Engelenburcht in Rome bezoeken: info, tips & foto’s

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 31 juli, 2020

Samen met het Colosseum is de Engelenburcht in Rome een van de gebouwen in de stad die nauw vervlochten is met haar rijke en haast onuitputtelijke geschiedenis. Oorspronkelijk diende het als mausoleum maar al gauw zou het tal van andere functies bezetten. Ik vertel je dan ook graag alles over het schitterende Castel Sant Angelo della Città Eterna en waarom je dit prachtige gebouw moet bezoeken.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (13 votes)

Meer lezen over Rome?

25x Bezienswaardigheden in Rome   |     10 goedkope hotels in Rome (en 5x luxe!)   |
 5x De lekkerste ijssalons van Rome
|
 Tickets voor bezienswaardigheden in Rome: hoe wachtrijen voorsteken?


Bestel je tickets online

Als je wachtrijen wil overslaan, is het geen slecht idee om je tickets alvast online aan te schaffen. Via TicketBar kosten die tickets €20,50 per persoon en daarmee kan je alle wachtrijen meteen voorbijlopen. Wil je liever een gegidste rondleiding? Kijk dan eens naar de tours van GetYourGuide. Bovendien kan je bij hen altijd gratis annuleren tot 24u op voorhand.

Mausoleum

Tussen 134 en 139 verscheen de Engelenburcht in Rome op de rechteroever van de Tiber. De opdrachtgever was de vermaarde keizer Hadrianus, wiens assen na zijn dood hier werden bewaard. 138 was een slecht jaar voor het gezin want zowel Hadrianus, zijn vrouw Sabina en zijn eerste geadopteerde zoon Lucius Aelius lieten toen het leven. Het was het begin van een traditie waarin de overblijfselen van gevallen keizers in het majestueuze Castel Sant Angelo hun laatste rustplaats vonden. De laatste van hen was keizer Caracalla, die de gelijknamige termen liet bouwen.

Castel Sant Angelo bezoeken

Zoals je ziet is de Engelenburcht een echt fort!

Militaire fort

In het begin van de vijfde eeuw besloot men het mausoleum om te bouwen tot een militair fort en hierbij gingen jammer genoeg heel wat tombes en versieringen verloren. Ook de Aurelische muren werden in opdracht van Flavius Augustus toegevoegd. Ondanks deze nieuwe functie konden de Visigotische plunderaars niet worden tegengehouden. Zij vernielden heel veel urnen maar gelukkig overleefde het sluitstuk van de grafurne van Hadrianus de inval van de barbaren. Deze staat sindsdien mooi te pronken in de tombe van Otto II in de Sint-Pietersbasiliek.
Een eeuw later zagen de Gothen hun kans schoon om het fort over te nemen en in een poging om hen buiten te houden gooide men heel wat bronzen en stenen standbeelden op deze onverlaten.

castel sant angelo

Wat zou de Engelenburcht zijn zonder een prachtig beeld van een engel?!

Pauselijke residentie en gevangenis

In de veertiende eeuw werd het fort omgevormd tot een kasteel en paus Nicholas III verbond de Sint-Pietersbasiliek met de Engelenburcht dankzij een geheime gang: de zogenaamde Passetto di Borgo. Hierdoor kon tijdens de belegering door Karel V in de zestiende eeuw paus Clemens VII hier zijn toevlucht zoeken. Later zou Paul III hier een prachtig appartement laten bouwen zodat ze in gepaste omstandigheden konden schuilen. De bijzonder mooie fresco’s en kunstwerken uit de renaissance kan je nu nog altijd bewonderen.
Later zou het gebouw door de pausen ook als gevangenis gebruikt worden en werden hier zelfs gevangenen om het leven gebracht.

Hoe is de Engelenburcht in Rome aan haar naam gekomen?

Volgens de legende verscheen de aartsengel Michael in 590 met zijn zwaard uit de schede bovenop de Engelburcht in Rome om het einde van de Grote Pest aan te kondigen. Om deze gebeurtenis te herdenken maakte Montelupo in 1536 een marmeren standbeeld dat ruim twee eeuwen later werd vervangen door een bronzen standbeeld. De Vlaming Peter Anton van Verschaffelt had de eer dit te creëren. Het oorspronkelijke standbeeld kan nog altijd bewonderd worden op een plein binnenin Castel Sant Angelo.

engelenburcht uitzicht

Vanuit de Engelenburcht krijg je prachtige uitzichten over Rome!

Castel Sant Angelo bezoeken: praktische informatie

Sinds 1901 doet deze burcht officieel dienst als museum waardoor je nu mooi de Engelenburcht kunt bezoeken.
Kaartjes kosten €20,50 voor volwassenen, zeven euro voor burgers van de Europese Unie tussen 18 en 25 jaar en kinderen mogen gratis naar binnen.
Castel Sant Angelo bezoeken kan elke dag van negen uur ’s ochtends tot half acht ’s avonds, elke dag van de week behalve 1 januari, 1 mei en 25 december.
Voor een toegangsticket + snelle tour betaal je €35 per persoon.

Er zijn ook enkele kortingskaarten voor Rome die je gratis toegang (of een korting) geven tot de Engelenburcht.

Er zijn vijf niveaus:

 1. Op het eerste vind je het mausoleum, waar de tombes zijn.
 2. Het tweede bestaat uit de gevangenis en de opslagplaatsen voor granen en olie.
 3. Het derde werd gebruikt voor militaire doeleinden. Op de Cortile dell’Angelo (Hof van de Engel) vind je het oorspronkelijke standbeeld van de aartsengel Michael. Hier is ook het feitelijke museum waar je onder meer wapens, schilderijen en meubels kunt bezichtigen.
 4. Niveau vier bestaat ui de pauselijke apartementen en de kamers van Paul III, Clemens VII de VIII en Leon Clemens X.
 5. Op het vijfde niveau ten slotte kan je vanop het terras genieten van een prachtig uitzicht op Rome en het Vaticaan.
engelenburcht brug

De brug die naar het Castel Sant’Angelo leidt is al een kunstwerk op zich!

Castel Sant Angelo in de spotlights

 • Als je het spannende Bernini Mysterie van Dan Brown hebt gelezen, of de verfilming Angels and Demons hebt gezien, dan wist je alvast iets meer over dit beroemde kasteel. In het verhaal ligt de Kapel van de Illuminati immers in de Engelenburcht. Ook de geheime gang van de Engelenburcht speelt een cruciale rol in zowel het boek als de film.
 • Daarnaast kan je in de game Assassin’s Creed Brotherhood de Engelenburcht zowaar beklimmen! Verder is dit spel een echte aanrader als je altijd al eens in het echte Oude Rome hebt willen rondwandelen (of rondrijden op een paard).
 • Cultuurliefhebbers wisten misschien al dat Castel Sant Angelo ook voorkomt in de opera Tosca van Giacomo Puccini. De heldin vindt hier haar dood wanneer ze van de burcht springt.
engelenburcht rome binnenstad

De binnenkant van de Engelenburcht in Rome is prachtig! Heel wat kunst en mooie interieuren.

Vijf leuke weetjes over Castel Sant Angelo

 1. De brug die de stad met de Engelenburcht verbindt heette oorspronkelijk de Pons Aelius maar werd al snel omgedoopt tot Ponte Sant Angelo. De magnifieke standbeelden werden pas tijdens de Barokperiode toegevoegd.
 2. Ooit was de Engelenburcht het hoogste gebouw in Rome.
 3. De cylinder van het gebouw heeft een diameter van 64 meter.
 4. Het complex bevat ook een heuse martelkamer.
 5. Beroemde ex-gevangenen zijn de Italiaanse filosoof/rekenkundige/dichter/kosmologische theoreticus Giordano Bruno (die het Copernicaanse model verder uitbouwde) en de beroemde beeldhouwer Benvenuto Cellini.
engelenburcht bezoeken

Ga zeker tot op het hoogste niveau. Daar krijg je een fenomenaal panorama over de Eeuwige Stad!

Tips voor het bezoeken van de Engelenburcht in Rome

 • Beperk je niet alleen tot de buitenkant want ook het militaire museum en de pauselijke residenties zijn de moeite waard.
 • Rondom Castel Sant Angelo ligt een park waar je in de zomer en lente heerlijk kunt rondwandelen.
 • Vergeet zeker niet de schitterende Ponte Sant Angelo te bezichtigen!
castel sant angelo engelenburcht

Je moet serieus wat klimwerk verrichten om alle vijf niveaus te betreden.

Citytrip naar Rome

Wanneer je in de Eeuwige Stad bent mag je dus zeker niet vergeten genoeg tijd uit te trekken voor het fascinerende Castel Sant Angelo. Vele toeristen lopen hier vaak gewoon voorbij op hun weg naar het Vaticaan en dat is zonde. Het is een van de meest indrukwekkende gebouwen en unieke kastelen. Als voorbereiding kan je alvast het Bernini Mysterie lezen of Angels and Demons bekijken. Wedden dat je na het lezen/zien meteen je citytrip naar Rome boekt? Hieronder staan in ieder geval al enkele mooie deals!

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (13 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>