De Brug der Zuchten

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 10 juni, 2020

Venetië heeft tal van kanalen en daardoor is het niet verwonderlijk dat er talloze verschillende bruggen zijn. De Brug der Zuchten spant echter samen met de Rialtobrug de kroon naar de titel van mooiste brug van de stad.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.7/5 - (13 votes)

Tickets kopen voor het Dogepaleis en de brug

Om de Brug der Zuchten vanbinnen te zien, moet je eerst toegangstickets voor het Dogepaleis kopen. Online kan je voorrangstickets kopen aan €23 per persoon (€3 meer aan de kassa, maar weet wel dat de wachtrijen daar vaak héél lang zijn!). Als je tickets via GetYourGuide bestelt, krijg je bovendien meestal de mogelijkheid om tot 24u op voorhand gratis te annuleren. Je weet maar nooit dat plannen wijzigen!

 

la ponte dei sospiri venetie brug der zuchten

La ponte dei sospiri. Een brug met een rijke geschiedenis!

Een korte geschiedenis van de Brug der Zuchten

La ponte dei sospiri zoals deze zo mooi in het Italiaans wordt genoemd, werd in 1600 ontworpen door Antonio Contin (die ook de Rialtoburg heeft bedacht, een van de andere belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië). Deze karakteristieke brug van Venetië ligt op korte afstand van het San Marcoplein (waar je ook de San-Marco basiliek kan bezoeken) en verbindt het Dogepaleis met de Prigione Nuovo (nieuwe gevangenis). Dit vroegere huis van bewaring is trouwens het eerste gebouw ter wereld dat specifiek werd ontwikkeld om als gevangenis te dienen. De Brug der Zuchten functioneerde als overgang voor de gevangenen naar de kantoren van de inquisiteurs om berecht te worden.
Zij werd deze naam gegeven omdat volgens de traditie de gevangenen bij het oversteken zuchtten bij het vooruitzicht om voor de laatste keer de buitenwereld te zien. Of dit klopt, weet men niet helemaal maar zoals men in het Italiaans zegt: “Se non è vero, è ben trovato!” (als het niet waar is, is het goed gevonden!)

brug der zuchten gondels

Duizenden gondeliers varen dagelijks onder deze mythische brug door. Het is dan ook een van de mooiste bruggen van Venetië!

De Brug der Zuchten bezoeken

Je hebt vier manieren om de Brug der Zuchten te ervaren:

 1. Als je gehaast bent, is het best ze vanaf een afstand te bewonderen. Je hebt slechts twee plekken die uitzicht bieden op deze brug in barokstijl. De eerste is de drukste en dat is de Ponte della Paglia (brug van Paglia). Je bereikt deze als je langs het Dogepaleis naar rechts gaat (met je rug naar de lagune). Je kan ze niet missen, want het is de eerste brug die je tegenkomt.
 2. De andere (en beste) plek van waarop je kan zien is eveneens een brug: de Ponte della Canonica.
 3. Je kan ook daadwerkelijk op de Brug der Zuchten lopen wanneer je het Dogepaleis bezoekt. Vergeet wel niet dat je hiervoor toegangstickets nodig hebt! Met een rondleiding leer je trouwens nog veel meer over het paleis en de brug, en dat kan al voor €28 (met voorrangstickets inbegrepen). Je bezichtigt hierbij niet alleen het beroemde paleis, maar ook de gevangenissen en daarbij wandel je dus ook op de befaamde brug. Je zal dan ontdekken dat deze in twee smalle delen is ingedeeld, verdeeld door een muur in het midden. Dit was opdat de gevangenen komende uit beide richtingen elkaar nooit zouden zien.
 4. Ten slotte kan je ook lekker romantisch onder de Brug der Zuchten varen in een gondel. Let op dat dit best prijzig kan zijn. Hieronder volgt een overzicht van de prijzen voor een gondel in Venetië:
  – Overdag betaal je 80 euro voor een ritje van een half uurtje. Voor elke bijkomende twintig minuten betaal je 40 euro extra.
  – ‘s Avonds leg je 100 euro neer voor een ritje van 40 minuten en kosten elke bijkomende twintig minuten je 50 euro.
  – Een gedeelde gondeltour kan ook, als je het niet erg vindt om bij vreemden in de boot te zitten. Dit kost je 30 euro per persoon.
dogepaleis brug der zuchten

Vanuit het Dogepaleis kan je de Brug der Zuchten ook oversteken. Van daaruit krijg je een mooi uitzicht over de vele passanten en de gondels van Venetië.

Leuke weetjes over de Brug der Zuchten

 • Wist je dat er meer dan 400 bruggen en 100 kanalen zijn in Venetië?
 • De beroemdste gevangene die de oversteek heeft gemaakt van de prigione nuovo naar het dogepaleis is niemand minder dan Casanova. Deze vrouwenverslinder werd in 1755 gearresteerd voor het verspreiden van een “anti-religieus gevoel”, wat een heus probleem was in de vrome stad. Vijftien maanden later wist hij echter te ontsnappen.
 • Een plaatselijke Venetiaanse legende suggereert dat geliefden altijd bij elkaar zullen blijven als ze elkander tijdens zonsondergang kussen terwijl ze in een gondel onder de Brug der Zuchten varen.
 • Je vindt niet alleen een Brug der Zuchten in Venetië, ook bruggen in onder andere Oxford, Cambridge en New York werden zo genoemd.
 • Deze prachtige brug, die over het Rio Palazzo kanaal spant, is ongeveer elf meter lang en gemaakt van prachtig wit Istrisch marmer. Als je ze van iets dichter bekijkt, merk je twintig maskerkoppen op.

Of je eeuwige liefde vindt onder deze beroemde brug is niet zeker, wat wel vast staat is dat een bezoek aan La Serenissima niet compleet is zonder dit herkenningspunt te hebben gezien!

Uitstapjes in Venetië

Wil je via het Dogepaleis op de Brug der Zuchten wandelen? Of wil je naar andere bezienswaardigheden in Venetië afzakken? Kijk eens naar deze leuke uitstapjes in Venetië:

» Alle tours en excursies in Venetië

Citytrip naar Venetië

Je weet het vast al, maar met een citytrip naar Venetië doe je nooit verkeerd. De prachtige kanaaltjes, de historische gebouwen en de wondermooie monumenten maken een bezoek altijd geslaagd. Een stedentrip naar Venetië hoeft trouwens niet duur te zijn! Deze promo’s bewijzen dat dubbel en dik:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.7/5 - (13 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>