15 oktober, 2020

[Covid-19] Gestrand in de Dominicaanse Republiek

Amper twee weken geleden leek de COVID-19 epidemie nog een ver-van-mijn-bed-show en durfde ik het nog aan om in een vliegtuig te stappen en zo'n 7.500 kilometer verderop te eindigen in de tropische Dominicaanse Republiek.
Terwijl ons groepje van vijf reisblogger in een busje werd rondgevoerd naar de mooiste plekjes van dit land, begon het Coronavirus ook in België aan zijn opmars. En niet veel later drong dit venijnige virus ook ongevraagd binnen in deze eilandnatie. Gevolg? Ik koos er zelf voor om hier te blijven en zit voor onbepaalde tijd vast in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek.

Sam Dominicaanse Republiek

We blijven positief. Ik zit hier immers wel nog altijd in de Caraïben!

Persreis naar de Dominicaanse Republiek

Enkele maanden geleden werd ik door een toeristische dienst gecontacteerd om deel te nemen aan een rondreis door de Dominicaanse Republiek van één week. Met een groepje van vijf bloggers kregen we alles te zien wat dit magnifieke land te bieden heeft en geloof me… Dat is veel meer dan alleen maar hemelse stranden en luxueuze excursies vanuit Punta Cana!

Aangezien we bij het moment van vertrek nog nauwelijks van een uitbraak konden spreken in België, deden we er allemaal een beetje lacherig over. Zoals de meeste mensen, denk ik.

Naarmate de week vorderde, werd onze nervositeit over deze epidemie wel alsmaar groter. De eerste echt onrustwekkende nieuwsberichtjes sijpelden zachtjes binnen en ook ongeruste lezers en volgers lieten vaker van zich horen.

Zelf dacht ik om aan deze ‘heisa’ te ontsnappen door wat langer in de Caraïben te blijven. Omdat ik van overal kan werken (lang leve het internet!), leek het me immers een beter idee om de pandemie vanuit een tropisch paradijs te doorstaan. Ik verplaatste mijn vlucht dan ook één maand later. Was dat nu een goed idee of niet? Daar ben ik eerlijk gezegd nog steeds niet aan uit…

Op de voorlaatste dag van deze perstrip, gingen we naar de mythische walvissen in Samana kijken; één van de beste plekken ter wereld om de bultrugwalvissen van Dominicaanse Republiek te zien.

Terwijl we genoten van een betoverend spektakel van springende walvislijven en reusachtige staarten, begon ik ook voor het eerst nerveus te worden. De stampvolle boot zat vol met een kuchend, niezend en hoestend publiek. Zou het dan toch? Zet COVID-19 dan toch voet aan wal in de Dominicaanse Republiek?

walvissen Dominicaanse republiek Samana covid-19

Terwijl de walvissen het beste van zichzelf geven, begint het tot me door te dringen… Covid-19 is ook hier al aanwezig.

Start van de quarantaine in de Dominicaanse Republiek

Het was natuurlijk naïef van mij om te denken dat dit eiland -waarvan toerisme de belangrijkste inkomstenbron is- gespaard zou blijven van deze epidemie.

Het grootste deel van de bloggers is nog vlot kunnen terugkeren naar het door corona geteisterde België, een ander deel -waaronder ikzelf- zit nog steeds vast.

De laatste overblijvers (Cindy en Angelo) vertrokken op donderdag 19 maart. De avond daarvoor wordt het ook in de Dominicaanse Republiek menens: de president kondigt een nationale quarantaine aan. Alleen voedingswinkels en apotheken mogen nog open blijven en iedereen wordt aangeraden om zo veel mogelijk thuis te blijven.

Volgens mij hebben Cindy en Angelo heel veel geluk gehad, want ze konden de volgende dag dan toch nog vertrekken. Hun vlucht had weliswaar een vertraging van vijf uur én ze moesten bovendien ook nog eens vanuit een andere luchthaven vertrekken (Punta Cana, zo’n twee uur rijden van Santo Domingo… ). Het was ter plekke ook pas op het allerlaatste moment duidelijk dat ze toch mee konden terugvliegen. Het verlossende antwoord lag immers volledig in handen van een supervisor van de ambassade.

Aangezien ik zelf stilletjes aan begon te beseffen dat het allesbehalve makkelijk zou worden om hier nog weg te geraken, besloot ik om een appartementje te huren voor minstens één maand. Een echte vakantie in de Dominicaanse Republiek zit er duidelijk even niet meer in.

