Meer lezen over Rome?
25x Bezienswaardigheden in Rome | 10 goedkope hotels in Rome (en 5x luxe!) |
5x De lekkerste ijssalons van Rome |
Tickets voor bezienswaardigheden in Rome: hoe wachtrijen voorsteken?
Bestel je tickets online
Wil je de catacomben van Rome graag bezoeken? Er zijn tal van tours die hier worden aangeboden. Als je online boekt via GetYourGuide mag je vaak tot 24u op voorhand gratis annuleren.
In de tweede eeuw na Christus werd men in Rome geconfronteerd met het probleem van overbevolking en een tekort aan land. Steeds meer mensen zochten onderdak in de Eeuwige Stad, waardoor ook meer en meer mensen hier het leven lieten. Men kon deze arme stakkers niet zomaar op straat laten liggen, maar er was bijna nergens nog een plek om hen te begraven. Geïnspireerd door de Etrusken besloot men de overledenen een laatste rustplaats te geven in ondergrondse kamers. Oorspronkelijk cremeerde men de doden, maar onder christelijke invloed (geloof in een herrijzing van het lichaam) bewaarde men het stoffelijke overschot in zijn geheel. Hoewel hier voornamelijk christenen werden begraven, liggen er mensen van elke godsdienst. In totaal zijn er minstens 40 catacomben in Rome en ik zet de bijzonderste voor jou op een rijtje.

Durf jij afdalen in de donkere gangen die onder Rome lopen?
De catacomben van Priscilla
Omdat hier zoveel martelaren begraven liggen kreeg deze rustplaats al snel de bijnaam “koningin der catacomben van Rome”. Omdat men de ingangen geblokkeerd had om diefstal te voorkomen, waren deze Romeinse catacomben jaren verloren gegaan tot men ze in de zestiende eeuw herontdekte. Naast de gebruikelijke sarcofagen en kapel vind je hier ook een heel aantal schitterende schilderijen.
Adres:
Via Salaria 430
Openingstijden:
9-12u en 14-17u – maandag gesloten

Tussen de kleine graftombes vind je soms nog enkele menselijke overschotten terug… Spannend!
De catacomben van Callixtus
Als je van plan bent maar één van de catacomben van Rome te bezoeken, is dit een uitstekende keuze omdat ze tot de belangrijkste en grootste van de stad behoren. In totaal zijn er vier verdiepingen, meer dan twintig meter diep, met een netwerk van bijna twintig kilometer aan ondergrondse gangen. Naast tientallen martelaren liggen hier ook zestien pauzen begraven, waardoor de crypte “het kleine Vaticaan” als bijnaam heeft gekregen. Verder is de graftombe van St. Cecilia het bezoeken waard, zij is namelijk de beschermheilige van muziek.
Adres:
Via Appia Antica 110/126
Openingstijden:
9-12u en 14-17u

De ingang naar de catacomben van Callixtus. Vergeet niet dat je ondergronds geen foto’s mag maken!
De catacomben van St. Agnes
Deze catacomben liggen onder de kerk van Sant Agnese fuori le Mura die is gewijd aan de Heilige Agnes, de enige martelaar die hier begraven ligt. Zij was een van de vele christenen die door de Romeinen destijds vervolgd werd en daarbij het leven liet. Wat maakt deze Agnes dan zo bijzonder? Het feit dat ze op amper twaalfjarige leeftijd op een gruwelijke manier het leven liet: volgens de ene bron werd ze levend verbrand, volgens een andere onthoofd en volgens nog een andere werden de aders van haar nek overgesneden. Hoe het ook zij, het martelaarschap heeft ze meer dan verdiend. Als je dit dappere meisje nog een laatste eer wil bewijzen, weet je waar je moet zijn.
Adres:
Via Nomentana 349
Openingstijden:
9-12u en 15-17u

De catacomben van St. Agnes. Een meisje dat op verschrikkelijke wijze werd gemarteld…
De catacomben van St. Domitilla
Ook deze catacomben zijn verspreid over vier niveaus en zeventien kilometer aan gallerijen. Ze zijn de best bewaarde van alle Romeinse catacomben en in totaal liggen hier bijna 150,000 lichamen begraven. Naast een heuse ondergrondse basiliek zijn de absolute blikvanger hier de prachtige fresco’s die in 2017 werden ontdekt en gerestaureerd.
Adres:
Via delle Sette Chiese 282
Openingstijden:
9-12u en 14-17u – dinsdag gesloten

De kerk die bovenop de catacomben van St. Domitilla staat. Enkele trapjes lager en je bent omringd door duistere gangen!
De catacomben van San Sebastiano
Deze zijn een van de kleinste en tegelijkertijd meest toegankelijke catacomben van Rome, waardoor ze ook het minst goed geconserveerd zijn gebleven. Zo is een van de vier originele verdiepingen bijna geheel verdwenen. Toch is het bezoek de moeite waard, zeker als je de crypte van Sint-Sebastiaan wil bewonderen, een van de beroemdste martelaren. Je hebt hem misschien al eens op een schilderij gezien, waar hij vastgebonden aan een paal of boom staat, met enkele pijlen in zijn lichaam. In zijn crypte kan je overigens een borstbeeld zien, gemaakt door de befaamde Gian Lorenzo Bernini.
Adres:
Via Appia Antica 136
Openingstijden:
10-17u – zondag gesloten

De Romeinse catacomben doen je huiveren, maar zijn tegelijkertijd ook heel interessant om te bezoeken.
De Vaticaanse catacomben
Sint-Pietersbasiliek
Een bezoek aan de catacomben van het Vaticaan kan je vergelijken met het bijwonen van Tomorrowland: het is verdraaid moeilijk om binnen te geraken maar oh zo de moeite, want het is een ervaring die je nooit zult vergeten. In tegenstelling tot de andere catacomben, die met een gewoon ticket bezocht kunnen worden, moet je een bezoek aan de catacomben onder Vaticaanstad (ruimschoots) op voorhand proberen te reserveren en tegelijkertijd moet je heel veel geluk hebben dat je naar binnen mag. Per dag mogen amper 250 bezoekers dit uniek stukje geschiedenis onder de Sint-Pietersbasiliek met hun eigen ogen bewonderen, in groepen van maximaal twaalf personen. Wil je het er toch op wagen, dan stuur je een mailtje naar scavi@fsp.va met de volgende informatie:
- De data waarop je in Rome bent en de tomben kunt bezoeken
- Hoeveel bezoekers + hun namen - als je deel uitmaakt van een organisatie, de naam hiervan en de onderlinge relatie van de bezoekers (bijvoorbeeld een schoolbezoek)
- De gewenste taal van de rondleiding (duurt een anderhalf uurtje)
‘Is dit het allemaal waard?’ zal je alvast denken? Absoluut. Dit is de uitgelezen kans om de crypte van Petrus te bezichtigen, een van de twaalf apostelen. Daarbovenop is er ook een heuse necropolis oftewel ondergrondse begraafplaats, daterend uit de vierde eeuw.
Prijs: Dertien euro per persoon (minimumleeftijd is vijftien jaar)

Onder de Sint-Pietersbasiliek liggen heel wat heiligen begraven. Maar om ze te bezoeken moet je wel goed plannen!
De Kapucijnen crypte in Rome
Onder de kerk van de Santa Maria della Concezione dei Cappuccini ligt de befaamde crypte die bezoekers van over de hele wereld lokt. Van alle catacomben van Rome is deze zonder enige twijfel het buitenbeentje want hier bezichtig je geen graftombes maar…menselijke overblijfselen! Dit is overigens geen unicum, want ook in Palermo en Napels kan je dergelijke lugubere taferelen meemaken. iets dichterbij kan je ook een bezoek brengen aan de catacomben van Parijs. In Rome zijn er ongeveer 3700 lichamen te bezichtigen, het ene al beter bewaard dan het andere. De lijken van de kapucijnenbroeders zijn zelfs in hun originele kleding geconserveerd, wat dit tot een uiterst macabere maar ook bijzondere ervaring maakt.
Adres:
Via Vittorio Veneto 27
Kostprijs:
8,5 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen tot 18 jaar
Openingstijden:
Elke dag van 9u tot 19u (laatste toegang is 18.30u)

Spijtig genoeg mag je ook hier geen foto’s maken… Deze foto komt uit het Ossuarium van Sedlec in Tsjechië, zo krijg je toch een beetje een idee van waar het vanbinnen op lijkt.
Kaartjes Romeinse catacomben
De kostprijs van iedere catacombe is hetzelfde. Volwassenen betalen acht euro voor een kaartje en kinderen tussen zeven en vijftien betalen vijf euro. Een gegidste rondleiding is inbegrepen in de prijs.
Als je graag een tour naar de verschillende catacomben (en de kapucijnen crypte) plant, dan kan je ook een daguitstap boeken. Daarbij zit vervoer, toegangsbewijzen en een gids inbegrepen.
Bekijk ook eens de verschillende Rome City Passen. Zij bieden je vaak hoge kortingen als je van plan bent om meerdere activiteiten te doen.
» Alle tickets voor de Romeinse catacomben
Tips voor het bezoeken van de Romeinse catacomben
- Het zijn heilige plaatsen, zorg er dus voor dat je gepaste kleding draagt. Je schouders en knieën moeten dus bedekt zijn. Aangezien het ondergronds best fris kan zijn neem je ook best een trui mee.
- Soms kan de doorgang erg nauw zijn, als je last hebt van claustrofobie is het misschien niet zo’n goed idee om ze te bezichtigen.
- In de zomermaanden trekken de catacomben enorm veel bezoekers aan, hou rekening met mogelijk langere wachttijden.
- Foto’s maken is spijtig genoeg verboden. De kerkjes of gebouwen die bovenop de catacomben staan mogen natuurlijk wel worden gefotografeerd.
Als je de catacomben van Rome gaat bezoeken heb je dus keuze te over, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en tijd die je ter beschikking hebt. Als je het beste van de Romeinse catacomben wil combineren, kan een dagtour een uitstekend idee zijn. In elk geval doe je er goed aan minstens een van deze unieke bezienswaardigheden van Rome te bezichtigen!

Je komt vast en zeker dingen te weten die je nooit voor mogelijk had gehouden!
De Romeinse catacomben in Valkenburg
Ben je al in Rome geweest, of heb je momenteel geen plannen om naar de eeuwige stad af te zakken? Geen probleem! De Romeinse catacomben zijn ook veel dichter te bezichtigen.
In het Nederlandse Valkenburg werd één van de mergelgrotten immers omgetoverd tot een perfecte kopie van de Romeinse catacomben (lees helemaal onderaan dit artikel meer over deze catacomben).
Met een kaarsje betreed je de grotten en bekijk je deze gangen die je niet van de echte kan onderscheiden.
De fresco’s, muurtekeningen en sommige graven zijn zelfs veel beter bewaard gebleven doordat ze nog maar een kleine eeuw oud zijn. Dus… Eigenlijk is het zelfs beter om de Romeinse catacomben hier te gaan bezoeken!
Nog leuk om te weten, is dat je hier wel foto’s mag maken!

Een kopie van de echte Romeinse catacomben vind je in het Nederlandse Valkenburg.
Andere catacomben in Italië
De catacombes van Rome zijn bijzonder interessant, maar doorheen Italië vind je nog heel wat andere ondergrondse netwerken aan gangen terug!
Nog iets indrukwekkender vond ik de catacomben van Napels.
Deze catacomben werden gebruikt door de Romeinen en Christenen, maar ook nog veel later! Namelijk om te schuilen van de luchtbombardementen tijdens wereldoorlog twee. Deze gangen lichten een volledig andere blik op het leven in deze stad, en iedere catacombe is op zich uniek. Je kan er gegidste rondleidingen volgen.
Zo zijn er catacomben waar je christelijke graven terugvindt, maar evengoed gangen waar je Romeinse opgravingen kan bezichtigen. Mijn favoriet bleef wel de Galleria Borbonica en natuurlijk ook Il Cimitero delle Fontanelle, waar je duizenden beenderen en doodshoofden aantreft.

In sommige graven vind je ook nog enkele prachtige muurschilderingen terug. De doden houden ook van kunst, moet je weten!

Over de auteur
Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.
Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.
Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
Handige sites om je reis te plannen
Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.
🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra. 👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan. 🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare. 🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.