Dom van Milaan bezoeken: Info, tips, tickets & foto’s van de kathedraal van Milaan

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 14 augustus, 2020

In het hartje van de befaamdste modestad van Italië, op de Piazza del Duomo, staat de Duomo van Milaan te schitteren. Ze is één van de grootste kathedralen ter wereld en heeft een onvergetelijke indruk op me achter gelaten. Waar je ook bent in de stad, deze mastodont trekt steeds je aandacht. Je bent hier niet écht geweest zonder de imposante Dom van Milaan te bezoeken.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (8 votes)

dom milaan

De dom van Milaan bezoeken

Om de dom van Milaan te bezoeken, moet je kaartjes aanschaffen. Vermijd lange wachtrijen en koop je tickets al online en op voorhand.
Het handigst is een Duomo Pass (€16). Daarmee mag je alle bezienswaardigheden in de dom zien en teven het dakterras beklimmen, vanwaar je echt een prachtig uitzicht over Milaan krijg.
Als de binnenkant van de dom van Milaan je niet veel zegt, dan kan je ook kiezen om alleen het dakterras te beklimmen. Een kaartje daarvoor kost je €13 per persoon.
Wil je graag wat achtergrondinformatie? Boek dan een gegidste rondleiding in de kathedraal.

Een duik in de geschiedenis

Het meesterbrein achter dit mooie gotische kunstwerk is bisschop Antonio da Saluzzo. Hij gaf in 1386 de opdracht om de Dom van Milaan te bouwen. De eerste jaren werd de bouw geleid door Duitse, Franse en Italiaanse bouwmeesters: een echte Europese coproductie dus! Dat leidde al snel tot heel wat vertraging, omdat ze allemaal een andere visie hadden. Het was in 1400 dat de bouw pas écht kon beginnen, maar dan duurde het nog 600 jaar voor de kathedraal helemaal af was.

De opbouw van de kathedraal van Milaan gebeurde in stukken en brokken en soms lagen de werken zelfs een eeuw stil! Gelukkig kwam in 1805 Napoleon Bonaparte zich bemoeien met het hele gebeuren en zorgde hij ervoor dat de voorgevel in 7 jaar afraakte. Maar Napoleon zou Napoleon niet zijn als hij geen verborgen agenda had: hij wou tot koning gekroond worden in de kathedraal en dat is hem ook gelukt! Tot op de dag van vandaag zijn de Milanezen hem nog steeds dankbaar voor zijn genereuze gebaar, want hij heeft een standbeeld gekregen op het plein voor de Dom én op een van de 135 torens staat hij afgebeeld.

binnenkant duimo milaan kathedraal

De buitenkant is indrukwekkend, maar ook de binnenkant van de Duomo is ontzagwekkend!

Grootse architectuur en indrukwekkende kunst

Nadat je een toegangsticket hebt gekocht, mag je eindelijk binnen. En daar staat je wat te wachten! De Dom van Milaan is imposant. Dat zie je al wanneer je recht voor de kerk staat. Het is die indrukwekkende architectuur dat van de kathedraal één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Milaan maakt. Maar niet enkel de buitenkant maakt een verpletterende indruk op jou, ook de binnenkant blaast je van je sokken. Dat ontdek je wanneer je de Dom van Milaan gaat bezoeken.

In totaal telt de Dom zo’n 3.000 beelden aan de binnen- en buitenkant. De kathedraal wordt binnenin opgedeeld in 5 grote beuken, die worden gescheiden door 52 pilaren van maar liefst 25 meter hoog. Die pilaren zijn niet alleen kolossaal en imposant, maar dienen ook als ondersteuning van het dak.

Naast de prachtige architectuur, staat de kathedraal bol van imponerende kunstwerken. Zo zijn de glas-in-loodramen een ware kunst op zich, waarop Bijbelse taferelen zijn afgebeeld. Het oudste raam komt uit 1470 en symboliseert het leven van Christus. De glas-in-loodramen achter in de kerk zorgen voor een mooie verlichting van de apsis. Daarnaast kan je ook tal van prachtige beelden en schilderijen bezichtigen en vind je er het grootste orgel van Italië terug. Maar ook de drie altaren die ontworpen zijn door de Italiaanse schilder en architect Pellegrino Tibaldi, zijn ware kunstwerken op zich.

Tot slot kan je onder de kerk ook de archeologische site bezoeken waar ze nog steeds bezig zijn met opgravingen. Weet wel dat je hiervoor een Duomo pass moet hebben of apart tickets moet aanschaffen.

kathedraal milaan bezoeken

Hoe ze dit kunstwerk ooit hebben kunnen maken zonder moderne werktuigen… Ik snap het nog steeds niet!

Schatkamers en cryptes

Wanneer je de kathedraal bezoekt, ga dan zeker ook even een kijkje nemen in de crypte. Daar vind je de grafmonumenten van Gian Giacomo de’ Medici (broer van paus Pius IV) en de Italiaanse kardinaal Carlo Borromeo. In de crypte ligt ook de schatkamer, maar is -jammer voor de gold diggers- niet toegankelijk voor publiek. Om deze ruimte te betreden moet je een Duomo Pass hebben.

coro jemale crypte milaan kathedraal

De Coro Jemale, een onderdeel van de crypte.

Santo Chiodo: de heilige nagel

In de kathedraal wordt ook een nagel bewaard die afkomstig is van het kruis waaraan Jezus werd gekruisigd. Ze wordt bewaard in het gewelf boven het koor en wordt aangeduid door een klein rood lampje. Keizer Constantijn had deze nagel geschonken aan de heilige Ambrogio. Als je de nagel zelf eens wil zien, moet je aanwezig zijn tijdens de viering van de Rito della Nivola op 14 september. Tijdens die jaarlijkse viering, gaat de bisschop van Milaan, met de Nivola (lift in de vorm van een wolk) naar de nis waar de Santo Chiodo ligt. Dat gebeurt al sinds 1576!
Als je meer heilige relikwieën wilt zien, dan moet je zeker ook eens naar de Nôtre-Dame in Parijs gaan. Daar vind je immers de doornenkroon van Jezus, nog een andere nagel, en een stukje van het kruis waar Jezus aan werd opgehangen.

Supertip: het dakterras van de Duomo van Milaan

De architectuur en de kunstwerken maken een bezoek aan de Dom van Milaan de moeite waard, maar een tochtje naar het dak laat een onvergetelijke indruk op je na. Als je geen trappenklimmer bent, neem je toch gewoon de lift naar boven ;-). Als je geen Duomo Pass hebt gekocht (€16) heb je voor de dakterrassen een apart ticket nodig (€13).

Op het dak vind je heel wat mooie torentjes. De oudste dateert van 1404 en op de hoogste troont er een echte gouden Mariabeeld. Dat beeld wordt La Madonnina, de kleine Madonna, genoemd en is hét symbool van Milaan. Het beeld is 14 meter groot! Maar het meest impressionante is wel het uitzicht over Milaan. Wanneer het mooi weer is, kan je zelfs de Alpen zien!

dakterras duomo milaan

Vanop het dakterras van de Duomo in Milaan krijg je mooie uitzichten én zie je de gedetailleerde kunstwerken op het dak nog beter.

Openingstijden van de Dom van Milaan

Met een geldig toegangsbewijs kan je de kathedraal elke dag bezoeken tussen 8 en 19 uur. De laatste bezoekers worden om 18.10 uur toegelaten. Voor de crypte, het museum, archeologische site en het dakterras gelden andere openingstijden:

 • De crypte kan je tussen 11 en 17.30 uur bezoeken van maandag tot vrijdag. Op zaterdag is dat tussen 11 en 17 uur en op zondag van 13.30 tot 15.30 uur. De laatste personen mogen een halfuur voor sluiting binnen.
 • Het museum kan je elke dag bezoeken van 10 tot 18 uur, maar is gesloten op woensdag. Om 17.10 uur worden de laatste bezoekers toegelaten.
 • De archeologische site is ook elke dag geopend: van 9 tot 19 uur. De laatste tickets worden om 18 uur verkocht en tien minuten later worden de laatste bezoekers toegelaten.
 • Je kan het dak van de Dom ook elke dag bezoeken van 9 tot 19 uur. De laatste bezoekers mogen om 18.10 uur binnen.
dakterras dom van milaan

Het uitzicht vanop het dakterras van de Dom van Milaan is echt fenomenaal… Dit raad ik echt aan om te doen!