Vandaag -maandag 23 maart 2020- weet ik ook zeker dat alle vluchten van en naar België (en Nederland) voor onbepaalde tijd zijn geschrapt. Eigenlijk was er vandaag nog een laatste vlucht naar Europa (Duitsland), maar aangezien de Belgische grenzen nu ook toe zijn leek me dat al helemaal ijdele hoop.

corona Dominicaanse Republiek plaza de espana

De toeristische trekpleisters van Santo Domingo liggen er verlaten bij…

Santo Domingo Columbus Park covid 19

Columbus Park loopt normaal vol met bezoekers. Nu lijkt de natuur het hier over te nemen…

Onzekerheid overheerst ook hier

Net zoals in België en Europa heerst ook hier onzekerheid en lichte paniek. Niemand lijkt echt te snappen wat er aan de hand is.

De meeste mensen bleven initieel een beetje lacherig over de pandemie doen, maar wanneer strengere maatregelen werden afgekondigd (sluiting van winkels en restaurants, avondklok en complete sluiting van de grenzen) en de situatie in Europa alleen maar verergerde, lijkt het hier ook bij de meeste mensen door te dringen.

corona virus uitbraak domminicaanse republiek

Ook dit plekje heeft normaal heel wat toeristen. Op de achtergrond zie je een cruiseschip dat al een week lang vastligt…

Land in ontwikkeling

Vergeet ook niet dat de Dominicaanse Republiek allesbehalve vergeleken kan worden met onze westerse wereld.

Bovendien hebben ze hier geen sociaal opvangnet en is het voor de meeste mensen sowieso al knokken om rond te komen. Om die reden zie ik in de Zona Colonial (het drukstbezochte deel van Santo Domingo bij toeristen en tegelijkertijd ook één van de meest geliefde attracties in de Dominicaanse Republiek) nog steeds enkele straatartiesten of verkopers. Telkens wanneer ze een buitenlander zien langskomen, klampen ze die dan ook aan. Uiteraard wordt de ‘social-distancing‘ regel op die manier ook niet echt gerespecteerd.

De meest gewiekste verkopers hebben bovendien een handeltje opgestart in handgels en mondmaskers.
De beschermende maskertjes zitten samengepropt in plastic zakjes en wanneer je er eentje koopt moet je dat er zelf maar uit zien te vissen. Erg hygiënisch is het dus niet… Maar toch heeft het succes, want mensen beginnen zich nu duidelijk ook zorgen te maken.

Duidelijk verschil met België en Europa

Daarnaast heerst hier ook een gigantisch cultuurverschil in vergelijking met België en Nederland. Door het mooie weer leven de mensen hier bij wijze van spreken op straat. Het openbare leven speelt zich voornamelijk af op de vele pleintjes en parkjes. Door dit virus kan dit plots allemaal niet meer. Een groot deel van de inwoners lijkt zich daar niet te veel van aan te trekken. Ze komen nog steeds samen op deze pleintjes, maar dan wel met mondmaskers en handschoenen, of ze staan gezellig samen te barbecuen op de relatief lege straten van de hoofdstad.

Een ander deel van de bewoners lijkt dan weer doodsbenauwd en wandelt in grote bogen om je heen wanneer ze boodschappen gaan doen.

winkelstraat Santo Domingo Corona

Eén van de drukste winkelstraten in de Zona Colonial: helemaal leeg en alles gesloten.

In een vreemd land vol met vragen

Twee weken geleden was er nog geen vuiltje aan de lucht en nu begin ik me toch ook zorgen te maken.
Mijn nachtrust is al iets minder vredig dan voorheen en dat heeft alles te maken met mijn malende hoofd.

Ik zit hier immers in een vreemd land, waarvan ik de cultuur niet of nauwelijks ken. Daardoor kan ik ook moeilijk inschatten hoe mensen in de toekomst zullen reageren op Covid-19.

Hoe zit het thuis?

Gelukkig kan ik van hieruit ook het Belgische nieuws volgen. Daardoor blijf ik op de hoogte van wat er zich thuis afspeelt en hoe het virus daar vordert. Anderzijds word ik soms ook een beetje angstig van dat overaanbod aan berichten, want iedere dag lijkt de hel daar meer en meer uit te breken… Omdat ik er zelf niet ben, vind ik het ook moeilijk om die berichten te filteren en niet te panikeren.

Ik ben vooral bang dat er iets kan gebeuren met mijn ouders of grootouders. Zij zijn immers allemaal risicopatiënt en áls er iets gebeurt, dan moet ik dat nu dus allemaal vanop een afstand meemaken. En geloof me… Dat is geen prettige gedachte! Vergeet ook niet dat er hier een tijdsverschil is van vijf uur. Telkens ik hier ’s morgens wakker wordt, is het in België al middag.
Mijn ochtendritueel bestaat er dan ook uit om telkens opnieuw alle berichtjes van familie en vrienden te lezen om mezelf gerust te stellen en uiteraard ook de nieuwste ontwikkelingen in België op te volgen.

Het gemis valt al bij al nog mee. Gelukkig maar dat ik het gewend ben om vaak voor lange tijd op reis te zijn! Anderzijds ben ik wel heel bezorgd. Zeker als ik zie hoe mensen in België beginnen hamsteren of compleet asociaal gedrag vertonen… Eigenlijk ben ik banger voor de gevolgen van het virus, dan van de ziekte zelf…

Gelukkig volgt iedereen in mijn familie de quarantaine goed op en heb ik voorlopig niets te vrezen. Laten we hopen dat dat zo blijft, want ik ben nu al ongerust genoeg!

Racisme

Blijven toeristen graag gezien? Of evolueert het naar een periode waarin ik word gezien als de vreemdeling die dit virus verspreidde? Vooralsnog blijft dit racisme beperkt. Eergisteren nog werd ik bijgestaan door extreem behulpzaam personeel in de supermarkt en vervolgens werden mijn inkopen zelfs door hen tot aan mijn appartement gebracht. Om eerlijk te zijn weet ik niet of iemand in België momenteel staat te springen om zó behulpzaam te zijn voor een wildvreemde…
Toch valt het op dat sommige locals duidelijk moeite doen om rond mij te lopen. Eentje begon zelfs een tirade in gebrekkig Engels waarbij hij me beschuldigde dat het onverantwoord was om naar hier te komen uit een besmet gebied en zo ook de verspreiding in de Dominicaanse Republiek te beginnen.

Helpt een warmer klimaat tegen de verspreiding?

Aanvankelijk hoorde ik vanuit België dat een warmer klimaat het virus ook zou afremmen. Aangezien de Dominicaanse Republiek momenteel een gemiddelde temperatuur van 28 graden celcius heeft, vraag ik me af of dit de verspreiding ook zal vertragen en zelfs volledig kan stopzetten. Tot nog toe blijven de besmettingen beperkt (ongeveer 200), maar zoals ik al eerder zei: het blijft een land in ontwikkeling. Heel veel mensen hebben dus niet de middelen om zich te laten testen of naar het ziekenhuis te gaan.

terrasjes Santo Domingo Covid 19

Terrasjesweer kan je het in ieder geval niet noemen…

Ik kan de taal niet

Eén van de problemen waar ik verder ook nog mee worstel in dit vreemde land, is natuurlijk de taal. Geloof me… Ik heb het me al serieus beklaagd dat ik voor Duits heb gekozen in het middelbaar in plaats van Spaans! 😉

Omdat ik geen Spaans spreek, is communicatie erg moeilijk want Engels wordt hier maar door een handjevol mensen gesproken.

Gelukkig kan ik in de supermarkten nog wel terecht met afbeeldingen of ‘Google Traductor’, maar het wordt wel veel moeilijker om de lokale nieuwsberichten te volgen. Gelukkig maar dat ik hier enkele vrienden heb wonen van mijn vorige bezoek aan de Dominicaanse Republiek die wél Engels kunnen. Zo blijf ik toch goed op de hoogte van de maatregelen en regels die hier nu gelden.
Bovendien doet de toeristische dienst van de Dominicaanse Republiek er ook alles aan om mijn vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Hoe zit het met de gezondheidszorg?

Misschien wel de belangrijkste vraag die door mijn hoofd spookt: “Hoe zit het hier met de ziekenhuizen áls ik besmet word?”

Ik blijf mezelf maar herhalen, maar nog één keer: de Dominicaanse Republiek blijft een land in ontwikkeling. Dat wil dus ook zeggen dat de gezondheidszorg hier veel minder goed is dan in België.

Gelukkig zijn er in Santo Domingo wél enkele goed uitgeruste ziekenhuizen, maar dan nog blijft de vraag of zij wel voldoende capaciteit hebben voor een grote epidemie…

Bevoorrading en andere producten dan thuis

Vreemd genoeg heb ik hier nog niets gemerkt van hamsteren of asociaal gedrag zoals in België of Nederland. Er zijn altijd wel enkele mensen in de winkels aanwezig, maar ik heb tot nog toe nooit langer moeten aanschuiven dan enkele minuten. Toen ik met een hele kar vol aan de kassa kwam, leek ik ook de enige te zijn die zo veel voorzorgsmaatregelen nam.

Anderzijds zit ik hier wel op een eiland dat voor de meeste producten erg afhankelijk is van andere landen. Om die reden denk ik dan ook dat bepaalde etenswaren binnen een paar weken niet meer aan te kopen zijn.
Sowieso moet ik me hier trouwens al aardig aanpassen. Spek, pesto, lekkere mayonaise en onze overheerlijke wafels en chocolade zal ik de komende maanden ongetwijfeld gaan missen!! Misschien moet ik toch maar eens proberen om mijn dieet te beperken tot rijst en plantanen…

corona virus Dominicaanse Republiek winkels

Lange wachtrijen zijn er voorlopig nog niet.

Covid-19 Dominicaanse Republiek Winkels

En zoals je ziet ligt er ook nog genoeg eten in de rekken.

En wat nu?

De komende weken en maanden zal ik ongetwijfeld veel aanpassingen moeten maken. Veranderingen zoals ook jullie die thuis momenteel doormaken, maar vooral aanpassingen op vlak van cultuur en gewoontes.
Momenteel probeer ik alles van dag tot dag te bekijken en niet te veel stil te staan bij de uitdagingen op lange termijn. Zonder twijfel zit ik hier enkele maanden vast, maar uiteindelijk heb ik daar ook zelf voor gekozen.

Dus ja… Ik zal er maar het beste van maken zeker? Ik hou jullie op de hoogte!

Succes daar en… Blijf in uw kot!

Sam gestrand Dominicaanse Republiek

We zullen er maar het beste van proberen maken, zeker?

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
 1. Kristof Van Der Schueren says:

  Veel sterkte Sam,. Wij zijn sinds eergisteren terug in België nadat we onze zesde langdurige reis moesten halveren door het Corona virus. Je gevoel van onzekerheid, het plots wegvallen van je reisdrive, … Komt ons heel bekend voor. Als het enigszins, al is het met bochten mogelijk is om naar België te komen; doe het. Wij dachten het ook eerst ‘uit te zweten’. Je hebt nu eenmaal plots veel (te veel) tijd en dan overspoel je jezelf met Corona nieuws en twijfels. Onze laatste stek was Kiev en onze grootste zorg(en die van de consul) was stel dat je hier ziek zou worden. We volgen je al enkele jaren en hebben al heel wat aan je reistips gehad. Tracht dus toch maar af te komen, al kost je ticket je bijna een rib of ga in volledige quarantaine in je appartement en gebruik je blog als uitlaatklep ? Tijd zat om toekomstige avonturen uit te werken. Veel groeten van Kristof en Cindy

  • Hey Kristof en Cindy!

   Ik ben blij om te horen dat ik niet de enige ben 🙂 ! Hopelijk kunnen we al onze reisplannen terug hervatten na deze crisis.

   Het is inderdaad omwille van de gezondheidszorg dat ik een beetje bang ben. Anderzijds heb ik nu wel te horen gekregen dat die hier héél goed is (zeker in Santo Domingo), dus dat neemt al een beetje van mijn twijfels weg.
   Maar toch… Het is nu toch wel aangenamer om thuis bij je familie te zitten he. Als er hier niets gebeurt, kan er daar nog altijd iets misgaan… Wat een toestand!

   Ik ga de blog zeker gebruiken als uitlaatklep. Zo komt er toch nog iéts voort uit deze situatie!

   Veel succes en blijf gezond!!
   Groetjes
   Sam

 2. Hey Sammeke, veel sterkte daar. Gelukkig sta je online nog in verbinding met iedereen. Als ik iets voor je kan doen laat het dan zeker weten. Dikke knuffel. Heidi Hansen.

 3. OMG Sam, ik vind het zo erg voor jou. Ik zou het besterven moest ik in jouw situatie zitten. Maar ik ben op dat gebied nu wel een bange scheet!?
  Hoe je goed daar en vooral hou het veilig!
  Hopelijk kan je vlug terug keren.
  Groetjes
  Gundi

  • Hey Gundi!

   Alles valt hier echt wel nog mee hoor. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus of dat nu hier is of thuis maakt voor mij niet zo veel uit. Alleen het gemis van de familie en vrienden -en natuurlijk de vraag: “wat áls er iets gebeurt?!”- houden me een beetje wakker.

   Hopelijk kan alles snel terug naar normaal!

   Groetjes en hou je sterk en gezond.
   Sam

 4. Myranya Werlemann says:

  Wat een enorm onverwacht avontuur, met lastige beslissingen. Goede gelegenheid om Spaans te gaan leren? Is vast wel een cursus op Internet te vinden, en komt behalve nu ook later zeker van pas voor een reiziger 😀 Veel sterkte en ik volg ’t blog!

  • Voila! Je moet proberen in alles een opportuniteit te zien, he.
   Ik ga de komende dagen eens kijken wat internet voor me kan betekenen, maar nu worden de TV-series toch al met Spaanse ondertitels bekeken :-p !

   Merci, Myranda! Altijd leuk om lezers virtueel een beetje te ontmoeten 😉

 5. Annemie Markovics says:

  Beste Sam, weet dat ook aan deze tijd een einde komt… en je zeker niet alleen bent!!!
  Na deze crisis hebben we mensen zoals jou nodig om het toerisme weer in goede banen te leiden, want ongetwijfeld heeft deze crisis bij vele mensen angst ingeboezemd om weer te reizen, …
  Zegt een expat wiens man en 2 kids in Cambodja zit, zelf vast zit met haar 2 jongste kids in Maleisië en nog 2 kids in België heeft…
  Keep strong ??

  • Hey Annemie!

   Héél hartelijk bedankt voor dit fijn berichtje. Ondertussen heb ik al van héél wat andere Belgen gehoord dat ook zij in eenzelfde situatie (of veel slechter…) zitten. Ik geloof ook wel dat alles uiteindelijk goed komt! En in de tussentijd moeten we vooral heel positief blijven.
   Alles goed met jullie? Hopelijk kunnen jullie ook terug snel naar huis!

   Ik denk dat het toerisme inderdaad zware klappen zal krijgen (en al heeft gehad), en ik zal zeker proberen om mensen terug aan het reizen te krijgen! Gelukkig zijn er heel wat andere bedrijven en individuen die nu al hun hart laten zien. Laten we hopen dat dit dan ook blijft duren en dat we in de toekomst echt iets leren uit deze pandemie…

   Sterkte daar Annemie!!!
   Groetjes,
   Sam

 6. Modest Bonvivant says:

  Hallo,
  Niet klagen, je koos er zelf voor ! Wij waren in Puerto Plata op het moment van de Corona uitbraak. Maar zijn via Punta Cana nog naar Schiphol geraakt (Zaventem was dicht) en dan via bus en taxi naar huis. Dus wie wil naar huis geraken kan , of toch tenminste “kon” .
  Geniet maar verder van het mooie land, en ja, dat weet je in dergelijke landen nemen ze het niet te nauw met regeltjes, vergelijkbaar met Afrika.

  • Dag Modest,

   Ik vind niet dat ik in dit bericht klaag over mijn situatie. Ik vertel alleen mijn bevindingen en waar ik me (mogelijk) zorgen om maak.
   Zoals meerdere malen in het artikel staat te lezen, heb ik inderdaad zelf de keuze gemaakt om hier te blijven. Het was -achteraf gezien- nogal naïef en nu zijn er inderdaad geen vluchten meer terug. Toch wil ik ook even vermelden dat het helemaal niet zo makkelijk was als jij laat uitschijnen om een terugvlucht te nemen. Er zitten hier immers nog zeker 80 andere belgen vast die hebben geprobeerd om terug te keren.

   Ik ga zeker nog genieten van het mooie weer en de opzwepende Caribische beats die ik hier van mijn balkon hoor. We moeten er immers allemaal het beste van maken. Hier of in België…
   Succes daar!

   Groetjes,
   Sam

 7. bianca says:

  he Sam
  Vond je mijn bericht niet aardig genoeg?
  het staat namelijk nog steeds niet op je blog.
  Het zou heel fijn zijn als je ons steunde en je bekendheid inzet voor het land waar je momenteel bent, om hulp te vragen om de Dominicanen die nu geen inkomen hebben, te voorzien van eten.

  Bianca

  • Hoi Bianca

   Over welk berichtje heb je het? Ik heb nog geen eerder bericht hier van jou ontvangen, vrees ik…
   Ik zag net wel dat je een post hebt geplaatst op Facebook over jullie project.

   Natuurlijk wil ik dat even delen. Je had me altijd via mail of Facebook messenger kunnen contacteren voor een sneller antwoord, want ik kan natuurlijk niet reageren als ik geen berichtjes ontvang, he 🙂

   Groetjes en heel fijn dat jullie zo’n project opzetten!
   Sam

 8. Rebecca says:

  Hallo,
  Ik hoop dat het nog steeds ok gaat met jou in de Dominicaanse Republiek.
  Onze dochter was op uitwisseling daar sinds augustus 2019 en zou in juli 2020 pas terugkomen.
  Door Covid19 zijn alle jongeren wereldwijd terug moeten komen. Zoals zovele anderen zat zij ook tijdelijk vast en kon ze ook niet terug vliegen. Uiteindelijk hebben ze hun kans gewaagd en zijn ze met de laatste Duitse repatriëringsvlucht van 23/03 teruggevlogen. Het was nipt gezien er normaal gezien geen plaats meer was op die vlucht.
  Als mama heb ik heel wat mensen en instanties moeten bellen en mailen dus als je contacten nodig hebt van Belgische, Duitse en Franse ambassades in de Dominicaanse dan kan ik je deze doorgeven. Belgische ambassade in de dominicaanse is er niet, dan moet je met die van Cuba mailen die je kan helpen zoals bij ons. Ik heb verschillende mailadressen van hun. Moest je ook hulp nodig hebben ivm een vertaling dan kan onze dochter jou ook helpen.

  • Hey Rebecca!

   Alles gaat hier nog steeds goed. De richtlijnen zijn iets strenger geworden, maar de mensen lijken ze redelijk goed te respecteren.
   Wat erg voor jouw dochter om op zo’n manier afscheid te moeten nemen… Hopelijk kan ze in de toekomst haar uitwisselingsproject nog afmaken!

   Enkele dagen geleden heb ik gehoord dat België een allerlaatste repatriëringsvlucht inzet voor Colombia en de Dominicaanse Republiek. Deze zou komende donderdag (16 april) vertrekken. Ik heb dus -uiteraard- besloten om die te nemen. Mijn plekje is momenteel bevestigd, dus fingers crossed dat alles goed verloopt!

   Héél hartelijk bedankt voor je hulp in ieder geval! Als er dan toch nog één goed ding aan deze crisis is, dan is het wel dat de mensen heel goed voor elkaar gaan zorgen! Je bent een schat, Rebecca!

   Vele groeten en tot in België! 😉
   Sam

   • rebecca says:

    Oooh goed om te horen. Komt dan zeker goed als je een plaats hebt. Bij de terugvlucht moest onze dochter een mondmasker en handschoenen dragen of ze mocht de luchthaven niet in, dus beter misschien voorzien. Ze gaat inderdaad, zodra het kan en mag, terugvliegen naar DR om te zien en doen wat ze gepland had en fatsoenlijk afscheid nemen van haar klasgenoten en gastfamilie daar. Haar gastgezin vertelde ons ook dat de maatregelen strenger waren geworden en ze ook na 17u niet meer het huis mochten verlaten wat op zich geen slechte maatregel is. En het is graag gedaan….we weten wat het is als je aan de andere kant van de wereld bent in deze tijden….dan is alle info en hulp welkom!

    • Ja, ik was echt heel blij toen ik dat nieuws hoorde!
     Bedankt alweer voor de tip. Een mondmaskertje heb ik liggen, maar handschoentjes vind ik nergens meer… Ik had wel schoonmaakhandschoenen gekocht voor de zekerheid, dus die zal ik maar meenemen 😉 …

     Eerst was de avondklok inderdaad van 20:00u tot 06:OOu, nu is het al een tijdje van 17:00u tot 06:00u. Ik vind dit ook zeker geen slechte maatregel! Misschien iets om in België aan te denken als de mensen de regels zo blijven ontlopen…

     Dat is zeker waar! Ik ben nu echt wel blij dat ik nog terug naar huis kan keren. De volgende keer zal ik toch wat beter nadenken als ik zo’n beslissing neem 😉 !

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam