21 februari, 2020

De David van Michelangelo

De David van Michelangelo is voor mannelijke beeldhouwwerken wat de Venus van Milo voor de vrouwelijke is. Dit iconische standbeeld is een meesterwerk en mag je bij een bezoek aan Firenze zeker niet missen.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

de david michelangelo florence

De David is groot! Kijk maar eens hoe statig dit beeld is in vergelijking met de honderden bezoekers die eronder lopen.

Wie was Michelangelo?

Michelangelo is zonder enige twijfel een van de meest getalenteerde kunstenaars die de wereld ooit heeft voortgebracht. Zijn volledige naam, Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, klinkt even mooi als zijn kunstwerken. Naast beeldhouwer was hij ook een begenadigd schilder, getuige zijn meesterwerk dat de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad is. Verder was hij een architect en dichter en leefde hij in het Firenze van de laat vijftiende en vroeg zestiende eeuw. Zijn bekendste werk, de David, is het hoogtepunt van beeldhouwwerk uit de renaissance.

david van Michelangelo galleria dell'Accademia florence

De publiekstrekker van de Galleria dell’Accademia is natuurlijk De David. Maar er is nog veel meer moois te zien!

Wie was de David van Michelangelo?

David was de tweede koning van het koninkrijk Israël en stond vooral bekend om wille van zijn strijd met Goliath. Deze reus teisterde het Israëlitische volk tot een jonge David, die toen nog herder was, met hem de strijd durfde aan te gaan. David was enkel gewapend met een slinger en een steentje en wist dit laatste recht tussen de ogen van de gigant te mikken, die meteen het loodje legde. David werd tot koning gekroond en zou nog in vele andere kunstwerken vereeuwigd worden. De David van Michelangelo in Firenze is zonder twijfel het beroemdste. De kunstenaar werkte maar liefst drie jaar aan dit beeld van 5,17 meter hoog dat volledig uit marmer bestaat.

david van michelangelo piemel rechterhand uit proportie

Bepaalde lichaamsdelen van dit mooie beeldhouwwerk zijn uit proportie. En we hebben het hier natuurlijk over zijn rechterhand!

Waar kun je de David van Michelangelo zien?

Oorspronkelijk moest de David deel uitmaken van een reeks standbeelden van profeten, die op het dak van de kathedraal van Firenze geplaatst zou worden. Toch besloot men het tentoon te stellen op een publiek plein, net buiten de Palazza della Signoria, de zetel van het burgerlijk bestuur in Firenze. Omdat de David van Michelangelo een ware held afbeeldt, werd het standbeeld al gauw symbool voor de Republiek van Firenze zelf. Deze stadstaat werd namelijk bedreigd door heel wat rivaliserende staten. Leuk weetje is dat de ogen van David gericht waren op Rome, de andere machtigste staat van het land. In 1873 werd David verplaatst naar de Galleria dell’Accademia, waar je het nu nog altijd kunt bezichtigen. Op de originele locatie staat nu een replica.

david van michelangelo galleria dell'accademie firenze

Het is echt indrukwekkend hoe mooi en gracieus dit beeld is. Je mag niet vergeten dat dit beeld werd gemaakt zonder moderne bouwtechnieken…

Naast de David in de Galleria dell’Accademia, vind je ook nog een groots beeldhouwwerk naast het Palazzo Vecchio en een bronzen sculptuur op de Piazza Michelangelo. Of ze net zo indrukwekkend zijn als de echte, laat ik aan jullie over…

piazza michelangelo de david

De David op de Piazza Michelangelo. In het brons ziet David er ook niet slecht uit!

Tickets David van Michelangelo

Als je de David van Michelangelo in Florence wil zien, moet je in de Galleria Accademia zijn. Als je de kaartjes in het museum zelf koopt, kost dat je acht euro per persoon. Let wel op dat dit met voorsprong het meest bezochte museum van Firenze is en dat je heel lang in de rij kunt staan aanschuiven (kijk maar naar de foto hieronder…). Gelukkig kan je ook op voorhand een kaartje kopen (€16) waarbij je geen tijd verliest met in de rij te staan.
Ik raad aan om meteen een ticket te kopen waarbij een gids inbegrepen zit. Dit kost ongeveer twintig euro extra, maar het maakt je bezoek wel meteen veel interessanter!

Kijk voor combitickets, skip-the-line kaartjes en gegidste rondleidingen eens naar deze opties:

» Alle tickets voor de Academia

wachtrij galleria dell'accademia david van michelangelo

De wachtrij om de Galleria dell’Accademia te betreden. De ingang is pas op de plaats van de witte pijl, om de hoek.

Firenze Card

Ook even het vermelden waard is de Firenze Card.
Als je drie dagen in Florence verblijft, is dit misschien wel een slimme aankoop. Met de Firenze Card mag je immers 72 uur lang genieten van 72 bezienswaardigheden in de stad.
Met deze kaart heb je gratis toegang tot al deze activiteiten. Bovendien krijg je overal voorrang (ook voor de Galleria dell’Accademia en het Uffizi!) en mag je de Duomo van Firenze beklimmen.

Aangezien ik vier dagen in Florence verbleef, kocht ik deze kaart aan op mijn eerste dag en kon ik deze lange wachtrij vlotjes voorbijsteken. Ik wachtte amper vijf minuten voor ik binnen was en de David van Michelangelo van dichtbij kon inspecteren. Volgens mij is deze kaart dus zeker zijn geld waard.

galleria dell'accademia michelangelo david

David staat erg centraal in het museum, en de meeste bezoekers gaan meteen naar de sokkel waar het beeld opstaat!

Vijf leuke weetjes over de David van Michelangelo

 1. Davids rechterhand is niet in verhouding met de rest van zijn lichaam. Men gelooft dat Michelangelo het groter maakt als een knipoog naar Davids bijnaam: manu fortis (sterk van hand).
 2. Michelangelo was de eerste kunstenaar ooit die Goliath niet mee afbeeldde. Dat komt omdat hij ervoor koos deze Bijbelse held te beeldhouwen net voor het moment van de strijd.
 3. Het blok marmer dat door Michelangelo gebruikt werd voor dit wereldberoemde kunstwerk werd voordien door twee andere beeldhouwers geweigerd. Het stond maar liefst 40 jaar te wachten tot het door Michelangelo tot kunst werd verheven.
 4. Fans van de Simpsons hebben David al zien passeren in een aflevering van deze populaire televisieshow. Hierin werd David gecensureerd en werd hem een broek aangetrokken. Deze gebeurtenis berust niet enkel op fictie. In 1857 bezorgde de Groothertog van Toscane de Engelse koningin Victoria een replica van de David van Michelangelo. Zij was echter zo geschandaliseerd door de naaktheid hiervan dat men een vijgenblad toevoegde op een strategische plaats. Dit beeld kun je nog altijd in het Victoria en Albert museum in Londen bezichtigen.
 5. Jaarlijks doen meer dan acht miljoen bezoekers de Galleria Accademia en de David van Michelangelo aan. Al dit voetverkeer veroorzaakt enkel kleine, bijna constante aardbevingen die kleine scheurtjes in het marmer aanbrengen. Daardoor moet het beeld regelmatig gerestaureerd worden. Ook wordt het standbeeld om de twee maanden gestofzuigd.

De David van Michelangelo is zo belangrijk voor onze kunstgeschiedenis dat je niet anders kan dan dit beeld met je eigen ogen aanschouwen. Florence heeft nog zoveel andere bezienswaardigheden dat je hier gerust meerdere dagen zoet bent. Dit maakt de Toscaanse hoofdstad tot een geweldige bestemming voor een citytrip!

David Michelangelo Florence

De enige echte David staat in de Galleria dell’Accademia van Florence. Maar er zijn nog heel wat andere David’s te zien in deze stad!

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!