als je ooit al naar Berlijn bent geweest zijn er immers heel wat gelijkenissen tussen de steden. Doordat beide steden helemaal werden platgebombardeerd zijn ze nu erg modern, en daar werd spijtig genoeg niet zo veel rekening gehouden met de zwakke weggebruikers…
Mijn rondreis door Polen zit er alweer op. Nu is het tijd om naar de Baltische regionen te trekken!

Polen, je hebt me aangenaam verrast! We zien elkaar zeker terug!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (1 vote)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>