10 juni, 2020

4.7/5 - (13 stemmen)

De Brug der Zuchten

Venetië heeft tal van kanalen en daardoor is het niet verwonderlijk dat er talloze verschillende bruggen zijn. De Brug der Zuchten spant echter samen met de Rialtobrug de kroon naar de titel van mooiste brug van de stad.

4.7/5 - (13 stemmen)

Tickets kopen voor het Dogepaleis en de brug

Om de Brug der Zuchten vanbinnen te zien, moet je eerst toegangstickets voor het Dogepaleis kopen. Online kan je voorrangstickets kopen aan €23 per persoon (€3 meer aan de kassa, maar weet wel dat de wachtrijen daar vaak héél lang zijn!). Als je tickets via GetYourGuide bestelt, krijg je bovendien meestal de mogelijkheid om tot 24u op voorhand gratis te annuleren. Je weet maar nooit dat plannen wijzigen!

 

la ponte dei sospiri venetie brug der zuchten

La ponte dei sospiri. Een brug met een rijke geschiedenis!

Een korte geschiedenis van de Brug der Zuchten

La ponte dei sospiri zoals deze zo mooi in het Italiaans wordt genoemd, werd in 1600 ontworpen door Antonio Contin (die ook de Rialtoburg heeft bedacht, een van de andere belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië). Deze karakteristieke brug van Venetië ligt op korte afstand van het San Marcoplein (waar je ook de San-Marco basiliek kan bezoeken) en verbindt het Dogepaleis met de Prigione Nuovo (nieuwe gevangenis). Dit vroegere huis van bewaring is trouwens het eerste gebouw ter wereld dat specifiek werd ontwikkeld om als gevangenis te dienen. De Brug der Zuchten functioneerde als overgang voor de gevangenen naar de kantoren van de inquisiteurs om berecht te worden.
Zij werd deze naam gegeven omdat volgens de traditie de gevangenen bij het oversteken zuchtten bij het vooruitzicht om voor de laatste keer de buitenwereld te zien. Of dit klopt, weet men niet helemaal maar zoals men in het Italiaans zegt: “Se non è vero, è ben trovato!” (als het niet waar is, is het goed gevonden!)

brug der zuchten gondels

Duizenden gondeliers varen dagelijks onder deze mythische brug door. Het is dan ook een van de mooiste bruggen van Venetië!

De Brug der Zuchten bezoeken

Je hebt vier manieren om de Brug der Zuchten te ervaren:

 1. Als je gehaast bent, is het best ze vanaf een afstand te bewonderen. Je hebt slechts twee plekken die uitzicht bieden op deze brug in barokstijl. De eerste is de drukste en dat is de Ponte della Paglia (brug van Paglia). Je bereikt deze als je langs het Dogepaleis naar rechts gaat (met je rug naar de lagune). Je kan ze niet missen, want het is de eerste brug die je tegenkomt.
 2. De andere (en beste) plek van waarop je kan zien is eveneens een brug: de Ponte della Canonica.
 3. Je kan ook daadwerkelijk op de Brug der Zuchten lopen wanneer je het Dogepaleis bezoekt. Vergeet wel niet dat je hiervoor toegangstickets nodig hebt! Met een rondleiding leer je trouwens nog veel meer over het paleis en de brug, en dat kan al voor €28 (met voorrangstickets inbegrepen). Je bezichtigt hierbij niet alleen het beroemde paleis, maar ook de gevangenissen en daarbij wandel je dus ook op de befaamde brug. Je zal dan ontdekken dat deze in twee smalle delen is ingedeeld, verdeeld door een muur in het midden. Dit was opdat de gevangenen komende uit beide richtingen elkaar nooit zouden zien.
 4. Ten slotte kan je ook lekker romantisch onder de Brug der Zuchten varen in een gondel. Let op dat dit best prijzig kan zijn. Hieronder volgt een overzicht van de prijzen voor een gondel in Venetië:
  – Overdag betaal je 80 euro voor een ritje van een half uurtje. Voor elke bijkomende twintig minuten betaal je 40 euro extra.
  – ’s Avonds leg je 100 euro neer voor een ritje van 40 minuten en kosten elke bijkomende twintig minuten je 50 euro.
  – Een gedeelde gondeltour kan ook, als je het niet erg vindt om bij vreemden in de boot te zitten. Dit kost je 30 euro per persoon.
dogepaleis brug der zuchten

Vanuit het Dogepaleis kan je de Brug der Zuchten ook oversteken. Van daaruit krijg je een mooi uitzicht over de vele passanten en de gondels van Venetië.

Leuke weetjes over de Brug der Zuchten

 • Wist je dat er meer dan 400 bruggen en 100 kanalen zijn in Venetië?
 • De beroemdste gevangene die de oversteek heeft gemaakt van de prigione nuovo naar het dogepaleis is niemand minder dan Casanova. Deze vrouwenverslinder werd in 1755 gearresteerd voor het verspreiden van een “anti-religieus gevoel”, wat een heus probleem was in de vrome stad. Vijftien maanden later wist hij echter te ontsnappen.
 • Een plaatselijke Venetiaanse legende suggereert dat geliefden altijd bij elkaar zullen blijven als ze elkander tijdens zonsondergang kussen terwijl ze in een gondel onder de Brug der Zuchten varen.
 • Je vindt niet alleen een Brug der Zuchten in Venetië, ook bruggen in onder andere Oxford, Cambridge en New York werden zo genoemd.
 • Deze prachtige brug, die over het Rio Palazzo kanaal spant, is ongeveer elf meter lang en gemaakt van prachtig wit Istrisch marmer. Als je ze van iets dichter bekijkt, merk je twintig maskerkoppen op.

Of je eeuwige liefde vindt onder deze beroemde brug is niet zeker, wat wel vast staat is dat een bezoek aan La Serenissima niet compleet is zonder dit herkenningspunt te hebben gezien!

Uitstapjes in Venetië

Wil je via het Dogepaleis op de Brug der Zuchten wandelen? Of wil je naar andere bezienswaardigheden in Venetië afzakken? Kijk eens naar deze leuke uitstapjes in Venetië:

» Alle tours en excursies in Venetië

Citytrip naar Venetië

Je weet het vast al, maar met een citytrip naar Venetië doe je nooit verkeerd. De prachtige kanaaltjes, de historische gebouwen en de wondermooie monumenten maken een bezoek altijd geslaagd. Een stedentrip naar Venetië hoeft trouwens niet duur te zijn! Deze promo’s bewijzen dat dubbel en dik:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
4.7/5 - (13 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam