De mooiste kunstwerken van het Louvre in Parijs

Iedereen heeft al wel eens van het Louvre van Parijs gehoord. Het is immers één van de beroemdste bezienswaardigheden van de Franse hoofdstad en ook het grootste kunstmuseum ter wereld. Deze gigantische kunstverzameling van meer dan 70.000 vierkante meter, stelt meer dan 38.000 kunstwerken tentoon (in totaal 380.000 voorwerpen!) en in 2017 was het zelfs het drukst bezochte museum ter wereld met 8,1 miljoen bezoekers.
Indrukwekkend is dus een understatement! In dit artikel vertel ik je meer over dit mooie kunstmuseum en de kunstwerken van het Louvre die je zeker moet bezoeken.

4.8/5 - (5 stemmen)

Het Louvre Parijs

De 8 mooiste kunstwerken van het Louvre

Als je zo’n groot museum bent, dan heb je natuurlijk ook een indrukwekkende kunstcollectie. Voorwerpen en kunstwerken uit de Oudheid tot nu. Je vindt hier echt alles. Vergeet in ieder geval niet om je tickets op voorhand (en online) aan te schaffen. Zo voorkom je dat je tijd verliest. Want dat heb je nu net nodig in dit museum!
Eigenlijk is zowat alles dat je hier ziet indrukwekkend, maar als ik dan toch enkele kunstwerken van het Louvre moet opsommen die je niet mag missen, dan zijn het deze wel:

De Mona Lisa

Als je over de kunstwerken van het Louvre praat, kan je natuurlijk niet anders dan beginnen met de Mona Lisa, ook wel La Gioconda genoemd.
Tot op vandaag is men niet zeker wie dit precies is, maar de meeste mensen denken dat het een portret is van Lisa Gherardini. De echtgenote van de opdrachtgever van het schilderij (Francesco del Giocondo). Veel mensen komen enkel en alleen naar het Louvre om dit meesterwerk met eigen ogen te aanschouwen. Dit piepkleine paneel (het is maar iets groter dan een A2 papiertje!) wordt daarom ook stevig bewaakt. Het staat achter kogelvrij glas en wordt ten alle tijde bewaakt door twee bodyguards omdat zo veel mensen het Louvre bezoeken alleen maar om deze dame te zien.
Die strenge beveiligingsmaatregelen kwamen er na de diefstal in 1911. Een Italiaan (Vincenzo Peruggia) had meegewerkt om het kunstwerk achter glas in te kaderen en had zich ’s avonds in een kast verstopt om zo na sluitingstijd toe te slaan. De man liep doodgewoon met het schilderij onder zijn jas naar buiten! Hij wachtte twee jaar geduldig af voor hij het te koop aanbood in Italië. Natuurlijk werd hij snel gevat…
Vooraleer het werk terug naar Parijs werd gebracht, werd het tentoongesteld in het Uffizi in Florence en de Galleria Borghese in Rome. Af en toe wordt dit befaamde schilderij nu in andere musea tentoon gesteld. Zo vloog het al naar New York, Tokio en Moskou.

Leonardo Da Vinci heeft nog heel wat andere schilderijen in het Louvre hangen, maar dit is toch echt wel het bekendste en meest bezochte.

louvre schilderijen mona lisa

Het bekendste schilderij van het Louvre: de prachtige Mona Lisa.

De Venus van Milo

De Venus van Milo of de Aphrodite van Melos werd in de Griekse oudheid gemaakt. Vermoedelijk gebeurde dat door Alexandros van Antiochia.
Dit beeld staat symbool voor de eeuwige schoonheid, maar als je het mij vraagt beginnen de gelaatstrekken en vormen van dit beeld toch echt wat te vervagen… Logisch ook, als je weet dat het al zo oud is! Het Louvre bezoeken zonder dit beeld gezien te hebben kan echt niet, dus vergaap je maar zo lang als je wil aan deze klassieke schoonheid!

Het standbeeld kwam in handen van Frankrijk als een geschenk voor de Franse Koning Louis XVIII. Sindsdien staat het te pronken in het Louvre, maar niet zonder slag of stoot. Want er werd door heel wat naties (de Italianen en Duitsers, onder andere) getwist over dit indrukwekkende beeldhouwwerk.
Uiteindelijk bedaarde iedereen en mocht Frankrijk dit wereldberoemde kunstwerk toch in het Louvre houden.

Louvre kunstwerken Venus van Milo

De Venus van Milo. Eén van de meest waardevolle kunstwerken van het Louvre.

De Nikè van Samothrake

Een ander Grieks Hellenistisch beeld dat wereldberoemd is en in het Louve staat, is de Nikè (de godin van de overwinning) van Samothrake.
Dit beeld is zo bijzonder omdat het een van de enige overgebleven beelden is uit de klassieke oudheid in een oorspronkelijk Griekse vorm. Het beeld ziet er verrassend goed uit, als je weet dat het helemaal gebroken was toen het werd gevonden. Nadat het in 1863 samen werd gevoegd, werden enkele jaren later ook nog andere onderdelen van het beeld gevonden. Met behulp van deze originele vondsten werd een gespiegeld afgietsel gemaakt van de rechtervleugel, de linkerborst en de rug.
Er werd dus behoorlijk wat werk verricht om dit beeld terug in zijn originele glorie te herstellen!

louvre kunstwerken nike van samothrake

De Nikè van Samothrake heeft op elk moment van de dag enkele tientallen nieuwsgierige bezoekers rond zich.

De Lamassu

Met je toegangsticket voor het Louvre verken je ook heel wat andere culturen!
De Lamassu was een mythologische figuur in het oude Mesopotamië. Deze gevleugelde stieren met mensenhoofden werden aan toegangspoorten geplaatst om de steden of paleizen te beschermen tegen vijanden. Daarbovenop waren zij ook erg belangrijk bij de architectuur van heel wat gebouwen, want ze fungeerden immers ook als een soort van steunpilaar. Deze gigantische zuilen (vier bij vier meter!) staan nu met z’n drietjes in het Louvre te pronken en zijn op z’n minst indrukwekkend.
Voor mij waren dit enkele van de meest spectaculaire kunstwerken van het Louvre.

Lamassu Louvre

Deze mythologische wezens zijn zonder twijfel een van de mooiste kunstwerken van het Louvre!

De mummie van het Louvre

Het Louvre bezoeken is niet alleen weggelegd voor kunstliefhebbers. Er ligt hier immers ook een van de best bewaarde mummies ter wereld. Deze man werd vele eeuwen geleden zorgvuldig in linnen gewikkeld en kreeg ook een prachtig masker, een wijde ketting over de nek, een schort over de benen en ten slotte nog een omhulsel rond de voeten.
Op al deze juwelen staan ook enkele typische Egyptische gebruiken en goden afgebeeld. Zij moesten de overgang naar de dood makkelijker maken.

Belphegor mummie louvre

Voor een echte mummie te zien hoef je niet naar het verre Egypte af te zakken. In het Louvre ligt ook een indrukwekkend exemplaar.

De Piramides van het Louvre

Er zijn verschillende piramides te vinden in het Louvre, maar ik heb het wel degelijk over de glazen constructies aan de in- en uitgang. Boven de ingang torent het indrukwekkendste exemplaar: 21,65 meter hoog en 35,42 meter breed. Daar rond zijn nog eens drie kleinere piramides bijgebouwd. Aan de uitgang (bij het shopping center) staat ook nog een omgekeerde piramide (de Pyramide Inversée).
Al deze piramides wegen samen 450 ton en bestaan uit 603 ruiten.

Louvre piramide

De piramide aan de voorkant van het Louvre is wellicht het bekendst, maar er zijn nog veel meer. Deze omgedraaide variant vond ik het indrukwekkendst!

De Sfinx van Tanis

Op de Egyptische afdeling (volgens mij het indrukwekkendste deel van het Louvre!) vind je heel wat indrukwekkende beelden en kunstwerken, maar de Sfinx van Tanis steelt toch echt de show. Dit gigantische beeldhouwwerk is zelfs een van de grootste sfinxen buiten Egypte! Ooit stond deze mastodont in Tanis, in lang vervlogen tijden de hoofdstad van Egypte.

sphinx van tanis louvre museum

De Sphinx van Tanis. Nogal indrukwekkend om zo’n mastodont in een museum te zien staan!

Plafonds, vloeren en architectuur

Met een voorrangsticket mag je alle rijen voorsteken en kom je meteen onder de glazen piramide van het Louvre terecht.
De architectuur en het design van het Louvre is ook echt prachtig.
Vanaf het moment dat je het Louvre gaat bezoeken word je ondergedompeld in de prachtige architectuur van het Louvre. De inkom is vrij modern, maar de zalen waar de schilderijen en kunstwerken staan tentoongesteld zijn vaak iets klassieker. Let daar zeker op de plafonds (kleurrijk geschilderd, of heuse plafondschilderingen die me aan het Vaticaan deden denken) of de erg gedetailleerde deuren en poorten. Sommige delen van de vloeren en muren zijn ook ontzettend knap.
Hoe je het draait of keert: in het Louvre lijkt alles wel verheven tot een of andere kunstvorm!

louvre museum ingang

De ingang (onder de glazen piramide) van het Louvre. De architectuur van dit gebouw kan zeker ook kunst worden genoemd!

louvre kunstwerken

Persoonlijk vond ik dit misschien niet het mooiste kunstwerk, maar verrassend en indrukwekkend is het in ieder geval wel!

De andere kunstwerken en schilderijen in het Louvre

Er is natuurlijk nog veel meer moois te zien in het Louvre. Andere bekende schilderwerken zijn o.a. De Vrijheid leidt het volk van Eugène Delacroix, Botticelli’s Drie Genaden, Johannes de Doper van Leonardo da Vinci, Het vlot van de Medusa door Théodore Géricault en nog véél meer.

Staar je niet blind op alleen de meest bekende werken in het Louvre museum in Parijs. Kunst is immers voor iedereen verschillend. Wat ik mooi vind, kan een ander net afgrijselijk vinden (of omgekeerd). Eén ding is zeker: in het Louvre vindt iedereen wel iets dat hij of zij prachtig vindt!

Johannes de Doper Leonardo da Vinci

Johannes de Doper van Leonardo da Vinci.

Een klein stukje geschiedenis

Het Louvre in Parijs was niet altijd een drukbezocht museum! Oorspronkelijk was het zelfs een sterk fort dat Parijs moest verdedigen tegen mogelijke aanvallen. Toen de stad alsmaar groter werd, verloor dit bastion zijn verdedigende nut en begonnen de Franse koningen zich hier vanaf dan te huisvesten.
Dat was natuurlijk zonder de Zonnekoning (Louis XIV) gerekend, want hij liet het wereldberoemde Versailles bouwen waar hij zich in terugtrok. Door deze keuze, begon het Louvre eigenlijk met zijn functie als museum. Lodewijk de Veertiende gebruikte dit voormalige fort immers als een opslagplaats voor al zijn koninklijke kunst. Maar het was pas een dikke eeuw later, tijdens de Franse revolutie, dat er echt werd beslist om van het Louvre een museum te maken.

Op de openingsdag, 10 augustus 1793, werden 537 schilderijen tentoon gesteld. Heel wat minder dan de 38.000 kunstwerken die er nu te vinden zijn! De collectie werd de jaren daarna gelukkig aanzienlijk groter door o.a. Napoleon, Louis XVIII en Karel X, en ook gedurende de Tweede Franse Republiek kwamen er nog eens 20.000 stukken bij.
De jaren daarna bleef het museum groeien (zelfs na een hevige brand, die als bij wonder geen enkel stuk had beschadigd!), en tijdens de wereldoorlogen werd alle kunst veilig verborgen.

De befaamde glazen piramide op de binnenplaats van het Louvre werd pas in 1989 gebouwd.

louvre bezoeken fort

Je kan de oude vestingsmuren van het Louvre ook nog bezoeken. Daar vind je trouwens ook meer info over de geschiedenis van het Louvre.

Louvre tickets online boeken

Dagelijks krijgt het Louvre 15,000 bezoekers over de vloer. Dat zijn veel, héél veel bezoekers. Je mag er dus vrij zeker van zijn, dat je lang zult moeten wachten vooraleer je binnen kan.
Daarom raad ik aan om je ticket voor het Louvre online op voorhand aan te schaffen.

Voor een skip-the-line ticket betaal je €18,50. Dat is trouwens maar €1,50 extra (de boekingskost) bovenop een gewoon ticket (€17). Daarvoor mag je dus niet klagen!
Voor een voorrangsticket met een gegidste rondleiding betaal je tussen €55 en €65.
Wil je liever een audioguide meenemen in het Louvre? Daar betaal je €37 per persoon voor.

Vergeet ook niet dat jongeren (onder 26 jaar) met een Europese identiteitskaart het museum gratis mogen bezoeken. Om gratis binnen te mogen moet je wel aanschuiven.

Ben je van plan om meer te bezoeken dan alleen het Louvre? Kijk dan ook eens naar een Paris Museum Pass. Met deze speciale pasjes krijg je voor een vast bedrag toegang tot 60+ bezienswaardigheden en musea in Parijs. Als je van plan bent om veel te bezoeken kan dit al snel veel goedkoper zijn dan alle ingangen apart te betalen. Voor twee dagen betaal je €53. Naast het Louvre mag je daarmee ook het Musée d’Orsay, het Panthéon, Versailles, de Arc de Triomphe, Centre Pompidou, Sainte-Chapelle en nog veel meer bezoeken.

» Alle tours en excursies in Parijs

6 Interessante weetjes over het Louvre

 1. Per dag zijn er zo’n 15.000 bezoekers die het Louvre bezoeken. Daarvan zijn 65% buitenlandse toeristen.
 2. Als je elk voorwerp in het museum voor slechts 30 seconden zou bekijken, zou je 100 dagen nodig hebben om alles te kunnen zien.
 3. Voor de opnames van het gelijknamige boek ‘The Da Vinci Code’ werd ook in het Louvre gefilmd. Het museum kreeg daar maar liefst $2,5 miljoen dollar voor!
 4. Er werken 2000 mensen in het volledige museum. Dat gaat van opzichters tot gidsen, tot mensen die in de restaurants werken.
 5. Het museum en zijn kunstcollectie kwam al verschillende keren in opspraak. Na het bewind van Napoleon en de dictatuur van de Nazi’s tijdens wereldoorlog twee, had het Louvre immers heel wat kunstvoorwerpen in zijn handen gekregen waar het eigenlijk niet de rechtmatige eigenaar van was. Veel van de voorwerpen werden na felle discussie dan toch teruggegeven, maar tot op vandaag zijn er nog steeds honderden kunstwerken die nog steeds in de handen van het Louvre zijn.
 6. Wist je dat er twee Louvre musea zijn? Het tweede Louvre staat in Abu Dhabi.
louvre tickets online

Er is veel meer te zien in het Louvre dan alleen schilderijen! Allerlei prachtige kunstvoorwerpen en waardevolle artefacten staan hier tentoon gesteld.

Enkele tips om je bezoek aan het Louvre aangenamer te maken

 • Draag comfortabele schoenen. Als je van plan bent om veel te zien in het Louvre is comfortabel schoeisel geen overbodige luxe. Je legt al snel enkele kilometers af terwijl je het museum bezoekt.
 • Stop je spullen in de gratis lockers. Het Louvre museum in Parijs biedt gratis lockers aan. Als je rugzakken, handtassen, jassen of andere spullen bijhebt drop je die dus best eerst in zo’n kluisje. Schrijf het nummer van je kluisje wel ergens op, want anders wordt het onbegonnen zoekwerk! Je kan de lockers zo vaak openen en sluiten als je zelf wilt. Als je een paraplu bijhebt, dan kan je die trouwens ook kwijt in de zaal waar de kluisjes zich bevinden.
 • Plan je bezoek. Probeer op voorhand al een idee te hebben over wat je precies wilt zien, want er is gewoon veel te veel te bekijken in het Louvre. Je kan ook maar zo lang je concentratie behouden en veel mooie kunstwerken liggen even uit elkaar. Desnoods kan je ook je bezoek over verschillende dagen verdelen.
 • Bestel je tickets al online en op voorhand. Geloof me: je hebt alle tijd nodig die je hebt om het Louvre te verkennen! Als je dan ook nog eens lang in de rij moet staan, verlies je al meteen veel van die kostbare tijd… Online kosten skip-the-line tickets amper €1,5 meer dan de oorspronkelijke prijs maar je bespaart er (zonder te overdrijven!) uren mee in de wachtrij.
 • Neem een gids. Deze mensen nemen je meteen mee naar de bekendste (en indrukwekkendste) kunstwerken en vertellen je ook interessante feiten en weetjes over het museum en zijn voorwerpen. Bovendien kan je hun ook alle vragen stellen die je maar wilt. Een audioguide raad ik minder aan. Een gegidste rondleiding met voorrangstickets kan al voor €28 per persoon.
 • Ga niet noodzakelijk in de restaurants eten. Er zijn enkele restaurants in het Louvre zelf, maar deze zijn vaak heel duur. Je mag geen eten meenemen in het museum, dus als je hongerig bent en niet te veel geld wilt spenderen moet je een ander alternatief zoeken. Vlak naast het Louvre ligt het Louvre shopping center. Daar vind je ook heel wat (fastfood) restaurants met erg uiteenlopende mogelijkheden. Er is voor ieder wat wils!
lockers louvre

Het museum heeft honderden gratis lockers. Maak er dus gerust gebruik van!

Citytrip naar het hemelse Parijs

Ben je benieuwd naar deze prachtige stad, of wil je gewoon de liefde vieren? Kijk eens naar deze mooie deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.8/5 - (5 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
 1. Marie de Jonge says:

  Ik ben zelf nog nooit in het Louvre geweest, maar zou dit museum graag een keer willen bezoeken. De kunstcollectie die ze daar hebben is erg indrukwekkend en hoor veel lovende verhalen van familie en vrienden die er zijn geweest. Het museum staat daarom ook hoog op mijn lijstje!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam