13 juli, 2020

De Kathedraal van Florence bezoeken: wat is er allemaal te zien? Info, tickets & foto’s

Op de Piazza del Duomo in Florence ligt een van de bekendste bezienswaardigheden van Italië. De Cattedrale di Santa Maria del Fiore of de befaamde Duomo van Florence.
Je kan de vier verschillende delen van deze kathedraal allemaal afzonderlijk bezoeken: de Kathedraal, de koepel van Brunelleschi, het Baptisterium en Giotto's Campanile. Elk onderdeel van de kathedraal is magisch, maar het -letterlijk en figuurlijk- hoogtepunt van je bezoek aan de Duomo van Firenze is natuurlijk het beklimmen van de koepel.

dom van Florence

Groetjes vanop de koepel van de Dom van Florence!

Tip: Boek je tickets op voorhand!

Als je van plan bent om de kathedraal van Florence te bezoeken, dan raad ik aan om tickets al op voorhand aan te schaffen. Toen ik er was, waren alle kaartjes al drie dagen op voorhand uitverkocht… Tijdens een korte citytrip naar Firenze is het dus best mogelijk dat je de kans niet krijgt om de binnenkant van deze kathedraal te zien. Via GetYourGuide of TicketBar kan je al ver op voorhand skip-the-line tickets boeken en bovendien kan je bij GetYourGuide altijd gratis annuleren tot 24u op voorhand.


In dit artikel geef ik meer tips, info over wat je kan doen en zien en een klein stukje geschiedenis over deze prachtige bezienswaardigheid van Florence.

firenze kathedraal florence

’s Avonds of overdag… De kathedraal van Florence is altijd een eyecatcher!

De Dom van Firenze of de Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Il Duomo di Firenze werd in 1296 gebouwd door Arnolfo di Cambio. Het duurde meer dan 100 jaar voor het gebouw uiteindelijk voltooid werd, omdat de koepel voor zoveel moeilijkheden zorgde. Het was pas in 1436 dat Filippo Brunelleschi er eindelijk in slaagde om dit magische bouwwerk te voltooien.

Buitenkant

De Duomo zag er lang niet altijd zo uit zoals we het vandaag kennen. Het was pas in 1887 dat de buitenkant van het gebouw ook werd afgemaakt in de mooie witte, groene en rode marmer. Ook de gigantische deuren werden pas op het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw aan het gebouw toegevoegd. Op deze gigantische bronzen deuren vind je prachtige tekeningen terug van het leven van de Madonna.

buitenkant kathedraal van florence piazza michelangelo

De buitenkant van de dom zie je vooral goed vanaf het Piazza Michelangelo, de Boboli en de Bardini tuinen.

Binnenkant

De buitenkant van de Kathedraal van Firenze is natuurlijk prachtig, maar de binnenkant is minstens even mooi.
Door het gotische interieur lijkt het alsof de kerk vrij sober is, maar niets is minder waar. Als je een beetje beter kijkt zie je dat de bogen en zuilen ook minitieus zijn gedecoreerd. Aan de muren van Il Duomo vind je trouwens ook heel wat prachtige schilderwerken.
De mooie glas in lood ramen zijn ook het vernoemen waard.

Hét pièce de resistance van de dom van Florence blijft wel de prachtige plafondschildering. De Medici familie had het in die tijd nog steeds voor het zeggen in Firenze, en Cosimo I de’ Medici wenste dat de koepel zou worden beschilderd met een mythische voorstelling van het laatste oordeel. Aan dit meesterwerk werd maar liefst 11 jaar geschilderd door Giorgio Vasari en Federico Zuccari. Het resultaat mag er dan ook wezen!

binnenkant kathedraal florence

De binnenkant van de Duomo is heel wat grijzer, maar dat wordt gecompenseerd door de vele schilderwerken die er zijn tentoongesteld.

Crypte

In de achterkant van de Kathedraal vind je een kleine trap. Als je daar afdaalt kan je de fundamenten van de oorspronkelijke kerk bekijken, evenals de vele uitbreidingen en de Romeinse stad die hier ooit stond. Onder de kerk vind je ook de graftombe van Brunelleschi, die op handen werd gedragen door de Florentijnen na het afwerken van de koepel.

kathedraal firenze crypte

De crypte onder de Duomo. Interessant, maar alleen te bezoeken met tickets.

Museum van de Kathedraal

De bouw van de dom van Florence verliep niet van een leien dakje. Er werden voortdurend veranderingen voorgesteld, en dat ging natuurlijk ten koste van heel wat werk. Bepaalde van deze onafgewerkte versieringen en standbeelden van de façade zijn nu tentoongesteld in het museum van de Kathedraal. Je vindt er ook enkele schilderijen die oorspronkelijk in de Kathedraal waren opgehangen.
Om toegang tot het museum te krijgen moet je over een ticket beschikken.

Toegang en tickets

Voor de kathedraal zelf hoef je geen tickets aan te schaffen, maar voor alle onderdelen wel.
Omdat de Duomo di Firenze gratis te bezoeken is, staat er natuurlijk altijd een (gigantische) wachtrij. Die kan je omzeilen door voorrangstickets aan te schaffen (€22). In die prijs zit ook een gegidst bezoek inbegrepen.
Als je alle onderdelen van de kathedraal wil bezoeken (De dom, het baptisterium en het museum) dan kan je ook een gegidste rondleiding met voorrangstoegang vanaf €30 boeken. Met dit ticket mag je ook een bezoek brengen aan de koepel, maar vergeet wel niet dat je dit bezoek nog apart moet vastleggen.

Als je ook de ondergrondse crypte en/of het museum in de kathedraal zelf wil bezoeken, moet je sowieso een toegangsticket aanschaffen.

duomo florence dom

De Duomo van Firenze is zonder twijfel het mooiste gebouw van deze stad.

De Koepel van Brunelleschi

Wanneer de buitenkant van de kathedraal eindelijk was voltooid, stonden de architecten nog steeds voor een raadsel. Ze hadden geen idee hoe ze de koepel op de kathedraal konden bevestigen zonder die te ondersteunen.
In 1418 werd daarom een wedstrijd gehouden voor de bouw van een koepel. In 1420 kon de winnaar, Filippo Brunelleschi, eindelijk beginnen met de constructie van dit moeilijke project. Hij had het idee om twee koepelschalen te voorzien van zowel horizontale als verticale steunbalken. Zestien jaar later werd de koepel afgewerkt, en tot op de dag van vandaag houdt deze constructie de koepel nog altijd op zijn plek.

De gigantische koepel is met zijn 45,50 meter nog steeds ’s werelds grootste koepel uit bakstenen die niet wordt ondersteund.
Tussen de twee lagen van de koepel werd ook een trap gebouwd, die gretige toeristen nu ongestoord naar het uitkijkplatform van de Kathedraal van Florence brengt.

koepel van brunelleschi

Vanop de campanile krijg je een mooi uitzicht over de koepel van Brunelleschi. (De wazige randjes zijn afkomstig van de tralie waar ik m’n lens tegenhield…)

Binnenin de koepel van Florence

Vanop het gelijkvloers in de kathedraal krijg je al een mooi zicht op de gigantische plafondschildering van 3600 vierkante meter, maar als je de koepel beklimt kan je dit imposante kunstwerk van veel dichter bekijken. Pas dan zie je echt hoe groots dit werk is, en hoe -bijna- onmenselijk het moet geweest zijn om dit te schilderen.
Op de onderste schaal van de koepel zie je het ‘Laatste Oordeel’ en andere Bijbelse taferelen.

brunelleschi koepel florence kathedraal binnen

Eens je de steile trappen bent opgelopen, mag je eerst nog het prachtige plafond bewonderen vooraleer je naar buiten kan.

Buiten op de koepel van Florence

Eens je de scheve trappen tussen de twee lagen van de koepel hebt getrotseerd, sta je terug in het zonlicht. Van hieruit krijg je een fenomenaal mooi uitzicht over de rode en oranje daken van Firenze. Je kan de koepel helemaal rondlopen en krijgt een ongebreideld uitzicht over de stad. Er zijn geen tralies of ramen die een mooie foto onmogelijk maken, dus vergeet je camera zeker niet!

uitzicht koepel florence

Stap rond op de koepel van Florence en krijg een 360° panoramisch uitzicht over Florence! Bij goed weer kan je er trouwens ook even neerzitten en genieten van de zon.

Toegang en tickets

Als je de koepel van Brunelleschi wil beklimmen is reserveren verplicht. Een bezoek aan het koepeldak zit inbegrepen in het ‘Great Museum of the Cathedral of Florence’ ticket, maar je moet wel op voorhand vastleggen op welke dag en welk uur je het dak wilt betreden.
Doe je dit niet, dan kan je de koepel niet bezoeken.

Leg je reservatie dus zoveel mogelijk op voorhand vast. Vaak zijn de plekjes al enkele dagen op voorhand uitverkocht, en dan kan je alleen nog beroep doen op gegidste rondleidingen die wat duurder zijn…

Voor het bezoek aan de koepel heb je dus zowel het ‘Great Museum of the Cathedral of Florence’ ticket nodig, als de reservatie voor de koepel. Neem beide ticketjes dus zeker mee op het afgesproken uur.
Je krijgt toegang tot de koepel vanaf de zijkant van de Dom (je ziet er altijd wel een paar mensen wachten).

trappen koepel duomo dom kathedraal florence

De laatste paar trappen zijn héél erg steil! Wees dus bereid op een beetje huffen en puffen.

Het Baptisterium

Rechtover de kathedraal zie je het octagonale Baptisterium. Deze achthoekige vorm heeft alles te maken met de symboliek rond het christendom.
De achthoek verwijst immers naar de zes dagen waarin God de hemel en de aarde heeft geschapen, de zevende dag of de dag van de sabbat en de achtste dag waarop christenen worden herboren.
Het exterieur bestaat uit dezelfde marmertinten als die van de dom van Florence. Kijk zeker eens naar de prachtige bronzen deuren, met gedetailleerde werken die allerlei verhalen uit de Bijbel vertellen.

De binnenkant is zowaar nog mooier. De grote zaal is grotendeels leeg, met uitzondering van enkele bankjes, een altaar en de tombe van John XXIII, maar de muren, de vloer en het plafond zijn allesbehalve sober.
Zowel de muur als de vloer bestaat uit prachtig marmer. De muur heeft prachtige patronen in donkergroen en wit marmer, en de vloer is ingelegd met kleine mozaiekjes.
Op het plafond is groots mozaiek aangebracht in een Byzantijnse stijl, met wederom heel wat Bijbelse figuren die op een gouden achtergrond worden vereerd.
In totaal zie je op het plafond zeven verschillende Bijbelse verhalen. Het grootste, en bekendste, is het laatste oordeel. Voor de rest zie je ook afbeeldingen die o.a. de Aartsengelen, engelen, verhalen uit het Genesis, verhalen van Jozef en Maria, verhalen van Johannes de Doper, … enzovoort weergeven.

In dit gebouw werden vroeger heel wat christenen gedoopt. Eén van de bekendste mensen daarvan moet wel de Italiaanse dichter en schrijver Dante Alighieri zijn.

baptisterium kathedraal van florence

Het Baptisterium staat recht voor de kathedraal, en hoewel het mooi is vanbuiten raad ik aan om ook binnen een kijkje te nemen!

Toegang en tickets

Voor het Baptisterium te bezoeken heb je een ‘Great Museum of the Cathedral of Florence’ ticket nodig.
Dat kan je op het plein aankopen, maar dat geeft je wel niet het recht om wachtrijen voor te steken, en daarom raad ik aan om een voorrangsticket alvast online te bestellen.

Nog beter is eigenlijk een gegidste rondleiding door alle onderdelen van de kathedraal. Daar zitten ook al voorrangstickets bij inbegrepen, en dat kan al vanaf ongeveer €40 per persoon. Met diezelfde gegidste tour krijg je ook toegang tot de kathedraal en het museum.

binnenkant baptisterium florence

Zeg nu zelf, de binnenkant ziet er toch nog indrukwekkender uit?

Giotto’s Campanile

Vlak naast de Basilica di Santa Maria del Fiore staat de Campanile of de klokkentoren. Dit langwerpige gebouw is kleiner dan de dom; 85 meter, maar geeft je ook een prachtig uitzicht over Firenze. Oorspronkelijk zou de toren zo’n dertig meter hoger zijn geweest. Maar de oorspronkelijke bouwtekening (met een torenspits) werd niet opgevolgd wanneer Giotto di Bondone nog voor de oplevering stierf.
In de klokkentoren kan je nog zeven van de oorspronkelijke bellen vinden, verspreid over de verschillende tussenetages vooraleer je op de bovenste verdieping aankomt.

Vanuit alle drie de etages krijg je een prachtig uitzicht over de stad. Spijtig genoeg zijn de open ramen wel afgesloten met tralies, om ongelukken en zelfmoorden te voorkomen.

klokkentoren florence binnen klok

Binnenin de klokkentoren vind je enkele gigantische koperen klokken.

Toegang en tickets

Voor de klokkentoren of de ‘Campanile’ is een ticket nodig. Vaak zijn de wachtrijen erg lang, maar helaas zijn hier geen skip-the-line tickets voor beschikbaar…

Giotto's campanile klokkentoren florence

Giotto’s campanile of de klokkentoren. Deze foto werd gemaakt vanop de koepel.

Duomo van Florence: tickets

Voor de kathedraal zelf te bezoeken heb je eigenlijk geen tickets nodig, maar verwacht je daardoor wel aan lange wachtrijen.
Je kan dit probleem handig omzeilen door voorrangstickets aan te kopen. Voor €10 extra krijg je dan toegang tot alle onderdelen van de kathedraal én bovendien krijg je er ook een gegidste rondleiding bovenop.

Normaal kost een ticket voor de Duomo en alle onderdelen €20 per persoon, maar in deze kostprijs zit dus wel geen gids inbegrepen.

Vanaf dat je het ticket gebruikt, is het nog 48u geldig om de andere bezienswaardigheden van dit complex ook te zien. De bezoeken aan de verschillende onderdelen van de kathedraal van Firenze moeten dus ook binnen twee dagen gebeuren. Anders mag je niet meer binnen…

Tickets kan je bestellen in het infocentrum rechtover het Baptisterium. Skip-the-line tickets met rondleiding(€30) zijn alleen online beschikbaar.

Vergeet niet om meteen ook je bezoek aan Brunelleschi’s koepel te plannen. Op de officiële website kan je de overgebleven tijden nakijken.

Belangrijk: reservatie voor de koepel is verplicht!

Eén van de leukste dingen om te doen in Firenze is om ook de koepel van Brunelleschi te bezoeken. Echter kan dat soms een beetje ingewikkeld zijn… De koepel is immers niet vrij te bezoeken. Je móét je bezoek op voorhand plannen.
Via de website (of in het infocentrum) moet je een bepaalde datum en uur vastleggen. Alleen dan kan je de koepel beklimmen.

De tickets voor de koepel zijn vaak al dagen op voorhand uitverkocht. Probeer dus tijdig je ticket te reserveren. Ben je al te laat? Dan kan je nog steeds een gegidste rondleiding boeken tezamen met een bezoek aan de koepel. Maar deze zijn wel duurder…

dom van florence

Het is razend druk op het plein van de Duomo. Let dus goed op je spullen!

Gegidste rondleidingen

Wil je graag meer weten over de Basilica di Santa Maria del Fiore en de rondom liggende monumenten? Dan is een gegidste rondleiding misschien geen slecht idee.
Een typische gids neemt je mee naar alle verschillende delen van de dom, en meestal krijg je ook overal voorrang.
Voor beschikbaarheid en tarieven kijk je best eens naar deze rondleidingen:

 

» Alle tours en excursies in Florence

Citytrip naar Firenze

Wil je de dom graag met je eigen ogen aanschouwen? Firenze hoeft niet onbetaalbaar te zijn. Kijk maar eens naar deze promoties en aanbiedingen:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
  1. Zoveel jaren terug was ik met mijn ouders in Firenze, maar toen bezochten we de kathedraal enkel langs de buitenkant. Het ziet er naar uit dat we iets gemist hebben! Dan moet ik maar eens terug gaan zeker 😉

    • De buitenkant is natuurlijk ook al héél erg indrukwekkend!
      Ik denk dat veel mensen ook gewoon niet weten dat je de koepel kan bezoeken, dus ik hoop dat mensen nu wel de weg vinden naar deze machtige koepel. Voor mij was dit echt dé highlight van Florence 🙂 🙂 🙂

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam