Communisme in Cuba

Sanna, het Zweedse meisje uit het hostel, was heel aangenaam en de avond ervoor hadden we nog lang zitten doorpraten. Voor vandaag hadden we besloten om samen rond te toeren door Havanna. Ik had al heel wat van de stad gezien, maar ik vond het hier zo gezellig dat ik het niet erg vond om nog eens een uitstapje te maken naar diezelfde majestueuze gebouwen en gezellige straatjes.

De universiteit van Havana. Scholen zijn volledig gratis in Cuba.

De universiteit van Havana. Scholen zijn volledig gratis in Cuba.

Voor we vertrokken probeerden we eerst nog een fles water te kopen, want je moet echt wel goed gehydrateerd blijven in deze vochtige en warme grootstad.

Om eerlijk te zijn vond je meer plekken die rum of alcoholische drankjes verkochten dan winkels met water.

Door het communistische systeem in dit land was het vaak erg moeilijk om een supermarkt te vinden en als je die dan vond was er niet erg veel in te vinden. Vaak waren de winkels vrij groot, maar je vond er niet meer dan tien, twintig verschillende producten. Alles in zo’n grote voorraad dat ze waarschijnlijk nooit zouden worden verkocht voor hun houdbaarheidsdatum zou verlopen.

Wanneer we eindelijk water vonden, slenterden we verder langs een erg drukke straat die ons uiteindelijk in het stadscentrum zou brengen.

De vervuiling hier is verschrikkelijk! Door zo’n grote concentratie aan verouderde auto’s en roet uitstotende brommertjes zou het geen slecht idee zijn geweest om een mondkapje op te zetten vooraleer je inademde.

Sanna en ik waren erg onder de indruk van de mooie gebouwen zoals het kapitool, het museum van de revolutie en natuurlijk alle gebouwen in het oude Havanna.

We aten samen in Habanna Vieja en betaalden ongeveer zeven euro vijftig per persoon. Niet heel duur, maar gisteravond hadden we exact dezelfde maaltijd vlakbij ons hostel voor amper 1 CUC (=1 dollar)!

Mijn eerste omgeruilde dollars waren er al bijna doorgejaagd en ik besloot om even een bank binnen te stappen om wat extra CUC op zak te hebben.

Voor we plaats konden nemen in de wachtzaal was er een luie vrouw die een ticket uitprintte met het wachtnummer. Iedere vijf minuten gaapte of geeuwde ze, terwijl ze bijna van haar stoel schoof.

In totaal waren er tien loketten. Alle tien waren bemand, maar slechts twee bedienden werkten ook effectief.

De overige acht bediendes veilden hun nagels, deden een praatje met hun buur of keken gewoon voor zich uit zonder echt iets te doen.

Een uur later kwam ik dan eindelijk buiten met wat extra CUC. Het communistische systeem laat duidelijk zijn sporen na…

Ik had al opgemerkt dat er overdag heel wat mensen gewoon te zitten niksen op straat en dat ze eigenlijk gewoon een beetje lui zijn.

Plaza de la revolucion. Een troosteloos plein dat het communisme in Cuba duidelijk weergeeft.

Plaza de la revolucion. Een troosteloos plein dat het communisme in Cuba duidelijk weergeeft.

Door het communistische systeem is hun loon, 25 euro per maand, immers gegarandeerd. Bovendien krijgen ze gratis onderwijs, gratis dokters en ziekenhuisbezoeken en iedere maand worden ze voorzien van een standaard aantal eieren, melk, bloem en andere producten.

Nadat we via de Malécon naar ons hostel stapten gingen we nog wat eten in het spotgoedkope restaurant vlakbij en vervolgens maakte in en Sanna plannen om de volgende dagen wat verder rond te reizen in Cuba.

Voor het donker werd besloot ik om nog net iets langer rond te slenteren. Ik had de befaamde Plaza de la revolucion immers nog niet gezien.
Op dit gigantische plein stonden drie monumenten: twee bouwwerken met daarop prominente, Cubaanse figuren afgebeeld. En een grote obelisk ter ere van José Marti.
Dit betonnen landschap was volgens mij het meest communistische plekje dat ik in Havana had gezien. De grote leiders worden gevierd in een troosteloos landschap van triest uitziende gebouwen. Achter het plein bevond zich een ‘military-only’ zone.

Sanna kende een Duits meisje, Maaike, die de volgende dag aan zou komen en dus besloten we om de volgende dag nog één keer elk ons eigen ding te doen.

Mijn laatste dag in Havanna spendeerde ik vooral in een prachtige, oude Chevrolet zonder dak die me naar heel wat mooie, toeristische, plekjes doorheen Havanna Bracht. De meeste had ik al gezien, maar de ervaring van in zo’n auto te zitten was gewoon een must in Cuba!

Tegen de vroege namiddag trok ik naar het Museum van de revolutie. Een prachtig gebouw waarin heel wat propaganda was opgehangen over Cuba en zijn gehate vijand: de Verenigde Staten van Amerika.

De toegangsprijs, 8 CUC voor toeristen en 8 CUP voor locals (zelfs musea lichten je op…) was eigenlijk veel te duur voor wat het was. Na enkele van de mooi bewaarde kamers van dit voormalige parlementsgebouw te hebben bekeken en de foto’s, voorzien van tekst te hebben gelezen was ik het al snel beu en wandelde ik op m’n gemakje, voor de laatste keer, naar mijn hostel in Havanna.

Museum de la revolucion. Een saai museum met alleen maar Cubaanse propaganda.

Museum de la revolucion. Een saai museum met alleen maar Cubaanse propaganda.

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam