21 februari, 2020

De toren van Bologna beklimmen

Lang geleden stond Bologna bekend om de honderden torens die het panorama van de stad opfleurden. Van de meer dan 180 torens blijven er nu nog maar een twintigtal over. De twee bekendste zijn wellicht de Torre Degli Asinelli en de Torre della Garisenda. Samen zijn ze bekender als 'Le due Torri' of de twee torens van Bologna.
Voor amper vijf euro kan je de hoogste, de toren van Asinelli, beklimmen. Vanuit deze klassieke skyscraper krijg je een wondermooi blikveld over Bologna.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

twee torens van Bologna

Wanneer je de torens ziet, zal je verbaasd zijn van hoe scheef ze staan!

De 2 torens van Bologna: schever dan de toren van Pisa!

Het mag best een wonder heten dat de toren van Asinelli al die eeuwen al heeft standgehouden. De hoogste toren van Italië heeft sinds de 12e eeuw immers al heel wat te verduren gekregen. Blikseminslagen, brand, kleine instortingen en zelfs bomaanvallen tijdens de tweede wereldoorlog!
Door al deze problemen, is de Asinelli toren door de jaren heen lichtjes beginnen overhellen.

Zijn kleinere broertje doet dat wel nog een pak meer.
Van beneden viel het je misschien al op hoe scheef de Torre della Garisenda lijkt te staan. Vanboven wordt het nog duidelijker! Met 4° is deze toren zelfs schever dan de toren van Pisa (3,97°)!
Bij de Garisenda toren is het vooral door grondverzakkingen dat de toren zo scheef is komen te staan.

Er lijkt geen einde te komen aan alle trappen die je moet beklimmen! Zorg dat je niet duizelig wordt!

De Asinelli Torre beklimmen

Onderweg naar de top doe je net geen 500 tredes. Wees dus geduldig met je medebezoekers als ze even zitten uit te rusten op de trappen. Niet iedereen is immers even fit!

Ga tijdens het begin van je beklimming niet te snel. Onderaan de toren vind je immers een kleine ruimte waarin vroeger de tickets werden verkocht. Daar kan je nu enkele stoffige maar interessante artikels over de twee torens bekijken. Achter deze glazen panelen zie je ook enkele mooie foto’s van hoe Bologna er in de middeleeuwen moet hebben uitgezien.
Tientallen torens, elk om ter grootst, moeten ongetwijfeld voor een magisch panorama hebben gezorgd. Tegenwoordig schiet daar niet veel meer van over maar gelukkig kan je nog steeds deze mooie toren beklimmen en met een beetje verbeelding beeld je je zo in hoe het er moet hebben uitgezien!

Zo moet Bologna er in de middeleeuwen dus hebben uitgezien… Indrukwekkend! Spijtig dat heel wat torens al verdwenen zijn!

Het uitzicht

Wanneer je bijna boven bent kom je eerst nog langs enkele grote houten platformen. In deze houten tussenschotten zitten vaak enkele gaten waar je door kan loeren. Steek je camera, of je hoofd, tussen een van deze gaten om te zien hoe hoog je al zit. Maar let op als je hoogtevrees hebt. We willen natuurlijk niet dat je ongemakkelijk wordt als je daar met je gezicht zit!

Eens je door de houten poort naar buiten klautert, word je eindelijk beloond met het mooist mogelijke uitzicht over Bologna. Overal rondom jou krijg je de prachtige rode daken te zien van deze Italiaanse stad. Tuur in de verte om alle bezienswaardigheden van Bologna in één oogopslag te kunnen zien, maar kijk ook eens recht naar beneden (als je durft!). Het hoogste punt van een stad uitzoeken is altijd leuk, en in Bologna is dat niet anders.

uitkijkplatform twee torens bologna

Goed nieuws! Je bent bijna op het uitkijkplatform.

torre degli asinelli bologna bezienswaardigheden uitzicht

Eindelijk aangekomen op het uitkijkplatform! Frisse lucht en een prachtig panorama over de stad.

uitzicht Bologna toren

Het uitzicht vanop de toren. Je kan helemaal rondwandelen, en zo 360 graden rondloeren naar deze mooie stad.

Tickets voor de twee torens van Bologna

Kan jij de 498 tredes wel aan, denk je? Dan moet je wel nog een geldig toegangsbewijs aanschaffen vooraleer je de toren in mag.

Een toegangsticket kost vijf euro per persoon (€3 voor -12 of +65 jaar), en geeft recht op één uur in de toren.

Een ticket kan je aanschaffen bij de toeristische dienst van Bologna. Het dichtstbijzijnde infopunt vind je aan de Piazza Maggiore, onder de overkapping en rechtover de Basilica di San Petronio.
Dit is ongeveer vijf minuten stappen van de twee torens van Bologna.
Hier kan je trouwens ook meteen tickets kopen voor enkele andere bezienswaardigheden in Bologna.

Bij je ticket krijg je een bepaald tijdstip toegewezen, hou dus rekening mee bij het boeken van je entreebewijs.
De tijdstippen zijn als volgt:
09:30u, 10:15u, 11:00u, 11:45u, 12:30u, 13:15u, 14:00u, 14:45u, 15:30u, 16:15; en 17:00u. Van 1 maart tot 5 november kan je ook ‘s avonds (17:45u en 18:30u) nog een bezoek aan de Due Torri plannen.

tickets kopen twee torens bologna

Je moet de tickets voor de toren kopen in een toerismebureau. Het dichtste kan je vinden op de Piazza Maggiore.

Tips voor het beklimmen van de torens

 • Treuzel niet te veel. Een uur lijkt heel veel, maar vergeet niet dat je al snel tien à twintig minuten aan het klimmen bent, en dat je daarna ook nog moet afdalen. Bovenaan de toren kan je voldoende uitrusten.
 • Blijf altijd aan één kant van de trappen. Zo kunnen mensen die sneller zijn als jou gewoon verder.
 • Steek je camera of lens door de gaten van de omheining voor de mooiste foto’s. Anders zie je de tralies op de foto, en dat maakt het uitzicht meteen minder mooi. Als je een camera met een riempje hebt is het slim om die rond je hand te wikkelen terwijl je de foto’s maakt.
 • Plan je bezoek op voorhand. Je kan de toren alleen op bepaalde tijdstippen bezoeken, en door al een beetje vooruit te plannen verlies je geen kostbare tijd tijdens je citytrip.
bezienswaardigheden Bologna twee torens

De Torre della Garisenda. Het kleine broertje van de Asinelli toren. Je kan dit bouwwerk goed zien vanop het uitkijkplatform.

Andere bezienswaardigheden in Bologna

De torens van Bologna zijn zeker een hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk!) van deze stad, maar er is nog veel meer te zien. Zowel binnen de stad als even daarbuiten. Als je graag op voorhand al enkele tickets of gegidste excursies vastlegt, kan je eens kijken naar deze mogelijkheden:

» Alle tours en excursies in Bologna

Citytrip naar Bologna

Ik was heel erg onder de indruk van Bologna, en dat had zonder twijfel ook iets te maken met mijn bezoek aan Le Due Torri. Een citytrip naar Bologna kost trouwens niet zo erg veel geld. Kijk maar eens naar onderstaande aanbiedingen.
Ik raad aan om niet langer dan drie dagen te blijven. De bezienswaardigheden in Bologna zijn vrij beperkt. Combineer je citytrip naar Bologna in de plaats met nog een andere bestemming in Italië. Venetië en Firenze liggen allebei heel dichtbij.

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!