Kaartjes voor de Dom

De kathedraal van Milaan is dé trekpleister van de stad. Je kunt dus best je tickets al online kopen via officiële tour en ticket aanbieders zoals GetYourGuide. Als je dit niet doet, kunnen de wachtrijen heel lang oplopen.
Bovendien geeft deze online ticketverkoper als enige de garantie om je ticket volledig terug te betalen als je annuleert tot 24 uur op voorhand.

De prijzen voor een toegangsbewijs voor de kathedraal van Milaan verschillen afhankelijk van wat je wilt zien. Een echte aanrader is om Duomo Pass (€16) te kopen te kopen. Daarin zit de toegang tot alle bezienswaardigheden én een tochtje naar het dakterras. Bovendien krijg je er ook nog eens een interessante audioguide bovenop.

Ben je alleen geïnteresseerd in het utizicht vanop de kathedraal? Dan kost zo’n kaartje €13 per persoon.
Wil je liever op sleeptouw worden genomen door een echte gids? Dat kan vanaf ongeveer €28 per persoon.

Tips voor het bezoek

 • In de ochtend is het minst druk
 • Gebruik geen flits wanneer je foto’s neemt
 • Selfie sticks zijn verboden
 • Het bezoek aan het dakterras is pas écht de moeite bij mooi weer, dus check even het weerbericht voor je tickets boekt!
 • Italianen zijn erg streng: blote schouders en te korte rokjes zijn een no go bij een bezoek aan de kathedraal
duomo milaan

Zeg nu zelf… Dit is toch een meesterwerk?!

11 x leuke cijfers over de Dom van Milaan

 1. Het duurde maar liefst 600 jaar voor de kathedraal af was.
 2. De Dom is de tweede grootste kathedraal ter wereld. Ze heeft een lengte van 157 meter en een breedte van 92 meter. De totale oppervlakte van de kerk is zo’n 11.700 m².
 3. De Dom telt in totaal 3.159 beelden aan de binnen- en buitenkant en wegen samen zo’n 325.000 ton!
 4. Op het dak staan 135 torens. Op de hoogste toren staat een Mariabeeld van maar liefst 14 meter en die is bedekt met 3.900 stukjes bladgoud.
 5. Op 26 mei 1805 werd Napoleon Bonaparte in de kathedraal tot koning van Italië gekroond.
 6. De kathedraal is helemaal uit witte marmer opgebouwd.
 7. In 2010 maakte de Italiaanse bakker, Mirco Della Vecchia, een replica van de kathedraal uit 4.868 kilo chocolade. Hij heeft hier, samen met 8 medewerkers, een week aan gewerkt. Het stuk is het zwaarste chocoladesculptuur ter wereld!
 8. De kathedraal telt 55 glas-in-loodramen met Bijbelse verhalen.
 9. 96 Waterspuwers sieren de Dom van Milaan.
 10. Elk jaar bezoeken ongeveer 5 miljoen mensen het hart van Milaan!
 11. In 2015 werd de binnen- en buitenverlichting van de kathedraal volledig vervangen door LED. Ook de kerken zijn vandaag milieubewust!

Citytrip naar Milaan

Heb je zin gekregen om de Dom van Milaan te bezoeken? Zet dan zeker de Castelo Sforzesco, Galleria Vittorio Emanuele II en het Teatro alla Scala op je bucket list! Check hier hoe je goedkope vliegtickets naar dé modestad van Europa boekt, of bekijk hier enkele promoties naar Milaan:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Video: Duomo

Nog niet overtuigd van de schoonheid van de dom van Milaan? Kijk dan eens naar deze mooie video.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (8 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>