Met een cruise langs Kroatië: mijn ervaring en wat kan je verwachten?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Tezamen met Asteria Expeditions ging ik op een minicruise langs de Kroatische eilanden. Tijdens deze boottocht vaarde ik langs de mooiste eilandjes van Kroatië die in het midden van de Adriatische zee zijn gevestigd. Door het zien van deze middeleeuwse dorpjes en steden vanop het water lijkt het wel alsof je een ontdekkingsreiziger bent geworden. Maar de terracotta daken en de zandkleurige muren zijn niet het enige waarvan je geniet tijdens een cruise langs Kroatië! Het heerlijke weer, de vele faciliteiten aan boord en het lekkere eten maken ook een groot deel uit van deze scheepstoer.
Wat kan je verwachten van een (mini)cruise in Kroatië en hoe ervaarde ik het zelf? Ik vertel je er alles over in dit artikel.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (8 votes)

MV fantazija asteria expeditions

De mooiste plekjes van de Adriatische zee

Met deze cruise wordt alles voor je geregeld. Met een groep van iets meer dan twintig mensen vliegen we naar Dubrovnik. Van daaruit nemen we de bus naar Split en na een gegidste rondleiding door deze prachtige kuststad begint onze boottocht dan eindelijk.

Tijdens onze vaarroute varen we langs vijf eilandjes, en het lijkt wel alsof ze alleen maar mooier worden des te verder we varen.
We bezoeken eerst het befaamde Zlatni Rat (de gouden hoorn), al verschillende keren uitgeroepen tot het mooiste strand van Kroatië en genieten daarna ook van de rest van Brač.
Het volgende eiland ligt vlakbij: Hvar. Daar bezoeken we eerst het pittoreske en rustige Stari Grad, vooraleer we verder cruisen naar de stad Hvar. De terracotta daken en geelbruine huizen zijn vanop het water al mooi, maar als je het fort bovenaan het eiland ook nog beklimt, zal je zien dat dit echt een van de mooiste plekjes in Europa is.
Van Hvar gaan we verder naar Vis. Nog zo’n eiland dat op geen enkele cruise in Kroatië mag ontbreken. Net zoals Korcula, trouwens. Deze plek wordt niet voor niets het kleine Dubrovnik genoemd. Met een prachtige omwalling en fenomenale uitzichten is het moeilijk om ook hier niet verliefd op te worden.
Als laatste eiland gaat deze cruise naar een totaal ander type eiland. Gedaan met de schattige dorpjes en steden, want Mjlet is bijna volledig bebost of gevuld met water in zowat alle blauwtinten die je je maar kan inbeelden.
Een cruise naar Kroatië is natuurlijk niet volledig, als je Dubrovnik niet bezoekt. Vanop het water krijg je een uniek uitzicht op deze eeuwenoude haven, en de gegidste rondleidingen achter de muren laten je bewondering voor deze stad alleen maar toenemen.

Als kers op de taart, krijgen we ook nog verschillende daguitstappen op het vasteland. Zo gaan we een dagje naar Montenegro en raken we allemaal overweldigd door de schoonheid van dit relatief onbekende land.
Ten slotte sluiten we deze cruise af in stijl: we gaan verse oesters eten in Ston.

Wil je liever een gedetailleerd reisverslag over het dagverloop van deze cruise in Kroatië? Lees dan zeker ook dit artikel. Daar vertel ik meer over wat we dagelijks doen en je vindt er ook meer foto’s van wat we daar allemaal zagen en deden.

Perast montenegro

Tijdens de cruise met Asteria Expeditions gingen we ook een dag naar Montenegro. Op de foto zie je Perast.

cruise door kroatie

Zowel vanop het land als vanop de zee is Kroatië adembenemend mooi.

cruise langs de kroatische eilanden

Tijdens een cruise langs de Kroatische eilanden krijg je héél veel moois te zien.

Wat kan je verwachten van zo’n cruise?

Deze cruise langs Kroatië van Asteria Expeditions was de eerste scheepstoer die ik ooit deed en daar komen natuurlijk enkele verwachtingen aan te pas.
Het leuke aan zo’n georganiseerde cruise, is dat alles voor jou wordt geregeld. Er is geen gedoe meer met zelf tickets, uitstapjes, restaurants en hotels regelen, waardoor je meteen een echt vakantiegevoel krijgt. Bovendien zijn er altijd één of meerdere gidsen en/of reisleiding aanwezig. Zij lossen problemen op en je kunt er ook met al je vragen terecht. Het is ook fijn dat zij de groep een beetje ‘verenigen’, waardoor het al snel met iedereen klikt en je eigenlijk een soort van familie begint te vormen.
Je betaalt hier logischerwijs wel iets meer voor, maar als je dan ziet hoe vlot alles verloopt, hoe mooi uitgerust de boot is en hoe uitgebreid het eten en de accommodaties zijn, dan vind ik dat meer dan verantwoord.

Hoe je het ook draait of keert, de hoge prijs van zo’n cruise trekt ook een bepaald publiek aan. Twintigers zal je er niet snel zien, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen sfeer is!
Vaak kreeg ik de vraag of “het wel mee viel tussen al die oudjes”, en dan zeg ik gewoon eerlijk ‘ja’. De mensen die meegaan op deze cruise zijn sowieso allemaal erg open-minded en sociaal, héél goed te been en zoals dat gaat bij iedere leeftijdscategorie komen ook zij in alle maten, vormen en soorten voor. Ik was in ieder geval aangenaam verrast van mijn gezelschap, hun verhalen, gevoel voor humor en hun zin voor avontuur!

Qua tijd en ontspanning hoef je je ook geen zorgen te maken. Althans niet bij deze tour operator. De rondreis langs de Kroatische eilanden verloopt heel losjes en aangezien de eilanden nooit héél groot zijn, krijg je overal meer dan voldoende tijd om alles op je gemak te verkennen.
Aangezien ik normaal heel zelfstandig alle reizen plan, vond ik die vrije tijd ook wel een meerwaarde. Zo heb ik toch nog enkele dingen op eigen houtje bezocht die niet in het programma zijn inbegrepen. Eens de rondreis was afgelopen had ik ook nooit het gevoel dat ik dingen had gemist doordat we ons aan een schema hielden.
Soms krijg je zelfs een beetje te veel vrije tijd, maar die kan je dan opvullen met een plons in het azuurblauwe of turquoise water, even bubbelen in de jacuzzi, bruin bakken op het zonnedek of door wat te kletsen met je medepassagiers. De verhalen die je te horen krijgt kunnen makkelijk enkele uren vullen!
Zelf vond ik het ook een enorme meerwaarde dat dit eigenlijk een ‘minicruise’ is, aangezien er maximaal ongeveer dertig personen op de boot kunnen slapen. Als je een week zo dicht op elkaar zit, is het wel fijn om ook nog je eigen plekje te hebben.

Deze hele vakantie met Asteria Expeditions is dus eigenlijk tot in de puntjes geregeld, maar zoals bij iedere vakantie loopt er ook hier soms iets mis. Een chauffeur die te laat komt opdagen, een vergetelheid of onduidelijkheid, … Op vakantie gaan is altijd een avontuur en dat moet je er dus wel bijnemen. Nu moet ik wel zeggen dat de mooie uitzichten, de uitstekende service en het lekkere eten al deze kleine probleempjes gauw doen vergeten. En het allerleukste van al? Dat is dat je ze tijdens deze vakantie eens niet zelf moet oplossen, want er is altijd een reisbegeleider mee!

cruise kroatie dubrovnik

Maar vooral: je kan een prachtige reis verwachten!

De kajuiten van het schip

Niet onbelangrijk bij een cruise langs Kroatië, zijn natuurlijk de kajuiten of kamers van de boot waarmee je tussen de eilanden vaart.
Op de M/V Fantazija van Asteria Expeditions hadden we een boot met vier verdiepingen en op drie daarvan waren kamers te vinden.

Alle kajuiten zijn voorzien van alle moderne gemakken: héél erg comfortabele bedden, een welkome airco, een bureau, één of meerdere klerenkasten en twee nachtkastjes. Afgesloten van de slaapkamer krijgt iedere kajuit ook zijn eigen badkamer. Daarin heb je een ruime douche, een grote wastafel met spiegel en een toilet. Handdoeken (zowel voor de douche als voor het strand), zeepjes en andere crèmes worden uiteraard ook voorzien.
Iedere morgen worden de kamers schoongemaakt en de bedden opgemaakt.

Op de benedenverdieping vind je de grootste kamers. Deze zijn 21 vierkante meter groot en zijn voorzien van een dubbel bed of twee aparte bedden.
Met drie patrijspoorten per kamer (twee in de kamer, één in de badkamer: ik vond het heerlijk om te douchen met een voortdurend veranderend uitzicht!) is er meer dan voldoende daglicht dat de kamer binnenkomt. Bovendien zijn deze patrijspoorten volledig af te sluiten en zit je hier ‘s nachts en ‘s morgens volledig in het donker. Als je moeite hebt met slapen in licht, is dit dus de beste optie.

Op het gelijkvloers liggen iets minder grote kamers. Hier krijg je wel een prachtig uitzicht en veel meer lichtinval. Bovendien hoef je ook geen trappen meer te doen. Het nadeel van deze kamers is dat je het geluid van andere boten of van het personeel (die vaak al vroeg beginnen) wel beter hoort.

Op de eerste verdieping liggen kamers van 15 vierkante meter met het beste uitzicht.

kroatie cruise kajuit

Zo’n kajuit ziet er zo slecht nog niet uit, he?

Eten op de boot en in de restaurants

Ik heb het hierboven al een beetje laten doorschemeren, maar het eten tijdens deze cruise rond de Kroatische eilanden is subliem.
Het grootste deel van je rondreis eet je op de boot (meestal ontbijt en lunch), maar onderweg bezoek je ook heel wat lokale en charmante restaurants op de eilandjes of op het vasteland van Kroatië.

Over het ontbijt valt zeker niet te klagen. Verschillende soorten eitjes, spek, toast en croissants, yoghurt en heel wat vers fruit.

Tegen 13:00 à 14:00u krijg je de volgende portie al opgediend.
Als je snel bijkomt raad ik aan om van je vrije tijd gebruik te maken om wat sport te doen, want je krijgt hier ‘s middags én ‘s avonds telkens een drie- of viergangenmenu voorgeschoteld.
De Kroatische keuken is uitstekend en lijkt wel een beetje op de Italiaanse. Verwacht je dus aan veel verse vis, lekkere pasta, verfrissende slaatjes en goddelijke desserts.
Op de boot krijg je ook af en toe een buffet, waarbij je zelf kan kiezen wat je die dag eet. In de restaurants (aan land) krijg je een vast menu en moet je alleen nog de dranken bijbetalen.

Aangezien foto’s er toch iets smakelijker uitzien, zie je hieronder enkele van de creaties die onze chefs voor ons op tafel hebben getoverd:

voeding kroatie cruise

Tijdens een cruise door Kroatië krijg je heel veel vis voorgeschoteld.

pasta kroatie

Lekkere pasta staat natuurlijk ook op het menu.

cruise kroatie eten risotto

Zwarte risotto. Overheerlijk!

Nog enkele weetjes om je cruise in Kroatië perfect voor te bereiden

Voor ik met deze cruise begon, had ik toch nog enkele vragen. En misschien is het antwoord daarop ook wel handig voor jullie! Ik som vraag en antwoord nog even op:

Wat zijn de faciliteiten op zo’n minicruise?

De cruise waarmee ik langs de Kroatische eilanden vaarde, was in feite een minicruise van Asteria Expeditions. Aangezien er maar +/- 35 mensen tegelijkertijd aan boord kunnen, is dit schip geen mastodont. Toch zijn er heel wat faciliteiten aan boord:

 • Ruime kamers, elk voorzien van één of meerdere ramen (op de benedenverdiepingen zijn dat patrijspoorten die niet open kunnen), airco, je eigen toilet, een kleerkast en nachttafeltje, spiegel en een bureau.
 • Vier verdiepingen:
  • De benedenverdieping heeft gastenkamers en ook de technische installatie van de boot is van hieruit bereikbaar.
  • Het gelijkvloers heeft kamers, de eetzaal en een overdekt terras. Langs de voorkant van de boot krijg je een mooi uitzicht in de vaarrichting.
  • Het eerste verdiep heeft de kamers met het mooiste uitzicht en een overdekt terras langs de achterzijde. Aan de voorkant ligt de stuurhut van de kapitein en de bemanning.
  • Het tweede verdiep is het zonnedek. Een klein deeltje daarvan is overdekt. Op deze etage staat ook de jacuzzi.
 • Er is in alle binnenruimtes airco aanwezig. Dat is geen overbodige luxe, want het kan hier serieus warm worden in Kroatië!
 • Overal op de boot kan je gebruikmaken van gratis wifi. Soms werkt het internet niet zo snel, maar je bent hier toch voornamelijk om van de uitzichten te genieten, niet?
jacuzzi cruise boot kroatie

Vervelen op zo’n cruise zal je je ook niet doen!

Word je niet zeeziek op de boot?

Het gaat hier dan wel om een minicruise, toch is de boot groot genoeg om niet te veel te voelen van de klotsende golven. Bovendien vaar je tijdens deze cruise tussen héél veel eilanden. Het water is hier veel kalmer dan in open zee, en dus is de kans op onstuimig water hier heel klein.
Ben je toch bang om zeeziek te worden? Neem dan zeker medicatie mee, of vraag tips aan de kapitein.

Kan je tijdens je cruise ook in de zee?

Ja, maar natuurlijk niet om op het even welk moment.
Af en toe wordt het cruiseschip aangemeerd op een plekje waar je in het zoute zeewater kan springen om kennis te maken met de visjes of om eens rond de boot te zwemmen. Aan de achterkant van het schip hangt een trapje waardoor je makkelijk in en uit het water kan stappen. Bovendien hangen hier ook twee sproeislangen met zoet water, zodat je na je zwempartij niet plakkerig uit het water hoeft.

Hoe zit het met de toegankelijkheid op de boot?

De gangen en paden op de boot zijn vrij breed, maar om op en af de boot te gaan is het soms iets ingewikkelder.
Als je bent aangemeerd, lig je niet altijd vlak aan de haven. Soms moet je nog over enkele andere cruiseschepen stappen vooraleer je aan land geraakt.
Als je het geluk hebt om als eerste boot te zijn aangemeerd, is het mogelijk dat het trapje naar het vasteland wat stijl staat opgesteld. Goed vasthouden, dus!

kroatie cruise boot

Vaak liggen er verschillende boten tegen elkaar aangemeerd. Zo kan je wel een praatje slaan met de buren!

En, klaar voor een cruise langs Kroatië?

Ben je overtuigd of twijfel je toch nog over een cruise langs Kroatië? Dat kan natuurlijk, want er is nog veel meer te zien in dit mooie land buiten alleen de eilanden. Als je graag wilt weten wat je er allemaal ziet en doet, dan kan je hier ook mijn reisverslag lezen met héél wat foto’s en weetjes om jezelf perfect voor te bereiden op zo’n cruise.
Misschien word je wel snel zeeziek, of wil je liever de kust van (vasteland) Kroatië verkennen. Als je graag zelf je reis plant, dan raad ik ook aan om dit artikel ook te raadplegen. Ik som de plekken op die je absoluut niet mag missen, vertel over een dagverloop van een voorbeeldreis en nog veel meer. Zeker lezen dus!

cruise kroatie

Ik vond een cruise langs Kroatië in ieder geval dubbel en dik de moeite waard!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (8 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>